Tagovi

Porez na dohodak - može li promjena poreznih stopa pomoći

Nakon što su sindikati predložili da se poveća osobni odbitak zaposlenih, sindikalci su rekli da bi odbitak smanjio prihode od poreza na dohodak za nekih petstotinjak milijuna kuna. Vlada je rekla da bi time lokalna samouprava izgubila tri milijarde kuna prihoda, te da su sindikalci krivo izračunali smanjenje prihoda od poreza na dohodak.

Može li se ipak povećati osobni odbitak, a da se ne smanje značajno prihodi od poreza na dohodak, te istovremeno da se suviše ne optereti građane ili dio građana većim porezima.

Ja ću iznijeti svoj prijedlog, a vi recite da li valja te imate li vi neku bolju ideju.

Prema podacima Instituta za javne financije, obveznici s najvećim prihodima plaćaju i najviše poreza, 10% onih s najvećim prihodima je uplatilo 66% ukupnih prihoda poreza na dohodak, dok su oni s najmanjim prihodima pridonijeli s tek par postotaka.
Postigne li se da oni s najvećim prihodima plate jednak porez kao i do sada mogli bi dijelom osloboditi plaćanja one najsiromašnije

Povećavši osobni odbitak, i mijenjanjem poreznih stopa moglo bi se postići željeno, povećanje odbitka, da se uvelike ne poveća porezno opterećenje građana, i da se samo malo smanje prihodi od poreza na dohodak.

Bilo bi dobro da porezni odbitak iznosi 50% prosječne plaće i da se plaća oporezuje po stopama od 20%, 30% i 40%.

Znači ovako:
Pošto je prosječna neto plaća oko 5000 kuna, osobni odbitak bi bio 2500 kn.
Od 2500 do 5000 kn bi se oporezivalo po stopi od 20%, od 5000kn do 15000 kn 30%, a od 15000 kn nadalje po stopi od 40%.

Po sadašnjem sustavu zaposlenik s plaćom od 7000 kn bruto plaća 680 kn poreza na dohodak, po onom što sam ja predložio bi plaćao 680 kn.
Onaj s plaćom od 14000 kn bruto plaća 2240 kn poreza, a po onom što sam ja predložio bi plaćao 2360 kn.
Onaj s plaćom od 28000kn, plaća 6160 kn poreza, a po mom bi plaćao 6460 kn.
Onaj s plaćom od 56000 kn bruto, plaća 17353,73 kn poreza, a po mom bi plaćao 16552,20 kn.

Pošto oko 90% prihoda dolazi od 30% onih s najvećim prihodima, svota novca prikupljenog od poreza na dohodak se ne bi uvelike smanjila, a najsiromašnije bi se porezno rasteletilo.Dio novca koji će umjesto u proračun ići u đepove građana opet će se vratiti državi kroz PDV, trošarine i druge poreze.

Ne smatram moj prijedlog nečim što bi trebalo usvojiti već idejom na tragu koje bi se moglo pronaći rješenje da se socijalno najugroženijima pomogne, a da se proračun ozbiljno ne naruši.

Osobno bih bio najretniji kad ne bi bilo progresivne stope oporezivanja dohotka i kad bi se sve plaće oporezivale u jednakom postotku, kad bi promjene poreza i poreznih zakona bile dio dugoročne politke čija je svrha stabilan ekonomski napredak zemlje, a ne kao traženja načina kako napuniti državnu kasu ili kao vatrogasne mjere u kriznim situacijama ili povlađivanje biračima uoči izbora.

Komentari

Dao bi ti minus, ali je

Dao bi ti minus, ali je važno da se o ovomu priča pa ipak neću. Nesvjesno nasjedaš na flat tax propagandu, a osim toga si i napravio si točno istu grešku kao i sindikati - podcijenio si stvarni učinak osobnog odbitka.

Kao prvo pravo na osobni odbitak imaju svi građani, pa njegovo povećanje automatski znači povečanje svih plaća u zemlji i sukladno s time i smanjenje poreznih prihoda. Kao drugo osobni odbitak uvećava sa svakim uzdržavanim članom (njih ima skoro milijun). Zbog toga je prosječni osobni odbitak 2400 a ne 1600 kn, pa nimalo ne čudi da otprilike 250 tisuća građana uopće ne plaća porez na dohodak. Kada bi se osobni odbitak povećao na 2500 kn, prosječni bi iznosio 3500 kn i otprilike pola milijuna građana uopće nebi plaćalo porez na dohodak.

http://www.dzs.hr/Hrv/publication/2007/9-2-5_1h2007.htm to ti je distribucija dohodaka po visini neto plaće. To valja preračunati u bruto, pa se onda igrati sa simulacijom poreznih prihoda.

U RH u porez na dohodak ne spadaju samo prihodi od rada, već i prihodi od kapitala, imovine i svega ostalog. Osim toga postoji velika lista izuzetaka. Porezni sustav ne valja zato jer je kompliciran, a pravo na povrat poreza u potpunosti mogu iskoristiti samo oni koji zarađuju više od 6500 kn neto (dakle otprilike 150 000 sretnika).

Riješenje? Odvojeno oporezivati imovinu i kapital, izbaciti ih iz poreza na dohodak i zatim korigirati stope, odbitke i izuzetke. Osim toga treba i redistribuirati porezne prihode među razinama vlasti. I konačno natjerati minstarstvo da ih objavi.

Tko je glasao

Priznajem da se baš i ne

Priznajem da se baš i ne razumijem u porezni sustav, a i njegova kompliciranost baš ne pomaže u razumijevanju.
Napisao sam post baš zato da mi netko objasni zašto moj prijedlog ne bi funkcionirao.

Od naroda se traži da na izborima izaberu prave ljude, da donose prave odluke, a nitko se ne trudi baš previše objasniti, zašto je nešto dobro ili ne, kako sve funkcionira.
Prisiljeni smo odluke donositi neinformirani ili na temelju poluinformacija. Na kraju odluke donosimo na temelju emocija i dojmova.

Koliko ljudi zna išta o poreznom sustavu i dokumentima na kojima se temelji EU? Koliko saborskih zastupnika zna išta o tome?

Možda bi i promjenom koeficijenta kojim se povećava osobni odbitak na temelju uzdržavanih članova mogli postići da moj prijedlog ipak funkcionira?
Govori se da bruto plaće rastu brže od neto, vezivanjem odbitka tako da uvijek iznosi polovicu neto plaće to bi se trebalo smanjiti. Poslodavcima bi tako bilo jeftinije povećati plaće onima koji imaju male plaće.

Tko je glasao

Odvojeno oporezivati imovinu

Odvojeno oporezivati imovinu i kapital, izbaciti ih iz poreza na dohodak i zatim korigirati stope

Oporezivanje raznih vrsta prihoda (osobni dohodak, imovina, kapital, itd.) odvojeno ili u sklopu istog poreznog podneska je stvar tehnike. Ali, svakako je zbog jasnoće i željenih ekonomskih efekata raznih vrsta poreza poželjno da se svaka vrsta prihoda obračunava izdvojeno.

Ono što stvara najveću komplikaciju u razumijevanju je da se porezom na dohodak smatra samo dio prihoda iznad osobnog odbitka, a socijalni doprinosi iz brutto plaće, te davanja poslodavca, se vode kao nešto sasvim drugo, iako su i to u biti porezi.

Oko poreza na osobni prihod, najjednostavnije bi bilo slijedeće:

- definirati što se sve ubraja u osobni prihod (plaće, pokloni,....)
- današnje socijalne doprinose podvesti pod porez na osobni prihod.
- osloboditi poslodavce bilo kakvih davanja na ime plaća zaposlenih. To implicira da se taj dio davanja uključi u brutto plaću, koja postaje ukupni i jedini trošak poslodavca oko zaposlenih (osim eventualno nekih neoporezivih, neobaveznih "goodies").
-odrediti jedan minimalni osobni odbitak na koji se ne plaća nikakav porez niti doprinos
-odrediti eventualne olakšice, i na koju vrstu poreza se odnose (opći i/ili samo progresivni)
- na ostatak razrezati jedinstvenu stopu osnovnog državnog poreza i lokalnih poreza unutar nekih propisanih stopa (ovisno o potrebama lokalne zajednice)
- za prihode veće od prosjeka, razrezati odgovarajuće progresivne stope u npr. 2 stupnja, pazeći da najviša marginalna stopa ne bude destimulativna za one najsposobnije
-sve kategorije gradjana trebaju plaćati porez na osobni prihod po istom sistemu

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci