Tagovi

Poslodavac kupio radnicko vijece za 1000 kuna!

"Kolektivni ugovor za Zračnu luku Zagreb d.o.o. je potpisan", u nedjelju 20.11. 2011. slavodobitno je uskliknuo Ante Duić u priopćenju Kordinacije sindikata Zračne luke Zagreb.
Njihov prvi zahtjev a koji je vezan za izmjene i dopune kolektivnog ugovora prihvaćen je gotovo u svim najvažnijim elementima. U ponedjeljak 21.11. 2011. potpisani su i kolektivni ugovori za tvrtke kćeri Zračna luka Zagreb – Ugostiteljstvo i Zračna luka Zagreb – Trgovina.


Stručno povjerenstvo za koncesuju Novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb odlučilo je na svojoj sjednici od 22.11.2011. godine da izmjene i dopune kolektivnog ugovora za Zračnu luku Zagreb budu obveza budućeg koncesionara. Dakle treba naglasiti, izmjene i dopune a ne cjelokupni Kolektivni ugovor. Je li povjerenstvo naručilo te izmjene i dopune?


Bi li se veselili ili bi plakali zbog potpisivanja kolektivnog ugovora radnici Zračne luke Zagreb ne znaju. Paradoksalno ali istinitu, radnici su štrajkali, kako je  referendumskim pitanjima prezentirano, protiv davanja tvrtke u koncesiju. Kordinacija je tvrdila a uprava šutnjom odobravala,  "mrski" koncesionar ugroziti će radna mjesta i prava radnika. Kada ono, nakon štrajka imaju izmjenjen i dopunjen kolektivni ugovor a mrskog koncesionara više ne spominju. Odustalo se i od ostavke direktora Tončija Peovića. On je zaprijetio da će ustati tužbom protiv organizatora štrajka. Organizatori štrajka shvatili su ga ozbiljno, odustali od njegove smjene, a  on od tužbe. Zašto Tonči nije isto tako spriječio štrajk?


Prijedlog izmjena i dopuna kolektivnog ugovor prije potpisivanja, kao i potpisani ugovor i šest dana nakon potpisivanja nitko od radnika, izuzev famozne kordinacije sindikata i uprave nije vidio. Radnici ne znaju za što su štrajkali i zbog čega su se izlaskom na štrajk doveli u situaciju da  im poslodavac uruči otkaz.  Naime,  temeljem Zakona o radu poslodavac može otkazati ugovor o radu sudionicima štrajka, ako je štraj bio nezakonit. A je li ovaj štrajk bi zakonit pokušati ćemo utvrditi u daljnjem tekstu.

S obzirom na situaciju, radnici Zračne luke Zagreb trebaju se jako brinuti. Nešto što nisu vidjeli, za što nisu na referendumu dali odobrenje, dobili su. Dobili su fantomski kolektivni ugovor od kojeg će samo dio biti obveza budućih koncesionara. Taj ugovor ekspresno su potpisali uprava i bog te pita tko u ime radnika. Što ako je ugovorom utvrđeno nešto što ide na štetu radnika? Nešto što se krije i zbog čega su te izmjene i dopune tajne?


Na čemu se temelji sumnja u iskrenost pregovarača u ovom cirkusu:


1.Sindikalne "vođe" osnovale su Kordinaciju sindikata bez  odobrenja članova pojedinačnih sindikata. Zbog navedenoga upitna je legitimnost kordinacije.


2.Prema članku 147. Zakona o radu Radničko vijeće ne smije sudjelovati u pripremi i ostvarenju štrajka. Članovi radničkoga vijeća aktivno su sudjelovali u aktivnostima štrajka i koristili se resursima Radničkog vijeća.


3.Sindikalne vođe i članovi radničkog vijeća od poslodavca primaju novčanu naknadu za rad u radničkom vijeću. Minimalno 1000 kuna mjesečno. Takva primanja u suprotnosti su s odredbom članka 156. Zakona o radu, Poslodavac ne smije članove radničkog vijeća povlašćivati, niti stavljati u nepovoljniji položaj.


4.Članovi sindikata na referendumu nisu glasali za izmjene i dopune kolektivnog ugovora niti je kolektivni ugovor bio tema referenduma.


5.Pregovarački odbor sindikata nije upoznao niti dobio odobrenje članova sindikata za izmjenu i dopunu kolektivnog ugovora.


6.Pregovarački odbor sindikata i poslodavac nisu upoznali radnike Zračne luke Zagreb  s potpisanim kolektivnim ugovorom


7.Direktor prijeti tužbom organizatorima štrajka, organizatori na prijetnju odustaju od smjene direktora.


8.Stručno povjerenstvo za koncesiju novog putičkog terminala kao sastavni dio dokumentacije prihvaća samo fantomske izmjene i dopune kolektivnog ugovora ali ne i cjelokupni ugovor.


Sve navedeno potiče sumnju u iskrenost radničkih "dobročinitelja". Ne može se vjerovati osobama koje primaju i daju mito. Koje su korumpirane. Te korumpirane osobe napravile su nemjerljivu štetu radnicima zračne luke i široj zajednici koja je vlasnik tvrtke. Zbog te korupcije radničko vijeće omogućuje upravi da: ne radi prema praviloniku o radu, kolektivnom ugovoru i zakonima RH.
Zbog toga imamo organizacijski kaos, zapošljavanje bez propisanih postupaka, kršenje radničkih prava, šikaniranje, diskriminiranje i sl. Zbog toga tvrtka nije produktivna. Zbog toga što tvrtka nije produktivna daje se u koncesiju pod nepoznatim uvjetima.
Direktor tvrtke upoznat je s nepravilnostima kod organizacije štrajka i to koristi samo za svoje potrebe. Samo da se odustane od njegove smjene. Sve ostalo nije važno. Organizatori štrajka znaju da su napravili propuste i da bi sud mogao proglasiti štrajk nezakonitim te odustaju od smjene direktora. Ne brine ih što su radnicima obećali smjenu direktora.


Suglasnost za otkaz ugovora o radu

Podatak o koruptivnim aktivnostima poslodavca i članova radničkog vijeća pročitali smo u tjedniku Globus. Članovi sindikata tražili su od prozvanih da se očituju o optužbama.
Umjesto očitovanja gospodin Ante Dujić  proglasio je tekst "klasik kreativnog izvješćivanja "udbaškog tipa"..." i zaprijetio da će se osvetiti onima koji stoje iza toga.
Radnici koji su bjanko podržali i održali štrajk zavrjedili su odgovor a ne bljuzgariju o udbašima. Priča o neprijatelju koji njih blati a kojeg oni znaju, stara je prića i uvjek se koristi za izbjegavanje istine. U sljedećoj fazi se ubacuju ustaše i četnici ali i dalje se ne da odgovor.
Stvarno, radnici to ne zaslužuju.

A istina je sljedeća: Radničko vijeće od 2003. godine, je korumpirano od strane poslodavca i čak daje suglasnosti za otkaz ugovora o radu bez opravdanog razloga. Neki od radnika kojima je radničko vijeće dalo suglasnost još uvijek vode sudske radne sporove ali postoje i sudske odluke kojima su poništava otkaz ugovora za kojeg je korumpirano radničko vijeće dalo suglasnost. Životi tih radnika bitno su pogoršani zbog suglasnosti korumpiranih kolega. A istina je, također, da je i Ante Duić digao ruku za otkaz i zaradio 1000 kuna. Nažalost većina od tih korumpiranih radnika i dalje odlućuju o sudbini radnika preko: sindikata, radničkog vijeća i nadzornog odbora u koji se postavljaju bez izbora.

Nadajmo se da će sindikati preispitati svoje članove koji se sumnjići za primanje mita te da će smijeniti članove zločinačke organizacije. Da, udruživanje više od tri osobe radi ostvarivanja nelegalnih aktivnosti, prema kaznenom zakonu, naziva se zločinačka organizacija. To isto, samo za davanje mita,  očekuje se  od skupštine i nadzornog odbora trgovačkog društva Zračna luka Zagreb.
Sigurno da bi za sve bilo bolje da se to sredi u kući nego da u kuću dolazi DORH, odnosno USKOK koji je osnovan baš za borbu protiv organiziranog kriminala.


I na kraju malo matematike:

Broj korumpiranih

Iznos mita/mjesec Iznos mita 1.godina Iznos mita za 8,5 godina  
1
1.000
12.000

102.000

za jednu osobu
15
15.000
180.000
1,530.000
za 15 osoba

Dakle, iznos mita isplačenog petnajstorici "radničkih" predstavnika za 8,5 godina iznosi svega: 1,530.000 kn. Taj iznos mora se uz pomoć pravosuđa vratiti. Ujedno, pravosuđe je dužno na odgovarajući način nagraditi radničke "dobrotvore" i njihove sponzore.

Komentari

prije nekoliko godina pokušao

prije nekoliko godina pokušao sam ukazati na korupciju u zračnoj luci
kako me nitko nije shvačao ozbiljno pisao sam i predsjedniku Mesiću

http://ivan-hrvacic.iz.hr/predsjednik.html

na moju žalost ispostavilo se da je direktor na kojeg se sumnjalo za korupciju, mesičev igrać
on ga je vodio sa sobom na službena putovanja. zajedno su u kini jašili deve i slikali se na kineskom zidu. odlaskom mesića i direktor je smjenjen. Možda je sve to slučajnost?

Tko je glasao

Zar

radničko vijeće ne biraju radnici, i zar radnici ne mogu sebi izabrati neko drugo radničko vijeće?

Tko je glasao

Zar radničko vijeće ne biraju

Zar radničko vijeće ne biraju radnici, i zar radnici ne mogu sebi izabrati neko drugo radničko vijeće?
da, radničko vijeće biraju radnici ali liste, biračke odbore i provedbu izbora odrađuju sindikati.
na prvim mjestima lista za radničko vijeće uvijek iste osobe.
problem je baš u tome što poslodavac korumpira vijeće pa se članovi nedaju istjerati iz njega a opet ne može se dobiti potvrda te korupcije. daje se ispod stola i o tome svi šute :-)
ali i svi znaju. jedan privremeni direktor je važno izjavio: ukinuo sam toj bandi dodatak.
međutim to je oćito bio samo trik. trebao je ukinuti i prezentirati dokaze pa da radnici vide tko ih zastupa i da to izmjene.
mislim da je trebao dokaze predati dorhu. šteta je sigurno preko milijun kuna.
u zračnoj luci barem polovica članova vijeća su destetak godina u vijeću. računaj koliko je to po 1000 kuna mjesečno. pa da oni to prepuste nekom drugom?
to je slično sa saborom. tko će smjeniti šeksa s liste za sabor? postavi se na prvo mjesto i prolazi.

Tko je glasao

Ako je korupcija

sve dobro...

Tko je glasao

Zašto bi članovi radničkog

Zašto bi članovi radničkog vijeća bili izuzetak.

radničko vijeće predstavlja radnika. radnik nema vremena, volje i znanja da bi mogao aktivno sudjelovati u životu tvrtke. zbog toga su zakonom utvrđena prava i obveze radničkog vijeća..
zakon je zabranio poslodavcu pogodovanje ili stavljanje u nepovoljniji položaj članove radničkog vijeća
zaštitio ih je
zakonom je određeno broj sati koji članovi radničkog vijeća mogu iskoristiti za rad u vijeću
zakonom je utvrđen način kako se postavlja profesionalac u radničkom vijeću
sve navedeno je bez utjecaja poslodavca
kada se umješa poslodavac svojim "dodacima" za vijeće a vijeće to prihvati nemamo više dvije strane, poslodavca i radnika već samo jednu stranu. poslodavca s robovima.

po mom mišljenju to je jedan od problema u ovoj državi. to je strahoviti problem za radnika. izdan je i nema nikakva prava. zbog toga se reagira kada je kasno, kada je sve uništeno i opljačkano.

a rješenje je pravna država. da postoji pravna država ovo u zračnoj luci se ne bi dogodilo.
državno odvjetništvo je dobilo još prije nekoliko godina prijavu protiv nekih sindikalnih čelnika i poslodavca zbog korupcije na zračnoj luci. da je odvjetništvo odradilo svoj posao, vjerujem, da bi zračna luka danas bila produktivna a kao takva ne bi trebala koncesionara da joj gradi poslovni prostor
umjesto terminala tvrtka ima dvadesetak savjetnika, hrpu tajnica, direktore, pomočnike...
svi se oni voze dvadeset četiri sata službenim golfovima i pasatima...
radničko vijeće to ne vidi ?
ne znam ima li toga i u drugim državnim tvrtkama?

Tko je glasao

Zaboga,

radničko vijeće ne postoji zato jer radnici nemaju "vremena, volje i znanja da aktivno sudjeluju u životu tvrtke"! Pa se to "nemanje vremena, volje ni znanja" zapravo ozakonjuje kroz instituciju radničkog vijeća!

Ako se to tako shvaća, onda zaista, ali zaista nije čudno da negdje može postojati takvo radničko vijeće koje od poslodavca prima novac - da ne bi zastupalo interese radnika.

Ovo je zapravo divna rečenica koja pokazuje stanje naše građanske (ne)svijesti.

Ako sam radnica, a nikada u životu ne nađem vremena, volje ni znanja da uzmem u ruke i bar letimično bacim oko na "svoj" zakon, to jest na Zakon o radu da bih saznala kakva ja zakonska prava imam kao radnica; ako nemam vremena, volje ni znanja da saznam zašto i kako ja biram i re-izabirem svoje radničko vijeće; ako ne znam čemu to radničko vijeće služi, što od njega moram i mogu zahtijevati, itd. itd...... onda o čemu pričamo?

Tko je glasao

Ako se to tako shvaća, onda

Ako se to tako shvaća, onda zaista, ali zaista nije čudno da negdje može postojati takvo radničko vijeće koje od poslodavca prima novac - da ne bi zastupalo interese radnika.

ne treba ovo čuditi. prije nekoliko godina osobno sam napisao prijavu protiv korupcije sindikalnih čelnika na zračnoj luci. predsjedniku sindikata sa srednjom stručnom spremom dali su mjesto rokovoditelja službe obrazovanja. on je je rukovodio i još uvijek rukovodi sa ljudima koji su profesori i imaju visoku stručnu spremu. dorh je odbacio prijavu kao neosnovanu. ipak je čovjek prepustio funkciju predsjednika sindikata drugoj osobi.
sada je taj čovjek predsjednik radničkog vijeća. njegovo rukovodeće radno mjesti i funkcija predsjednika radničkog vijeća jesu sukob interesa.
što napraviti? da ponovo pišem prijavu dorhu?

Tko je glasao

Naravno.

Ta borba nije laka, nikada nije ni bila. Naročito je teška ako si u tome sam. To znači da bi trebao naći još radnika koji će ti dati podršku.

Ja sam imala takvu situaciju da nisam bila u stanju objasniti radnicima da u radničkom vijeću radim u njihovom interesu i interesu poduzeća. Naime, toliko su se bojali poslodavca, toliko su se pravili slijepi pri zdravim očima, toliko su se poltronski ponašali da sam ostala sama kao pas. Nisu se usuđivali stajati na šanku pokraj mene.

Ali opet se preživjelo nekako. Deset godina je trebalo da dočekam pravdu. Oni poltroni su za to vrijeme zaboravili da su bili poltroni. Sada se, naime, uvlače već nekome trećem....

Sve ja to znam iz osobnog iskustva. Ali, ne dam im svoje ideale. :))

Tko je glasao

Foma ti je rekla više manje dovoljno

a ja bih samo nadodao da ukoliko bi postojao Zakon o sudjelovanju Radništva ( ljudi ) u raspodjeli onoga što svojim Radom i stvaraju ( profti ) tada ove teme niti nebi bile teme već bi se primjerice lomila koplja oko iznalaženja načina za povećanje produktivnosti.
Pomoć od Države i njenih institucija nemoj očekivati jer one su u službi kapitala, a ne Rada.
Za početak probaj pitati koleg(ic)e dali na posao dolaze djelatnikovati ( dali su djelatnici ) ili dolaze Raditi ( dali su Radnici ). Ukoliko shvate da su Radnici tada se možda prisjete i nekih vremena u kojima je Rad bio vrednovan pa im se možda vrati i trunka ponosa. Tada ćete možda imati šansu da utječete na nešto kvalitetniju budućnost vas samih, a kako dotični nezainteresirani poltroni nebi morali gledati sebe kao što danas gledaju mnoge na TVu kako popljačkani i niti krivi niti dužni plaču pred firmama u koje su uložili vlastite živote.
Za postojeće koji nezadovoljavaju uvjete stručne spreme nažalost postoji "stečeno pravo", a problem leži i u neodavanju "službene tajne" pod čijim se velom krije zataškavanje kršenja mnogih zakona pa pimjerice i ja sada šutim o mnogim stvarima koje znam jer imam živi primjer životnih trauma sindikalnog povjerenika koji je u javnost iznio neke od podataka koji su jednostavno istiniti. Imam i primjere iz vlastitog života.
Možda da glasaš za kukurikavce jer njihov lider Zoka veli da za Radnike nude politiku kojom će omogućiti sindikalno okupljanje u privatnom sektoru :))
Šalu na stranu. Preteška je tema jer kompletan Sustav je posložen tako da je uperen protiv Rada i poštenja, a u svrhu zaštite pljačkaša i kapitala.

Provinciopolis

Tko je glasao

Za postojeće koji

Za postojeće koji nezadovoljavaju uvjete stručne spreme nažalost postoji "stečeno pravo"

da li se stečeno pravo može primjeniti ako se do prava došlo korupcijom?
da li su važeće odluke koje je donjelo korumpirano radničko vijeće ali i poslodavac koji korumpira?

zatim tu su kolektivni ugovori koji su nastali od dijela članova pregovaračkog odbora koji su korumpirani. što s takvim ugovorima?

što s radnicima koji su dobili otkaze ugovora o radu temeljem suglasnosti korupiranog radničkog vijeća?

bojim se da će tvrtka morati isplatiti velike iznose zbog otkaza koji su rezultat korumptivnih radnji

Tko je glasao

Najprije:

svi moraju poštovati procedure - to se odnosi i na radnike.

Radnici imaju sud za radne odnose. Znam da će na ovo stotinu glasova skočiti i zavikati ono što i sama znam: da su oni spori i neučinkoviti, i da radnik može krepati od gladi prije nego dočeka pravdu na sudu.

Ali, ima nešto još gore od neučinkovitih sudova koji u praksi jako loše vode brigu o zaštiti zakonskih prava radnika. To još gore jest upravo ono ponašanje koje je opisano rečenicom: "Nemaju vremena, volje ni znanja...." Naime, jako malo radnika koji misle da su im uzurpirana prava u radnom odnosu imaju "tri čiste" ići do kraja u borbi za ta prava. Jednostavno su usrani od straha, jednostavno se daju do smrti ucjenjivati, jednostavno su oportunisti do bola.

Doživljavala sam da mi se radnici po hodnicima i kantunima potiho žale na ovo i ono, najčešće na mobing. A kada im kažeš: "Dobro, da bi radničko vijeće moglo išta poduzeti, ti moraš to što si mi ispričao napisati! Moram dobiti tvoje napisano i potpisano očitovanje, svjedočenje o ovoj ili onoj vrsti zlostavljanja od strane poslodavca. Kada mi to napišeš, ja onda idem poslodavcu, i tražim njegovo pismeno očitovanje o problemu. I tako dalje."

I tu nastaje problem. Radnik bi jako volio da se ja izložim za njega, da ja riješim njegov problem, ali nikako se ne usuđuje izložiti i sam, ni toliko da napiše pismo radničkom vijeću i obrazloži gdje, kada i kako je mobingiran.

Kako sam luda, znala sam se sukobljavati sa poslodavcem zbog šikaniranih radnika, a oni, ti isti za koje sam urlala, zavukli bi se u ćošak, poklopili se po ušima, i pravili se da nemaju nikakvih problema i da mi se nikada ni na što nisu žalili. Naravno, u takvom slučaju će nahebati radničko vijeće, jer ono može u firmi biti nekakav "faktor", tj. imati autoritet, samo ukoliko iza sebe ima radnike. Ako tih radnika nema kada god se treba sukobiti s poslodavcem, onda radničko vijeće ostaje bez ikakve snage. Poslodavac si može dopustiti da takvo radničko vijeće prezire i ignorira.

Radnici su, nažalost, također - Hrvati! A to će reći: muljatori u velikoj mjeri. Htjeli bi profitirati, ali bez rizika. Htjeli bi dobiti pravdu na pladnju, i zadržati si onu slatku mogućnost da tu i tamo zbrišu na neko lažno bolovanje, da tu i tamo zakasne na posao, da obave plac tijekom radnog vremena, ili da si pauzu za ručak produže na dva do tri sata...

Kada im kažem: "Čuj, prijatelju, ti ćeš namiriti svoje pravo koje imaš po zakonu bez obzira koliko dugo to morao čekati, ali u toj borbi i sam moraš poštovati procedure, i asketski precizno izvršavati sve ono što je tebi propisano da izvršiš; dakle, nemreš smuljat nekakvo lažno bolovanje zato da bi otišel na kolinje kod dede na selo, ili raditi slične male nepodopštine s kojima poslodavcu daješ argumente protiv sebe"... - tu već mnogi radnici zašute i bleje u mene kao telad.

To im se baš i ne sviđa. Navikli su na svoje sitne muljaže, pa u ime njih puštaju da poslodavci čine svoje krupne muljaže, i da ih kao "klasu" iz dana u dan dovode u sve lošiji, sve ropskiji i sve bjedniji položaj.

Tko je glasao

lijepo opisana praksa,

lijepo opisana praksa, primjer iz života.
to bi i trebala biti jedna od svrha ovih blogova. da ukazujemo na probleme i da učimo na primjerima kolegica i kolega

Radnici imaju sud za radne odnose. Znam da će na ovo stotinu glasova skočiti i zavikati ono što i sama znam: da su oni spori i neučinkoviti, i da radnik može krepati od gladi prije nego dočeka pravdu na sudu.

od travnja 2003. godine vodim radni spor zbog otkaza ugovora o radu. o tome sam dosta pisao i
imam već tri godine nepravomoćnu presudu po kojoj me mora vratiti na posao. imam presudu vrhovnog suda o suđenju u nerazumnom roku. riješen je predmet na višem sudu ali presude nema
može se naći na stranicama http://ivan-hrvacic.iz.hr/arhiva.asp?Arh=158
suglasnost za otkaz dalo je radničko vijeće koje je primalo nezakoniti dodatak za rad u vijeću.
očito i sud od mog poslodavca prima dodatak za rad u sudu

Tko je glasao

hehe ima i obrnutih

hehe

ima i obrnutih slucajeva...

sjecam se face (jako je davno bilo) predstavnika sindikata koji je jadnik usran od straha za sebe morao sjediti pored mene dok sam pismenu zalbu morala ponoviti pred komisijom i naravno bila ispitivana o nekim cudesima, jer bas nisu znali na sto se zalim..

bas je bio jadan, sav nikakav u strahu za svoju sindikalnu i radnu karijeru.. cak mi je uspio i reci da se slaze ali da ne smije nista reci..

:))

ps
inace trazila sam samo klasifikaciju radnog mjesta

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Imaš takvih slučajeva još

Na primjer:
"Za tvrtku koja je uspjela upropastiti milijardu kuna Dalmacijavino ima vrlo ambiciozan sastav administracije: zaposleno je deset direktora i 19 zamjenika direktora. Među zaposlenima je i Luka Bucat, šef sindikata i direktor ESOP-Dalmacijavina, tvrtke koja želi preuzeti Dalmacijavino, a iza koje stoji Uprava." - http://www.jutarnji.hr/dalmacijavino--posao-iz-snova--referent-za-zastit...

Šteta da članak nije prenešen u cjelosti - iz njega je vidljivo da je od preostalih radnika gotovo polovica - direktora, zamjenika direktora, savjetnika, šefova, podšefova, sindikalnih šefova, iscjelitelja, proroka i mistika... Sad je s time gotovo - izgleda da su napokon prodani.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Među zaposlenima je i Luka

Među zaposlenima je i Luka Bucat, šef sindikata i direktor ESOP-Dalmacijavina, tvrtke koja želi preuzeti Dalmacijavino, a iza koje stoji Uprava
ako sam dobro shvatio čovjek je šef sindikata i direktor?
to jednostavno nema smisla.
drugim riječima on sam sebe savjetuje i daje suglasnosti
to je gora verzija od ove gdje je kupljeno radničko vijeće
direktori, rukovoditelji, voditelj ne bi smjeli biti na nikakvim sindikalnim funkcijama niti bi smjeli biti u radničkom vijeću i nadzornom odboru kao predstavnici radnika
to je sukob interesa.
a što onda očekivati? pa tu nitko ne zastupa radničke interese.
na kraju radnik si je sam kriv. javlja se kada je kasno.

Tko je glasao

dakle...

... da ću od tebe pročitati ovakav komentar :)

Tko je glasao

Pa zar nisam napisao

sve dobro...

Tko je glasao

Živio Drvosjek!

U nedjelju molim na biralište! I ZNA SE za koga ne glasati!

Tko je glasao

Ti si zapravo

Ti si zapravo nacional-socijalist ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@mucke zanemario fašizam fašista

prepoznajmo fašizam fašista,

FAŠIZAM JE DIKTATURA/SILA NAREĐENJE-IZVRŠENJE,
fašizam TKO aktivno koristi protiv drugih
ON JEST -
fašist,
diktator,
naredboDavac,
šef,
gospodar,

fašizam TKO aktivno pokorno i poslušno MORA trpjeti
ON JEST -
žrtva fašizma,
poslušnik diktatora,
naredboPrimac naredboDavca,
radnikAlat šefa,
sluga gospodara,

PITANJE SVIH PITANJA UVJETUJE UVJERLJIV ODGOVOR
planetarno, a gdje nitko NE koristi fašizam (diktatura/sila naređenje-izvršenje) ?

(i zbog toga)

@MUCKE JE DAO SVOJ VRLO VRLO VRLO - UVJERLJIV ODGOVOR,
svugdje oko nas imamo fašizam fašista,

(i zbog toga)
jesam
adfilantrop antiFašist aktivno protiv fašizma fašista
www.adfilantrop.com;
p.s.
antiFašisti nisu se bojali fašista - jučer!
antiFašisti, a zašto bi se bojali fašista - danas?

Tko je glasao

zato sto su antifasisti samo

zato sto su antifasisti samo silom prilika a ne svojom voljom i zeljom..

na zalost puno je koket-fasista na onoj strani koju ti zoves antifasistickom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof piše

zato sto su antifasisti samo silom prilika a ne svojom voljom i zeljom..
na zalost puno je koket-fasista na onoj strani koju ti zoves antifasistickom

ČITAM - zasebne teme

antifasisti samo silom prilika
antifasisti ne svojom voljom i zeljom..
koket-fasista puno je na onoj strani koja se zove antifasistickom

žao mi je, ako su zasebne teme razlog da se ukloni od sebe

BIRAČKI antiFašistički cilj -

profiterski fašizam milijardera (oligarhije ELITNIH fašista)
smijeniti/zamijeniti utemeljenjem

BIRAČKE antiFašističke zaDrugarske autonomije (b.a.z.a.)
u kojoj
zaDrugar NIJE - fašist svom zaDrugaru,

adfilantrop antiFašist aktivni

Tko je glasao

fašist, antifašist? naša

fašist, antifašist?

naša djela nas svrstavaju u kategorije priznali mi to ili ne
nisam ja borac za mir ako se za mir borim ratom
nisam ja borac za nevinost ako se za nevinost borim seksom

Tko je glasao

@MUCKE

antiFašista DANAS ovdje-svugdje - NEMA
jer
NEMA antiFašističkih rezultata

fašista DANAS ovdje-svugdje - IMA
jer
IMA samo fašističkih rezultata

a to se zove

fašističko stanje s/tvari po svojevolji profitera milijardera (oligarhije ELITNIH fašista) koji svaki dan, iz dana u dan vode rat da imaju svoj profiterski mir u svom profiterskom bogatstvu, a koji suptilno objašnjava/tumači i nastavlja usavršavati naš susjed, gospodar Berlusconi,

adfilantrop antiFašist aktivni

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci