Tagovi

Ponuda za neovisno nebo

U posljednje vrijeme shrvani panikom i saznanjem da im izmiče vlast uz koju paralelno stupa moć, vladajući sve više trtljaju o crvenoj opasnosti, jugosferi, i unutarnjim i vanjskim neprijateljima. A zapravo sami su u posljednjih 8 godina vladavine učinili da Hrvatska postane što slabijom. Sve svoje napore usredotočili su na pristupanje u NATO i EU. I jedno i drugo je ostvareno a Hrvatska je još slabija nego prije. Nisam od onih koji u svima i svemu vide neprijatelja. No činjenice su činjenice. Živimo u „dobro susjedskom“ okruženju u čiju smo se dobrotu mnogo puta uvjerili i to na neugodan način. Iako smo dobili rat za neovisnost, još uvijek nas proganjaju poraženi.
Iz jedne ratom stvorene vojske i naoružanja upitam se gdje smo sada? Moje dame i gospodo samo u zrakoplovstvu spali smo na dva miga kojih se boje više piloti i ljudi po njivama nego neprijatelj. A taj kojeg nazivamo poraženim neprijateljem u ovom je času spreman u zrak podići 80 osposobljenih moderniziranih zrakoplova. Kao odgovor na to često slušam diskusije: - A kaj nam moreju? Tu je NATO. E brus velim ja njima. Ako je amerika lider NATO-a i posjeduje F16, F18, Stealth i tko zna što sve ne nisu uspjeli na vrijeme obraniti New York, i Pentagon. I dok se iz njihovih baza (Aviano) dignu zrakoplovi, (za što nije dovoljan samo poziv) mi smo već ugroženi. No nije samo to u pitanju, niti želim takav scenarij. Hrvatska više nije gospodar svog neba. Prema potrebi NATO jednostavno najavi zatvaranje zračnog prostora i mi smo dužni to poštovati. Svakodnevno nadlijeću naš zračni prostor, najave se kontroli leta a ova jednostavno preusmjerava promet ostalih zrakoplova.
Hrvatska nema ni jedan zrakoplov koji bi mogao nadgledati što NATO- dečki rade. A rade svašta. I što sada? Nakon krvavo stečene samostalnosti opet nismo svoji gospodari. Ponovo ovisimo o drugima. Ponovo se sredstva namijenjena vojsci preusmjeravaju, poklanjaju za izgradnju biskupija, i crkvica, i mnogih drugih svjetovnih aktivnosti. Kada mi političari tvrde da nema sredstava za ovo ili ono samo se gorko nasmijem, i taj dan ne bi želio ići na ispovijed župniku. Novaca je uvijek bilo, ne dovoljno, krivo preusmjerenog, otuđenog, pronevjerenog, i što je najgore od svega u rukama totalnih neznalica. Hrvatska je nedavno dobila ponudu koja se ne smije odbaciti, s obzirom na pomanjkanje novca. Hoćemo li tu ponudu prihvatiti ovisi o političarima koje u ovom momentu brinu druge brige. (Ponuda na linku)
http://web1.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVi...
Kao humanisti i pacifistu gade mi se oružani sukobi. No oni su u današnjem svijetu neminovnost. Kao za neki siguronosni ventil svijet se opredijelio za lokalne sukobe i ratove.
Pitam sve cijenjene branitelje, sve sudionike domovinskog rata, da li su nakon 1995. sanjali da ćemo spasti na dva Miga 21 koji su jedva u stanju poletjeti. I sada se svi mi pitamo jesmo li zaista samostalna država? Tko je i u čije ime srozao HV na tako niske grane? Branitelji s galerije Sabora nisu željeli postaviti takvo pitanje vladajućima. Njima je bilo važnije da se donese zakon, kojim će biti zabranjen uvid u registar i njihova prava.
Bez patetike. Nemojte nas plašiti s crvenima, zelenima plavima i crnima. Jugosferama i povratkom u Balkanske asocijacije. U to nas uvodite već samim pristankom da uđemo u EU.
Pomaganjem ostalima s Balkana da uđu u EU, kad, tad će nestati granice. Pokušajmo ostati zaista neovisni i ne dozvolimo drugima da nas čuvaju više nego što je to potrebno.
Sjetite se 1991. Pola Zagreba je govorilo: Tu je NATO, začas će uploviti 6. flota. ako se Srbija drzne napasti Hrvatsku. Imali smo priliku vidjeti kako su brzo stigli.

Tagovi

Komentari

Naše ili NATO nebo ?

Danas kada rijetki naši mediji koji još objavljuju vijesti o Libiji javljaju o padu predzadnjeg Gadafijevog uporišta, Bani Valida, nebo nad Kvarnerom između 14 i 17 h
bilo je opet puno NATO aviona koji su se vraćali u bazu u Avijanu (IT).

O tome malo komentara kod nas; ali zato znamo da je Soraja sredila zube i da je sada baš kako treba (i još sličnih p.... ). Na TV-u sapunica po izboru, u svako doba dana; i koga onda još briga čije je naše nebo i tko i kada i zašto njime leti.

Sredinom petog mjeseca, isto u to doba dana, u jedom trenutku vidjelo se i preko 30 aviona koji su iz svih smjerova letjeli nad Kvarnerom prema Avijanu. O tome nigdje ni spomena. ( i početkom 7 mj. mogao se vidjeti s. prizor).

U Rijeci je na remontu američki zapovijedni brod koji je usmjeravo zračne napade u Libiji. Bit će tu i do početka studenog. Ako me sjećanje ne vara, i uoči zadnjih i predzadnjih izbora u Rijeci je u "prijateljskoj" posjeti bio USA brod.

Toliko o tome koliko je naše nebo i more još uvijek naše.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Avioni kao igračke za gangstere

Naravno da nam ne trebaju skupi avioni. Helikopteri su OK. Ali gangsteri koji su navodni stručnjaci, pa idu u kupovinu aviona i rezervnih dijelova trebaju nešto da bi zaradili provizije i kupovali lažne rezervne dijelove. Pa tako su upropastili i stare MIGove, jer su kupovali istrošene i falsificirane rezervne dijeloove i za to nije nitko odgovarao. A mediji i vlast širi lažne vijesti da Slovenci moraju plaćati što im Mađari i Talijani šrtite nebo. Slovenija je članica NATO pakta i nego im štiti NATO, a NATO je odredio da to budu avioni Italije i Mađarske. I TO NE KOŠTA NIŠTA. Uostalom, ionako plaćamo skupu članarinu za NATO, pa bi time nešto i dobili za taj novac kojeg šaljemo u Bruxelles. I sve one priče da će privreda zarađivati zato što smo članice NATO pakta su lažne. Nitko ništa nije zaradio osim par oficirčića koji će dobiti devizne plaće u Bruxellesu. Uostalom, kada počnu dolaziti prve crne plastične vreće iz Afganistana, znbat ćemo i koja je dodatna cijena članstva.

Tko je glasao

Često mi se čini da je i ta borba za EU

zapravo borba tih nekih budućih EU oficirčića, gdje bi se mi na referendumu direktnom demokracijom trebali izboriti za njihove EU oficirske plaće...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

rasprava o proviziji

Ti zrakoplovi nemaju uopće sigurnosne svrhe za hrvacku. To je posao koi će se napraviti isključivo radi provizije i auta marke volvo koje će neko dobit na poklon. Taj zrakoplov kad poleti za tri četir minute napušta naše nebo . Pa srbi su ih imali na stotine i učinak im je bija nikakav.
Nama tribaju helikopteri i to američki koje ima američka obalna strža . Sa tim helikopterima bi pokrili kopno i more. Vojno bi bila pokrivena hrvacka i imali bi od njih koristi u miru.
Naša vlast ih neće uzet, nego će drpnut lovu na tim lovcima koji će ležat po hangarima jer nemamo goriva i love za održavat . Ali i to je upitno jer ne znam mogu li oni više ikog vani zajebat da im da kredit.
Mi ovdi pričamo o skupim avionima a mi nemamo para niti za popravit ovu šaku jada od avijacije i mornarice . Mi nemamo ispravni brod koji bi moga vatat talijansku koču , a i da kojega i popravimo ko će nam dat goriva za njega.
Ne znam uopće svrhu tog aviona osim da ga kupimo i opituramo da svi vide da je hrvacki i pošaljemo u avganistan ili libiju da ga slikaje cnn.
Za te pare kolko oni koštaju moremo napravit u vukovaru tvornicu i proizvodit lake avione, more bit da bi što i zaradili.

Tko je glasao

Tu je pogodak

tomy82
Zrakoplovstvo je samo bio jedan primjer. Devastirano su svi rodovi HV

Tko je glasao

Ma,

dosta bi nam bile i praćke za bacat kamenje.

Tko je glasao

malo trolanja...

Baš mi se sviđa kada se oko neke ovakve - prilično bitne teme - bez problema dođe do skoro jednoglasnog zaključka - i to isključivo na racionalnosti; bez obzira na političke stavove... Možda ima nade :)

Tko je glasao

prazne puške se boje obje strane...

...a što bi se desilo kada bi urbi et orbi objavili da smo kupili
one nevidljive? koštalo bi nula kuna a nitko ne bi igrao na
proviziju.

Tko je glasao

Slažem se za @zapom

mala zemlja ako nema pretenzije za proširenje na račun susjeda uopće ne potrebuje borbeno zrakoplovstvo,a kritike na račun NATO-a pokazuju da se ne razumije način funkcioniranja NATO-a.
E sada,ako ima kakve gospodarske koristi koja ide uz kupnju aviona,npr.da nešto proizvodimo i mi,da se to uveže nekako,onda sam za.

Inače,megalomanija za tim avionima podsjeća me na jednog mog poznanika koji ne može pogoditi ni društveni dom,u lov skoro da ne ide,divljač ne voli ni na tanjuru,ali morao je imati vrlo skupu austrijsku pušku i relativno skupog psa kojeg je kupio od mene (he,he) a koji kod njega ništa ne radi nego uživa život kućnog ljubimca.

Što se tiče pretpostavljenih,hipotetskih ugroza,pa oružje se vrlo brzo i lako nabavi.

sve dobro...

Tko je glasao

ok....

Koliko bi naše nebo bilo sigurnije da imamo dva F16 umjesto dva miga ???

Tko je glasao

F35

@otili
F16 se prestaje proizvoditi a nasljeđuje ga F35. Za male novce možemo dobiti samo trup i krila bez opreme.

Tko je glasao

uštedimo...

Možda razmisliti o kupnji bez krila ??!!

Tko je glasao

2x16=32 < 35 .. kolika je

2x16=32 < 35 .. kolika je razlika u kvaliteti? cijena nije bitna, prava sitnica

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne bi bilo sigurnije jer F je

Ne bi bilo sigurnije jer F je 16, a MiG je 21, a 21>16.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

a tek da imamo 10tak

a tek da imamo 10tak kanadera...

mogli bi vodom zasipavati eventualne neprijatelje na tlu

usput i gasiti pozare (samo usput)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

I još

koji katapult kućne izrade, da možemo Srbima razbijat prozore. :)

Tko je glasao

Da smo u oluji imali

Da smo u oluji imali dvadesetak tih aviona sad bi uz gotovinu imali u hagu i dvaes pilota.
Zamisli još stotinjak odvitnika u hagu.

Tko je glasao

ne bi ni doslo do suda ..

ne bi ni doslo do suda .. kanaderi bi djelovali na neprijateljsku elektroniku i ne bi bilo snimaka ni dokaza..

sve bi im pokvarili

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

... pogled u budućnost

Iskreno, više bih nade polagao u dobru i modernu PZO negoli zrakoplovstvo koje je prilično skupo i, čini mi se, često samo sebi svrhom. 50 godina su europske zemlje utucavale gomilu novaca u ratne avione koji nikada nisu poletili na borbeni zadatak.

No, da u mnogim stvarima mi kao zemlja, društvo - uopće nemamo neku viziju, to je definitivno istina - pa tako i u ovom području. Niti u smislu čuvanja i kontrole morskog područja, niti u ičemu drugome.

Tko je glasao

Zrakoplovi su avioni, helikopteri, bezpilotne...

PZO je dio snaga zrakoplovstva...

Tko je glasao

ok...

... ako ti se ispravlja tek tako, a shvatio si što želim reći :)

Uglavnom što se tiče zrakoplovstva, ulagao bih samo u što jaču obranu (PZO sustavi). Zrakomlate GSS-u, policiji i zdravstvu. Aviona - nula, osim kanadera i nešto vojnih transportnih. Po meni je ovako maloj zemlji neisplativo imati borbenu avijaciju (šmrc, i ja sam kao mali htio postati pilot).

Tko je glasao

Slažem se

Moć SAD i VB u nadzoru neba, i zapravo čitavog ratišta, je takva da avijacija i većim zemljama i puno bolje organiziranijim državama nego što je RH može služit samo u paradne svrhe.

Plus,
na ovim prostorima sve stajaće/službene vojske se, kad-tad, uglavnom brzo "raspadnu" pred naletom narodnog gnjeva ili traže spas u kolaboraciji sa napadačem/okupatorom koji ponekad dolazi i u vidu saveznika - NATO primjerice, da sačuvaju "vojničku čast".
(sve novonastale države ex-SFRJ guraju se pod NATO "kišobran" , ono, nas i Kineza 300 milijuna, a zapravo postaju sateliti, pomoćne trupe, i čuvari globalnog kapitala koji ubrzano zaposjeda ove prostore. Naravno, sve uz usrdnu pomoć "domoljuba" !)

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci