Tagovi

Poslijeizborna procedura - učenje demokracije

Od izborne noći u kojoj su oba pretendenta najavila pohod na premijersku fotelju, hrvatsku javnost najviše zaokuplja pitanje kome će predsjednik Mesić povjeriti mandat za sastavljanje vlade. Većina se ponaša kao da ovo pitanje, dakle određivanje mandatara, unaprijed rješava izbornu utrku. Shodno tome, obnavljaju se navijački tabori u sastav kojih postupno ulaze i oni kojima tamo nije mjesto. Dakako, radi se o „neovisnim“ političkim analitičarima, „objektivnim“ novinarima pa čak i o članovima tijela koja u slučaju izbornih sporova imaju ustavnu ulogu arbitra.

I na ovim stranicama traje polemika o tome tko treba biti mandatar za sastavljanje vlade. Nižu se ovi ili oni argumenti u prilog ili protiv određene teze ali još nitko nije ponudio prikaz cjelokupne poslijeizborne procedure. Zato ću, namjerno bez navođenja pojedinih ustavnih odredbi koje se ionako prečesto potežu i koriste bez obveznog konteksta, pokušati opisati poslijeizbornu proceduru onako kako je sam vidim i s naglaskom na dijelove koje smatram ključnim a koji još nisu bili predmetom dovoljne medijska pažnje.

Polazim od nesporne činjenice da rezultati izbora još nisu konačni. Kako je poznato, na nekoliko biračkih mjesta slijedi ponovljeno glasanje što jasno potvrđuje gornju tvrdnju i onemogućava predsjednika Mesića da bilo kome povjeri mandat. Svako njegovo „istrčavanje“ po ovom pitanju i priopćavanje odluke o mandataru prije nego dobije konačne rezultate, nedvojbeno bi predstavljalo protuustavno ponašanje.
Temelj demokracije je prije svega poštivanje Ustavom i zakonima utvrđene procedure, bez obzira što ponovljeni izbori ne mogu promijeniti činjenicu da je HDZ osvojio najviše zastupničkih mandata.

Procedura nalaže da predsjednik Mesić mandat za sastavljanje vlade povjeri onome koji uživa potporu većine saborskih zastupnika. Odluku o tome tko ima potporu natpolovične većine nije moguće donijeti bez odgovarajućih dokaza. Ti dokazi nisu propisani niti jednom odredbom Ustava RH i odgovarajućih zakona. Dakle, predsjednik Mesić je u poziciji da sam odluči što je dovoljno valjani dokaz potpore.

On je još prije izbora najavio da će tražiti potpise zastupnika i da se neće zadovoljiti izjavama stranačkih čelnika. U skladu s tim, Mesić je započeo konsultacije sa stranačkim čelnicima i zastupnicima manjina. Konsultacije imaju za cilj da mu pribave podatke o tome tko koga podržava i u konačnici pridonesu lakšem donošenju odluke o mandataru.

Činjenica je da su pojedini zastupnici manjina izjavili da će podržati onoga tko bude imao većinu ali da ne žele na sebe preuzeti odgovornost za odluku tko će to biti.

Činjenica je da čelnici koalicije HSS/HSLS ne žele unaprijed dati potporu bilo kome i da prije razgovora o mogućoj koaliciji žele znati tko će biti mandatar.

Ovo znači da nitko neće moći predočiti dokaze koje je kao uvjet za dodjelu mandata najavio (da će tražiti) predsjednik Mesić.

To ga ne smije i neće osloboditi odgovornosti donošenja odluke o budućem mandataru koliko god tu odgovornost pokušavao prebaciti na sudionike izbora.
Drugim riječima, Mesić će se u nedostatku dokaza kakve je zamislio i najavio morati osloniti na vlastitu procjenu.

Kako je za sada jedino čvrsto uporište izborni rezultat, više je nego očito da će mandat morati povjeriti relativnom pobjedniku izbora. Javne izjave čelnika koalicije HSS/HSLS i većine zastupnika manjina ga priječe da donese drugačiju odluku jer nisu rekli da nikome ne daju potporu već da o koaliciji neće razgovarati prije nego mandatar bude poznat .

To naravno ne znači da će tako određeni mandatar i dobiti njihovu potporu.

Mesić bi doduše mogao reći da nitko nema potporu većine zastupnika i ne odrediti mandatara. Međutim, to bi nas odvelo u nove izbore. Pokazalo bi i da nekolicina zastupnika svojim prethodnim neizjašnjavanjem može isprovocirati nove izbore što nikako ne bi bilo u redu. Iako niti to ne bi bila tragedija za demokraciju u Hrvatskoj, za takvu predsjednikovu odluku ne bi bilo dovoljno uporišta jer nitko od pozvanih nije rekao da „uopće neće“ dati potporu. Oni samo traže da znaju status svojih sugovornika na što imaju pravo koje im nitko ne može oduzeti, baš kao što nitko ne može predsjednika RH osloboditi njegove ustavne odgovornosti.

Upravo zato je Ustav RH predvidio situaciju kad mandatar u zadanom roku na temelju razgovora o konkretnim programima ili pojedinim kadrovskim rješenjima ne uspije zadobiti potporu većine zastupnika. U tom se slučaju mandat povjerava drugom mandataru, sve dok netko od njih ne uspije okupiti dovoljan broj zastupnika. Novi bi izbori došli u obzir tek ukoliko nitko ne dobije dovoljnu potporu.

Mišljenja sam da se pitanju mandatara trenutno daje prevelika važnost jer je očito da svi žele razgovarati o konkretnim programima i da po prvi puta u našoj demokratskoj praksi imamo šansu doista dobiti programsku koaliciju. Dosadašnje ponašanje koalicije HSS/HSLS daje naslutiti da je vrijeme trgovanja foteljama iza nas i da će stranke ubuduće više pozornosti poklanjati konkretnim programima. Nadam se kako će ostati dosljedni tom stavu. To će i potencijalne partnere natjerati da na stol stave svoje programe, ako ih imaju.

Ostane li tako, od promjena vlasti bi korist konačno imali i građani.

Update:

Iz nekog su razloga čelnici koalicije HSS/HSLS promijenili stav jučer iznesen u emisiji Nedjeljom u dva (Josip Friščić) i danas popodne u 16.00 sati otpočeli razgovore s delegacijom HDZ-a.
Kako je naglašeno, razgovori ne isključuju one s SDP-om.

Da li je to zato da se izbjegnu doista prekomjerna nagađanja "što ako nitko ne skupi..." ili je nešto drugo, nije najvažnije.
Predsjednik Mesić možda neće imati tako težak posao.

Komentari

Post je sadržajno o.k.i iz

Post je sadržajno o.k.i iz njega bi se mogao izvesti zaključak , no nakon Stankovićeve emisije " Nedjeljom U 2" u kojoj je sudjelovao g. Friščić ,teško je vrednovati značenje programske koalicije... u konačnom odabiru partnera.
Zašto?
Ako ništa drugo , program mora sadržavati ciljeve realizacije i metodološki pristup njihovim ostvarenjima. A iz prikazanog teško mi je shvatiti bit programa kao što je "Preporod sela".
I stoga ostavljam mogućnost, uvažavajući sadržajnu razinu komunikacije da će se ipak raditi o načelnoj razradi kako participirati na rashodovnoj strani proračuna. Prihodovna uvjek ima smicalica i zavisi od mnogo faktora.
Što će građani dobiti time, prosudite sami.

Tko je glasao

Razgovori teku i očito je

Razgovori teku i očito je promijenjena (još) jučerašnja odluka da se ne razgovara s nikim prije nego se odredi mandatar. Malo čudno igra ovaj Friščić. :)

Prvo štopa a zatim poziva na razgovor one koji čekaju kao zapeta puška. Ipak je to nova praksa, pogledaj gdje se razgovaralo. Nisu to više hodočašća u središta, ide se tamo gdje treba i koga se treba.

Post je u samo par sati izgubio aktualnost. I bolje je tako. Barem će prestati napucavanja i navijanja da li se i kome treba povjeriti mandat za sastavljanje vlade. A kome će doista, rano je reći.

B-52

Tko je glasao

Toliko pisanja zbog ničega.

Toliko pisanja zbog ničega. Zar još niste shvatili?
Upravo se odigrava drugi dio majstorski režiranog plana by Ivo Sanader

- Mesić je raskrinkan kao krtica koja je u SDP dojavljivala što HSS-HSLS "očekuje" od SDP-a da bi započeo pregovore

- Milanović se raskrinkao do kraja, SDP je nevjerodostojna stranka koja 4 dana nakon izbora potpuno odbacuje predizbornu platformu po uputama Mesića i Vesne Pusić. Dakle, ne samo Ljubu Jurčića već i koncept stručne vlade, a sve s ciljem da SDP dođe na vlast (tj. da Zoran Milanović postane što je poželio). Više o karakteru velikog demokratskog vođe pročitajte u ovom dnevniku SDP-ovog insidera. Molimo svi skupa za Hrvoja Štefana kojemu se ovih dana upravo urušio svijet moralnih uzora jer je shvatio istinu da je Zoran Zmijske oči Milanović jedan od najvećih lažova u politici koje je susreo. Hrvoje, izdrži, nije kraj. Ostani vjeran sebi!

- Mesić je izvan zemlje i smanjene su mu manevarske sposobnosti (pazite - tip ne koristi internet niti mail, ne govori engleski i "ograničen" je kretanjem na centralu EU birokracije u društvu nekoliko dobrih Ivinih prijatelja). A svi znamo što Mesić govori kad se nađe na nepoznatom području - samo klima glavom i govori sve pozitivno o svojim domaćinima, sve im odobrava i podržava

- Kad se Mesić vrati u jedinu zemlju na kugli zemaljskoj u kojoj ga poštuju (jer kaže narod da priča smješne viceve koje crpi iz Arene), Milanović će kod Mesića s istim praznim crvenim fasciklom kao i prvi puta, a Sanader dolazi prvi puta s plavim fasciklom i potpisom 81-og saborskog zastupnika i sastvlja vladu prije Božića. Tako da svi mi hrvati i vjernici možemo s uživanjem proslaviti Božić i drugi mandat HDZ-a. A drugovi i drugarice iz SDP-a će biti zauzeti poklanjanjem hrane i ljekova (možda i pelena) onima kojima je to najpotrebnije jer ih je država nagradila s 3 milijuna kuna više koje izgaraju podijeliti u humanitarne svrhe. Božić je ljudi! Božić je drugovi, poklonite od srca

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

a Sanader dolazi prvi puta s

a Sanader dolazi prvi puta s plavim fasciklom i potpisom 81-og saborskog zastupnika i sastvlja vladu prije Božića.

Šta je već poznat ishod pregovora sa Jožom i Đurđom, i tko je još u 81?

Imam neki instinkt da bi vas mogla skupo koštati Željka.

Tko je glasao

ne znam koji je ishod, ali

ne znam koji je ishod, ali siguran sam da idemo dalje :)
81 = HDZ 66 + Rom + 3 od Pupovca + HSU + žuto zeleni 8 + HSU + Čeh + Mađar

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

81 = HDZ 66 + Rom + 3 od

81 = HDZ 66 + Rom + 3 od Pupovca + HSU + žuto zeleni 8 + HSU + Čeh + Mađar
...... biti će da si se malo zaletio...... pa čak i dva puta u sa HSU-om....

Tko je glasao

Eto, ni krivi ni dužni,

Eto, ni krivi ni dužni, dobit ćete još jednog zastupnika. Hrelja je hrelja, al dvaput je dvaput!
Nije loše, nemoj se buniti!

Tko je glasao

Ovdje ti matematika ne

Ovdje ti matematika ne štima, imaš više nego najavljuješ.

Nemoj da u stvarnosti od najave bude manje. :)

B-52

Tko je glasao

Jedinica zbog komentara koji

Jedinica zbog komentara koji nema veze s temom dnevnika.

B-52

Tko je glasao

Bitni dio teških pregovora

Bitni dio teških pregovora za sastavljanje Vlade je dovršen i otvoreren je novi.

Tri strane, HDZ, SDP-HNS i predsjednika Mesić su startali nepripremljenije, prvenstveno jer su im stvarne namjere bazirane na velikim građevinskim uspjesima, od HSS-HSLS koalicije i ostalih, koji su također važni, HSU, Glavaš, Pupovac ...

Svi zanmo da su programi više parole a da su uspjesi ono čime se strane bave. Sada je opet nedvojbeno val građevinskih uspjeha i iskusne snage ih čitaju kaom iz aviona.

Predjednik Mesić će sa 4 rezidencije, 1 rezidencijalnom kućom i dosra zabave morati nešto i raditi.

HDZ je trenutno u građevinskom zamahu, koordiniraju Luka Bebić i Marina MD.

SDP je trenutno u građevinskom zamahu u Zagrebu i Rijeci a HNS Čačić i onako jedino to zanima.

Tko ima u džepu i spreman je odvajati godišnje 50 mlrd kuna, može imati dvotrećinsku većinu. Mesić je pokušao i nije uspio. Sada je otvoreno za bilo koga, svaka ponuda bi dobro došla za beskrajne snage napretka. Ne samo da su gotovi štapski planovi, nego su mnogi zečevi već na ražnju.

Tko je glasao

Prednost HDZ-a je u tome

Prednost HDZ-a je u tome što Mesić može Friščiću reći: "evo Joža ja ću ti čitati stranke redom prema broju izabranih saborskih zastupnika a ti me zaustavi kod prve čijeg bi premijera podržavao". I započne: 1. HDZ...

Dakle, ako bi HSS podržao i HDZ i SDP, onda će stati već kod broja 1. i prekinuti sve dileme. (Ako je to dovoljno za većinu, a to će Mesić već znati po očitovanjima drugih).

Tko je glasao

"Dosadašnje ponašanje

"Dosadašnje ponašanje koalicije HSS/HSLS daje naslutiti da je vrijeme trgovanja foteljama iza nas i da će stranke ubuduće više pozornosti poklanjati konkretnim programima."

Za te dvije stranke došlo je vrijeme odlučivanja o daljnjem opstanku na političkoj sceni Hrvatske. HSS i HSLS znaju da si opstanak mogu osigurati samo ako dobe šansu realizirati nešto od svojih programa (izraženih u konkretnim iznosima kuna) i utoliko se čini da neće trgovati za "fotelje".

Ako obujemo njihove cipele doći ćemo u sljedeću dilemu: s HDZ-om sigurno možemo realizirati svoje programe, jer HDZ niti zna što bi sa selom i radnim zakonodavstvom niti ima ljude koji se u to razumiju. U usporedbi s njihovim kadrovima, naši Đurđa nacionale i Joža (inkarnirani Dr. Vladko Maček) su nobelovci. Sa SDP-om ćemo možda dogovoriti cijenu koju smo istaknuli, ali ćemo sadržaj i dinamiku realizacije naših programa morati prilagođavati njihovom (i HNS-ovom, jer su kompatibilni) planu ekonomskog preporoda Hrvatske. Osim toga, u društvu s njihovim zvijezdama, naše uzdanice se neće po ničemu isticati, a možda će i biti u sjeni.

Vjerujem da je iz opisane dileme vidljivo da opstanak HSS-a i HSLS-a nije zajamčen, bez obzira za koga se odlučili. Ako se odluče za HDZ, mogu sebi natovariti njegovu lošu reputaciju; a ako odu u koaliciju sa SDP-om, mogu postati bezlični. Rješenje će potražiti u ne donošenju odluke, zavlačenju i iscrpljivanju procedure, što bi sve moglo rezultirati boljim uvjetima za njih u koalicijskom sporazumu ili eventualnim ponovljenim izborima. Manje je vjerojatno da će prihvatiti rizik i prikoniti se nekoj od strana.

grgo

grgo

Tko je glasao

Osobno bih se složio da im

Osobno bih se složio da im koalicija s HDZ-om, strankom za koju i sami tvrde da je "manje poštena" donosi nešto negativnih bodova iako nije isključeno da bi tamo imali prostor za realizaciju svojih programa. Jedan od problema bi moglo činiti i obrazovanje što bi trebalo mijenjati a Primorac je već preduboko zabrazdio.

S SDP-om tih problema ne bi bilo jer se nema što mijenjati osim uskladiti programe koji su prilično slični. Ništa nije započeto pa je utoliko lakše.

Ako prihvatimo da će koalicija biti programska, jasna podjela resora i odgovornosti za preuzeto neće priječiti nikoga da se iskaže, moglo bi prije nedostajati takvih.

Ne vidim razloga da HSS/HSLS ne prihvate odgovornost za ono što predlažu.

Napominjem da priklanjanje nekome znači samo to da se prelazi na razgovore o konkretnim programima, osiguravanju uvjeta za njihovu provedbu, kadrovskim rješenjima, strukturi vlade i općenito države. Sve to treba prije nego se u Saboru predloži Vlada.

Da Friščić misli ozbiljno dokazuje i njegova procjena kako bi se vlada mogla formirati tek tamo polovicom siječnja iduće godine. Kad sve gornje bude dogovoreno. Ako bude. I dalje mislim da oko toga SDP ima bolje šanse (moj post "Sanader protiv Sanadera").

B-52

Tko je glasao

Mesić bi doduše mogao

Mesić bi doduše mogao reći da nitko nema potporu većine zastupnika i ne odrediti mandatara.

Po Ustavu mu je to i duznost. Iliti, Mesic iza sebe ima najjaci adut koji mu niko ne moze izbit.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

predsjednik najjače

predsjednik najjače flamanske stranke vratio je mandat za sastavljanje vlade belgijskom kralju jer najjača valonska stranka, nije nakon iscrpnih pregovora, prihvatila predloženi koalicijski sporazum, te bez njihove potopre nije bio u stanju sastaviti vladu koja bi imala većinu u parlamentu (prepričano)
U nas je Mesić, a i (pre)veliki broj komentatora, neki nažalost čak i profesori prava, propustio uočiti odnosno pravilno vrednovati jedan dio procesa sastavljanja vlade, a to su ozbiljni pregovori. Faza ozbiljnih pregovora zahtijeva da stranke imaju pravi, ozbiljni program, timove ljudi koji su u stanju o njemu raspravljati, volju da pregovaraju, susretnu se s drugim stručnim timovima i postignu dogovor, koji će u velikoj mjeri biti kompromis.
Mandat za sastavljanje vlade znači ovlaštenje da se u ime predsjednika republike vode ozbiljni pregovori, mandatar može biti jedan i samo jedan u jednom vremenu
(iz praktičnih političkih razloga)
U nas se na sve moguće načine izbjegava suočavanje s činjenicom da je vrijeme za ozbiljne pregovore. kako? o tome govori većina postova, komentara u zadnjih nekoliko dana,
etiketiranjem pregovaranja i pregovarača (zato sam mraku dao jedinicu u postu o Đurđi) kao kokošara, torbara
silovanjem najjednostavnijeg zdravog razuma (da je slušati tumačenja Ustava koja čitam na pollitici moglo bi se dogoditi da Mesić raspiše nove izbore a da nije imenovao mandatara, a to je možda ipak malo previše, čak i za profesore ustavnog prava)
Deprimira broj ljudi koji nisu u stanju razumjeti funkciju mandatara, kao čovjeka koji je od predsjednika ovlašten da vodi pregovore
Ohrabruje što je kolektivna mudrost hrvatskog biračkog tijela stvorila upravo takvu situaciju da se to u praksi ne može izbjeći

luka

Tko je glasao

Za odluku o mandataru ima

Za odluku o mandataru ima uporište čak i da mu nitko ne "donese potpise".

Jasno izražena namjera da ostali nekoga podrže, slabi mu uporište za raspisivanje novih izbora.

Slažem se da bi uz dovoljnu dozu inata sve one koji ne žele nove izbore možda mogao natjerati da se dogovore ali to nije njegova uloga.

Njegova je uloga (odgovornost) da procijeni šanse i odredi tko će imati "psihološku prednost". Da netko ima 77 potpisa, ostalo bi bila stvar tehnike i predsjednik ne bi bio potreban, osim da formalno imenuje mandatara. Mislim da je njegova uloga ipak važnija.

Da su potpisi potpore uvjet prije određivanja mandatara, siguran sam da bi to negdje pisalo. Suprotno tome i osobno, prije odluke o ponavljanju izbora bih se potrudio imati potpise svih da odustaju ili da ne podržavaju nikoga.

Naš predsjednik ponekad djeluje neozbiljno ali nije blesav.

B-52

Tko je glasao

Njegova je uloga

Njegova je uloga (odgovornost) da procijeni šanse i odredi tko će imati "psihološku prednost".
Daj ti meni pokaži gde to piše u ustavu. Pa mi malo bolje objasni o tim psihološkim prednostima.
Takvo prisvajanje se može shvatit ko ignoriranje birača i njihove volje.

Tko je glasao

Zbog činjenice da biti

Zbog činjenice da biti mandatar nije isto što i budući predsjednik Vlade RH, prednost je samo psihološka.

Zbog činjenice da u Ustavu ne piše na koji se način utvrđuje uživanje potpore većine zastupnika i da se ista ne mora dokazivati potpisima, radi se o (pr)ocjeni tko uživa većinsku potporu. To ne znači da Mesić nema pravo potpise tražiti.

Zbog činjenice da imanje potpisa potpore ne znači da će se netko dogovoriti s partnerima i sastaviti Vladu, radi se samo o šansi.

Ne znam na kakvo prisvajanje misliš ali ignoriranje volje birača bi bilo samo ako bi netko zanemario činjenicu da su stranke dobile onoliko postotaka koliko su dobile, odnosno da se zanemari činjenica kako niti jedna stranka nije dobila 50% plus 1 mandat.

B-52

Tko je glasao

Uistinu, Mesic je vrlo jasno

Uistinu, Mesic je vrlo jasno dao do znanja koji vid podrsek ocekuje. I tu nema mjesta za "procjene" i ostale haha situacije. Dakle, red je na Friscicu. Ako zeli dati mandat HDZu da krene u sastavljanje vlade, nema mu druge nego da to i ucini. Jer Mesicevo zahtjevanje jasne podrske nema razloga da bude dovedeno u pitanje, s obzirom da bi tek tada svi mogli spoticat Mesicu da se petlja gdje mu nije mjesto.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Mandatar je onaj ko ima

Mandatar je onaj ko ima podrsku vecine da pokusa sastaviti vladu. Znaci, prvo podrska, a onda sastavljanje. I tu Friscic, ako Mesic bude principijelan, a mora biti s obzirom da je zastitnik ustavnog poretka prije svega, nema pravo na eskivazu. I naravno, nakon sto ovaj ima podrsku da krene u sastavljanje vlade, to ne znaci da ce vladu uspjeti sastaviti. I tu je ta caka o 30+30 dana.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Najprije pohvale za izvrstan

Najprije pohvale za izvrstan post :-)

Ipak, moram izraziti određenu skepsu i kritike na račun HSS/HSLS koalicije. Naime, nije mi jasno zašto se o programskoj koaliciji ne može razgovarati PRIJE određivanja mandatara (kakav stav zastupa Josip Friščić, ili ja barem imam takav dojam) !?

A "skepsa" je vezana uz moj strah da će jednom kad (ako) Sanader dobije mandat, stvar biti "riješena" zahvaljujući HDZovskoj "umješnosti" u političko-trgovačkim igrama !

Pročitao sam i jedan komentar u kojem se predviđa scenarij po kojem se Sanader i Friščić neće uspjeti dogovoriti pa će i Milanović dobiti svoju priliku, ali to mi izgleda kao wishful thinking :-(

Hmmm, možda je opet vrijeme za update koeficijenata i ovaj put, nažalost, na (malu) štetu SDP-a :-(

Tko je glasao

odlični komentari odličnog

odlični komentari odličnog posta
ne slažem se, ali baš zato, daju priliku za raspravu
problem je kako kaže ap već riješen
bitni dio je za nama

dakle komentiramo prošlost

bez mandatara
može se razgovarati
teško je pregovarati
zašto?
u suočavanju dva programa, koji po definiciji, nisu isti, ako se ne postigne apsolutno prihvaćanje svih točaka (uzmi ili ostavi)
nužan je kompromis
da bi se došlo do kompromisa vode se pregovori, u pregovorima igra se igra, kao šah, poker, sklapanje ugovora, kupovanje stana, dakle negdje se dobije više, negdje manje, jer je to neizbježna posljedica pregovaranja
u tim pregovorima otkrivaju se karte, procjenjuje se i upoznaje sugovornika, suparnika, odvaguje,
i to su informacije koje u slučaju npr. poslovnih pregovora spadaju u poslovnu tajnu
zašto se poker ne igra sa otvorenim kartama?
u postupku približavanje stavova, postizanja kompromisa
suparnici partneri daju informacije, otkrivaju se, ali i primaju, ono što otkriva onaj drugi
pa je u vještih pregovarača ukupni rezultat pozitivan
zato tim razgovorima ne prisustvuju drugi potencijalni pregovarači

dakle,
Mesić ne može biti predsjednik vlade, ne može biti mandatar
može se konzultirati
smije i pogriješiti
ali nije dobro
da ne odredi mandatara

šteta za ljevicu
što je prevladala skepsa i strah od priznavanja "uobičajene procedure" jer se ona percipira
kao "psihološka prednost"
dijelom je to hiperrekacija aktivnih i borbenih na Račanovo odustajanje prije 4 godine
koje je donijelo račanovski kapital - čiste ruke za ove izbore i rasplet nakon izbora
kapital koji je izborom strategije milanović umjesto milanović jurčić rasipno potrošen
dijelom realizam u procjeni udjela potencijalnih konvertita u vlastitim i bliskim redovima, u trenutku kad se izgubi zamah oduševljenja
dijelom neiskustvo, nepovjerenje u demokratske običaje

sad se može reći da je
vjrovatno veća šansa za uspjeh bila u nekoj drugačijoj taktici
ali utakmicu treba odigrati do kraja
možda sanader pogriješi

zašto bi bilo bolje da se je priznalo pravo sanaderu da pokuša prvi?
jer se to ne može izbjeći, a priznavanjem sanadera kao mandatara, taj njegov pokušaj
ograničava se u vremenu (30 dana) i u pogledu konačnosti
(ako ne uspije, sigurno dolazi milanović i pregovara bez uplitanja HDZa)

ovakvim tumačenjem postizbornog protokola i uloge mesića
proces pregovaranja traje stalno sa svima
i nikako se više ne može prigovoriti sanaderu
ako se nakon npr. neuspjeha koji dovede do
pregovora HSS/HSLS i SDP-a
ponovo javi i ponudi više i opet počne

bez mandatara se licitira
a sa mandatarem se pregovara
nisam siguran da je za SDP bolje licitiranje

luka

Tko je glasao

Hvala za hvalu :)) Tvoja

Hvala za hvalu :))

Tvoja skepsa je na mjestu utoliko što bi Sanader doista imao priliku prvi razgovarati i još k tomu, s pozicije mandatara.

Međutim, poznavajući Friščića (?), to mu ne daje nikakvu prednost. Štoviše, Friščić je vrlo jasno rekao da će razgovarati s obojicom, dakle i s Milanovićem.

Milanović bi Sanaderovu psihološku prednost mogao kompenzirati postojanjem i kvalitetom programa jer HDZ još uvijek ima "program koji je dosadašnji rad ove vlade".

U krajnjem i uz pretpostavku da će obojica "obećati sve", Friščić bi se mogao naći pred dilemom da li da podrži "pošteniju" ili "manje poštenu" stranku. Oko ocjene koja je koja, Friščić se također puno puta izjasnio. Mislio sam jedan post i o tome ali ovaj je dobio prednost.

Do tada, ne žuri s koeficijentima. :)))

B-52

Tko je glasao

Mišljenje da je pozicija

Mišljenje da je pozicija prvog mandatara nešto što će ultimativno i donijeti premijersko mjesto se ovih postizbornih dana žestoko širi Hrvatskom. Nije ni čudo, naša se demokracija još nije našla u ovakvoj situaciji.

Automatski se time postavlja teza da predsjednikovo "oduglovačenje" odabira mandatara ide na ruke Milanoviću, pošto mu daje šansu da pridobije HSS-HSLS koaliciji. Da li je to točno? Kome to zaista ide na ruku?

Probajmo sagledati s druge strane, uz glavnu pretpostavku: de facto se radi o glasovima HSS-ovih zastupnika (5 naspram 2 HSLS-a), koje Friščić ima pod kontrolom (makar se županijski ogranci HSS-a javljaju s željama, Jambo će poslušati Friščića). Znači, Friščić u toj igri nije na razini Djurdje ni Che-a niti igrač SDP-HNS-a. Sigurno znamo da nije pijun HDZ-a.

Ukoliko Friščić ozbiljno ulazi u pregovore oko stvaranja većinske vlade, i to na programskim načelima, vjerojatno je da će odlučiti s kim ući u Vladu po politici koju uspije provesti u pregovorima. Za sumnjati je da će ga sama činjenica da pregovara s mandatarom povesti ka podršci toj strani. Time se vidi da pozicija prvog mandatara ne daje posebnu snagu, ali može itekako utjecati na njegove mogućnosti u pregovorima.

Naime, činjenica je da prvi mandatar ima po ustavu 30 dana da prezentira Vladu Saboru, i da je Sabor prihvati. Ukoliko se to ne dogodi, prvi mandatar de facto gubi, a Predsjednik daje mandat drugoj najjačoj opciji (najperspektivnijoj za dobiti podršku). Prvi mandatar ne dobiva drugu šansu!

Ukoliko se Friščić ne uspije naći s Sanaderom oko programa tijekom 30 dana, Milanović je na konju! Dobiva mandat i vrlo vjerojatno sastavlja Vladu, i to s puno manje problema u pregovorima s Friščićem nego je to imao Sanader!

Friščić ima manje mjesta za pregovore s bilo kojim od dva čelnika dok mandatar nije odlučen. U slučaju skore odluke o Sanaderu kao mandataru sam Sanader najviše gubi u pregovaračkim pozicijama, a Milanović dobiva!

Zašto to nacija ne vidi već pola (ljevica) strepi od skorog davanja mandata Sanaderu, dok se druga polovica (desnica) ljuti nad sadašnjom situacijom? Naravno, mediji, koji pokazuju prilično nerazumijevanje. No kako to Sanader sam ne vidi, a ni Milanović? Da sam ja Sanader, molio bih Boga da Mesić da prvi mandat Milanoviću!

Jedini koji to vide, po mojem, su Friščić i Mesić. I pametno idu dalje!

Pravo pitanje ostaje: što ako mandatar Sanader ne uspije dovesti Friščića.
Da li je Friščić dovoljno siguran u ponovnu i pojačanu podršku na ponovljenim izborima, makar ga obje strane u kampanji prozivale za nastalu situaciju? Jer ako jest i smatra da će ga seljaci podržati u stavu, onda može sa čvrstom rukom razgovarati i s Milanovićem. Inače je gotov... i trenutna mu je želja što bolje pregovarati bez mandatara

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

A ti nisi gledao Stankovića

A ti nisi gledao Stankovića jučer, a izgleda niti danas Dnevnik...
Vidim da si ovo napisao nakon Dnevnika a kao da si upravo sletio s Marsa...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci