Tagovi

Poslije izbora i naknadni dodatak

Suvremeni hrvatski uspjesi i razvoj demokracije kontinuirano puze u nove pobjede pa nema sumnje da će tako biti i dalje. Nakon izbora uvijek slijedi postizborna drama, očekivanje rezultata i potom zabava uspjeha i razočaranja. Probajmo sagledati trenutke nakon idućih izbora koristeći iskustva dosadašnjih i nagađanja.

Obirom da je za sadašnje izbore naglasak na uspjehu, red je podsjetiti da su uspješne sedamdesete godine prošlog stoljeća jedan od bitnih zadaha u sadašnjem i budućem prostoru i vremenu. Nešto kao ugrađene norme. Nakon izvjesnih gužvi šezdesetih slijedio je obrat i obrat obrata u vidu velikog plimnog vala te povratak vala natrag, koji povratak još traje. Uspjesi na dnevnom redu su kao šala prema sedamdesetima. Akteri su slični pa nije jasna tolika skromnost, možda se tek zadnjih dana to malo popravlja. Krenulo je stidljivo i neprimjetno, kao mnoge impresivne stvari. Tik prije kraja je bilo nezaustavljivo, obarani su skoro svi svjetski rekordi. Kineski bum danas je sličan, samo blijeda kopija tih godina, vjerojatno preslikan s nedostacima (nakon strašne kineske revolucije jedna od samo dvije grupe stručnjaka je bila upućena u Zagreb). Rast svega je bio bar po pet puta veći nego što se sada obećava. Standard, zaposlenost, turizam, novac, razvoj gradova, stanovi, industrija i svekoliko gospodarstvo, tehnika, znanje i držanje, samoupravljanje i razne slične kerefeke su išle kao od šale i naglasak je bio na bitno značajnijim pitanjima s onu stranu toga. Povratak vala je bio apstraktan, kao da ga nije bilo. Zato su nastale vrtnje i krećemo se u svim smjerovima, pa i natrag.

Zabava nakon ovih izbora će se morati pojačati, jer kao da su završeni. Em rezultati em dnevni red ukazuju na bitno ambiciozniju igru od dosadašnjih igri i sadašnjih obećanja. Taj ponor će nakon izbora biti teško premostiti i, karikirano, doći će neke vrste velike koalicije. To i onako u biti jeste, samo ova nakon izbora će prerasti u dramu. Jadran nepovratno kuha. Ponor između neizmjernih količina raznovrsnih kapitala i začepljenja također. Vrtnje po beskrajnim pravcima i bespućima su iscrpljene, traže opredjeljenja. Sve to ne ide bez minimalnog konsenzusa oko minimalnog, što je nemoguće. Obzirom da smo sredina između Njemačke i Srbije, u grubo je očekivati i sredinu postizborne drame. Iako izgleda ključno, nebitan je točan odnos koalicije, sastav Vlade i tko će biti premijer. Jer biti će slično.

U egzaktnoj varijanti će frajer iz treće stranke biti premijer jer se bez njegove stranke neće moći formirati Vlada. Sporedno je da li će to biti sa SDP-om ili HDZ-om. Obzirom na stalne promjene smjerova, što se možda ne vidi najbolje ali se uklapa u global, Vlada neće imati problema s programom i početnom realizacijom. Uskuhati će na sve strane. Logika je već sada nebitna.

U neizvjesnoj varijanti će kuhati statična drama. Sve će izdavati strpljenje, jer će se već iscrpiti. Karikirano, kad Rubikon bude prijeđen možda će se morati uporabiti Jeremije (npr. Milka Planinc, Manolić, Valentić ...). Slijedi isto.

Ono što je bitno jeste da slijede obrati. Bit obrata će biti još veća zbrka, jer minimum reda nije ni projektiran niti pripremljen pa kako bi bio izveden. Svi će dobiti na većoj važnosti, pa na neki način ne trebaju brinuti. Više pažnje treba obratiti na sparinu, umor, iscrpljenja i slične pojave. Politika će se brzo prvi put naći pod neizdržljivim pritiskom, kao u Bugarskoj prije desetak godina.

Bit predviđanja počiva na egzaktnim činjenicama da su svi podaci, koncepcije i sudionici nepouzdani te da je raskorak na svim frontovima učvršćen. U takvoj situaciji nije moguće izbjeći klizanje.

Dodatak "premijer, pogrebi i pomiriši"

Hrvatski polupredsjednički sustav je transformiran iz francuskog modela u hrvatski, gdje su predsjedniku države bitno smanjene ovlasti a porasla je uloga premijera. Stvari se odvijaju logično. Predsjednik države se logično bavi raznim, i predsjedničke dvore je proširio. Sada smo u razdoblju intenzivne pažnje oko budućeg premijera.

Premijer će najvjerojatnije biti Čačić ili će biti nestabilno. Teorija je jedno a zbilja nešto drugo. Nekoliko elemenata je bitno. Model smetanja (Budiša i slično) je potrošen pa je treća stranka u poziciji ucjenjivati ili ili. U koliko Čačić dođe u tu poziciju, bez sumnje će pucati u prazan gol. Konkurent mu je Anto Đapić. Premijer Sanader ima dvije objektivne teškoće, inerciju smjene vlasti i smjene obećanja, iako mu ide jako dobro, kako sam kaže. Pitanje je kako će se razvijati projekt Jurčić za premijera. Dan je rani i predug for, kao dogma, i ima puno vremena za slabosti. Premijer Bandić je također sklizak teren a premijerku Željku su već u startu sasjekli, gore nego Budišu. Dakle, po poziciji premijera možda ne bude izbora i tu su izbori možda već završeni.

Zadnjih dana je Čačić izgleda shvatio bit i na tragu je stvari. Za razliku od dosad, kad se selektivno zagrabi iz neko bunara, sada to treba šire. Osim što to stalno traži predsjednik i čemu su sklone sve bitne snage, sada treba misliti i na stoku sitnog zuba, proširiti stvar. Najbolje je onim što je i onako u trendu. Jedna je financiranje iz budućih izvora (vraćanje tradiciji), u tako modernim oblicima kao javno-privatno partnerstvo i slično. Drugo je financijski biznis. Svi ćemo se malo omastiti, kao dosad u turizmu i pretvaranju privatnog u društveno i natrag. Djelom će se to ostvariti internim fikcijama (po programu Jure Bilića i Milutina Baltića) a djelom, kao i obično, špekulacijama u Bosni. Zatim ćemo se svi modernizirati i napraviti mali iskorak u tom smislu. Osim što ćemo se bolje obrazovati, znatno ćemo poraditi i biznise proširiti na mršavljenju, boljem izgledu i raznom s tim u vezi. Tu bi mogao početi i izvoz naše pameti u svijet, što je stručna osnova sociologijskog rada Vesne Pusić i masovni trend zadnjih desetljeća.

Čačić može unedogled mjenjati program tako da bude najbolji i vjerodostojniji za realizaciju od konkurenata. On je za sve kandidate i obećanja nedostižan. Vic je samo u malom detalju koji za veliku većinu nije bitan, težište stvari se prebacuje na jednog dana. To su najpouzdaniji programi. Tko stigne misliti i na iduću godinu a gdje bi na jednog dana. Uostalom, tog jednog dana ćemo biti puno bogatiji (za iskustva, dugove i slično). Eventualno bi ga mogla ugroziti jedino Milka Planinc, sve što se zbiva je samo blijeda sjena Milke Planinc. Kao što je Goranko Fižulić uspješno unaprijedio turizam i trgovu doveo do toga da se više ne mora u kupovinu u Grac, tako i Čačić sada obećava ono što već jeste trend. Tu nema šta omašiti a i privlačno je. To što sam ne može godinama dovršiti uređenje svojih hotela, neke prodaje a i razne njegove tvrtke su pojam poslovne nesolidnosti, to nema veze, kao da su drugi drukčiji. Također nema veze što je donedavno reklamirao varaždinske radne zone, savjetovao studente da idu vani te govorio da su domaći tehnomenadžeri odreda potpuno nesposobni, to ide u prilog kao pretežni obrati do sada.

Oko određenih ustupaka tipa porez na kapitalnu dobit, izgleda da se postiže konsenzus. On je uostalom nužan. Konsenzus će se, kao i uvijek, sastojati od podvlačenja crte. Podvlačenje crte sadrži iznimno neujednačene stvari, što svijet nije vidio, ali navikli smo. To će držati neko vrijeme, do neke sparine. Da li će programi ulaziti u detaljniju razradu. Neće. Čim bilo gdje malo jače zagrebeš pa pomirišiš, tu složeno smrdi. Bavljenje time je za dugoročnu logiku a za tim nitko nema vremena niti mogućnosti.

Kako će se s time složiti SDP i HDZ. Jednostavno. Premijer Sanader se možda neće složiti, ali objektivno rečeno njemu će biti zgodnija pozicija da malo pusti. Premijer Jurčić je i onako nonšalantan, voli ležerno i razno. Pa gdje se uopće vidi da on pokazuje znakove za nešto drugo osim pojedinih ekonomskih pitanja. Njemu pozicija premijera sigurno ne bi pasala. On će obrazlagati poteze Vlade i premijera. Premijerka Željka Antunović će možda malo mrmljati, ali to će se srediti, to je već uhodano. Premijer Bandić je, izgleda već dogovorio stvar. Ili će mu proraditi crv pa zakuha šta. To će srediti predsjednik.

Izgleda da će se javnost iscrpiti u prazno a da će se sve bitno, kao obično, obaviti nekim kratkim dogovorima, na njuh, malim pogodbama i sličnim. Ostalo su mrmljanja. Takva je zbilja.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci