Tagovi

Politicki PR kao sustav koji je unistio zanimanje "politicar"

Andy Warhol - Portraits of politiciansKada je politika postala marketinska agencija?
Odavno, cini mi se, onda kad je drustvo postalo potrosacko drustvo postmoderne sa dezintegriranim vrijednostima za sve poznato. Kada su promijenjena pravila igre "kupnje i prodaje", kada je marketing postao osnov uspjesne proizvodnje koja je posljedicno nestala jer se najuspjesnije prodavao bofl zapakiran u sareni celofan. Drustvo u kojem su postavljena nova pravila, zapadna pravila cvrstom vezom povezalo je razne crvene tepihe, Hollywood, Brooklin, Warhoolovsku reklamu, proizvodnju, drustvo i politiku.

Alat politicara, retorika, talent, umjetnost i vjestina koja ima za cilj poboljsati sposobnost pisca ili govornika koji se trudi informirati, uvjeriti ili motivirati svoju audijenciju za ideje koje prezentira u odredenom trenutku i dalje je ostala nuznost u politickoj ekspresiji, no ne vise politicara. Drustvo postmoderne dovelo je do promjene zahtjeva prema sposobnostima politicara. Oni su danas postali roba koja se prodaje, bas kao i svaka druga roba. Dobra reklama, sareni celofan i niska cijena za sve su se vec dokazali kao najbolji prodavatelji klasicne robe, pa sto ne bi bili preneseni na politiku i njenu robu?

Kako je roba koja se najbolje prodaje sirokim masama postala "bofl" tako se to dogodilo i politicarima, a PR agencije su zavladale zapadnom politickom scenom, postale neophodne bas kao i sareni celofan u prodaji bofla. Politicka komunikacija postala je zanimanje, znanje samo za sebe prepusteno "strucnjacima", a neovisno od politicara. Oformljene su visoke skole, razvijaju se metode prodaje, razne agencije, pisu se strucni radovi, odrzavaju konferencije na tu temu.. Kako vrijeme prolazi politicka komunikacija zajedno sa retorikom postaje sve udaljenija od samih politicara. 

Gdje se u toj prici sa zapadne strane nasla Hrvatska danas?
U raskoraku izmedu neba i zemlje, kao i uvijek.. cini mi se da bi bilo najbolje opisano. Zemlja odavno zaboravljene demokratske tradicije, nakon dugogodisnjeg razdoblja hibridnog socijalizma i nedavnog rata razvila se danas u drustvo koje ima formalnu prozapadnu tendenciju i stanovnistvo sa prenesenim iskustvima svih skokovitih transformacija politickih sistema, dodatno traumatizirano stradanjima i ratom. Neminovno je bilo da se sve to odrazi na politicku scenu, na politicke stranke, na odabir politicara i na njihovu kvalitetu. Na odnos "lijevih" i "desnih" kao i njihove razlike, koje se svode na "nivo" prepisivanja i pozivanja na "vise vrijednosti".

Refleks PR politike zapada na nas rezultirao je sa gomilom "Pokondirenih tikvi" koji bi silom prepisivali sve sto vide sa zapadne strane bez razumijevanja. Posebno se to odnosi na "lijevu stranu" medalje koji su sposobni prepisivati brze i bolje od desne, pa tako prate sve "nove trendove", no jako cesto zaboravljaju da zive "istocno od raja" i da on nema nikakve veze sa Holywood-om i Bijelom kucom, za razliku od "desne strane" koja je prevladala bas zato sto nije znala ili htjela sve prepisati. No ta "desna strana" prepisuje veci dio iz Hoover-ovog doba, drzeci nas tako u raskoraku sa suvremenim "in" politickim trendovima u sadrzajima politicke ekspresije, no ne i u nacinu djelovanja koji dijelom preuzima i "lijeva strana". Da stvar bude gora postoje i "srednje", ne bitno razlicite "politicke struje" u diskursu nasljeda hibridnog socijalizma, ondasnjeg sindikalizma i potrosacke pop kulture postmoderne.

Kakve veze ima zapadna PR politika sa nasim stanjem?
Velike, strasno bitne veze. Ona je osnov prodaje "bofla". Nacin skrivanja svih nesposobnosti ponudene "politicke robe" u sustavu koji ne funkcionira sam po sebi, jer sustav ne postoji. Nikad nije bio ni izgraden, a dobili smo gomilu "bofla" na izbor. Bofla skrivenog iza raznih PR agencija, PR prezenata, PR politickih medija, PR pravila. Bofla koji u sustavu koji ne postoji postaje kreator sustava skriven iza raznih PR metoda zadrzavajuci gradane u tranziciji mozga i ponasanja prema slobodnom sustavu, koji na zalost nikad nisu ni upoznali. 

Tako smo se danas, svi mi zajedno, u zemlji seljaka koji misle da to nisu, nasli u 21. stoljecu zapadne provijencije sa "bofl" politicarima, kojima je osobno svaka veza sa Grckom retorikom strana, jednako strana kao i pojam demokracije, bez sposobnosti i kvalitete politicara poznatih iz nekog predmodernistickog doba.

Sustavi "PR politike" u kojima politicar ne treba zadovoljavati osnovne predispozicije kvalitete da bi bio politicar, stetan je za sve, no poguban je za drzave bez tradicijom razvijenog demokratskog sustava jer nista, ama bas nista ne ide samo po sebi, inercijom sustava. Za nas je nuzno hitno ukinuti zamjenske prezente, zaustaviti PR politiku, marketinsku politiku zapada, kako bi imali sansu "vidljivoscu" birane osobe dobiti po prvi put politicare koji bi zadovoljili stare predmodernisticke predispozicije tog zanimanja te nakon izbora konacno uspostavili prvi stvarno demokratski sustav, prvu demokratsku politiku drustva u nasoj drzavi.

Mozda precjenjujem samo drustvo ovim zakljuckom, mozda smo mi isto sto i ti nasi "bofl" politicari, no mozda i nismo. Ako ikada dobijemo ili sami sebi damo sansu krenuti ispocetka, pa stepenicu po stepenicu, mogli bi saznati sto smo.Luna

.

Komentari

Evropa je odabrala taj put, a nije morala.

Noam Čomski: Uloga PR službi danas je potkopavanje demokratije

filozof u svom predavanju u Bonu.

U Evropi je još mnogo gore. Čak je i Vol strit džrnal u jednom članku podvukao odsustvo demokratije u Evropi. Francuzi, Španci, Irci, Holanđani, Portugalci, Grci, Slovenci, Slovaci i Kiprani su od početka krize pre tri godine ubedljivo glasali protiv modela koje nudi evrozona. U pomenutim zemljama, vlasti su trpele izborne poraze, levičari su smenjivali desničare, i obratno – ali ekonomska politika ostala je ista.

Vlade nastavljaju da smanjuju troškove i podižu poreze, bez obzira šta narod o tome misli. Nacionalne vlasti prate makroekonomske direktive koje postavlja Evropska komisija, a izbori su skoro besmisleni. To sve liči na zemlje trećeg sveta kojima upravljaju međunarodne finansijske institucije. Evropa je odabrala taj put, a nije morala.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/388846/Noam-Comski-Uloga-PR-sluzbi-danas-j...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao
Tko je glasao

Ah, Sjenka, Sjenka!

Nije ni "Big brother", u različitim varijantama, taj koji je kriv za duboku misao velikog umjetnika A. Warhola o "pet minuta medijske slave za svakoga"??? !!! A ta "duboka misao" o "pet minuta slave" je zapravo- sada to znamo- značila smrt kreativnog umjetničkog stvaralaštva!

Naravno da PR nije taj koji je "uništio politiku"! On se samo pojavio na pravom mjestu, u pravom trenutku - kao neophodan alat tog uništenja! Čini mi se da je vrlo usredotočeno i zainteresirano čekao svojih "pet minuta"......

Nema nevinih.....!

Tko je glasao

Opis destrukcije zahtijeva navođenje pretežitosti uzroka

Politika je postala prostitut onog trena kad je muzika svirala opće dobro, a pjevači gangali zaglušujući parazitizam. U tom kotlu parazitizma PR je odglumio ulogu katalizatora - ne i glavnog krivca konačne promjene, dakle nije bio pretežit reaktant procesa.
Dajete mu ulogu političkog fetiša kojeg ne zaslužuje ni po kojoj ljestvici vrijednosnog kriterija. Zato je temeljni tekst samo grebanje po površini problema koji je legitiman ali nema pravo procese častiti argumentima koji s temeljem stvari nemaju suštinske veze. Dakle kolegice Foma ima nevinih samo im kurve ne daju pravo bitka...

Tko je glasao

Ah, i sad u

svojoj prvoj rečenici mislite da je navedena "pretežitost uzroka"?

Kada je počela "svirati muzika općeg dobra", tko ju je svirao, zašto pjevači nisu pjevali onako kako glazba svira, jeste li vi, ja, moj pošteni susjed - jesmo li, mi "nevini", pjevali onako kako glazba svira, a samo neki posebni zlikovci su "gangali parazitizam".....???

Lunin dnevnik je odličan: ukazuje na jedan aspekt rasula naših života, rasula zbilje, pretvaranja stvarnosti u virtualno smeće, u simulaciju.....

Tko je glasao

Kad se ne sluša moja ganga

Pa o tome vam i gangam već nekoliko godina moji dragi prijatelji. Gangam vam o matrixu ljudskog populusa, gangam vam o kuhanju žabe, o umiranju na rate, o manipulaciji na obrascu Problem-Reakcija-Rješenje, o obrazovnom sustavu koji nema veze sa obrazovanjem već sa ispiranjem mozga... i tako do sutra moja ljubljena kolegice! I uzalud ja i meni slični gangali, egoizam u najširem smislu riječi hrani pojedinca i grupu i diktira silu koja boga ne moli. U ritmu sinusoide biološkog opstanka. U tom kontekstu dragom bogu svejedno za tamo neki alat silnika pa makar se on zvao i PR. Kapito ljubavi!

Tko je glasao

Si,

certo!

Tko je glasao

Plus

Dobar dnevnik.
Većina se građana pali na formu umjesto na sadržaj. Pa tako uopće nije važno što političar kaže nego kako je to rekao. Da li je govornik rekao kao obrazovani političar s nešto stranih riječi ili je čisto seljački, prosto izrekao nešto. Ovi potonji nisu niti medijski interesantni. I po tome se u većini slučajeva "sudi" političarima.
Imamo jako dobar primjer o temi na dnevniku naziva "Pet razloga zašto mi se sviđa Zoki Milanović" autora Salome. Nije bitno što Milanović ne radi ono što je rekao nego je važno kako je rekao da nešto čini. I zato se autoru dnevnika sviđa Milanović.
Za mene je uvijek bolje imati jednog Jožu Pankretića nego stotinjak Milanovića, Pankretića Jr. i sličnih im političara.
Kada bi narod na takav način gledao političare ne bi nam se dogodio niti SDP niti HDZ. Ali kako objasniti osnovnu odredbu biračkog kuta ljudima koji to ne žele ? Nikako, i da mu nacrtaš on će opet po svome. Pa tako niti Salome neće ništa značiti hrpa neospornih činjenica koje su joj članovi ostavljali u odgovorima.
Njoj je važnije kako je Milanović što rekao.

Važno je, sve je važno !

Tko je glasao

Kad gradanstvo pocne

Kad gradanstvo pocne zahtjevati sadrzaj umjesto "slike sadrzaja" onda ce se trend zamjenskih "glasno-govornika" zamijeniti sa realnim osobama, glasno-govornicima koji su sami sposobni i dovoljno hrabri i mudri izreci svoje misli i nakane..

meni je taj PR substitut strasno odbojna metoda obracanja gradanstvu.. prvo bi to bilo potjcjenjivanje, jer izgleda da gradani nisu vrijedni direktnog obracanja "politicke velicine"... sto bi trebalo biti suprotno pojmu politika..

slijedece mozemo razmatrati uzroke ili posljedice, ili istovremeno koje su dovele do stvaranja PR sustava politike...........da li je to zato sto "politicka velicina" ne zna odgovor ili nema misli i ideja, odgovora koje bi mogla izreci jasno i glasno.. ili ih ne smije izreci zbog partijske stege.. ili je nedopustivo da neka osoba unutar stranke misli i govori sto smatra pametnim na osoban nacin.. sto razloga.. ali svaki kaze da je PR suprotan smislu politike i demokracije..

Ne znam, ali bih voljela znati tko je dosao na ideju o "glasnogovornicima" kao osobama koje govore o odlukama i planovima u ime Vlade, ministarstva, nekog ministra ili bilo kojeg politicara.. stranke.. Ti ljudi su zaposleni kao govorne masine i ne smiju reci svoje osobno misljenje, ne smiju reci nista vise nego li im je naredeno i ne smiju dodavati nikakvu inventivnost ili promijeniti, dodati, poboljsati .. ono o cem pricaju u smislu sadrzaja..
To je toliko nakaradno kao kad bi pregovore za neko ugovaranje i dogovaranje poslova i planova manageri prepustili istim takvim substitutima.. koji nemaju pravo na odluku, na vlastito misljenje.. .. na dodatni podatak..

Odnos gradana i politicara je vezani odnos.. u kojem je nuzna direktna komunikacija bas kao i kod pogadanja ili planiranja nekog posla.. Sustav PRa to onemogucuje.. i skriva politicare iza govornih automata lijepog designa..
svakako je to jedan od razloga gomile politicara skrivenih iz PR substituta.. dakle skrivenih mogucnosti.. losih ili dobrih.. PR politicki sustav je jedan od razloga potpune bezlicnosti i istosti onih koji ga vode.. politicara.. od kojih se vis ene zahtjeva ni stav ni sposobnost iskazivanja stava, na zalost ni proizvanje na odgovornost za ucinjeno po iskazanom jer oni to nisu ni rekli..

ps
mislim da se vremena mijenjaju.. i da ce bolji rezultat kod glasaca dobiti oni koji iskazuju sami svoje ideje i misljenja.. cak i kod onih koji su clanovi stranke podlozni stranackoj stezi... a posebno kod vrhova stranaka (ako kazu ono sto je prikladno i na nacin koji je adekvatan) koji bez problema mogu odustati od PR zamjene

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mislim da se to više

ne može promijeniti uza sve naše shvaćanje koliko je to loše..... Medijski univerzum je surogat zbilje, zbiljskog univerzuma. Dokle god se virtualni svijet širi na račun zbiljskog svijeta, dotle će se širiti i preuzimati stvar u svoje ruke i taj PR o kojemu pišeš.... Završit ćemo kao surogatovog surogata surogat.....

Tko je glasao

Moje je misljenje da je

Moje je misljenje da je politicki PR, poput prostitucije, prije odraz potraznje korisnika usluga (politicara) da usminkaju njihov lik & djelo nego je on sam po sebi uzrocnik bilo cega.Politicki PR nije novo zanimanje. Samo je tehnika uznapredovala, pojavila se nova sredstva i mogucnosti od usminkavanja izgleda (plakati ispeglane Vesne Pusic) preko potplacenih medija i novinara (Jelena Lovric je posebno slatka) do facebook-a, foruma i vojske placenika i volontera koja ipak ne moze sakriti da iza lika i djela zapravo ne stoji (ili stoji) glavom i bradom politicar cije ime FB profil ili username nosi.
Sjetimo se slika Tileta s pionircicima. I to je bio ondasnji PR.
Ili slike svjetskih politicara u obiteljskom okruzenju koje su javnim prostorom dominirale 80-tih.
Sve je to bio PR.
Razlika izmedju "onda i sad" je u tome sto je danas prilicno povecan omjer onoga sto se sminkom skriva u odnosu na ono sto se smije vidjeti.
I naravno, sto je PR (uostalom kao i sve druge profesije ukljucujuci one koje to nikako ne bi smjele biti tipa doktori, odvjetnici novinari i sl.) postao profesija u kojoj je kodeks profesionalnosti misaona imenica.

Erozija politike posjedica je erozije drustva. PR je samo jedan sicusni dio koji je rakodjer zahvacen erozijom....

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Erozija politike posjedica je

Erozija politike posjedica je erozije drustva.

Prije bih rekao OBRNUTO !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Dala sam plus, a zapravo

mislim nešto treće: da je riječ o nužno uzajamnom odnosu..... Možda bi, da bi se doista razumjelo, trebalo pribjeći teoriji kaosa...... :))

Tko je glasao

Nije kaos tako "kaotičan" kao

Nije kaos tako "kaotičan" kao što na "prvu" (ili laicima) tako izgleda :) !

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Ovo

http://www.youtube.com/watch?v=qomcIDJDPBc

ne može ni najskuplji PR relativizirati.

Ovo što si gore napisala ,može i obratno. Naime ,PR stručnjaci će o političaru govoriti-loše ako ih ne plati ili ne angažira.

Imamo to i s medijima.

Sanader je to dogurao do savršenstva. O njemu su čak izmišljali intevjue pozitivnih poruka.

Lovrićka se skoro upisala u hdz i sl.

90% novinara su obične kurve ,ne prostitutke jer one nešto daju za novac ,nego baš ono -kurve u najgorem smislu te iječi.

sve dobro...

Tko je glasao

Zanimanje političar? Toga u

Zanimanje političar? Toga u Hrvatskoj nema. Jedini saborski zastupnik od prvih izbora naovamo koji se deklarirao kao političar po zanimanju je, vjerovali ili ne, Dražen Budiša. A znamo kakav je on političar i koji su mu dometi.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@lunoprof

Svaka politika čija se uspješnost bazira na PR metodama, prije ili kasnije osuđena je na propast! Međutim, građani su u RH toliko apatični, i toliko negativno orijentirani prema političarima, da ih ni njihov PR ne zanima. Jer, da ih minimalno zanima, onda nebi Braco i Seka Kerum baš na ANTIPIARU domogli se fotelja u Saboru, isto kao i Cna Ruža, fotelje u EU parlamentu. Metafora o Jadranki Kosor (zvijezda koja sjaji..i sjat će) na razini je skojevki ili AFŽ-a odmah nakon 1945. Osjećao sam se posramljeno i podcijenjeno kada je Seka izvalila tu metaforu, ali sam nažalost siguran da je tu stupidnost bar 50 % gledatelja TV "popušilo"!
Zapravo, u nas PR funkcionira sada na pravilu: ŠTO JE VEĆA POLITIČKA PIZDARIJA (pa i druga, ne samo politička) KOJU NAPRAVIŠ, to ti je PR uspješniji i rejting bolji!Jedino to ne vrijedi za - Zorana Milanovića, he, he.., zapravo za dio hrvatske pseudoelite koja se toliko odvojila od naroda da ni ne mora misliti na svoj rejting!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao
Tko je glasao

lijepo je.. pase uz temu

lijepo je.. pase uz temu dnevnika.. osjecam puno vecu bliskost nego sa slikom PRa neke stranke ili PR politickog proizvoda..

biti u kozi koja je sposobna voljeti i uzivati u leptiru mora biti puko zadovoljstvo...
tako strano politickim poimanjima ljepote i zivota..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Neposredna demokracija i PR

Mislim da će implementiranjem neposredne demokracije u budućnosti (referendum, neovisne liste i sl) umanjit se značaj PR-a.
PR će ostati kao tehnička podrška, ali svakako ne kao nadomjestak vrijednosti kandidata za Sabor ili drugo tijelo.

U današnjim uvjetima apsolutnog nedostatka unutarstranačke demokracije sa pripadnom negativnom selekcijom, PR je nužan da od orangutana kao stranačkog klijenta napravi Brad Pita.

Tko je glasao

Optimističko

gledište!

Tko je glasao

kad su svi isti onda PR ima

kad su svi isti onda PR ima važnu ulogu. kad nema novih ideja onda treba postojeće bolje upakirati. akoje sve potrošni proizvod onda i nema druge nego da se što bolje upakira što bezvezniji proizvod.

rješenje nije ukidanje PR-a već nadilaženje potrebe za njim.
nove ideje, jasna nova politika i naravno ne potrošnost već konstanata. trajne vrijednosti koje se promovira kroz dulje vremena i koje će možda tek kroz više izbora konačno doći do toga da nametnute kao nešto važno.

Tko je glasao

PR, politika i život

Kada netko proizvodi dobro vino - to vino zovemo - kvalitetnim. No, ako ga proizvodi i za tržište - onda sama kvaliteta često nije dovoljna, već se koristi PR - kako bi netko osmislio najbolji i najbrži put ka (novčanom i tržišnom) uspjehu. Ako netko želi proizvoditi "vino za kuhanje" za tržište, i on će se obratiti PR-u. I PR će u oba slučaja, više ili manje kvalitetno, odraditi svoj posao.

Prema tome, uzrok problema nije u PR-u. Problem je u sljedeće dvije stvari: 1) koja je osnovna želja onih koji ulaze u politički proces; 2) koje su to osobine koje "tržište" (glasači) smatraju poželjnima - pri čemu jedno utječe na drugo (nešto nalik procesu "stvaranje proizvoda kojeg tržište priželjkuje").

Nekada su se načela smatrala bitnima, imamo gomile političara koji su stari 100, 200 i više godina čije izjave dan danas citiramo kao mudrosti. Pogotovo zato jer su iza njih stajala djela - njihovi životi najčešće. Danas u RH imamo vrlo malo političara čije ćemo izjave citirati nakon 100 godina. Zapravo u većinu slučajeva nećemo znati niti danas što misle i koji su stavovi koji zastupaju.

Budući da smo došli do stupnja konzumerizma gdje se "Proizvod prilagođava kupcu" - zapitajmo se onda - kakve to političare društvo želi. Kada bi današnji političari bili bicikli - stalno bi im otpadao kotač i lanac. Kada bi bili mobitel, neprestano bi se spajali na krive mreže. Uglavnom - proizvode na razini kvalitete političara nitko živ ne bi kupovao. No, mi se često kao kupci u političkom procesu ponašamo neracionalno.

U stvarnom životu se često, kada smo zainteresirani, možemo zainatiti i reći "Ma nabijem ih na ovaj paradajz, ja želim onaj pravi" i ne kupovati ono što nas ne zadovoljava, već tražiti po zabitima onaj "pravi okus". Možemo tražiti "pravi model mobitela", "savršeni bicikl". Oni najluđi će zasaditi svoju omiljenu sortu paradajza. U politici često bacimo oko na politički vrh, dva najjača oponenta, kažemo "svi su oni isti" i ostanemo doma, ne tražimo do kraja. Prema tome, u konzumerizmu su "krivi" - konzumenti.

Možemo se mi vaditi na nedostatak ponude ali ako kontinuirano ne nagrađujemo najbolje od ponuđenog i ne škartiramo najgore, neće niti doći do konkurenciji u branši.

Tko je glasao

Jedan dan u PR uredu

PR bio to pojedinac, tvrtka ili interesna politička zajednica, uvijek je izvršilac tuđe volje. Posao kao posao.
PR nema nikakav upliv na izbor kadrova.
PR može sugerirati, ali PR djelatnost jest naplatni ugovor između nalogodavca usluge i davatelja usluge.

Kancelarija PR-a izgleda prije izbora ovako:

"Dobar dan. Ja sam predsjednik stranke".
"Drago mi je, što mogu učiniti za vas".
"Promovirajte mi tog i tog. Izbori su uskoro".
"Ma da li ste sigurni"?
"Nije na vama da o tome mislite. Koliko košta vaša PR usluga"?
"Ali on je idiot . Uništit ćete mi PR agenciju".
"Baš takve trebam. Imam trojicu. Plaćanje nije problem".
"???"
"Pa trebam ih da formiram klub zastupnika".
"Dobro, kad već inzistirate. Neće vas smetati što promoviram još trojicu takvih, ali iz vama suprostavljene stranke"?
"Ni govora! Mi smo već dogovorili koaliciju".

Tko je glasao

konzumerizam

...u konzumerističkom okolišu se i ne može očekivati da će suvereni građanin u trenu kada odlučuje o zajedničkim stvarima odjednom ne biti potrošačem...
...ako se kao konzument ponaša kao zombi podložan marketinškim porukama, koji bi to prekidač isključio onaj "wishfull thinking" mehanizam koji ga dnevno vodi među policama dućana, pred televizorom, na radnom mjestu...i govori mu da će moožda ovaj novi deterdžent, ovaj kredit, sutrašnji dan ili novi šef biti bolji od postojećeg?
...dakle, ako se birač kao konzument ponaša i misli dnevno, kako očekivati da se političar neće poslužiti tim materijalom?...i da neće unajmiti iste ljude koji se dnevno bave prodajom jeftinih budalaština za skupe novce.
I nemaju se čega bojati, tako imaju situaciju pod kontrolom ...kada bi birače tretirali kao ljudska bića bilo bi to teže. Kao statističkom broju potrošača mogu se posvetiti svako malo drugoj ciljanoj skupini....i hoće li biti uspjeha i prosperiteta? ako da, onda dobro...igra se na zadovoljstvo. ..i piarovci mogu na odmor...
...kriza? opet dobro...igra se na strah, pojača retorika, izaberu neprijatelji, zaposli se novih lojalnih, prilagodi monetarna pa sigurnosna pa socijalna politika i povećaju porezi ..i piarovci štampaju fakture k´o na traci.
...otprilike, marketinški posao je da se dovede tretiranog potrošača u poziciju smanjenog IQa za četvrtinu ...i da tada proizvod ili uslugu ili političku temu izolira od svega ostalog učinivši ju najvažnijom na svijetu tog trenutka neuračunjivosti potrošača.

Tko je glasao

ja to razumijem, logicno je..

ja to razumijem, logicno je..

no nije logicno da odes kod doktora i onda cekas PR da ti kaze kako ces se lijeciti.. nije logicno da nekog zaposlis kao inzenjera, a on normalno zaposljava "ispomoc" jer ne zna mnoziti i zbrajati, nije logicno ni da kapetan broda zaposli nekog uz sebe da vozi brod jer on ne zna, nije logicno ni da poslovoda zaposli jos jednog da organizira posao..

Politika jest Public Relation... i ako nema tog odnosa izmedu politicara i ljudi koji ga biraju, direktnog odnosa, cemu uopce to zanimanje "politicar"? Na temelju cega bi trebalo birati politicare u demokratskom sustavu kad oni nemaju "vjestinu" komunikacije, kad nemaju "odnos", kad ne znaju izreci svoje "ideje", kad ne znaju "animirati"?

Mi u stvari biramo PRaovce... a ne politicare.. i to je smijesno.. nikako ne moze ispasti dobar odabir jer nam prodaju mucke.. ne pomaze ni odmak od potrosackog mentaliteta kad ne vidis "proizvod koji kupujes"..

PR jest vjestina koju politicar mora imati da bi se bavio politikom, talent i ucenje..

Sve dok nam ne bude dostupna na procjenu kroz osobu politicara mi smo hendikepirani u izboru "na slijepo".. birajuci slike ili nijeme filmove.. ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

osnovno pitanje je sada

osnovno pitanje je sada slijedeće: da li je politika profesionalna djelatnost, i da li su političari profesionalni djelatnici?.
A. Očigledno da jesu jer za svoj posao dobivaju ( profesionalnu) plaću, jer im se političarski staž upisuje u radne knižice, jer imaju velike privilegije koje idu uz njihovo radno mjesto,

B. Očigledno da nisu, jer za obavljanje politič(ars)kih poslova nisu propisani nikakve profesionalni kriteriji, osim pripadnosti političkoj stranci, jer ne postoji profesionalna ( ne politička) odgovornost za učinjeno, jer ne postoji nikakva mogućnost komparacije političara po kriterijima profesionalne uspješnosti.

Meni se čini da je uzrok većine problema o kojima ti govoriš na relaciji od točke A do B .

Tko je glasao

ne znam.. nisam bas sigurna

ne znam.. nisam bas sigurna da si u pravu i da sve to ima veze sa tockom A I B..

gledajuci primjer iz prakse.. ne politicke, ali ceste.. naici ces na managera nekog ranga koji je po struci inzenjer ili ekonomista ili pravnik.. ovo drugo mu je profesija.. a manageriranje je proizvod njegovog talenta, karaktera i truda nadogradnje znanja na potencijal.. dakle jest profesionalna djelatnost ako dogura dovoljno visoko, ali ne i osnovna profesija... jer svaki inzenjer, pravnik ili ekonomista nije manager, ali svaki manager bi trebao imati neku struku prije nego li je poceo sa managiranjem.. pa tko do kud dogura u tome, ako se za to odlucio..

ja bih rado da mogu tako gledati i na politicare.. politika je zamisljena kao drustvena djelatnost, kao delegatski sustav u kojem na vrh trebaju isplivati politicari.. selektirani od gradanstva.. ne bi trebalo biti moguce ici u skolu za prof. politicara, ali ako se netko krene tim baviti morati ce uciti dodatno, morao bi imati neke talente nuzne za taj posao.. u sto svakako spada Public relation no samo neki od njih postati ce stvarno profesionalni politicari sa punim radnim vremenom na tom poslu.. svi ostali ostati ce na nekom stupnju nizeg politickog managera te se politikom baviti kao sto se ljudi bave hobijima, poluprofesionalno ili amaterski.. a profesionalno sa onim sto im i je bazna profesija ..

meni se cini problem u kriterijima.. skills kazu ameri.. nema svatko za sve skills.. a kada PR koristimo kao zamjenu za skills dobijemo suft od politicara.. managere koji su bez predispozicija zavrsili na upravljackim mjestima za koja nisu sposobni jer ta nesposobnost naprosto nije bila vidljiva "pod sarenim celofanom"..

ne radi se o profesionalnosti ili ne.. vec o laziranju sposobnosti odabranika zamjenskim ljudima.. .. @tonci ima pravo kad kaze da je stranacka struktura, ovako kako je zamisljena, jedan od uzroka koristenja PRaovaca umjesto politicara.. no tu smo i sami krivi, biramo kao neke stranke, zaboravljajuci da su stranke kao i sve drugo.. ovisne o svojim ljudima, posebno o svojem vrhu.. i da trebamo gledati i promatrati ljude, a ne stranke, ne PRaovce.. od ljudi koji misle biti politicari traziti odgovore, sposobnosti, ideje, traziti da nas animiraju svojim vjestinama, da sa nama kontaktiraju ako zele biti izabrani..

meni je pun kufer plakata sa photoshopom koji me nasmjeseno gleda, bandera sa objesenim likonjama, reklamnih spotova u kojima plesu politicari veseli i sretni, lijepi i sredeni... i predizbornih emisija sa mutavim voditeljima i priglupim temama i jos bezidejnijim politicarima koji se kao promoviraju.. a koje vise nitko ni ne gleda..

nek izadu medu ljude, nek budu dovoljno hrabri i nek ne bjeze od komunikacije na skupovima i paradama, na face-u, nek odgovaraju na ne-dogovorena pitanja... osobno... nek zasluze svojim sposobnostima nasu paznju, umjesto sto vec i prije nego li su izabrani .... izabiru druge koji ce za njih odradivati pogodne image da nakon izbora dalje ne bi trebali nista znati niti raditi..

profesionalnost.. pa politika bas i nije nesto gdje unaprijed znas da ce ti biti profesija.. vise hobi za koji imas talenta i znanja koji se sticajem okolnosti pretvara u profesiju.. eto, tako ja mislim da bi trebalo biti..

a ovo sto ti zelis, apriori profesionalce.. pa to je drugi dio.. vodenja drzave.. administracija i uprava.. no ne i politika.. zalosno je samo sto se ti pojmovi brkaju i u praksi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Politicki PR kao sustav koji

Politicki PR kao sustav koji je unistio zanimanje "politicar"
sama si napisala u dnevniku zanimanje " političar".
Ja govorim baš o političarima, izabranima za izvršnu vlast na izborima, ne o administraciji. Politika je postalo zanimanje, kao i svako drugo. Razlika je u tome da samo politika i političari u svom zanimanju ne poznaju pojam efikasnosti i profesionalne odgovornosti.Tko je odgovoran da smo od 2008 do danas izgubili 12% BDP-a i 150000 radnih mjesta?

Tko je glasao

...odgovorni su plaćeni

...odgovorni su plaćeni piarovci. Ne političari...
...koji nisu lijepo pojasnili istinu da je tih 12%BDPa bilo počišćeno iz bilance zemlje kao reziduum nezdravih ekonomskih odnosa još iz doba Mike i Savke...a tih 150 000 oslobođenih kreativnosti se može sada slobodnije posvetiti inovacijama i duhovnom razvitku...

Tko je glasao

dobar, loš, zao...ili šarlatan...

...spominješ za primjer liječnika...
Što sam ja do sada naučio jest da malo trebaš imati i sreće, pa malo koncentracije, pa malo sumnjičavosti.
...ne jednom sam se obratio liječniku za pomoć i bio osupnut ignorancijom. ...ponekad mi se je učinilo da se ujutro u večernjem obavijeste je li doba gripe pa cijeli taj period svakoga tko im uđe u ordinaciju liječe od gripe bez obzira na koje se simptome pacijent poziva.
...jednostavno, ne liječnik već bilo koja druga profesija se da raditi dobro, zadovoljavajuće ili loše. ...i treba uporno tražiti tog dobrog liječnika, buregdžiju, postolara, političara...i kada ga nađeš, čuvati ga k´o malo vode na dlanu, toliko ih malo ima...

Tko je glasao

@indian .. kako ga naci kad

@indian .. kako ga naci kad umjesto njega .. dolazis i komuniciras sa PR ovecem, PR agencijom, PR slikom na ekranu?

Kako uopce znati koje su mu kvalitete kad ti sustav PRa ne dozvoljava da ga vidis i komuniciras bas kad je neki problem?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

prazne školjke? što ti oni mogu reći...

...da nešto vrijedi, da nije samo konstrukt PR struke vrijedilo bi truda s takvim komunicirati...ovako kako veliš, ima li smisla ikakva komunikacija?
...da ima tu karizme, umjetni dodatci bi samo smetali, bili bi smiješni...
Istina, s karizmom bi smetali nadređenima u stranci i kolegama u politici...ali bar bi tako svi vidjeli tko kome smeta u tom fahu i ti bi bili pravi. A ne kao u stvarnosti kada se slažu ko da su istomišljenici uzduž i poprijeko.

Tko je glasao

Janko Polić Kamov: ...Gle,

Janko Polić Kamov:
...Gle, vidim živa tjelesa i mrtve su njihove duše; zamro je zanos i misao rasudbe; prostituira se duh i sterilna je ljubav bludnica; unakazio se prevrat i perverzna su njegova djela....

Tko je glasao

Vrlo dobro.

Dodao bih da je i PR legitimno zanimanje, te svakako nije isključivi uzročnik uzročnik dolaska na poziciju nekog orangutana.
Glavni uzročnici su:
- Nedostatak najrudimentarnije unutarstranačke demokracije i negativna selekcija kadrova kao posljedica,
- Nedostatak demokratskih tradicija kao posljedica povijesnih zbivanja posljednjih 100 godina.

Tko je glasao

PR jest legitimno zanimanje

PR jest legitimno zanimanje koje moze funkcionirati samo za sebe.. no to ne bi smjelo biti u politici... PR treba biti vjestina politicara, a ne zamjenski fake-politicar..

Skolovanje, stjecanje komunikacijskih vjestina, dikcija, public speaking, i ostale prezentacijske vjestine bi trebale biti dodatno znanje i talent politicara.. i u tom smjeru je PR legitiman u politici..

no naprosto je nakardno kad PR zamjenjuje politicara kao osobu na njenom radnom mjestu jer doticni nije sposoban sam odraditi taj dio svog posla.. te prezentirati svoje ideje, misljenje, odluke... Takvi naprosto nisu politicari i ne vidim razloga da ih se na ta mjesta bira kad osobno nemaju neophodni "relation" sa svojom publikom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

PR

PR zahtijeva znanje. Prije svega poznavanje političkih okolnosti i društvenih znanosti, ali prije svega upliv na medije.
Meni je prihvatljivo da PR odrađuje tehnički dio posla, ali PR ne može biti nadomjestak za intelektualnu insuficijenciju ambicioznog političara.
Činjenica jest da postojeći izborni sustav i nedostatak osnovne unutarstranačke demokracije i pripadne negativne selekcije, a sve uz uspješan tehnički PR, može orangutana dovesti na vlast.

Tko je glasao

ovo je ono sto bi politicar

ovo je ono sto bi politicar trebao nuzno znati:

Prije svega poznavanje političkih okolnosti i društvenih znanosti,

jer kakav je to politicar koji nema blage veze sa politickim okolnostima, drustvenim znanostima, sredinom u kojoj zivi, svjetskim zbivanjima? takav naprosto nije politicar.. i ni uz 100 PRaovaca ne bi smio biti izabran..

a mediji.. upliv na medije.. e to je prica za sebe.. deprofesionalizirana prica sa gomilom raznih poslusnika.. sa katastrofalnim stanjem novinarske struke.. iz koje je odavno nestala etika i moral.. samo politicar kojem ne pada na pamet kupovati medije, onaj koji bi promijenjenim okolnostima direktnog bavljenja sa javnoscu bio vijest bez vecih intervencija i posrednistva prema medijima... moze biti taj cija bi pojavnost donjela promjene i na tu sferu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci