Tagovi

Postizborni iz ženskog kuta gledanja

Slušam danas na radiju razgovor s gospodinom Kerumom, novim splitskim gradonačelnikom i prisjećam se jednog razgovora koji je s njim vodila TV voditeljica na njegovoj jahti, davno prije ovih izbora. Do tada sam o njemu samo znala da se vozika u skupocjenom automobilu za kojeg nisam ni znala da postoji. Dakle, voditeljica ga je tada ispitivala o njegovim poslovima. Čovjek je odgovarao u jednosložnim rečenicama, zamuckivao, gotovo da mi je bilo muka slušati ga.... bavi se biznisom, sposoban, a ne zna posložiti tri prosto-proširene rečenice o tom svom poslu, što bi svaki "orač na njivi" znao. No kad se voditeljica dotakla Splita, Kerumu se razvezao jezik, priča tečno o ovome i onome. Iz samog načina na koji o Splitu priča, vidi se da obožava svoj Split i da je to njegova prava ljubav. Zbog toga nisam ni sumnjala da će osvojiti izbore u Splitu.
Istovremeno sam se pitala kako će Kerum voditi splitsku priču, jer se priča da nije baš previše darežljiv prema svojim zaposlenicima, kao uostalom ni većina novopečenih (postratnih) bogataša.
Nije trebalo dugo čekati. Veli Kerum danas na radiju da mu je prvi potez bio snimanje dolazaka na posao zaposlenika splitske gradske uprave!!! Neki su došli na vrijeme, neki čak i nisu, bez obzira što su svjesni da dolazi novi big boss.

Dakle, Splićani su htjeli promjene i dobili su promjene. Kerum će u vrlo kratkom vremenu dovesti u red birokraciju. Vjerojatno im i srezati plaće i beneficije koje su do tada imali. Za Keruma će to biti najnormalnije ponašanje, jer je na to naviknut u svojoj firmi. Istovremeno će ih pritisnuti da više rade. Postoji mala doza bojazni da će sve učiniti kako bi njemu samom ostalo što više. No kad se prisjetim one, gore navedene ljubavi prema Splitu, onda je moguće da će i za Split ponešto doprinijeti, no njegovi pravi motivi bavljenja politkom će s vremenom ipak izaći na vidjelo.

Za razliku od Splićana, mala općina istočno od Rijeke, nije htjela promjene. Mještani su ponovno, po četvrti put, birali kandidata PGS-a za načelnika, iako u zadnjem mandatu nije učinio baš ništa za svoje mjesto. Građani su ga birali iako ga prate raznorazne afere, primjerice ova:
Gradio je sportsku dvoranu. Početni iznos cijene dvorane do kraja se višestruko povećao. Ugovoreni su rokovi za dovršetak izgradnje dvorane i penale, koje su morali platiti izvođači, ako prekrše rokove. Naravno, radovi su bili u kašnjenju. Izvođač ne da nije Općini platio penale, već je traži prolongiranje roka. Gospoda iz vlasti su mu odobrila prolongiranje roka za tri mjeseca. Radovi su bili gotovi za dva. Općina pod vodstvom po četvrti put biranog načelnika, odobrila je izvođaču nagradu od cca 800.000 kn zato jer je radove dovršio "mjesec dana prije isteka roka"!!! Nevjerojatno, ali istinito. Pitanje je tko se sve omrsio o toj općinskoj nagradi.

No kakve to veze ima s Kerumom?! Ima! Po četvrti put birani načelnik općine iz istočnog dijela riječkog prstena, zacijelo prvi radni dan svog načelnikovanja nije proveo prateći kad mu zaposlenici dolaze na posao. Općinska ekipa navikla je dolaziti na posao poslije devet sati i odlaziti kućama kako se kome prohtije, bez da ih itko kontrolira. Razlog tome je nepotizam i veze i poznanstva pri zapošljavanju. Ruka ruku mije, obraz obadvije!!! On njima fleskibilno radno vrijeme tipa "kad ti se da raditi, radiš, kad ti se ne da, ne radiš", oni i njihova nepotistička familija njega birali po četvrti put za načelnika. Pa nisu ludi birati drugoga, koji bi im donio promjene, poput Keruma. Što je najžalosnije, ni država nije našla za shodno kontrolirati radno vrijeme zaposlenih u lokalnoj upravi i samoupravi, iako bi trebala. Naime, ne treba smetnuti s uma da plaće općinskih službenika i namještenika idu iz poreza poreznih obveznika, a ne iz gradonačelnikove privatne imovine. Kerum je naviknuo svoje zaposlenike kontrolirati, jer ih plaća direktno od svojih prihoda. Pitanje je kad će i njemu, kao gradonačelniku prosvijetliti da troši novac poreznih obveznika, a ne svoj osobni. Čim to shvati, vjerojatno će odustati od obilaska radnih mjesta, za koja ni država nije zainteresirana, a kamoli da bi on htio gubiti potencijalne birače na idućim izborima. No bit će zanimljivo pratiti kako će se sve to odvijati dalje.

Da sam ja država, a što nisam, podijelila bih Hrvatsku na maksimalno pet županija (regija) i pet velikih gradova, sve ostalo oko tih gradova bi imalo svojstvo mjesnih odbora. Pet državnih tj. lokalnih adminsitracija opsluživalo bi sve mjesne odbore. Ovo što se sada događa po općinama je bjesomučno trošenje novca poreznih obveznika poput pijanih raspikuća. Naime, veli načelnik općine iz istočnog dijela riječkog prstena da je jedan od najvećih općinskih proračuna htio potrošiti na nešto konstruktivno, ali mu je država blokirala nekakve planove, pa onda nije izgradio baš ništa. Dakle, proračunski novac iz njegovog četverogodišnjeg mandata je potrošen, a da se u općini nije izgradilo baš ništa, jer načelnik nije imao rezervnu varijantu, a država mu je bila fenomenalan izgovor za nečinjenje. No birači su ga ipak birali na još jedan mandat. Osnovni razlog bio je što mu je protukandidat "dođoš" iz nekog drugog dijela Hrvatske, koji nema akcent, ni dijalekt. Iako ima znanje za zakonito poslovanje i dokazao se radom u općinskom vijeću.

Nakon svega mislim da se svakoj hrvatskoj općini trebao dogoditi jedan Kerum.

Komentari

Greška u startu. Nije on

Greška u startu. Nije on niti jednog službenika impresionirao time što je "snima" kad dolaze na posao. Ne može on njima ništa, baš ništa. Popušit će kao i svaki drugi privatnik koji dođe u državnu službu. U njoj vladaju uhodane procedure i postupci, propisani raznim akonima i uredbama. Postoji sindikat i svi propisi koji reguliraju sve što treba. Nema on vremena, volje ni znanja da se time pozabavi i skreše im krila kroz procedure, što je jedini način.
On može takvim "snimanjem" kontrolirati uposlenike u privatnoj tvrtci. tamo je mimo zakona, čistim mobingom zabranio organiziranje sindikata. Može im dati otkaz kad se sjeti, jer im samo ne produlji ugovor. Sve te cvebe koje koristi u privatnom biznisu, ovdje ne piju vode.
Poješće ga birokracija na proceduri.

Tko je glasao

A što misliš, koji

A što misliš, koji državni sindikat može obraniti državnog službenika od otkaza zbog redovitog zakašnjavanja na posao i nepoštivanja radnog vremena. Dvije negativne ocjene zaredom i evo ti otkaza redovitim putem. Tu te nikakav sindikat ne može spasiti. No lokalna administracija je naviknula dolaziti na posao poslije devet sati, tj. poslije doručka kod kuće te odlaziti prije ručka, a žene i kuhati ručak. Misliš da se Kerum time neće znati pozabaviti? Mislim da se varaš. Nije Kerum birokrata pa da gleda kroz prste i sebi i zaposlenicima. Kerum je najzadrtiji kapitalista koji postoji i koji će uvesti kapitalistički režim i u splitsku izvršnu vlast. I ni tamo mu nitko ništa neće moći, kao što ne može ni u njegovoj firmi. Vidjet će se uskoro.

My Soul

Tko je glasao

@ My Soul A što misliš,

@ My Soul
A što misliš, koji državni sindikat može obraniti državnog službenika od otkaza zbog redovitog zakašnjavanja na posao i nepoštivanja radnog vremena. Dvije negativne ocjene zaredom i evo ti otkaza redovitim putem.

Nije Kerum birokrata pa da gleda kroz prste i sebi i zaposlenicima. Kerum je najzadrtiji kapitalista koji postoji i koji će uvesti kapitalistički režim i u splitsku izvršnu vlast. I ni tamo mu nitko ništa neće moći, kao što ne može ni u njegovoj firmi. Vidjet će se uskoro.

Tako su se baš vodila poduzeća u tzv. socijalizmu i od toga su to kao pojam efikasnosti naučili naši tzv. poduzetnici i kapitalisti, koji su isto kao i tzv. komunisti jer su nastali, razvili se i posluju na isti način u istom sustavu - otimanjem, uzimanjem, gaženjem do likvidacije te neplaćanjem i općeniitm nepoštivanjem drugih i svega drugog osim sebe i tog sustava.

Jedino je bitno da rano ustaju, a ustaju i prerano zbog patologije osvajanja, gađenja i impulzivnih uspjeha na račun drugih koja im ne da spavati. Onda i prije radnog vremena kontroliraju i provociraju, jer važi da tko dođe npr. sat ranije i radi da je pravi za njih, te misle da su za taj dan i inače obavili sve šta treba. U biti za to i jesu, jer se na to svodi.

Naravno da je baš taj pristupa proizvodnja birokracije u smislu prekobrojno arbitrirnaje i prekobrojni aparat, što zbog toga što se jedino pomoću birokracije može održavati takav sustav (obziorm da ključni akteri ne rade i ne znaju ništa osim navedenog kočijašenja i manipuliranja) što zbog toga da se manipulira svim.

Da nije tako i toga, ni Tito i Tuđman se ne bi dulje održali na vlasti, toga ne bi opće bilo, za Račana, Mesića i Sanadera ne bi uopće čuli kao i za Luku Bebića i Marinu MD, Bnadić ne bi ni studirao politologiju niti bi bio društveno-politički radnik a Kerum bi sretno i zadovoljno vozio strojege građevinske tvrtke te ponekad još zadovoljnije nego sada pojeo vruću pečenu janjetinu i zaigrao balote. Gradovi bi izgledali posve drukčije i bili bi manji, sela bi bila bogata i soim poljoprivrede bis e bavila raznim, uključujući da bi po elima živjeli i intelektualci i razno.

Dakle, Kerum je na velikim izazovima. Ili će ostati jedan od milijuna kretena nastalih neredom carstava od Triglava do Vladivostoka ili će se pomaći i ući u legendu.

Tko je glasao

Mislim da Kerum, kako god

Mislim da Kerum, kako god izgledao, nije glup. Vjerujem da mu je Split izazov i da će se zainatiti oko tog uspjeha. Lovu već ima i ovo će mu biti hobby. Poznavala sam još jednog sličnog čovjeka, kojeg je inat, a ne osobni interes, natjerao na uspjeh. Mislim da je Kerum glavno iznenađenje ovih izbora. Moguće i balončić od sapunice, a možda i ne. Sve u svemu, zanimljivo!

My Soul

Tko je glasao

pa baš zato što je

pa baš zato što je najzadrtiji kapitalista, nema šansi. to je moje mišljenje.
Po pitanju dolaska na radno mjesto, ima nekoliko trikova, od provlačenja kartica, tzv. cvikanja, kliznog radnog vremena i sl. stvari.
S druge strane, državni službenici su zaštićeni ko lički medo. postoji nekoliko stavki u zakonu koji to definiraju, a koje je vrlo teško provesti.
Nije da ja branim državne službenike, nego samo kažem da Kerim na ovaj način nema šansi. Ništa drugo. Upravo sam ispratila, gledajuć sa strane, isto tako jednog privatnika iz državne službe. pao je na istu foru.

Tko je glasao

A eto, bit će zanimljivo

A eto, bit će zanimljivo gledat Keruma. Mogli bismo ovdje otvorit kladionicu na to koliko će on dugo izdržat sa svojom "strahovladom" :)

Tko je glasao

možemo, na temu: koliko će

možemo, na temu: koliko će izdržati, što će promijeniti u radu uprave, te koliko će zaraditi.

Tko je glasao

@dušice, Po mojem iskustvu

@dušice,
Po mojem iskustvu kad god je neki novi šef započeo svoje šefovanje kontrolom radnog vremena zaposlenika u pravilu je to značilo da nema pojma o poslu kojeg treba obavljati. Takvi znaju insistirati na radnom vremenu do Staljinovske okrutnsti i, naravno, s istim uspjehom.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Led9, Jedan šef ne treba

Led9,

Jedan šef ne treba imat pojma o poslu koji obavlja njegov namještenik, jal on nemre sve znat, no mora znat jel njegov zaposlenik obavlja svoj posel korektno i savjesno. Jedan od kriterija za to je i redovni dolazak na posel a i držati se radnog vremena.

Tko je glasao

držanje radnog vremena je

držanje radnog vremena je možda kriterij, ali krivi..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Daj ti to meni malo objasni,

Daj ti to meni malo objasni, jel po mojem može ustanova funkcionirat kak treba kad se zna od kad do kad se može tam dojti i biti siguran da se bu tam nalazila osoba kojoj je to radno mjesto.

Tko je glasao

kak za koji posao.. za one

kak za koji posao.. za one di treba raditi više kreirano je klizno radno vrijeme :)

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Skviki, bilo bi pametnije da

Skviki, bilo bi pametnije da je Kerum prvi dan docekao sluzbenike, upoznao se s njima, obrazlozio im sto ocekuje od njih, dao im na znanje kako ce postupati prema njima u slucaju zabusavanja, a drugi dan ih docekivao na ulazu i popisivao vrijeme njihova prispjeca.

Tko je glasao

Pavle, Pa dočekal ih je, a

Pavle,

Pa dočekal ih je, a oni njega dobro poznaju i znaju njegovu novu poziciju, po domači, novi šef. Nije trebal niš objašnjavat jel su sa točnim dolaskom drugi dan na posel pokazali da dobro znaju kaj je red.
Ovak nije trebal niš popisivat i sve kreče svojim tokom kak treba i to bez puno razglabanja.

Znaju Hrvati kaj je red i kak se treba delat, samo im treba na diskretan način na to i ukazat. Sad svi znaju da nema šale s njim.

Pametan čovjek je taj Kerum.

Tko je glasao

Pametan čovjek je taj

Pametan čovjek je taj Kerum.

je pametan je, trebalo bi ga pokazivati za primjer da nije vrijedno učit ako hoćeš zaraditi lovu. dovoljno je koji kamion sa humanitarnom zamračit i preprodati u svojem dućanu a dalje uz dobre ljude na dobrim mjestima samo tako postaješ ugledan i uspješan.

sramota, kome bi se mi trebali diviti. čovjeku koji je kupio ferari na braniteljsku povlasticu jer to u skladu sa zakonom. sramota može biti njega, sve one koji su ga izabrali i sve vas koji mu se divite. sumrak zdrave pameti je definitivno zavladao Hrvatskom.

Tko je glasao

Kaj ga do sad niko nije

Kaj ga do sad niko nije tužil za krađu humanitarne pomoči, pa prošle su tolke godine.
Činjenica je da su ga Spličani birali i dali mu povjerenje. Sad se mora dokazat i po mojem je počel efikasno sprovodit promjene.

Ja se njemu ni malo ne divim, no mislim da je dobro počel.

Tko je glasao

jal on nemre sve znat, no

jal on nemre sve znat, no mora znat jel njegov zaposlenik obavlja svoj posel korektno i savjesno
@Skviki,
Samo kako da on zna da li je njegov zaposlenik obavio svoj posao kaorektno i savjesno ako nema pojma o onom što taj radi? Mislim da treba imati nekog pojma osim ako on nije šef drugim šefovima koji . . . no svakako treba znati posao onog koji mu je direktno podređen.

Inače svojim komentarom sam ciljao i na nešto drugo. Stvar je u tome da svaki dobar šef treba uspostaviti suradnju sa svojim zaposlenicima i za tako nešto je vrlo važan prvi dojam. Tu kad netko počne odmah mlatiti po glavama, bez obzira tko je u pravu a tko je u krivu, stvara "zlu krv" koju je teško poslije ispravit.

Svakako ostaje pravilo da ljudi kad nemaju pojma što napravit onda gledaju na sat!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Led9, Birokrati znaju dobro

Led9,

Birokrati znaju dobro kaj im je posel isto ko i svaki zaposleni čovjek. Ko prvo dojti točno na posel, otvorit šalter i počet delat sa strankama. Nema zaključavanja kancelarije i nestati u nepoznatom pravcu a hrpa ljudi čeka i red je sve veči i veči.

Svakak da treba dobar šef uspostavit kontakt sa zaposlenicima i da je kod toga važan prvi dojam, a prvi dojam se stiče sa pokazivanjem da je točnost baza svakog posla.

Kak se toga drže naši ljudi u večini je dobro poznato, za sebe su točni a kad se radi o drugom su u stanju kasnit i par sati bez najave preko telefona da je eventualno sprječen.

Danas ima svaki barem dva mobitela.

Tko je glasao

Danas ima svaki barem dva

Danas ima svaki barem dva mobitela.
Naravno da imaju barem 2! Ta trebaju im kako bi obavljali svoje fuševe, a fuševe trebaju obavljati jer im je plaća mala.
No naivno je pomišljati da će se jedan godinama uhodani sistem moći samo tako preko noći promijeniti, razloga ima podosta i to bi mogla biti tema za cijeli jedan dnevnik.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Vidiš kak je kerum preko

Vidiš kak je kerum preko noći promjenil neke loše navike kod svojih birokrata.

Tko je glasao

Nešto imam osjećaj da je

Nešto imam osjećaj da je Kerum shvatio da ovi ipak nisu blesavi:
Kerum prvog radnog dana nije došao na posao
Jedan od temeljnih znakova inteligencije je sposobnost prilagodbe, a izgleda da je i u Željka napokon nešto počelo.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Država, to sam ja...

Država, to sam ja... "lijepo" je vidjeti kako tekovine prošlih sistema još uvijek puštaju korijenje

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Ima nečeg u ovome. Koliko

Ima nečeg u ovome.

Koliko županija, koliko regija, itd. itd. jest pitanje, ali nije ključno. Zamisli da uopće nemaš županije, da sve odluke donosi Sanader i ministri. I dalje je scenarij s firmom koja gradi sportsku dvoranu sasvim moguć, samo u igri više nije predsjednik općine nego predsjednik vlade.

Djelomično to ima veze i s demokracijom i izborima: za izbore treba financiranje, a nije baš jako pametno biti oštar prema firmama koje su pomogle u kampanji, jer onda te pomoći u budućnosti možda i neće biti.

Paradoks je suvremene demokracije da ljudi biraju vlast, ali stranke, kandidate i liste financiraju oni koji imaju novac. Ne tvrdim da oni baš upravljaju strankama, ali nekakav utjecaj svakako imaju.

Javna nabava je velik problem. Ali taj problem nećemo jednostavno riješiti. Tu može pomoći jedan Kerum, jer on ne ovisi o nikome. S druge strane, Kerum u svom poslu surađuje s mnogim firmama (treba izgraditi te trgovačke centre), a opet tu može biti sustav "ruka ruku mije". Moramo se osloniti na povjerenje Kerumu (ja osobno ne, ja se moram "osloniti" na povjerenje Bandiću) — pa ćemo vidjeti...

Tko je glasao

Da sam ja država, a što

Da sam ja država, a što nisam, podijelila bih Hrvatsku na maksimalno pet županija (regija)

Hmmmmmm..... nešto mi je poznato u tome!

:)

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

Vidjet ćemo još što će

Vidjet ćemo još što će biti sa Rumkeom. Sigurno je da možemo očekivati dosta njegovih biser izjava uz pojačanu kreativnost splićana ovog tipa:

http://pollitika.com/cestitam-na-izboru#comment-147962

Tko je glasao

za keruma će vrijeme

za keruma će vrijeme pokazati, a ja se ne bih kladila na njegov uspjeh.
samo jedna stvar... kakav je to ženski kut gledanja na izbore :)?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Hm ... a da ja imam muški

Hm ... a da ja imam muški kut, dali bi to bio zli zli šovinizam? Ili da samo recimo kažem najdražoj da ima "ženski kut gledanja" na politiku, tukla bi me :) Jednom sam na nekom seminaru rekao da su za Hitlera '33 glasale pretežito žene, pa me kolegice skoro kamenovale ...

A za Keruma, nekako sumnjam, ali to su sve čari demokratije :)

Tko je glasao

@Griotta i @IvanB, nisam

@Griotta i @IvanB, nisam imala vremena slagati post, već sam ga zbrzala i pojednostavnila, kao što mi žene to obično činimo, kad smo u žurbi između dolaska s posla, kuhanja objeda, vozikanja djece između satova klavira i nogometnog treninga. Daleko je ovaj moj post od Frederikovog npr. zar ne?! No mislim da sam ipak prenijela svoju brzinsku misao čitateljstvu, a to je da mislim Split (lokalna uprava i samouprava) prije i poslije Keruma nikad više neće biti isti :))) te da bi bilo zgodno da slična čistka krene i u drugim općinama i gradovima, a vjerujem da bi se to povoljno odrazilo na cjelokupan državni aparat. ....pitanje je samo hoće li Kerum izgurati do kraja, ili će se povući, prije nego što ga nasilno zbace s vlasti. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije.

My Soul

Tko je glasao

a to tebe brine? pa tko kod

a to tebe brine?
pa tko kod nas nije uspio izgurati do kraja?
kod nas je politička kultura na razini drž-ne-daj toliko dovedena do savršenstva da je postala pravilo. zaista ne znam što bi se trebalo dogoditi da neki ministar podnese ostavku, a kamoli što bi se trebalo dogoditi da padne vlada ili gradonačelnik (pa bio on i kerum).
što bi se reklo, ne mogu ja biti tako loš gradonačelnik koliko dobro vi možete trpjeti i čekati da prođu te 4 godine.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

mac ministara je do sada

mac ministara je do sada već smijenjeno, ako se prisjetiš VŠO, pa Lovrin, pa Kirina, pa Rončević.... nekad je to bilo nezamislivo i šefovi vlada držali su se prvog izbora ko pijan plota. ovo su ipak malo drukčija vremena i tko ne valja, po mišljenju šefa vlade, taj leti. isto tako bi bilo dobro kad bi mogli letjeti i gradonačelnici i načelnici kad se pokaže da ne valjaju.

My Soul

Tko je glasao

jedno je dobit otkaz jer ne

jedno je dobit otkaz jer ne valjaš, a drugo je podnijet ostavku jer si svjestan da si zabrljao.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

a dat ostavku jer ne

a dat ostavku jer ne valjaš, ili dobit otkaz jer si zabrljao?

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci