Tagovi

Pomirba i „uvažavanje“

Veća sam pisao da sam se krajem 1970. zaposlio u jednom velikom zagrebačkom poduzeću, sa zaista šarolikim društvom u pogonima, radnici s područja gotovo čitave Jugoslavije, naravno najviše iz Zagreba i okolice, potom su slijedili oni „izbosne“.

Nalazilo se tu rame uz rame i desetak bivših partizana i podjednak broj bivših pripadnika kvislinških vojski, onih koje su, ako je vjerovati Josipu Jurčeviću i Tomislavu Karamarku, „komunistiičke zvijeri“ onako bezdušno pobile nekoliko puta, radilo se o tada krepkim pedestgodišnjacima koji su zagazili u šesto desetljeće života.

Fascinantno je da na ideološkom planu između nekada smrtnih neprijatelja nikakvih sukoba bilo nije, zaista bi se moglo reći da je došlo do pomirbe i ne samo među Hrvatima, a bilo je zaista svačega od nekadašnjeg višegodišnjeg Kardeljevog osobnog tajnika, demobiliziranih partizana s činom i bez njega, bivših ustaša, domobrana i četnika kažnjavanih i nekažnjavanih, pa sve do jednog redikula koji je samo uvjetno pripadao tom društvu.

Dečko se naime kao stasiti srednjoškolac negdje 1942. slikao u uniformi svojeg susjeda, natporučnika „Legije“, kad je ovaj bio na dopustu, onda je hvalisavo pokazivao te slike prijateljima, da ih malo fascinira i da vide tko je on ... uglavnom odgulio je 6 godina kao „ustaša“, iako rata vidio nije, sve vrijeme se uspješno krio.

Prema pričanju najzanimljivija osoba iz redova bivših kvislinga bio je jedan bivši ustaša, B., koji je otišao iz firme na bolji posao u INU, netom prije nego sam ja došao, radilo se o čovjeku koji nije nikad krio na kojoj je strani bio u ratu.

Upoznao sam ga nekoliko godina kasnije na proslavi pedesetog rođendana jednog zajedničkog prijatelja, a tada je ispričao jednu anekdotu; kaže da su se kao i svake godine šefovi podaja naftnih poduzeća iz čitave Jugoslavije našli na dogovoru o raspodjeli tržišnog kolača, te tko će kojim derivatima i u kojim količinama opskrbljivati jugoslavensko tržištu, tko će koliko isporučivati JNA i puniti NEP rezerve. Poslije dogovora slijedio je zajednički ručak, a na ručku priče, pa i one iz rata, svi akteri negdje podjednakih godina, ovaj bio u partizanima ovdje, onaj ondje, petorica nositelji spomenice 1941., svi višekratno odlikovni, samo naš B. šuti. Uslijedi pitanje i njemu jel' bio u ratu, a on opali: „Od prvog dana!“ „Imate li spomenicu?“ slijedi pitanje, ali i munjevit odgovor: „Joj, dečki, nemam, moji to nisu delili!“

Razgovor se prekida i nastane neugodni muk koji potraje koju minutu, a onda ga B. prekine: „Dečki, kaj ste stali, pa da nije bilo nas, di bi vi zaradili vaše ordenje i spomenice, ne bi se valjda sami protiv sebe tukli!?“ Svi su se nasmijali, a potom se situacija počela "otkravljivati".

Elem, nedugo po zaposlenju dolazim ujutro na posao, a u susjednom pogonu na svoje radno mjesto dolazi jedan majstor i sa: „Zdravo, ustaša“ pozdravlja svojeg kolegu koji mirno uzvraća sa: „Bog, četnik!“, pa onda drugi dan: „Dobro jutro, četnik!“, „Živio, ustaša!“ i tako svaki dan ...

Jako neuobičajeno za ono vrijeme.

Pitam tako njihovog šefa koji je to vrag, jel' se stvarno radi o bivšim ustaši i četniku i neće li se sukobiti, a on mrtvo hladno kaže da se radi o bivšem ustaši iz Prigorja i četniku negdje iz Bosne, obojica su zaglavili i izdržali po osam godina zatvora, da oni tako od prvog dana, ali da među njima nikad nije došlo ni do ozbiljnije prepirke niti svađe, da on u to njihovo osebujno pozdravljanje neće ulaziti, a da mu je i partijski sekretar rekao neka ih ostavi na miru, jer su obojica dobri meštri, a i okolina se već priviknula na njih.

A onda dolazi „Hrvatsko proljeće“, ova dvojica „voze“ po starom, niti u pogonu nema nekakvih međunacionalnih napetosti, sve do trenutka studentskog izlaska na ulice i radikalizacije hrvatske političke scene s elemetima hrvatskog nacional-šovinizma.

Tada se Srbi počinju osjećati ugroženima i to javno govore ... neki Hrvati, zanimljivo, ne oni iz redova bivših kvislinga, dolijevaju ulje na vatru ...

Kod ove dvojice iz naše priče događa se sljedeće, iz upotrebe nestaju riječi „ustaša“ i „četnik“ već se pozdravlja sa: „Zdravo, druže F.“ i odzdravlja sa: „Zdravo, druže R.!“

Njihov šef mi tada jednog dana kaže: „E vidiš, sve je bilo u redu dok su ova moja dvojica bili „ustaša“ i „četnik“, sad kad su se počeli „uvažavati“, sad stvari ne valjaju!“

Dolazi Karađorđevo stvari se počinju smirivati i nakon jedno dvije godine ova dvojica se prestaju „uvažavati“ i ponovo se vraćaju na staro oslovljavanje.

Početkom osamdesetih obojica su otišla u mirovinu, izgubio sam ih iz vida, tako da nisam mogao pratiti njihovo ponašanje u trenutku „stvaranja države“.

A bilo bi više nego zanimljivo, zar ne!?

Komentari

Zbog čega?

Pa zbog čega je ova igra opisana kao ustaša i četnika uvijek na tlu Hrvatske? Što su svi Hrvati ustaše ili je to nastavak priče o genocidnosti Hrvata da bi se velikosrbi još jednom nametnuli narodu većinskom u Hrvatskoj?
Feniksu, ostavi se priča iz osvajanja politike velikosrba države Hrvatske. Nastavak ovog zagađenja života u Hrvatskoj od pripadnika velikosrba i nehrvata vodi samo do trećeg sukoba imeđu dva naroda, a nakon toga u Hrvatskoj više neće biti imalo te manjine koja u Hrvatskoj djeluje pokušano razarajuće protiv država Hrvatske, kao da će im lažna majčica Srbija išta bolje omogućiti života, ili su Oni na uštrp bijede spremni otići pod okrilje majčice Srbije?

Tko je glasao

svjedoci vremena i ezop Co.

jos malo fali pa cemo cuti i ovu pricu od "svjedoka vremena" koji je odlucio otkriti tajne price pod stare dane...

Da li ste znali da je Jugoslavija bila treća u trci za osvajanje svemira za vreme hladnog rata? Tito je imao jedno od najbolje čuvanih tajni o svemirskom programu koji je 60-ih prodat Americi koja je pomogla tadašnju Jugoslaviju u daljem razvoju.

Trailer je na YouTube postavio korisnik pod imenom YogoslavianSpace, a u opisu stoji da je reditelj Žiga Virc, a pisac i istraživač Boštjan Virc.

U videonajavi vidimo da je naš prvi vizionar svemira bio Herman Potočnik, a da CIA nije mogla pronaći njegove spise i nacrte, već da ih je Tito našao i prodao SAD-u.

U najavi se pominje i u to doba najveća evropska podzemna svemirska laboratorija Željava kod Bihaća, kodnog imena Objekt 505, u kojoj su testirani nacrti.

Dokumentarac "Houstone, we have a problem" se očekuje 2013. godine.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...izgubio sam ih iz vida,

...izgubio sam ih iz vida, tako da nisam mogao pratiti njihovo ponašanje...

Pratim te k'o udba, jer ti si moja sudba, bejbi bluu... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kolega,

dosadan si i bogu i ljudima!

U potpisu: stara komunjara Foma.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Poznato je da postoje ljudi prema kojima se sve ono za što oni nisu čuli ili što ili za što oni ne znaju ne događa i nije se događalo.
Jednom takvom je Jedan rekao: "Toma stavi prst u rane moje!"

Puno toga se odvijalo daleko od očiju javnosti, pogotovo razvojni i istraživački poslovi za JNA.
U drugoj polovici 80-ih se moglo ponešto pročitati o namjeri da se za potrebe JNA razvije supersonični lovac, čime bi se potaknuo i razvoj domaće industrije, jer takvi poslovi u pravilu donose i uvođenje novih tehnologija u proizvodne procese za civilne potrebe.
Predložak je bio razvoj izraelskog Kfira.
Ali za projekt pod kodnim imenom A-85 nikad nisam vidio ni slovca u novinama, jer su svi stručnjaci angažirani na istraživačkim i razvojnim poslovima na tom projektu morali potpisati izjavu da o tome neće govoriti nikome.

Razgovaralo se i sa stranim pretežno evropskim kompanijama o uvjetima za ustupanje njihovih tehnologija zaštićenih patentnim pravima kroz koje bi se i jugoslavenska industrija uklujučila u proizvodnju dijelova za Airbus ili Eurofighter.
Ali naravno vi za to ne znate pa se nije niti događalo.

Za vas koji ste makar čuli npr. za tvrtku Draeger znate za nju isključivo po alkotesterima i možda ponešto o nečemu iz njenog medicinskog programa, ali za jedan dio njene poizvodnje nikad niste čuli, niti to možete pronaći na internetu.
Ali naravno kao i u svakom slučju za koji vi niste znali ili niste čuli za njega ta Draegerova proizvodnja kao ni hi-tech tehnološka rješenja za nju ne postoje.
Nisam ja, ponoćnica je, ti si i drugi ignoranti i ne samo sa ovog sajta, s vodstvom Draegera razgovarala o uvjetima prijenosa jednog dijela tehnologije i proizvodnje.
Mogao bih ja ovdje ponešto napisati i o dijelu u to vrijeme potpuno nove proizvodne linije za proizvodnju MIG-a 29, koju sam vidio na mjestu na kojem je nikad ne biste očekivali, kad još nije bila u pogonu, sve najnovije i najbolje što je zapadna tehnologija mogla dati.

Da, sestro, ja sam u životu zaboravio više nego što će mnogi od vas ikada znati.
Ne susrećem se ja s ignorantima ovdj i danas, rat sam s takvima vodio čitav život, sjećam se tko kas sam morao brifirati jednog direktora o jednoj u to vrijeme novoj tehnologiji i što bi uvođenje te tehnologije donijelo poduzeću. Već u toku izlaganja vidio sam da on ne kapi kurca i da mu je silno dosadno, da bi mi na kraju rekao, volio je špilati zagrebačkog gospona: "Ja se, kolega, u to kaj ste mi vi pripovdali istinaibok niš' ne razmem, al' mislim da nemate pravo."
Tog trenutka ja sam se ustao i bez pozdrava napustio njegov kabinet i naravno "zaradio" poduži razgovor s mojim direktorom, kojemu sam samo obećao da ću se prema "onom bilmezu" ponašati pristojno i ništa više. I tako je bilo sve dok sam bio u tom poduzeću. Projekt sam realizirao tek nakon razgovora s generalnim direktorom, čovjekom koji se je razmel i shvatio da ja imam pravo.
Povrat investicije kroz ostvarene uštede uslijedio je u dvostruko kraćem vremenu nego sam ja projektom predvidio.

Eto tako se i vi "istinaibok niš' ne razmte u ono kaj ja prripovedam", ali znate da ja nisam u pravu!
I vi ste u pravu!

I ova tvoja zajedljiva primjedba upućje na to da ja ipak "bacam biserje pred svinje".

Tko je glasao

Ali za projekt pod kodnim

Ali za projekt pod kodnim imenom A-85 nikad nisam vidio ni slovca u novinama, jer su svi stručnjaci angažirani na istraživačkim i razvojnim poslovima na tom projektu morali potpisati izjavu da o tome neće govoriti nikome.
Ja se sjecam u nekadasnjem Frontu je izisao poster. Koje godine? Ne znam.
Da tad smo bili velika i jaka drzava i imali proracun za vojsku koji je bio najcuvanija drzavna tajna o kojoj se nije raspravljalo. Istina razvijala se tehnologija pa smo imali i Orla. Istina bok vise probnih primjeraka je opalo uz tragicne posljedice no sve je krenulo kad se prekinulo s rumunjskom i ostvarila suradnja s britancima. No uvijek je bila ta napuhanost i nadmenost o vojsci. Ta ovo ta ono a onda dojdem u vojsku listopada 1980 i u spavaoni nemam grijanja cijelu zimu. Radilo se o Postojni koja je bila poznata po dugim i hladnim zimama. Vani minus 20 a unutra minus 12 pred jutro malo toplije od prdjenja i ostalih isparavanja zivih organizama. V.P.1493/2. No zato se sanjalo o nadzvucnim avionima koji ce biti u rangu sa ruskim ili americkim ili engleskim ili francuskim.

Tko je glasao

@bosancero

Vidiš što ispadne kad se čak i steknu nekakva iskustva a da se pojma nema o čemu se radi.
Što se "Orla" tiče, on je bio promašaj, ali suradnaj s Britima ostvarivana je od samog početka projekta, jer se radilo o ugradnji Rolls Royce motora.
U JNA su postojale tzv. proleterske jedinice, pa koga je dopala "sreća" da vojni rok služi u takvim jedinicama, taj je bio ili djelomično ili potpuno lišen komfora. Moj pokojni brat služio je vojni rok u jednoj jedinici koja uopće nije imala stacionara, sve vrijeme su provodili na "kampiranju" pod šatorima od Gevgelije pa do Jesenica. Zima ih je zatekla negdje u Bosni, pričao je da mu je na momente bilo gotovo neizdrživo.
Nadalje vojni proračun nije bio nikakva tajna, o njemu se istianibog nije raspravljalo pred TV kamerama, ali znalo se koliki je.

Tko je glasao

U JNA su postojale tzv.

U JNA su postojale tzv. proleterske jedinice, pa koga je dopala "sreća" da vojni rok služi u takvim jedinicama, taj je bio ili djelomično ili potpuno lišen komfora. Moj pokojni brat služio je vojni rok u jednoj jedinici koja uopće nije imala stacionara, sve vrijeme su provodili na "kampiranju" pod šatorima od Gevgelije pa do Jesenica. Zima ih je zatekla negdje u Bosni, pričao je da mu je na momente bilo gotovo neizdrživo.
Tesko da je bataljon veze u Postojni bio proleterska brigada. No da ne ispadne sve crno. Grijale su se ucionice, grijali su i wc i prostor za umivanje. Hodnici nisu grijani i spavaonice nisu grijane. No najavom dolaska GINO ili kako se vec zvalo na brzinu su pronasli dimovodne cijevi i spojili peci sa dimnjacima te smo od pocetka ozujka na dalje imali grijanje. Poslije se pricalo da je bataljon veze kazneni bataljon sto je moguce po profilu starjesinskog kadra jer je major Culibrk dva puta gubio cinove a njegov podredjeni kapetan bio je premjesten iz Ljubljane u Postojnu zbog nesposobnosti. Komandant radio cete porucnik Djordjevic jedbva je znao gramatiku. A jednog potporucnika iz relejaca su sustavno maltretirali.

Tko je glasao

Sve pet!

Ma, pet cum lauda! Jedino što tvoja osobna povijest, koliko god bila bogata doživljajima, još uvijek nije i "objektivna povijest"! Nijedan ozbiljni povjesničar si ne bi mogao dopustiti da tvoju osobnu priču uzme "zdravo za gotovo" i da je kao takvu unese u "Povijest Hrvatske 20. stoljeća". Svaki ozbiljni povjesničar bi morao svaki tvoj iskaz provjeravati, ispitivati i dokazivati nizom drugih iskaza, podataka, činjenica.....

Kad to shvatiš - naime, da ti kao pojedinac, pa bio i ne znam kako važan, vrijedan, pametan, mudar, itd. - nisi, i ne možeš biti jedino ili najvažnije mjerilo u pisanju i prosuđivanju povijesti, onda jednostavno omekšaš.... Prestaneš biti isključiv.... Postaneš sposoban da shvatiš i prihvatiš i neko drugo iskustvo, različito od tvojega..... Konačno, prestaneš živjeti u prošlosti, od prošlosti i za prošlost.....

Tko je glasao

@Foma Fomič

Ja imam moju priču, koja nije povijest Hrvatske, ona može biti dio povijesti mikrookruženja u kojem sam ja živio i radio.
Usput mislim i da od onih koji su tada radili samnom vrlo malo njih zna za brojne podatke o nekim ljudima, osim za ono pozdravljanje, za koje je većina znala, pa niti ne može pričati o njima.
A kamoli da o njima svjedoči nekakva ponoćnica, koja se tada ni rodila nije.
Ma što svjedoči, poluinteligent docira ex cathedra!

Uostalom, nikad i nigdje ja nisam tvrdio da su događanja kojima sam ja svjedočio, jedina i da drugačijih primjera pšonašanja u nekim drugim sredinama bilo nije.
Samo jedan primjer, mislim da sam o tome već negdje pisao kako je čak '89. pod pritiskom tamošnjeg partijskog sekretara zabranjena proslava Velike Gospe u jednom marijanskom svetištu, koja nikad prije toga nije bila zabranjivana.
Da nism tome svjedočio, ne bih u to vjerovao.

E sad, ja mogu pisati jedino o onome što se događalo, dakle o prošlosti, nažalost nisam vidovit kao neki od vas pa da opisujem događnja iz budućnosti ili da živim u budućnosti.

Tko je glasao

problem je @foma sto dijelove

problem je @foma sto dijelove price izmislja.. i iskrivljuje.. time mijenjajuci citavu prica.. a o prici svjedoka, koji je to samo u svojoj masti ili iz rekla kazala filma.. ne treba komentirati..

to je jedna varijanta, a druga varijanta su mu price iz agitprop radionice.. sa zadanim zakljuckom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof i drugi nedofuci

Ona, ali i drugi, može vjerovati tebi ili meni, po volji!
Ti naravno sve najbolje znaš, jer ti si bila tamo i u razgovorima s tim ljudima potrošila sate slušajući njihove životne priče.
Ono što jebe tebe i ostale je što ja neću odati identitete pojedinih aktera priče, čak i bez obzira na to što brojni više nisu na životu.

Uostalom, tko te jebe!

Tko je glasao

Uostalom, tko te

Uostalom, tko te jebe!

klasična reakcija ignoranta i ordinarne lažovčine

za ovo - hlađenje od barem 60 dana

Tko je glasao

Ma, čak i da ne izmišlja

(što, ajmo reć', ne znamo, tj. ne možemo dokazati), ostaje njegovo neprihvaćanje upitne vrijednosti svake subjektivne priče - sve dok se ona ne provjeri i ne potvrdi objektivnijim mjerilima. On bi htio da "njegova povijest" bude jednostavno: "povijest". Oni koji na to ne pristaju, a teško da na to itko razuman može pristati - to su "ignoranti", to su "svinje" pred koje on baca svoje "bisere"!

Jebi ga, to je tak'.... Nema pomoći.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Samo ti i dalje autistično deri svoju kozu, ne uvažavaj uopće ono što ja pišem, ne odgovaraj na napisano, nego pravi moj psihološki portret.
Ti si, naravno, rame uz rame s drugim " većincima", ali izgleda samo kad sam ja u pitanju.
I da, naravno, ti puno bolje znaš i od mene samoga što sam ja doživio, što vidio, što mislio ili što mislim!
Evala!
Aferim!

I zato i stobom na obreznjak Sulejmana Veličanstvenog.

Tko je glasao

obreznjak Sulejmana Veličanstvenog

@Feniks iskreno se čudim da sa ovakvim iskustvom i znanjem nisi dospio dalje od cepača karata!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Sad ti je

stara komunjara Foma udarila plus, samo zato da se pitaš: a zakaj?

To: "A zakaj?" bi bio početak komunikativnog tijeka. ...

No, a zakaj se ti ipak nećeš zapitati: "A zakaj?", to je pitanje na koje samo ti znaš odgovor....

Svemir je samo jedan. A u tom svemiru postojimo mi, "stare komunjare", ali postoje i "oni drugi". A Jugoslavija više ne postoji. Ni tvoje bajke, ni tvoje "istine" više je neće vratiti. I moraš živjeti u svemiru u kojemu nema Jugoslavije, a ima "onih drugih".

Vrlo jednostavno, Feniks: moraš živjeti s drugima u tom jedinom svemiru. Naravno, ukoliko uopće živiš.... u što mi, koji čitamo tvoje komentare čisto sumnjamo.... Imamo dojam da se javljaš iz groba.... ljut k'o pas....

Ali, u grob si se sam zakopao!

(Ja sam ti zbilja "stara komunjara" i baš me veseli što to jesam! Zato jer to više i nije za drugo, nego za veselje!)

Tko je glasao

@Foma Fomič

Meni se jednako jebe i za tebe i za Jugoslaviju .... istina, ne moja, nego ona jedina na činjenicama zasnovana, je ono što mene zanima.

A to što ste vi svijesni bezizlaznosti u kojoj se RH danas nalazi, pa pljujući po nečemu što je bilo daleko bolje od govana u kojima smo danas, tražite opravdanje za ta govna, a opravdanje za ta govna nikako ne nlazite tamo gdje ga jedino treba tražiti, a to je u Franji Tuđmanu i njegovom "stvaranju države".
Nije hrvatski narod opljačkan do gole kože i ponižen u Jugi, njega je opljačkao i ponizio Franjo Tuđman i njegov režim, a tu rabotu i dalje nastavljaju derivati toga režima. Neovisno od toga u kojoj se stranci nalazili!

I sad vi, koji sve vrijeme gledate preko plota u Srbiju, tamo biste "uredovali", tamo vas smeta jačanje radikalne scene, ali kod kuće vas ništa ne smeta, ne smeta vam jačanje hrvatske fašističke scene, naravno uživate život punim plućima, "živeći s drugima", a ja se javljam iz groba!?
Valjda zato što sam odavno svijestan činjenice da me baš briga za Srbiju, s kojom odavno nismo u zajedničkoj državi, pa i kad smo bili u zajedničkoj državai ja se nisam baš opterećivao Srbijom.

Možeš ti sebe zvati kako god te volja, samo ti s komunističkom idejom nikad ništa imala nisi. Jednako kao što ni Franjo Tuđman nije imao ništa zajedničko ni sa komunističkom idejom niti s antifašizmom.
Ti čak i ne znaš da komunistička ideja ne znači ni jugoslavenstvo ni Jugoslaviju, ona je malo šira od toga, samo nisi ti partner za takvu vrstu razgovora.

Uhvati se ti u kolo sa "većincima" pa zapjevaj "Jasenovc i Gradiška Stara" usput narsrći na @Feniksa kao rabični pas, postat ćeš im silno simpatična, evo "čuveni fotograf" znani feniksolog, ti je već iskazao svoje simpatije.

Tko je glasao

Koma Komič

Aj ne zajebaji.
Dala si mu plus zbog Sulejmana veličanstvenog:):):)

Tko je glasao

P.S.

Bez obzira na sve tvoje "istine", ako si čovjek u godinama koji bi morao već raspolagati određenom mjerom mudrosti - onda ne bi smio samoga sebe preozbiljno shvaćati! Distanca do samoga sebe je prva mudrost, koja prethodi svim drugim mudrostima! Oladi malo, nema smisla!

Tko je glasao

@Foma Fomič

Brini ti o sebi, a ako se već javljaš kao komentator mojih dnevnika, onda se koncentriraj na temu, ne na moju osobu, jer ja nisam tema, a ti nisi stručn da praviš moj psihološki profil, njega je svojedobno nakon niza testiranja i intervjua napravila agencija Thomas International, a taj profil je bio podloga drugom po veličini građevinskom koncernu u Evropi da mi u mojoj 65 godini života ponudi direktorsku poziciju, što sam ja bez obzira na sve benfite odbio, jednostavno više nisam bio spreman na tu vrstu napora.

Ne sviđa ti se ono što ja pišem, ne moraš čitati, za sebe ne znam da sam ikada pročitao išta od onoga što si ti pisala ... pa i ovdje ti odgovaram samo radi tvojeg bezgraničnog i nepotrebnog bezobrazluka.

Tko je glasao

Fena

Aj priznaj da ti je super bilo kad si imao 69 godina.
Kamasutra mala šala.

hahahahahahhaahah

Tko je glasao

Dobro,

imaš pravo. Oprosti. Neću više čitati.

Tko je glasao

jer ja nisam tema, a ti nisi

jer ja nisam tema, a ti nisi stručn da praviš moj psihološki profil, njega je svojedobno nakon niza testiranja i intervjua napravila agencija Thomas International, a taj profil je bio podloga drugom po veličini građevinskom koncernu u Evropi da mi u mojoj 65 godini života ponudi direktorsku poziciju, što sam ja bez obzira na sve benfite odbio, jednostavno više nisam bio spreman na tu vrstu napora.

Ali ti zato napor mlaćenja slame po svemrežju ne predstavlja problem - hvala ti Fenikse što si namjesto direktorskog mjesta takvog velikog preduzeća izabrao mlaćenja mudima po gloginjama - to dovoljno govori o tvojoj - pameti

Tko je glasao

mene vise zanima zasto se

mene vise zanima zasto se prijavio na natjecaj u tu "2nd eu" firmu u 65 godini?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof i drugi @Rebeli i nedofuci

Nisam se ni na kakve natječaje javljao, ja sam u toj firmi bio zaposlen, čak sam se i čudom čudio kad su me pitali bi li pristao na kompleksno psihološko testiranje.

Sve je to vašim "državotvornim" mozgovima nedostupno!

Tko je glasao

@Feniks a zašto ne napišeš

@Feniks a zašto ne napišeš cijelu istinu o tome zašto si se čudom čudio kad su te pitali bi li pristao na kompleksno psihološko testiranje.

Čudio si se zato što je za kompleksno psihološko testiranjebio zadužen drug partijski sekretar, a ne gospodin doktor!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@Feniks i naravno da si se

@Feniks i naravno da si se odazvao psihološkom testiranju i naravno prošao sa čistom peticu.

Dobar dio stečene prakse s tog kompleksnog psihološkog testiranja još i dana danas pokušavaš proturiti u svojim dnevnicima i komentarima, zar ne?

Problem s kojim se stalno suočavaš i nikako da shvatiš da radiš Shizifov posao leži u tome što na pollitika.com, osim možda Ljube Rubena Weissa, nema drugih probanata i uspješnih apsorbenata tog testa.

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

hahahahh

Ova ulazi u anale Politike.com:

"Nisam se ni na kakve natječaje javljao, ja sam u toj firmi bio zaposlen, čak sam se i čudom čudio kad su me pitali bi li pristao na kompleksno psihološko testiranje.

Sve je to vašim "državotvornim" mozgovima nedostupno!"

hahahahahahahhahahaahahahhhhahhahaaahhahh

Tko je glasao

??

Gdje piše da se prijavio na natječaj? Head-hunter firme tipa Thomas International uopće ne rade na principu da se ti igdje prijavljuješ, već su one plaćene za psihotestiranja i skupljanja raznih cv-a - pa se te firme javljaju Thomasu da im pošalje već probrane ljude koji zadovoljavaju njihove kriterije. Time HR tih firmi štedi i dobije gotove kandidate za zahtjevnije poslove, umjesto da sam testira mjesecima.

Razumijem neslaganje na osobnoj razini s nekim, ali ne razumijem potrebu "napada" s krivim oružjem i argumentima.

Tko je glasao

@zaphod

I to je to!

Samo što o tome stručnjaci za grbavu karu pojma nemaju, oni jedino znaju da mrze @Feniksa i da je u toj mržnji sve dopušteno.

Tko je glasao

@Feniks da bi te ntko mrzio

@Feniks da bi te ntko mrzio trebao bi te shvaćati ozbiljno,

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Nitko te ne mrzi.

To što mislimo da "daviš" sa svojim istinama o preklanjskom snijegu, ne znači da te mrzimo.

Tko je glasao

nitko tebe ne mrzi ti si

nitko tebe ne mrzi

ti si ekstrem a ekstremi izazivaju otpor - prosto ko' pasulj

nego, to tvoje hvalisanje tko te htio gdje si bio šta si radio - ne ide u prilog tvojoj personi

znaš zašto?

zato što to ne može biti protuteža tvom seljačkom izražavanju, uvredama i lažima na račun drugih

čak štoviše, žalosno je da netko sposoban kakvim se ti predstavljaš mlati gloginje na pollitici, zar nije?

takvi pput tebe bi trebali biti iznad ove baruštine a ne držati tikvu u mulju kao što ti činiš

Tko je glasao

da i to isto, znaš ono igram

da i to isto, znaš ono igram u prvoj ekipi Vinogradara i odem na pronu u Manchester UTD., prođem kod njih - al kao neću - naporan mi je taj vaš Premiership draži je ipak meni kukuruz u Obedišću

Tko je glasao

Luna

Ma daj.
Nije se on prijavio nego su ga vukli za rukav.:):)
imao je bolje radno mjesto "cepača" karata ispred jednog kina.:):)

Tko je glasao

@"čuveni fotograf"

Da samo što sam to "cepanje" karata radio s pozicije tehničkog direktora prvog multipleksa u Hrvatskoj.

Da, slojmune, taj "cepač" karata je izgradio kino i pustio ga u rad.

Koliko god se ti trudio ocrniti me, istina je da mi ni na stručnom ni na ljudskom planu svi vi koji nasrćete na mene poput čopora rabičnih pasa do koljena niste.
I to je nešto što vi znate, a to što znate vas razdire i pojačava vašu mržnju.

Pogledj samo sebe, gotovo puno deesetljeće me stalkaš, lunjaš zamnom po netu poput gluhe kuje, ne postoji sajt na koji sam došao, a da se na njemu u vrlo kratkom vremenu i ti nisi pojavio. I odmah počeo s ad hominem napadima.
Ali ne samo ti već gotovo i čitav čopor dinga kojemu pripadaš.

Ali koliko god vi sebi pridvali značenje, za mene ste ono isto što i podrepne muhe za rasnog paripa, ništa mi ne možete samo dosađujete.

Tko je glasao

Fena

Feniks ne umišljaj sebi da te pratim:):)
I još toliko godina.
hahahahah
Dobi si fobiju:

Grdofobija!

hahah

Photo by grd & lin

Grdi u pračenju feniksa:
http://i48.tinypic.com/2niy1d0.jpg

Tko je glasao

Kolege,

pa morate davati pluseve za ovako sočne komentare! Kad nešto dođe ovako iz srca, mene to slatko nasmije - a tko god me nasmije zaslužuje nagradu! Smijeh je po vrijednosti iznad ideoloških uvjerenja!

Tko je glasao

Foma

Minus mu ide da može mirno spavat.
Da sam mu nedavno plus pa je popizdija.
Nije mogao spavat.
Dakle ja na njega pazim.
Eto pitaj ga ako ne viruješ.

Tko je glasao

Hahaha,

vjerujem ti, uklapa se potpuno!

Tko je glasao

E to Feniks

E pa sad da nam "Cepač" karata malo pojasni kako je došao do tog mjesta tehničkog direktora.
hahhahaahahah

Eto Feniks, drugi do sada nisu ni znali da si "cepao" karte.

Tko je glasao

:))))

Pa nismo! Ajme, umrijet ću od smijeha!....

(Nema šanse da ikada ikoga od vas upoznam uživo! Nema teorije!) :))

Tko je glasao

@"čuveni fotograf" iz porodice dinga

Bilo bi dobro da najprije ti zainteresiranim podastreš "istinu" o tome, a onda ću im ja "slagati" kako je stvarno bilo.

Tko je glasao

Ajoj!

Kuglam se! (U kojem kinu si cepao?)

(Pa, nije to sramota!)

Tko je glasao

koji je prvi? Branimirac?

koji je prvi? Branimirac? ili?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Da, Branimirac!

Tko je glasao

nemam rijeci... to je onaj

nemam rijeci...

to je onaj sto je kasnio ... kaos i sve tako, za gradenja, pa za opremanja.. frka.. pa nije radila nova oprema, pa sto problema..
pa su iz strabaga austrija ili njemacke poslali dva "policijaca" da srede situaciju.. koji su preuzeli apsolutnu vlast tak da nitko od nasih o nicem nije mogao odlucivati..

inace tam je bilo vise nekih kao sefova u strabagu neg radnika na gradilistu..

fakat se imas cime podiciti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof i drugi @Rebeli i nedofuci

Naravno da imam, jer izgradnja kina nikakve veze s imovinskim i drugim problemima u vezi gradnje Branimir centra nema.

Kino je u unajmljenom prostoru izgrađeno bez problema i pušteno u rad u roku.
Generalni izvođač radova bio je Siemens.

Tko je glasao

Haha, naslov mi je

hahaha, super, nedofuci hahaha.... Umrijet ću, oprosti....

Pa, ako si stvarao multiplexe, zakaj te toliko jebe ta Jugoslavija.... hahaha.... multiplex je super, fućkaš Jugoslaviju.... :)))))))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci