Tagovi

Poskupljenja - glavna odrednica energetike u 2008. godini?

Prvo što će vjerojatno oduševiti potrošače u novoj 2008. godini jesu definitivno poskupljenja energenata: Eurosuper bi trebao preći cijenu od 8 kuna po litri (ako već i nije?), najavljeno je pa opovrgnuto poskupljenje električne energije od 20% (da bi je mediji kasnije prenosili kao gotovu stvar), a priča se i o poskupljenju plina za 30%. O električnoj energiji kao socijalnoj komponentni, kao i o "liberalizaciji" tržišta električne energije od 1. srpnja 2008 već sam pisao, tako da mislim da ova poskupljenja nije potrebno dodatno komentirati, a špekulacije cijenom nafte i činjenicu da HEP u 2008. godini očekuje gubitak od 1.1 milijardi kuna građani će itekako osjetiti na svom džepu.

Od ostalih vijesti u energetici u 2008. godini, HEP najavljuje nastavak gradnje hidroelektrane Lešće, te dovršetak gradnje novog bloka TE-TO od 100 MW, kao i početak gradnje novog bloka u TE Sisak snage 250 MW. Također, očekuje se priprema gradnje za još tri termoelektrane: negdje u Slavoniji 400 MW (vjerojatno Osijek op.a.), negdje na području Dalmacije, kao i bloka 3 termoelektrane Plomin. Sve to nimalo ne čudi, jer sam već pisao o tome kako se strategija energetskog razvoja Hrvatske temelji na termoelektranama. O mogućoj nuklearki uvijek postoje priče, no nema nikakvih naznaki čak niti o ukidanju moratorija na njenu gradnju. Također, ostaje nam preuzeta obveza udjela obnovljivih izvora do 5.4% do 2010. godine, što se nastoji potaknuti poticajnim cijenama za električnu energiju iz obnovljivih izvora, s tim da će naknada koju krajnji potrošač plaćati kako bi se ostvarile te povlaštene cijene i u 2008. godini ostati na razini od 0.89 lp po kilovatsatu. U 2008. godini očekuje se dovršetak i trećeg vjetroparka u Hrvatskoj, na lokaciji Jasenice kod Obrovca te nadam se barem početka gradnje jednog od mnogih drugih u 2007. godini najavljenih projekata vjetroelektrana. Od ostalih vijesti tu je proširenje prijenosne mreže, posebice gradnja 400 kV dalekovoda Ernestinovo - Pecs, ali i 110 kV mreže diljem Hrvatske s naglaskom na Istri te distribucijske mreže u okolici Dubrovnika (TS Srđ i Plat te 20 kV dalekovoda), što bi trebalo dodatno poboljšati opskrbu tih dijelova Hrvatske električnom energijom. HDZ je za naredne godine najavio i plinifikaciju Dalmacije što predviđa ne samo gradnju novih magistralnih plinovoda, već i novih dobavnih pravaca za plin iz Rusije i drugih zemalja.

Ukupni zaključak jest, da će se u 2008 godini u Hrvatskoj manje raditi na osiguranju opskrbe električne energije i ostalih energenata, nego li će građani to osjetiti temeljem udarca po džepu, za što se tek djelomično može okriviti poskupljenje energenata i "uvođenje tržišta".

Komentari

Evo na linku jedno od

Evo na linku jedno od mogućih rješenja:
http://www.h2pia.com/com/h2pia/

Tko je glasao

Daleko smo mi od vodikove

Daleko smo mi od vodikove ekonomije... :-)

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Neki jesu a nekima je to

Neki jesu a nekima je to šansa :))
Možda ne kontaju da takva stvar donosi glasove i vlast:))

Tko je glasao

Kad je već riječ o

Kad je već riječ o investicijama u elektroenergetskom sektoru, očekivao sam spominjanje i projekta 'Gornji horizonti' u BiH. Riječ je o kontroverznom projektu, koji prevodi vode iz sliva Neretve prema Trebišnjici, s nesagledivim ekološkim posljedicama, prvenstveno na područje donjega toka Neretve - morske ribe se već love u Metkoviću, a plodno tlo je na udaru salinizacije, tj. postoji opasnost pretvaranja u slanu pustinju!. Imamo li kakvih spoznaja o ovome?

ragusa

Tko je glasao

Nemam nekih detaljnih

Nemam nekih detaljnih saznanja, a ovaj članak se bavio isključivo Hrvatskom, tako da tome nije bilo mjesto u tome, osim možda po ekološkim posljedicama, iako niti o tome nisam do sada imao mnogo saznanja. Pokušat ću istražiti, pa ako nešto uspijem pronaći, vjerojatno ću objaviti.

bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci