Tagovi

Politički transferi: Po čemu se slučaj Sabo razlikuje od onog Gordane Rusak?

Županijski sud u Osijeku je početkom rujna 2014.godine proglasio krivim Željka Sabu zbog pokušaja podmićivanja dvoje vukovarskih gradskih vijećnika, Marije Budimir i Radivoja Đurića, oboje iz HDZ-a. Prema presudi, uoči konstituiranja gradskog vijeća je u zamjenu za prelazak u SDP, odnosno potporu njegovoj političkoj opciji, nudio novčane iznose i imenovanja na položaje, njih i članova njihovih obitelji. Iako se presuda u dobroj mjeri temeljila na tajno sačinjenoj snimci razgovora između Saba i Budimir, što inače nije prihvatljivi dokaz na sudu, Vrhovni je sud potvrdio prvostupanjsku presudu, smanjivši samo kaznu sa šesnaest na osam mjeseci zatvora, dok bi ostatak kazne Sabo proveo na uvjetnoj slobodi (nedavno je pušten iz zatvora). Slučaj je za sada jedinstven, a čini se da će takav i ostati još neko vrijeme. USKOK je, naime, priopćio da Gordana Rusak, bivša saborska zastupnica HRID-a koja je prebjegla u klub HSLS/BUZ, nije počinila kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, protiv nje je Branimir Glavaš podnio kaznenu prijavu zbog podmićivanja zastupnika, a temelj je pronašao u njezinom traženju da joj se za prelazak u drugi klub pruže određene pogodnosti materijalne prirode. Iz e-maila kojeg je uputila Silvanu Hrelji u klub HSU-a, vidljivo je da se radilo o stvaranju novčanog fonda i zaposlenju suradnice Sanele Dropulić uz plaću od najmanje deset tisuća kuna koliko bi se mjesečno izdvajalo i za fond kojim bi upravljala Rusak. Hrelja je odbio njezino traženje, a Rusak je potom osvanula u klubu HSLS/BUZ, kao nezavisna zastupnica, s tim da je Darinko Kosor zanijekao traženje pogodnosti ili prihvaćanje bilo kakvih materijalnih uvjeta u zamjenu za prelazak kod njih.

Ne samo na prvi pogled, čini se kako postoji niz sličnosti sa slučajem Sabo.

Primjerice, vremenski gledano, Sabo je Budimir i Đurića vabio uoči konstituiranja gradskog vijeća nastojeći za svoju opciju postići većinu. Sa stajališta većine, prelazak Rusak se, istina, dogodio nakon konstituiranja Hrvatskog sabora, ali vlada još nije bila formirana, niti se znalo koliku će potporu imati. Većina je na neki način ipak „podebljana“ jer je Rusak iz oporbe kojoj još uvijek pripada HRID prešla u klub vladajućih. Status nezavisne zastupnice nimalo ne utječe na karakter selidbe, kao ni izgovor da će Rusak glasovati „po savjesti“. Teoretski, naime, svaki zastupnik glasuje tako, ali im se u praksi savjest redovito uskladi sa stegom. Ostaje vidjeti koliko će puta Rusak glasovati protiv prijedloga vladajućih, odnosno drugačije od kluba kojem pripada. Nadalje, zaposlenje suradnice, jedno od glavnih traženja prema Hreljinom klubu, slučajno ili ne, realizirao je klub u koji je prešla Rusak. HSLS doduše negira da će ustrojiti „fond za znanost i projekte“, ali i dalje ostaje činjenica da ga je Rusak tražila od drugih.

Ona je, dakle, tražila novac (za fond, e-mail to nepobitno dokazuje), a Sabo ga je nudio. Namještenje za suradnicu je Rusak tražila, također se vidi iz maila, a Sabo je sinekure nudio. Sigurno je da se pravno ti postupci (traženje/nuđenje) mogu različito tumačiti, zbog toga je USKOK vjerojatno i odlučio kako je odlučio, ali dojam o frapantnoj sličnosti sa slučajem Sabo je kod laika i manje upućenih nemoguće izbjeći.

Po čemu se razlikuje 50, 20 ili 10 tisuća kuna za slobodno trošenje od isto toliko za namjenski fond kojim bi netko ipak autonomno upravljao? Zašto se smije tražiti zaposlenje na odlično plaćeno radno mjesto, a ide se u zatvor zbog nuđenja rasporeda u nekakav odbor za višestruko manju naknadu? Koliko je važno ono što se nudi, a koliko na odluku utječe trenutak u kojem se nešto traži ili nudi? Kako izbjeći dojam da itekako ima veze tko traži i tko nudi? Budemo li kao javnost prepušteni samo šturim priopćenjima nadležnih tijela, tipa jesu li ili nisu „utvrđena obilježja kaznenih djela“, i dalje nećemo znati po čemu se ovakvi slučajevi razlikuju. Nećemo znati zašto je netko za slično završio u zatvoru, a netko se nije ni zabrinuo za slobodu. Morati ćemo nagađati, svaki za sebe, što sigurno ne jača povjerenje u sustav i pravnu državu.

Informacije o transferima političara koji se događaju neposredno uoči ili nakon izbora sve više nalikuju na one sportaša i njihove prijelazne rokove. Izaziva to gorak okus u ustima zainteresiranih građana. Nažalost, zbog stava da je politička trgovina nešto posve normalno ili nečega drugog, većina još uvijek pasivno promatra. Možda i zbog osjećaja nemoći pred političkom kastom.

Iz nove nas Vlade uvjeravaju da donose promjene. Premijer Orešković optimizam i uvođenje reda u javne financije, Božo Petrov poštenje i moral u politici, a Karamarko gospodarski napredak i borbu protiv korupcije. S obzirom na to kako je formirana saborska većina, kao i činjenicu da je Rusak ušla u saborski klub HSLS/BUZ, teško je da će Domoljubna koalicija predložiti pravila kojima bi se uveo barem nekakav red u transfere političara. Nerealno je očekivati i da se Premijer pozabavi ovim. Jedini koji bi možda mogli nešto učiniti su zastupnici MOST-a. Ne zato što proklamiraju transparentnost, moral i političko poštenje jer zagovornika toga imamo i za izvoz. Njima bi se štošta moglo predbaciti, od ovjerene izjave Bože Petrova na dalje, ali su zaista bili pod velikim pritiskom i sigurno im je nuđeno svašta ne bi li se priklonili ili promijenili stav. U vrlo kratkom vremenu su sazreli i stekli dragocjeno iskustvo.

Na kraju krajeva, MOST se već pokazao uspješnim u smišljanju relativno kompliciranog, ali ipak transparentnog postupka usuglašavanja političkih odluka. Možda bi mogli izmisliti prihvatljivu proceduru za političke transfere. Ne da ih ograniče, autonomiju sabornika i vijećnika se mora poštovati, nego da ih učine javnim. Prepustit ćemo njima, ali ako već postoje rokovi i procedure za zamrzavanje i ponovno aktiviranje mandata, možda bi se moglo uvesti nešto slično i za transfere iz političkog kluba u klub. U svakom bi se slučaju manje toga događalo ispod stola, a zainteresirana javnost bi bolje mogla pratiti vrijede li pravila jednako za sve i sankcionira li se jednako njihovo kršenje. Svaki pa i najmanji pomak u tom smjeru bi učinio da nam politička scena manje sliči na sajam.

Komentari

Još jedan "crnoja"

Evo se Gordana Rusak "ispovijedila" Jutarnjem, i ona baš kao Crnoja ne demantira nijednu činjenicu nego objašnjava svoje motive, kao da su oni važni kad se radi o nemoralnim stvarima.

Pa kaže - da, tražila sam, ali za znanost, ne za sebe

a za zapošljavanje kolegice - da, tražila sam jer je ona stručna za EU fondove

I na kraju još kaže kako bi htjela da ju javnost cijeni "prema potezima i zalaganju"...a po čemu bi drugom? Pa ovo s Hreljom i HSU su itekakvi potezi i zalaganja.

Prestrašno je na što nam je politika spala, izbrisali su sve moralne granice. Kao i Karamarko kad brani crnoju čuvenim "pustimo sad što je moralno ili nemoralno".

B-52

Tko je glasao

Evo se Gordana Rusak

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Sada je jasno gdje je Kukuriku upucavao 100 milijardi kuna

Tko je glasao

Po čemu se slučaj Sabo

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

po čemu se slučaj Sabo

Tko je glasao

A, ne. Bila je to samo

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Sm-ovi dnevnici su čisti gubitak vremena

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Bila je to samo osnovana

Bila je to samo osnovana sumnja
Aaaa, veliš osnovana sumnja. Ali kad tip pred kamerama višekratno prizna da je kršio zakon, onda ti treba pravomoćna presuda vrhovnoga suda, po mogućnosti preispitana od ustavnog. A ako bude osuđujuća onda ćeš pisati plahte o tome kako udbaši smještaju braniteljima.

Tko je glasao

Znaš li ti uopće što je

Znaš li ti uopće što je osnovana sumnja? Ili još bolje pitanje, jesi li uopće ikad čuo za nešto što se zove pravni poredak? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

A znaš li ti što je politička

A znaš li ti što je politička odgovornost i što je trodioba vlasti? Znaš li ti tko je i kako zadužen za postupanje nakon utvrđene političke odgovornosti, a tko za utvrđivanje kaznene odgovornosti? Znaš li da se politička i kaznena ili prekršajna odgovornost uopće ne moraju preklapati? (Ovo se naravno odnosi na tvoj veleumni tekst o presumpciji nevinosti.)
Ajde idi te svoje manipulacije prodaj ekipi iz starije vrtićke grupe, možda ti povjeruju.

Tko je glasao

Kukuriku kruške, jabuke & perfidnost

Gle' sad čuda neviđenoga: čovjek čak prizna, ali se u postupku utvrdi da - nije kriv. Wtf? Zašto? Kako je to moguće? :-)

Pa zato što je krivnja nešto o čemu odlučuje sud, a ne plaćeni novinari ili njihovi pokrovitelji političari. Koji, gle' čuda, prvo "utvrde" kaznenu/prekršajnu/itd. "odgovornost", a potom iz te svoje "presude" izvlače i "političku odgovornost" i zahtijevaju sankcije. Ma, bogati. Lijepo ste vi to smislili :-)

Šteta je samo što oni koji bi vas trebali otpiriti, izgleda, nemaju previše muda...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pa i Matić je desetak puta pred kamerama izjavio

da sam sebi određuje postotak invaliditeta i radnu sposobnost, pa nikom ništa. Trebam li naglasiti da je to kriminal, a posebno bitno je to da je ta vrsta kriminala strahovito raširena, pa opet nikom ništa, jer DORH nema muda, odnosno gazda Milanović Šizofrenični neće da odveže konja i da dozvolu za rad konju.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ja pišem samo o onome za što

Ja pišem samo o onome za što ne treba biti Horatio Caine da bi se utvrdilo kako je zakon prekršen: čovjek je lijepo rekao da ne živi tamo gdje mu je prijavljeno prebivalište, priznao je da je time izbjegao plaćanje zagrebačkog prireza (i to nije bila usputna izjava koju je netko možda krivo shvatio jer je Crnoja izračunao i priopćio nam da je to 143 kn mjesečno), priznao je da je oročio namjenski kredit.

Što se tiče Matićevog samoodređivanja radne sposobnosti, je li to kriminal ili nije, ne znam. Karamarko tvrdi da nije (jer je isto napravio i Crnoja) i da o tome ima papir koji su mu izradili pravni eksperti za pranje HDZ-ovog prljavog veša. Valjda će ga i pokazati pa da više ne nagađamo.

Tko je glasao

Ali je apsolutno i neporecivo kriminal sam sebi određivati

stupanj nvaliditeta, kao i biti invalid iznad zakonom propisanih kategorija. Za ovo ne treba ni DORH, ni sud, ni porota, niti treba biti pravnik. Pa se vi i dalje pravite blesavi i tupite o pravdi. Nemate pravo reći ni a dok ne počistite pred svojim vratima, osim ako ste licemjeri, jeste li? A Bože mene i pitanja. hh

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ali je apsolutno i neporecivo

Ali je apsolutno i neporecivo kriminal sam sebi određivati stupanj nvaliditeta, kao i biti invalid iznad zakonom propisanih kategorija. Za ovo ne treba ni DORH, ni sud, ni porota, niti treba biti pravnik.
Dakle istina je da presumpcija nevinosti za hrvatske branitelje ne vrijedi, kako kaže MKn.

Pa se vi i dalje pravite blesavi i tupite o pravdi.
Niti jednom nisam pisao o pravdi već o pravnim normama, a pravo i pravda nisu isto. Uz komentare toga tipa navodio sam i zakonske članke koji su očigledno prekršeni. Za razliku od tebe koji samo ponavljaš istu mantru.

"Kad umreš ni ne znaš da si mrtav i nije teško tebi već ljudima oko tebe. Isto je i kad si glup" ne znam autora

Tko je glasao

Stvarno bolesno, kako te nije sramota biti takav podlac?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zakon je jasan po pitanju tko

Zakon je jasan po pitanju tko je odgovoran za dijagnoze i procjenu nečijeg psihičkog zdravlja, invaliditeta i sl.
Pa napiši konačno koji zakon i koji članak.

"Kad umreš ni ne znaš da si mrtav i nije teško tebi već ljudima oko tebe. Isto je i kad si glup" ne znam autora

Tko je glasao

čini mi se

Zoran Radmilović

Tko je glasao

Hvala!

Hvala!

Tko je glasao

Sad vidim da si malouman

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

S obzirom na moju maloumnost,

S obzirom na moju maloumnost, ne mogu se snaći u linkovima koje si mi dao. Stoga ću te zamoliti da napraviš ono što sam ja napravio: kada sam komentirao Crnojino kršenje zakona naveo sam naziv zakona i članak koji je prekršen.
Hvala.

"Kad umreš ni ne znaš da si mrtav i nije teško tebi već ljudima oko tebe. Isto je i kad si glup" ne znam autora

Tko je glasao

Retard

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Bolje je pitanje, po čemu se

Bolje je pitanje, po čemu se slučaj Sabo razlikuje od slučaja Karamarko + Petrov + Grabar-Kitarović ?
Odgovor: ne razlikuje se, ali DORH (još) nema muda.
Nikad nebu ni imal, muda!

Tko je glasao

Zar se razgovori na

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Stvar je vrlo jednostavna.

Stvar je vrlo jednostavna. Žena je prijavljena da je nudila mito. Utvrđeno je da to nije istina i prijava je odbačena. Međutim, nitko ju nije prijavio za traženje mita.
Dakle, prijavljena je za nešto što i nije napravila i sad izgleda kao da je sve čisto. Da je prijavljena za traženje mita ne vjerujem da bi prijava bila odbačena.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ako ne vidiš razliku

sve dobro...

Tko je glasao

sm traži kurve po zagrebu

luka

Tko je glasao

Hej čuj, imam indicije da ti

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci