Tagovi

Porez na imovinu i "udruge građana"

izvor: http://zonasumraka.wordpress.com/2012/08/30/porez-na-imovinu-i-udruge-gr...

Dosad se nisam bavio porezom na imovinu koju naša vlada na čelu sa nižim funkcionerom Linićem namjerava uvesti od sljedeće godine, ne iz razloga što to nije ozbiljan problem, nego više iz razloga što je- trivijalan. Ako nekome još nije jasno kako svaka hrvatska vlada od 2000. g. naovamo, pod direktnom vanjskom upravom ne radi sve sa ciljem potpunog razvlašćenja svakog hrvatskog državljanina i stvaranja potpune i direktne ovisnosti (ropstva) o “državi” (EU), onda mu nikad neće biti jasno.

No i u toj trivijalnosti našao se zanimljiv detalj koji vrijedi spomenuti. Vezano uz određenu udrugu vlasnika nekretnina nedavno je izašao zanimljiv članak o njihovom otvorenom pismu vladi.. Udruga broji 300 000 članova pa sa velikom sigurnošću možemo pretpostaviti kako se radi o organizaciji postavljenoj u svrhu manipuliranja njenim članovima i izdaje njihovih interesa, kao i o općenito štetnoj organizaciji za sve ostale, a uvelike korisnoj za vlast.

Pa kaže:

Nepravedno je da porez plaćaju oni koji su naslijedili djedovinu. Vikendaši uplašeni porezom na imovinu uputili su otvoreno pismo Vladi, Pantovčaku i Saboru tvrdeći da su diskriminirani te poručujući da nisu ovce za šišanje. Nepravedno je, kažu, da porez plaćaju oni koji su naslijedili djedovinu ili ulagali u gradnju ili kupnju vikendica, dok su oni koji su ulagali u štednju, zlato i dionice poreza oslobođeni.

Marljive građane sada ćete kazniti, jer im je imovina vidljiva. Bit će: Tko se nije skrio, magarac je bio, stoji u pismu koje potpisuje Hrvatska udruga vlasnika stanova i kuća za odmor. Više od 300.000 članova podsjeća Vladu da su platili poreze pri kupnji ili gradnji kuće, a da su neki u Domovinskom ratu, bez pomoći države, drugi put gradili vikendice i još jednom platili sve poreze.

Protestiraju vikendaši i što ih se izjednačava s građanima koji su stanove otkupili. “Te stanove sada prodaju po puno većim cijenama, a stekli su ih bez rada i nisu platili ni lipu poreza”, tvrde vikendaši. Lokalne ih zajednice cijede naplaćujući im veće naknade za odvoz smeća, račune za vodu tijekom cijele go-dine, a osim komunalne naknade plaćaju i porez na vikendice i boravišnu pristojbu kao i svaki drugi turist, po sedam kuna za svaki dan koji provedu u svojoj vikendici. Diskriminirani vlasnici kuća za odmor pozivaju stoga Vladu da proračun napuni efikasnijom uporabom državne imovine i aktiviranjem zapuštenih objekata. (večernji list)

Čak i čovjeku skromne inteligencije odmah bi trebalo biti jasno kako se udruga ne buni protiv samog poreza, tj. principa oporezivanja osobne imovine. Ne, oni se bune zbog toga što se ne oporezuje (i) druge, tojest što porez nije pravedan jer ga ne plaćaju i drugi! Vrlo će rado plaćati porez ako će ga plaćati i drugi..

Čovjeku prosječne inteligencije također je jasno kako će članovi udruge, u slučaju da vlada uvaži njihove primjedbe, ne samo plaćati porez na vikendice, nego i na ostatak svoje imovine!! Utjeha će im valjda biti, jer su porez plaćali i drugi?

Čovjeku prosječne inteligencije također će biti jasno kako će iznos poreza na cjelokupnu imovinu hrvatskih građana biti mnogostruko veći od poreza na vikendice. Stoga ne bi čudilo ako se vlada, sabor i svi ostali naslovljeni “smiluju” i “popuste” ovim pravednim zahtjevima “diskriminiranih” i iz ladice izvuku već odavno prevedeni prijevod (sa engleskog) zakona o oporezivanju imovine. Tojest zakon kojim će se “u funkciju staviti” (aktivirati) “zapušteni” iliti “neupotrebljavani” objekti, ako ne i "zapuštena štednja" koja nije "u funkciji". Na isti način kojim se i zakonom o otimanju poljoprivrednog zemljišta namjerava “pokrenuti hrvatska poljoprivreda” stavljanjem “zapuštenog” zemljišta u “funkciju”

No ono što je zaista čudno u čitavoj priči jest pitanje: postoji li u ovoj udruzi od 300 000 članova barem jedan prosječne inteligencije? ili su uposlili najglupljeg među sobom da piše pismo vladi?

Nadam se da vam je jasno kako se svo vlasništvo hrvatskih državljana smatra “državnom imovinom”, kao i sami hrvatski državljani. Štoviše, nijedna država nema nikakve druge imovine.. to je odavno zaključio i Karl Marx..

Komentari

and now something completely different ...

kako su lijepo govorili pithoni

uvođenje poreza na imovinu ,kao i legalizacija bespravne gradnje
je besmisleno, suludo,
ako vlast ne objasni, kako namjerava postići, ubuduće, efikasnu građevinsku inspekciju
efikasan porezni sustav (bez oprosta, zastare i ...)
to ministri a zbog važnosti problema
svakako i predsjednik vlade
moraju garantirati cjelokupnim političkim ugledom/obećanjem ostavke u slučaju neuspjeha
i potpunom spremnošću na argumentiranu javnu raspravu
otvorenu, javnu transparentnu, kako je volio reći gale
jer dok tako ne učine, neću im vjerovati, a vjerujem da im neće vjerovati ni većina građana
nemam dobar dojam da oni to shvaćaju
a to, garancija, dajem ti časnu riječ da znam što radim i da sam pitao i pitat ću
najpoštenije, najsposobnije i najpametnije ljude koje ova zemlja ima

i tu smo na pragu detekcije problema sdpove vlasti
od hatzivelosa koji nekritično brani sve
preko nemesis koja brani što se može, principijelno, kolko može
do mkna koji iskreno žali što nisu pametniji
magnacarte i libzarda koji realno procjenjuju
do indiana i ap.a čiji duh lebdi nad vodama
koji naslućuju dubinu problema

oni ne znaju kako voditi ljude
nemaju tu sposobnost
i zato su sletili holy i ferdelji,
jer oni, koliko god imali mana, a malo ko ih nema, imaju tu silu
vjeruju u nešto inherentno pošteno, kao što je stablo, ili dobra tvornica
znaju

luka

Tko je glasao

sa legalizacijom nije samo

sa legalizacijom nije samo problem kako ju sprijeciti dalje jer osim sto ona ovako zamisljena upravo poziva na daljnje nepostivanje zakona i propisa, ali i ljudske logike nastaje i problem podmirivanja troskova

zbog potrebe jace i vece i bolje infrastrukturne podrske 'nvolegaliziranim objektinma' za koje nitko nie uplatio ni lipe niti ce po ovako zamisljenom zakonu.

meni naprosto nije jasno od kud Vrdoljak misli smisliti novce za novu kanalizaciju, vodu ceste i slicne urbane zahtjeve kad em sto nije korektno em sto on kao 'drzava' te novce nema .. no svejedno ce nekoga za njih zaduziti..

uostalom kod nas je i pravilo da politicari potpuno bez odgovornosti za posljedice donose odluke... ali ja bih ga ipak pitala da li on iz svog dzepa misli platiti komunalnu i drustvenu infrastrukturu za koju ne misli uzeti novce od prekrsitelja zakona?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

porez na imovinu i druga strana medalje

kad su Linić i vlada najavili uvođenje poreza na imovinu, poreza kakav se već nekoliko desetaka godina primjenjuje vani, odmah su se u medijima oglasili razni dušebrižnici, govoreći o njegovoj nepravednosti. u medijima se pojavljuju razne špekulacije o načinu oporezivanja imovine iako Linić i vlada se još nisu javno izjasnili po tom pitanju. intersantno je kako nitko od dušebrižnika, čak ni famozna udruga od 300.000 članova, nije postavio pitanje da li će tim porezom na imovinu biti obuhvaćeni i razni tajkuni, uspješni poduzetnici koj su vlasnici velikih površina zemljišta, odnosno nekretnina link1 i link 2 i poznati su po svojim poreznim dugovanjima. nekima od njih je čak oprošteno dugovanje iznad 5 godina zbog zastare. činjenica je kako se kao vlasnici zemljišta odnosno nekretnina vode firme koje su većinskom vlasništvu uspješnih poduzetnika.

w. ;)

Tko je glasao

@magnakarta,

Nadam se da vam je jasno kako se svo vlasništvo hrvatskih državljana smatra “državnom imovinom”, kao i sami hrvatski državljani. Štoviše, nijedna država nema nikakve druge imovine.. to je odavno zaključio i Karl Marx.. ...dnevniku sam dao plus, ali ovaj citat je zaslužio bar još nekoliko...
...razvidno je da su novci potrebni za mnogo bezveznih igračaka politike kojih se ne može odreći...i jasno je da se moraju proizvesti novi i novi porezi, i da se iznova i iznova građanstvo mooora prilagoditi okolnostima s kojim politika nema ništa,...sve samo dobronamjerne sugestije...

Tko je glasao

"Porez na nekretnine"

"Porez na nekretnine" predstavlja zapravo kombinaciuju dva poreza - jedan najbolji mogući (porez na vrijednost zemljišta ili položajna renta) i najgori mogući (porez na kapitalno ulaganje u poboljšanje lokacije (zgrade i slično). Tako kaže ekonomist nobelovac William Vickrey.

To je zato jer su u ekonomskom smislu zgrade kapital, a zemljište nije što se najčešće ne razlikuje i zgrade i ostala poboljšanja lokacije se zajednički sa samim zemljištem tretiraju kao "nekretnine". Podvrgavanje tih dvaju bitno različitih kategorija jednom jedinstvenom porezu nije dobro rješenje, jer pozitivne efekte jednoga (porez na vrijednost zemljišta) kombinira s nedvojbeno negativnim efektima drugoga (porez na zgrade i ostala poboljšanja). Takva "sarma" može doprinijeti nekim fiskalnim ciljevima (npr. porezni veći teret na bogatijima), ali istovremeno stvara negativne ekonomske efekte u smislu da potiče špekulacije sa zemljištima (vrijedne lokacije se drže neiskorištene jer se čeka porast cijene), destimulira ulaganja u poboljšanje stambene mase (više ulaganja = više poreza), neracionalnog urbanog razvoja (gradnja se seli na periferiju uz skupu infrastrukturu i povećane potrebe tranbsporta), itd. Odnosno, može uzrokovati da cijelo društvo bude siromašnije.

Kontrast izmedju zgrada i zemljišta može se ukratko ocrtati ovako. Zgrade i ostala ulaganja u lokaciju vremenom depreciraju ako se kontinuirano ne ulaže dodatni kapital. U nekim slučajevima tržišna vrijednost takvog objekta može postati negativna, zbog troškova vezanih uz moguću prenamjenu (povezano s rušenjem starog objekta. Ali, to na nikoji način ne smanjuje vrijednost same lokacije. Naprotiv, zbog urbanog razvoja, vrijednost lokacije se u pravilu povećava.

Porez na vrijednost zemljišta je jedini porez koji nema značajan negativan efekt na ekonomsku aktivnost, a istovremeno je manje regresivan nego neki drugi porezi.

Zato uvodjenje "poreza na nekretnine", a pogotovo "poreza na višak nekretnina" ovako kako se nazire nikako neće biti u pozitivnoj ekonomskoj funkciji, nego, osim kao relativno siguran fiskalni izvor, isključivo u egalitarističko-ideološkoj.

Naravno, i to su legitimni politički ciljevi, ali je nezgodno što će njihovo ostvarenje koštati na drugoj strani, odnosno netto efekti će biti ograničeni.

Ovime se naravno ne pridružujem zboru bukača koji najavljeni potez Vlade proglašavaju antinarodnim i dirigiranim iz stranih centara moći s ciljem "razvlašćivanja Hrvata (to su naravno obični spinovi i gluposti), nego upozoravam na moguće posljedice ako se porez uvede bezglavo bez ozbiljne rasprave medju stručnjacima.

Alternativno, taj bi se porez morao dizajnirati s težištem na vrijednosti zemljišta (uz oštru progresivu, što bi uz početne samo-korekcije automatski reguliralo socijalni profil), uz stopu koja bi lokalnim zajednicama osigurala dovoljne prihode za razvoj infrastrukture.

U tome slučaju imao bi potencijal da pozitivno utječe na ekonomsku sliku Hrvatske.

The Observer

Tko je glasao

Nemoralan i štetan porez

Alternativno, taj bi se porez morao dizajnirati s težištem na vrijednosti zemljišta (uz oštru progresivu, što bi uz početne samo-korekcije automatski reguliralo socijalni profil), uz stopu koja bi lokalnim zajednicama osigurala dovoljne prihode za razvoj infrastrukture.
U tome slučaju imao bi potencijal da pozitivno utječe na ekonomsku sliku Hrvatske.

Bet, ni jedan porez nema potencijal da pozitivno utječe na ekonomsku sliku.

Takvu tezu nam je pokušao prodati Harač-paša Linić i pri povećanju PDV-a: on će tih dodatnih 2% pustiti u gospodarstvo. Rezultat smo vidjeli: sveopći pad ekonomije.

I ovaj porez će odnijeti dodatni novac iz ruku građana u ruke vlastodržaca i dodatno smanjiti potrošnju i uništiti dodatna radna mjesta.

Stvarno mi nije jasno kako ljudima ne sjeda u glavu da poreznim haračenjem razaraju ovu zemlju i ove ljude.

Poreze treba smanjivati i pojednostavljivati, to je jedini pravi put.

A da ne velim da je porez na imovinu možda najnemoralniji od svih poreza (iako ima oštru konkurenciju) i ljudi koji ga zagovaraju morali bi se zamisliti nad svojim moralnim standardima.

Tko je glasao

A kako onda ?

A da ne velim da je porez na imovinu možda najnemoralniji od svih poreza (iako ima oštru konkurenciju) i ljudi koji ga zagovaraju morali bi se zamisliti nad svojim moralnim standardima.
????

Kroz predlaganje poreza na imovinu ministar SLinić ima u vidu možda i bar donekle "korekciju" ogromnih socijalnih razlika, nastalih korupcijom i kriminalom, e kako bi bar donekle udobrovoljio onaj pokradeni i opljačkani dio hrvatskog stanovništva i kako bi vlada pokazala da je bar u naznakam "socijalno orjentirana".

E sad, @libzard objasni nam kakvi su to tvoji moralni standardi, ili nam "šapni" na koji način da se npr. jednog R.Mačeka liši njegova imanja i njegovih kurija kraj Varaždina, a koje je stekao besramnim i drskim lopovlukomi i lažima, i još se pri tom slatko smijao i povlačio nas za nos !

Ili, kako, upravo čitamo ovih dana, "zamoliti" npr. jednog načelnika PU, da i nas ostale uputi kako doći do stanova, vikendica i zemljišta koji se broje dvoznamenkastim ciframa ...

Pa ako ni taj minimum "nove pravde" kroz neki bijedni porezić nije ostvariv o čemu mi tu ovdje pričamo !?

Baš me zanima kakav je to tvoj moralni standard i profil, "g. @libzard" ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Nije pravednost nego dirigirana otimačina nekretnina građana RH

Kroz predlaganje poreza na imovinu ministar SLinić ima u vidu možda i bar donekle "korekciju" ogromnih socijalnih razlika, nastalih korupcijom i kriminalom, e kako bi bar donekle udobrovoljio onaj pokradeni i opljačkani dio hrvatskog stanovništva i kako bi vlada pokazala da je bar u naznakam "socijalno orjentirana".Ova logika me podsjeća na sljedeću zamišljenu situaciju:
u "poduzeću" je izvršena krađa vrijednoga stroja, a vlasnik ili upravitelj poduzeća odredi da svi od svoje plaće moraju plaćati 2% sve dok se ne "otplati" stroj.
Slabo plaćeni radnici odlaze kući sa zadovoljstvom jer će njihov menager platiti puno više, budući da je 2% od njegovih primanja puno više.
Neki će se i pobuniti jer je njima njihovih 2 % potrebno za golu egzistenciju, a "menagerovih 2%" je sitnica u odnosu na stroj koji je taj spremio na sigurno ili prodao za 1002% svoje plaće.
Ali, nije još gotovo:
"Menageri" će još, sa svojim prijateljima- političarima, smisliti kako su taj ukradeni stroj "stavili u funkciju" (svoju, ali nije bitno), pa će ih zbog toga osloboditi plaćanja tih 2%, dok će njihovi mediji trubiti kako je to pravedno i kako je to put za izlazak iz krize, te da se svi moraju odricati u vrijeme gospodarske krize.

Linić i cijela Vlada, ne radi iz pobuda koje si napisao u citiranome, već rade za interese krupnobogatih iz RH, a još više iz EU, s ciljem prisiljavanja hrvatskih građana srednjega i nižesrednjega sloja, koje smatraju nedostojnima za vlasništvo nad vlastitim im i naslijeđenim nekretninama , na rasprodaju te imovine i njezin prijelaz u ruke onih koji jedini trebaju imati pravo na svoju "funkciju" u njima, ili s njima.
Kao što sam napisala u dnevniku: " U pozadini porezne reforme nije nikakva pravednost i boljitak RH, već dirigirana otimačina".

Superhik iz RH je u svome pijanome letu.

Tko je glasao

zampovska teorija pravednosti

problem je u tome
A. nisu svi ljudi imovinu stekli lopovlukom
B. lopove, kršitelje zakona treba rješavati zakon, policija, uskok, sud, a ne porez

ti si na neki način izložio Zampovsku teoriju pravednosti, uzmimo od svih koji imaju, jer sigurno to nisu mogli steći pošteno
jest zanimljivo, ali nije pravedno, a ni efikasno

luka

Tko je glasao

korekcija ogromnih socijalnih

korekcija ogromnih socijalnih razlika između 90% Hrvata u posjedu barem jedne nekretnine i između 10% koji nisu u posjedu jedne, ali u 90% slučajeva njihova uža obitelj jest?

tojest, korekcija socijalnih razlika između onih koji nešto imaju i onih koji nemaju ništa?

nekretnine, suprotno uvriježenom mišljenju uvaženih magistara marksističke ekonomije i njihovih rafiniranih znanstveno ekonomskih metoda, NE PROIZVODI novac..a što je sistemski problem hrvatske ekonomije.. ako uzmemoda u Hrvatskoj postoji, a prepolovit ću cifre, milijun izgrađenih nekretnina u prosječnoj (nominalnoj) vrijednosti od 100 000 eura, dolazimo do cifre od 100 milijardi eura.. jedan posto od toga jemilijardu eura ili 7,5 milijardi kuna godišnje. ako uzmemo u obzir da je porez zauvijek, ili barem desetak godina koliko bi nam trebalo da se izvučemo u krize, dolazimo do vrijednosti od 10 milijardi eura, ili ca 75 milijardi kuna koje bi Hrvati morali smoći iz vakuuma kako bi mogli nastaviti živjeti u vlastitoj nekretnini. ako pokušaju prodati "višak" nekretnina cijena će kolabirati u toj mjeri da će oni sa viškom novaca vrlo rado iste kupiti, recimo neki stambeni fond u stranom vlasništvu ili domaće tajkunskom.. oni koji ne budu mogli plaćati porez, pa nekretnina fino promijeni ruke na gore opisani način, komotno mogu ići u podstanarstvo te tako korigirati socijalne razlike.. Doduše, možda i država, brižna majka kakva jest odluči pripomoći preuzimajući težak teret suvišnih nekretnina na sebe i unutra smještajući na ovaj način proizvedene socijalne slučajeve (tko kaže da nećemo pokrenuti proizvodnju tim porezom?) Socijalni slučajevi doduše, kako bi zadovoljili uvjete za smještaj moraju slušati, tojest ispunjavati uvjete, jer ne plaćamo "svi mi" da se neradnici tamo besplatno izležavaju.. Pa bi mogli uvesti radnu obavezu i slične instrumente društvene odgovornosti po minimalnim plaćama..

sve se ovo može riješiti i po modelu privatno javnog partnerstva, tako da država plaća stanarinu nekom stambenom fondu za socijalne slučajeve koji u njima žive, tako da će stambeni fond bez problema plaćati taj porez na nekretnine koji izjednačava socijalne razlike. Stanarine će naravno plaćati i oni oslobođeni viška kvadrata koji još ne zadovoljavaju uvjete za socijalni slučaj (bilo kakva imovina)

Primjera radi, fond bi se mogao zvati agrokor stanovanje, ili Ht nekretnine, a zašto ne i mnogo očitiji AZ, PBZ, raiffaisen, hypo real estate?

usput bi se mogli riješiti i viška kvadrata izvan gradova, gdje obitavaju neradnici u svojim vikendicama i kućama, a što je neodrživi način stanovanja među ostalim i zbog transportno logističke neisplativosti po pogledu javnog prijevoza..

sve će biti kao nekad, u ona dobra dobra dobra stara vremena.. još i bolje..

trenutak istine

Tko je glasao

Neće biti kao nekad

Velika većina tih nekretnina koje će se sad oporezovati je i nastala "nekad", kad nije bilo izbora ušteđevinu uložiti u dionice, fondove, osiguranja i slične izmišljotine, pa je time "aktivirati", već se štedjelo u čarapi ili u ciglama. Ušteđevina u čarapi bi devalvirala, a ova u ciglama je čuvala vrijednost, pa i rasla... Narod se ponašao mudro u datim okolnostima, kao i nekadašnja država koja takvu imovinu (nekad) nije oporezivala.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ovo je točno, samo bih dodao

ovo je točno, samo bih dodao da se društvena gradnja (koju su financirali svi) i tadašnje "kupovanje" iste odnosilo na kupovanje stanarskog prava.. nakon što su jednom platili te stanove, stanari su nakon 1991. pokupovali čitav stambeni fond, još jednom ga plativši.. ovo je učinjeno pod relativno dobrim cjenovnim uvjetima, i država je na taj način relativno bezbolno došla do mnogo novaca..

sada taj isti stambeni fond, uz (uz ovo što je oduvijek bilo privatno), opet namjeravaju oporezivati, što je u principu retrogradni porez.

trenutak istine

Tko je glasao

Vrtimo se u krug

A kad ljudi neće moći plaćati porez (a neće ni moći prodati jer kupaca nema) država će te stanove ponovo nacionalizirati i ponovo dijeliti stanarska prava, pa jednom će ići ponovo otkup...

Tko je glasao

tko kaže da u našoj državi ne

tko kaže da u našoj državi ne postoji dugoročna (porezna) politika.

trenutak istine

Tko je glasao

Pljačka

Pa reci mi, da li se kriminalce kažnjava zatvorskima kaznama ili poreznim reformama.

Mislim da ćeš se neugodno iznenaditi s efektima ovog poreza, a s tobom i svi ostali koji običnu pljačku nazivaju socijalnom orijentiranošću vlade. Ali kad se to jednom dogodi onda ćete promijeniti ploču i nazvati to neoliberalizmom.

Tako to ide...

Tko je glasao

Ovdje uglavnom ni na jedan način !

Napisane su "tone i tone", "knjige i knjige" članaka npr. o manipulacijama i enormnim zaradama kod prenamijene zemljišta, ili o desetinama šljunčara i kamenoloma gdje se bespravno koristi rudno bogatstvo i pri tome još teški kamioni uništavaju usput lokalne ceste i kućice (kućerke, udžerice) onih koji "smetaju" poduzetnicima u njihovom hvale vrijednom poslu- da ne nabrajam svaki drugi kriminal građevinske, zelene i ine mafije. (I sve ostale način "bogaćenja" ...)

I što - uglavnom ništa,a zarada dakako prvo završi u "urbanim", "seoskim" i neznam kakvim vilama "poduzetnika". Stanovi po Zagrebu, Rplitu, Rijeci se i ne broje. Dakako i pokoji apartman na moru i slično.

Kao što sam i rekao, operezivanje - i tek u najavi, samo je blijedi i bezopasni pokušaj "iskupljivanja" za nesankcioniranje krimanal svih vrsta. No i takav, blijedi i ustrašeni pokušaj nailazi na osudu i podvaljivanje mnogobrojnih @libzarda ...

Ovdje se mnogobrojne kriminalce ne kažnjava u najvećem broju nikako; tj. odlaze na nove pozicije gdje se mogu još više "oopernatiti", a onda zaslužena mirovina ili savjetnička funkcija/sinekura + bogata optremnina.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Oporezivanje... samo je očajni pokušaj državnog oparivanja...

a blijedi pokušaj razmazivanja kriminalnog dreka nakupljenom na onome što si naveo...

Ova se država nema hrabrosti obračunati s nepravilnostima i kriminalom jer su kriminalci ipak jači politički sponzori.

Tko je jamio, jamio, a plaćaju oni koji nisu...

Da gledaš oko sebe, kao što ne gledaš, pitao bi se zašto se ne gone oni opisani u "tonama i tonama knjiga", umjesto što se veseliš što će ti susjed platiti porez.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Gdje se ja to veselim što će

Gdje se ja to veselim što će susjed platit porez - kako bi rekao @zaphod - EKSKUZEMOA !?

Nit´ se veselim ni`t se ne veselim.

Pa kvragu, u sva svoja 3-4 komentara apostrofirao sam indirektno svoje neslaganje što se kriminal posredno želi sankcionirati, koliko toliko, kroz porez tj. bar tako ja to doživljavam (ne kažem da je to namjera SLinića).

U današnjem JL piše da će taj porez biti zapravo zamjena za odsadašnju komunalnu naknadu, a citira se i Ljubo Jurčić koji kaže da bi ozbiljne predradnje za uvođenje tog poreza trebale trajati najmanje 5-6 godina da bi se on pravedno i stručno odmjerio i razrezao na opće dobro.

Dakle, još jednom, porez kao "kaznu" za kriminal ne odobravam, ali ističem da i takav (po meni) nejaki pokušaj odmah nailazi na golemo protivljenje mnogobrojnih, pogotovu onih koji spominju da "eto pošten čovjek nemre više imat ni običnu klet".

Suštinski nesporazum objašnjen je u zadnjem (pri vrhu) komentara od @luka !
SamokKad bi to još SDP-ovci shvatili. Zapravo, vjerojatno to i znaju, ali su odavno već konformisti i mediokriteti nesposobni za promjenu !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Dakle, još jednom, porez kao

Dakle, još jednom, porez kao "kaznu" za kriminal ne odobravam, ali ističem da i takav (po meni) nejaki pokušaj odmah nailazi na golemo protivljenje mnogobrojnih, pogotovu onih koji spominju da "eto pošten čovjek nemre više imat ni običnu klet".

Logično je da nailazi na golemo protivljenje kada se "kazna za kriminal" želi naplatiti od svih građana kroz porez.
Što bi građani koji se nisu bavili kriminalom da bi došli do svoje nekretnine trebali?
Veselo pljaskat ručicama i reći: baš super što mene koji sam sve platio drzavi, naknadno oporezujete da bi nadoknadili ono što su drugi pokrali!

Ova država nema nikakve šanse za bilo kakav napredak dok ne sankcionira kriminal i korupciju, oteto i pokradeno vrati državi i počne voditi politiku koja neće poštenje kažnjavati većim porezima.

U protivnom, uvijek ćemo se batrgati u jednim te istim govnima, a mladi naraštaji će se prilagođavati takvoj politici generirajući sve više muljara jer će to biti jedina mogućnost preživljavanja.

Za koji su klinac mnogi ljud plaćali 50.000 kuna da bi legalizirali svoj objekt ako ce drzava omoguciti legalizaciju ilegalnih bez ikakvih sankcija?
Koji je njihov motiv da ubuduce postivaju zakone ako drzava nagradjuje one koji zakone nisu postivali?

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Oprosti...

ali što za tebe znači - "koliko-toliko sankcionirati kriminal" ?!

Ja npr. mislim - koliki kriminal, toliko sankcija. Tako si mali Ivica zamišlja pravdu...

Kriminal nije ekološka katastrofa, pa da bismo sad svi trebali solidarno sudjelovati u saniranju. Premda kod nas doseže takve razmjere...

Uostalom, ne radi se ni o kakvom sankcioniranju kriminala, jer ako netko ima bespravne nekretnine, nekretnine koje je stekao muljažama, pranjem novca ili slično, porez mu je nagrada kojim mu se priznaje legalni i "pošteni" status.

Varaš se da se radi o nekakvom pravednom sankcioniranju, niti "koliko" niti "toliko". Linić jedino ide po pare, tamo gdje ih još može uzeti... kako bi ih mogao spiskati na način kako već vlast spiskava našu lovu godinama...

Potom će izjavljivati kako je porezna reforma uspješno sprovedena, slično kako sad govori kako je uspješno riješen problem brodogradilišta, dok zadovoljno gleda kako se vedri nebo nad Kraljevicom...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Po 5 (peti put) !

Jel˙ @bigulica ti mene čitaš ili ne ?!

Niti tvrdim (ne znam !) da SLinić ima namjeru kroz ovaj porez pružiti neku "iluziju zadovoljštine" mnogima, a još manje da "pristajem" da se umjesto drastičnog sankcioniranja kriminala podvaljuje surogat, a koji i kao takav ne "prolazi " kod 2/3 stanovništva.

Zašto, o tome smo već pisali,a ponešto i ja.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Kriminal kao ekološka katastrofa

Kriminal nije ekološka katastrofa, pa da bismo sad svi trebali solidarno sudjelovati u saniranju. Premda kod nas doseže takve razmjere...

Bigulice, ovo je moćno! Oduševljen sam!

Tko je glasao

Novcoupravljači

Ovdje se mnogobrojne kriminalce ne kažnjava u najvećem broju nikako; tj. odlaze na nove pozicije gdje se mogu još više "oopernatiti", a onda zaslužena mirovina ili savjetnička funkcija/sinekura + bogata optremnina.

Je, a ti im samo daj još više novaca od poreza. Pa što misliš tko će upravljati novoprikupljenim parama od poreza na imovinu. Ti? Za opće dobro možda? Nemoj me nasmijavati, njima upravljaju upravo ovi koje spominješ.

O Bože, nema nama pomoći...nema...

Tko je glasao

Pa valjda sam razumljiv ?

Pa, jasno je valjda, ne odobravam naravno da se sankcionira ordinarni kriminal kroz poreznu politiku.

No on se uglavno ne sankcionira uopće kada su u pitanju poduzetničko-tajkunsko-političke elite + cijela bulumenta sitnijih pomagača + korisnici mnogobrojnih državnih i paradržavnih sinekura i onih koji su na "sigurnoj plaćici".

Ovim porezom pokušava se samo stvoriti "privid" neke "nove pravednosti" i kao takvim "zamazat oči" naivnima, ali i takav mlaki pokušaj odmah "diže na noge" mnogobrojne ...

2/3 naspram 1/3 - kada bude obrnuto, a dolazi skoro vrijeme kada će biti 2/3 u "gabuli" razotkrit će se i "lažni pravovjerci i pravednici" !

Ti? Za opće dobro možda? Nemoj me nasmijavati, njima upravljaju upravo ovi koje spominješ

Pa naravno da je to i meni jasno, a i mnogim drugim; zato je i sam pokušaj uvođenja kompromitantan jer pokušava mrvicama zadovoljit opljačkane, ali i kao takav jalov i nedjelotvoran pokušaj ima odmah protivnika koliko hoćeš i koji ga "prokazuju" isključivo kao želju za "osvetom nesposobnih jalnuša" !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Novi porez - nove nepravde

Pa naravno da je to i meni jasno, a i mnogim drugim; zato je i sam pokušaj uvođenja kompromitantan jer pokušava mrvicama zadovoljit opljačkane, ali i kao takav jalov i nedjelotvoran pokušaj ima odmah protivnika koliko hoćeš i koji ga "prokazuju" isključivo kao želju za "osvetom nesposobnih jalnuša" !

Zaista ne znam kako netko može očekivati da će građani koji su teškom mukom zaradili novac i kupili nekretninu mogli blagonaklono gledati kako im Harač-paša Linić otima još novaca? Mislim da su reakcije ljudi prirodne i opravdane. Tim više što već i vrapci na grani znaju kako se u ovoj zemlji upravlja javnim novcem i da će taj novac generirati samo nove nepravde. Tko bi se tome veselio?

Tko je glasao

Ovim porezom pokušava se samo

Ovim porezom pokušava se samo stvoriti "privid" neke "nove pravednosti" i kao takvim "zamazat oči" naivnima, ali i takav mlaki pokušaj odmah "diže na noge" mnogobrojne ...
Daj mi molim te objasno sto bi znacila ova recenica?
Da li to osudjujes mnogobrojne koji ne zele prihvatiti privid nove pravednosti i mazanje ociju, tj. koji ne zele biti naivni i spremni su to pokazati "dizanjem na noge".
Znaci li to da se cudis sto na mlaki pokusaj zamazivanja mnogi nisu spremni nasjesti?
Da li ti to zagovaras potrebu totalne retardacije drustva?
Ja drugacije ne mogu objasniti tvoju recenicu.....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

svu dubinu ovog posta

svu dubinu ovog posta nemoguće je nagraditi samo sa jednim plusom..

trenutak istine

Tko je glasao

nijedan porez nije tragičan

nijedan porez nije tragičan dok ga se može zatvoriti. Posljedice ovog poreza u trenutnoj situaciji ustinu nije teško predvidjeti.

Što se tiče toga što je rekao nobelovac, oprostite mi na mojem manjku razumijevanja za uzvišene teorije oporezivanja. ipak sam ja pragmatičan, čovjek, proleter vulgaris,oporezovani, moglo bi se reći, čak pomalo anemičan.. možda iz tog razloga moj manjak razumijevanja?

in principio (erat porez), zemljišna renta je vrlo star izum, mnogo starija od dotičnog gospodina, proizašla iz činjenice da sva zemlja pripada kruni/Bogu, tj. njegovim predstavnicima na zemlji.. u ovom slučaju- vlasti/predstavniku "društva/građana"..

činjenica da oni koji koje vlast navodno predstavlja nikad nisu izrazili želju za tim porezom nije bila bitna tada, pa očito ni sada..

zemlja je oduvijek bila "ograničeni resurs" pa uistinu nikad nije bilo logično da ju netko može posjedovati, osim vlasti, tojest.

evo, možda ipak ima nade za mene..

trenutak istine

Tko je glasao

pragmatički govoreći,

pragmatički govoreći, zanimljivo bi bilo pozabaviti se i količinom zemljišta koje je formalno pravno u vlasništvu hrvatske države.. mislim da se ono kreće oko polovice ukupnog teritorija Hrvatske.. nešto manje.. možda 40 %, možda bi i tu trebalo potražiti uzroke tolike ograničenosti ovog resursa?

nitko da to stavi "u funkciju"..

evo, predlažem da gradska čistoća kosi travu u mojem dvorištu i to nosi kompostirati.. recikliranje će poletjeti u nebesa, a komposta će biti samo tako..

neka sade tamo i krumpire ako treba.. evo zadovoljit ću se sa jednom desetinom.. a zemljište će biti u funkciji..

neka moj komadić šume stave u funkciju.. poklanjam im sva drva.. zadovoljit ću se sa samo jednom desetinom. Nakon toga neka na njemu posade deficitarne agro-kulture, opet ću se zadovoljiti sa samo jednom desetinom i sve će biti predivno u funkciji.. ograničeni resurs služiti će općoj dobrobiti..

štoviše, i komunalno-poljoprivredne službe funkcionirati će kao lude. Mislim da bi se tako moglo potaknuti i zapošljavanje.. Gotovo sam siguran kako će debela većina Hrvata zemljo-nekretninoposjednika rado pristati na ovakav aranžman.. budimo inovativni i kreativni.. mogu odvojeno skupljati paradajze i krastavce..

ili su oni to zamislili obrnuto?

trenutak istine

Tko je glasao

Sve za resurse u funkciji

pragmatički govoreći, zanimljivo bi bilo pozabaviti se i količinom zemljišta koje je formalno pravno u vlasništvu hrvatske države.. mislim da se ono kreće oko polovice ukupnog teritorija Hrvatske.. nešto manje.. možda 40 %, možda bi i tu trebalo potražiti uzroke tolike ograničenosti ovog resursa?
nitko da to stavi "u funkciju".

Milijun hektara neobrađene zemlje u privatnom i državnom vlasništvu, govore o silnom političarskom "zalaganju "za hrvatsku poljoprivredu i selo, baš kao i najavljene kazne za neobrađenu zemlju i novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Jako me zanima , kako će država plaćati te kazne lokalnoj samoupravi, za svoju neobrađenu zemlju.

Biti će love do krova.
Sve za resurse u funkciji.)))

Tko je glasao

a ne, lokalna samouprava ima

a ne, lokalna samouprava ima dužnost to staviti u funkciju, ako ne uspije, to će učiniti agencija i to im naplatiti..

trenutak istine

Tko je glasao

dakako, kao vlasnik,ja

dakako, kao vlasnik,ja donosim pravilnik o iskorištavanju mog zemljišta..

trenutak istine

Tko je glasao

Kad bismo se bar mogli nadati

Kad bismo se bar mogli nadati da će netko ukazati Vladi na ovo o čemu govoriš. Iako bi već na slučaju legalizacije bespravno izgrađenih objekata na obali mogli i sami uvidjeti da oporezivanje nekretnina ni na koji način neće moći nadoknaditi (1) štetu u prostoru i (2) nelegalno stečenu potencijalnu korist od vrijednosti zemljišta na kojem su ti objekti izgrađeni.

nemesis

Tko je glasao

"Sva imovina mora biti u funkciji"... bogaćenja krupnobogatih

Sva imovina mora se privesti u funkciju.
A funkcija joj je služiti samo krupnobogatima.

Svi ostali imaju demokratsko pravo biti oslobođeni briga oko imovine.

Tako oslobođeni mogu ispunjavati zakonitosti tržišne ekonomije i postati najjeftinija radna snaga, koja će iz krize izvući, svakoga osim njih samih, a i češće će se moći seliti.

Imaju mogućnost i javno se spaliti pred Parlamentom, kao što to rade u naprednim državama i tako postati medijski zanimljivi:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/preminuo-muskarac-koji-se-zbog-neimas...

Tko je glasao

demokratsko i moralno pravo hrvata

Svi ostali imaju demokratsko pravo da se uvuču u bulju rukovodstvu sdpa i hdza, a preko njih lopinama koi su ih instalirali , ako su škovace od ljudi .
Drugi koi nisu škovace imaju moralno pravo da pljunu prvog hdzsdpovca na kojeg nalete.

Samospaljivanje kao radikalno rješenje smatram neučinkovitim i krajnje idiotskim činom . Nije li blesavo potrošit benzinu na suicid umisto za likvidaciju onog koi te doveja do tog stanja ??? Suicidem ne daješ nikakav primjer ljudiima koi su u sličnoj situaciji . Oli će te ko slidit ?? Ako spržiš benzinom kojega na vlast i li barenko njegovog utirača ( suca, poreznika ,policjota i slično ) to more bit prava stvar . More se desit da još koji ludonja inspirisan tom paljevinom itne koju bombu ili dinamitu i eto tarapane.

Molim da demokrati ne misle kako sam ja za paljenje ljudi od države , naprotiv ja sam protiv svakog paljenja ,ali ako moram nekog spaliti , iskreno rečeno , ni u ludilu nebi palija sebe i sebi slične , nego one meni neslične.

Tko je glasao

Svi ostali imaju demokratsko

Svi ostali imaju demokratsko pravo biti oslobođeni briga oko imovine....ovo ti je već odavno zacrtano kao neizbježno. J.M. Keynes je teorijski odavno ovo postavio kao mogućnost za borbu protiv ekonomskih depresija..."When individuals refuse to put capital at risk and the economy stagnates, the government has the responsibility to take control of this capital -- either by taxing it away from those who have it and will not invest it or spend it, or by borrowing it from them, and then taking a collective risk in putting it to use.".. "This all makes eminent sense. Socialism becomes necessary when there is a breakdown in capitalism"....jedino u onim svojevremenim uvjetima industrijskog tržišnog okoliša. Neokeynesianci, kao svaki konzekventni NEO falsifikatori izvornog mislioca na kojeg se pozivaju u potpuno drukčijim uvjetima privređivanja postindustrijskih društava i lobističkog ekonomskog okoliša koriste njegovu misao bez namjere da to bude privremena intervencija.
...kao što im ne pada na pamet da proračunske deficite koje je njihov "guru" smatrao privremenim sredstvom intervencije u kriznim ciklusima nadoknaditi u boljim vremenima.
Današnjim vladajućim neokeynesiancima je ovo sve jedan ekonomski ciklus, i nije ih briga tko plaća račun ako to nisu oni sami...

Tko je glasao

Ovo je odličan komentar...

A citirani dio, barem meni, potvrđuje svu pogubnost kapitalističke filozofije gdje "stalno na svijetu samo rast jeste", kao i lažljivost deklariranih zaštitnika slobode pojedinca (premda mi se čini da ti nisi na to mislio ;).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

?

...bormeć, niti tvoj komentar nije loš...
Vidiš stvari koje ni u snu ne bih sam vidio, iako, uz sav napor ipak ne vidim to na što upozoravaš....
...iako taj zahtjev za rastom a prirori niti meni nikada nije sjeo i smatram ga zlom kao takovim, prosvjetli me, kojim zakučastim putevima si ga pronašla u ovom komentaru...i kojim još zakučastijim stazama si došla do toga da su narečeni keynesianci i neokeynesianci ikada bili ti kojima je sloboda pojedinca bila na srcu? i da su ikada bili ti koji zastupaju ikakvo a kamo li slobodno tržište? nije me sram da ne znam... rado bih bio poučen...

Tko je glasao

uistinu, u kojoj i čijoj bi

uistinu, u kojoj i čijoj bi to funkciji mogla biti osobna imovina, konkretno,nekretnine, koje su trenutno u vlasništvu građana RH? kakve su to funkcije za njih predviđene? a tek ušteđevina... koje bi se sve divne funkcije za nju moglo naći..

trenutak istine

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci