Tagovi

Poskupljenje struje ili o novčaniku prosječnog Hrvata

Sjećate li se siječanjskih sastanaka u Vladi kao predstave pod radnim naslovom mi obuzdavamo inflaciju? Sastao se tako rumeni Podravac s predstavnicima prehrambene industrije (ono malo što je od nje ostalo). Nakon sastanka, u razgovoru s Predsjednikom uprave jednog od najvećih proizvođača hrane saznao sam o čemu je bilo riječi. Osim predloženih kontroliranih cijena za neke od proizvoda (koji zbrojeni mjesečno i ne predstavljaju neku značajniju sumu u košarici prosječne hrvatske obitelji, ali su zgodni jednom velikom trgovcu u njegovoj strategiji) Polančec je zamolio proizvođače, uz napomenu kako je svjestan da na to nema pravo, da ne dižu cijene proizvoda do 30.svibnja.

Nekoliko dana kasnije na sastanku s predstavnicima trgovačkih lanaca izrekao je sličnu rečenicu (otprilike): „Ja znam da vas ovo ne bih trebao tražiti ali ipak vas molim da ne dižete marže do 30.svibnja“. Hm, što će se to značajno dogoditi 30. svibnja? Koji je razlog da se svi problemi odgađaju na četiri mjeseca? Odgovori na ova pitanja su prozaični (ovo je pamet „a posteriori“). U priopćenju Vlade o sastanku s trgovcima stoji da će se nova povećanja cijena razmotriti početkom ljeta.

Pod svaku cijenu su vladajući odlučili spriječiti promjenu životnog standarda ili, ne daj Bože, nemire u predizborno ili neposredno postizborno vrijeme. Iskusili smo kroz povijest (oni malo stariji) slične poteze Vlade (odnosno SIV-a), samo što se tada ministar (odnosno Savezni Sekretar) nije morao ispričavati zbog zamrzavanja cijena, jer kako drugačije nazvati ovakvu obranu cijene energenata i kvazi-obranu cijena hrane nego zamrzavanjem cijena (hm, u tržišnom gospodarstvu)!

Vlada je preživjela prvih stotinu dana. Ljeto je tu, preživjeli smo 30. svibanj i što sad? Vrhunaravni učinci Vladine politike zamrzavanja cijena već su vidljivi u krizi koju je izazvalo poskupljenje naftnih derivata jer tamo neki OPEC i spekulanti nisu poslušali Polančeca, sram ih bilo. U svakom slučaju mislim da ne moramo biti skromni, očekujmo spektakularne pomake, jer samo je dizel od 24. siječnja poskupio preko 16% a za koji dan će struja poskupiti 20%.

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, Radimir Čačić je način na koji se Vlada nosi sa poskupljenjima komentirao: "Parafrazirat ću Sanaderovu zgodnu izjavu kako SDP ne zna bi li piškio ili kakio. E pa, HDZ zna! HDZ se ukakio. Nije se Mujo usr'o jer je ćenifa daleko, nego jer je kasno krenuo."

Što Vlada poduzima? Očigledno ne može braniti cijenu goriva jer barel je danas nešto ispod 130 dolara, a formula za izračun cijene goriva je napravljena kada je cijena nafte bila četiri puta niža. Manje je bitno to što u formuli za izračun cijene derivata nigdje nema cijene barela nafte. I to što su prihodi Vlade od trošarina i PDV-a na naftu porasli nešto manje od 16% u tom razdoblju isto tako nije bitno.

Akcijska prodaja goriva

Vlada je odlučila „aktivno pristupiti rješavanju problema“ i povećati neoporezivu osnovicu plaće za nekoliko stotina kuna i time pojačati "kupovnu moć" građana. Fenomenalno! Prosječni Hrvat je jamačno zadovoljan! Ako mu je plaća 3000 kuna neto to je onda 10% plaće (one koju prosječni Hrvat vidi). Ali, preračunato u stvarne hrvatske dlakavce, prosječni Hrvat će zahvaljujući tome u vrećici pronaći kojih pedesetak kuna više. Naravno, neki mogu očekivati i nekoliko tisućica više, no to nije problem predlagača ove mjere, nego radnika koji su na tržištu radne snage postigli tu cijenu. Mogli su i gore proći, mogli su raditi u Dalmatinki Novoj.

Povećanje cijena hrane i daljnje povećanje energenata je pred vratima. Događa se svugdje oko nas, nismo mi iznimka. Uvozimo sve pa ćemo uvesti i porast cijena. Prošlo je vrijeme počeka za koje su u Vladi ljubazno zamolili. Do nedavnog vala poskupljenja goriva jedini je pokazatelj krize bila rastuća inflacija, međutim inflacija se događa i drugima. Njena trenutna stopa nije (za sada) takva da bi ju prosječni Hrvat lako zamijetio ili o njoj pretjerano razmišljao.

Maloprije spomenuti Radimir Čačić rekao je za Indeks.hr: "49% inflacije otpada na prehrambene proizvode, komunalije i zdravstvo. Dakle, radi se o inflaciji u onim segmentima koje nijedan građanin ne može izbjeći. Usto, ona najviše pogađa tri četvrtine stanovništva s ispodprosječnim primanjima. Realno, inflacija je za njih preko 10 posto, dok se za ostatak stanovništva, onu jednu četvrtinu s iznadprosječnim prihodima, inflacija kreće oko 4-4,5%".

Dosadašnje cjenovne „korekcije“ (veoma mi se sviđa taj izraz koji se često koristi kod pada cijena dionica) su samo „zagrijavanje“. Očekuje nas najavljeno poskupljenje struje, polu-najavljeno poskupljenje plina, osnovnih prehrambenih namirnica - brašna, kruha, mlijeka ali i svega drugog. Umjesto da smo imali postupno, tržištem regulirano povećanje cijena (koje je u danim uvjetima neizbježno) a na koje bi svatko od nas pronašao odgovarajući odgovor (ovakav ili onakav), nama predstoji lavina povećanja cijena u vrijeme EP u nogometu, Olimpijade i godišnjih odmora. Vlada valjda očekuje da ćemo se do početka vruće jeseni ispuhati i naviknuti na sve što će nas zadesiti (nešto poput: „Dragi gledatelji, dok slušate zvuke Lijepe naše i gledate Blanku na tronu, upravo smo primili priopćenje Vlade o suglasnosti na porast cijene plina od još X posto…“). Čini mi se da je to plan preživljavanja predstojećih tektonskih poremećaja u populističkoj politici. Za svaku sigurnost tu su i dodatni spinovi (ili spin-offovi): Družba Adria drugi put i nuklearka n-ti put.

Tko o čemu ja opet o Čačiću. Kaže on da je ovdje riječ o "cirkusantskoj politici". "Groteskno je pokušavati utjecati na profite privatnih kompanija. Kod trenutne krize se radi o izostanku strateškog plana razvoja, na planu energenata, hrane i vode, ekologije, obrazovanja - čiji izostanak je i doveo do ove situacije. Uz postojanje strateške politike udar cijena na građane bio bi upola manji." Bacimo li pola od ovog što je rekao u vodu još uvijek nam ostaje pola…

Ivo Sanader kad je mlađi bio Kako to „baci pola“ izgleda u stvarnosti? Evo primjera: Sanader, taj novi Robin Hood (dok se Polančec i Šuker igraju Superhika) kaže kako je mrski HEP (kojem je Vlada Bog i batina, koja imenuje i razrješuje njegov nadzorni odbor i upravu) ničim izazvan zatražio povećanje cijene energenata od čak 54% ali da će oni dopustiti samo 20% i ni lipe više! Reče Sanader i ostane živ. Lesar je davno na ovim stranicama pisao upravo o poskupljenju struje za 20%. Nije mi jasno zašto Sanader nije predložio HEP-u da traži puno više, tako da rezultat njegove borbe za prosječnog Hrvata bude još impresivniji. Slični spin odigran je i kada je Petrokemija dizala cijene gnojiva. No ona je prvo jedan dan stvarno podigla cijenu za hrpu posto, a onda je vlada sutradan reagirala i smanjila to povećanje. Kod struje je ovakav scenarij malo teže izvediv, zamislite da vam unutar 24 sata moraju doći dvaput očitati brojilo radi promjene cijene. Nova poskupljenja po principu tražiš 6 dobiješ 3 slijede...

Nije sve tako crno (kao u jednom Ragusinom komentaru) ma i dobrih vijesti: HTV će za vrijeme EP a možda i za vrijeme olimpijade emitirati HTV2 HD program, kako biste mogli oštrije vidjeti što se događa na sportskim borilištima. Dnevnik i političke emisije ostat će na HTV1 koji će i dalje imati mutnu, zastarjelu sliku. No tako je to s progresom, nije moguć istovremeni napredak na svim poljima.

I za sam kraj jedan poznati vic; razgovaraju optimist i pesimist. Pesimist kaže: „Situacija je grozna. Ne može biti gora!“ Na to će optimist: „Može, može…“

Komentari

Eto u općoj konstelaciji

Eto u općoj konstelaciji sad smo svi krivi,vladajući,oporba,narod i EU pa na koncu cijelokupna svijetska zajednica. Osobno mislim da smo mi vrlo nezahvalan narod, egocentrićni i narcisoidan. Nitko od nas ne svhaća trud i muku vlade, samoprijegor i brigu u zajedničkom interesu.Dakle, samo mi narod, opstruiramo rad Vlade i Sabora, pa ni to nam nije dosta, nego ovdje lamentiramo o njihovim potezima i uspjesima. Koje li drskosti?
Stoga predložim da vrhunski stručnjaci na čelu s našim jedinim i omiljenim dr.Ivom Sanaderom promjeni narod. Ovakav narod ne zaslužuje ovakvu vlast. Ako to do sada niste svhatili, ni nećete, a mi svi ostali preselimo se negdje drugdje pa makar to bilo u Namibiju.Možda iznjedrimo još kojeg Ivu ili Sanadera.

Tko je glasao

Eto u općoj konstelaciji

Eto u općoj konstelaciji sad smo svi krivi,vladajući,oporba,narod i EU pa na koncu cijelokupna svijetska zajednica. Osobno mislim da smo mi vrlo nezahvalan narod, egocentrićni i narcisoidan.
Pretežno je vjerojatno tako a u zajedničkim poslovima je sigurno pretežno tako, i to jako jako dugo.

Ovakav narod ne zaslužuje ovakvu vlast.
I da ne zaslužuje dođe na isto - ipak zaslužuje i ipak ni ova ni one vlasti nisu slučajnosti na lutriji, niti pale s Marsa niti bilo kakve slučajnosti.

A usput je za primjetiti da je to u vezi jako duge jake mode izbjegavanja stvarnih zajedničkih poslovanja i minimalističkih bavljenja njima (pretežno se je jako dobro zarađivalo i zarađuje na tome i jako puno toga se je steklo i razvilo na tome), pa šta je logičnije nego da iz toga proizilazi da je jako dobro kako bi po tome inače objektivno trebalo biti te da je nakon takve duge mode krenula sinteza.

Vlast nije ni najmanje sporedna, ali se pitanja poslovanja ipak šire na sve veće i raznovrsnije sudionike, na većinu domaćih i stranih snaga, u odavno razvijenom poslovanju.

A da tu većinu snaga, i vlast i sve, i pitanja aktualna desetljećima zatiču na krivoj nozi, to je očigledno. Npr. baš dok se, kao i svih 40 godina, intenzivno bave i namiruju gradnjom stanova novcima iz zajedničke kase i tako je već namireno cca 900.000 stanova i kuća (sve napredne snage cca 2 po čovjeku), stižu raspadi infrastruktura, kamate na kamate dugova, zahtjevi za povarat preplaćenog, javlja se hrana, energenti ... nezahvalnici jedni, koji se ne obaziru niti na uhodanu logiku drIvo, Bandić i tko zna tko, niti na većinu uhodanih logika, nego naprosto stalno igraju igru, kao što se stalno posluje i igra u svemu drugom, i ne samo fair play igra i nadigrava nego se i stalno veoma ozbiljno sve bavi svime, pa i kako ostvariti što bolji rezultat na modama, navikama, upornim subjektivnim forsiranjima i naročito kako zaraditi na strastima za nedoljivim predmetima žudnje.

Tko je glasao

Dosta je svijetu jedan dr.

Dosta je svijetu jedan dr. Ivo...

Tko je glasao

Oporba je kriva koliko i

Oporba je kriva koliko i vlast! Ponoviti ću, onako za sebe po 100ti put a ovde na pollitici po drugi ili treći put: Zašto ja na TV-u ili u novinama ne mogu čuti kako se na sva zvona galami o niškoristi vladinim mjerama za ublažavanje ovih napada na standard? Zašto oporbenjaci ne govore da ova fora sa oporezivim/neoporezivim dijelom crkavice ne znači u konačnici ništa? Imam plaću 4000kn neto i sad bi mi trebala ( radim za privatnika pa je pitanje i bude li ) skočiti za vrtoglavih, ne znam točno, 75kn!? Zašto mojim kolegicama koje rade za 2500kn nitko ne objašnjava da je to njima povišica ( možebitna ) od cca 50kn? Zašto oporba ne iznosi svoja rješenja za trenutačne i buduće probleme društva u obliku strategija i planova ili kako se god već to zove? Zašto mi nitko od vlasti ili oporbe nije na vrijeme rekao da će doći do svih ovih poskupljenja? Zar to nitko u hrvatskoj nije znao? Zašto mi nitko ne kaže koliko je zbog ovih poskupljenja ubrano više para od PDV-a i gdje je taj neplanirani višak para ubrizgan ili potrošen ili investiran? Ili još nije pa će biti. Ja saznajem za poprilično značajne udare na svoj kućni budžet točno onda kad se oni i dese. Ni trenutka ranije. Zar je nemoguće reći nešto tipa: Poskupljenje kruha, mlijeka, benge, plina, gnojiva, mesa, će narode biti toliko i toliko u tom i tom razdoblju. To za potrošačku košaricu znači toliko i toliko para ali će vlada napraviti to i to pa će taj udar biti ublažen za toliko i toliko. Sekira me da ja za takve podatke, za prijedloge strategija ( ne ulazim u to koliko su pametne ) moram kopati po netu i tražiti alternativne izvore informacija ( u Rvackoj je internet još uvijek alternativni izvor informacija ). Gledam ja i slušam sva ta Otvorena i Dnevnike i ostale emisije ali tu se osim floskula i lepih reči malo konkretnih podataka može čuti. Meni trebaju brojke!

Znam da ovaj komentar samo postavlja pitanja i ne nudi nikakva rješenja. Potpuno je beskoristan za sve osim za mene. Naime, nakupljeni očaj/bijes/tugu glede i unatoč ovakovog stanja države moram negdje ispucati. Umjesto stadiona/birtije ja to radim komentarišući na Pollitici. Zbog toga imate moje isprike.

Hvala

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Na svako tvoje zašto,

Na svako tvoje zašto, odgovor je jednostavan!

Zato što u Hrvatskoj NE postoji niti jedan uistinu financijski i politički neovisan i nepristran tiskani ili TV medij.

Zato što urednici i novinari ne rade svoj posao u skladu sa osnovnim zakonima struke, zato što velika većina mainstream "novinara" i raznih "političkih analitičara" nije završila fakultet novinarstva ili politologije, dakle uopće nije iz struke, zato što ne mare za novinarsku etiku - korektnost.

Pa čak ni oni kojima je to zakonska obaveza (HRT).

Odnosno zato što rade taj posao ali na način koji je bolje plaćen ili nagrađen.

Da li je ovdje u pitanju ucjena, strah od gubitka posla, manjak hrabrosti, poltronstvo, nepotizam, vlastiti politički interesi...... o tome možemo do sutra.

Vladajući političari u zemlji sa ovako "neovisnim" medijima mogu samo zadovoljno trljati ruke. Njima je to u interesu. Priča je od prvog dana ista, bez obzira na strukturu vladajućih.

Tko je glasao

Još samo da se ugasi

Još samo da se ugasi Feral.
Ali ne bih ja baš sve na novinarsku struku svalio. I dalje mislim da oporba MORA iznaći načina da proturi svoje ideje i informacije. Skupovi, letci, vlastite novine, plaćeni oglasi, jumbo plakati, omladina koja ide od vrata do vrat, bilteni i ne znam što sve ne. Ako zaista vjeruju da vlast radi krivo ili nedovoljno dobro i ako im je zaista stalo i uvjereni su da znaju i mogu bolje onda MORAJU pronaći taj neki ili neke komunikacijske kanale koji će informacije dovesti do građana. Čini mi se da bi trebali mijenjati komunikacijsku strategiju. Budemo vidjeli na lokalnim izborima hoće li se stanje popraviti.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Postoji jedan malo

Postoji jedan malo ozbiljniji problem od samih novinara u cijeloj prici. To je sto ne postoji oporba. U svakom slucaju, gdje ima volje, ima i nacina.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Upravo tako. Mogu se naći

Upravo tako. Mogu se naći razni izgovori za relativnu nevidljivost oporbe u medijima u vidu raznih teorija o kontroli istih u Hrvatsoj od strane kapitala, mafije, politike i svega toga skupa u svim kombinacijama ali - kao što i kažeš - gdje ima volje ima i načina.

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

I vlast i oporbu smo

I vlast i oporbu smo odabrali sami (uz malu pomoć sa strane, no ipak sami)...

Tko je glasao

Najvažnija je imovina, koja

Najvažnija je imovina, koja izražava 90 % poslovanja.

Za Vladu je jako dobro što je Čačić kritizira, a još bolje što se je dao u prehrambene proizvode, komunalije i zdravstvo. teme o kojima ima jake reference. Uspješna kritika rješava pola problema i konstruira okvir za rješenje one druge polovice.

Ovdje je, u iskusnoj, demokratskoj i liberalnoj zemlji konačno zbilja odlično servirano za čitanje i uživanje, svakom po izboru:
- tko je minimalno stvarno zainteresiran a ne bi puno najbolje mu je ne čitati i uz opuštnaje malo razmišljati o imovini, kojaa je ccaa 90 % poslovanja;
- tko stvarno hoće malo više najbolje je da to isto sam malo dorađuje i raazrađuje;
- svega ostalog je nepretek, i višak, na tržištu i samo uzme.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci