Tagovi

Poruka Web generacije: Vafanculo!!

Ilustracija iz jutarnjeg lista

Taj stari talijanski termin urbanog govora u politički prostor je lansirao poznati talijanski glumac i komičar Beppe Grilo, a što bi trebalo biti ekvivalent našemu „Jebite se!“. Mada izbjegavam prostačenje u govoru i pisanju, ovo ovdje je izuzetak jer se odnosi na političku konotaciju – to je visoko politizirani izričaj i u hrvatskom jeziku.

Upravo smo doživjeli „događanje omladine na ulicama“, koja je nenadanim ali uspješnim krilnim prodorom Vladi zabila efektan gol. I to zatekavši ju na lijevoj nozi, u više nego simboličnoj pozi u kojoj je uobičajeno njima sve važnije od dužnosti na javnim pozicijama financiranim od naroda. Liječnik i Ministar Primorac, koji je petu godinu na čelu Ministarstva prosvjete, skupa s najviđenijim članovima Vlade (uključujući i Premijera) odabrao je baš taj dan đačkih prosvjeda za prezentiranje reprinta (da dobro ste vidjeli - reprinta a ne prvo-printa što je samo po sebi više nego simbolično) knjige o genetskim istraživanjima u domeni iranskog porijekla Hrvata (ma da su nam našli barem neko bolje porijeklo!).

A đaci, srednjoškolci, ta naša uzdanica za bolju budućnosti, naglo je i nenadano izronila iz anonimnosti u svjesnu i modernu „web generaciju“, i običnim svakodnevnim mailovima i SMS-ovima su organizirala prosvjede, koji su srušili „maturu“ u prah i pepeo. Ustvari, kada se bolje razmisli – dečki i cure su upravo položili maturu, onu životnu. Naime, jedan je jedini život kojeg žive, njihov život u kojemu se malo što može vratiti natrag i ponoviti. Zato je posve dovoljno da će u njemu sami griješiti i snositi posljedica, pa zašto onda da se opterećuju tuđim greškama, lijenošću i neradom.

Poučno, nema što! Ali ne samo njima, nego i Vladi - i cijeloj naciji.

Gospodin Primorac, umjesto da se suoči s činjenicom da je Ministar već skoro punih pet godina, u kojima se on bavio „genetičkom“ sanjarijama, a zbunjivao javnost, profesore i đake s nekakvim HNOS-om; svađao sa stvarnim i u svijetu priznatim hrvatskim znanstvenim veličinama snivajući vlastitu veličinu i moć, na isti samo-umišljeni način je umislio da je s maturom sve jasno, i da je dovoljno samo pobrati lovorike. No ispalo je da je bilo „jasno“ samo njemu (i njegovima prijateljima, sponzorima i mentorima u Vladi), koji također već petu godinu u svojim glavama konstruiraju nerealnu sliku virtualne „pastoralne“ Hrvatske, kakva samo njima odgovara. Ali ne i njenim građanima koji tu virtualnu sliku osjećaju na svojim vlastitim i vrlo konkretnim sudbinama.

No iz tog virtualnog sna prolomio se grom „web generacije“ i ošinuo u pravo mjesto. Sada, kad bi se postupalo po demokratskim principima i u svijetu ustaljenoj proceduri, kao i prema europskim pravnim i političkim stečevinama („odgovorne vlade“) Ministar bi trebao razmisliti o ostavci, a on se upravo raspituje pred javnošću gdje su to stvari zakazale, da će on osobno istražiti tko je to zakazao, itd. I valjda naći žrtvu koja bi njega iskupila. No, eto, može on glumiti što želi, svima nama je sasvim jasno tko je zaista "omanuo"! No prava katastrofa nesagledivih posljedica leži u činjenici da se ovdje radilo o jednom od boljih ministara u jednoj neproduktivnoj i nesposobnoj Vladi - i eto, baš su njega djeca morala "opaučiti"!

Znakovito, nema što! Ali ne samo njima, nego i Vladi - i cijeloj naciji.

Time su djeca neočekivano otvorila jednu novu stranicu hrvatske političke prakse. Cyberspace nije nikakav umjetni nepostojeći svijet nego premreženost informacijama, a one ima svoju nevjerojatnu konkretnu moć. To je stvar o kojoj se malo vodi računa na političkim visinama, koju se malo shvaća i na pravi način prihvaća, najčešće zanemaruje, i čak spinning manipulacijama se ide đonom protiv informacije. Omladina nam je zorno pokazala kako su bila krhka takva očekivanja. Dovoljno je bilo sjesti za kompjuter, razaslati mailove ili SMS-ove, i da se sve te "blistave iluzije" starijih ii moćnijih rasprše u prazne mjehuriće. To je jedan novi svijet, njihov svijet, jedno novo doba, njihovo doba, u kojem se informatički neukiji i skloniji manipulacijama teško snalaze. No vrijeme je da se konačno shvatimo, da njih, djecu našu, treba respektirati jer su počeli spoznavati vlastitu moć, ali i odgovornost.

Stasala je nova politička generacija u Hrvata, no tek su u srednjim školama, i jao si ga vlasti, bilo kojoj vlasti, kad pođu studirati. Svi smo se već počeli pitati gdje je nestao onaj pokretački i revolucionarni naboj omladine. Kašnjenje političke svijesti kod nas je donekle razumljivo, budući da smo kao nacija izišli iz jednog gnjilog sustava strogo kontroliranih informacija, proživjeli rat u kojima je informacija bila „vojna tajna“, da bi nas potom zahvatila tranzicijska katastrofa u kojoj je informacija bila postala polugom kriminalnih i kriminogenih struktura. U takvoj situaciji u kojoj je velika većina građana Hrvatske bila životno i egzistencijalno ugrožena inertnost političke akcije je bila posve razumljiva (mada ne i opravdana).

Roditelji naše djece su nedavno stidljivo i oprezno organizirali prosvjede, u strahu za sebe i njih, svoju djecu, okupivši na centralnom zagrebačkom placu oko 40.000 ljudi. Indikativno je da su tu brojku vlasti i oficijelni mediji umanjivali koliko je god moguće, jer je svako masovnije okupljanje za svaku vlast neugodnost s nepredvidivim posljedicama. No djeca tih istih zabrinutih i neodlučnih roditelja iznenada su visoko odskočila, i kao u odbojci, žestokim „smečom“ poentirali. Ne zato što su srušili „maturu“ (jer su i oni za nju, ali tako da se zna što ona znači), nego zato što su sebi, svojima roditeljima i cijeloj naciji pokazali moć društvene akcije, koja je to moćnija što je spontanija. I da se od nepoštene vlasti ništa ne dobiva na poklon, nego od njih se jedino može i treba uzimati.

I tu smo došli na sponu koju nas vezuje s demokratskim svijetom. Dok smo mi Hrvati bili izgubljeni u ratnim i privatizacijskim kataklizmama, svijet je trčao naprijed. Španjolski preokret prema Zapateru izveden je omladinskim SMS-ovim, koji su ga opet po drugi puta ostavili na vlasti, a na veliko razočaranje onih koji modernitet ne razumiju, ili ga teško shvaćaju ili su čak protiv njega - jer im ruši njima poznati svijet i njima drage i poznate potpornje na kojima su opstojali. Takve straši svijet slobodnih ljudi, koji sve znaju, ili barem znaju kako do znanja doći. Opet ta nesretna informacija, koja ruši sve pregrade.

I tu smo na onome što nas spaja s našim susjedima Talijanima, kod kojih je na djelu politička parola „Vafankulo-Jebite se!“. Poznati Beppe Grillo je 25. travnja u Torinu na Piazzi San Carlo okupio oko 120.000 ljudi, i u tom jednom te istom danu je na 500 mjesta širom Italije sakupio 1,300.000 potpisa za set referenduma za slobodu informacije. Njihovi etablirani mediji su se opet počeli baviti kalkulacijama o broju učesnika na trgu Svetoga Karla (kao da je važno da li je bilo 80, 100 ili 120 tisuća, jer nitko ne može ne osporavati 1,300.000 potpisa). Vjerojatno zato što jedan glumac i komičar u vrijeme slobodnog protoka informacija preko web-a može postići ono što ni etablirani mediji niti političari ne mogu. To je najava novog vremena, najava nove moći, jedna neugodna poruka Berlusconijima s ove i one strane Jadrana, da ni televizija više nije ono što je nekada bila, da je informacija danas došla u svaki dom, u svaku glavu, ali na jedan drugi način, kritičniji i korektniji, manje podložan kontrolama i manipulacijama, I takva pročišćena informacija se sada samostalno i samosvjesno vraća u političke sfere – i ljulja etablirane političke i medijske strukture, i obara ih kad su najuvjereniji, najsamouvjereniji.

U zaglušujuću i zbunjujuću bitku za kontrolu odnosno slobodu informacije uključio se čak i „stara komunjara “ a danas Predsjednik Italije Giorgio Napolitano , javno istupajući u u obranu „štakora“ iz klasičnih ali njima dragih i vjernih medija, a protiv destruktivnog Weba, jer on vjerojatno ni ne zna upaliti kompjuter, pa ovisi samo o tiskanim medijima, kao što i Berlusconi još misli da su njegove televizije nedodirljiva moć. I kod nas Vlada često pred svima nama zasjeda tako da pred svakim ministrom stoji laptop, ali ruši ih obični spontani mail jedne anonimne cure organizatorice đačkih prosvjeda.

Beppe Grilo tako kaže u svom blogu: Istina je kao virus!:
Kontrola informacija je novi fašizam.
A u svom „Political Press Release number 10“ od dana 28 April 2008 u Beppe kaže nešto slikovito i jezgrovito:
Lijevo i desno ne postoji. Ono što samo postoji su poslovne grupacije. Italija je njihov biznis. Naši porezi su njihovi prihodi. Mediji su njihov glas. Dobri i loši novinari ne postoje. Ono što samo postoji su kontrolirane informacije. Postoje samo neznatne nijanse u razlikama između l'Unità i Il Giornale, između Tg1 and Tg5.

Isto bi se moglo primijeniti i za Hrvatsku. Živimo u jednom jedinom globalnom selu, a globalizacija počinje proizvoditi i svoje druge, pozitivne efekte. Vodi se bitka divova u kojoj se već nazire jedini mogući pobjednik – to je ova nova „web-generacija“.

„TEMPORA MUTANTUR, NOS ET MUTAMUR IN ILLIS!“ - „VREMENA SE MIJENJAJU A I MI S NJIMA“.

Komentari

Ne bih nipošto htio kvariti

Ne bih nipošto htio kvariti pomalo euforičnu atmosferu izazvanu ovim nadahnutim postom. Priložio bih samo nekoliko teza za daljnje promišljanje mogućih putova i orjentacija nadolazećih generacija koje su nam, eto, vrlo plastično demonstrirale kako se, uz pomoć user friendly I tehnologije može izraziti nezadovoljstvo i postići neočekivani učinak.

O tom neočekivanom učinku je danas oduševljeno pričala jedna učenica i zaključila otprilike sljedeće: "Sad kad smo vidjeli što možemo postići demonstracijama, radit ćemo tako i ubuduće." I nastavila (ista ili njezina kolegica, ne znam): "S njim se ne da razgovarati. Fućka se njemu za naše mailove, smsove. A sad je odmah reagirao."
(citirao sam po sjećanju)

Ta izjava me zaintrigirala, jer je došla post festum, dakle, nakon što je ministar učenicima obećao odgodu polaganja državne mature. Zar nismo svi mi s roditeljskim iskustvom doživjeli identičnu scenu u svojim obiteljima: tražili smo od djeteta da nešto napravi, a kad nam je ono odbrusilo da neće jer ni mi nismo učinili to i to, povukli svoj zahtjev i dopustili djetetu da do daljnjega (obično sljedećeg sličnog konflikta) ne preuzima nikakvu odgovornost za ispunjavanje svojih obaveza.

I što je možda još opasnije, iz ovakve "scene" naše dijete je shvatilo da se pritiskom na pravo dugme (neodgovornost ili nedosljednost roditelja) uz određenu količinu galame može ušićariti nešto dobro za sebe ili čak postići znatnu stratešku prednost u odnosu na nas, svoje nedovoljno kompetentne roditelje.

Uspješni roditelji i odgajatelji, međutim, znaju da od djece ne mogu tražiti da budu odgovorni, ako sami nisu odgovorni i da, općenito govoreći, svojim primjerom moraju djeci, na dnevnoj bazi, pokazivati kako se treba vladati u pojedinim životnim situacijama. Ako to ne rade, njihovi pokušaji da djecu usmjere na pravi put ostat će samo to: pokušaji. Djeca će, s druge strane, naučiti da do svog cilja mogu doći samo radeći "scene" (a demonstracije, kad je u pitanju cijela generacija) ili manipulacijom.

Samo odgađanje polaganja državnog ispita bez odgovornosti ministra, bojim se, neće omogućiti da mladi demonstranti i demonstrantice dobiju punoznačnu poruku da su odrasli koji donose odluke ozbiljno shvatili njihov posve legitimni čin pobune. Umjesto toga, ostat će, na žalost, iskustvo koje su, ako se ne varam, izrazile gore citirane sudionice prosvjeda da se na lijep način može puno, ali na demonstrativan (a možda grub ili ružan u nekoj drugoj prilici) puno više.

grgo

grgo

Tko je glasao

O tom neočekivanom učinku

O tom neočekivanom učinku je danas oduševljeno pričala jedna učenica i zaključila otprilike sljedeće: "Sad kad smo vidjeli što možemo postići demonstracijama, radit ćemo tako i ubuduće." I nastavila (ista ili njezina kolegica, ne znam): "S njim se ne da razgovarati. Fućka se njemu za naše mailove, smsove. A sad je odmah reagirao."
(citirao sam po sjećanju)

.....
I što je možda još opasnije, iz ovakve "scene" naše dijete je shvatilo da se pritiskom na pravo dugme (neodgovornost ili nedosljednost roditelja) uz određenu količinu galame može ušićariti nešto dobro za sebe ili čak postići znatnu stratešku prednost u odnosu na nas, svoje nedovoljno kompetentne roditelje.
@grgo razumijem što hoćeš kazati no ako malo bolje poslušaš što đaci govore onda ćeš vrlo lako zaključiti da se radi o potpuno "zrelim" rečenicama sa kojima ti mladi ljudi precizno artikulirali ono što su željeli. Izvlačiti riječi ili djelove rečenica iz konteksta njihove priče bi bilo potpuno pogrešno..... ali poslušaj ih još jednom pa se uvjeri, u prilogu HTV-a:

, ili RTL-a
Tko je glasao

Meni je ključno i nažalost

Meni je ključno i nažalost brutalno istinito ono: ne žele slušati i nije ih briga za nas.

Tko je glasao

Ma ne sumnjam ja u njihovu

Ma ne sumnjam ja u njihovu zrelost. Dapače. Ono na što želim ukazati je da reakcija druge strane, one koja je ovlaštena donositi odluke, šalje krivu poruku. Ministar poručuje otprilike sljedeće: "Dobro, kad ste već navalili, neće biti mature do 2010. A to što ja nisam znao ispuniti svoju zadaću i što do sad nisam slušao što mi govorite i što sam uludo potrošio silne novce koje sam za taj posao dobio od vaših roditelja poreznih obveznika nije važno." Radi se o rak rani ovog društva - nepostojanju odgovornosti. Ako nakon ovog fijaska prosvjetne vlasti nitko od onih na njezinu vrhu ne bude odgovarao, a neće, zašto bismo od budućih naraštaja očekivali nešto više ili drugačije?

grgo

grgo

Tko je glasao

A to što ja nisam znao

A to što ja nisam znao ispuniti svoju zadaću i što do sad nisam slušao što mi govorite

Tu lezi problem, ne u ucenicima. I fala bogu da je neko odlucio reagirati na taj problem.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Dragi Frederick. Bojim se

Dragi Frederick.

Bojim se kako mjesta pretjeranom likovanju nema jer iako se radi o trenutnom uspjehu (što još treba vidjeti), povijest nas uči kako svako novo oružje vrlo brzo dobije svoju protutežu i time se na bojištu iznova uspostavi ravnoteža snaga. Sila na vlasti, kad se sve ogoli na osnovu (što je u slučaju Hrvatske, nažalost, posebno uočljivo), ima samo jedno, ali izuzetno moćno oružje - primitivizam. Svjedoci smo procesa brutalne primitivizacije novina, radija i televizije, neće im trebati puno da punom snagom osvoje i današnje pozicije tzv. "web - generacije". To je moguće žalosno, ali radi se o prirodnom procesu.

Žalosnije je to što se ovako, gotovo bez rezerve, polaže nada u nadolazeću generaciju (koja se još mora itekako dokazivati) čime se priznaje nemoć i poraz vlastite generacije.

Tko je glasao

Cogito - ergo sum Mislim -

Cogito - ergo sum
Mislim - dakle jesam.

Ono što je očaravajuće jest, da je Um zatvoren u lubanji jedinke potpuno beznačajan za okolne jedinke, a da postaje značajan kada i ako se Um otvori prema drugim jedinkama i započne komunikaciju. Komunikacija je alat kojim doživljavamo drugi Um.

Ono što je novo u ovom događaju jest način i efikasnost komunikacije. Nova dimenzija pristajanja na individualni ali obrazloženi prijedlog. I momentalne nezaustavljive reakcije onih kojih se to tiče. Mrežnu organizaciju je ( ne sa tim ciljem) postavio Microsoft - MSN, pa T-com operateri i tko zna tko još), ne shvaćajući da kontrola komunikacije jest osnov društva kakvog poznajemo. Klinci su pokazali da se danas odluka može donijeti na geografski ogromnom prostoru mimo kontrole vlasti prastarim načinom komuniciranja svakog sa svakim. Mreža (Internet) ima i daje tu mogućnost . Posrednici u komunikaciji više nisu nužnost.

Zato ovaj komentar smatram malodušnim:
Bojim se kako mjesta pretjeranom likovanju nema jer iako se radi o trenutnom uspjehu (što još treba vidjeti), povijest nas uči kako svako novo oružje vrlo brzo dobije svoju protutežu i time se na bojištu iznova uspostavi ravnoteža snaga

to tim više jer komunikacija nije oružje - ona je bit Homosapiensa

Postavka Frederika je jako blizu istini :

Cyberspace nije nikakav umjetni nepostojeći svijet nego premreženost informacijama, a one ima svoju nevjerojatnu konkretnu moć. To je stvar o kojoj se malo vodi računa na političkim visinama, koju se malo shvaća i na pravi način prihvaća, najčešće zanemaruje, i čak spinning manipulacijama se ide đonom protiv informacije. Omladina nam je zorno pokazala kako su bila krhka takva očekivanja. Dovoljno je bilo sjesti za kompjuter, razaslati mailove ili SMS-ove, i da se sve te "blistave iluzije" starijih ii moćnijih rasprše u prazne mjehuriće. To je jedan novi svijet, njihov svijet, jedno novo doba, njihovo doba, u kojem se informatički neukiji i skloniji manipulacijama teško snalaze.

Više o svemu ovome napisao sam u ( http://hijerarhija.blogspot.com/ ), gdje sam nakon analize zaključio:

1.Društveni ustroj civilizacije počiva na organiziranoj komunikaciji simboličkim jezikom.

2.Oblik društvene strukture civilizacije koja počiva na organiziranoj komunikaciji simboličkim jezikom je oblik piramide (hijerarhijska piramida).

3.Oblik organizacije stvara pojam moći i generira moć, koja se čuva organiziranim nasiljem i samom strukturom.

4.Održanje strukture stvara potrebu za disciplinom, koja se provodi silom i usađuje među ljude školovanjem

5.Opravdanje sile i nasilja donosi religija kondicioniranjem cijele populacije

6.Religiju je stvorio čovjek simboličnim načinom razmišljanja

Posljedice:

1.Promjena društvene strukture nije moguća revolucijom. Svako post-revolucionarno društvo morat će komunicirati i posegnut će za hijerarhijskom strukturom kao naučenim modelom organizacije društva i završiti kao hijerarhijsko piramidalno društvo sa istim izvorima moći.

2.Kontrola komunikacije u društvu je moć, a znanje i snaga klade valjaju.

I na kraju da zaključim : gledamo evoluciju na djelu

Tko je glasao

Komentar nije malodušan.

Komentar nije malodušan. Žao mi je ako si ga tako shvatio. Tek baziran na iskustvu - iskustvu stečenim što djelovanjem, što promatranjem. Ja zapravo žestoko navijam za promjene. Stvari, na žalost, ne idu tako lako kao što bi mi to željeli.

Nadalje, kada sam u odgovoru spomenuo oružje nisam mislio da će to itko bukvalno shvatiti. Mislio sam to onako, više figurativno. Ali, evo, desilo se. A opet nema beda, vjerujem da bez ikakvog problema možemo ući u iscrpnu raspravu o tome može li komunikacija biti ne samo sredstvo u sukobu bilo koje vrste, već i samo oružje.

Na kraju - upravo sam zakačio izjavu Primorca u nekoj informativnoj. Kaže on da vlada ovakve ispade više neće tolerirati. Ja se iskreno, iskreno nadam da neće. Tek tada bi to zaista mogao biti začetak promjena.

Tko je glasao

Cito sam tvoj blog, ali cini

Cito sam tvoj blog, ali cini mi se da si zanemario koncept heterarhije koja preuzima politicki primat po prvi puta u povijesti nase civilizacije.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ono što sam ja zaljučio

Ono što sam ja zaljučio jest da je povijest naše civilizacije zapravo povijest hijerarhijskih struktura. I ništa više od toga.

Tko je glasao

Zoc, mislim da je uvijek u

Zoc, mislim da je uvijek u kombinaciji bila i hijerarhija i heterarhija, jer društvo mora imati prepoznatljivu strukturu kod donošenja zajedničkih odluka, ali ne može postojati bez uvažavanja njenih pojedinačnih djelova, tj. pojedinaca i društvenih grupa. Nikada se jedno društvo nije moglo održati samo hijerarhijom, jer kad ona zakaže ne može se držati ništa pod kontrolom.

Vlasti su propadale u povijesnim mijenama u kojima se oni drugi nisu slušali i poštivali, a bezvlašće koje bi zavladalo u velikim pokretima se uvijek poslije pretvaralo u naprediji raspored - tu ap ima pravo.

Varka je da je recimo da su u vrijeme nepostojanja prava glasa žena one bile posve potiskivane - jer su većinom doma ustvari vladale i najvećim samodršcima. U osnovi društvo se zato stalno kretalo naprijed. I danas kad žene imaju sva puna građanska prava, i sutra kad će i 16-godišnjaci ravnopravno učestvovati u političkom životu nacije. Granica od 19 godina je proizvoljna, nekada je bila 21 ili čak više.

Tko je glasao

i sutra kad će i

i sutra kad će i 16-godišnjaci ravnopravno učestvovati u političkom životu nacije. Granica od 19 godina je proizvoljna, nekada je bila 21 ili čak više.

Ideja je da se zbog produljenja prosječnog životnog vijeka ljudi pomaklo i sazrijevanje mladih kad se gleda frontalni režanj velikog mozga. Zbog toga je logičnije da se granica za glasovanje pomakne kasnije od prijašnjih 18 godina kada je većina mladih zadovoljavala uvjete zrelosti (po Gaussu) u odnosu na danas, kad bi ih trebalo biti manje. Naši srednjoškolci su valjda iznimka koja potvrđuje pravilo.

Tko je glasao

Hm, mi ne možemo baš

Hm, mi ne možemo baš predviđati kako će stvari se kretati u političkom smislu. Zrelost je kompleksan pojam, Za političku orijentaciju je najvažnija intelektualna zrelost, a ona se temelji na osnovnim znanjima koja su posve drugačija, i koje dostižu više razine mnogo ranije nego prije.

A s drug strane imamo situaciju u kojoj stariji ljudi, pogotovo ako im je znanje niže kvalitete (što nije rijetkost) mogu imati daleko nižu moć političke orijentacije nego njihovi "intelektualni vršnjaci" s mnogo manje godina. Ali im nitko više politička prava ne oduzima.

Maloprije sam slušao na RTL dnevniku razgovor s četiri sedamnaestogodišnjaka koji su u osnovi vrlo dobri učenici i koji su zadivljavali svojim izjavama.

Tko je glasao

"Varka je da je recimo da su

"Varka je da je recimo da su u vrijeme nepostojanja prava glasa žena one bile posve potiskivane - jer su većinom doma ustvari vladale i najvećim samodršcima."

Evo, dogodi se da jedna od zvijezda pollitike provali ovakvu glupost. Događalo se to (nekad neprikosnovenim) veličinama društvenih znanosti (Comte, Durkheim, Freud) da "znanstvenost" svojih teorija temelje na pukim predrasudama pa zašto ovaj put ne progledati kroz prste jednom blogeru.
Makar on bio i car frederik. :-))))

grgo

grgo

Tko je glasao

Nasmijao si me, ali ovu moju

Nasmijao si me, ali ovu moju upadicu o ženama ne treba shvaćati toliko ozbiljno u današnjem smislu politike i demokracije, nego više povijesno i etnološki. Nekada su vrijedile druge regule i tog poretka se javno trebalo pridržavati, ali je iz povijesti poznato da je u društvima u kojima je žena bila i formalno potpuno potisnuta, kao npr u osmanskom carstvu, žene su na dvoru igrale vrlo važnu, dapače često presudni, pa čak i okrutnu ulogu. Slučaj je htio da se u Engleskoj žena pojavila i kao vladar vrlo rano.

Najviše me nasmijao Edo Maajka u zadnjoj "Latinici" kad je posve suptilno i meko opisao svoj odnos prema djevojci-ženi nasuprot službenom bosanskom mačizmu.

Moja none (baka) je suvereno vladala u našoj obitelji, mada je nono (djed) bio pomorski kapetan i općepoznati diktator. Kad je pošao u mirovinu i doselio se doma na stalno, svugdje je susretao nazive kao Marija Verina, Nike Verina, Jozo Verin, jedna barka je bila Marija Verina, kuća mu se zvala "u Vere", baština je bila Verina, zdenac-bunar je bio Verin, unuci su bili Verini, a i druga barka s kojom je išao na ribanje se zvala "Vere" (dugo prvo e). Pa je često znao prigovarati a što je onda njegovo!?

Ovo nisu izuzeci nego više pravilo. Eto Grgo, službena politika i svakodnevni život ne idu često pod ruku, a prije možda nikako.

Tko je glasao

"Ovo nisu izuzeci nego više

"Ovo nisu izuzeci nego više pravilo."

A ovakvo zaključivanje je izraz ne praćenja kretanja u društvenim znanostima (primarno feminističkih) u posljednjih 40 godina. Primjerice, pojave koje navodiš demitologizirane su i dekonstruirane u djelima jedne Gerde Lerner ili Suzan Moller Okin ili Kate Millett ili Carole Pateman (da nabrojim samo neke, meni osobno najvažnije). Radi se, naime, o oblicima preživljavanja subordiniranih društvenih skupina, a u drugom stupnju i o taktikama održavanja moći dominantne grupe. Znaš ono kad potčinjeni imaju iluziju da o nečem odlučuju ili da su zbog nečeg važni. Nekako istovremeno postoje zakoni koji drakonski kažnjavaju izraz bilo kakvog neposluha zbiljskom gospodaru.

Inače, dobro mi je poznata uloga dalmatinskih žena u obitelji i ugled koji su uživale kao čuvarice ognjišta. Mislim da se radi o ostacima matricentrične kulture Hrvata prije pokrštavanja koja je bila toliko jaka i blagotvorna da se u tragovima održala do danas. Na žalost o tomu se malo zna (najmanje znaju same žene) i uglavnom je predmet zafrkancije i podsmijeha.

grgo

grgo

Tko je glasao

Dojma sam da govorimo o

Dojma sam da govorimo o ideji vladara koji je do sada bio utemeljen na strogoj hijerarhiji zbog superiornosti takve strukture prema heterarhiji kod postojanja informacijske blokade. No, kada se ta blokada ukloni i sama hijerarhija gubi svoju superiornost, preciznije, postaje inferiorna.

Upravo ta paradigmatska promjena i vodi ovo drustvo u novo doba, s obzirom da je sada po prvi puta moguca vladavina informiranog gradjanina utemeljena na demokratskim nacelima.

Doba jednakosti, bratstva i slobode je pred nama, dalo bi se zakljuciti sa strane optimisticnog uma.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Dojma sam da govorimo o

Dojma sam da govorimo o ideji vladara koji je do sada bio utemeljen na strogoj hijerarhiji zbog superiornosti takve strukture prema heterarhiji kod postojanja informacijske blokade. No, kada se ta blokada ukloni i sama hijerarhija gubi svoju superiornost, preciznije, postaje inferiorna. @gale, @ap ti je upravo o tome već pisao .... ono kad je objašnajvao vođa ne/treba....

Tko je glasao

Dobro je razlikovati

Dobro je razlikovati glavesinu i vodju. Vodja je prirodan element heterarhije, dok je glavesina prirodan element hijerarhije. Funckija im je naravno srodna.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Internet je prilicno nova

Internet je prilicno nova pojava.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

gotovo bez rezerve, polaže

gotovo bez rezerve, polaže nada u nadolazeću generaciju (koja se još mora itekako dokazivati) čime se priznaje nemoć i poraz vlastite generacije.
Mislim da ne treba gledati ni previše optimistično niti pesimistično na ovaj događaj. On sam po sebi ne znači mnogo ali po svojoj simboličnoj vrijednosti vrijedi zaista mnogo. Mojim uspoređivanjem europskih trendova s jednim relativno malim događajem kod nas samo sam htio ukazati na moguće zakonitosti koje vladaju u novim tendencijama suvremenog društva, i koje će tako nastaviti jer su vrata odškrinuta, gdje ćemo i dalje imati televiziju, slušati radio, čitati novine ali tek kao dio informativnih mogućnosti, koje nam se pružaju, a ne nekakve ekskluzivne informativne kanale.

Web prostor tj. blogovi, web stranice i razne druge mogućnosti masovnog direktnog komuniciranja (u što spada ova naša razbibriga) ima daleko veće potencijale u razbijaju informativne blokade, kontrole i manipulacija. To se vidi po tome koliko se vlast zabrinjava po ekscesnim upadima u blogosferu (kao što je bio obavještajni napad na Peratovića ili policijski upad u Šibenski konobu i sl.) Ili po onoj bezveznoj intervenciji i svrstavanja jednog bivšeg komuniste u Italiji a danas na moćnoj poziciji protiv weba a za zaštitu klasičnih medija, samo zato što ih se može kontrolirati. Mogu oni prešućivati Brilla ali ne mogu spriječiti da ga se čiti ili sluša. Pogledaj malo izvješće o torinskom V-dayu, u kojem je oko 120.000 profesora, umjetnika radnika, na vrelom skoro ljetnoj žegi odslušalo četiri sata Grillovog programa. A u tom jednom danu se na 50tak mjesta u talijanskim gradovima odazvalo 1,300.000 ljudi da daju svoj potpis za zaštitu njihovog prava na istinitu informaciju.

Web je globalna pojava koja se ne može kontrolirati, jer da i ukinu bilo kojim slučajem ili načinom ovaj kanal (pollitika) mi možemo nastaviti razmjenjivanje infromacija preko maila, preko drugoih blogova, stranica isl., bilo tu u Hrvatskoj ili u svijetu.

A da objansim odnos prema ovom pojedinačnom slučaju. Njega zaista ne treba preuveličavati, jer se nešto spontano dogodilo i postiglo rezultat, ali treba prosuđivato taj spontanitet i mogućnosti koje se sada uočavaju, perspektive koje se jasno ukazuju. Naime, nije samo omladina vidjela što se sve može učiniti organiziranjem, nego i njihovi roditelji i svi mi. Otvorila su se vrata koja je sada teško nasilu zatvoriti.

A glede promjena, ja sam veliki optimist, jer je ova Vlada ma kakva bila, odabrala ulazak u EU, a tamo, uza sve probleme i poteškoće, važe druga pravila. Kad je u Švedskoj morala abdicirati jedna "ministarka" radi čokolade, onda će i razni Primorci i Miličevići morati daleko gorih stvari. Ili će neki njihovi nasljednici (jer nije realno očekivati da će karakteri takve profilacije dugo trajati) dobro paziti što čine.

Tko je glasao

Mislim da ne treba gledati

Mislim da ne treba gledati ni previše optimistično niti pesimistično na ovaj događaj. On sam po sebi ne znači mnogo ali po svojoj simboličnoj vrijednosti vrijedi zaista mnogo...
...Naime, nije samo omladina vidjela što se sve može učiniti organiziranjem, nego i njihovi roditelji i svi mi. Otvorila su se vrata koja je sada teško nasilu zatvoriti.
Upravo zato je Primorac tako brzo odbacio godine rada na pripremi projekta mature, ta se vrata moraju jako brzo zatvoriti.
Isto tako, ne treba očekivati da će on trpjeti posljedice svojih pogrešaka, to bi javnosti poslalo poruku da se buntom može nekoga pozvati na odgovornost i smijeniti, što je nepoželjan presedan.

Tko je glasao

'gledam' samo radio ZG1 i

'gledam' samo radio ZG1 i BBC na hrvatskom, ne i dalekovidnicu, kažu da NovaTV malo odskače iz te šablone, da nije baš pod kontrolom...

Tko je glasao

Talijani su čudan narod,

Talijani su čudan narod, šjor Beppe nesumnjivo ima utjecaja, s druge strane, zašto su opet izabrali šjor Berlusconija...?
''na izborima u Rimu je pobijedio bivši neofašist Alemanno'' (quinquaginta)

''Dobri i loši novinari ne postoje'' - ovo mu definitivno ne stoji...ti si dobar bloger ali ima i nešto lošijih....

Tko je glasao

Abies, ovo "dobri i loši

Abies, ovo "dobri i loši novinari ne postoje" treba shvatiti iz njegove perspektive a odnosilo se na njegovo iskustvo. Naime, on je svakako jedan od najjačih bloggera u svijetu s vrlo velikim utjecajem na javnost, i time ruši stereotipe u novinarstvu, ali i u političkom aktivizmu, ali zato je doživio da njegove riječi i akcije i televizije i novine preskaču - od jednog u osnovi umjetničkog mentaliteta je takva radikalna reakcija očekivana.

Evo što o njemu piše Wikipedija:
He maintains a blog (available in Italian, English and Japanese) at beppegrillo.it which is updated daily. Comments to posts regularly top the thousands (in the Italian version). According to Technorati, the blog is ranked among the 10 most visited blogs in the world. He often receives letters of appreciation and support from prominent figures, such as Antonio Di Pietro (Italian Minister Of Infrastructures), Fausto Bertinotti (President of the Italian Chamber of Deputies), Renzo Piano, and even Nobel Prize Winners (like Dario Fo, Joseph E. Stiglitz, Dalai Lama, Muhammad Yunus)

S obzirom na takvu situaciju logično je da se isti negativni naboj stvara i od njega prema novinarima i od novinara prema njemu.

No budimo Abies realni. Nije važno sada mjeriti količinu koliko je dobrih ili loših novinara (ili bloggera jer smo i mi s obzirom na mogućnost jave riječi tu negdje), nego na realno postojanje te i takve pojave, da se na stavove novinara ili na njihove egzistencije utječe ne-institucionalno - ukoliko samo postojanje Faustovskog sindroma ipak ne bismo nazvali jednom dugo vremena postojećom institucijom!! Prečesto prisutnom i kod nas dakako!!

Tko je glasao

Sjor Beppe nema politicku

Sjor Beppe nema politicku organizaciju koja bi se mogla nositi sa mafijom. Za sada. Samim time, on nije interesantan kao vladar, vec kao okosnica buduceg. Razlika je bitna.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

E moj Gale, vidi se da ne

E moj Gale, vidi se da ne poznaš Italiju. Da bi se mafiji efikasno suprostavio ne treba "politička organizacija koja bi se mogla s njom nositi" nego politička organizacija koja nije sa mafijom povezana. Dakle krivo si postavio problem ;).

Tko je glasao

Fakat ko grom iz vedra neba.

Fakat ko grom iz vedra neba. I niko tu nista ne moze, osim autoritetom znanja koji vlast nema, niti poznaje.

U svakom slucaju, nove postratne generacije cijepljene od socijalizma, rata, tajkunizma i svih ostalih predhistorijskih shema pocela je jahat.

I tu nema mjesta za kompromise. A 10 godina fakat brzo prodje.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ljigavo je i slobodnog

Ljigavo je i slobodnog covjeka nedostojno dati prednost netrpeljivim osjecajima spram vladajucih i u tu svrhu podrugljivo pljuckajuci podrzati infatilne, ali i posve stetne manifestacije teskog robovskog mentaliteta koje su se eto uvidamo to danas spustile i na nivo srednjoskolske omladine. Da je ova zasigurno kapitalisticka onanija zahvatila drustvo znamo odavno, ali kakvo samo sladostrasce u masi izaziva spustanje te dobne granice na nize vidimo danas upravo na primjeru ovog napisa.

Znamo svi jako dobro da ova golobrada mladarija ne moze uopce ravnopravno sudjelovati ni u cemu osim u jednokratnom ustupanju svoje pocetne nevinosti i nepatvorenosti onima koji vrtloze nasim dnevno politickim opsesijama i u cije namjere ovdje malo tko ne sumnja. U nasem danasnjem drustvu nema te drustvene grupe niti medijske pozornosti koja nece biti uzjahana i isisana do neprepoznavanja, niti uopce ima takve strane koja ce svojim integritetom jamcti ista sto osim sa vlastitom konjukturom veze nema. Stoga je ovo samo logicno odvijanje s tim u svezi, a o nekakvom apologetskom web generacijskom srazu novih web generacija i ne web generacija vise je nego smijesno ovako apologetski govoriti (ali neka ostane zabiljezeno).

PS Sorry ali morao sam dodati i ovo. Dok se mladarija buni protiv mature oni dolaze http://www.nacional.hr/articles/view/44962

Tko je glasao

Oni dolaze? Kurvini

Oni dolaze? Kurvini sinoviii...

Tko je glasao

Ljigavo je i slobodnog

Ljigavo je i slobodnog covjeka nedostojno ignorirati netrpeljive osjećaje spram vladajućih budući isti svojim djelovanjem itekako zaslužili netrpeljivost. Dio moje slobode jest pravo da budem nezadovoljan nesposobnim vodstvom. Ono neće biti ništa bolje budem li se ja pravio da tu nesposobnost ne vidim.

Ljigavo je i slobodnog covjeka nedostojno podrugljivo pljuckati po "infantilnima", budući su oni barem nešto poduzeli, koliko god se to tebi činilo besmislenim. Oni vide smisao . (I btw, oni se ne bune PROTIV mature)

Ljigavo je i slobodnog covjeka nedostojno skrivati se iza velikih riječi (zaista, čovijek bi pomislio da si sa Šekspirom ovce pasao), postavljati se nekritički iznad ostalih.

Akcija "infantilnih", budimo iskreni, samo je gruda snijega bezobrazno bačena u lice licemjernoj vlasti. Ne dijelim bezrezervno oduševljenje nekih kolega ovdje na politika.com, jer iz iskustva znam da je i za najmanje promjene potrebna duga i teška borba. Ali, ljigavo je i slobodnog covjeka nedostojno ne nadati se da je možda baš to ona gruda, jedna od milijun koja je u stanju pokrenuti lavinu.

Tko je glasao

Cuj klipane, upravo sloboda

Cuj klipane, upravo sloboda moze i je jako ogranicena pravom, ali i duznoscu da se bude stalno nezadovoljan, a upravo je to nesto sto je dominantno danas. Ako je prije postojala nesloboda koja je ogranicavala iskazivanje nezadovoljstva, danas postoji nesloboda koja maltretira duznoscu da se nezadovoljstvo stalno naglasava i istice.
Po meni ovo drugo je jos i gore, a i opasnije jer je covjek zbunjen svojom "slobodom" i ja smjerno samo na to ukazujem , a posve mi je jasno da to netko moze staviti u isti kofer sa onima koji su ravnodusni ili mozda i sto gore, podrzavaju ovu ili koju drugu vlast. Ja cak nemam nikakvog posebnog razloga od toga se braniti koliko volim svoju poziciju.

Sto se tice Šekspira, ja doista gajim odredene simpatije, ali one su danas usmjerene jos i vise prema upravo fantasticnom prijevodu neobicno marljivog i motiviranog Mate Marasa i mislim da ima vrlo malo slicnih primjera igdje.

Sto se tice grude i lavine, pa lavina je vec tu. Bolonjezi, ovi oni, su vec na nogama. Ma uz samo malo zivopisnih primjera koji mogu nastati vec u bliskoj buducnosti ova gruda ce biti gruda u kaos, kojega uopce nije tesko upriliciti. Da se razumijemo pernapregnuti sustav i brzina s kojim sve odradujemo vec desetke godina upravo stvara takve mogucnosti.

Tko je glasao

Koliko mogu primjetiti,

Koliko mogu primjetiti, golobrada mladarija fakat ne moze sudjelovati ravnopravno, jer su vec sada za koplje ispred nas.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Oni nesrazmjerno snazno mogu

Oni nesrazmjerno snazno mogu izvesti taj svoj jedan pucanj koji moze dobro zaglusiti vladajuce usi, ali to je sve. Vec kakvo drugo rugoborenje dobilo bi posve druge konotacije.
Mogu oni doduse posramiti i profesionalne i druge buntovnike, mogu im opaliti takvu samarcinu kakvu su im opalili samo par tjedana prije navodno velikih demostracija, ali i ovih 1.svibanjskih koji su izgleda zapeli u prijevodu, ali od kakve je sve to vaznosti spram stvarnog stanja stvari i spram doista stvarne potrebe da netko smisleni i posten sredi stvari i puno sire od skolstva i dr.? ha?

Tko je glasao

''...da netko smisleni i

''...da netko smisleni i posten sredi stvari...''

imaš li neku ideju, razmišljanje, tko bi to bio ?

Tko je glasao

Zipa, ako su pristave

Zipa, ako su pristave pubertetlije uspjesno poljuljale strukture koje sve silne snage desetljece nisu mogle niti taknuti, tada mozemo reci da su novi potencijali prilicno veci od SVEGA PRIJE TOGA.

Ako jedan Sanader samara oporbu kako mu se sprdne, ako je cijela scena kupila i razbila klasicnu strukturu civilinog sektora i ako cijela ta ekipa jedino sto moze jeste onanirati, dok mu istovremeno ta pristava pubertetska ekipa razbija cijelu koncepciju, tada je prilicno realno za pretpostaviti da su nam ta dugo ocekivana nova vremena pred vratima.

Sanader se ne zna i nemoze boriti sa mrezom, cak ga je i ORNA uspjenso poljuljala, a mreza grabi sve vece zalogaje. Radi se o bitki sa unaprijed neupitnim rezultatom. I tu nema puno mjesta za negaciju, ono za sta ima mjesta jedino je adaptacija, pa ko ziv, ko mrtav.

Sve u svemu, ta ekipa za pet godina znat ce jos vise, bit ce jos mocnija. A onda su neki hebali jeza.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Strukture su na umoru uvijek

Strukture su na umoru uvijek i stalno (Uzas je moja furka), a nove iz pozadine tek grade svoje izglede.
Ja se slazem da ce mreza promijeniti puno toga i vec jest odavno, ali i strukture uce lekciju.
Efekt iznenadenja da ih i 16 godisnjaci mogu tako sablaznjivo isprepadati nije nebitan, ali je i dvosjekli mac, ubuduce ce svi obostrano racunati s tim.

Tko je glasao

Postoji problem. Postojece

Postoji problem.

Postojece vladajuce strukture su strukturalno prerigidne da bi se mogle nositi sa heterarhijama u vrijeme internet revolucije.

Takve strukture daleko sporije uce i svakim danom su sve slabije, dok su heterarhije sve jace, dok ne dodje do izbora novog vladara.

BTW, cak i jedan SDP koji sjedi na dvije stolice prema mrezi, ne moze se nositi sa slobodnim procesom. Govoriti o HDZu koji nije cak niti pomislio zaplivati netom, vec se odlucio na oportuni djir ignoriranja, prilicno jasno ekstrapolira kretanje cijelog sistema.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postojece vladajuce

Postojece vladajuce strukture su strukturalno prerigidne da bi se mogle nositi sa heterarhijama u vrijeme internet revolucije...
... Govoriti o HDZu koji nije cak niti pomislio zaplivati netom, vec se odlucio na oportuni djir ignoriranja, prilicno jasno ekstrapolira kretanje cijelog sistema.

Mislim da se ne može govoriti o ignoriranju. Čini mi se da je već 45Lines dokazao da se, po službenoj dužnosti, itekako prati situacija na netu pa i radi na "smanjivanju štete". Također, treba malo pogledati on-line novinarske tekstove nepovoljne po vladajuće. Ondje gdje je moguće komentirati komentari su uglavnom pljuvačnica po novinaru, bez truda za bavljenje napisanim ili argumentacije, i to malo previše a da bi bilo slučajno (još jedno "smanjivanje štete"?). Ne da mi se sada tražiti tekstove o tome ali bilo je već dokaza o pumpanju on-line anketa sa izvjesnih računala, naročito u predizborno vrijeme.
Internet se ne ignorira ali se i ne koristi jer kao prvo publika nema tražene osobine, a kao drugo, medij nije pogodan za serviranje bajki.
Dakle, kako je nešto ranije napisala LQ, bez podcjenjivanja.

Tko je glasao

Efekt Interneta sigurno

Efekt Interneta sigurno postoji, ali bojim se da ne ide u korist ikakve organizacije i animacije web generacije, pace sklon sam vjerovati suprotno bez obzira sto se ovo dogodilo. Mislim da je ovdje prevagnula specificnost razloga prosvjeda koja ima vrlo jasnu psiholosku crtu zajednickog otpora za izbjegavanja necega kao sto je matura. Internet je mozda bio medij koji je sve to podupro sto bi ustvari bilo pravo cudo da nije tako. Ustvari ovaj dogadaj je preslika procesa cijelog naseg drustva i temeljnog aktualnog dogadanja u nas. Naime mi smo u tranziciji i uporno odbijamo neke nuznosti (matura, brodogradnja, ...) koje kad tad moramo staviti na dnevni red. Isprike da stvari nisu dobro pripremljene, dobro razradene i sl. vecinom su isprike.
Uopce nemam pojma jel matura dobro pripremljena, lose ili sl., jedino sto znam jeste pobuna i hitra reakcija. Hitrost me je cak i iznenadila i vrlo je to diskutabilno. Cisto gledano sa strane svako popustanje, srozavanje i sl u skolstvu je stetno. Da li je stetno imati losu maturu pa je bolje odgoditi i pripremiti bolje ili je stetnije odgoditi nego je imati i losiju ali kakvu takvu ja pojma nemam, ali sam skloniji vjerovati ovo drugo, premda sigurno ima i razloga i za prvo.
Svojevremeno premda ja osobno ustvari nisam, ali prakticki kao da jesam jer je i to bio moj radijus, naime dio moje ekipe sudjelovao je u tzv jogurat revoluciji u Novom Sadu kada je zbacena tzv autonomaska vlada.
Nije bilo Interneta, ali nije trebalo puno pricat kad je trebalo odmarsirat sto busom sto pjeske (jer nije bilo ni dosta buseva) skoro 30km. Doslo, reklo nema nastave idemo. Nes ti mladarije.

Tko je glasao

svašta. Govoriti o HDZu

svašta.

Govoriti o HDZu koji nije cak niti pomislio zaplivati netom, vec se odlucio na oportuni djir ignoriranja

valjda zato što hdz ne zna kako nešto treba napraviti, nije ni dobio izbore u studenom. daj, ne pretjeruj.

btw. kad je dežurni pollitikin hdz-ovac doma imao kompjutor, ti još nisi bio ni u prvoj maminoj petoljetki, a internetom se služio dok još pola hrvatske nije bilo priključeno na mrežu. daj se malo skuliraj. ako potcjenjuješ druge ljude, nećeš daleko dogurati. može te spasit jedino teta marica, pa doguraš do predsjednika sdp-a.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Sve u svemu, ta ekipa za pet

Sve u svemu, ta ekipa za pet godina znat ce jos vise, bit ce jos mocnija. A onda su neki hebali jeza. Mislim da će rok prije biti izražen u mjesecima za neke detaljčiće, no potpuno se slažem da će za 5 godina ova SF ekipa rasturati političku scenu i to tako efiaksno da ih (a možda i nas) niko više neće moći utišati.....

Tko je glasao

Ekipa će, bojim se, brinuti

Ekipa će, bojim se, brinuti samo svoju egzistencijalnu brigu. Rođena je i odrasla u do srži i neizlječivo bolesnom društvu. U tome će duhu, kad odraste, i djelovati. Ekipu ne zanima znanje nego imanje.
Veliki dio te ekipe protestirao je samo zbog prilično skromnih znanja kojima raspolaže, zbog čega bi skrahirao na novom tipu mature. Ne odnosi se to samo na strukovne škole. O tome sigurno najviše znaju oni koji svakodnevno rade s tim mladim ljudima.
Web-generacija je dobro upućena u tehnologiju. Ali nije stvar u formi i organizaciji, već u sadržaju. A mogućnosti manipulacije u virtualnom svijetu su neizmjerne.

Tko je glasao

''A mogućnosti manipulacije

''A mogućnosti manipulacije u virtualnom svijetu su neizmjerne.''

a mogućnosti ISTINE još neizmjernije...

Tko je glasao

@Bernie, pustimo te mlade

@Bernie, pustimo te mlade ljude da sami pokažu koliko su odrasli i zreli. Po ovom što su do sada pokazali ništa ne ukazuje da su tvoje pretpostavke na mjestu....... no daleko je i to da su svi učenici jedna homogena struktura.....

PS. Upravo je fascinantna ta mogućnost organizacije i uspješna realizacija jedinog cilja kojeg su imali mada se kako sam već kazao radi o vrlo heterogenoj populaciji po svim karakteristikama.... no isti im j ebio CILJ.

Tko je glasao

U toj svojoj samodopadnoj

U toj svojoj samodopadnoj "onanijskoj" glorifikaciji vlasti si posve smetnuo s uma da je isti "tvoj idol" Sanader pred ove htio spustiti izborni cenzus na 16 godina, upravo na ovu dob koja se pobunila. Bilo je rasprava ali je odustao. Nije proveo iako je mogao jer je procijenio da se više isplati krasti glasove kroz nerealan izborni sustav nego riskirati s mladenačkim glasovima. Ali možda će neki drugi to učiniti, jer samo u tvom umu i sličnih tebi su srednjoškolci neznalice i podložni manipulacijama. Nisu bile ni u moje doba.

Pojam "web- generacije" nisam ja izmislio. Trebalo je samo pogledati preko našeg ograničenog plota i vidjeti da su ga formirali na zapadu u razvijenijoj demokraciji iz naše "vukojebine", a posljednji ga je spomenuo upravo kod Grilla citirani talijanski predsjednik a bivši komunista Giorgio Napolitano i to u paradoksalnoj misiji obrane etabliranog a neučinkovitog političkog sustava i istih takvih medija pred slobodarskim nasrtajima weba.(što je prenijela i ANSA).

Uostalom, ti si dovoljno pismen, pa si mogao pročitati osim mog teksta (koji ti se ne sviđa s punim tvojim vlastiti pravom na to) i ono što piše na linkovima ispod mog teksta ( o tome što se događa negdje drugdje) pri čemu sam upozoravao na sličnosti tendencija koji se pojavljuju širom Europe, pa samo kao usputnu predstavu i ovaj naš slučaj kojeg ti tumačiš kao "infatilne, ali i posve stetne manifestacije teskog robovskog mentaliteta koje su se eto uvidamo to danas spustile i na nivo srednjoskolske omladine" .

Ubiše te prejake riječi!

Tko je glasao

Do stanja idolopoklonstva se

Do stanja idolopoklonstva se moze doci i na pozitivan i na negativan nacin. Ti ovdje imas Sanaderove ideopoklonike koji su njime toliko "odusevljeni" pa ga svaki dan spominju kao uzrok svim svojim zivotnim i drustvenim jadima kao i onih pravih idolopoklonika koji u njemu vide bozanstvo svemoguce moci. S obzirom da je skupina prvih puno puno veca, a da je onih zauzetih koji uopce imaju kakve idole mala jer je jedini idol postala opipljiva valuta i dr, meni cak i nije neka uvreda ako ces me staviti u ovu drugu skupinu ma koliko to tebi izgledalo uvredljivo, podrugljivo. Ne samo stoga sto se puno bolje osjecam u manjim grupicama, vec stoga sto je to puno mirnije mjesto gdje ne moras svaki dan dokazivati svoju pravovaljanost i dr., naprosto sloboda.

Pa i ja sam sa 16 bio puno bolji nego me sada ocjenjujes, tako da razumijem to s web generacijskim natezanjima premda nije bilo weba.

Doista respektiram ovo upozorenje za prejake rijeci. Pokusavam se disciplinirati, premda se tesko obraniti od zahtjeva fatalizma jer danasnji bonton to od nas naprosto trazi.

Tko je glasao

Već po svom običaju nemam

Već po svom običaju nemam namjeru ulaziti u daljnje dopisivanje. Rekli smo sve što smo imali i s time se zadovoljimo. Ja ne želim tumačiti tvoje riječi na svoj način, pa neka bude i obrnuto! Iznosimo samo vlstite stavove glede teme!,

Tko je glasao

A onda je tu novi pravac

A onda je tu novi pravac djelovanja. I nova snaga. A ne neki koji se za nju prodaju...

Tko je glasao

Jesi siguran? Jos nisu

Jesi siguran? Jos nisu vidjeli kakvu moc ima vlast, kakve privilegije... Kao sto mnogi ulaze u mladez HDZ-a zbog gore navedenih stvari, tako ce se moci s onima zeljnim moci manipulirati, naravno - ako oni sami dopuste.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci