Tagovi

Porezni teroristi

Zapečatili mu lokal zbog 10 kuna viška u blagajni. Zatvaraju se i brojni lokalni koji su prekoračili radno vrijeme. Sada je to vrlo jednostavno provjeriti. Svi smo čuli priču o inspektoru koji je pobjegao bez računa i nakon toga se vratio da zatvori lokal.

Pričao mi jedan poznanik iz zemlje koja se smatra porezno urednom kako je siguran da ga radnici varaju. To je zaključio iz jednostavne činjenice da u blagajni uvijek zatekne točan iznos na cent. Ne možeš uvijek imati točan iznos, uvijek imaš ili manjak ili višak, rekao je on. Iako tamo kupci više paze na sitniš i traže da im se vrati svaki cent ipak ima onih koji ostave više ili se blagajniku dogodi previd. To je normalno, nije moguće raditi 8 sati na blagajni na frekventnom mjestu, a da se ne dogodi koja greška.

10 kn viška u blagajni bi trebalo biti unutar nekog dozvoljenog ostupanja. Kao što postoji kalo/rasap/lom. To bi mogao biti razlog za manju opomenu, ali ako se zbog toga zatvara lokal to je čisti porezni terorizam i utjerivanje straha u kosti. Linić je već svojim izjavama dao naslutiti da želi zastrašiti i već ga vidim kako se cereči dok čita komentare ispod vijesti o zatvaranju za 10 kn.

Što je s napojnicama? Kako njih fiskalizirati? Ja sam jučer u restoranu ostavio 17 kn. Moram danas ići pogledati da li su još uvijek otvoreni, možda je poslije mene naišao neki inspektor?!

Porezni ispektori su sigurno bijesni. Kao prvo moraju raditi više, ali sigurno ih više od posla muči nova situacija. Sada kad se računi fiskaliziraju njihov prostor je malo sužen jer i njih se može kontrolirati na taj način. Što ako ih vlasnik nekog lokala koji radi poslije određenog radnog vremena odluči motivirati za zaborav? I onda slučajno netko još izda račun poslije toga. Kako će oni opravdati činjenicu da nisu zatvorili lokal koji je radio poslije radnog vremena, a oni su bili tamo i napisali da je sve u redu?

Bijesni porezni inspektori se mogu iskaliti na poduzetnicima. Uvijek će uspjeti naći neki neizdani račun, neku manju nepravilnost. Naravno neće se toliko truditi kod onih koji su ih već motivirali, svoje žrtve će pronaći među novim poduzetnicima i onima koji su tolike budale da misle kako mogu raditi pošteno i zbog toga ne trebaju strepiti od posljedica.

Sumnjam da su porezni inspektori promijenili svoje ponašanje. Oni kad dolaze u kontrolu već znaju da će taj i taj poduzetnik platiti kaznu. Bilo kakvu, nešto će im već naći. Isto tako su znali da oni koji najviše krše propise i koje bi najlakše bilo zatvoriti već imaju spremnu plavu omotnicu i da će omastiti svoje brkove.

Da li je Linić fiskalizirao i inspektore, da li se oni provjeravaju? Ili su porezni teroristi dobili samo dobili moćnije oružje. Linić će ih i dalje ostaviti da rade svoj posao jer mu njihov terorizam puni blagajnu? Ili će u jednom trenutku za šaku novaca dati porezni inspektorat nekim strancima u koncesiju?

Preneseno s bloga: Car je gol

Komentari

Rješenje je jednostavno

Ne treba ostavljati napojnice. Uzmeš račun, pogledaš koliko to košta i daš točan iznos novca. Na taj način ćeš zaštititi svakog ugostitelja kod kojeg piješ. Nema zabune, nema viška novca u blagajni, sve fiskalizirano, svi sretni!

No upravo je smiješno kada se od države traži da uvede reda u državu, a kad netko to učini, onda se povede čitava hajka na njega! Ako u zakonu piše da se za svaku isporuku mora izdati račun, a isporuka je sve što se naplati, pa i osmijeh koji se naplati (prema zakonu o porezu na dodanu vrijednost), onda to znači da je i za onih 118 kn viška novca u blagajni trebao biti izdan i fiskaliziran račun, jer tako stoji u zakonu. Zakon je nešto što je donio sabor i čega se treba pridržavati, ili treba mijenjati zakon. Trećeg rješenja nema. U svim državama je to svima jasno, osim Hrvatima u Hrvatskoj. Hrvatima izvan Hrvatske je također jasno da se trebaju držati njemačkih zakona kad su u Njemačkoj, ili američkih kad su u Americi. Samo kad su u Hrvatskoj, tada misle da treba gaziti zakone ili u najmanju ruku da treba bar žaliti i podržavati one koji ih krše! Čudan je taj hrvatski narod, baš čudan!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Lion Queen

Kazes "cudan je taj hrvatski narod,bas cudan"dakako da je cudan.cim je dopustio da ga peljese ovakvi poput lunaprof,grdilin i slicni.cim spomenes obavezu placanja poreza odmah ti je minus.tko je vidio placati porez u vlastitoj drzavi.a domoljubi.ne mogu biti veci.

Tko je glasao

@carjegol

Ajde da te iskritiziram na nekoliko nivoa....

1) Želiš li reći kako nije OK da poduzetnik bude kažnjen radi viška novca u kasi, ali je OK da blagajnica u trgovačkom centru bude ??? Možda nisi znao da blagajnice imaju dopuštenu pogrešku u kasi koja je puno manja nego u Njemačkoj (radim s zastarjelim podacima pa se to možda promjenilo) i ako "zabrljaju" prvi put dobiju opomenu pred otkaz, a drugi put ......

Moje pitanje glasi:

Zar bi poduzetnik trebao imati manju kaznu od šljakera ??

2) Umoran sam od naših poduzetnika ili lovac u mutnom koji ganjaju neku "svoju pravda". Čitajući ovakve tekstove uvijek se sjetim "jadnih seljaka" i njihovog mlijeka. Da li se ja ovde jedini sjećam priče o tim jadnim seljacima koje pljačkaju Dukat i drugi pa su onda počeli sami prodavati svoje mlijeko putem Mlijekomata. Rezultat toga je na kraju postao očit svima koji u susjedstvu imaju mlijekomat. Teoretski govoreći mlijeka koje seljaci sami prodaju putem mlijekomata košta 7 kuna (bez pakovanja),a s druge strane mlijeko koje prodaju Dukat, Vindija i ostali možeš kupiti po puno nižoj cijeni i to zajedno s pakovanjem.

Poanta ova oba moja komentara glasi da ovi koji plaču zbog radnih stvari su oni isti koji bi nas derali ili nas deru putem cijena, neplaćanja poreza i sličnih stvari. Oni ne predstavljaju jadne poštene poduzetnike nego lovce u mutnom koji nas pokušavaju.

Tko je glasao

1) Hoću reći da uvijek

1) Hoću reći da uvijek postoji mogućnost greške i da je besmisleno zatvarati dućan zbog 10 kuna viška u blagajni. Ja svako jutro kupujem tu kod sebe u malom dućanu i svaki drugi dan radi neka smotana blagajnica zbog koje uvijek moram paziti koliko mi vraća novaca. Ne zbog toga jer ona namjerno želi prevariti već zbog toga jer je smotana. Par puta je pogriješila na svoju štetu. Siguran sam da njoj blagajna ne štima, a koliko vidim i dalje radi što znači da nije dobila otkaz. I sad dođe inspektor i zatvori dućan?!

Ja jesam za to da se uvede porezna disciplina, ali isto tako ne bi trebalo zbog jednog ćevapa ubijati kravu. Svi koji bilo što rade s novcima, blagajnama i skladištem, a imaju veliki promet sigurno će nekoliko puta tijekom dana pogriješiti. Nenamjerno. Situacije u kojima sve štima na lipu su nemoguće.

Bolje bi bilo da se zbog manjih nepravilnosti uvedu kazne koje će poduzetnika i radnike natjerati da više paze. Ali grešaka će uvijek biti.

Ovakva praksa omogućava razne makinacije. Npr. inspektor zna da je ova smotana, malo ju zbuni i podvali joj 10 kn viška, dođe nakon 10 min i zatvori dućan. Koliko znam o iskustvima s inspektorima ima veliki broj takvih koji će namjerno ići za.ebati poduzetnika samo da pokažu silu.

A s druge strane vidim da i dalje ima onih koji nelegalno rade i nikome ništa.

Koliko ima god pokvarenih poduzetnika toliko ima i pokvarenih poreznih inspektora. A tko njih kontrolira?

Tko je glasao

@carjegol

Ovdje se ne govori o 10 kuna nego o zakonito ispravnim i neispravnim djelima.

Ja sam zagovornik teorije da bi se kazne za "pogreške" u blagajni trebale računati u postocima kao što to rade trgovački centri,a ne u ciframa.

Odrediti jednu kaznu za "grešku u kasi" od 0.1 %, drugu za 1 %, treću za 10 %.

Normalno u svakom poslu pa i onom poreznih inspektora imaš "zanimljivih" osoba, ali to već spada u drugu priču.

Tko je glasao

Čudan neki zakon, jedan nešto napravi, a sve druge kažnjavaju!

Ja bih kaznila osobe koje su stavljale novac u blagajnu, jer one su ostvarile višak ili manjak i njima bih zabranila da rade mjesec dana, a ne bih kažnjavala sve druge djelatnike gubitkom posla i samoga gazdu.

Dakle, konobari van, jer može se dogoditi da netko zbog nečega podvali "gazdi". Riješiš se konkrencije na zakonit način. Uvališ mu svoga konobara, taj ubaci 10-tak kuna u blagajnu i stigne "tvoj inspektor" i maknuo si sebi konkurenciju. Naknadno zaposliš toga konobara kod sebe. Kako Linić kaže- "konkurencija će imati više posla".

Je li zakonito kažnjavati sve zbog grješke pojedinca?

Zašto bi gazda odgovarao za tuđu pogrješku?
Nije on stavljao novac u blagajnu i ne može on stalno biti tamo i brojati novac.

Čudan neki zakon, jedan nešto napravi, a sve druge kažnjavaju!
Je li uopće i taj zakon usklađen s Ustavom?

Tko je glasao

Budala ne zna di živi

Ta budaletina od lokaliste nije za ti posa . Uvatija se posla u koi se nerazumi .
Pa svaki degen zna da moraš sponzorirat ,policiju ,specialnu policiju , reketare , hdz i sdp ako želiš preživit u tome . Ako to nemoreš sve uprihodit ne bavi se tim poslom.

Tko je glasao

kad komunjara linic unisti

kad komunjara linic unisti male poduzetnike u ugostiteljstvu i turizmu onda nastupa strok i kupuje ih sve za sitnis ("svi za jednog, jedan za sve!")...
kad sam ja ovako polupismen to skuzio kako to onda ne kuze pametniji od mene!? ;~)

Kitz

Tko je glasao

Kitz

niti autor dnevnika,a ni ti nista niste skuzili.ja ne vidim u cemu je problem.ja,ovdje u Omahi,Nebraska,USA,dodjem u bar i stavim lovu ispred sebe.za razliku od Hrvatske mogu otici u WC i nitko nece dirnuti ni cent.za svako pice konobar/ica ODMAH izdaju racun i naplate.VJERUJTE ja sam iznimka,jer sam dugogodisnji gost,i placam na kraju.medjutim racuni se slazu na moj stol.Napojnica?pa napojnica se stavlja u neku teglu ili kutiju i o tome se strogo vodi racuna.to je osoblju glavna zarada.napojnica se cak daje i preko kreditne kartice.dostave ti racun sa ,naprimjer sto dolara.ti dopises 20 dolara napojnice i dobijes novi racun na 120 dolara.ne vidim u cemu je problem.kada se naviknete na takva pravila ponasanja nece biti problema.a ja znam u cemu je problem u Hrvatskoj.vlasnik restorana/kafica/birtije ukalkulira porez u cijenu.gost plati pice i porez kojeg vlasnik treba proslijediti drzavi.e tu nastaje dilema kako drzavno zadrzati za sebe.ameri su to rijesili tako da takvima oduzmu dozvolu za tocenje alkohola (koju je ,usput,jako tesko dobiti)i jos nesto.alkohol se ovdje toci od oka.uglavnom vise nego sto treba.nema onih glupih aparata iznad sanka koji odredjuju pola deci.sve sto je uslo u bar,na bilo koji nacin,mora proci kroz kasu i biti placen porez na prodano.pa izvolite gospodo.za mene je Linic itekako u pravu.

Tko je glasao

pa napojnica se stavlja u

pa napojnica se stavlja u neku teglu ili kutiju i o tome se strogo vodi racuna.
I ne samo u Americi, ma to s problematičnim napojnicama je samo foliranje i izgovor. Danas sam popio piće u kafiću u Novom Vinodolskom i zaokružio sam račun na prvu veću deseticu. Konobarica je taj iznos napojnice izvadila iz novčanika i prebacila ga u džep na pregači. Vrlo jednostavno.
gost plati pice i porez kojeg vlasnik treba proslijediti drzavi.
E to je poanta! Onaj tko utaji porez nije napravio budalu od Linića ili famozne "države" već od nas koji smo mu taj iznos povjerili. Kad to svima dođe iz guzice u glavu (uključujući i one koji prosvjeduju što "država" nema za poticaje, školarine, zdravstvo, "besplatne" udžbenike, naknadu za suše/poplave, veće plaće u javnom sektoru itd. itd.) bit će manje bijesnih tekstova protiv "linića" (u navodnicima i malim slovom jer mislim na sve ministre financija koji su skloni uvođenju porezne discipline).
Inače je interesantno i pomalo paradoksalno kako autor olako i bez konkretnih dokaza pljuje po cijeloj jednoj profesiji (poreznim inspektorima), a braneći branšu za koju je empirijski u posljednjih šest mjeseci dokazano da je najviše utajivala porez!
Jasno je da u svakoj profesiji ima budaletina (pa i među inspektorima), ali da bi tekst o "poreznim teroristima" bio vjerodostojniji trebalo bi dati i konkretnije podatke: koliko je nadzora obavljeno, a koliko je bilo incidentnih situacija.

Tko je glasao

jučer su fiskalizirali detroid

Kad san ja bija u americi prije više od dvaes i nešto godina pušija san malboro ,pija viski kupija zipa rebe i maice niko mi nije dava nikakvi račun . Ameruka je bila ono što se kaže amerika . Radili su najbolje aute ,motore i avione.
A sad na tve detroid bankrot !!!! Pari albanija pedesetih .

Prije su ljudi govorili bogat ka amerikanac ostvarija je američki san ,boim se da će ubrzo govorit ostvarija je kineski san.

Tko je glasao

Iluzija

Mislilo se da čovjek radi kako bi uzdržavao sebe i obitelj. Danas je međutim jasno da čovjek radi kako bi prije svega izdržavao vlastite izrabljivače i državu. Ne samo da zbog toga čovjek radi - on se zbog toga i rađa.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sami smo si krivi

čovjek se u biti rađa slobodan a to što dozvoljava da ga izrabljivači oderu doslovce do gole kože sam si je kriv. ako čovjek, narod, svojom inertnošću, nezainteresiranošću dozvoljava istima da se stalno vrte na političkom vrhu i u oporbi to znači da se ili boji promjena ili se miri stvarnošću da ga se guli ...

w. ;)

Tko je glasao

milom ili silom

Normalno da je kriv sam . Sloboda se nikad ne dobija milom ( demokracija ) nego silom ( bombom)

Teorecki demokracija je sredstvo slobode . Tu teoriju bogati prodaju siromašnima .
U praksi povjesno gledano nikad teorija nije saživila niti će . Praksa je pokazala da je najbezbolnije i najbrže sredstvo sila, oću reć egzekucija tlačitelja .

Preneseno hrvacki, da su radnici izbačeni na ulicu prve tuđmanizirane tvornice izvršili egzekuciju kupca i prodavača . Da su njega i prodavača raščerečili stvar u hrvackoj bi sad bila puno povoljnija što se tiče ljudskih sloboda . Ali to nisu napravili nradnici nijedne tvornice nego su virovali u teoriju demokracije plasirane od hdzovskih pljačkaša .
Sad kad pomalo svršavaju po kontejnerima vide da je demokracija samo teorija .
Ubrzo će većina svatit da od te demokracko pravne drkačine nema kruva i ondak nastupa praksa . Praksa je uvik malo kompliciranija i puno bolnija od teorije .

Tko je glasao

a gdje je pravna država?

istina je kako je demokracija sredstvo slobode. samo da to mogla biti mora postojati pravna država i pravda bi trebala biti za sve jednaka. da je Hrvatska od svojeg osamostaljenja bila pravna država ne bi došlo do kriminalne pretvorbe i privatizacije i ne bi radnici završavali na ulicama jer su novopečeni vlasnici izvukli novce iz njihovih firmi. ako pogledamo u ne tako daleku prošlost samo 1/3 Hrvatske je bila obuhvaćena neprijateljskom agresijiom i nešt manje do 1/3 je bilo okupirano do 1995. u agresiji neprijatelja je uništeno daleko manje firmi nego što je uništeno pretvorbom i privatizacijom. Nada Dimić. Sljeme, RiZ, riz, TOZ, Jugoplastika, Dalmacijavino., Badel, Pliva, nisu uništene od četničkih granata već od domaćih ljudi. Ono što je nagore je to što su radnicuii koji su poslanbi na ulicu zajedno sa svojom obitelji davali glas na izborima pljačkašima njihovih firmi. Ako se je netko i usudio nnapraviti tužbu ona je zapela u nečijoj čadici gdje skuplja prašinu.

w. ;)

Tko je glasao

postoji veliki problem

@tenore
kad bi Amerika , Norveška, Švedskka, Dansk,Nemačka i da dalje ne nabrajam a uvele navil+ke s ovog prostora od kojih je jedna neuredno plaćanje računa i izbjegavanje plaćanje poreza na vrijeme ubrzo bi im se standard srušio i bile i jako blizu Hrvatske. ne volim Linića ali podržavam njegovu poreznu politiku i uredno plaćanje računa. samo imam jedan prigovor - nekim tajkunima je dozvolio da se ponašaju i dalje po našem lijepom hrvatskom običaju - plaćenje dobavljačima nakon šest mjeseci i djelomoičnoi neplaćanje poreza., vjerojatno se onada ti tajkun i ne bi širili regijiom i ne bi imali pola Hrvatske u svojem vlasništvu.

w. ;)

Tko je glasao

da, tamo daleko, u nebraski,

da, tamo daleko, u nebraski, su i drolje fiskalizirane, cim rasiri noge otkuca joj se u obaminom ministarstvu financija 20 dolara poreza, samo ne znam kamo sprema napojnicu, to nam otkrij ti, nemoj reci kako ne znas!
idi, bre...

Kitz

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci