Tagovi

Politika me u životu prati u stopu

Jeste li se ikad zapitali da li postoji neko mjesto, država, kontinent gdje je preporučljivo mjesto za život. Ne mislim pritom na političku orijentaciju, da li je lijevo ili desno nije bitno. Ono što je u tom slučaju bitno je nekoliko kriterija: koliko je dobro onom najlošije kotiranom, da li se na tom prostoru zbiva nešto revolucionarno, da li tu ima SREĆE.
Mišljenja sam da postoji neki dobri duh ( ili neka još viša, božanska sila ), koja se kreće. Dođe na jedno mjesto gdje je pogodno tlo, jer taj dobri spirit ne može ćivjeti ako nema neke preduvjete. Recimo, mislim da taj duh nije bio u Americi još od Indijanaca. Jer što je bilo nakon što su ih sjebali, osim interesa, novca, laži.
Ako gledamo kroz povijest, uvjeren sam da je taj Duh bio u određenom periodu u staroj Grčkoj, U Rimu prije nego je postalo Carstvo, u Francuskoj 19 stoljeća, na ovim prostorima 80 tih godina, a u nekoliko navrata i na dalekom Istoku.
Gdje je taj Duh danas?
Rekli smo da u Americi sigurno nije - gadi mu se, onaj sjajni Daleki Istok ga je isto izgubio. Europa je toliko iskorištena, ispunjena, da ni u njoj ne može naći mjesto. Afrika je civilizacijski stoljeće iza spomenutih lokacija, tako da sumnjam da je i tamo plodno tlo. Australija je još uvijek, nažalost kolonija, a Duh voli slobodu - sumnjam da je i tamo.
Eliminacijom dolazimo do Južne Amerike. Zašto mislim da bi ga tamo mogli naći?
Radi se o staroj civilizaciji, koju su svi pokušavali pokoriti, a nitko zapravo nije ( unatoč kolonijama kojih i danas ima). Ima velike i jake države, koje nije baš lako kontrolirati kolonijalistima, ima još uvijek neiskorištene prirodne resurse, ima mnogoljudnost, ima kulturu.
Kad bolje razmislimo, pa nisu se tamo skrivali i ratni zločinci iz fašističkih režima i ostali ljudi traženi od zakona.
Razmislite malo o današnjoj situaciji - što mislite koji bi bio najsigurniji kontinent u slučaju nekog ( ne daj bože) rata, velikih, svjetskih razmjera?

Ne znam za vas, ali ja bi zapalio tamo....
A društveno uređenje tamo? Više - manje, pravi socijalizam. Krivo mi ješto je ta riječ ( naročito u Hrvata) dobila neke negativne konotacije. Socijalizam je kad niš ne radiš, a imaš para, zato jer nekog kradeš. To nije socijalizam. Socijalizam je u svakom slučaju nešto pozitivno, nešto usmjereno ( kao što i sama riječ kaže ) prema ljudima.
S obzirom na moja iskustva, trenutačno najbolji primjer takvog uređenja daju Švedska, i neke druge Skandonavske zemlje, unatoč činjenici da je službeno ta zemlja monarhija ili republika, a baza im je definitivno kapital. Kod njih se je desio onaj tipičan primjer Marxove teorije; prelaska u socijalizam iz naprednog oblika kapitalizma. Nažalost, ako kompariramo Hrvatsku ekonomiju sa tim kapitalističkim modelom, mi smo jš u doba prvobitne akumulacije kapitala, gdje je Švedska bila prije 100- 150 godina. Zapravo, ta faza je tek počela ovdje. Znači slijedi nam 100 godina prolaženja najgorih sranja, dekadencije, izopačenosti. Ali, što nam preostaje nego čekati.

Do tada, razmislite malo o Južnoj Americi....

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci