Tagovi

Politički korektno steriliziranje jezika

Od prvog razreda osnovne škole djeca uče kako je hrvatski jezik bogat i obiluje raznim stilskim obilježjima. Maltretiraju ih nastavnici lektirom kako bi naučili razumijevati pročitani tekst, shvatili kontekst i naučili to koristiti u svakodnevnoj komunikaciji. Gledaju djeca filmove, smiju se prikrivenim značenjima u komedijama, pričaju viceve koji se temelje na neizrečenoj poanti. Ali jednoga dana, kada se počnu zanimati za politiku, naiđu na politički govor koji glumatanjem korektnosti nastoji taj jezik sterilizirati i svesti ga na „Ja Tarzan ti Jane“.

Doći će tako neki mladac i na stranice pollitike.com i onda će iz pera doajena hrvatskog novinarstva kojemu je jezik desetljećima bio glavni alat kojime je gradio karijeru, saznati da ne postoje hrvatska i srpska krvna zrnca već samo crvena i bijela. I da ne bi bilo primisli kako je u pitanju (loša) dosjetka, on će to ponoviti smrtno ozbiljno još desetak puta.

Jedan od izraza koji se najviše profanira je „govor mržnje“. Otkako je dobio pravo građanstva u političkom govoru i zakonodavstvu, nema dana da netko nekoga neće optužiti za govor mržnje.
Reći će tako Ruža Tomašić da je Stanimirović četnik – eto ti optužbe za govor mržnje.
Reći će ministar Jovanović da biskupi lažu – eto ti optužbe za govor mržnje.
Reći će naš kolega s pollitike da treba satrti one koji po njegovom mišljenju šire fanatizam i eto ti optužbe za govor mržnje iako je iz konteksta sasvim jasno da se „satiranje“ odnosi na referendumsko izjašnjavanje.
Niti jedno od spomenutog zacijelo nije „govor ljubavi“, ali zar smo zaista toliko poglupili i sveli knjigu na dva slova - na ljubav i mržnju? A što je sa svime onime što može biti između: kritika, optužba, uvreda, kleveta, hiperbola, metafora, dosjetka, ironija, sarkazam ... ?!

Reći će Karamarko da je Milanovićeva vlada autistična. Istoga trena na noge skače predsjednica Centra za autizam i traži ispriku usputno optužujući političare da koriste termine koje ne razumiju. Karamarko se ponizno ispričao umjesto da je gospođi savjetovao da prije optuživanja za nerazumijevanje konzultira rječnike hrvatskog jezika ili rječnik stranih riječi. Autizam se, naime, u govoru koristi u tri značenja , a jedno od njih je:
pol. pren. nepostojanje želje za shvaćanjem određenih političkih ili društvenih problema

Jučer, evo, Linić posegnuo za „ratnom retorikom“. Uvrijedili se sindikati. Među uvrijeđenim sindikalistima sigurno ima i nogometnih navijača koji razumiju kontekst u kojemu se reporteri služe „ratnom retorikom“, ali kada to u određenom kontekstu upotrijebi socijalni kontrapartner, e onda će naglo oglupiti i tražit će najbliži rov kako bi se zaštitili od opasnog ratnika.

Nema dana u kojemu se neće slina trošiti ili papir mrčiti kako bi se nekome pronašla dlaka u jajetu, kad se valjda nema što pametnije reći ili primijetiti. Šiljeći tako zob prolazimo kraj pravih problema i važnijih tema kao pored turskog groblja. (Ups, hoću li se zbog ovoga morati ispričati Turcima?)

Komentari

SF

Ima jedna vrlo zgodna pričica... Amerika u bliskoj budućnosti, nastavnica engleskog daje djeci neko klasično djelo...Shakespeare... Učiteljica im podijeli lektiru, učenici odu doma...

Sutradan prvo pred školu dođe prosvjedovati Udruga proizvođača zavjesa jer se u djelu spominje "Marko se omotao zavjesom i ugušio" tražeći da se taj citat izbaci iz knjige. Nose transparente "Ne ubijaju zavjese nego ljudi".

Nakon toga dođe Udruga ljudi manjih od metar i pedeset... pa Udruga parketara...

Učiteljica mora prihvatiti svaku izmjenu, u skladu s visokim demokratskim načelima. Na kraju od djela ostane: "Petak....... preuzevši..... viđeno" :)

Tko je glasao

...zaklela se zemlja raju...

...politička korektnost je tako super...
Kako inače bi prepoznali one koji sebe smatraju čuvarima revolucije, bilo koje revolucije, kulturne, klasne,... samozvane čuvare vrijednosti nacionalnih ili vjerskih ili protureligijskih ili futurističkih ili pseudohumanističkih ili transhumanističkih ili posthumanističkih ili... pokreta?
...kako bi registrirali one koji sebe same smatraju izabranima da vode ljudsku rasu u bolju budućnost htjela to ona ili ne htjela?
...kako bi prepoznali mesije-zaštitnike te jedine ispravne misli? jest da tih jedinoispravnih misli ima tisuće, jest da sustava vrijednosti postoji tisuće...i mnoge su neprihvatljive.
...ali, reakcije onih koji sebe smatraju "društvenom policijom ispravnog mišljenja" kroz korektne ispravke svakog izričaja na koji naiđu savim lijepo kazuju koliko se ti naši sugrađani osjećaju iznad ostalih...
Politička korektnost je tako super, izvlači na svjetlo dana Übermensch-spavače...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci