Tagovi

Porez na neobrađeno zemljište

Zvone je načeo temu o porezu na neobrađeno zemljište. Pošto temu smatram dosta važnom odlučio sam napisati post i postaviti par pitanja.

SRPSKO PITANJE

Iako ovo vjerojatno nije razlog pričama o uvođenju poreza, ipak ću ga navesti. Prije par godina sam čuo neke priče o uvođenju poreza na zemljište kao paravana za riješavanje srpskog pitanja.

Naime, mnogi su Srbi nakon Oluje izbjegli iz Hrvatske, ali "nisu na svojim opancima ponijeli i svoju zemlju". Na ovaj način bi legalno mogli oduzeti zemlju Srbima bilo da ih se porezom natjera na prodaju zemljišta, bilo da se čeka dok dug za porez ne prijeđe vrijednost zemlje koju imaju pa se ta zemlja proda, bilo da se ostvarenja nekih prava uvjetuju podmireljem svih obveza prema državi.

KOME URUČITI RAČUNE

Znamo da je kod nas velika zbrka u zemljišnim knjigama i da ima dosta neriješenih pitanja, dugogodišnje ostavinske rasprave, deseci vlasnika zemljišta od kojih mnogi žive po raznim Merikama i Ostrelijama, tu su i Srpske izbjeglice. Kome uručiti račun, ako ne znaš vlasnika ili ga ne možeš naći?

KAKO UTVRDITI JE LI ZEMLJA OBRAĐENA

Moja obitelj nema ni hektar zamljišta na par desetaka parcela. Dvije masline na jednom mjestu, četiri na drugom. Iako ih se obrađuje, često su parcele okružene neobrađenim parcelama. I što sad? Zar će tisuće inspektora obilaziti hrvatsku i popisivati neobrađene parcele.

VISINA NAKNADE

Kolika bi trebala biti visina naknade? Tolika da natjeraju one koji se ne misle baviti poljoprivredom da prodaju zemlju? Tolika da je naknada jednaka koristi koju bi imali da na toj zemlji nešto uzgajaju? Tek tolika da te natjera na razmišljanje bi li bilo pametnije umjesto plaćanja poreza iznajmiti i ubirati najamninu?
Koliki bi tebao biti porez? Za sve vrste zemljišta isti ili bi to ovisilo o vrsti tla i podučju gdje se to tlo nalazi.

PRENAMJENA

Porez bi išao na neobrađene obradive površine. Što je sa šumama i pašnjacima? Hoće li se i njih oporezivati? Kako se neobrađuje šuma? Hoće li i tu biti muljaže sa prenamjenom zemljišta? Pa lijepo njivu prenamjeniš u pašnjak i plaćaš manji ili nikakvi porez na neobrađeno zemljište.

ŠTO JE SA DRŽAVNIM ZEMLJIŠTEM

Koliko ima državnog neobrađenog zemljišta? Neće valjda od građana tražiti da obrađuju zemljište, a svoje mogu držati zapušteno.

IZNAJMLJIVANJE

Što ako ne možeš obrađivati svoje zemljište, a nema zainteresiranih da ga unajme? Možda bi bilo bolje da se osnuje agencija za iznajmljivanje zamljišta koja bi zainteresiranim poljoprivrednicima omogućavala pronalazak obradivih površina, a iznajmljivačima osiguravala da zemljište iznajmljuju bez rizika od neplaćanja najamnine i drugih mogućih problema.

PIKOVI

Žele li se na ovaj način pikovi domoći atraktivnog zemljišta, nije valjda da seljaci misle da ih mogu pobijediti u natječaju za unajmljivanje atraktivnih terena ili kupovanju istih? Mišković već feudalizira Srbiju. Ne budemo li oprezni slično bi se moglo dogoditi i nama.

Seljaci bi se mogli dovesti u situaciju u kojoj u svakom slučaju gube. Pošto se ne mogu nositi s velikima gube ako proizvode, a ako ne proizvode onda gube jer plaćaju porez.

Za kraj evo i linka na zanimljiv dokumentarac o poljoprivredi na suvremen, zapadnjački, tehnološki napredan način:
magarac blog\The nature of things

Komentari

Ovaj problem se u

Ovaj problem se u civiliziranim zemljama rješava uvođenjem oporezivanja nepokretne imovine prema njezinoj vrijednosti.
Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište je već srušen na ustavnom sudu, i bit će opet. (dosadna priča o kriterijima i predmetu oporezivanja) - vidi http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=15126 tu vam je objašnjeno zašto to ne prolazi.

Tko je glasao

Hoće li i tu biti muljaže

Hoće li i tu biti muljaže s prenamjenom zemljišta? Pa lijepo njivu prenamjeniš u pašnjak i plaćaš manji ili nikakav porez na neobrađeno zemljište.

Ima tu još jedna mogućnost, bar u nekim dijelovima Hrvatske (npr. priobalje), već isprobano, samo bi dobilo nove impulse. 'Snage napretka' otkupe (zapušteno) poljoprivredno zemljište, pa ga kroz prostorne planove prenamijene - naravno u GRAĐEVINSKO. A to nije nikakav problem, jer ionako same kroje te planove.

ragusa

Tko je glasao

Točno. Pa tako na

Točno. Pa tako na neobrađenom i zapuštenom zemljištu izrastu lijepi apartmani ili resort ili nešto slično.
Bolje resort nego korov.

Tko je glasao

Bolje resort nego

Bolje resort nego korov.

Ponekad je resort veći 'korov' od tvoga korova.
Tako da obični korov nije vazda ni tako veliko zlo.

A korisno je i da se zemlja malo 'odmori' od obrade.
Nakon stanke ona je plodnija, a tlo čišće - ekologija!

Što bi se reklo: svaka medalja ima dvije strane.

ragusa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci