Tagovi

Posjedujem, dakle pržim

Bio to najobičniji nemar ili pak hoax, informacija koju je donio Variety.com (a prenijeli i neki domaći portali) me je ponukala na pisanje ovog dnevnika kojim bih možda nekome mogao razbiti jednu predrasudu.

U članku (kojeg se jasno demantira i donosi link pojašnjenja na njemačkom) se pogrešno objašnjava novi njemački zakon koji bi navodno zabranio kopiranje vaših vlastitih CD-ova ili DVD-ova. Ako sam dobro shvatio Sonjin demanti, taj zakon je u biti nešto poput onog našeg.

OK, mi smo pokretačka europska snaga :-), ali želja mi je u ovom dnevniku pojasniti nešto drugo, jedan princip. Kada npr. kupite audio CD, vi ste kupili doživotno (CD-a, ne vaše, vlasništvo vam mogu preuzeti nasljednici) pravo na neograničeno slušanje te glazbe za vlastite potrebe. Možda to nećete pročitati na svakom CD-u ovim riječima, ali se svodi na isto jer nećete pročitati ni zabranu istog. Glazbena industrija bi vam voljela zabraniti prijenos audio zapisa s CD-a u npr. mp3 format, te konzerviranje original medija negdje na policu, ali vjerujte kolegi drugu gospodinu da će vam pravo slušanja tih mp3-ica (ili bilo kojeg drugog formata, odnosno spržene kopije CD-a) isteći tek kad vam original CD bude pojeden zubom vremena.

Komentari

Sad mi nešto nije jasno.

Sad mi nešto nije jasno. Koliko se sjećam usvojen je neki zakon koji na svaki CD ili DVD, parzni, kači harač za muzičku udrugu ZAMP ili nešto tako, na ime autorskih prava za djela koja će na to biti spržena. Pored nejasnoća tipa, kad će mi oni isplatiti autorska prava na moje autorske fotografije ili filmiće koje spržim na te CD-je, obzrom da sam platila unaprijed. I da li to plaćanje unaprijed mi da je pravo prženja.
I sad zašto se svi smatramo lopovima, odnosno krivim, zar nije pravna postavka da su svi nevino, dok sene dokaže suprotno. Zašto ta postavka ne vrijedi u ovom slučaju?

Tko je glasao

zašto volim njemačku? tamo

zašto volim njemačku? tamo odem u music shop koji se rasprostire na par stotina kvadrata, na svakom kutu slušalice i slušaj brate do mile volje, milijardu cd-a ako ti ih se da donositi, a na kraju svakog platim 5-12 eura, dok kod nas toliko koštaju oni u second hand shopu, u običnom music shopu nema ih ispod 15 eura.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Nijemci (za razliku od nekih

Nijemci (za razliku od nekih drugih) oduvijek su štitili vlastitu industriju, bankarstvo itd. Vjerojatno je šteta od kopiranja glazbe i filmova pa makar i za privatne potrebe toliko velika da se oni žele zaštititi. Koliko god to koji put nevjerojatno ili komično zvučalo, doživio sam više takvih situacija u Njemačkoj.

Tko je glasao

Nijemci su poslije

Nijemci su poslije Amerikanaca možda i najveći svjetski potrošači proizvoda svjetske glazbene industrije, čiji su centri moći ipak daleko od same Njemačke. Omjer uvoza i izvoza je vjerujem katastrofičan, dok je udio glazbe njemačke produkcije u njihovoj potrošnji malen. Pitanje piratske ili neovlašteno kopirane glazbe vjerujem da uopće nije upitno u Njemačkoj - stav je deklarativno protiv na svim razinama.

U ovom slučaju vjerujem da su razlozi čisto praktične naravi: kako u tom svjetskom biznisu visoke kategorije ne sudjeluju niti približno prihodom kao rashodom (ne samo u proizvodnji sadržaja iz prethodnog pasusa, nego su nekad i u proizvodnji medija bili visoko, a sad ih vjerujem uopće nema na tržištu), onda bar povećanim oporezivanjem mogu uspostaviti pravedniji financijski odnos.

Tko je glasao

Sebe stite,a mene?Neka

Sebe stite,a mene?Neka spuste cijenu pa necemo imati potrebu "przenja".A zivim na "divljem zapadu"i jedino mi je to mogucnost da dodjem do nase muzike,naime u blizini nemam prodavnicu u kojoj bih nabavio nasa izdanja.Vjerujte da stalno strepim da ne ostavim CD na vidnom mjestu u autu jer i Ameri stite svoje izvodjace (i ne samo svoje)tako da bi me to moglo kostati par tisuca dolara kazne ako bi policajac prilikom rutinske kontrole ugledao i sprzeni CD.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci