Tagovi

Pollitikin Predsjednički izbornik

Nakon dugo igranja i programiranja, imamo novi proizvod iz pollitikine radionice.

Kreirali smo Facebook aplikaciju za izračun kompatibilnosti s predsjedničkim kandidatima. Aplikaciju možete vidjeti i ispuniti na adresi:

Klikni ovdje: Predsjednički izbornik

Samo da objasnim kako stvar funkcionira. Aplikacija je bazirana na principu koji se koristi za politički kompas ili primjerice EU profiler. Bit je da ispitanik odgovori na ukupno 33 pitanja koja su uglavnom svjetonazorskog tipa i ispituju vrijednosti i stavove pojedinog birača, a potom iz vaših odgovora računaju kompatibilnost s određenim kandidatom na temelju ankete koju su oni ispunili.

Sličnost se računa na način da se svaki odgovor koji se podudara između vas i nekog od predsjedničkog kandidata zbraja, a za svako pitanje koje ste i vi i kandidat označili kao bitno, podudarnost se udvostručuje. Rezultati se potom normaliziraju i stavljaju na skalu od 0 do 100% podudarnosti.

Nemojte se čuditi rezultatima.

p.s. pojedini kandidati nisu vratili ispunjenu anketu tako da se za neke ne zna da li ste s njima kompatibilni ili niste (to su Hebrang, Pusić, Primorac, Bandić i Tuđman)

Komentari

Ne vidim razloga da se daje

Ne vidim razloga da se daje tocan datum rodenja stoga necu docekati odgovor na vas upitnik.

Tko je glasao

nigdje se ne traži datum

nigdje se ne traži datum rođenja?

Tko je glasao

ne, samo okvirne godine

ne, samo okvirne godine starosti, vjerojatno je čovjek nešto pobrkao.

Tko je glasao

Meni se dogodio Primorac i

Meni se dogodio Primorac i moram priznati da sam o njemu intenzivno razmišljao i prije ove ankete. Oduševila me njegova izborna kampanja i nagli rast popularnosti gdje je praktički od otsidera postao izgledni kandidat za drugi krug. I to bi bilo idealno kada naravno ne bi postojalo ono "ali" koje se odjednom stvorilo i pokvarilo mi sliku o Primorcu.
To "ali" je informacija vezana uz njegove donatore medju kojima je jedan ( i to največi) kojega ja nikako ne mogu smisliti i koji je da stvar bude još i gora, Primorčev dobar prijatelj. Naravno, riječ je o Jaki Andabaki. Čovjeku koji je već ranih devedesetih bio sudski gonjen zbog kriminala u gospodarstvu što je elegantno izbjegao postavši članom HDZ-a, iako je Jako u srcu i duši Drug koji je Titu vječno zahvalan jer mu je omogučio školovanje i otiskivanje u "beli svet" trbuhom za kruhom. Čak se i slikao u beloj "admiralskoj" odori na svojoj jahti s cuba cigarom u ustima poput svoga idola maršala.
No nije to moja največ zamjerka Primorčevu dobrom prijatelju i privatizacijskom tajkunu Jaki Andabaki. Ono što mu zamjeram je upravo to potonje, pljačka u privatizaciji i to pljačka koja ima dodatnu težinu jer je drug Jako ukrao cijeli jedan PIF i iz njega isisao ono najvrednije (tri hotleska kompleksa) koje je kasnije (nedavno) prodao strancima (mislim Grcima ili Turcima). Eto to je "domoljub" Jako Andabaka koji jako voli Lijepu svoju Hrvatsku i koji jako voli Ajduka i koji dok drugi gladuju se razbaciva parama koje je oteo sirotinji.
Zato poručujem Primorcu, ako hoće da ja glasam za njega da se hitno riješi ovog lopova i njegovih prljavih para. Ne možeš biti čist i zalagati se za pravdu, poštenje i borbu protiv kriminala i korupcije, a biti u šaci jedne upravo takve kriminalne osobe.
Nije za đaba Jako PIF sunce preimenovao u "Lucidus" d.d., a mogao je slobodno i u Luciferus što bi još bolje oslikavalo njegov lik i djelo.
:)

p.s.
sorry mrače za ovaj mali offtopic, ali jednostavno mi se neda za ovo malo informacija otvarati zaseban dnevnik koji bi u vrlo kratkom roku mogao potonuti i pasti u zaborav.

Tko je glasao

4. bez obzira sto se radi

4.

bez obzira sto se radi o jednoj osobi, ocito da je ta osoba ideoloski prevrtljiva, jer je od bivseg komuniste u petnaestak godina reterirao cak dotle da je postao desniji i od populistickog sdp-a? pardon, lijevog sdp-a!
jer se josipovic uopce nije izjasnio kojoj ideoloskoj frakciji ljevice on u biti pripada?
bivsoj njegovoj komunistickoj, ili sadasnjoj, po drugi put njegovoj, socijaldemokratskoj frakciji?

Očevidno je Josipovićeva ideološka pozicija socijaldemokratska. Zna li on što je to, ne u smislu "recitacije", već i stvarno?
Dakle, zbog čega Josipovića osuđivati za nešto o čemu nema pojma čitav SDP Hrvatske, što kao politička organizacija potvrđuju doslovno svaki dan.

Osobno Josipovića prihvaćam, doživljavam i tumačim kao građanina, kao osobu građanskih vrijednosti i vrednota (radinost, časnost, predanost poslu, štovanje obitelji, kvalitetni rezultati, itd. itd. itd.), a ne kao socijaldemokratu. To što je SDP Hrvatske podržala kandidaturu Ive Josipovića za predsjednika Republike Hrvatske samo im može biti pohvalno. Barem nešto i od SDP Hrvatske, a što nije loše, ili nikakvo!!!

drugo, pitaj ga, kako to da je on nedavno posjetio spomen kucu franje tudmana u velikom trgoviscu!? dali se radilo o zabuni, pa je umjesto obilaska spomen kuce u kumrovcu krivo otisao u trgovisce, ili!?

Očevidno se nije radilo o nikakvoj zabuni, jer Ivo Josipović jednako kao i svaki drugi, ne može u tomu učiniti zabunu. Predmnijevam da je ovaj politički čin Ivo Josipović učinio zato da predoči javnosti kako "ne robuje revolucionarnim klišeima".
Posjeta rodnoj kući Franje Tuđmana je znak nekadašnjim biračima prvog hrvatskog predsjednika da poštuje njihovu odluku, neovisno o tomu što Josipović nije nikada glasovao za Franju Tuđmana. No, većina je tako odlučila.
Je li ovdje riječ o pozitivnom političkom pragmatizmu? Može se to i tako kazati. Da li bih ja to osobno učinio na Josipovićevu mjestu? Naravno - niti u snu, i niti u ludilu, i niti u zabuni jer je zabuna nemoguća. No, nismo isti, što ne znači da bi moj postupak bio politički ispravan a ovaj Josipovićev "politički neispravan". Konačno, ovo je izborna kampanja Ive Josipovića, i od sada se odvija bez bilo kakve bitnije ili važnije pogreške. A samo je to bitno iz motrišta konačnog rezultata. Ovo su i z b o r i, a ne "akademiziranje".

5.
s obzirom da favoriziras josipovica, pa pretpostavljam da ipak bolje znas vise toga o njemu, reci mi zasto ga je racan dva puta izigrao!?
prvi put kad je mislio da ce on postati ministar pravosudja u koalicijskoj vladi, a drugi put kad je bandic abdicirao iz gradske vlasti i kad je josipovic ocekivao bar gradonacelnicku funkciju?

O ovomu tomu ne znam ništa. Svakako, a da je Ivo Josipović bio kandidat za Gradonačelnika grada Zagreba, da bi tada Kregar ostvario još lošiji rezultat, a lista Kregar-Srića odnosno Srića-Kregar čak i još gori.

da ga milanovic nije izvukao poput zeca iz svog cirkuskog cilindra, za njega nitko u hrvatskoj nikad nebi cuo, jedino njegove pravne kolege i oni oko zampa.

Zbog čega Milanović nije izvukao nekog drugog "poput zeca iz svog cirkuskog cilindra", primjerice? Dakle, na taj način banalizirati Ivu Josipovića je stvarno neumjesno, ali i promašeno.
Pa nije on balavac i Milanovićevo potrčkalo, ili ti držiš da Josipović to jeste???

te njegove "vrijednosti"( dvije vrhunske karijere i specijalizacije) mogu fascinirati jedino one koji nemaju niti jednu "karijeru" i specijalizaciju.
to sto josipovic, jurcic, tudman, pusic i hebrang imaju doktorate ne znaci da kao politicari vrijede. ne moraju ni kao osobe vrijediti!
uostalom, koju je to funkciju josipovic obnasao u skh-sdp-u, da bi mu ona uzimala to njegovo dragocjeno vrijeme? odlucio se posvetiti pravu, a upravo je te 1994g. doktorirao na pravu?

S obzirom na to da se profesionalno ne baviš znanstvenim i profesorskim radom, a posebice se ne baviš s dvije faktički profesije, pri čemu je Josipoviću pravna važnija od glazbene, s time da i ovu "hobističku" radi na najvišoj razini kvalitete, tada ti to mora biti nejasno. Konačnok, zašto ne probaš, ili nisi probao.
Dakako, onda kada radim kvalitetno svoj vlastiti posao, tada znam da sam u to uložio itekako rada. No, onda kada to drugi čini, i učini odlično, pa čak i vrhunski - onda je to onako "bez veze"?

Doktorat je prvi službeni čin za bavljenje znanstvenim i profesorskim radom na Sveučilištu. To je, dakle - ulaznica. S razlogom sam siguran da je pred Josipovićem itekako stajalo krupno osobno pitanje da li se usmjeriti "ofrlje" prema zadaćama profesora i znanstvenika, i pravnog stručnjaka (a za što je nedostatno imati "samo" doktorat), ali i prema svojoj ljubavi - glazbi, pa i brojnim drugim aktivnostima, ili se usmjeriti snažnije prema politici. I to u uvjetima kada ni samom Račanu nije bilo jasno što bi sam sa sobom (osim čuvanja imovine SKH). Zar možebitno misliš da su politički sastanci "onako usputno" itd. Za većinu jesu, pa zato i izgleda sve ovo kako i izgleda.

Tko je glasao

zdravko, sdp nije podrzao

zdravko, sdp nije podrzao josipovica kao predsjednickog kandidata, jer on nije neki nezavisni, ili tudji kandidat kojeg netko treba podrzati, vec je on kandidat sdp-a!
bitna razlika!
naravno da nije zabunom posjetio onu laznu rodnu kucu franje tudmana, vec je instruiran od strane svoga sdp-a krenuo u populisticki pohod na izborne glasove desnice!
kao i sa onim svojim protivljenjem protiv arbitraznog sporazuma sa slovenijom!
no, kao i do sada sdp-u..i to ce i za njega biti uzaludno!:)
predsjednicki kandidati sdp-a birani su u "demokratskoj proceduri", ali ipak, samo po zelji zorana milanovica!
potpuno krivo zdravko!
imam magisterij, privatnik sam i pripremam se za doktorat!
pravi leonardo da vinci!:))

Tko je glasao

I naravno zasebno. nema

I naravno zasebno.

nema tu nikakvog zara ni izrazite osobnosti da bi me on kao licnost mogao privuci.

Da, ovo je tvoja osobna ocjena i o tomu se ne može razgovarati.
Moja je ocjena drukčija, naime, itekako mi je i "preko glave" urlatora i samozaljubljenih hrvatskih političara u svoju "diku, sliku i priliku".
Ako ništa drugo Ivo Josipović je normalan čovjek!!!
Naravno, ako je u nas NORMALNO biti toliko stručan, i ako je u nas normalno dobiti potporu tako snažne stranačke infrastrukture, osigurano financiranje, ali i imati časnost podignuti kredit na osobnu imovinu od oko 100.000 eura za financiranje izborne kampanje.
Naravno, Milan Bandić sa stanom od 250 m2 "nema love". Konačno, Milan Bandić ima love od itekako brojnih koje je zadužio ….

I sve to Ivo Josipović čini BEZ URLANJA, BEZ DOKAZIVANJA DA JE SUPERMEN, i bez tvrdnje kako RADI KAO KONJ!
Naime, Ivo Josipović radi kao čovjek s dignitetom, i kao čovjek s najvišom ostvarivom stručnosti, i političkim kvalitetama hrvatskog građanina!

To je i više nego dostatno, pa i "prekodostatno" da kažem:

IVO JOSIPOVIĆ - DA, DA, DA !!!

Tko je glasao

koliko te poznajem, vikao si

koliko te poznajem, vikao si i zoranu milanovicu, tatjani holjevac, te velimiru srici..to svoje.. da,da!?
mogu samo reci da je dadaizam u umjetnosti jako zanimljiv pokret!:)

Tko je glasao

edi3, (Uto, 22/12/2009 -

edi3,
(Uto, 22/12/2009 - 00:04)

koliko te poznajem, vikao si i zoranu milanovicu, tatjani holjevac, te velimiru srici..to svoje.. da,da!?

ha, ha, ha … eh, Edi, a ja mislio da ti možeš bolje!:)))
To ti je sada već polemika "Skviki" (inače, vrlo, vrlo simpatičan bloger ali koji za razliku od brojnih nije zločest!). Naime, "polemika" ovog tipa postoji - i - ovdje hrpetina.
Riječ je, kao što znaš, da onda kada se pojavi inferiornost u raspravi o sadržaju, tada se ide u "ispodpojasne" razgovore kako bi se dovelo u pitanje autora, kada je već nemoguće to učiniti sa sadržajem njegove objave.

Pa zar stvarno misliš da dok sam radio na svojem odgovoru Tebi, nisam u "pričuvnoj varijanti" pomišljao i na takav tvoj možebitni "feedback" neovisno o tomu što je Tebi dobro poznato kako ne ulazim nepripremljeno u svoje objave. Naravno, ponekad i postavim "nepripremljenost". S time da sam "ipak" od tada, i u međuvremenu putujući od "Zorana" do "Marina", naj-najblaže rečeno - itekako napredovao. Naime, u ono vrijeme nisam raspolagao s političkom doktrinom Zagrebački treći put i s izbornim programom kao njezinom operacionalizacijom na metropolitanskom području Zagreba.

Moj izlazak u stvarnost vritualnog svijeta upravo je i bio motiviran brojnim meni tada nejasnoćama, posebice u unutrašnjosti "tabora SDP". Naime, izvana sam uočio da "nešto" u SDP "ne štima", i trebala mi je referentna stručna osoba da to otkrijem u izravnom razgovoru. To si u Hrvatskoj za to "broj 1", i to par exellence, dapače, vrhunski stručnjak za čitavo područje socijaldemokracije. Sa svoje strane sam i u zagrebačkoj stvarnosti provjeravao ono što si ti znao o SDP Hrvatske. A sada znam i ja osobno zato što sam se izravno osobno u to uvjerio.
No, to ne znači da ne cijenim određene fizičke osobe u SDP Hrvatske jer nisam osoba koja je sklona s "prljavim smećem" baciti sve u smeće … Konačno, ovdje sam i spomenuo nekoliko prezimena. P r e m a l i smo, i ako je nešto potrebno tada to nije "sječa svih glava", već je potrebno otvaranje. A otvaranje znači i - "ne vidjeti" - ono što nije bitno, i što nije relevantno, nasuprot onomu što to jeste. Dakako, neke stvari su ti i nepoznate.
Nije baš sve u stvarnosti ono što izgleda na virtualnom svijetu. Naime, ovo je ipak virtualan svijet.:)))

Tko je glasao

Naravno, onda kada Tebi

Naravno, onda kada Tebi odgovaram, tada se ne igram. Doduše, to i inače ne činim, premda se ponekad znam malo i našaliti, ta ljudi smo.:))

Stoga ovdje nekoliko širih odgovora.

Zoran Milanović
Tvoja su određenja bila od početka točna, i jasna. Ja sam 2008. godine izašao na Dnevnik Z.M. upravo zbog Tebe, jer sam do tada pasivno pratio tvoje superiorne objave, s kojima si se s razlogom doslovno poigravao s "Kampa" (vjerojatno iza toga povremeno izravno i s Milanovićem). Bilo je tu dosta konfrontiranih motrišta, kao i očitovanje dobro uigrane ekipe SDP.

U vrijeme promjena u SDP-u, i u periodu početka državnih izbora, neposredno sam tada završio Predstavku Predsjedniku Republike Hrvatske za spas Hrvatskog zadrugarstva, koju je Šprem "kvalitetno" i superiorno odfijuknuo u rujnu 2007. godine u smeće. Kako su time na Pantovčaku postala "zaključana" vrata, odlučio sam usmjeriti pozornost na SDP. Naime, SDP me od početka 1990. godine nije zanimao kao politička stranka, a pogotovo s Račanom.

Prvo što sam učinio bilo je napraviti analizu rezultata tada neposredno održanih državnih izbora u studenom 2007. godine. Ono što sam otkrio, bilo je šokantno. Ne ulazeći sada u "pacerstvo" Zorana Milanovića tijekom kampanje, a u čemu nije bio sam, presudna je bila strateška pogreška, a za čiji ispravak je potrebno raspolagati kvalitetom koju on nije posjedovao, i koju on nema. Naravno, to tada još nisam znao. Ti si u to vrijeme referentno, kao jedini u Hrvatskoj, javno odgovorio na moja uzastopna pitanja da je stratešku pogrešku nekoaliranja makar s HNS, pa makar u samo jednoj jedinoj izbornoj jedinici - učinio izravno Račan. Time je Z.M. bio za mene "politički amnestiran". Nastavno sam učinio poznatu političku promidžbu, ali sam istodobno pozorno pratio i analizirao što je to "unutra" u SDP, da tako kažem. S time da sam to činio, a što je najvažnije, na licu mjesta, u stvarnosti. Javno objavljeni odgovor "Nirvane" predstavljalo je očitovanje u obliku "bombe u glavu". Za mene je priča SDP Hrvatske finito, gotovo, ende ... Da, činio sam promidžbu, međutim, to stvarno nisam činio "zatvorenih očiju". Ništa ne radim "zatvorenih očiju".:)

Nastavili smo na Marinu, zbog razgovora o socijaldemokraciji - ali kao socijaldemokraciji, jer sam za to imao interes zato što tada još nisam imao ZTP. Naime, tek mi se tada pojavilo nešto uopćeno u traženju rješenja u nekakvom trećem putu. Ali tada još uvijek ništa opipljivo, i konkretno (premda sam tada itekako vladao Starčevićem, premda to nisam iskazivao u objavama). Razgovori na Marinu su sa svoje strane pokazali svu unutarnju trulost SDP Hrvatske, kako u političkom tako i u stručnom stvarnom smislu. Ali istodobno i postojanje krasnih ljudi (Arbun, Palagruža, Bule, Ima jedan svijet, Pravednik, Fer itd. itd. itd.), i to iz životne stvarnosti a ne iz "barunskog" vodstva. To se moglo uočiti i na Konvenciji.

Naravno, postavlja se pitanje zbog čega "mi" je bilo toliko važno raspravljati o socijaldemokraciji? Odgovor ću sada preskočiti. Dakako, s obzirom na to da sam "zatvorio vrata", valjalo je otvoriti "nova vrata". I otvorio sam ih!!!
Dakle, nisam "plakao" u smislu "Ajme, ne može se ništa", i nisam kritizirao "Ajme što nam to rade".

Vidio si što sam ovdje do danas objavio, i to je nota bene najkvalitetnije u Hrvatskoj, s itekako referentnim uporištem političkog i stručnog razvitka na nacionalnoj razini. Itekako su mi u tomu pomogli svi ti razgovori ... I neovisno o tomu što sam to činio i učinio doslovno u nemogućim uvjetima o kojima bolje da ne znaš ništa. Naime, ako nešto stvarno vrijedi, ili jeste razine da su to razvije u "tako nešto", tada to "nije palo s neba" i nije nastalo "samo tako" ... Može li se bolje? DA ! Ali samo s konkretnim činjenjem...
A to nije ovdašnja "glasnoća" ...

Tko je glasao

Tatjana Holjevac Da, Tatjanu

Tatjana Holjevac
Da, Tatjanu Holjevac sam snažno pozitivno afirmirao. Neke stvari, dakako, činim i proračunato. To sam tada činio zato da u javnosti dobijem referentne odgovore na otpore, koji će se pojaviti u izbornoj kampanji. Od tebe sam i dobio odgovore, ali i odgovore o Tatjani Holjevac. Naravno da sam to pročitao na monitoru s velikom nelagodom, zato što znam da ne izmišljaš. Naime, u to vrijeme (ljeto 2008. godine) započeo sam na konkretnom definiranju "trećeg puta", počam od sadržaja sve do naziva, kao i čitavog ustroja izborne kampanje u sklopu pravodobnih priprema za svibanjske izbore 2009. u Zagrebu. Ono što nisam imao za materijalizaciju "napisanoga", bila je kakva-takva infrastruktura koju je tada u Zagrebu donekle imala samo Tatjana Holjevac, od meni interesantnih. To je uzrok zbog čega me je u stvarnosti Tatjana Holjevac mogla "vući za nos".

Velimir Srića
Za razliku od Tatjane Holjevac, stanovite "političke švercerice", premda je T.H. vrhunski stručnjak i itekako pozitivna osoba u poslovnom i građanskom svijetu Zagreba (pamtim DTK kanale, i projekt informatizacije - jer je to njezino!), Velimir Srića kao i Josip Kregar su i nadalje potencijalno političke relevantne osobe u Zagrebu.
Dakako da sam im u vrijeme izbora pružao svekoliku javnu potporu, i to bih učinio i sada u takvim identičnim uvjetima. Naime, i neovisno o mojim kasnijim kritikama nakon izbora, držim itekako utemeljenim da su i nadalje preko 50 PUTA kvalitetniji i od Milana Bandića i od SDP Hrvatske u Zagrebu!!! Tu za mene nema mjesta bilo kakvoj, ili bilo kojoj dvojbi. Ali …

Ali i na žalost ne žele biti političari, premda je dijelom riječ i o tomu da ne uče, a niti ih to i zanima. A u tomu i jeste problem!
Politika stvarno jeste najzahtjevnija ljudska djelatnost jer zahtijeva d a v a nj e!!!
Kao što je tebi i drugima jako dobro poznato, ja sam ovdje nastupio u objavama s političkim definicijama, s jasno definiranim političkim ciljem: Metropola hrvatstva, Metropola hrvatskog građanstva, Metropola hrvatskog gospodarstva = ZAGREB!

Stalno sam izlazio s političkim ciljevima, i stalno sam naglašavao POLITIČKU POBJEDU nad SDP u Zagrebu, a ne nad Milanom Bandićem kao kandidatom za Gradonačelnika. I da ne nastavljam, i ne opetujem ono što je itekako dobro poznato.
No, "nismo htjeli vidjeti", kaj ne, da kvalitetno "bavljenje politikom" nije ostvarivo bez kvalitetno definiranog političkog cilja???
Je su li ga imali Srića, ili Kregar? NE!
Imaju li ga danas? NE!

Pa je na kraju priče ostvareno "imamo 5 mjesta u Skupštini".
S mojim podpitanjem: "Pa što onda, zar vam je to bio cilj!? Stvarno vam za to i nije bila potrebna ni politička doktrina, pa ni gubiti vrijeme na nekakav kvalitetan izborni program, i na njegovu afirmaciju."
Zašto to kažem?
Zato što je za mene jedini ispravan politički cilj promjena zatečenih političkih snaga i odnosa. A to je moguće učiniti samo na potpuno drukčijim političkim uporištima … (filozofiji) itd. itd. itd.
No, moram sada prekinuti s ovim jer je "to nama dosadno". A i "predugačko je" ...
Da, da, DVADESET GODINA nije malo ... u repeticiji i pogrešnih riječi, i pogrešnog sadržaja "to ćemo mi u pet rečenica", i "čim dođemo na vlast" ... i "čim bu nam došel striček Godot" ...

Tko je glasao

mogu samo reci da je

mogu samo reci da je dadaizam u umjetnosti jako zanimljiv pokret!:)

U ovomu si u pravu, jer je to točno.:)

No, da li znaš nasuprot tomu što je to virtualni svijet???
Mislim da ne znaš, pa ću ti odgovoriti:

VIRTUALNI SVIJET JE NADREALIZAM STVARNOG SVIJETA

Zdravko Gracin, hrvatski intelektualac :))))

Tko je glasao

No, s obzirom na to da kasno

No, s obzirom na to da kasno objavljuješ, da te malo nasmijem na moj račun:

Photobucket

Tko je glasao

edi3, bacio sam samo

edi3,

bacio sam samo informativni pogled na ovaj članak, i više se nisam vraćao. No, iznenada sam pretragom naišao na ove komentare, prije svega tvoje. Pa ako je nešto relevantno, onda tvoji komentari jesu uvijek itekako relevantni. Ja sam u međuvremenu tvoju ovdje raspravu, pa i tvrdnje, usredotočio na nekoliko skupina. No, idem po redu.
Napominjem da sam razmišljao da ove odgovore objavim u zasebnom članku, s obzirom na to da toga po običaju nema malo. Konačno, nisi ni ti baš "štedljiv".:)

1.
"borba protiv korupcije" je obicna floskula, ako se ne provedu i nuzne zakonske izmjene i to prvenstveno zakona "o sprijecavanju sukoba interesa"!

Da, to si u pravu, i Josipović je te činjenice i više nego li svjestan. I tebe i druge u ovom odgovoru upućujem na članak objavljen na H-alteru, i to još 02.12.o.g., pod nazivom: Civilno društvo vs Ivo Josipović. Riječ je o tzv. javnom sučeljavanju Ive Josipovića s predstavnicima udruga civilnog društva u RH.

Civilno društvo vs Ivo Josipović.

Držim kako je Josipović itekako svjestan činjenice koju spominješ. U odgovoru je kazao slijedeće:
"To je jedno od onih područja u kojem predsjednik ima neposredne ovlasti. On je nadležan za sigurnosne službe, a stanje korupcije i kriminala danas je takvo da predstavlja i pitanje nacionalne sigurnosti i razvoja društva. Tražit ću od sigurnosnih službi da se puno aktivnije uključe u otkrivanje pranja novca, korupcije, raznih oblika šverca i trgovine ljudima, drogom i sl. stvarima koje čine temelj industrije kriminala …"
Ivo Josipović je čovjek komu se može vjerovati, ali Ivo Josipović je i čovjek koji zna svoj posao. Dakako, ono što ga čeka itekako je u većoj ili manjoj mjeri svima jako dobro poznato, a njemu osobito.

2.
racan je od vujica bukvalno kupio tu njegovu licencu, ali je sdp ocito i dalje na tom svom vrludavom kursu.."malo komunista, malo populista"... i to ti je balkanska "corba" "socijalpopulista"!

O ovomu sam s tobom imao razgovor na "Marinu". U Hrvatskoj ne postoji nitko, ponavljam, nitko tko to može kvalificirano osporiti, osim s političkim floskulama tipa Zoran "ljudi su jednaki" itd. itd. itd. Konačno i razvojni put do "socijaldemokracije u Hrvatskoj", što je Oštrić pokušao ispraviti barem u formalnom smislu, bio je od tebe potpuno točno predočeno, ne samo formalno, već i mnogo važnije - stvarno. Na žalost ovo nije balkanska "čorba čorba socijalpupulista", kako kažeš, već "balkanska čorba hrvatske socijaldemokracije". Upravo zato je HDZ i bio, i ostao toliko politički snažan (politički s razlogom tada blijedim i sve blijeđim HSLS-om), i upravo zato danas po mojoj procjeni oko 50% birača glasuje za SDP jer nema "treću opciju". Procjenjujem, naravno orijentacijski, kako preostali glasači SDP-a stvarno glasuju za SDP, ali među njima značajna većina nostalgičara, pa i interesno povezanih i umreženih. No, da sada ipak ne odem predaleko.

3.
mozes li upitati josipovica zbog cega je 1994g., neposredno nakon te ideoloske promjene sdp-a, on izasao iz te stranke?
kao dugogodisnji clan bivse komunisticke partije bio protiv toga da se njegova bivsa komunisticka partija transformira u ideoloski suprostavljenu, socijaldemokratsku partiju.
koliko mi je poznato, josipovic je bio jedan od tih "razocaranih" koji se nisu mogli pomiriti sa tom novom ideoloskom transformacijom sdp-a

Ovo ja ne mogu tvrditi, to možeš samo ti tvrditi, jer po tebi izgleda da se Josipović nije mogao pomiriti s napuštanjem komunističke i marksističke ideologije i znanosti, kao i načina političkog djelovanja ???
Ne čini li ti se najblaže rečeno pomalo "neutemeljnim" tako nešto tvrditi?

Tko je glasao

zdravko, glavni generator

zdravko, glavni generator korupcije i kriminala u hrvatskom drustvu su nase, tzv. politicke "elite"!
koliko vidim, josipovic na njih nema namjeru nahuskati te svoje tajne sluzbe?
prepostavljam da bi se i on poput bajica radije bavio svercanim jajima na trznicama i kriminalnim organizacijama njihovih kumica?:)
zdravko, govorio sam o zakonskoj kontroli imovinske i porezne kartice koju bi trebale provoditi porezna uprava i financijska policija te na taj nacin sprijeciti svaku legalizaciju koruptivnog, a i ostalog..crnog novca!
za to ipak ne trebaju te obrijane glave i njihove ray ban cvike, zar ne?
josipovic je kao dvadesttrogodisnjak usao u komunisticku partiju, sto znaci da u nju nije morao uci kao mnogi koji svoju karijeru nisu mogli ostvariti bez tog clanstva u kp!
usao je iz ideoloskih razloga kao komunista po uvjerenju.
94g. kad je izasao iz sdp-a, imao je vec zavrsen doktorat, pa mu ocito nije trebalo to "vrijeme za naucni rad"!?
zasto je onda te 94g. izasao iz sdp-a?

Tko je glasao

edi3, Uto, 22/12/2009 -

edi3,
Uto, 22/12/2009 - 00:52

zdravko, glavni generator korupcije i kriminala u hrvatskom drustvu su nase, tzv. politicke "elite"!

Eh, sad ćeš ti meni, ili ja tebi otkrivati "toplu vodu"? Naime, to nije pitanje već konstatacija stanja, a što sam učinio na ipak nešto obuhvatniji način definicijom postojanja konkretnog tajkunskog kriminalnog društveno političko sustava. NJEGOVA materijalizacija je u u cjelini političkog i gospodarskog kriminala, koji je dakako i "ljegalan" i "ljegitiman".
Ali ne samo u tomu!!!

koliko vidim, josipovic na njih nema namjeru nahuskati te svoje tajne sluzbe?

Po čemu to vidiš, zar je stupio na dužnost?
Nadalje, jedino Ivo Josipović garantira, posebice u odnosu prema favoritu ovih izbora - Milanu Bandiću - (a na kojega sam s razlogom zato toliko i usredotočen) da će učiniti ono što izrijekom ponavlja u svojoj predsjedničkoj kampanji. No, ti to "ne čuješ"?:)

Glede zakonskog nadzora imovinskih i poreznik kartica i više nego li jako dobro znaš da to ovisi o političkoj volji većine u ovom "ljegalnom" i "ljegitimnom" Hrvatskom "državnom" saboru u vlasti HDZ-HSS-HSLS - ZNAJU SVE, s politički "vjerodostojnim" SDP koji s druge strane viče: "Mi smo bolji!".

Ivo Josipović kao, vjerujem, Predsjednik Republike Hrvatske, može učiniti mnogo, a može zbog otpora učiniti vrlo malo.
Za Milana z n a m da ne će učiniti ništa, a za Vidoševića - pogotovo, i to zato što ne će ni pokušavati osim - "na jeziku"!!!

Na pitanje SK i izlaska iz SDP držim da sam odgovorio. Naime, ponavljaš identična pitanja, u novom obliku sa zarezom lijevo-desno, pa "sugeriram" da pročitaš moje odgovore. Pa ako nešto nije O.K. tada se citira - i onda to osporava. Pa nisi barem ti u "sklerozi".:))))

Tko je glasao

No, želio bih sada na ovom

No, želio bih sada na ovom mjestu podvući jednu tvrdnju. Pa ako ovo Mrak čita, i ako ima možebitno kakve osobne kontakte s gospodinom Ivom Josipovićem, tada bi to mogao i prenijeti "gore".:)

PO PRVI PUTA SE JEDNOJ FIZIČKOJ OSOBI U HRVATSKOJ OTVARA MOGUĆNOST DA STVARNO POSTANE VELIKI HRVATSKI PREDSJEDNIK.

TO OVISI ISKLJUČIVO I JEDINO O IVI JOSIPOVIĆU.

Takva mogućnost nikomu se ne pruža "dva puta u životu", već samo jedan jedini puta.

Franjo Tuđman to nije vidio, Stjepan Mesić to nije vidio.
Naime, obojica su očevidno pogrešno "mislili" da je to samo po sebi razumljivo i očevidno činjenicom što su "gore".
Pogrešno su mislili.

Tko je glasao

A ne znam... nisam baš

A ne znam... nisam baš oduševljen projektom.
Kao prvo, fali nekoliko relevantnih kandidata, što si i sam naveo kao ograničenje. Drugo, političari, a posebno predsjednički kandidati, su strašni demagozi koji zastupaju popularne stavove. To da meni pokaže da je moj profil političara recomo Obama, ili pak Putin, uopće ne znači da se moji stavovi podudaraju s njihovima, nego da se moji stavovi podudaraju s onim što oni govore. Treće, odgovori mogu dovesti do kontradiktornih zahtjeva i onaj tko je na vlasti mora izabrati, a onaj tko ima stavove ili ideale to nužno ne mora. Stoga, ukoliko postoje odgovori koji se međusobno isključuju (čak ne apsolutno, jer toga nema, ali u nekoj mjeri), ne bi trebalo da ispunjivač može popuniti jedan i drugi ako to dovodi do isključivanja.

Uglavnom, preporučam zainteresiranima da ispune anketu na:
http://www.distributive-justice.com/theory/index-hr.htm
Rađena je puno kompleksnije i daje uvid u srž problema s političkim postavljanjem, što znači da naglašava i posljedice, a ne samo želje.

Tko je glasao

u tome i je fora, moraš se

u tome i je fora, moraš se zamisliti da li su odgovori na temelju kojih si dobio kandidata doista njegovi stavovi ili to govori demagogija

ova anketa ima smisla u više od jednom smjeru

Tko je glasao

@mrak, budući znaš

@mrak,
budući znaš odgovore kandidata, provjeri mi da li su Bandić i Josipović kompatibilni barem 97%.

Tko je glasao

Ok, ako je ideja da pokaže

Ok, ako je ideja da pokaže koliko su kandidati zapravo demagozi, onda je ona vjerojatno zadovoljena.

No opet, vjerujem da većina ljudi i misli da su njihovi stavovi demagoški. U većini kavanskih rasprava se dolazi do takvih zaključaka. No opet, pretpostavimo da je meni primjerice ukazano na podudarnost stavova s Primorcem. Da nisam njegov glasač, sigurno bih već mislio da je on lažljivi populist i ne bih ni mislio da se on zaista iskreno zalaže za sve ono o čemu priča - jer bih inače bio njegov glasač. Da jesam njegov glasač, zaključio bih da anketa ima smisla i da je zaista kadra prepoznati podudarnost. Da sam potpuna tabula raza, možda bih iskoristio ovu anketu pa konačno odlučio za koha ću glasati. No to bi pak bilo na razini toga da planiram dan temeljen na horoskopu iz dnevnih novina.

Tko je glasao

Ovaj upitnik kao da je

Ovaj upitnik kao da je slagao psihoanalitičar,jer za sada čitajući vaše komentare svakome ispadne nešto drugo od onog za što se u dnevnicima opredjeljujete.Vrlo zanimljiv upitnik,jer prava istina je u podsvjesti kako bi rekao Freud.

Tko je glasao

podsvjest je enigmatična,

podsvjest je enigmatična, ali nije nedokučiva! jer, ne ispada baš svima različito od onoga za što se deklariraju. pogledaj još jednom komentare :-)

Tko je glasao

Kak smo ve-ka ozbiljno

Kak smo ve-ka ozbiljno doživili podsvjest,pa nije nikaj strašno ako ti ispadne nekaj drugo od onog za kaj agitiraš.

Tko je glasao

Ovaj upitnik kao da je

Ovaj upitnik kao da je slagao psihoanalitičar,jer za sada čitajući vaše komentare svakome ispadne nešto drugo od onog za što se u dnevnicima opredjeljujete.Vrlo zanimljiv upitnik,jer prava istina je u podsvjesti kako bi rekao Freud.
bez ikakve namjere da te uvrijedim, al ovo je notorna glupost.
pusićka, kao nešto pozitivno, nije ni u mojoj svjesti, ni u mojoj podsvjesti niti pak uopće postoji kao nešto pozitivno.
ok, meni je jasno da mi u upitniku koji sam ispunjavala iskreno, prema svojim uvjerenjima, izbor može biti neobičan, obzirom da sam na neka pitanja odgovorila skroz desno, a na neka skoro pa skroz lijevo.
al mi nikako nije mogla izaći pusićka u upitniku koji sam ispunila na način da mi je bio važan jedino dignitet dr.
meni je žao što taj upitnik nije izašao puno prije, pa da je bilo prilike poraditi na njemu i ispraviti ono što ne štima. kao ideja mi se svidja i mislim ukoliko se neke stvari dorade i isprave, da bi mogao biti zanimljiv i u bilo kojim budućim izborima, ne samo na ovoj razini.

Tko je glasao

A molim Te lijepo daj me

A molim Te lijepo daj me uvrijedi ,to baš volim.Da treba poradit na njemu u tome se slažemo,ali eto ja bubnuo notornu glupost ,jer bože moj velika grehota je to što Ti se u tarotu pojavila Pusička.

Tko je glasao

dijana propušta spomenuti

dijana propušta spomenuti kako je do toga došla, a to je pokušajem izigravanja ankete, a ako je to kojim slučajem njezin stvarni stav (u što ne vjerujem niti sekunde) tada onda bolje nije niti zaslužila (iliti, sustigla ju karma :)

Tko je glasao

@mrak dijana propušta

@mrak
dijana propušta spomenuti kako je do toga došla, a to je pokušajem izigravanja ankete, a ako je to kojim slučajem njezin stvarni stav (u što ne vjerujem niti sekunde) tada onda bolje nije niti zaslužila (iliti, sustigla ju karma :)
ma nisam to propustila reći, piše ovdje u ovoj temi. kada sam odgovarala iskreno, ispao mi vukšić. on nije moj izbor, ali ok. napisala sam da bi meni rijetko tko ispao kompatibilan, obzirom na moje stavove.
al da me ubiješ ako mogu shvatiti kako onima kojima je bitan samo dignitet dr i o ničemu nemaju svoj stav, ispada pusićka.
pokušavam zamisliti nekoga tko nema svoje mišljenje baš o ničemu, jedino mu je stalo do digniteta dr i onda mu ispadne pusićka.
jel se to tebi čini realno?
btw, nije prema zaslugama, ali da, kada bi mi to bilo stvarno mišljenje, doista bi bilo ;)

@ivasad
nemam nikakvu potrebu da te uvrijedim, kao što mi to nije bila namjera ni prošli put. prošlli mi je put bilo samo nezamisliva pusićka u mojoj podsvijesti kao nešto pozitivno, al mi sad već postaje komično.
no, ako već govorimo o podsvijesti, onda bi mi vukšić trebao biti u njoj, obzirom da mi je on ispao kada sam anketu ispunjavala iskreno.

Tko je glasao

već sam rekao, šansa da

već sam rekao, šansa da netko odgovori na 31 pitanje "nemam stav" je ravna nuli

Tko je glasao

Mislim da je anketa odlično

Mislim da je anketa odlično posložena, jer me zbilja iznenadilo, kad sam kao rezultat dobila ime čovjeka za kojeg sam baš i razmišljala da bih za njega glasovala... jurčevića.

My Soul

Tko je glasao

Jurčević je svjesno tvoj

Jurčević je svjesno tvoj kandidat, provaj nesvjesno i tvoj kandidat
će sigurno biti Josipović. Molim te provaj još jednom , jer prateći tvoje komentare mislim da bi ti najviše odgovarao Bandić.

Tko je glasao

Podsvjest radi za nas.

Podsvjest radi za nas.

Tko je glasao

Dianice, skoro krava snijela

Dianice, skoro krava snijela jaje. Pa ipak nije. Ne može čovjek, ako ima karaktera i svijesti, mijenjati uvjerenja kao košulje. Sad malo desno, sad malo lijevo. Tako nešto puno više govori o njemu, a ništa o kandidatima. Zato su ovakvi standardizirani i unificirani testovi- glupost. Ili zabava za dokone.

Tko je glasao

@poveznik Dianice, skoro

@poveznik
Dianice, skoro krava snijela jaje. Pa ipak nije. Ne može čovjek, ako ima karaktera i svijesti, mijenjati uvjerenja kao košulje. Sad malo desno, sad malo lijevo. Tako nešto puno više govori o njemu, a ništa o kandidatima. Zato su ovakvi standardizirani i unificirani testovi- glupost. Ili zabava za dokone.
ti ili ne znaš čitati, što se još da ispraviti, ili si samo bezobrazan i voliš bezrazložno vrijedjati, što se doduše ne da ispraviti jer se uglavnom dobija odgojem, ali nije baš ni bitno.
dakle, uopće se ne radi o promijeni mojih stavova s desno na lijevo ili obrnuto. radi se o tome, što su moji stavovi po nacionalnin pitanjima izrazito desno, dok su neki izrazito lijevo, uvjetno rečeno.
svoje stavove poput onih da sam protiv zabrane pobačaja, za prava u istospolnim zajednicama i sl ne bih nikako mogla staviti pod desno, zar ne? ali to su moji stavovi i iza njih stojim. jednako kao što stojim iza onih nacionalnih.
i to jesu moji stavovi, shvatio to netko ili ne. koji se ne mijenjaju
eto, nadam se da si shvatio, iako vjerujem kako ti shvatiti i nije bio cilj.

Tko je glasao

Ivasad, Ovaj upitnik kao da

Ivasad,

Ovaj upitnik kao da je slagao psihoanalitičar,jer za sada čitajući vaše komentare svakome ispadne nešto drugo od onog za što se u dnevnicima opredjeljujete.

Mislim da ni jedan nije ispunil anketu onak kak misli. No ima i takvih, koji sami sebe zavaravaju i biraju svoje kandidate, po nekim kriterijama, koje su van bilo kakve logike.

Zato i imamo takvu političku situaciju.

Tko je glasao

Zanimljivo razmišljanje!

Zanimljivo razmišljanje! Znači, svi su spremni lagati same sebe? I onda kada ih nitko ne vidi? Moram priznati Skviki, da ste sjajno pogodili uzrok političke situacije.

Tko je glasao

Čitam gore tu Josipovićevu

Čitam gore tu Josipovićevu reklamu, da u pravednoj zemlji četvrtina građana ne smije biti bez posla, pa postavljam pitanje: gdje Josipović misli zaposliti četvrtinu građana i kako, kad to nisu predsjedničke ovlasti? Hoće li svoj novac uložiti u izgradnju tvornica, kao što je to učinio Mikšić? Zašto SDP nije zaposlio sve ljude, dok su mu na raspolaganju bila čak četiri državna proračuna? Zašto bilo tko misli da SDP sada želi učiniti bilo što drukčije nego što je činio dok je bio na vlasti, kad nije učinio baš ništa?
Jedini u ovoj državi tko je učinio ono u što se zakleo na izborima to je Mikšić. On je svoju tvornicu izgradio i ljude zaposlio i to od svog casha, a ne od casha poreznih obveznika.

My Soul

Tko je glasao

My Soul, (Pet, 18/12/2009 -

My Soul,
(Pet, 18/12/2009 - 17:48)

Čitam gore tu Josipovićevu reklamu, da u pravednoj zemlji četvrtina građana ne smije biti bez posla, pa postavljam pitanje: Gdje Josipović misli zaposliti četvrtinu građana i kako, kad to nisu predsjedničke ovlasti? Hoće li svoj novac uložiti u izgradnju tvornica, kao što je to učinio Mikšić?

I više je nego li očevidno da je ovaj slogan Ive Josipovića očitovanje njegovog protivljenja s aktivnostima Vlade Republike Hrvatske u sastavu provjereno nesposobnih političara Hrvatske demokratske zajednice, do jučer na čelu s Ivom Sanaderom, a danas na čelu s Jadrankom Kosor, koja je čitav protekli period bila u sastavu Sanaderove vlade. Ivo Josipović se takvom javnom izjavom konfrontirao postojećoj političkoj volji vlade HDZ koja je dovela Republiku Hrvatsku u faktički položaj Republicum Croatorum Latifundum. Nejasno?

Svakako da valja cijeniti investicijska ulaganja gospodina Mršića u Hrvatskoj. No, pojedinačna investicijska ulaganja pojedinih kvalitetnih poduzetnika nisu područje aktivnosti Predsjednika Republike, a za koju funkciju su potrebne druge kvalitete od kvalitete izgraditi tvornicu i njome kvalitetno upravljati.

Tko je glasao

Ivo Josipović ne obećaje

Ivo Josipović ne obećaje da će zaposliti ljude, samo kaže kako je korupcija veliko zlo društva i ono onemogućava siromašnim ljudima da zarade, uspješnima da zarade još više, a svima skupa priječi otvaranje novih radnih mjesta.

u posljednjih 10-15 godina u hrvatskoj nije primjerice bilo poštene greenfield investicije i mislim da se svi skupa moramo zapitati zašto, a ja mislim da je korupcija na svim razinama, od one najniže na više jedan od najvećih problema koji izjedaju ovo društvo

Tko je glasao

@mrak slažem se, ali nije

@mrak slažem se, ali nije li ta fraza u ustima svih dvanaest natjecatelja?

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

apsolutno je i veliki je

apsolutno je i veliki je problem što u biti nemamo pozitivnih iskustava s političarima

na nama je da se nadamo, čini se da si ti izgubio bitku

Tko je glasao

"borba protiv korupcije" je

"borba protiv korupcije" je obicna floskula, ako se ne provedu i nuzne zakonske izmjene i to prvenstveno zakona "o sprijecavanju sukoba interesa"!
josipovic vrlo dobro zna da se bez izmjene tog zakona i ukidanja tzv." saborskog povjerenstva za sprijecavanje sukoba interesa" te uvodjenja zakonske kontrole tog moguceg "sukoba interesa" (porezna uprave i financijske policije) po pitanju iskorijenjavanja te korupcije u hrvatskoj nista nece promjeniti!
sve dok se ne uvede zakonska kontrola porezne i imovinske kartice kojom bi se uocavao svaki disparitet izmedju prijavljenih prihoda i stecene imovine, sva ta prica o "postenju i borbi protiv korupcije" izgovorena iz ustiju politicara je obicna floskula i laz kojom se jos jednom pokusava prevariti hrvatsko biracko tijelo!
svojevremeno sam diskusiju o toj temi pokrenuo sa marinom jurjevicem na njegovom blogu,nakon koje mi je odgovorio da je o njoj raspravljao na glavnom odboru sdp-a, ali o rezultatu te rasprave, ni dvije godine nakon nje, nemam nikakvog odgovora!
sto mislis zasto?:)
uvodjenjem te kontrole politicari bi srezali i granu sa koje jos uvijek beru( kradu!) svoje omiljene plodove i sigurno da se uprkos uvodjenju oiba (na pritisak eu-a!) to najefikasnije sredstvo protiv korupcije(kontrola porezne i imovinske kartice!) dugo jos nece u hrvatskoj primjeniti!
bar dotle, dok se politicari dovoljno ne nakradu!

Tko je glasao

marko, imam jedno pitanje za

marko, imam jedno pitanje za tebe?
poznato je da je ivo josipovic 1980 godine usao u bivsu komunisticku partiju, te da je neko vrijeme bio i clan racanove "stranke demokratskih promjena", kasnije nazvane.. "socijaldemokratskom strankom"
1993g. ulaskom vujiceve stranke (hrvatski socijaldemokrati!) pod okrilje sdp-a, sdp je preuzeo njegovu "licencu" socijaldemokratske stranke.. cime se ta stranka i sluzbeno odrekla svoje bivse komunisticke ideologije!
mozes li upitati josipovica zbog cega je 1994g., neposredno nakon te ideoloske promjene sdp-a, on izasao iz te stranke?
dali je bio razocaran zbog toga sto je sdp napustio svoj dotadasnji "komunisticki kurs" , ili je bilo nesto drugo u pitanju?
s obzirom da si u njegovom izbornom stozeru, vjerujem da bi ti on mogao na ovo moje pitanje odgovoriti?:)

Tko je glasao

@edi3: Savez komunista

@edi3: Savez komunista Hrvatske - stranka demokratskih promjena odrekla se komunizma, odnosno lenjinizma, u prosincu 1989., onda kad su pristali na slobodne izbore. To su potvrdili kad su mirno predali vlast nakon izgubljenih izbora. Već 1991. promijenili su ime u "Socijaldemokratska partija Hrvatske", kako se i danaz zove, prihvatili novi program i od lenjinizma više ništa nije ostalo (a odbacili su svo "nasljeđe socijalizma" možda i previše radikalno). Vujićeva stranka zvala se "Socijaldemokratska stranka Hrvatske". Tako su se ujedinile dvije hrvatske socijaldemokratske stranke.

Međutim, 1994. je sasvim lako netko mogao zaključiti da stranka nije DOVOLJNO reformirana. Taj je proces trajao.

S obzirom da ću u drugom krugu po svoj prilici morati glasovati za Josipovića, iako nije dovoljno lijev za moj ukus, :( drago mi je vidjeti, da mu se stvarno ništa značajno ne može "prišiti". :) Jedina realna zamjerka koju vidim je sudjelovanje u donošenju one naknade ZAMP-u za sve CD-ove: jedna sporna policy mjera, ali PMSM ipak ne toliko strašna.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

zorane, 1989 godine sdp se

zorane, 1989 godine sdp se nazivao kph-sdp, ali se to sdp prevodilo kao stranka demokratskih promjena, a ne socijaldemokratska stranka.
1990 godine uoci konvencije te stranke iz njenog naziva se brise kph te se ona naziva samo sdp (stranka demokratskih promjena!).
tek 1994g. ujedinjenjem sa sa vujicevom socijaldemokratskom strankom hrvatske, sdp se naziva socijaldemokratska stranka(partija) hrvatske!
poguglaj malo internetom pa ces vidjeti tko je u pravu!:)

Tko je glasao

Pamćenje nije dovoljno

Pamćenje nije dovoljno pouzdano, priznajem, iako sam tada te promjene pratio. :) SDPH nema ništa o povijesti na svojim stranicama, ;-> nalazim na wikipediji navod:

# 1990. promijenila naziv u Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena.
# 1992. promijenila naziv u Socijaldemokratska partija Hrvatske - Stranka demokratskih promjena.
# 1993. promijenila naziv u Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Sasvim sam siguran, i prema vlastitom sjećanju, da je znatno prije ujedinjenja s Vujićevom strankom nosila naziv "Socijaldemokratska partija".

No nije nije presudno, nego činjenica, da su lenjiističku/boljševistiku/komunističku ideologiju stvarno odbacili onda, kad su prihvatili načelo slobodnih izbora. Najzad, postoje i danas u zapadnoeuropskim zemljama utjecajne stranke koje se još uvijek zovu "komunističke", a više ne zastupaju ono što smo pod komunizmom u 20. st.. razumijevali, naime lenjinističku koncepciju: država kontrolira sav ekonomski i društveni život, jedna stranka kontrolira državu.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

ostricu, slabo se sjecas jer

ostricu, slabo se sjecas jer sdp prije ujedinjenja sa vujicevom strankom nije u nazivu bio socijaldemokratska stranka?
ni u kom obliku!
u kojoj vikipediji si nasao taj podatak?
mozda u sdp-ovoj!?:)
sto mislis, zbog cega se racanova stranka demokratskih promjena ujedinila sa vujicevom socijaldemokratskom strankom?
samo radi tog imena, jer po zakonu ne mogu postojati dvije stranke istog imena!
bez obzira na onu razliku "stranka" ili "partija"!

Tko je glasao

@ edi3: ostricu, slabo se

@ edi3:
ostricu, slabo se sjecas jer sdp prije ujedinjenja sa vujicevom strankom nije u nazivu bio socijaldemokratska stranka?
ni u kom obliku!

Priznajem, da sjećanje nije uvijek pouzdano, ali u ovom slučaju je smoje pouzdanije od tvoga. Zašto se ne pridržavaš onoga što si meni preporučio - naime, da malo proguglam?

Učinio sam to, i evo ovo je sa sajta Hrvatskog državnog arhiva - nadam se, da to smatraš dovoljno pouzdanim izvorom:

S demokratskim promjenama mijenja se i ime stranke u Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena (1990), Stranka demokratskih promjena (1990-1992), Socijaldemokratska partija Hrvatske - Stranka demokratskih promjena (1992-1993), te od 1993. Socijaldemokratska partija Hrvatske.

Na drugom sajtu, spominje se da je posljednja promjena imena bila 16. siječnja 1993.. Na trećem sajtu, nalazim podatak da je "Kongres ujedinjenja" dvije socijaldemokratske stranke bio 30. travnja 1994..

U svakom slučaju, s obziorm da ne komentiraš, pretpostavljam da se slažeš kako se bitna transformacija odigrala već znatno ranije.

Zoran Oštrić

Tko je glasao

da, u pravu, izgleda da

da, u pravu, izgleda da godine cine svoje!
nema nam druge nego guglati!:)
bivsi skh je u pet godina cetiri puta mijenjao ime tako da se ne mozes pouzdati samo u pamcenje.
"bitna transformacija se odigrala vec znatno ranije"?
po formi, ili po sadrzaju?
po formi i ne bash puno ranije, a po sadrzaju.. ni dan danas!:)

Tko je glasao

antun vujic i miroslav

antun vujic i miroslav tudman( ovo su neki vec zaboravili!) su prvi promovirali socijaldemokratsku ideju u hrvatskoj i to u vrijeme dok je sdp vrludao od komunizma, pa do narodnjackog populizma!
racan je od vujica bukvalno kupio tu njegovu licencu, ali je sdp ocito i dalje na tom svom vrludavom kursu.."malo komunista, malo populista"... i to ti je balkanska "corba" "socijalpopulista"!:)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci