Tagovi

Politikopata

Dopalo je do mene posljednje istraživanje agencije Puls pod kodnim nazivom CroBarometar, to je ono istraživanje koje krajem svakog mjeseca objavljuje HRT, a potom i svi ostali.

Razlog zbog kojeg se upravo Pulsovo istraživanje smatra najrelevantnijim je metodologija. To znači da se podaci prikupljaju na terenu, slučajnim uzorkom nad kojih 1000 ljudi. Ova anketa je također dizajnirana da pokrije sve hrvatske regije, te da pokriva demografsku strukturu društva. Ukratko, ovo je najreprezentativnija anketa uz izuzetak IRIjeve ankete koju za IRI opet radi Puls (inače, ako sam dobro pogodio, IRIjeva anketa obično ide krajem kolovoza na daleko većem uzorku tako da je još preciznija). Margina pogreške je cca. 3-3.9% i to treba imati na umu dok se čitaju podaci.

Ono što odmah treba napomenuti je da treba ignorirati procjene broja zastupnika, naime ta procjena nastala je na zbiru tromjesečnih rezultata i ne upada unutar ovih 3% greške, a moguće je da je demografija po izbornim jedinicama drugačija od anketirane što može dovesti do velikih razlika nakon glasovitog d’hondtanja. That said, idemo na podatke.

Ono što odmah uleti u oko je odobravanje rada vlade, 55,3% anketiranih smatra da zemlja ide u lošem smjeru u odnosu na 34,4% koji naivno misle da ide u dobrom. U pregledu rezultata po strankama, meni je upalo u oko da odmah poslije HDZovaca, HNSovci su ti koji najčešće misle da nam ide super, njih 48% u odnosu na 40% HSS-HSLS-PGSovaca, dok su svi ostali ispod gore spomenutih 34,4%. Uprosječeno, ako ste muškarac srednjih godina, visoke stručne spreme i živite u gradu i to vjerojatno Zagrebu sva je šansa da ste zadovoljni sobom i kuda ova zemlja ide, no međutim ako ste muškarac stariji od 46 s osnovnom školom, živite na selu i to još u sjevernoj hrvatskoj ili dalmaciji tada vjerojatno očekujete promjenu na izborima. Zanimljivo je promatrati demografiju nezadovoljnika, jer ispada da su nesretnici u područjima koja su tradicionalno HDZovo uporište (sela i primjerice Dalmacija, Slavonija). Ako gledamo pak zadovoljstvo trenutnom vladom, najsretniji su HDZovci iz Like s osnovnom školom stariji od 60 godina; najnesretniji su SDPovci koji žive u gradovima, srednje su dobi i srednje škole, osobito ako su u sjevernoj hrvatskoj ili Dalmaciji.

Rejtinzi stranaka su slijedeći:

SDP 28,6%
HDZ 23,8%
Koalicija HSS-HSLS-PGS 9,2%
HSP 8,4%
HSU 7,6%
HNS 5,1%
IDS 1,8%
DC 1,5%
HDSSB ,9%
Ljevica Hrvatske ,6%
SDSS ,5%
MDS ,5%
SBHS ,5%
Neka druga 1,1%
Neodlučni 10,0%

Zanimljivo je gledati popis najpopularnijih političara. Prvi je Stipe Mesić, druga je (meni totalno nerazumljivo zašto) Đurđa Adlešić, a tek potom Zoran Milanović, prvi HDZovac je Ivo Sanader i to tek na 11 mjestu koji je ispod i Ante Đapića.

Percepcija najvećih problema je slijedeća:

Nezaposlenost 68,8%
Mito i korupcija 42,7%
Kriminal i krađa 16,9%
Status umirovljenika 16,0%
Male plaće 13,2%
Zdravstvo 12,9%
Gospodarstvo 10,8%
Standard 10,1%

Usporedbe radi, bacite pogled na kako je ta ista tablica izgledala u lipnju (dakle prije akcije Maestro):

Nezaposlenost 70,7%
Mito i korupcija 37,3%
Status umirovljenika 21,5%
Gospodarstvo 14,1%
Male plaće 13,8%
Standard 13,5%
Kriminal i krađa 9,8%
Siromaštvo/ neimaština 9,2%
Zdravstvo 8,8%
Sudstvo 7,8%

Kao što vidite, briga o korupciji u društvu je poprilično narasla što bi (kako ja to vidim) značilo da je bacanjem afere u HFPu u prvi plan Ivo napravio sam sebi medvjeđu uslugu, jer je krenuo u bitku koju on ne može dobiti iz jednostavnog razloga što u njoj nema rezultata.

Još jedna zanimljiva tablica (a koja je prevelika pa je ne mogu ovdje staviti) je tablica dojma o političarima. Manje-više svi političari na toj listi imaju uobičajene oscilacije u posljednje dvije godine, i jedina osoba koja ima kontinuirani rast (ali na četiri uzastopna mjeseca, što nisam uspio pronaći niti na jednom drugom političaru) je Zoran Milanović. Milanović je ujedno prvi nakon Mesića po pozitivnim dojmu, no ako nastavi ovim tempom do izbora bi ga mogao (teoretski) i preteći.

Kao zaključak, činjenica je da su HDZ i SDP ušli u kolovozu u trku koja nije promijenila rezultat u odnosu na mjesec ranije i razlika od 5% je veća od statističke pogreške i nakon tri mjeseca mjerenja sada smo sigurni da je SDP vodeća stranka u zemlji. Treba pričekati IRI, no moje je mišljenje da je stvarno stanje SDPa nešto lošije, a HDZa nešto bolje nego u ovoj anketi čisto zbog demografije HDZovih birača koja terenska anketa u cijelosti ne može obuhvatiti.

Iznenađenje mjeseca je HSS-HSLS-PGS koji se vratio na početnih 8-9% podrške građana. Ovo je zanimljivo jer je Đurđa Adlešić (ponavljam, ničim izazvana) iznimno dobro kotirajuća u anketama, a čak niti bezlični Josip Friščić ne prolazi loše i rezultat njihove koalicije ne odgovara njihovih individualnim rezultatima. Ova koalicija je interesne prirode no interes koji ih spaja se zove “izborni prag”.

Meni totalno očekivano, HNS i dalje pada i sada su se spustili unutar statističke greške izbornoga praga. Čačić je nedavno govorio o kontrolnom paketu i 17 zastupnika, no ja i dalje ne vidim da je to realni rezultat za HNS i svaki rezultat veći od 10 zastupnika će za njih biti impresivan. Puls u objašnjenju kaže kako je SDPova ekspanzija, prvenstveno kroz lik novog predsjednika stranke pokupila dobar dio HNSovog biračkog tijela, no ja bih dodao da je skroz neracionalni stav čelništva HNSa daleko zaslužniji za ovu promjenu, jer njihova premijerska kandidatura i totaln nerazumljivo inzistiranje na tome dovelo je do bježanja birača. Ovdje se vrijedi podsjetiti da kada bježite, onda u pravilu nije važno kuda bježite, nego odakle bježite.

Nekakva svjestka iskustva kažu da u okolini poput naše, odnosi koji su uspostavljeni na terenu šest mjeseci prije izbora uglavnom odražavaju stanje na izborni dan. Nekih osamdesetak dana prije izbora ja u to nisam toliko siguran. S jedne strane imamo HDZ koji je krenuo u ofanzivu i koji će iskoristiti cijeli niz prilika da se producira (kroz privatizaciju T-HT-a, isplatu rate umirovljenicima), no istovremeno ih pogađaju praktički svakodnevne afere koje se otkrivaju i kojima se ne nazire kraj. Moja je procjena da nam slijedi promjena na izborima, no istovremeno, činjenica je kako je koalicijski kapacitet HDZa u ovome času veći od SDPovog. Ono što treba promatrati s oprezom je situacija u Osijeku koja će se zasigurno odraziti na cijelu slavoniju (i pitanje je da li je moguće napraviti prijevremene izbore prije parlamentarnih, tj. da li je to za HDZ uopće mudro učiniti čak ako i postoji mogućnost - treba pogledati zakonske rokove i vidjeti da li Đapić ovih dana taktizira sa svojom ostavkom upravo iz tog razloga). Također, uočavam i nezadovoljstvo stanovnika Dalmacije i doista se može desiti da Sanader izgubi na “domaćem teritoriju”.

Bilo kako bilo, predizborna kampanja, koja će punom snagom početi negdje sredinom rujna, sasvim će sigurno biti žestoka i neugodna, neovisno o tome što negativne kampanje više ne donose kod nas rezultate (a i loše pakiranje dobrih akcija, što smo na primjeru Maestra dobro vidjeli, također ne pomaže).

Komentari

Panika je velika -

Panika je velika - pogledajte koliko su para potrošili na predkampanju, a kažu da će još potrošiti - Vladina samoreklama "teška" 20,5 milijuna kuna.
Meni je ipak najbolje štancanje anketa koje odgovaraju Sanaderu. Dakle Jutarnji je, na vlastitu sramotu odustao od vlastitih anketa jer im više ne vjeruju od kada su u korist SDP-a, pa koriste druge za bombastične naslove - Sanader popularniji od Jurčića - znate li koliko je popularniji Sanader od Jurčića - 0,5% - ovo je telefonsko istraživanje Promocije Plus i njihova standardna greška je 3-5% tako da je prednost od 0,5% više greška nego točan podatak.

Tko je glasao

Da, četiri mjeseca zaredom,

Da, četiri mjeseca zaredom, poredak se ne mijenja bitno. To je i više nego znakovito i polako vodi do prilično pouzdanih zaključaka od kojih je najvažniji da SDP postaje najjačom strankom. To, a još više rejtinzi manjih stranaka, nameće pitanje svih pitanja. Kakvu ćemo vlast dobiti?

Postoje dvije mogućnosti. Prva, da se vlast sastavi bjesomučnom trgovinom i kupovanjem potpore čemu je vičniji HDZ ili davanjem potpore vodećem SDP-u da realizira ono o čemu nas je počeo upoznavati.

Zanemarimo li ovo prvo što je već viđena i naučena lekcija, kako bi mogla izgledati SDP-ova vlast?

I tu smo već vidjeli kako funkcionira višečlana koalicija u kojoj su dominirale interesne stranke a SDP zbog nužde održanja vlasti popuštao gotovo svakom zahtjevu i odustajao od najbitnijih ciljeva i mjera za njihovo provođenje. Da li nas isti scenarij čeka i sad?

Mala je šansa za to. Zašto? Priušti li nam SDP još jednom takvu koaliciju, dugoročno pada i teško da bi ikad povratio povjerenje koje je teško dobio. Repriza viđenog će u dubinu močvare baciti ovu svježinu koja se naslućuje.

Zato je realnije pretpostaviti da će uvjet za ulazak manjih stranaka biti gotovo bezuvjetna potpora SDP-ovom programu. Tko tu ipak može naći interes? Osim HNS-a za kojeg najmanje vjerujem da bi prihvatio takvu poziciju, tu su umirovljenici, regionalne stranke i manjinci. Jurčićev program i šire ukupan SDP-ov, može zadovoljiti apetite regionalaca i manjina, vjerojatno i umirovljenika koji će ići uz svaku vlast što su i sami rekli.

Nije za unaprijed odbaciti ni HSS/HSLS koji zapravo nije loš partner iako dojam kvari do kraja prostituirani HSLS. HSS kao ipak jači u tom paketu, osnovni interes ima na poljoprivredi što nije nemoguće pomiriti s SDP-ovim programom, a HSLS će se morati pomiriti s onim što dobije a to će biti saborske fotelje koje je uspio istržiti na listama dogovarajući se s HSS-om. Drugo će teško moći očekivati a još teže dobiti.

Ono što je nužno, a bit će sreća za Hrvatsku, je riješenost SDP-a da provede program bez većih odstupanja zbog želja partnera. To znači mirenje manjih da se voze u autobusu vlasti bez da diraju volan kojim se upravlja. To odudara od dosadašnjih navika ali jedino osigurava vožnju u najavljenom pravcu.

Od SDP-a se očekuje da, bude li netko suviše atakirao na volan, da prikoči i iskrca putnike. To znači da treba biti spreman za pola godine raspisati izvarnredne izbore nakon što premijer da ostavku zbog uskrate potpore SDP-ovom programu.

Ta je opcija realna i za SDP jedina moguća želi li sačuvati kredibilitet i stvoriti šansu da na izvanrednim izborima dobije i veće povjerenje građana što bi mu omogućilo da nastavi (zašto ne i samostalno) kako sad najavljuje.

Čini mi se da je slično nekad spominjao Račan pa ne vjerujem kako u SDP-u nisu svjesni nužnosti uspostavljanja upravo ovakvog odnosa.
Vjerujem da bi se i građanima više svidio ovakav scenarij od mučne četiri godine novog mandata u kojem bi se SDP natezao s nezajažljivim apetitom koalicijskih piranja.

B-52

Tko je glasao

Vjerojatno su druge

Vjerojatno su druge mogućnosti propuštene i eliminirane i vjerojatno za svaku novu situaciju za dulje razdoblje slijede ista pravila i logika.

Tko je glasao

šta ima veze "prag" od 5% u

šta ima veze "prag" od 5% u ovakvom istraživanju? Van Sabora će ostati oni koji u svakoj od 10 izbornih jedinica ostanu ispod 5%. IDS i HDSSB ulaze sigurno iako imaju 1-2%.
Imamo li pravi link na cijeli dokument?

Tko je glasao
Tko je glasao

Hvala na linku. Ono što ne

Hvala na linku.
Ono što ne nalazim to su mjesta u Saboru po datim postocima po jedinicama. To je izračunala Slobodna Dalmacija:
--------
HDZ 42 (+4 dijaspora?)
HSP 13
--------
SDP 56
HNS 4
IDS 3
--------
HSS-HSLS 14
HSU 8
manjine 8
--------
To bi po ovoj pretpostavci koaliranja bilo:
SDP+HNS+IDS = 63
HDZ+HSP = 59
Miješani trgovci = 30
Za Sabor od 152 mjesta većina iznosi 77, što
znači puno ih može računat da će imat "kontrolni paket".

Tko je glasao

na samom početku teksta sam

na samom početku teksta sam napomenuo kako je struktura sabora izvedena iz kumulativnog rezultata u posljednja tri mjeseca, a tada demografija ne odgovara nužno stvarnom stanju i rezultat vjerojatno nije točan

dakle, treba biti jako oprezan

izborni sustav kojeg imamo direktno favorizira pobjedničku stranku i to treba imati na umu

Tko je glasao

Kako ti je "matematički"

Kako ti je "matematički" dio stvari bliska strana, čini li ti se da su "velike" igre svih vrsta globalno istrošene i da smo definitivno ušli u "minimalističko" doba, gdje svaka "sitnica" igra sve važniju ulogu?

Tko je glasao

i da i ne, mislim da

i da i ne,

mislim da klasična manipulacija koju primjerice Sanader svakodnevno koristi više ne donosi rezultate i treba primjeniti druge taktike za koje pak moraš iza sebe imati neke rezultate

s neke teoretske razine, podrška vladi na kraju mandata uvijek pada i to je ok, s druge strane vlada ima marketinšku mašineriju (a HDZu, ali i vladama općenito) zloupotreba medija nije uopće strani pojam, pa se to kompenzira

ako uzmemo u obzir kako se kampanja kod nas ionako prati, utjecaj zadnja tri tjedna kada kampanja de facto ide je vjerojatno minimalan

vidjeti ćemo

moja najveća briga je da će SDP pobijediti ali neće imati s kime koalirati

Tko je glasao

moja najveća briga je da

moja najveća briga je da će SDP pobijediti ali neće imati s kime koalirati
Pa i to spada u ovo što pitam za procjenu. Da bi tko imao s kime ovisi i o njemu i drugima. Izgleda da je i tu idila diguh razdoblja uživanja u višku tko s kime dovela do razdoblja minimalizma pa i deficita svih sa svima. Toga je sve više, ne samo u Osijeku nego i drugdje (Split itd., još malo past će i utvrde kao Istra).

Nisam jedini, ima nas puno i javljaju ljudi sve više, gdje sve ide obrnuto, nakon dugih razdoblja neizvjesnih bitki pozivi i ponude za "koaliranje i veze" rastu svakog dana, ni 3 linije obrane ni teška gluma (kao ovo ko fol radim) ne pomažu. Izgleda da je to u nekoj vezi pa interesno propitujem.

Tko je glasao

moja najveća briga je da

moja najveća briga je da će SDP pobijediti ali neće imati s kime koalirati

Upravo tako se stvar odvija, a jedini krivac za to je sam SDP koji misli da će dogovore raditi nakon izbora. Potpuno POGREŠNO, no ne i pre/kasno za ispraviti grešku.

Tko je glasao

da odgovorim tebi, ali i

da odgovorim tebi, ali i APu

ne slažem se s tvojom tvrdnjom da je trebalo ići u prijezbornu koaliciju, mislim da je SDP predugo išao u raznim koalicijama što je u principu onemogućavalo da saznamo stvarnu SDPovu snagu

izvitoperena politička scena kod nas je daleko veći problem, eto imaš HNS koji je takav kakav je i prirodni je partner SDPu, no mimo toga je sve drugo vrlo nedefinirano

HSS-HSLS od kojih bi barem HSLS morao biti malo ljeviji to odavno nisu,

u stvari, problem je u tome što imaš jednu političku stranku SDP, imaš jedan pokret HDZ i brdo interesnih skupina koje su poslagane regionalno (IDS, PGS), koje glumataju nacionalno ali su u stvari regionalne (HNS, HSLS), one koji su nacionalni ali su toliko mali da ih u stvari i nema (HSS), te čiste reketare HSU i HSP

to ti je naša politika, kužiš nije samo problem u podjeli snaga nego što svako od njih očekuje odigrati utakmicu na drugom terenu, SDP bi lijevo-desno, a HDZ naprijed-natrag, dok ovi sa strane dobacuju kako im se dopada

Tko je glasao

u stvari, problem je u tome

u stvari, problem je u tome što imaš jednu političku stranku SDP, imaš jedan pokret HDZ i brdo interesnih skupina koje su poslagane regionalno (IDS, PGS), koje glumataju nacionalno ali su u stvari regionalne (HNS, HSLS), one koji su nacionalni ali su toliko mali da ih u stvari i nema (HSS), te čiste reketare HSU i HSP
Ovo je doista stanje stvari sa kojim se u potpunosti slažem, i upravo radi toga ne zagovaram nikakve predizborne koalicije jer bi bile konrtraproduktivne, već zagovaram predizborne razgovore (dogovore) kako bi se i prije izbora znalo koliko tko košta od onih koji se otvoreno pogađaju, odnosno sa onim drugima u smislu koliko su njihovi "programi" kompatibilni sa SDP-ovim....
Naime potpuno je jasno da SDP sam,+ HNS neće imati dovoljno, što znači da treba imati još jednu ili više cura za manje više tajni flert jer se HDZ neće libiti u izdašnim ponudama.
Ja naime nikako nebi unaprijed odbacio HSU,...što više.... čak bih i zaigrao na njih

Tko je glasao

Predizborne koalicije su

Predizborne koalicije su zapravo mačak u vreći. U predhodnoj kolalici je to SDP-u bio uteg oko nogu. Jer objektivno, su gubili podršku, ali su u koaliciju ušli kao najjača oporbena stranka i toga se čvrsto držali. s druge strane, postoji veliko licitiranje malih, ko da više, pa s jednim zatupničkim mjestom, donbije ministarstvo. VŠO.

Tko je glasao

Cini mi se da je HSS vrlo

Cini mi se da je HSS vrlo oprezan, tihi vrlo moguc partner, sto bi zajedno sa HNSom bilo dovoljno za dolazak na vlast.

Nu, SDP ce napraviti koaliciju ipak bez vecih problema, no ovdje je pitanje sto ce SDP uciniti kada dodje na vlast? SDP jos uvijek nema suvisao program za borbu protiv korupcije, koliko sam uspio primjetiti, Sostar je jos uvijek u redovima SDPa i to je problem. Manjak decidiranosti da se nesto postigne.

Ako SDP pokaze volju, u samo par mjeseci moci ce raspisati nove izbore (slicno De Golu) i tada ce moc preuzeti potpuni primat nad politickim procesom. No, postoji li volja unutar SDPa da se stvari pocnu rjesavati?

Tu je bojim se jedini stvarni problem. Sve ostalo je of topik.

Tko je glasao

Ne bih bas rekao svaka

Ne bih bas rekao svaka sitnica. Ljudi naime prilicno dobro osjete stanje stvari, a bogami i prioritete. Mozda ih ne znaju artikulirati, ali taj dio posla nije na njima.

I BTW, legalizacija gay brakova nije usla u prvih 10 problema. Ko bi to ocekivao? :-P

Tko je glasao

ima ti tamo neka statistika

ima ti tamo neka statistika koja kaže da je cca. 3-5% populacije gay, dakle nije realno očekivati da će legalizacija gay brakova ikada ući u prvih 10 problema

jedno je da li ti ili ja to podržavamo, a sasvim drugo je kako to pozicioniramo na listi problema

Tko je glasao

Ovo je samo bio osvrt na

Ovo je samo bio osvrt na klasicno medijsko oblikovano mnijenje gdje je eto Bush za vrijeme okupacije Iraka prebacio pricu po ko zna koji puta na pitanje abortusa i gay brakova.

Ono sto je lijepo za vidjeti jeste da takve medijske makinacije u Hrvatskoj izgleda vise ne prolaze, a da po mome misljenju stvarni problemi neminovno prelaze u fokus javnosti, sta god Pukanic, Butkovic i ekipa pokusali uciniti.

Tko je glasao

Djurdja druga.Majko

Djurdja druga.Majko mila.Ovaj narod zaista zaslizuje vlast HDZ-a,HSLS-a i HSP-a-

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci