Tagovi

Politički komentari mlade djevojke...ili kako su umrli ideali!

Mislim da bi bilo krajnje vrijeme da nešto napišem pa evo...slijedi moj novi post...tema još nije definirana...videt ću kuda me misli odvedu...
Moram odmah utvrditi jednu stvar...ne želim pisati o Račanovoj smrti. Naime čovjek je umro i imajmo malo poštovanja i pustimo ga na miru...nismo ga poznavali, premladi smo da bi osjećali neku emotivnu vezu s njim, a prestari da bi jecali jer je umro striček s televizije...u zadnje vrijeme sam pročitala previše hvalospjeva i tužaljki...i to iz potpuno neprimjerenih izvora...pa odbijam biti jedna od navedenih...najviše što možemo je izraziti mu poštovanje jer je bio velik čovjek i političar i pustimo tugovanje onima koji na to imaju pravo.
Vise me zabrinjava sadašnje stanje u SDP-u i utjecaj na predstojeće izbore.

Dosta mi je teško to komentirati, jer nažalost nisam bas upućena u odnose unutar SDP-a. Za kojih mjesec dana bira se novi predsjednik stranke, zasad se kandidirao gospon Milanović, jedan mladi, svježi političar. Nemam previše informacija o njemu, ali ovo malo što sam pročitala ostavilo je pozitivan dojam. Ne znam je li to iz pravih razloga ili sam jednostavno presretna što se javilo novo lice na Hrvatskoj političkoj sceni, iako je vjerojatno to najispravniji razlog kada se radi o našoj politici, jer to je nešto što nam očajnički treba. Osim toga, Milanović „istrči“ i sa osobnim stavom, a ne samo sa onim krutim stranačkim. Smije li se u našim strankama misliti svojom glavom?! U Račanovom SDP-u da, ali sada…. Najveći problem kod mladog gospona je da zasigurno neće moći održati cjelovitost SDP-a i raspad stranke je neizbježan, ali opet istu stvar možemo reći i za ostale kandidate, samo je u njegovom slučaju ta velika vjerojatnost još veća.

Sljedeći kandidat je Bandić kojeg često suprotstavljaju Piculi tj. stavljaju njih dvojicu kao najveće protivnike. Bandićeva kandidatura je labilna, naime on zapravo ne želi to mjesto već jamstvo da će ga novi predsjednik poduprijeti u njegovim ambicijama.

A što reći za jednog markantnog gospodina kao što je Tonino Picula...samo jednu stvar...ne daj Bože većeg zla. Imam veliku averziju prema tom čovjeku, tj. moglo bi se reći da mi je on jedna od najomraženijih ličnosti u Hvatskoj politici. Isplivao je niotkud, ničim izazvan i počeo se napuhano prešetavati po „lijepoj našoj“. Čovjek bi trebao napisati knjigu „ Od tajnice do Ministra vanjskih poslova u 10 koraka“. Ispao negdje iz Račanove torbe, a sad misli da ga može zamijeniti! U ovoj situaciji znam samo jednu stvar, ovakvog beskičmenjaka treba pod hitno vratiti u rupu iz koje je isplivao. Ipak je on ministar vanjskih poslova koji će zauvijek ostati poznat kao ministar koji je jednog od istaknutijih ambasadora i iskusnih diplomata dr. Maštruka poslao na burzu rada, otjerao Hidu Bišćevića,te bivšeg i sadašnjeg novinara Vodopiju, a za glasnogovornicu doveo osobu koja je radila u gradskoj rubrici nekih novina i izvješćivala s Dolca. Pa toga nema nigdje osim u Hrvatskoj.

Mislim da je teta Antunović poslijednji kandidat, ona je najistaknutija ili najeksponiranija političarka od prethodno navedenih, ali jednom davno prije imala je problema s mnogim svojim kolegama, a to će joj se sada obiti o glavu. Inače nisam „fan“ ženskih političarki u Hrvatskoj. Kad su one dolazile do tih položaja ženama nije bilo lako kao sada, pretpostavljam da su zato sve ovako malo ogorčene karijeristice.

Ne znam točno čime je izazvana ovolika bujica negativnih osjećaja, ali ovo je blog...pa objektivnost nije potrebna...
Još je jedna osoba u politici koja je negdje u rangu s cjenjenim gosponom Piculom je teta Jaca Kosor. Koja je toliko divna da je za Božić poslala par grama kave svim penzićima rodnog joj gradića u Slavonji. Možete li zamisliti samo sreću moje bake kada je otvorila čestitku i vidjela da joj to šalje „ministarstvo Jadranke Kosor“ . Nadam se da shvaćate ironiju. Naime možda sam usamljena u svojem neznanju, ali nisam znala da postoji nešto što se zove „ministarstvo Jadranke Kosor“ . To je uzrokovalo mnoge polemike u malenom gradiću u Slavoniji i mislim da ishod nije bio u korist tete Kosor. Isti taj dan, dakle na Božić ista ta teta poklonila je televizor lipičkom Domu za nezbrinutu djecu i naravno opet je izjavila da ona donira taj televizor. Pa odakle joj obraz?!? Zar je ona dala novce iz svog džepa za te darove...teško....

Da, dobro ste shvatili, teta Jaca i ja vučemo iste korijene...ajme sramote...i jedino što je učinila za svoj toliko voljeni rodni grad je par dekagrama kave i hrpa prerezanih vrpci i kamena temeljaca. Uskoro će pretvoriti slavonsku ravnicu u kamenjar. Jedino što se nad tim kamenjem nista ne izgrađuje, ništa ne napreduje, i ništa se ne obnavlja osim kuće njene mame, koja nije ni bila u njezinom vlasništvu. Još jedno stanarsko pravo pretvoreno u vlasništvo!

Uviđam da je moja struja svijesti otišla predaleko...odlazim...i koliko god se trudili razni mislioci uvjeriti nas da je pravedan svijet moguć...znanje ubija sve ideale...

Komentari

Mislim da teza o raspadu

Mislim da teza o raspadu stranke dolazi iz kojekakvih osipanja koja su se događala prošlih godina. Iskustva s izdvajanjem DC-a i ostalih danas marginalnih strančica iz HDZ-a, a još više svih izdvajanja i spajanja unutar "liberalnih" krugova, potencirano s novinarskog glađu za senzacijama te kronično pesimističnom hrvatskom javnošću, utječu na to da se svaki izlet u javnost nekog od značajnijih glasova iz SDP-a ili najavljivanje kandidature percipiraju kao neminovan raspad stranke. No, s druge strane ovo je ono što se javnosti servira i kako javnost percipira situaciju, pa mislim da nema temelja za oduzimanje boda, nego, dapače, dodavanje s moje strane.

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Dakle, slažem se s

Dakle, slažem se s komentarom "bez komentara" i mislim da ne treba dramatizirati "apokalitičke" opaske "mlade djevojke". Kad pogledamo unatrag što se događalo u drugim strankama nije usporedivo radi više razloga.

Počnimo od HDZ-a (dubibnski pogled bi dao materijala i elemenata za poseban samostalan blog-komentar):

Sada, "post festum", se vidi da su sjedajući na vlast, sjeli i na mnoge izvore materijalne i političke moći, ali u jednom kriptičnom, skrivenom obliku (što se dijelom čak procesuira, a dijelom još ne - ali će povijest prije ili kasnije svoje reći o tome kad se cijeli materijal i sjećanja sistematiira (jer su isti nositielji tih zakamuflirarinh aktivnosti svašta radili i u žaru obračuna skupljali sa strane mnoštvo materijala i dokumenata pa ih više ima sa strane nego tamo gdje im je mjesto). Te grupacije unutar HDZ-a su bile jako moćne (u političkom i financijskom smislu a opasni jedni drugima ispod površine) da je bila razumljiva strast koja je u njihove odnose unesena kao i drastični okršaji koji su iz toga proizlazili, sve do incidenata krađe glasova na vlastitim unutarstranačkim izborima. No, onaj koji bi zavladao HDZ_om je manje više sjedao na cijelu infra i superstruktuiru stranke, javnu i prikrivenu, pa sva otpadništva nisu rezultirala ni stranačkim i osobnim promocijama (osim Mesića - ali je to poseban slučaj za dubinsko preispitivanje budući da je jedini ispio od marginaliziranja se popeti do samoga vrha - kod njega bismo mogli jedino potvrditi da "izuzetak potvrđuje pravilo" - jer je u svome usponu vjerojatno imao dijelom prikrivenu a dijelom i otvorenu podrški istih struktura moči).

Kod svih drugih stranaka su bile u igri osobne liderske ambicije, jer same stranke nisu zahvaćale moć (financijsku ili političku).

HSS se raspao radi Čičkovih ambicija koje su dominirale toliko da su rasturile stanku na nekoliko manjih. HSS se o toga nije do danas oporavio, a Tomčićevo "zlatno doba HSS-a" je bilo temeljeno na jakoj infrastrukturnoj podršci SDP-a.

HSLS se raspao radi prejakih "osobnosti" koje su unutar sebe bili okupili, i to je velika šteta za liberalnu opciju, a i Hrvatsku u cjelini (jer su u nezasluženo marginalizirani neki ljudi koji po svom formatu to nisu bili zaslužili). Sukob između introvertiranog Budiše i karizmatičnog Gotovca je proizveo raspad, koji se nikada nije prevladao, pa je HSLS praktički sam sebe marginalizirao, a kadrovski i praktično pojačavao druge političke opcije.

SDP jedini se nije raspadao - naprotiv, on je jednu politički utjecajnu, ali malu stranku čak uspio usisati (Vujićevu i Antunovićkinu SDSH), što ga je kadrovski obogatilo i doprinijelo profiliranju strake ka europskoj socijalnoj demokraciji. Oni jesu bili na vlasti, ali nisu zahvatili, barem ne bitno, prikrvene sfere financijske moći a političku vlast su morali dijeliti s više stranaka u koaliciji.

Račanovo vrijeme je bilo obilježeno gradnjom stabilne infrastrukture, u kojoj su jedino otpadali "politički ridikuli", kao Tomac (koji je radi osobnih ambicija htio socijaldemojkraciju graditi na njoj stranim temeljima - tj. spajanjem s desnom opcijom i nacionalizmom) ili Ninić (usmjeravanjem ka ekstremnoj ljevici), što u našim uvjetima nema temelja. Baš sudbina ovih par "disidenata", koji su nešto značili dok su imali jaku stranačku podršku, a posve se izgubili kad su ju izgubili, presudit će svakom "disidentskom " razmišljanju pojedinih liderskih ambicija.

I još nešto, bez novaca nema strančarenja, razne male stranačke inicijative su se same od sebe urušavale radi pomanjkanja novca. SDP ima svoju stabilnu financijsku situaciju, koja se ne nalazi negdje u zakopanim draguljima ili tajnim bankarskih sefovima, nego se ključ blagajne nalazi vrlo čvrsto u rukama vrha stranke. Taj element je svakako onaj koji će presuditi da sve "otpadnute" liderske ambicije, koje izgube na unutarstranačkim izborima, se zadovolje nižim stranačkim funkcijama, ili sutra državnim pozicijama, - ukoliko već sada između njih ne postoji usuglašena križaljka što bi bilo logično.

Tko je glasao

osim što je komadina

osim što je komadina također istaknut kao kandidat nikako mi nisu argumentirane tvrdnje o raspadu stranke ili razlog takvog stava prema piculi

meni je on baš simpatičan jer se sjećam prve reportaže o njemu, malenom stanu u kojem je živio (da li živi u njemu i danas) i kolekciji ploča koju je ponosno pokazivao

Tko je glasao

Moguce da je doslo do krivog

Moguce da je doslo do krivog shvacanja. Nigdje nisam tvrdila da ce se SDP raspasti u smislu prestati postojati kao stranka, vec da ce, bez obzira na ishod izbora za predsjednika, netko od znacajnijih clanova napustiti stranku. To sam istaknula kao mogucnost jer se u zadnje vrijeme dosta spekulira o tome.

Što se tice Picule mislim da sam argumentirala svoj stav...

Ipak je on ministar vanjskih poslova koji će zauvijek ostati poznat kao ministar koji je jednog od istaknutijih ambasadora i iskusnih diplomata dr. Maštruka poslao na burzu rada, otjerao Hidu Bišćevića,te bivšeg i sadašnjeg novinara Vodopiju, a za glasnogovornicu doveo osobu koja je radila u gradskoj rubrici nekih novina i izvještavala s Dolca.

a sto se tice njegove kolekcije ploca, u to ne zelim ulaziti, jer smatram da to nema nikakve veze s njegom politickom kompetentnoscu. Ukoliko ne planira pisati glazbene kritike to je potpuno nebitno za ovu raspravu. :)

Tko je glasao

vidiš, ja ne vidim da bi se

vidiš, ja ne vidim da bi se bilo što slični raskolu ili raspadu stranke dogodilo, uključivo i izlasci iz stranke ako se povrijede nečiji osjećajčići

nije li hido biščević lik kojeg je kasnije HDZ ponovno uzeo natrag i koji je potpisao famozni trilateralni sporazum u udinama oko gospodarskog pojasa?
ako je to isti lik, ne vidim što je tu lošega

o liku&djelu maštruka pojma nemam, no bitno je znati da se diplomati dijele na političke i karijerne, ako je ovaj bio politički, sorry, promjena je vlasti i široko ti polje, ako je bio karijerni onda treba pak vidjeti razloge zašto se to desilo

glede glasnogovornika, sanader ima četverorazrednog izvjestitelja pa to nikoga ne dira, na različitim razinama imaš različite ljude, neki su bolji a neki lošiji, to što je dama izvještavala s dolca nije nužno diskvalifikacija sama po sebi (iako se doista ne sjećam o kome se radi, koalicijska vlada je imala vrlo malo kvalitetnih glasnogovornika te nepostojeću taktiku i strategiju prema medijima)

Tko je glasao

Osim liderskih ambicija, kod

Osim liderskih ambicija, kod njih nema drugih rzmirica, a sad kad osjećaju da su blizu (premoćnijeg) osvajanja vlasti mislim da će ključni ljudi naći zajednički jezik i iznijeti stranku nepodjeljenu ususret izboorima.

Nije ralno očekivati da bi itko se zalijetao sada i riskirao samostalne putove. Ako bi neki marginalac izletio, mislimda to na stranku ne bi trebalo imati negativnih efekata.

Tako se meni loogičnim čini. Ovo nije usporediva situacija s raspadom HDZ-a u kojem su se, sad vidimo, lomili oko vlasti i otuđenog novca te skrivanja tragova. Ovdje toga nema. Za raskol trebaju jaki razlozi, koji su kod HDZ.a postojali.

Tko je glasao

Priču o raspadu SDP-a je

Priču o raspadu SDP-a je potpuno deplasirana i može biti uvjerljiva samo nekome tko ne zna ništa o SDP-u. Problem bi eventualno mogla biti pobjeda Milana Bandića, ali kako za to gotovo da nema niti teoretske šanse to nije nikakva opcija.
Piculi ja, suprotno od autorice, osobno zamjeram što nije očistio MVP kako treba i što Biščevićevim i Maštrukovim putem nije krenulo bar 60 posto hadezeovih "diplomata". MVP je strašno zapuštena i neprofesionalna institucija koja uvijek, ali baš uvijek kaska za događajima i ne služi gotovo ničemu.
Picula pak kao političar je tragična figura. Uspio je izgraditi karijeru, a da nikada, ali baš nikada nije dao niti jednu izjavu za koju bi ga se moglo držati za riječ. Toliki izostanka karaktera ili bilo kakve meritornosti u osobi takvog jednog kalkulanta i beskičmenjaka malo koja stranka ima.
Valjda on misli da je to neko umijeće da nikada ne odgovori na neko pitanje s da ili ne i da se javno ne zna za niti jedan njegov osobni stav, ali meni je to žalosno i nadam se da takav pristup politici neće prevladati u SDP-u.

Tko je glasao

Maštruko je bio

Maštruko je bio veleposlanik još u ex-YU u Vatikanu, dakle čovjek je u toj struci duže nego što Picula zna pisati. Ovo je ujedno i odgovor jednom drugom postu koji kaže da za Maštruka nikada nije čuo...

Da, malo mi je čudno da tamo neka navedena novinarka s Dolca nije nikakvi problem za njenu stručnost (ok, nije), ali zašto onda isto pravilo ne vrijedi za sve druge...

Tako propada taj pokušaj uzdizanja Picule na štetu Maštruka, ipak je Picula tu prolazni....

Tko je glasao

Mislim da Picula još uvijek

Mislim da Picula još uvijek živi u istom stanu, baš sam danas sreo njegovu susjedu (vrata do vrata), velikogoričku pjesnikinju, ali nisam je pitao da li joj se susjed odselio (iako mi se to pitanje vrzmalo po glavi).

Tko je glasao

Strelica gore za "mladu

Strelica gore za "mladu djevojku" koja komentira dio političke scene u Hrvata unaprijed navodeći da joj je teško "jer nažalost nije baš upućena u odnose unutar SDP-a" iako pretežito piše baš o toj temi. Jedino me iznenađuje da i pored toga najavljuje neizbježan raspad stranke. Zabrinutost je OK, ali tvrdnja o raspadu...ne znam baš.

Tema je super aktualna i samo privremeno je bila u sjeni smrti Ivice Račana. I sam namjeravam napisati osvrt na situaciju oko izbora novog predsjednika ili predsjednice SDP-a pa ovom prilikom neću dublje ulaziti u suštinu stvari. Želio bih samo ukazati na neke faktografske greške i nelogičnosti.

SDP je i do sada bio poznat kao stranka u kojoj ne postoji "kruti stranački stav" već da pojedinci počesto iznose upravo vlastita mišljenja. Autorica i sama priznaje da je misliti svojom glavom bilo dopušteno za Račanovog mandata pa je nelogično da ne bi bilo tako i u slučaju da novi predsjednik dođe u liku mladog Milanovića koji i po autorici upravo voli "misliti svojom glavom.

I pored deklarirane averzije prema Piculi, ne bi trebalo tvrditi da je isplivao niotkud i iz neke "Račanove torbe" te da je od "tajnice do ministra" došao u 10 koraka.
Taj je čovjek jedini od dosada spominjanih kandidata u SDP-u od početka i bliski Račanov suradnik i operativac. Trenutno je i predsjednik najvišeg stranačkog tijela između dvije Konvencije. Bez obzira na rezultat koji će ostvariti, to su činjenice.

No ipak, autorica reče da je ovo blog pa da objektivnost nije potrebna.

Međutim, ovo ipak nije klasičan blog jer Pollitika ima pretenzija biti mjesto relevntnih političkih rasprava pa objektivnosti i faktografske točnosti, i pored toga što se iznosi vlastito promišljanje, nikad nije previše.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci