Tagovi

Ponos nacije!

Tako reče Bepo u jednom ovdašnjem komentaru (Bepo, ovo ne shvati nimalo osobno - samo si me potakao da nešto napišem što dugo u sebi nosim).:

"...ali kakve veze ima sramotna presuda haških sudaca sa mogućim srpskim investiranjem?"

Ima Bepo, ima! Nije pitanje Srba, ili pitanje crnaca sudaca u Haškom Tribunalu, špijuna tužilaštvu isl. Pitanje je nas, naše dosljednosti, i poštovanja vlastitih vrijednosti. Ponosa!!

Kod nas se od samog početka nove Hrvatske države odjednom nametnula "moda", shvaćanje, svijest o tome da sve ima svoju prodajnu cijenu, pa tako i one najsvetije vrijednosti hrvatske nacije, zanemarujući činjenicu da je hrvatska nacija upravo opstala zato što je vjerovala u svetost hrvatskih vrijednosti (materijalnih i nematerijalnih).

Navest ću samo par primjera da bi bilo jasnije:

• Stari Dubrovnik je spomenik nulte kategrije zapisan u UNESCO-u kao doprinos svjetskoj kulturnoj baštini - ali naš, hrvatski doprinos. Dubrovnik je u svakom svom milimetru umjetničko djelo. I nema svoju cijenu, kao što realno nema cijenu ni milimetar originala Leonardove Mona Lise. Pa ipak se prodaje!

• Svaki centimetar Vupikova zemljišta na Ovčari danas ima neprocjenjivu vrijednost za hrvatsku svijest, savjest i ponos. Pa ipak bi ga prodavali!

• Isto tako kao što i sve druge hrvatske vrijednosti nemaju cijenu, a prodaju se, krčme ponekad u bescjenje, kroz krađe, korupciju.

No malo tko se želio suočiti s činjenicom da se s takvim načinom obezvrjeđuje ponos nacije. A tko uništi ponos nacije, uništio je i naciju kao takovu. Nekada su nam naciju pokušavali uništavati tuđini, pa smo se ipak, i upravo zahvaljujući toj svijesti oduprli. Danas hrvatske vrijednosti obezvrjeđuju Hrvati, (i to najčešće oni "najveći") i to je ono zbunjujuće, deprimirajuće, i najopasnije. Nema gore stvari, niti gorih posljedica od samouništavanja.

Naime, najvrjedniji dio Hrvatske je njen narod (koji je to dokazao kroz cijelu svoju povijest), kojeg se ne poštuje ali stalno pokušava varati, potkradati ga i podvaljivati mu. Priča o budžeti ili proračunu je priča o porezu. Dakle takva ista je i priča o porezu koji se ubire od naroda, jer pripada narodu. Kao što mu neotuđivo pripadaju sve materijalne i duhovne vrijednosti koje je stvarao kroz stoljeća . Zato nije čak uopće važno kolika će stopa poreza biti nego kako će se sav taj novac trošiti.

Zato je uopće neprimjereno npr. raspravljati kamo će ići novac ubran od kapitalne dobiti - jer on ulazi u ukupni državni proračun! Ali je zato jako je važno kamo će ukupni taj novac otići, tko će sve se iz njega namirivati i - "namirivati".
Jer, država - to smo svi mi ! Jer država - to nije nijedna vlada, nijedna partija, nijedna administracija, a kamoli ijedan čovjek ma kako se on zvao. Zato svako potkradanje države i korupcija, znače potkradanje naroda i nose veleizdajnički biljeg, a svako prikrivanje korupcije je veleizdajnički posao.

U našim se unutarnjim odnosima, u kojima smo ozakonili pljačku, podvale i razne druge marifetluke, a javnu odgovornost (prema narodu - dakle prema Hrvatskoj) pretvorili u arogantno političko i drugo trgovanje, te mehaničko preglasavanje, nadglasavanja, demonstraciju sile - uništava ponos nacije!

Svojski su se neki trudili uništavati ugled domovine u našim očima, ali i vrijednost Hrvatske u tuđim očima. A u svjetskim razmjerima smo status žrtve mi sami mijenjali i pretvarali se u krvnike - na mnogo mjesta - na previše mjesta! Zato nam se i mogu događati ovakve stvari kao s famoznim presudama Haškog tribunala, jedne međunarodne institucije, koju smo mi našim zakonima proglasili najvišom hrvatskom sudskom instancom za ratne zločine. Kako smo ga stvarali, tako smo ga i od samog početka razgrađivali radi nečijih sitnih, s nacionalnog stanovišta gledajući bezvrijednih interesa, da bismo skrivali od procesuiranja neke sitne hrvatske duše - u osnovi neljude; kako smo razgrađivali vlastito tužilaštvo i sudstvo u Hrvatskoj, tako smo razgrađivali i haško tužilaštvo i sudstvo; kako pa smo politizirali (radi sitnih politikantskih namjera) naše pravosuđe tako smo politizirali i tu ustanovu, jer smo se i prema njemu nastojali odnositi kako to općenito radimo u Hrvatskoj (za nije li za nas i sud u Hagu trebao biti samo hrvatski sud, ali onakav kakvim ga sami shvaćamo!). Kao da je jednoj Carli del Ponte (pa i svim tiom sucima), s onakvom profesionalnom biografijom stalo do poigravanja s jednom, ijednom nacijom - ali ju pravni primitivizam bilo kojeg izvorišta i oblika svakako iritira, neizmjerno nerviraju sitne ige i podvale (pa čak dolazile i od samog premijera ili predsjednika države).

Sve to dodatno destruira ponos nacije. I danas imamo to što imamo. Nikada nisam bio toliko naivan da nisam bio svjestan činjenice da su odgovarajuće službe svjetskih moćnika imali uvida u sve te račune po Austriji do zadnje promjene, u sve afere po Hrvatskoj, u sva ratna i poratna događanja. Znaju vrlo dobro čak i to kako se svaki sat našao na premijerovoj ruci.

Samo navodno to mi u Hrvatskoj nismo znali. Ili su neki mislili da se ne zna. A i kad smo znali uglavnom smo šutjeli, pa s time kolektivno snosimo svoj dio odgovornosti. I onda bismo se navodno trebali diviti opet jednoj „srcedrapateljnoj“ sceni noćnog posjeta Vukovaru, u misiji navodne „obrane nacionalnih interesa “ povrijeđenih žrtava srpske agresija obezvrijeđenih, egzistencijalno i ljudski dovedenih ispod svakog dostojanstva. A samo jedan taj sat bi riješio egzistencijalne probleme nekoliko takvih obitelji.

Ja sam ponosan što sam Hrvat, nemam dugova prema domovini, pa koliko god to izgledalo neugodno, smatram da imam pravo sve ovo reći - u interesu ponosa nacije!!

Komentari

Ja sam ponosan što sam

Ja sam ponosan što sam Hrvat...

Bit ce zaista zanimljivo citati kako te budu "rastrgali" zbog ovoga sto rece...

Tko je glasao

,,Stari Dubrovnik je

,,Stari Dubrovnik je spomenik nulte kategrije zapisan u UNESCO-u kao doprinos svjetskoj kulturnoj baštini - ali naš, hrvatski doprinos.,,

Dubrovnik jeste hrvatski, ali je pre svega odraz stvaranja tokom istorije više mediteranskih kultura i naroda.
S toga je Dubrovnik, evropski, iako je hrvatski.
Ne znam otkud toliko gneva i osećaja ,,ugroženosti,, glede Dubrovnika i ostalog.Procesi su završeni, i to se više ne dovodi u pitanje.

Tko je glasao

Žao mi je da nisi pažljivo

Žao mi je da nisi pažljivo pročitaom lijepo sam napisao:
Nije pitanje Srba, ili pitanje crnaca sudaca u Haškom Tribunalu, špijuna tužilaštvu isl. Pitanje je nas, naše dosljednosti, i poštovanja vlastitih vrijednosti. Ponosa!!

Ako si mislio na Dubrovnik i srpsko svojatanje, to nikada nije bio problem, ali da se danas sveto tlo svetoga grada i hrvatskog ponosa prodaje - toi ne mogu zamisliti. Ni prihvatiti. Ne samo materijalno nego i duhovno, sve za nekoga ima cijenu, i sve se trži, sve se krčmi.

Nije tu pitanje blokiranja poduzetništva. jer se nad svime može razviti bilo čije poduzetništvo na dugoročnom najmu, koncsiji kako se kaže. Ali prodavati nacionalne svetinje, rasprodavati ih za neke jeftine interese i male novce - to je za mene nezamislivo.

Tko je glasao

A kakav bi tek bil da su ga

A kakav bi tek bil da su ga oni koji su ga rušili, još ljepšeg i starijeg izgradili?

Tko je glasao

,,Stari Dubrovnik je

,,Stari Dubrovnik je spomenik nulte kategrije zapisan u UNESCO-u kao doprinos svjetskoj kulturnoj baštini - ali naš, hrvatski doprinos.,,

Dubrovnik jeste hrvatski, ali je pre svega odraz stvaranja tokom istorije više mediteranskih kultura i naroda.
S toga je Dubrovnik, evropski, iako je hrvatski.
Ne znam otkud toliko gneva i osećaja ,,ugroženosti,, glede Dubrovnika i ostalog.Procesi su završeni, i to se više ne dovodi u pitanje.

Tko je glasao

S toga je Dubrovnik,

S toga je Dubrovnik, evropski, iako je hrvatski.
Ne znam otkud toliko gneva i osećaja ,,ugroženosti,, glede Dubrovnika i ostalog.Procesi su završeni, i to se više ne dovodi u pitanje.

Nikakvi procesi nisu završeni, jer procesi teku po kardeljističkim pravilima - iz etape u etapu, a sve etape su povezane. Sada upravo teku najveće invazije na Dubrovnik, koje udaraju i na zadnji komad ičega. I nije Dubrovnik hrvatski, nikad nije bio, jer jedna invazija smjenjuje drugu. A pitanje je da li će biti i evropski. Iako izgleda pretjerano, uopće nije - zato je gnjev, autor piše iz Dubrovnika. Meni se iz daljine čini da im je samo prva invazija, napoleonska, pružala neke šanse - sve druge koje su se smjenile su bile totalitarne bez ostatka, pa i ova.

Najlakše je razumjeti na primjeru Dubrovnika. Civilizirana sredina je 200 godina na udaru invazija bez stanke i odmora i bez zadrške.

Tko je glasao

Vidiš ap zahvaljujem na

Vidiš ap zahvaljujem na razumijevanju teme - to najčešće teško ide. Ispričat ću crticu iz dubrovačke povijesti koja lijepo ilustrira upravo ono što sam ovdje mislio reći. U službenim povijesnicama je teško ovaj detalj naći ali ga je Ivan Supek naveo u svojoj monografiji o Ruđeru Boškovići (i to izdanje u JAZU iz 1989 godine).

U Dubrovniku pod južnim zidom na vrhu brežuljka postoji crkvica "Mrtvo zvono", a taj prostor staroga grada se i danas zove "Mrtvo zvono". Svaku večer u neko vrijeme bi ozdvonilo zvono te crkvice što je bio znak zatvaranja gradskih vrata. To je bio znak da svi inovjerci (pravoslavci, i muslimani, osim Židova) i kapetan gradske straže moraju izići iz grada i prenoćiti vani do jutra. Zašto inovjerci u ono grubo srednjevjekovno vrijeme je razumljivo, ali zašto kapetan gradske straže - on je bio stranac, Talijan, jer je papinsko pravo bilo, a svaki Papa ga je koristio, da imenuje gradskog kapetana, kojemu naravno s razlogom Dubrovčani nisu vjerovali.

Ovo ne znači da su Dubrovčani mrzili ikoga, ali su čuvali svoje. To je bilo u stalnoj praksi i u svakom zakoniku. To se nije nikada dovodilo u pitanje. Da je tome tako potvrtđuje židovska zajednica koja je jedina mogla noćiti u Gradu, imali su svoje dvije ulice, i nitko ih nije dirao, dok jedne noći nije nađeno mrtvo dijete, za što su neki optužili, po srednjevjekovnom običaju, Židove, pak je bilo nereda. Gradske vlasti su izvršili pomnu istragu i ustanovili da su Židovi bili nevini, ali je poslije tih nereda na te dvije ulice stavljena drvena pregrada koja se noću zatvarala, ali ne da bi se napravio geto nego da bi Židovi imali noću mira od pijanih budala koji bi bazali po Gradu.

Danas je hotel-vila obitelji Pucić u centru starog Grada prodana Turcima sa svim zemljištem ispod nje (pa su Turci sada vlasnici dijela Dubrovnika do središta zemlje). Nikome nije palo na pamet da se to isto moglo napraviti dugotrajnom koncesijom (kao što se na mnogo mjesta na Zapadu radi, a ne prodavati sveto hrvatsko tlo . Na tvrđavi Sveti Lovrijenac (novovjeki dom Hamletov) i danas stoji natpis:

"Non bene pro toto libertas venditur auro"
ili
Sloboda se ne prodaje za nikakvo zlato!!

Kad smo već na latinskome, moglo bi se poentirati poznatom "Sapienti sat!".

No to se moralo tako dogoditi jer novovjeki hrvatski gologuzani bi kroz koncesije morali kupovati i odrađivati živi posao (što nije nimalo lako ali za naciju mnogo korisnije), njego su ovako ostali zaštićeni i bez ikakviog rizika predstavljaju samo trgovce nekretninama i prodavače domoljubne magle.

Tko je glasao

Ne shvaćaju da su u klopci.

Ne shvaćaju da su u klopci. Ako u Primoštenu manja rabijatna ekipa na čelu s izvjesnim Stipom Petrinom uvodi red u impresivne domaće i međunarodne snage, ne sumnjam da će se ne samo u gradu Dubrovniku nego i okolici brzo uvesti red i da će to biti po nižoj cijeni vraćeno u ruke boljih gospodara, baš zato što se nije pazilo. Poslovati će sve slabije i onda će vlasnici zamoliti za pregovore.

Otprilike u skladu s pravilima koje si iznio - mora biti šta mora biti a nakon toga se konsolidira. Ni ovo što si iznio nije palo s neba odjednom, a da su okolnosti dopuštale bilo bi i malo bolje.

Tko je glasao

Što drugo nego....BRAVO!!!

Što drugo nego....BRAVO!!!

B-52

Tko je glasao

Zašto bi vam bilo neugodno.

Zašto bi vam bilo neugodno. Englezi koji imaju sigurno dužu državnu i demokratsku tradiciju od nas kažu right or wrong it is my country.

Tko je glasao

Zaista super članak.

Zaista super članak. Slično se dešava i sa Opatijom koju su već pokupovali Rusi. A svi oni koji se pozivaju na poduzetništvo i kapital bez nacionalnosti , ne spominju činjenicu da niti jedno ulaganje famoznog stranog kapitala u hrvatske nekretnine nije kao pretpostavku imalo provjeru porjekla kapitala. Tako da sam slobodan reći da je Hrvatska (p)ostala golema praonica love za ruski, turski, židovski kapital sumnjivog porjekla..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Nedostaje - hrvatski kao

Nedostaje - hrvatski kao najznačajniji, austrijski, srpski i bosanskogercegovački, talijanski, mađarski, češki itd.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci