Tagovi

Postoji li uopće politička ljevica u Hrvatskoj !?

U ovom općem predizbornom derneku koji se sve više zahuktava i u kojem viđeniji članovi bivše partije "Saveza Komunista - Pokreta za Jugoslaviju", panično pokušavaju homogenizirati svoje biračko tijelo strašeći ga baukom komunizma ("Crvenih"), nameće se pitanje, ne o tom dali postoje ti "Crveni", već o tome dali uopće postoji politička ljevica u Hrvatskoj?
U nedavnom intervju teolog Adalbert Rebić uzeo je u obranu SDP, tvrdeći kako ta stranka nije "crvena" već lijeva nacionalna stranka, što je zadovoljni Milanović ubrzo isti dan i povrdio u svom intervju na Novoj TV, govoreći kao njegova stranka pripada liberalnom centru!?
Na stranu to što teolog Adalbert Rebić, inače poznat široj javnosti po izjavi da su učesnici Gay Pridea u Splitu zaslužili ono što su dobili, ovom definicijom više iskazuje svoj osobni stav nego li službeni stav Crkve prema SDP-u, zanimljivo da je SDP bježeći od "Jadrankinog prokletstva" , konačno i javno kroz usta samog Zorana Milanovića priznao ono što je pametnijima već dulje vrijeme vidljivo...
-kod SDP-a, lijev je bio i ostao samo naziv te stranke-!
Od devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada "Sovjetskog bloka" i sa propašću društvenog projekta real-socijalizma i europska "ljevica" predvodjena socijaldemokratima upada u svojevrsnu krizu indetiteta.
Iako je sama propast real-socijalizma prvenstveno vezana uz komunističku partiju koja je inače socijaldemokrate i ostalu europsku "ljevicu" smatrao izdajnicima radničke klase i sama europska "ljevica" nakon devedesetih godina još više skreće u politički liberalan centar, odrekavši se i ono malo "ljevičarenja" kojeg je njegovala do tih godina raspada socijalizma!
Zanimljivo da je do prije dvanaest godina europska politička "ljevica" vladala u 11 država današnje EU, da bi danas vladala u svega četiri države EU.
Politička pogubljenost europske "ljevice" u kojoj se ona pozicionirala u liberalnom centru bila je prvenstveno uvjetovana tim raspadom real-socijalizma, ali i samim procesom globalizacije u kojoj se tržišno jače pozicionirao neoliberalni- porezno nepoterecen kapital od onog "socijaldemokratskog" kojeg je kroz uspješno realiziran projekt socijalno osjetljivog društva provodila skandinavska socijaldemokracija.
Jednostavno rečeno, jače tržišno pozicioniranje neoliberalnog kapitalizma i njegov "potrošački bum", jednostavno je natjeralo europsku političku "ljevicu" na poziciju liberalnog, ili bolje receno.."neoliberalnog centra" sa malom i jedino svjetonazorskom razlikom od demokrscana i konzervativaca!
2008g. nakon prve svjetske krize neoliberalnog kapitalizma iz koje ni do danas nismo izašli i koja nam još više prijeti potpunim raspadom društva, europska "ljevica" se sve više, gotovo panično, okreće "ljevičarenju" pritom i licemjerno zazivajući samog Karl Marxa!
Za razliku od njih, SDP- stranka reformiranih komunista koja je bježeći od hipoteke komunističke prošlosti ubrzano zašla u europski prostor neoliberalnog "ljevicarenja" i danas javno objavljuje da je ona i dalje "liberalna stranka političkog centra"!?
Ako je SDP stranka koja sama sebe deklarira kao parlamentarnog lidera te lijeve opcije, tad bez imalo grižnje savjesti možemo izjaviti kako politička ljevica uopće nema svog predstavnika u Saboru!
Bar za sada, jer Hrvatski Laburisti - Stranka Rada koju doživljavam kao lijevu frakciju socijaldemokracije, svojim ulaskom u Sabor bi trebala konačno promicati interese svih onih koji žive od svog rada i koji do sada nisu imali svog predstavnika u vlasti!
Zašto sam odlučio podržati Hrvatske Laburiste - Stranku Rada na slijedećim parlamentarnim izborima, što je inače nezahvalna uloga za onog koji je do sada sa nepristrane pozicije objektivnog promatrača secirao političku scenu u Hrvata?
Prvenstveno zbog toga što mislim da će se sa ulaskom Laburista u Sabor konačno demistificirati lažni biopolarizam koji već desetljeće nameću SDP i HDZ manipulirajući naivnim biračima!
I naravno, zbog toga da hrvatska politička ljevica konačno dobije svog predstavnika u Saboru i time otvori put svim onima sa političke ljevice kojih će svakim danom sve više biti u politici, jer će ova kriza neoliberalnog kapitalizma zasigurno još dugo potrajati i tražiti neka druga riješenja od onih koje nudi SDP i njegova liberalna "lijeva" pozicija!

Komentari

KC protiv ljevice u RH - u Španjolskoj krade djecu i prodaje

Braćo katolici, želimo promjene, ali ne skrećemo ulijevo!

http://www.vecernji.hr/vijesti/10-izbornih-zapovijedi-vjernicima-zele-pr...

Tajna mreža preprodavača u španjolskoj, koju su činili ugledni liječnici, medicinske sestre, svećenici i časne sestre, otimala je djecu iz bolnica te ih davala na usvajanje imućnim parovima za velike svote novca.

http://www.jutarnji.hr/spanjolska--crkva-umjesana-u-kradu-i-prodaju-oko-...

Tko je glasao

Glede laburista...

... zanimljivo je spomenuti da su prilikom osnivanja na visoke položaje došla čak dvojica naših pollitičara.

Jelenska (bio je potpredsjednik stranke) je otišao vrlo brzo (ne znam da li svojevoljno ili su ga smijenili), a prije par mjeseciostavku je dao Tonči Majica (Smogismogi), koji je bio predsjednk Nacionalnog vijeća.

Loš znak.

Tko je glasao

Dobar znak :)

Nova stranka,novi ljudi,zauzimaju se pozicije,interesi razni,frustracije mnoge,kriza srednjih godina ;),ego...
Loš znak - iz HDZ-a ne odlazeniti oni koji su u zatvoru, brišu se samo oni koji prekrše omertu.
Loš znak 2 - iz SDP-a otišao samo kandidat za Predsjednika i Vinković - sve kockice posložene.

Odmor ti malo podugačak :)

Tko je glasao

Ma kakvi predugačak!

Odmor ti malo podugačak :)
Mjesec dana rada - 11 mjeseci godišnjeg odmora! :)

Uostalom, odmor je bio radni. Stvarno. Pročitao samo hrpu članaka i knjiga, visio na netu i u NSK, napravio gomilu bilješki, skica, djelomičnih razrada za knjigu. Ili 2-3. Možda ćete čak i vidjeti neke rezultate. Kad mi dođe radni mjesec slijedeće godine. :)

Tko je glasao

Plus

za mišljenje o stanju socijalizma okolo i kod nas ali o glasu za laburiste sam duboko zamišljen Mogao bi biti bačen glas u bunar, barem u ovoj regiji a i šire. Ne vidim kako bi netko, sem Lesara, mogao još ući u Sabor. A ne znam niti koga će staviti na listu.
Pozz

Tko je glasao

Dao sam plus,

ali mi ne pada na pamet glasat za laburiste. Naime neću glasati za čovjeka koji je držao štangu Radi Čačiću dosta dugo. Nama trebaju novi hrabri ljudi koji su u stanju suprostavit se svakome u svako vrijeme bez obzira na konzekvence.

Tko je glasao

Možda neka simbioza

Gubeca, Tita i hrvatskih branitelja !?

Provinciopolis

Tko je glasao

Lijeva i desna strana

Lijeva i desna strana politickog spektra u hrvata bile su skoro potpuno ispraznjene. Desnicu je do izbora 2007 kad ih je sanader pomeo upraznjavao HSP a pobornikom ljevice prikazivao se SDP. No kako je doslo do guranja prema centru i lijeva i desna strana ostale su potpuno prazne. To je Lesar kao zastupnik prvo preko sindikata radnicke klase dobro uocio i pozicionirao je svoj politicki habitus nesto ljevije od socijal demokrata. Nekih drugih ozbiljnijih pokusaja preuzimanja praznog politickog prostora nije bilo osim batrganja s nekakvim novim komunistickim partijama ili SRP-om pokojnog Suvara. S desne strane pokusava i Kosorica pridobiti dio glasaca prilicno ostrim istupima prema crvenima i prema "Srbima" ovaj put iz Srbije jer su joj Srbi u Hrvatskoj koalicioni partneri. Razne desnicarske frakcije pokusale su oko Zvonka Busica napraviti pokusaj no potpuno neuspio najprije zahvaljujuci nedostatku politicke inteligencije koja se pretocila u liderske pokusaje. Jos poneka frakcija HSP-a pokusava nesto napraviti no potpuno bezuspjesno a Srb uvidjevsi kao je dio retorike koji je svojstven desnici preuzela Kosorica cilja samo na euroskepticizam. Sve u svemu obzirom na Milanoviceve teznje prema liberalizmu i pomaku prema lijevom centru i prema centru ostavlja dovoljno prostora za za sada jedinu ozbiljniju opciju ljevice (bez obzira na to sto tko o tome misli)

Tko je glasao

nemas ujednacene kriterije..

nemas ujednacene kriterije.. desnicu odredujes prema nacionalnom, "anti-crvenoj" retorici, sovinizmu..

ljevicu odredujes prema svojoj procjeni odnosa prema radnistvu.. prema socijalnom vezano za radnistvo.

to ne bi bas tako islo. postoje ipak neki opci kriteriji koji su nuzni za odredivanje da li je neka stranka lijevo ili desno. ovako kako ti to radis, usporedujuci kruske i paradajz.. hmmm

kak bi lesar rekao.. "nebu islo"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mozda nemam ujednaceni

Mozda nemam ujednaceni kriterij no kod nas je odprilike tako bar po temama koje se obradjuju.Ipak ne mozemo pliticki spektar ljevice i desnice preslikavati iz drugih drzava. No cinjenica je kako je jedina jaca politicka snaga na ljevici lesarova stranka dok je jedina ozbiljnija politicka snaga na desnici HSP. Ono sto se dogodilo u nesto proteklih godina jest da su se vecina stranaka gurale prema centru s tim da je SDP na verbalnoj ravni bio socijalno osjetljiv kao sto je i HDZ na verbalnoj ravni bio nacionalno osjetljiv te je Sanader 2007 godine pravilno shvatio da mu pobjedu donose biraci HSP-a tako da je glavni udar isao na tu stranu sto se i pokazalo uspjesnim. S druge strane SDP siguran u svoj prostor nije toliko obracao paznju radnistvu i zastiti radnika nego se usmjerio vise na pristase HSLS-a ostavljajuci lijevi bok nezasticenim. U ovom trenutku kada cijela hrvatska politika ide na zastitu srednjih i krupnih kapitalista ostavljajuci radnistvo na milost i nemilost zakonitostima divljeg kapitalizma.Kako to prolazi vidjeli smo u mojem dnevniku Bilojadnik.

Tko je glasao

Mozda nemam ujednaceni

Mozda nemam ujednaceni kriterij no kod nas je odprilike tako bar po temama koje se obradjuju.Ipak ne mozemo pliticki spektar ljevice i desnice preslikavati iz drugih drzava.

ne mozemo ni mijenjati definicije i pojmove kako bi ljude uvjerili u nesto.. jer bi to bila najobicnija laz.

tj. mozemo, ali gdje je onda razlika od dosadasnje politicke prakse?

nije lijevo nesto (kao ni desno) zato sto se nekom to tako hoce, vec se jako dobro zna sto odreduje ljevicu i desnicu u politickom smjeru. nije hrvatska otok u nenastanjenom svemiru pa da svatko radi svoja pravila i stvara novu istinu. makar ih je mnogo pokusalo, posebno zadnjih godina.

laburisti (u svijetu) jesu stranka nastala iz sindikalnog pokreta, i makar spadaju u socijal-demokjratsku uniju daleko su od ljevice zadnjih godina.
The party has been described as a broad church, containing a diversity of ideological trends from strongly socialist, to more moderately social democratic, and in recent years pro-market tendencies.[8] Throughout its history, it has been criticised by other leftist commentators and historians for not being truly socialist in its policies, instead supporting anti-socialist stances such as capitalism and neo-colonialism and has been described as a "capitalist workers' party".

sto su laburisti u hrvatskoj? ili sto ce biti?

nemam pojma. no nije dobro vec na pocetku izdvajati se iz svijeta u kojem zivimo i praviti se da nismo njegov dio. da li se to radi "prilagodbom" objasnjenja ili prikazivanjem hrvatske kao necim potpuno odvojenim od svih dosadasnjih ljudskih praksi svejedno je. jedno i drugo je laganje. na to smo dosad navikli. bilo bi jako lijepo kad jedna nova stranka na politickoj sceni ne bi svoj pocetak obiljezila ponavljanjem "prevarantske" prakse.

ako politicarima nije nesto povoljno izreci, u redu, nek to ne kazu. svatko se ima pravo boriti za sebe. no to ipak ne znaci da treba lagati ili lazno objasnjavati.

zadnja recenica, o milosti i nemilosti... joj joj.. ajte malo bolje to odradite. za predizborne skupove je ok, ali to zvuci nesuvislo na ovom nivou komunikacije. mozda bi ipak trebali malkice vise pogledati sto se u svijetu desava u stranackim zivotima.. napr. ovo http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/rachel-reeves-can-she-... takvi ljudi fale laburistima u hrvatskoj da bi postali respektabilna stranka. a tako je uvijek i bilo. onaj tko radi u bilo kalniku tesko da ce shvatiti igru u fazi predigre, tek posljedice, a razloge i tada mozda. ja se pitam tko to u laboristima stiti radnika i na koji nacin, svaki put kad procitam o ljevljima, o radnistvu? na koncu koje metode zastite preporucaju laboristi, tko ce ih provesti i kako? ..

ajmo ljudi na zemlju. i ne izmisljati i davati previse vrlo suspektnih izjava. nije to dobar pocetak.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

takvi ljudi fale laburistima

takvi ljudi fale laburistima u hrvatskoj da bi postali respektabilna stranka. a tako je uvijek i bilo. onaj tko radi u bilo kalniku tesko da ce shvatiti igru u fazi predigre, tek posljedice, a razloge i tada mozda. ja se pitam tko to u laboristima stiti radnika i na koji nacin, svaki put kad procitam o ljevljima, o radnistvu? na koncu koje metode zastite preporucaju laboristi, tko ce ih provesti i kako? ..
Mozemo se sloziti. No pitanje sviju pitanja ove teme jest tko danas u Hrvatskoj stiti interese radnicke klase? Rekli smo kako SDP samo na verbalnoj razini pripada tom dijelu. I rekli smo kako je Lesar pravilno uocio otvoreni politicki prostor u koji je izgleda prilicno uspjesno upao. Sto ce se i kako dalje dogadjati ostaje da vidimo moja je pretpostavka nesto preko 3 saborska mandata.

Tko je glasao

Lesar i odgovori na pitanje zastupanja radnickih prava

Rekli smo kako SDP samo na verbalnoj razini pripada tom dijelu.

ne, to su rekli laburisti, ili ti, svejedno. ja to nisam rekla ni ne mislim da je tako.
dapace, mislim da i sdp i hns stite radnika i zalazu se za prava i slobode covjeka. Sto i je odredenje ljevice.

Da li to rade dovoljno? Da li su izabrali pravi nacin? Da li im je retorika odgovarajuca onom sto rade? O tome mozemo razgovarati, ali ne da li zastupaju taj stav.
Ta sva pitanja mogu postaviti i Lesaru, i s punim pravom zahtijevati konstruktivne umjesto deklarativnih odgovora. I jos dodatno pitati, ako ustanovimo da stvarno postoji neki konstruktivni program u tom smjeru, tko ga je osmislio i tko ce ga provoditi.

Ajde nagovori Lesara da napise dnevnik osobno sa temom Laburisti i Radnicka prava - Zastupanje i provedba te diskutira s nama ovdje. To je mislim najkonstruktivnije rjesenje nedoumica oko zastite radnika od strane Laburista. Bas njega, jer za sada je jos uvijek Lesar=Laburisti. Mozes to?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne, to su rekli laburisti,

ne, to su rekli laburisti, ili ti, svejedno. ja to nisam rekla ni ne mislim da je tako.
dapace, mislim da i sdp i hns stite radnika i zalazu se za prava i slobode covjeka. Sto i je odredenje ljevice.

Da vidimo s cime bi ti konkretno potkrijepila svoje teze? Sto to osim na verbalnom polju radi SDP da zastiti polozaj radnistva? Koliko znam za vrijeme vladavine koalicije izmedju 2000 i 2003 jos su dodatno smanjena radnicka prava.
Ta sva pitanja mogu postaviti i Lesaru, i s punim pravom zahtijevati konstruktivne umjesto deklarativnih odgovora. I jos dodatno pitati, ako ustanovimo da stvarno postoji neki konstruktivni program u tom smjeru, tko ga je osmislio i tko ce ga provoditi.
Slazem se s tobom.
Ajde nagovori Lesara da napise dnevnik osobno sa temom Laburisti i Radnicka prava - Zastupanje i provedba te diskutira s nama ovdje. To je mislim najkonstruktivnije rjesenje nedoumica oko zastite radnika od strane Laburista. Bas njega, jer za sada je jos uvijek Lesar=Laburisti. Mozes to?
Na pogresnu stranu adresiras zahtijev. Ne znam na koji bih ja to nacin mogao nagovoriti Lesara da pise dnevnik? Koliko znam on je pisao dnevnike ovdje pa je prestao. Da li ce napisati ponovno kakav dnevnik ja to ne znam. Ono sto je ocito da je dobro pozicionirao stranku i da za sada ima odredjenog odjeka i prilicno simpatija. Da li ce to i kapitalizirati to ovisi o mnogo raznih cimbenika. No da nije SDP prepustio prostor na lijevoj strani priblizavajuci se sredini i preuzimajuci dio HSLS-ovih glasaca ne bi Lesar imao sanse za ozbiljniji politicki rad. Mora se priznati da je on jedini koliko toliko artikulirani pokusaj a poslije izbora cemo i konkretno vidjeti koliko uspjesni i koliko vjerodostojan.

Tko je glasao

programi su tu . Laburisti

programi su tu .

Laburisti (Lesar) .. ovo sam nasla Programska deklaracija

Stranka rada zalaže se za pravdu, socijalnu jednakost, dostojanstvo svakoga građanina, bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, spolnu, političku pripadnost ili usmjerenje. Cilj Stranke je zaštita radnika, borba za interese "onih od kojih su sve stranke digle ruke ili ih se sjete jedino uoči izbora". "Sve dosadašnje vlasti štitile su prije svega kapital i kapitaliste, gurajući rad i radnike u podređen, drugorazredan položaj. Radnik je nezaštićen a rad podcijenjen." Hrvatski laburisti - Stranka rada svojim je djelovanjem odlučila štititi radnike, nezaposlene i umirovljenike, "beskompromisno se boreći za njihova prava, protiv nepravde, korupcije, nepotizma, rasprodaje zemljišta, voda, infrastrukture, otoka, obale, sustava za prijenos energenata te državne imovine svim dopuštenim, demokratskim sredstvima". "Hrvatska treba biti uistinu neovisna, demokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkome ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?" kaže se u programskoj deklaraciji.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_laburisti_-_Stranka_rada

a ovo je to isto od Kukuriku..

HNS .. samo djelic djelic proklamacije programa zvane HNS-OV ČETVEROLIST – REFORMSKI PROJEKTI ZA NOVU HRVATSKU

Posebna pažnja bit će usmjerena na:
pravo na rad i prihode dostatne za pristojan život,
dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima, dostupnost svih razina obrazovnog sustava (besplatan prijevoz učenika, krediti za studente),
pravične (isti mirovinski uvjeti-ista mirovina) i za pristojan život dostatne mirovine,
socijalnu zaštitu sa zajamčenim minimumom životnih potreba, socijalnim kartama i preglednim socijalnim pravima i dobitcima,
prava invalida prema stupnju invalidnosti, a ne načinu njena nastanka,
mjere protiv korupcije, posebno u sudstvu i javnoj upravi,
ravnomjeran razvoj Hrvatske.

Najvažniji od njih su:
upravljanje prostorom (poljoprivredno zemljište, obala i otoci, nacionalni parkovi, parkovi prirode i zaštićeni krajolici, kulturno-povijesne jezgre naselja) i zaštita okoliša,
samodovoljnost u proizvodnji hrane,
zadržavanje suvereniteta nad osnovnim prirodnim bogatstvima (izvorima pitke vode, rudnim bogatstvima, šumama),
upravljanje tokovima novca (monetarna suverenost, mogućnost upliva na bankarskom tržištu),
upravljanje energetskim sustavima (distribucija električne energije, naftovodi i plinovodi, obnovljivi izvori energije),
upravljanje velikim infrastrukturnim sustavima (ceste, telekomunikacije, sustavi veza, magistralni komunalni sustavi).
http://www.hns.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=182:etver...

SDP o radnistvu, placama i mirovinama

I eto.. sad su sve te stranke tu.. Ja ne bih rekla da su se samo laburisti orijentirali na radnistvo.. Pa mislim da to ne bi trebali raditi ni Laburisti, prvo zato sto je to laz, a drugo sto sami nemaju nekih mehanizama da ista naprave osim izjasnjavanja o pravima.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Točno je, nisu se samo

Točno je, nisu se samo laburisti orijentirali na radništvo no razlika postoji. Ta je stranka osnovana težišno baš s tim ciljem dok se drugi sjete radništva tek prigodno i za predizborne potrebe.

Evo večeras kod Bage, gostovali Popijač i Grčić, pitanje hoće li biti masovnih otkaza u javnoj upravi.

Zaštitnik Popijač kaže da apsolutno ne a zaštitnik Grčić da ni u kom slučaju - bez naknade za nezaposlenost.

Realno, i HDZ i SDP, o drugima iz koalicije da ni ne govorimo, radništva su se sjetili tek nakon što su objavljeni rezultati anketa po kojima laburisti rastu i postaju ozbiljna konkurencija za dobiti glasove radnika i onih koji žive isključivo od vlastitog rada. Dok su laburisti rezultatski bili marginalni, SDP nije smatrao potrebnim barem prigodno spominjati radništvo. Zato ova naknadna briga je šuplja, pogotovo što je jasno da će rezati sve u šesnaest.

Ne može jedan te isti i rezati i štititi, to jedno s drugim ne ide. Zato mislim da je Kukuriku tu jako neiskren.

B-52

Tko je glasao

ajde ti meni reci na koji

ajde ti meni reci na koji nacin u praksi misle laburisti stititi radnicka prava? kako misle to provesti? Tko ce raditi na tim izmjenama zakona/odnosa itd..

Dalje me zanima, a zbog gornjeg upisa sto misle Laburisti sa ogromnom i neucinkovitom Administracijom ?

Otpustati? Dodatno zaposljavati? Naprosto koje rjesenje nude za nas i za ljude koji su zaposleni a visak su u drzavnoj upravi i javnim poduzecima?

Ne pitam o deklaraciji, jer u programu stoji svima manje vise isto. pitam o provedbi u praksi i konkretnim rjesenjima. Voljela bih da mi to netko tko razumije i slaze se sa laburistickim stavom objasni jer je meni potpuno nejasan mehanizam po kojem bi to laburisti mogli i misle napraviti

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Odgovor na to pitanje je

Odgovor na to pitanje je zahtjevniji od onoga kojeg ja mogu dati, ali ipak:

-bilo tko, a pogotovo laburisti koji će proći u Sabor, bolje će štititi prava radnika od onih koji će morati donijeti odluke o rezanju prava, kad se zakonodavac zaigra, treba mu netko da ga prikoči kao korektiv

-minimum minimuma će biti da u Saboru budu glasni u traženjima da se reže od glave a ne od repa i od bogatijih prema onima koji imaju malo, jačina pritiska će ovisiti o snazi (broju mandata) koju će imati

-ako budu nužni za sastavljanje većine, učinkovitost će biti izraženija

B-52

Tko je glasao

Nikom nije lepše neg je nam

Blago našim sindikatima. Iako je praksa pokazala i dokazala da prava radnika moraju štititi sindikati djelovanjem od poduzeća do GSV-a, to kod nas nije slučaj. Sindikati su ti koji bi morali okupljati radništvo i radno sposobno stanovništvo bez posla da izvrše pritisak na svaku vlast izlaskom na ulice. Da su sposobni i da imaju "mota i života" sigurno bi dobili i potporu umirovljenika jer gdje nema dovoljno zaposlenih ni umirovljenicima se ne piše dobro. Vjerujem da će se laburisti u Saboru zalagati i biti glasni u traženjima da se reže od glave a ne od repa kako kažeš, ali da bi to sproveli moraju imati većinu, što je u ovom trenutku teško ostvarivo.

Zato mene prije svega zanima ko će riješiti "rad na crno" , poticaje po površini koju sadiš bez provjere da li nešto sadiš, intelektualne usluge ( milijarde kuna u državnom proračunu ) od kojih nema gotovo nikakve koristi, nagomilanu administraciju od općina do ureda Predsjednika, zanima me ko će spriječiti bespravnu gradnju koja će se kasnije legalizirati, tko će riješiti povlaštene mirovine, invalidske mirovine onih koji su npr. otišli u mirovinu zbog bolesne kičme a rade na crno u šumi sa drvima ( a to lagan posao nije ), povlaštene otpremnine, nezamislive menadžerske ugovore u državnim firmama koje gomijaju gubitke, naknade u nadzornim odborima na koje se ne plaćaju nikakvi porezi u tim istim gubitaškim tvrtkama, zanima me tko će osigurati jednakost svih pred zakonom ma kakav zakon bio. Već ovo navedeno previše je za tako malu zemlju, a još me mnogo toga zanima.

Tko je glasao

intelektualne usluge

Čisto pojašnjenja radi - pošto novinari često "napadnu" ovaj tip usluge - a bez ikakvog objašnjenja.

Kada vodite ustanovu/tvrtku/grad (svejedno) i odjednom vam zatreba inženjer geodezije - angažirat ćete ga. Kada vam ispostavi račun - knjižit ćete ga kao "intelektualnu uslugu". Kada Vam dođe prijedlog ugovora na njemačkom - angažirat ćete ovlaštenog prevoditelja - pa opet proknjižiti kao "intelektualnu uslugu".

S računovodstvenog stajališta - vrlo često korištena usluga (pogotovo kada je riječ o povremenom poslu za kojeg nema potrebe imati stalnog djelatnika). Ako se gleda sa strane "muljanja" - prednost je što nema "robe" koja se isporučuje, te su materijalni tragovi nevidljiviji. Usprkos tome - svaka iole dublja revizija ili kontrola vrlo lako otkrije nepotrebna "istraživanja tržišta" - bez itijednog dokaza da se posao stvarno i obavio.

Hoću reći - ako netko baš želi "mrknuti neku lovu" - on će to i napraviti. Na ovaj ili onaj način. Ovo je samo jedan od mogućih, te ukidanje te stavke u suštini ne znači ništa, pravi muljator će to onda napraviti na drugi način, skoro identičan i jednako jednostavan.

Tko je glasao

Invalidnine

Najtragičnije u društvu poput našeg je to što u uvjetima općeg lopovluka i klijentelizma, sve postane sumnjivo i sve se počne relativizirati.

Evo recimo invalidnine... Znam nekoliko invalida (dakle, ili onih koji su u invalidskoj mirovini, ili onih koji iskorištavaju brojne invalidske povlastice) koji veze s invalidnošću nemaju. Neki od njih su, nakon što su otišli u invalidsku, uredno otvorili legalni obrt na svoje ime, te rade i privređuju, a usput primaju i invalidsku mirovinu. To su ljudi od 40-ak godina... Kad idemo nekuda van u grad, često se kao vozač ponudi jedna moja frendica - koja može "uvijek naći besplatni parking", na osnovu svoje lažne invalidnine.

U isto vrijeme gledamo kako se vodi jadna briga o pravim invalidima, osobama kojima je život doista težak i kojima treba svaka pomoć... I dalje se grade javne ustanove i stambene zgrade bez osiguranja pristupa invalidima, invalidi u kolicima još uvijek se vrlo teško mogu kretati gradom, mnogi si ne mogu priuštiti potrebna pomagala, a ne pokriva ih HZZO... Društvo iskrivljenih vrijednosti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Na kuku lele - uništa

Biga, e sad ga trkeljaš ko baba na placu. Kao intelektualka moraš lučiti kaj je tvoja obveza a kaj materijal za trač. Dakle ako imaš konkretna saznanja (ako nemaš onda čkomi o tome) građanska ti je dužnost to prijaviti. Kako prijaviti - pročitaj link, ok?

http://www.dorh.hr/Default.aspx?sec=16&tag=kaznena%20prijava

Tko je glasao

Kak ide ono... "...veći i od pape..."

iliti zaseravanje motke!

Baš si našao primjer na kojem ćeš me učiti građanskoj dužnosti - radi se o vrlo transparentnom lopovluku gdje "invalidi" imaju uredno prijavljene biznise i gdje 30-godišnji "invalidi" veselo trčkaraju nakon što su se sparkali na mjesto za invalide, uz urednu invalidsku naljepnicu i iskaznicu istaknutu na šajbi... Pogledaj na vlastiti parking - tamo ćeš sigurno naći slučajeve za DORH, pa prijavljuj susjede. Pored tolike murje, komunalaca, poreznika, špijuna, kamera, OIB-a i sličnih izmišljotina, ja sebe u ovom konkretnom slučaju sigurno neću promovirati u pravovjernog cinkaroša!

(Uostalom, ko bu me onda vozil u grad ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Djelovanje pro il contra

Moj prigovor je načelne prirode, kukanje bez vlastitog angažmana (barem da si probala pa i neuspješno) je trkeljanje u smjeru - nek neko drugi umoči prste (moji moraju ostati čisti) u govno. Ista paralela sa konstruktivnom silom - tvoji zubi moraju ostati cijeli radi tvoje djece, druga djeca mogu imati roditelje bez zuba. Takav stav s društvenom odgovornosti nema veze - to je običan šverc na leđima tuđe (manje vrijedne) žrtve.

PS
Dostavi mi imena osoba na koje osnovano sumnjaš da nezakonito koriste nepripadajuće društvene koristi i garantiram ti ovdje pred svima da ću ih drugi dan prijaviti državnom odvjetništvu. Ne bude li nikakve koristi od te prijave tada ću proliti koju suzu i ovdje na portalu, može!?

Tko je glasao

...

Ovo pokazuje koliko je lako imati "čvrst moralan stav" prema općim nepravilnostima u društvu, a koliko postajemo "fleksibilni" kada je netko iz naše blizine...

Zašto se onda čudimo "onima na vrhu", pa i oni su si svi prijatelji?

Tko je glasao

Ne znam za tebe...

ali ja ako znam da neki od mojih prijatelja mulja s porezom, neću ga prijavit poreznoj.
Ne znam je li neki tvoj frend platio svima večeru i tražio R1, premda ste se evidentno svi obroljali i pričali o nogometu, a ne ni o kakvom poslu, pa da si ti protestirao - ja ne bih.
Ne znam isto tako jesi li se ponekad s nekim vozi posve privatno, pa vodio to kao službeni put i je li te frend prijavio, mislim, ako je, skidam kapu... Ja tako frenda ne bih prijavila.
Evo, baš sam danas čula kako su neki starci kod svog klinca našli joint - i lijepo ga prijavili! Mislim si, pa svaka čast, poštenjačine! Ja to ne bih mogla!

Toliko o tome...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U ovoj prici posten=glupan.

U ovoj prici posten=glupan.

Tko je glasao

auč...

... primjeri su ti loši, daj sad nađi još onaj da je netko izvukao kutiju cigareta iz BiH ili da je netko ukrao šećer sa stola :)

Bigulica, ovo nije išlo tebe osobno - već samo kažem. Na koju stvar bi ti recimo reagirala kod prijatelja, ako lažan invaliditet nije dovoljan?

p.s. Tražiti R1 za reprezentaciju je totalno bespredmetno :) A na putni nalog možeš prijaviti samo zaposlenika firme. :)

Tko je glasao

Lažna invalidnina ili šećer sa stola...

posve isto... Tj. - gdje postoji granica?

Uostalom, zašto bi invalidnina bila - lažna? Netko je dao zahtjev, netko je prikupio potrebnu dokumentaciju, netko nadležan je tu dokumentaciju pregledao i odobrio... Kaj to zapravo ima sa mnom?!

Reagiram tako da svoje prijatelje "prcam" kad mi moraliziraju... Rugam se njihovom dvostrukom moralu... Pokazujem im da ja to znam i da zbog toga nisu porasli u mojim očima... Razotkrivam im njihovu "tamnu stranu"...

Prijatelji ko prijatelji - ne ljute se ;)

P.S. Na putni nalog možeš voziti koga hoćeš, naravno neprijavljeno :) Kao što možeš ići i svaki tjedan na poslovni put u svoju viksu na more...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Eh, da,

već ovo što si oblokavanje uz nogomet nazvao reprezentacijom (na koju nema smisla tražiti R1) pokazuje tvoju malo sumnjivu upoznatost s materijom ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

znatiželjan čovjek...

... svašta zna :)

Tko je glasao

Stvar je u biti jednostavna.

Stvar je u biti jednostavna. Politka se kroji politickim metodama, a ne osobnim primjerom. Jer osobni primjer izvan konteksta po obicaju nije suvisao.

Pa tako nas i Crkva poucava da "postenjacina" (naivac) zavrsi na krizu. A to nitko normalan ne zeli.

Tko je glasao

Kao što ti rekoh...

pogledaj na vlastiti parking... i javi kak ti je prošlo ono kaj si slao USUD-u, za početak...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

E ovo je sad fakat previše !

Nemoj se ljutit, al jest. Čovjek ti nudi da te sačuva kako nebi završila kuhana u loncu, a ti tako...
Dakle OK je krasti ako si "moj" ... :(((

Provinciopolis

Tko je glasao

Ne ljutim se - jedan minus plus minus

Ja dakle ne bih cinkala svoju frendicu lažnu invalidicu - ne bih i kvit! Ne bih čak ni susjeda...
A opet, ružno je da postoje lažni invalidi, tu pojavu stvarno ne podržavam... Kako razriješiti tu moralnu dilemu?

P.S. Bi li ti cinkao svog frenda, lažnog invalida? Mislim, ako bi, cinkaj, ili se javi Golgoti... I svaka ti čast!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Teško ti je to od mene očekivati jer sam

jedan od uistinu rijetkih koji oko sebe nema takvo društvo.
Čak suprotno. Moja familija koja se npr. borila u DRu jedva je na nagovor cijelog sela uzela onu zadnju povlasticu pri kupnji automobila, a eno ga bolesnog i s potpunim pravom je mogao uzeti i invalidsku mirovinu i slično, al jbg kad je i dida partizan 48e reka da se nije za "ovo" borija ...
Baš kao što se ni branitelji nisu borili za "ovo" ... Mislim... Oni koji su se uistinu borili...

Provinciopolis

Tko je glasao

ovaj

Svaki lažni invalid ima prijatelje - zar ne? OK, dakle ne smeta te da netko uzima iz zajedničkog mirovinskog fonda (ajmo pretpostaviti - i iz mirovine tvoje bake) - i neopravdano daje sebi...

Što te onda smeta; kada bi reagirala? Ne u smislu da otrčiš u DORH, nego u smislu da nakon treće čaše vina kažeš prijateljici: "Pa OK, zar te nije malo sram, meni je neugodno imati prijateljicu koja tako laže?" Kada nastupa trenutak, koje djelo je dovoljno da izađeš iz njenog automobila i kažeš "Sori, ali meni je neugodno koristiti tu tvoju lažnu povlasticu!"?

p.s. Ne moraliziram - ozbiljno te pitam. Jer što znači "ne podržavam tu pojavu" - ako je podržavaš?

Tko je glasao

Vidi odgovor pod...

http://pollitika.com/postoji-li-uopce-politicka-ljevica-u-hrvatskoj#comm...

Eh, da, i ne bih ih birala kad bi se našli na nekoj izbornoj listi...

A ti - što ti napraviš?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

što ja radim?

Imam tu sreću da nemam takve prijatelje :) Ali naravno, imaju oni druge mane - kao i ja.

Što radim? Ne pričam o tome javno - ako me toga zapravo sram, eto što radim. Kako bi se osjećala da ti kažem da imam frenda - koji je zapravo prikriveni pedofil - ali ono, prijatelj mi je, neću ga prijaviti i to... Jel' bi skočila na mene - da sam grozan? Vjerojatno bi.

Tko je glasao

Ohoho, počinje teška artiljerija floskulama!

Srećom, nemaš takve prijatelje, ali si to ne možeš niti zamisliti, jel' tako? A od mene očekuješ da ti elaboriram stavove zamišljajući frenda pedofila...

S druge pak strane, odmah si primijetio kako je primjer pivo-nogomet dobar primjer za reprezentaciju, kao da ti je to praksa - toliko ti je to jednostavno procurilo na tipkovnicu... Čini mi se da si ti jedan od onih kojima je sve OK ako je po propisima i po zakonu, pa ti skrećem pažnju da sam gore napisala kako je i moja frendica dobila sve po zakonu...

(Usput, mene nije sram, podsjetim je da bi nju trebalo biti sram...a i dobra ti je strategija..."ne pričam o tome" pa tako toga valjda niti "nema"...)

Provinc, što se tiče braniteljskih povlastica na automobile, znam ljude koji su istu preprodavali... Kaj ja mogu kad živim u tako lopovskom kvartu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

fakat ne razumijem

što je tako čudno u mojoj izjavi da nemam niti jednog frenda s naljepnicom za invalide? nemam, ubij me...

svatko tko vodi neki svoj posao (pa tako i ja) zna koliko je konto "reprezentacija" nezgodan, pa se zato vrlo rijetko koristi (osim u javnim firmama i ustanovama) jer jednostavno nije isplativ - naime, trošak reprezentacije se ne priznaje u 100% iznosu, već samo 30%, a na onih 70% se plaća ekstra porez

ne vidim otkad je to znanje o nečemu nešto negativno? oprosti, ali zašto iznosiš osobni primjer(prijateljica sa naljepnicom) - ako se na njega onda ne smije i referirati? zar sam ja možda rekao da tvoja frendica nešto nije dobila po zakonu? pa i cijela privatizacija je odrađena po zakonu, zapravo se 99% svega radi po zakonu... i oduzimanje imovine u NDH je bilo po zakonu, pa što onda? zato postoji neka etika, neki "ključ" po kojem biramo prijatelje ili ljude s kojima se družimo.

Tako i moji prijatelji imaju svakakve grijehove - ako mi je "grijeh" prihvatljiv - onda i ja nakon tri čaše pive pokušavam objasniti da mi se to baš i ne sviđa, ako mi je neprihvatljiv - onda se s njime ne družim.

Ne znam zašto si ovo shvatila kao nekakav napad ili nešto osobno - to je tema koja me zanima kao i odgovor na pitanje "Kako to da neke stvari ne toleriramo državnicima, a svojim bližnjima toleriramo - i koliko smo onda licemjerni pritom?"

Tko je glasao

Već sam te pitala...

Gdje je tebi granica prihvatljivosti grijeha? Uostalom, zažmiri, duboko udahni, zamisli i razmisli - bi li prijavio frenda u solidnoj fizičkoj kondiciji koji se zakonski "izborio" za svoju invalidninu...

Dok pišeš odgovor, molim te da ne telefoniraš na službeni mobitel i da ne dogovaraš neku pivu o službenom trošku ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ako budu nužni za

ako budu nužni za sastavljanje većine, učinkovitost će biti izraženija

nece.. laburisti bi izgubili svoj smisao kad bi usli u vladu..

ako to naprave nema ih vise na slijedecim izborima

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slažem se i ne vjerujem da bi

Slažem se i ne vjerujem da bi ušli u vladu.

Ako bi baš bili nužni, što nije isključeno jer će biti dosta uobičajenih za uskočiti, onda će vjerujem biti par lako mjerljivih uvjeta koji ako se prekrše će značiti automatski izlazak van.

Što se toga tiče, ne bojim se ja za laburiste. Više me strah vlade.

B-52

Tko je glasao

...pitanje hoće li biti

...pitanje hoće li biti masovnih otkaza u javnoj upravi.
Znači, ako netko, uz dobru otpremninu, dobije otkaz jer na naš račun
ne radi godinama baš ništa, taj je nevina žrtva bešćutnoga neoliberalizma?

Tko je glasao

aha.. i to bu problem jer smo

aha.. i to bu problem jer smo eto na tom nivou svijesti i sustava vrijednosti

pa se "ti" sad cudi zakaj stare stranke sute, ne znam tko ne bi. dobro da je rekao i ovo sto je rekao.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

I eto.. sad su sve te stranke

I eto.. sad su sve te stranke tu.. Ja ne bih rekla da su se samo laburisti orijentirali na radnistvo.. Pa mislim da to ne bi trebali raditi ni Laburisti, prvo zato sto je to laz, a drugo sto sami nemaju nekih mehanizama da ista naprave osim izjasnjavanja o pravima.
Verbalno je SDP socijaldemokratski. No prakticno je i on u sluzbi srednje krupnog i krupnog kapitala. Programske odrednice su u domeni verbalnog zalaganja. Kao sto znamo niti SDP trenutno nije umogucnosti kreiranja takve politike a sto je bilo izmedju 2000 i 2003 dobro smo vidjeli a u prilog tomu ide i danasni nastup Milanovica u NU2 toliko da ga je Stankovic pitao zasto govori kao Popijac.

Tko je glasao

Plan 21

vidimo već na djelu u Zagrebu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Politički lijevo idesno

Kak misliš da se jako dobro zna kaj određuje kaj je lijevo a kaj desno u politici. Nek ja vidim tu ljestvicu kriterija i mjesto gdje je prijelaz iz jednog u drugo odn razdjelnica...?
Il si se samo šalila!:)

Tko je glasao

sala mala

uvijek se salim, a shvati onaj koji je to sposoban shvatiti.. tako i ovi u Europi, samo se sale. Shavti tko je vec sposoban shvatiti. Za one koji se vole igrati i saliti klik na sliku vodi na interaktivnu kartu EU zajednice koja u slucaju da ste se do kraja spremni saliti klikom na play (lijevo strelica bijela na slici) pokazuje lijevo-desnu politicku vlast u zemljama europske zajednice.


ljevica-desnica

ti europljani su bas saljivdije, zar ne?
Inace i nase stranke se izgleda vole saliti pa se svaka ukljucila u pripadajucu svjetsku alijansu. svjetski ljudi i udruzenja, sto ces.. saljivdije bez premca, ti ljevicari/desnicari..

Interactive, 28 Jul 2011:
With 21 EU member states now under varying degrees of rightwing government, Europe has never been more blue. See how has its political complexion has changed in the 38 years since Britain joined the EEC
na ovom linku ima dodatnih objasnjenja: http://www.guardian.co.uk/theguardian/2011/aug/04/corrections-and-clarif... koje su posljedica korekcija mape

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci