Tagovi

Politički igrokaz: Kad svi love u mutnom, teško je očekivati racionalna rješenja

Prošlo je već više od dvjesto dana otkako je započeo tzv. braniteljski prosvjed. U međuvremenu se dogodilo toliko toga da je potrebno malo se zamisliti kako bi se prisjetili stvari na samom početku. Već tada je bilo teško povjerovati da bi jedna rečenica koju je izgovorio pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević mogla biti opravdanim povodom za početak velikog prosvjeda. Sve što se događalo poslije, posebice tijekom kampanje za protekle izbore, dalo je za pravo onima koji su odmah ustvrdili kako se radi o instrumentalizaciji djelomice opravdanog nezadovoljstva braniteljske populacije i pokušaju određenih političkih grupacija da na psihozi koja se nužno javlja u takvim prilikama zarade nešto političkih bodova. Kako se moglo i pretpostaviti, nakon što je debelo iskorišten namjerno stvarani politički naboj, oni koji su se najviše okoristili prosvjedom počeli su polako okretati leđa vođama prosvjednika.

Kada je riječ o izvlačenju koristi, mnogi će od prve pomisliti na Tomislava Karamarka i HDZ, a potom na predsjednicu države koja je upravo obilježila svojih prvih stotinu dana na funkciji. Međutim, oni nisu jedini koji su se okoristili početnim bezrezervnim podržavanjem prosvjednika. Određenu korist je izvukla i vladajuća koalicija koja je naglašavajući samo instrumentalizaciju prosvjednika od strane oporbe, barem unatrag nekoliko mjeseci, donekle homogenizirala vlastito biračko tijelo. Važnim čimbenikom u društvu se još jednom potvrdila i Katolička crkva koje su pojedini biskupi i župnici pokazali da imaju itekakav politički utjecaj i motive. Okoristili su se i pojedini mediji koji su senzacionalističkim izvještavanjem podizali vlastite naklade i promet. Na kraju, tu su i neizbježni analitičari te različite organizacije civilnog društva koje su dobivale svojih „pet minuta slave“ i priliku da komentiraju.

Jedini u priči oko prosvjeda koji do sada nisu izvukli nikakvu opipljivu korist su oni koji prosvjeduju, ne računajući nekoliko frontmena ako tih istih „pet minuta slave“ uopće možemo kvalificirati kao korist. Ono što je započelo kao borba za dostojanstvo jedne velike društvene grupacije (koliko god da su nehomogeni kao skupina, branitelja je više od pola milijuna), u međuvremenu se zbog brojnih manipulacija okrenulo u korist vlastite štete. Nakon više od pola godine prosvjedovanja, jedini „uspjeh“ koji su prosvjednici polučili je prijem u nadležnim državnim institucijama koji im je, istine radi, višekratno nuđen odmah na početku, ali su ga njihovi vođe s indignacijom odbijali. Iako ga sad pokušavaju prikazati kao svoju „veliku pobjedu“, razgovor u Banskim dvorima se, k tome i s ministrom kojega smjena je bila pri vrhu njihovih zahtjeva, nikako ne može promatrati kao vrijedno postignuće. Razgovori, a ne pregovori kako je rekao Zoran Milanović, ne obećavaju da će bilo što od onoga što traže prosvjednici biti ispunjeno. Premala je to korist za njih u odnosu na uloženo.

Čak i da ne računamo prethodnih dvije stotine dana i žrtvu koju su sve to vrijeme podnosili oni koji su većinom bili tek kulisa prosvjeda, sukob s policijom na Markovom trgu je ogroman ulog. Praktički je ravan onome kad se zaigra na sve ili ništa. Iznudili su razgovor, ali i dodatno izgubili potporu javnosti zbog ugrožavanja javne sigurnosti (plinske boce) i eskalacije nasilja (sukob s policijom). Prosvjed je zbog toga dospio na slijepi kolosijek. Očito je kako neće dovesti do ispunjenja ni osnovnih zahtjeva, a Josip Klemm i Đuro Glogoški sasvim sigurno neće postati relevantni politički čimbenici. Štoviše, prvoga čeka suđenje zbog financijskih malverzacija u vlastitoj zaštitarskoj tvrtki, a drugome prijeti sudbina Mirka Čondića čiji su zvjezdani trenutci prošli čim je prosvjed na splitskoj rivi ispunio svoju političku svrhu.

Ovaj prosvjed nije ni prvi niti će biti posljednji koji nije polučio uspjeh, barem onaj deklarirani i formalni, ali je specifičan. Zbog evidentnog pada potpore javnosti svaki put kada se dogodi nešto radikalno ili se da neka prijeteća izjava, oni koji su ispočetka želi nekakvu korist počinju ubirati gorke plodove vezivanja uz prosvjednike. Ne možemo tvrditi da je isključivo zbog toga, možda čak i nije u izravnoj svezi, ali je činjenica da anketna podrška HDZ-u pada. Ni Predsjednici potpora prosvjednicima više ne donosi pozitivne bodove. S druge strane, SDP se počeo oporavljati i, ako je vjerovati anketama, smanjuje zaostatak za HDZ-om. Normalno je da takav rezultat i dugotrajno jalovo pokušavanje da se destabilizira demokratski izabrana vlast izazove nervozu kod onih koji nisu postigli cilj. U tom kontekstu valja promatrati i najnovija zbivanja na Markovom trgu.

Kako smo rekli, iako verbalna potpora još postoji, javnost je itekako zapazila izjavu Tomislava Karamarka u kojoj do opravdavanja relativizira kršenje zakona od strane prosvjednika, dojam je kako nakon oštre i gotovo nepodijeljene osude primjene praktičnog nasilja (probijanje policijskog kordona i hvatanje policajca za gušu), političari polako traže izlaznu strategiju. Za razliku od Karamarka, Predsjednica je osim na dijalog apelirala i na poštivanje zakona. Isto je odmah učinio i Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Izgledno je kako prosvjednici više nemaju njihovu bjanko potporu, ali je u ovom trenutku vrlo upitno imaju li oni toliki utjecaj na organizatore prosvjeda kojim bi mogli ishoditi njegov prekid.

Teško je da Karamarko ne vidi kako mu koalicija gubi potporu i pretpostaviti je da nije ravnodušan prema toj činjenici. To što se (još) nije odlučio da pozove Glogoškog i Klemma na odustajanje od radikalizma može biti i rezultat straha od mogućih štetnih posljedica tog čina. Ako je u početnoj fazi on stajao iza organizacije prosvjeda, ili njegovi ljudi, jedna od tih bi mogla biti da formalni organizatori progovore o tome što je bio pravi motiv za izlazak na ulicu i otkuda je došao poticaj. Branko Vukšić je već rekao što je izjavio Klemm (da će prosvjed biti okončan kad HDZ dođe na vlast), ali bi javnost daleko ozbiljnije shvatila nekoga iz Savske.

Drugo što bi dodatno moglo naštetiti Karamarku ako bi pozvao na prekid prosvjeda je pitanje ne samo njegove vjerodostojnosti već i politike koju vodi otkako je preuzeo stranku. Pošto su sve njegove dosadašnje izjave o Kukuriku vladi bile kompatibilne s onima prosvjednika, pozove li ih sad da odu kućama, zadovoljni samo s razgovorom koji im je otpočetka bio na raspolaganju, opravdano bi se među njegovim biračima pojavila dilema - je li uopće bio iskren u podržavanju prosvjeda, odnosno je li iskren eventualni poziv na prekid prosvjeda. Ni jedno ni drugo mu ne povećava izglede na parlamentarnim izborima pa je teško očekivati da će baš on pozvati na „prekid vatre“.

Predsjednica bi to svakako mogla. Osim što je nedavno već osigurala prvi petogodišnji mandat na Pantovčaku, malo kritike na račun isključivosti prosvjednika i malo potpore principijelnosti Zorana Milanovića kojom odbija ucjene Glogoškog i Klemma bi joj izvrsno došle da popravi dojam u dijelu javnosti koji smatra da je produžena ruka Tomislava Karamarka. Njoj bi poziv na prekid prosvjeda jedinoj mogao donijeti konkretnu političku korist, ali je upitno hoće li ga uputiti jer bi s druge strane sigurno izgubila nešto glasova.

Osim toga, pitanje je bi li prosvjednici poslušali. Glogoški i Klemm su u međuvremenu počeli samostalno politički disati. Godi im pažnja javnosti i nije nikakvo čudo ako su im narasle političke ambicije.

Jedini koji bi u trenutnim okolnostima stvarno mogao nešto učiniti je Milanović. Ne mislimo pritom na požurivanje postupka protiv Klemma, početak suđenja je u isključivoj nadležnosti pravosuđa, već na dosljednu primjenu zakona. Na silu i govor mržnje bi trebao odgovoriti dosljednom primjenom zakona, što do sada nije činio. Milanoviću politički odgovara nastavak prosvjeda i čak do neke mjere eskalacija nasilja jer to homogenizira njegove birače. Birači centra pak, koji jedini mogu odlučiti o pobjedniku izbora, mogli bi u Milanoviću početi gledati jedinu branu diktaturi jedne interesne skupine. Jednim dijelom, možda i u tome treba tražiti uzroke rasta anketne potpore njegovoj stranci (dio je zasigurno u statističkim pokazateljima koji govore da smo konačno i stvarno počeli izlaziti iz krize). Zbog toga bi se Milanovićev eventualno novi poziv na prekid prosvjeda mogao promatrati i kao tek politički oportun manevar, ali bez stvarne želje da prosvjednici konačno odu kućama.

Po svemu sudeći, najizgledniji je nastavak političkog igrokaza. Vjerojatno neće doći do eskalacije nasilja jer je snažna reakcija demokratske javnosti nečemu poučila i organizatore prosvjeda. Klemm i Glogoški će i dalje nastojati da se nametnu kao relevantni politički čimbenici. Vjerojatno je i da jednako uspješno, odnosno neuspješno. Jedina nepoznanica je pravosuđe koje je samostalno i policija koja je napokon smogla snage zatražiti od svih da ju puste neka na miru odradi svoj posao. Možda je baš to pravi put za okončanje svojevrsne talačke krize u kojoj se nalazi Hrvatska, neka politika ustupi mjesto zakonitosti i struci. Korist od toga bi se vjerojatno protegnula i šire od prosvjeda koji je odavno izgubio smisao i svrhu.

Komentari

Neke su stvari izgovorene u

Neke su stvari izgovorene u rukavicama. Neke su stvari naglašavane ili usput spominjane.
Primjerice, dok Klemm spominje kako je premijer dobar čovjek, ali eto, neke stvari nije znao. Kako je Matić naš branitelj, ali eto manipulira i ne daje točne podatke.
Premijer primjerice, dok govori o zahtjevima često spominje, političku stranu onoga konkretnog što prosvjednici žele, npr, registar agresora (veli Milanović da ne može, laže, može se objaviti, ne moraju ti ljudi snositi nikakvu odgovornost, samo da se zna tko su), ili o ekipi iz HVO-a koja sudskim presudama dobiva milijune.
Ili dok Matić hvali zadruge, mada ima i zadrugara koji prosvjeduju, a ujedno hoće reći kako ovi koji prosvjeduju leže.
Itd, itd....malo je prosvjednička strana naučila kako se pregovara, posebno Glogoški i Klemm.

Braniteljska strana je puno dobila ovim prosvjedom, čak i ako se ne riješi ništa od onoga što traže.
Npr, saznali smo da postoje ljudi koji mrze branitelje samo zato što su branitelji i ta mržnja je isplivala na površinu. Jel se radi o bolesnicima ili normalnim ljudima, to je sad stvar za raspravu.
Saznali smo da postoje branitelji koji nemaju ništa, ni mirovine ni zaposlenja, ni ikakvih primanja, a njima ssu se neka primanja ukinula.
Saznali smo da su ministarstvu branitelja bliži Dokumenta i slične udruge od braniteljskih udruga. Koliko sam shvatio, Dokumenta je udruga iz Domovinskog rata.
Saznali smo da postoji vrlo velika mogućnost da neki agresori na Hrvatsku dobiju odštetu zbog svojeg ranjavanja ili nečeg sliočnog, možda čak i mirovinu, i da Milanović tvrdi da se tu ništa ne može učiniti i da je to jedna od dobrih stvari koje je napravio Tuđman (notorna bedastoća i spin, jer abolicija ne znači to).
Meni najšokantnija spoznaja koju tvrdi Matić i zbog čega zaslužuje automatsku smjenu, je njegova tvrdnja da po pitanju lažnih invalida on ne može ništa učiniti jer se boji za vlastitu sigurnost, te ako je Vlada spremna mu pružiti preseljenje i zaštitu u Kanadu, da će on on tu nešto i poduzeti.

Par crtica.

Tko je glasao

sereš sveušesnajst

imam jednog branitelja doma koji nikad ništa niti je tražio, niti dobio
ovdje prisutni branitelji leddevet, zaphod, janus, grdi i drugi, sigurno nisu oni koje šatorđije trebaju "zastupati"

što se ptsp-a tiče, razni ljudi i djeca su tada dobili razne oblike postraumatskih poremećaja,
sramota bi bilo da šatorašii pretstavljaju branitelje

okupili su nekolicinu ljudi u slabijem psihofizičkom stanju i manipuliraju njima da sjedne kurata umjesto murte, a najgore bi bilo da takvi zasjednu. ili je to cilj, pa umjesto 200.000 ljudi iz ove zemlje bi se otdelilo 2.000.000

možemo sutra ovakva puno suvislija okupljanja u šatorima:

1. oni koji nisu dobili iz ex države za kikiriki društveni stan iako se za iste odvajalo i ocd njihovih plaća. Dobili su stambene kredite u francima ili eurima - da danas otplatili cca 3 umjesto 1 stana. Društveni stanovi su se dijelili veličinom po broju djece i sva ona su imala pravo na te stanove. to nije bilo briga tadašnje vlade nego samo da izvuku neku lovicu što prije za privatizacije svega

2. oni koji su imali uredne građevinske dozvole i platili doprinose ko svetogpetar kajganu, a ovi legalizirani dobivaju po 10x nižoj cijeni iako su u glavnom uništili prostor i svi smo ih financirali ovako ili onako

3. protiv i trunčice ideje da se imunološki zavod i javno zdravstvo stave na švedski stol

samo znaš šta:

nema tko financirati janjetinu, da pače ni grah bez kobasa pa da mogu sjediti i gubiti dane pola godine

Tko je glasao

Nemam pojma o čemu pišeš i

Nemam pojma o čemu pišeš i teško te je čitati. Napisala si samo da serem i dalje nešto truć, bluć, bla, bla bla...ima li što konkretno vezano uz mkoj komentar?

Tko je glasao

da sereš o mržnji prema braniteljima

prepričat ću ti skraćeno:

- na ovom portalu ima nekolicinabranitelja, koliko znam ppetra izražava neku mržnju prema njima, možda i ti
- slabiji karakterom ljudi su namamljeni besplatnim ručkovima, janjetinom i drugim, oni nisu ogledni primjer branitelja
- postoje konkretne stvari za dugotrajni prosvjed (ex društveni stanovi, lihvarski bankarski krediti, najava izmjene zakona o zdravstvu....) ali nem tko hraniti prosvjednike
- najava je da će uskoro zemlju napustiti 200.000 obrazovanih, ako ovi ovako nastave taj broj bi se mogao povećati 10x

Tko je glasao

Budući da duže vremena pratim

Budući da duže vremena pratim prosvjede znam o kakvoj mržnji govorim. Ona se ne odnosi samo na ovaj portal. Ovdje sam naišao na netrpeljivost i na nerazumijevanje, ali prava mržnja se može naći na društvenim mrežama, tipa fejsbuk i slično. Ako ti netko napiše na bezazleni komentar da Glogoškog treba ubiti, a i tebe s njime, da je najbolji branitelj mrtav branitelj ili se izruguje sa invalidima zbog njihovog invaliditeta, onda ja govorim o toj mržnji. A to sam imao do sada prilike doživjeti. Svaki put kad iznesem svoj stav. I ne, ne radi se o nekakvom vrijeđanju koje je postalo uobičajeno, nego o čistom govoru mržnje.

Što se tiče drugih razloga za prosvjedovanje, sasvim se slažem s tobom. Npr, bio sam na prosvjedima udruge Franak. Napisao sam i dnevnik o tome. Ljudi nisu u mogućnosti ni organizirati ni financirati dugotrajne prosvjede i ne mogu tako kao branitelji. Branitelji su u prednosti jer imaju udruge koje su stare godinama i imaju stalnu infrastrukturu i određeno stalno članstvo. Dobar dio branitelja ne radi. Ima vremena, može se rotirati. Kod Franka to nije moguće. Mlada su udruga itd, itd....

E, sad....ako ja ne mogu prosvjedovati ili prosvjedovati kao branitelji, zar ću im onda biti zavidan i pljuvati po njihovom prosvjedu? Taj dio ne razumijem. Meni je drago ako se netko uspije tako organizirati i otvoreno prosvjedovati.

Ovo sa besplatnim ručkovima ti je najsmješnija i najgluplja stvar koju sam čuo u zadnje vrijeme. A konkurencija je žestoka. :)))

Tko je glasao

tko god ti je to napisao na mreži,

očito je ili notorna budala ili luđak
u svakom slučaju za prijavu

ja tebi pišem o tome da se ne slažem da šatoraši pretstavljaju branitelje jer to nije istina. Ljudi koji zauzimaju javni prostor i prijete se terorističkim aktom prije spadaju u ISA path nego u branitelje

za pojašnjenje:

stavim križ na prsa i povedem borbu za prava beskućnika jer pretstavljam hrvate katolike???
otprilike je to to: niti su svi branitelji jednaki kao što nisu ni svi katolici jednaki

čim se netko samoprozove glasnogovornikom neke velike skupine taj ima upitno mentalno zdravlje
(onaj koji mu se prijeti da će ga zbog toga ubiti, ima sličnu boljeticu)

dakle da rezimiram:

šatoraši ni u kojem slučaju ne pretstavljaju hrvatske branitelje, pretstavljaju sebe i svoju malu skupinu.

Tko je glasao

Ne, ne mogu ovi branitelji

Ne, ne mogu ovi branitelji predstavljati SVE branitelje. Više je razloga:

- nemaju svi jednaka prava :
Naime, branitelj vulgaris nema ista zakonska prava kao branitelj invalid. Sukladno tome, ovi invalidi u kolicima, kad govore o ukidanju nekih prava govore o braniteljima koji nisu ratni invalidi, koji su invalidi bez posla, bez mogućnosti za mirovinu, itd, i kojih nema ni dovoljno niti su u mogućnosti pokrenuti prosvjed niti da se njihov glas čuje. Govori se o braniteljima koji još uvijek rade, ali su trenutno u opasnosti gubitka posla. Govori se o nepoštivanju zakona od strane institucija, što potvrđuje i sam tzv. resorni ministar, itd, itd, itd.....Ovi branitelji nastoje predstavljati one skupine koje se mogu naći u gore nabrojanom. Ima branitelja koji još uvijek rade (blago njima) i radit će do kraja svojeg radnog vijeka, nisu ranjeni i njih ne tangira nikakav članak ni stavak postojećeg zakona. Budući da branitelja ima pola milijuna, mislim da samim time, ovi predstavljaju većinu. Bar se nadam. Ali dobar dio njih vjerojatno tangira mogućnost da agresorski vojnik dobije mirovinu ili odštetu jer je ranjen ili slično tome.

- ne dijele svi branitelji ista mišljenja: ni politička ni socijalna. Ima onih koji kažu da bi država trebala socijalno brinuti o ljudima, do onih koji smatraju da se država ne bi trebala ni u što miješati. Ima ih kojima je uzor Staljin ili Broz, a ima onih koji su za demokraciju, itd.....

- dobar dio branitelja niti ne zna kakve sve zakonske malverzacije priprema režim. Recimo, priča oko registra branitelja i zakona o civilnim žrtvama rata. To može znati vodstvo udruga ili članstvo koje je aktivno ili koje takve stvari prate. Većina to ne zna. Ali kada taj zakon stupi na snagu, jebat će mater "izdajnicima, komunjarama, lopovima", itd....

- udruge branitelja koje prosvjeduju imaju svoje članstvo, koje se do sada nije izjasnilo protiv prosvjeda niti protiv zahtjeva ili ciljeva prosvjeda. Uzmimo mene za primjer. Kao član udruge više puta sam (ali koliko znam jedini sam :)) ) govorio protiv ustavnog zakona o braniteljima. Svi to znaju, međutim, udruga u većini podržava donošenje ustavnog zakona. I na zadnjoj godišnjoj skupštini je to usuglašeno. Hoće li se to mijenjati, zavisi od realnosti. Mada nas ćesto gone nerealni osjećaji, ipak imamo donekle osjećaj i za realnost. Isto tako, da se mene pitalo, prosvjedi bi bili završeni u roku tjedan dana, ali bi bili puno radikalniji nego dosad. Ali eto....Većina smatra da treba ići fino i razgovarati.

Dakle, jel oni predstavljaju većinu ili manjinu, to je stvar percepcije. I njihove snage. I onoga kako oni javnosti prezentiraju svoje stavove i zašto se bore. NITKO ne može predstavljati SVE branitelje (ljude, Hrvate, žene, Rome, invalide....). Nema takvih koji se mogu takvima predstavljati.

Usporedba branitelja sa IS-om (mislim da si na njih mislila) ti ne stoji. Volio bih kad bi mi ti pojasnila kad su to branitelji napali neki grad, pobili sve koji nisu muslimani, koristili bombaše samoubojice, rušili kulturne spomenike stare 5000 godina, prijetili se atomskom bombom.....mislim, jel ti shvaćaš da ovakvim svojim usporedbama samu sebe svrstavaš u red onih koji potiču netrpeljivost i šire govor mržnje?

Tko je glasao

jednostavno nisi u pravu @brojčice

Udruga 100%-tnih HRV invalida I skupine ti je registrirana udruga, ima svoj Statut, registrirani su kod mjerodavnog ministarstva..statut im je u skladu s Zakonom i ustavom..bla, bla... imaju redovne izborne skupštine itd.
- tako je sa svim udrugama veterana ....

Oni koji nisu formalno učlanjeni iz ovih ili onih razloga ...mogu dati izdvojeno mišljenje, ograditi se i sl.

Znači, kao kod sindikata...članovi sindikata se bore za prava..ali od tih prava korist imaju ( ili štetu) i oni radnici iz te grane koji formalno nisu učlanjeni jer je članstvo na dobrovoljnoj osnovi...

poredba s križem na prsima je također promašena....križ na prsima mogu nositi katolici, pravoslavci, protestanti , ecangelici..pa i ateisti kao ukras....

...skoro sve konfesije imaju neku vrstu karitativne djelatnosti npr....

prosvjednici o kojima govorimo...mirno prosvjeduju mjesecima..ni čašu nisu razbili.....oni ne prijete terorizmom...nego jednostavno se budu branili ukoliko vlast koja jedina ima monopol na silu...taj monopol pokuša zloupotrijebiti...ili ako ih napadnu kojekakve srbopederske i jugošljamske organizacije poput onih Mirt, Ercega i sl.

E sad..to što jugošljam vrijeđa...što bi ovi iz stranke mješanih brakova u tajnosti donijeli neke zakone u korist bivših agresora- četnika...pa im smeta demonstracija koja to raotkriva...drugi je par opanaka.

Zato kmečaona...jer ne može na silu..a proces detuđmanizacije završen.

Što se tebe osobno tiče; mislio sam da si pametnija dok si šutjela.

sve dobro...

Tko je glasao

hočeš reći da šatzoraši pretstavljaju fašiste?

što bi ovi iz stranke mješanih brakova u tajnosti donijeli neke zakone u korist bivših agresora
jel i to piše u statutu ... ili ako nisi u 100%tni invalid hrva nisi branitelj? mora se biti u udruzi?

šta si ti sa ovom baljezgarijom htio reći

nadam sr da nećeš još više srozati ugled šatoraša - zapravo ti to i ne možeš jer si po ovoj izjavi na dnu dna sa ppetrom - klemm i glogoški bar imaju neku inteligenciju

Tko je glasao

imaš problem s istinom

činjenicama i kad se stvari nazovu pravim imenom....sa zamjenom teza se poigravaj s nekim drugim....Milanović je u intervjuu BBC-u lijepo rekao "Srbi su moji glasači"...i time ih je svrstao...onda kad imaš mogućnost na netu vidjeti za svako selo kako je glasalo na izborima...kad babe pravoslavke glasaju kako im on kaže..pa makar i da im unučad budu gey..kad pogledaš s kim se sve okružio...kad znaš da su komunisti oduvijek iskorištavali upravo Srbe a poslije ih ostavljali na cjedilu... onda se to jasno i otvoreno kaže...

znači, nije to fašizam nego...istina..e sad što ti misliš da je valjda uvreda nekome reći da je Srbin..ili da je iz za Juge poticanog miješanog hrvatskosrpskog braka...to govori da si licemjer...ovamo kao braniš iste te..a ako se kaže nekom da je Srbin ili iz mješanog braka (što može biti samo činjenica) ..to smatraš uvredom...i to proglašavaš - fašizmom.

Samo si zaboravila da imamo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Srpsko narodno vijeće... srpske pol. stranke i još svašta nešto...što se odnosi na Srbe...tako da to nije ni uvreda ni tzv. brojanje krvnih zrnaca... samo činjenica koju ja eto smatram politički relevantnom. pogotovo što žele donijeti u tajnosti zakon da i četnici agresori imaju financijsku korist od- agresije. Jer su njihovi glasači, jel.

Naravno, onaj tvoj gornji upis sam ti argumentirano sasjekao..i odmah..fašista.

Za tvoj sud o meni @brojčice ..bmk...

sve dobro...

Tko je glasao

nisi me nikakvim argumentom sasjekao

a niti mislim da si fašista

ti si čovjek bez karaktera, recimo takvi kao ti mogu biti samo lažni branitelji

zato toliki trud oko izvrtanja teza

toliko o nazivanju stvari pravim imenom

iza tih 100 postotnih je cijela bulumenta lažnjaka i uhljeba koji nisu ni vidili bojište

Tko je glasao

Hitno popis aboliranih agresora i pripadnika "alkaide" u RH

iza tih 100 postotnih je cijela bulumenta lažnjaka i uhljeba koji nisu ni vidili bojišteVećinu lažnih branitelja takvih-poput onoga Zorana Ercega- koji je u autu s Ratkom Mladićem dolazio na snimanje, ubacila je udbašija, kako bi mogla djelovati iznutra.

Oni koji su tebi najveći problem, su u biti s manji problem- dobivaju novac, iako nisu ratovali za RH, ali sanaderova vlast (ubačen od strane udbašije da HDZ uništi iznutra) je pobunjenim Srbima i zločincima priznala radni staž u "SAO Krajini" u dogovoru s Pupovcem i plaćamo zločince i rušitelje RH.

A gle, tebi to ne smeta.
Ne smeta ti što rušitelji, palitelji, silovatelji, protjerivači izvlače novac za svoju protuhrvatsku djelatnost, nego te više smeta što su neki Hrvati lovili u mutnom.

Opet tvoja/vaša dvostruka mjerila: Srbima treba platiti i to što su bili u agresorskoj vojsci,što su invalidizirani u neprijateljskoj aktivnosti prema RH, a Hrvate biste stalno propuštali kroz rešeto "papskijih od onih za Papu" kriterija.

Za agresorsku vojsku i njihove pomagače "civile" kmečite "čovjek je čovjek", "žrtva je žrtva" treba ljudima dati da žive, a Hrvate bi servirali uz srpsku salatu.

Takvi su ljudi bez karaktera, podmukli, zli, .., a takvih imamo i na vlasti i zato traju braniteljski prosvjedi, i protiv takvih ministar policije dovodi svoje vjerne snage: abolirane policajce, srpske policajce da napadaju hrvatske branitelje, da upadaju u hrvatsku crkvu usred Zagreba.

Čista perverzarija je već to što nam je ministar unutarnjih poslova (ako je istina da je Srbin- a tako kažu ljudi koji ga znaju) baš Srbin. To je isto kao da rodbinu Alkaide stave za ministra američke policije, ili nekoga čija rodbina ima veze s nacistima za ministra policije u Izraelu. To jednostavno , po sigurnosnim pravilima, ne bi napravila niti jedna država, kolika god bila profesionalna znanja takve osobe.

A kada takav ministar dovodi zemljake policajce u obračun s hrvatskim ratnim vojnim invalidima- to jasno govori o njemu.

I kada Vlada u kojoj je deseterostruko više "alkaidinih" rođaka u njoj, u odnosu na postotak u stanovništvu, želi aktivnim pripadnicima "Alkaide"- koji su ubijali, pljačkali, rušili, silovali, , a koji su invalidizirani u svojim akcijama, dati skrb, onda je jasno da je i ta vlada onakva kakva bi bila ocijenjena od Amerike, Izraela,... kada bi bilo moguće da oni naprave takvu glupost i nakaradu kakvu je napravila Kukuriku koalicija.
Dolazi do logičnog zaključka da je i u Vladu ubačeno puno "Alkaide"!

A to tebe ne smeta, kao što ne smeta niti "alkaidine" pristaše, nego te smeta što se neki nealkaidovac utrpao na skrb, a nije čak niti ratovao PROTIV RH- jer stalo vam je da se RH skrbi za vaše zemljake- navika iz Jugoslavije.

Ozbiljna revizija morala bi ustvrditi koliko novca RH izdvaja za "alkaidine" teroriste koji su rušili, palili, uboijali po RH i spriječiti odljev i 1 kune za takve ljude.

Radi se tu o milijardama i nije problem u tome"što su to SDP-ovi birači" koji su, diskriminacijom Hrvata, dobili bonus 3 predstavnika u Saboru na račun dvostrukog prava glasovanja koje su im dali: unutarnje "alkaidine"krtice u HDZ-u i "alkaidina" filijala, nego o tome da je SDP njihov i radi za svoje. Time su svi Hrvati u takvim strankama i sličnim strankama, htjeli to ili ne, slijedom aktivnosti svojih partija, postali "alkaidini" suradnici koji omogućavaju maskiranje alkaidovaca, njihovo razorno djelovanje i tako ugrožavaju vlastitu državu.

Nakon ovoga, moralni ljudi, bi otišli iz takvih "alkaidom" potpuno zaraženih stranaka!
Gnjusno, licemjerno, pokvareno, podlo, ponašanje ljubitelja "alkaidovaca".

Tko je glasao
Tko je glasao

Opet iz obiteljske anamneze 3103!

Ovo je zgodan video- opet tvoje obiteljske uspomene!

Tko je glasao

još jedna koja me

analizira, počašćen sam..lažnjaci veliš...to je već 100 puta prežvakano....nemojmo se ponavljati...širiti temu ili se vraćati na prežvakano...znači da si glede argumenata na podu..na guzi, jel...

...hehe..ja lažni branitelj... lako za braniteljski status...kod mene je on slučajan.....kad sam ja krenuo rušiti Jugu..o nekim statusima nije bilo riječi, a solunašenje je inače tradicija ovamo uvezena s istoka...

znači..zbog lažnjaka sad treba i četnicima agresorima omogućiti da se prikače na proračun....a kod Srba, jel ..neće biti lažnjaka...

Ako hoćeš o lažnjacima otvori temu..a ne čas križ na prsima čas lažnjaci.

sve dobro...

Tko je glasao

Možda 200 000 lustriranih i njihovih potomaka

Ti si posebno nekulturna i izrazito vulgarnoga rječnikaBranitelji koji su RH gradili ZZP, a četnicima ulogu žrtava su pročetnički "branitelji".

Sami se kite braniteljstvom, a djeluju kao što je djelovanje najgorih četničkih slugu koje specijalnoratovci rade za četničke interese.

UDBA je nabavila dovoljan broj takvih "branitelja" pa ih gledamo na njihovoj televiziji- HRT-u kako se šire kao metastaze i odrađuju protiv RH.

Unutar svake vojske ima špijuna, a velik broj srpskih špijuna obukao je hrvatske uniforme, ali odaje ih njihovo provelikosrpsko djelovanje, a gradnja ZZP-a je lakmus papir koji ih nepogrješivo razotkriva.

Dakle, ako misliš na te "branitelje" lakmus- ZZP totalno ih je razotkrio , kao što je onoga Zorana Ercega razotkrila snimka dolaska na pregovore s Ratkom Mladićem, Orsata onaj razgovor s Danetom Milobarom, ili sada Danicu Spasović, Matiju Babića i SDP-ovu "mućku" oko njihova napada na branitelje i upada policije u Crkvu.

Cijeli koloplet loših ljudi, a upravo njemu pripadaju ti "branitelji"- odnosno specijalnoratovski vojnici, koji su pisali i gradili ZZP, namećući Hrvatima "kriterije papskije od onih za Papu"!

Ovih200 000 najavljenih za odlazak, mogli bi biti potomci lustriranih, a to uskoro kreće, pa nije čudo kako grizu i napadaju svim sredstvima.

Tko je glasao

bravo ppetra - ovo je ogledni komentar

kako pripremati dalje novi polgon?

.... ali ppetra, no pasaran, ovo je zemlja Škiljinog karaktera a ne i tolike gluposti

neću ti brojati krvna zrnca (tko god te programirao), ali se ti ne uklapaš u taj path

Tko je glasao

a ja, a ja..@brojčice

ja isto ne tražim ništa....ni veću mirovinu..ni prednost kod zubara ( krezubica i ognjištar, jel)

uvodiš temu koja nema veze s braniteljima kao takvim...no dobro...želiš li da se još i četnici koji su szali na moje mine i ostali bez kopita...tretiraju na račun proračuna..kao i branitelji...jer po Vesni T. to je " rat na ovom prostoru"

"građanski rat" po nekima.....a svi veterani su veterani..pa i razvojačeni traktoristi četnici...

Pa će ti Čejeni lijepo brojati hrvatske kune u Srbiji i kojegdje..a ti ćeš uplaćivati u proračun i za to....

U našem korumpiranom sustavu..psihijatri će za protuvrijednost 3 kubika hrastovine...pripadnicima vrsk..sukladno Glavaševićem upitu i znaku navodnika....njima dodjeljivati PTSP kao..veteranima, jel....

Ono što Puhovski sere..da mi nismo branitelji nego veterani...sere..veterani su doslovno gledano..svi razvojačeni poslije rata... I Wermahtovci su veterani WW2.

Joj, joj..što bi tek bilo da su haške presude bile drugačije...morali bi ponovo proliti nešto krvi.

sve dobro...

Tko je glasao

Šatoropedija

Npr, saznali smo da postoje ljudi koji mrze branitelje samo zato što su branitelji i ta mržnja je isplivala na površinu. Jel se radi o bolesnicima ili normalnim ljudima, to je sad stvar za raspravu.
Saznali smo da postoje branitelji koji nemaju ništa, ni mirovine ni zaposlenja, ni ikakvih primanja, a njima ssu se neka primanja ukinula.

Ako vam je za takvo što trebao 200 dana šatorovanja onda je stvar nadasve zabrinjavajuća.

leddevet

Tko je glasao

Čitati s razumijevanjem....to

Čitati s razumijevanjem....to se sve odnosi na hrvatsku javnost, a ne na mene ili na branitelje iz šatora.

Tko je glasao

Pisati s razumijevanjem

Čitati s razumijevanjem....to se sve odnosi na hrvatsku javnost, a ne na mene ili na branitelje iz šatora.
Hm, pod onim "saznali smo" je dosta logično očekivati da misliš na grupaciju kojoj pripadaš, a ovdje se javljaš prvenstveno kao pripadnik branitelja šatoraša, dakle moj zaključak je poprilično logičan.

No što god bilo idemo s lošega na gore jer ova druga tvrdnja na nacionalnom nivou je još gora i to potvrđuje moju teoriju da najgore mišljenje o Hrvatima i hrvatskim državljanima imate upravo vi veliki domoljubi i desnomisleći. No i to je logično obzirom da desna misao sanja "velikog oca" koji sve zna i rješava sve probleme svjesni da su oni sami nedorasli i nesposobni za samostalni život, a nažalost tu nesposobnost projiciraju na svih oko sebe.

leddevet

Tko je glasao

Čovječe, ti si pogubljen u

Čovječe, ti si pogubljen u vremenu i prostoru :))) Zar čitavo vrijeme "javnost" ne govori kako nema pojma što ti branitelji hoće i koji su im zahtjevi? Zar za vrijeme ovih prosvjeda i čitave priče nismo čuli razne tvrdnje od strane režima i od strane branitelja?
Pa sad smo mogli saznati što je zapravo istina. Bar jedan dio.

Tko je glasao

100% mržnja

Zar čitavo vrijeme "javnost" ne govori kako nema pojma što ti branitelji hoće i koji su im zahtjevi?
Naravno da govore jer je to odgovor na šatoraško lupetanje da su njihovi zahtjevi jasni i jednoznačni. S druge strane vjerujem da "javnost" jako dobro zna što šatoraši zapravo rade, a to je stalni politički pritisak i iz izazivanje napetosti, naravno da bi došlo do promjene vlasti. Isto tako ista "javnost" zna da dobar dio šatoraša vrlo vjerojatno ne zna što zapravo radi i da to radi u najboljoj namjeri u čuvenoj logici da se zna gdje vodi put koji je popločen dobrim namjerama. To sam ti sve bio napisao negdje u prvim debatama koje smo imali na temu prosvjeda i očito sam pogodio točno o čemu se radi.

Svakako od šatoraša, a ne od branitelja - molim razlikovati, nismo nikad mogli saznati išta suvislog osim nekih pitanja beskrajne časti i domoljublja koje sve osobine su isti posrkali u 100% količini i zato nitko drugi u RH time ne raspolaže.

I na kraju što se tiče mržnje, koja je česta riječ koju veliki domoljubi koriste, bilo bi dobro da se shvati da oni koji se nečim ne slažu ne znači da automatski i mrze te s kojima se ne slažu. To je nedorasli i dječji nivo razgovora koji jedino što čini je da gura stavove u ekstreme. Eto, ja se ne slažem s cijelom ovom "šatorskom akcijom" no ne mrzim išta ili ikoga zbog toga. Meni je zapravo to sve prvenstveno jadno kao što su uvijek jadni veliki domoljubi, ma gdje god bili.

leddevet

Tko je glasao

Led9, ti skačeš s jedne

Led9, ti skačeš s jedne strane na drugu. Prvo si me optužio da sam glup jer mi je trebalo 200 dana kako bih shvatio da postoje ljudi koji mrze branitelje i da postoje oni branitelji koji su socijalno i egzistencijski ugroženi.
Kad sam odgovorio da je moj stil pisanja takav i da se tvrdnje ne odnose na mene nego na općenitu javnost, onda si mi odgovorio da sam glup jer ne znam pisati i da sam balav i nedorastao jer želim nekakvog "oca", itd....truć, truć, bla, bla.... kao i to da imam loše mišljenje o Hrvatima.
Kad sam ti rekao da se moje tvrdnje o tome kako "javnost" ne zna razloge prosvjeda, kao i to da režim manipulira s tim razlozima, temeljene upravo na tome što se vidi i čuje u "javnom" prostoru, onda ti kažeš da "javnost" zapravo zna što branitelji hoće, ali da to nije ono što zapravo branitelji kažu da hoće. I dodaješ da ako je netko protiv nekoga, njegovog mišljenja i zahtjeva, da to ne znači da ga mrzi.

Sad tek mogu odgovoriti na ovo zadnje. Morao sam izbaciti hrpu spama i demagogije koje si ubacio u svoj komentar.
Dakle, ono što ti misliš da branitelji hoće, zapravo govori o tebi. Ne i o onome što stvarno branitelji hoće. Ja sam do sada uvijek govorio da su branitelji heterogena skupina i da ima različitih zahtjeva, ali da se mogu općenito podijeliti u 3 osnovne kategorije. Već obrađeno na nekim drugim dnevnicima. I to branitelji ne kriju.
Što se tiče mržnje, kako sam već odgovorio na jednom komentaru 3103, osobno sam doživio napade zbog bezazlenih komentara na društvenim mrežama. Izjave tipa kako branitelje treba pobiti, Glogoškog zadaviti (još budale pišu pod vlastitim imenom i prezimenom), do sada su rezultirale jednom prijavom i optužnicom zbog pozivanja na nasilje.
Dakle, mržnja koja se javlja na obje strane nije ništa imaginarno nego nešto sasvim opipljivo. I nije tako bezazlena kao prepucavanje i psovanje koje se može pročitati na ovom portalu.

Na kraju, moj komentar na koji si se ti javio na početku, težio je nekakvom sumiranju sastanka. Slobodno možeš reći svoj dojam, a ne komentirati moj. Na kompletan sastanak.

Tko je glasao

Poskočice

Led9, ti skačeš s jedne strane na drugu. Prvo si me optužio da sam glup jer mi je trebalo 200 dana kako bih shvatio da postoje ljudi koji mrze branitelje i da postoje oni branitelji koji su socijalno i egzistencijski ugroženi.
Kao prvo ovo što ti zoveš skakanje je pokušaj odgovaranja na tvoje komentare i komentare komentara. Svakako te mogu pitati da li ti stvarno misliš da branitelji, po prvoj varijanti, ili građani RH, po drugoj varijanti, nisu znali ono što navodiš u gornjem komentaru i da su to otkrili tek nakon 200 dana prosvjeda?

Oprosti, ali takvo razmišljanje mi se čini uvredljivo za branitelje ili za građane RH, ovisno o varijanti, ta nisu baš tako dementni kao što ti insinuriraš. Svakako mi se ne čini da si tim komentarom uspio sumirati tih 200 dana.

Što se tiče mržnje toga nažalost ima na pretek po raznim forumima, odnosno to je prečesti način izražavanja, tako da su neki portali ukinuli mogućnost komentiranja. To također nije neka naša specijalnost i iskreno rečeno ne znam što o tome misliti osim da mi se naravno ne sviđa.

Nešto slično postoji i na ovom portalu, no ipak u znatno suzdržanijoj maniri, i ne jednom sam pokušao od sugovornika dobiti pristojniji način komunikacije, no u pravilu bezuspješno. Evo dovoljno je samo pogledati koje uvrede sipa drvosjek na moji račun ili vksnik ili ppetra, a takvo obraćanje je nažalost postalo pravilo s dotičnima (doduše moram priznati da mi povremeno služi kao zafrkancija u situacijama kad me posao previše isfrustrira). Eto, nisam niti ja savršen :-)

leddevet

Tko je glasao

Znam da dosta ljudi nije

Znam da dosta ljudi nije znalo veliku većinu stvari koje sam napisao.
Npr, mozak je ljudima toliko ispran da pojam branitelja stalno povezuju s nekim tko je u dobroj mirovini, odličnoj, ako je invalid, onda nije ništa strašno, a kao branitelj ima hrpu povlastica.
Kad sam se, prije nekoliko godina, doselio u zgradu u kojoj sam kupio stan, svi s kojima sam razgovarao nisu mogli vjerovati da nisam dobio ni lipe od države, nego da sam stan kupio s komercijalnim kreditom. Kad bih ih pitao, pa misle li oni da svi koji su u vojsci ili su branitelji dobivaju stanove od države, svi su rekli da da. Neki su znali jednoga, možda dvojicu koji su tako nešto ostvarili, ali većina nije znala nikoga, pa je svejedno mislila tako kako je mislila.
Znam da u sebi većina njih misli da sam glup i nesposoban jer...kako to da nisam uspio bar nešto zmuljati :)))

Javnost još uvijek brka pojam branitelja i invalida DR-a. Isto tako ne pravi razliku između njihove djece.
Ima toga još. Prosvjed je iznio neke stvari na vidjelo.

Tko je glasao

Sad but true

Kad sam se, prije nekoliko godina, doselio u zgradu u kojoj sam kupio stan, svi s kojima sam razgovarao nisu mogli vjerovati da nisam dobio ni lipe od države, nego da sam stan kupio s komercijalnim kreditom. Kad bih ih pitao, pa misle li oni da svi koji su u vojsci ili su branitelji dobivaju stanove od države, svi su rekli da da. Neki su znali jednoga, možda dvojicu koji su tako nešto ostvarili, ali većina nije znala nikoga, pa je svejedno mislila tako kako je mislila.

A što misliš, kako je Mesić uspio doći na vlast i održati se tamo 10 godina? Pa onda Josipović još 5 godina? Nad budalama je lako vladati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Isto tako ne pravi razliku

Isto tako ne pravi razliku između njihove djece.
Nisam ovo shvatio. Zašto bi trebalo praviti razliku između djece?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Uvije se o pravima koje

Uvije se o pravima koje imaju, spominju djeca hrvatskih branitelja. U biti ta djeca nemaju beneficije, već ih imaju djeca invalida DR-a, (civilnih i vojnih) i djeca poginulih. Međutim, u javnosti se priča i govori o tome kao da sve te beneficije imaju djeca SVIH branitelja.
TIme se stvara dodatan problem na više strana. Kad se branitelji bune, onda sejavnost pita: Čemu? Pa čak im i djeca imaju beneficije. Branitelji, koje ne zanima previše kakve sve prava imaju, isto tako misle, a onda kad požele iskoristiti neku beneficiju onda im institucija kaže: Nema tog prava.

A onda se branitelj vulgaris misli: Kako nema ako svi govore da ima? Pa ta jugokomunistička vlast nas opet vara, krade i diskriminira i ne pooštuje zakon.
:))

I eto pizdarije.

Tko je glasao

aha.. no kad su na vlasti

aha.. no kad su na vlasti takozvani desni a "branitelji vulgaris" otkriju da nema prava onda sto???

obicno nikom nista.. cak nema ni ovakvih, naoko logicnih (samo naoko), analiza "braniteljskih prava" i posljedica tih prava ili ne..

da se razumijemo, ja jos nikad nisam vidjela nikakav braniteljski skup gdje se "branitelji vulgaris" bune ili traze neke povlastice.. uvijek zato mozemo vidjeti razne "HVIDRASE" iz odredenih udruga koji se obicno pridruzuju takozvanim desnim politicarima zdusno im pruzajuci podrsku i potporu u ime "svih" branitelja, a iskljucivo za korist koju tocno ta odredena klika oko udruge "XYHvidra" uziva..

ono sto se dalo primijetiti oko "satoraskog" prosvjeda a tice se "branitelja vulgaris" uglavnom se svodi na nelagodu roditelja "branitelja vulgaris" cija djeca su stasala do doba 20 do 30 godina.. jer znaju da prolaze savskom, jer znaju da nemaju pojma gdje ce im djeca raditi nakon zavrsene skole, jer znaju da ta braniteljska djeca uglavnom ne dijele razmisljanja sa satorasima pa je i moguce da im kazu sto misle..

vidi @weteran.. braniteljski prosvjedi su proslo svrseno vrijeme, bar sto se tice sire podrske.. nitko vise ne razumije borbu za "povlastice" i "prava" odredene skupine jer svi, ama bas svi imaju toliko svojih problema i toliko upitnika za buducnost svojih obitelji i djece da naprosto niti zele niti mogu pratiti tude "povlastice"
slijedece sto sira javnost (mozes citati i kao "branitelji vulgaris") znaju je da se samo "ini satorasi" bune iskljucivo kad HDZ nije na vlasti bez obzira sto je situacija uglavnom ista kao i kad su ovi danasnji ljevaci na vlasti..

Tek kad se grupacije, bile one braniteljske ili homo pocnu buniti za prava svih gradana, za opcenito normalan i siguran zivot moci ces vidjeti empatiju sire populacije.. i antagonizam onih koji misle da ce tako izgubiti ili ce im se smanjiti njihova povlastica

meni se cini da nemas bas tako malo godina i da si u mogucnosti zamisliti sebe i svoje preokupacije 70tih godina.. nadam se da si svjestan koliko su one tada bile daleke od 2WW i koliko ti je bilo svejedno ili te cak zivciralo "njegovanje" slavne proslosti i velicanje "slavnih osloboditelja".. e pa tako isto ti je i danas, mozda jos i gore, jer ova djecurlija i mladi ljudi em sto imaju svoj svijet vrlo daleko od domovisnkog rata i slavnih boraca, em sto znaju da svaka stara ali i nova povlastica "starcima" njima znaci manje sanse za buducnost

ps
i na kraju, nadam se da si svjestan kako nikakvih jugokomunjara nije bilo kad se radilo o pravima djece invalida, kad su roditelji te djece protestirali.. @bosanac je pisao i pisao, a mi jedva da smo procitali..
smanjuju se prava iz HZZO, Varga dere po svom, a nakon svih prijasnjih devastacija od nas odabranaog sustava (Ustav+Zakon) drustvene solidarnosti .. svi gubimo prava sutke, a nema jugokleroantii za fasista, dapace nema ni protestanata

hocu ti reci da NITKO NIKAD u ovoj drzavi NIJE rekao da drustvo treba pomagati ISKLJUCIVO ONE KOJI NE MOGU, a ne povlastenu grupaciju x ili y.. kao sto NITKO NIKADA NIJE REKAO da NE TREBA POMAGATI one koji mogu sami, bili oni branitelji ili sviraci pleh muzike..
no zato se ti, kao i mnogi drugi i dalje smatrate "pravednicima" jer stitite X ili Y udrugu ili grupaciju u zadrzavanju ili sirenju "povlastica", "prava", zaboravljajuci da je to bas razlog sto nema dovoljno bas za one koji jedini zasluzuju nasu pomoc, one koji ne mogu sami

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lijepo si ti to objasnila, a

Lijepo si ti to objasnila, a na neke stvari sam ti već puno puta i odgovorio. Prvo, HDZ je uvijek imao razumijevanja za braniteljsku populaciju i uvijek je bio spreman razgovarati. Čak i kad je smanjivanje mirovina bilo u pitanju. Primjer, Jadranka prilikom smanjenja od 10%. Braniteljske udruge je podržale. Mirovine smanjene 10 posto. Matić za zadnje smanjenje, ni razgovora ni dogovora. Smanjio i sad je sve to na sudovima.

Jel vidiš obrazac? I onda je čudno kad se traži Matićeva smjena?
Svaki put je adeze bio spreman za razgovore.

Drugo, moje spominjanje jugokomunjara, adezea i sl. nije u mojem repertoaru govora, već ga spominjem kako bih objasnio kakvo se mišljenje među običnom braniteljskom populacijom stvara nakon određenog poteza vlasti i kako istu retoriku upotrebljavaju određene partije i skupine kako bi raspirile određene negativne osjećaje.

Treće, ne mogu se branitelji boriti (mogu dati podršku) za prava bilo kojih skupina (npr. radnika Imunološkog) ako ne znaju problematiku koja stoji iza svega toga. Ili ukratko, jel se možeš ti boriti za neka prava branitelja ako ne znaš u čemu se do radi? Ovo navodim kao primjer.
Moguće je boriti se za prava homoseksualaca ako nisi homoseksualac, ali se onda tvoja argumentacija svodi na "ljudska prava", "ljubav" i "svi koji nas ne podržavaju su fašisti". To je možda dobro u javnom prostoru, ali kad sjedneš za stol sa zakonodavcem, što dobiješ? Zakon koji na kraju ne koristi homoseksualcima. Jer ne znaš njihovu problematiku.

E da...ono što sam već napisao, branitelji se i opet pridružuju "desnim" političarima. Jer nemaš kome drugome. Režim ne želi razgovarati i to je to. Za režimlije si terorist, agresor, fašist, nasilnik, militant.

Tko je glasao

najljepse od svih je

najljepse od svih je razgovarao Sanader.. sto se tice politickog umijeca nema mu premca u ovih 25 godina..
no zavrsio je kako je zavrsio, napravio je cudo losih stvari i doslovce zajebao ne jednu, vec vise generacija na mnoge nacine..

Sto se tice Matica, mutav je kao i vecina danasnjih "lijevih" politicara.. Mozda mu je to pametnije nego ono sto Milanovic radi, da govori ono sto najmanje treba jedan politicar reci u datom trenutku..

Hocu ti reci da koliko god su ovi danasnji "jajoglavi" mutavi za razliku od onih prije, mahom govorljivih "narodnom" retorikom o rezultatu njihovih akcija i cjeloukupnog rada ne bih bas na temelju elokventnosti trebalo zakljucivati..

- napr. Kosorica je za Sanaderove vlade kao ministrica branitelja umnozila broj branitelja do danas spominjanog broja 500.000
- napr. iz tog istog perioda imamo gomilu branitelja "hrpe papira" i slicnih ratnih zadataka
- gomilu cinova i "uvazenih" a da nikad nitko nije spomenuo gdje su i kako stekli zasluge, osim na pozornici za vrijeme politickih govorancija
- gomilu ljudi sumnjivo procijenjene invalidnosti i gomilu onih koji trebaju pomoc a da ju nikad nisu mogli dobiti
- gomilu HVIDRI sa stotinama politickih radnika
- braniteljski zakon koji je sramotan ne samo zbog sadrzaja vec i za zdravu pamet.. procitaj ga jednom pomno, glup je, populisticki, kompliciran, daje sve i svasta a ne stiti nikog

danasnja vlada takozvana lijeva, koja kao ne prica s "braniteljima" za razliku od one prije.. ima agendu ne pricati jer su naprosto mladi i proizvod novog doba u kojem vec to sto su politicki odabrani za njih znaci da su "visa klasa" prema puku.. sve to u nastupu, naravno.. jer su i oni prije njih to isto imali u praksi ali ne i u "izgledu", mozda cak i vise od ovih "bjelosvjetskih, naprednih" blentavaca,( zaba koji dizu nogu jer su preko okeana vidli konje.. ) Dakle danas imamo "novo nastup".. a rad ???

- za sada jos nisu nista napravili u smislu ukidanja prava jer nemaju muda, nisu uveli ni reda, jer red znaci ukidanje povlastenih, dakle stvaranje anti-glasaca.. negdje izmedu straha i lijenosti, krivih percepcija "internacionalne civilizacije" u odnosu na hrvatsku drzavu mali-veliki birokrati pokusavaju djelovati zadovoljavajuci svih, sto je nemoguce..
dakle, braniteljima nisu oduzeli nista jer je to "jaka" skupina .. no zato ce nam svima unistiti more istrazivanjima, prodati obalu, vode, ceste .. da bi odrzali "status quo" politickog sustava.. povlasteni polozaj politicke birokracije, cinovnickih-administrativnih uhljeba .. kako desnih tako i lijevih, naprosto im je to uvjerenje i jedina politicka agenda..
razna sudska oslobodenja, od gotovine do povrata marica "dogodila" su se iskljucivo za "lijeve" vlasti, za razliku od hapsenja, koja su "povlastica" desne vlasti..
i to je to sto kod njih "pokretac" tj oslonac vlasti za razliku od

"desnih" koji osim sto su organizirano popljackali sto se moglo, unistili sto se dalo, svoju vlast baziraju na povlastenim skupinama koje "kupuju", kao napr. branitelje zvali se oni HVIDRA ili Satorasi dajuci im vaznost, mrvice sa stola, lazuci im kako su vise vrijedni od "obicnih"

Ni Matic, ni Kosor prije njega.. Ni Milanovic, ni Sanader, ni Klemm, ni Glavasevic, ni Condic... ne mari kako za branitelje tako ni za koga drugog.. pri cemu prvo dvoje nabrojenih jos nekako i imaju dusu i povremeno ljudsko lice, za razliku od onih dalje nabrojenih.. samo ne i sposobnost da bilo sto suvislog ucine, bar ne u trenutku kad su dosli na ministarsko mjesto..

@Weteran, moje je misljenje da je
- POLITICKI GLUPO mrdati po veteranima u trenutku kad ti nista drugo od ekonomije i javnog servisa ne stima i da to mogu raditi samo budale i politicki nepismeni
- jednako tako mislim da treba:
1. invalid dobiti pomoc u skladu s invaliditetom a ne s uzrokom invaliditeta
2. svaki hrvatski drzavljanin koji zivi u hrvatskoj imati punu uslugu iz javnog zdravstva bez ikakvih nadoplata
3. svi gradani imati jednaki javni zdrastveni servis, socijalni servis, mirovinska prava
- ako braniteljima treba dati (a nemoguce je oduzimati, dakle svejedno je sto o tome mislim) novcanu satisfakciju za sudjelovanje u ratu onda se to mora zvati "braniteljski dodatak" koji treba isplacivati po kriteriju "ratovanja" i koji nema veze s mirovinom.. pri cemu jedino i sasvim normalno ostaje braniteljski beneficirani staz kao mirovinska osnovica
4. ako je trebalo omoguciti braniteljima laksu socijalizaciju onda je prednost pri zaposljavanju korektna opcija do recimo 10tak godina nakon rata, no dalje ona gubi smisao
5. navodenje silnih "prava" od 10kn do 150kn kao u braniteljskom zakonu je potpuna idiotarija koja samo stvara administrativni kaos i potrebu za dodatnom administracijom, posebno omogucujuci "profi" braniteljima razne malverzacije

sve te silne udruge .. su sranje, bas kao i sve ostale ne-vladine udruge koje sluze vladama za kupovinu biraca lovom iz budzeta
tim udrugama, bas kao i svim ostalim udrugama treba ukinuti drzavno financiranje te ih ostaviti clanovima na slobodno financiranje, clanarinom, radom, donacijama privatnih osoba

cast - nema casti sve dok se ne postroje sve ratne postrojbe, sve dok sudionici sami ne pozele naci se sa svojim ratnim drugovima.. pa tako izbace "priljepke" po svim osnovama, a sami se zabave i razvesele druzenjem na racun drzave (vidi, nesto bih da i drzava financira!)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Lijepo rečeno. Da je po meni,

Lijepo rečeno.
Da je po meni, ne bi ni bilo umirovljenika. Ali eto....
Smanjenje mirovina će morati ići, definitivno.
Smanjenje se može kompenzirati s nekim drugim stvarima, npr, donošenjem registra agresora.
Manjim ili nikakvim podupiranjem udruga poput Documente.
Ovaj Zakon je donio Matić i sasvim si u pravu, unutra ima toliko nekakvih "prava" koja nemaju nikakvu realnu ni osnovu, niti koštaju, niti koriste, ništa. Samo su politički dobra da on može, npr. čitati što je sve "napravio" za branitelje. Istovremeno, beneficije poput zapošljavanja branitelja ili djece invalida i poginulih, se ne forsira jer ako se nepoštivanje toga kažnjava, onda partije nemaju mogućnosti zapošljavanja svojih vojnika. Kao slučaju Miljanić.

Kakva nam je budućnost? Karamarko je budućnost, a to je "ajme majko."

Tko je glasao

u danasnjem vremenu

u danasnjem vremenu "zaposljavanje" jest velika povlastica
ako kazemo da su se branitelji borili da bi njihova djeca mogla normalno zivjeti, to svakako ne znaci da se time mislilo na "povlasticu" zaposljavanja za njihovu djecu.. ta ideja s povlasticama na vise generacija, stecenu rodenjem, cini mi se prihvatljivija za neko "feudalno" drustvo s aristokratskim nasljednim pravom, potpuno nerealno i neodrzivo u danasnjem svijetu

gdje igra samo sposobnost kod zaposljavanja, u slucaju da svi mi zelimo neko drustvo koje nece propasti i izumrijeti

dakako, nismo se jos "dogovorili" kakvo drustvo zelimo.. sto je ipak najveci problem

a puno je manji problem da li se zaposljava po politickoj ili braniteljskoj podobnosti, jer rezultat ispadne isti.. najbolji odlaze, broj uhljeba raste, nesposobnih u drzavnim i javnim sluzbama takoder..
a vode, politicki odabranici pri tome ostaju isto *ranje.. birani od onih kojima su "pogodovali"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zapošljavanje jest

Zapošljavanje jest povlastica.
Opet napominjem, po zakonu je imaju djeca RANJENIH i POGINULIH branitelja. Ima namjera da se ova povlastica proširi na djecu svih branitelja, ali taj prijedlog nekih udruga do sada nije prošao.
Zašto je ova povlastica bitna za djecu koja nemaju jednog ili više roditelja, ili kojima su roditelji invalidi, ja mislim da nije potrebno posebno pojašnjavati. To već ulazi u područje psihologije.

a puno je manji problem da li se zaposljava po politickoj ili braniteljskoj podobnosti, jer rezultat ispadne isti.. najbolji odlaze, broj uhljeba raste, nesposobnih u drzavnim i javnim sluzbama takoder..

Ovdje se ne mogu složiti s tobom. Ako zapošljavamo branitelja, onda ga zapošljavamo po zakonu, po uvjetima natječaja po kojima je status branitelja/djeteta samo jedan od uvjeta koji njemu/njoj daje prednost. Ako zapošljavamo po partijskoj liniji, onda zapošljavamo mimo zakona, kršimo ga (društveno neprihvatljivo) i ujedno namještamo natječaj, uvjete ili olakšavamo zaposlenje. Obično se partijski vojnici ne zapošljavaju jer imaju sve uvjete iz natječaja.

Tko je glasao

rezultat je da se

rezultat je da se zaposljavaju zato sto su a) "braniteljski" povlasteni ili b) politicki povlasteni.. sto znaci da ne moraju biti najsposobniji, najpametniji, najbolji..

pa sad jel po zakonu il po babi i stricevima, imas nesposobne po svim drzavnim i javnim ustanovama koje zato ne funkcioniraju, pri cemu velika vecina ni ne smatra da se treba zaraditi placa, zadovoljiti svojim radom neku stavrnu drustvenu potrebu vec je placa "proizvod" radnog mjesta, bez obzira sto se radi i da li icem takvo mjesto sluzi..

Ps
nisu ti bas zakoni sveto pismo niti ono sto je dobro.. pravo i pravda udaljene su kuce.. a mi sada razgovaramo o ispravnom stavu a ne o zakonskom stavu.. Zar ne?

Ili mislis da je ZAKONSKA POVLASTICA dobra i pravedna stvar, z arazliku od one koju se nitko nije sjetio ozakoniti?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovdje se razlikujemo i to

Ovdje se razlikujemo i to puno u mišljenju. Prvo, ako je netko zaposlen po političkoj ili braniteljskoj liniji, ne znači da je ujedno i nesposoban ili je uhljeb. Drugo, ako je povlastica zakonska, ona u sebi nema nedodirljivost. Politička povlastica sa sobom nosi nedodirljivost i zahtjeva vraćanje usluge. Rodijačka povlastica isto tako. I s jednom i s drugom se potiče korupcija, mafija i paralelni sustav, vanzakonski.
Zakonska povlastica je jasno definirana i moraju se ispuniti uvjeti iz zakona. Transparentni.

Tko je glasao

pa onda bi trebao napraviti

pa onda bi trebao napraviti "Zakon o pravu na politicki podobno zaposljavanje" i stvar rijesena.. eto nama prosperitetne drzave, organizirane javne uprave, ucinkovite drzavne administracije i adekvatno profitnih javnih poduzeca..

ps
vis, tu ti ga je problem.. svi bi povlastice, pa tako i ti.. jer one koje tebe diraju su dobre, zar ne?
no zato nam je drustvo upravo tu gdje je, kao i drzava..
braniteljska povlastica ti jest politicka povlastica.. i da, dakako da ne znaci da je onaj koji je zaposlen los, no ako je dobar sto ce mu povlastica? zar se ne bi trebao zaposliti u sustavu bez povlastica jos jednostavnije i na bas super radnom mjestu?

Povlasnicarsko drustvo.. eto, malo tko s tim ne koketira.. samo su "osnove" osobne, odnosno skupinske :) :)
ono sto ne kuzim je: kak ti nije jasno da ta povlastica koja se tebi svida je najobicnija povlastica koja nekom drugom, obicnom covjeku, radnom, vrijednom, sposobnom (a bez zakonske osnove za povlasticu) naprosto uskrata njegovih ustavnih prava da smo svi jednaki?

a sto cemo s djecom obicnih invalida? a sto cemo s onima koji su 90tih bili vojno nesposobni? zar oni nemaju jednako pravo na zaposlenje, njihova djeca, unuci.. na skole, na zdravstvo.. e moj @weteran..

vis, nakon poduze rasprave dosli smo do merituma: BORBA ZA "MOJE" POVLASTICE je ipak najvaznija borba u Hrvata, jer svi koji to ne podrzavaju su "vec sto god od kriptoklerofasistoidnihustasaicetnikapartizancina"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Osobno me takve povlastice ne

Osobno me takve povlastice ne dotiču. Jer se ne mogu zaposliti. Naime, država me je silom umirovila i zabranila normalan rad. Moja djeca nemaju, niti će imati privilegiju prednosti pri zapošljavanju. Smatram i dalje da branitelji koji imaju mogućnost raditi bi i dalje trebali imati prednost prilikom zapošljavanja, ako ispunjavaju uvjete natječaja (tako je i sad u Zakonu). To je jedan način na koji se država zahvaljuje čovjeku koji ej doborovoljno ili pod prisilom se morao boriti za tu istu državu. Po meni je to ljudski, isto kao kad mi napraviš uslugu, pa se ja tebi zahvalim ili ti vratim uslugom.
Uostalom, da se tako razmišljalo još devedesetih, ne bi se našli u situaciji da imamo skoro 80 000 umirovljenih po povlaštenim ili ratnoinvalidskim osnovama. Radili bi nam i sadašnji invalidi.

Druga bitna kategorija su djeca poginulih i ranjenih. Zašto bi ona trebala imati prednost pri zapošljavanju? Jer djeci bez jednog roditelja, ili oba, ili kojima roditelj nije bio fizički u stanju pružiti ono što zdrav roditelj može, je puno teže prolaziti kroz život, obrazovati se i zaposliti. Nisam to ja izmislio, nego su takva razna istraživanja i kod nas i u svijetu. Čista psihologija, opet.
U nekim država im je lakše, u nekima je teže, zavisno kako je sustav prilagođen i kojoj vrsti obitelji. Mislim da je to bio i jedan od razloga zašto se nastojalo takvoj djeci pružiti izravan upis na fakultete. Naravno, to je palo odlukom Ustavnog suda.

a sto cemo s djecom obicnih invalida? a sto cemo s onima koji su 90tih bili vojno nesposobni? zar oni nemaju jednako pravo na zaposlenje, njihova djeca, unuci.. na skole, na zdravstvo.. e moj @weteran..

Nećemo ništa s njima, e moja Luna. A znaš zašto nećemo s njima ništa? Jer ne želimo pomoći ni djeci onih koji su ginuli za nas, pa baš nas onda boli kurac za one koji nisu ni makli malim prstom za nas. Jesi me shvatila? Kako omogućiti djetetu samohrane majke neku pomoć ili prednost u nečemu, ako nismo spremni pružiti pomoć djetetu samohrane majke kojoj je muž poginuo u ratu?
Kad ne pomažemo braniteljima koji su socijalno ugroženi, kako ćemo onda pomoći onima koji nisu branitelji? Ili jednostavnije rečeno, ako ti nećeš pomoći meni dok te zovem u vinograd na berbu, a ja tebi to pomogao, kako ćeš onda pomoći onome tko tebi nije? Smilovat ćeš se?
Ma da....

Tko je glasao

Povlasticarsko drustvo - Ideal svih skupina HR povlasticara

tocnije bi bilo reci politika, a ne psihologija..

naime postoje djeca bez roditelja ili s jednim nebraniteljskim roditeljem.. no o njima nitko ne prica.. Sto cemo dakle s njima? Da li cemo im dati prednost pri zaposljavanju ili cemo zaboraviti da postoje dok dajemo u skladu s "psiholoskim" pristupom povlasteni upis ili posao djeci koja su izgubila braniteljske roditelje?

Sto cemo s braniteljskom djecom koja odrastaju sa svim posljedicama PTSPa svog ili svojih roditelja, pa ga tako posredno i oni imaju?

Sto cemo.. sa svom djecom? kad moraju odrastati u drustvu u kojem postoje "povlastena" djeca, "povlasteni" roditelji ... kako ti njih uopce mislis odgojiti pa tako i organizirati neko normalno drustvo buducnosti kad "napredujes" ne zato sto si sposoban, vec zato sto imas pravo na povlasticu, ovu ili onu..

U stvari, kako objasniti ne-braniteljskom, djetetu iz ne-invalidne porodice, da ce ga citav zivot pratiti "stigma".. i da nije bitno kakav je, koliko se trudi, koliko zna.. jer "povlasticar" ce uvijek imati prednost..
a ako se slucajno zaposli, kako ti njemu mislis objasniti da ce mu placa biti mala, porezi veliki.. itd.. zato sto mora financirati sve povlasticare uz citavu drzavnu i javnu upravu u kojoj se osobno nece moci zaposliti jer nema "podobnost"

PS
psiholoski problemi se rjesavaju kod psihologa, na razini blize okoline, udruge koja okuplja odredenu populaciju pa joj prvenstveno pomaze.. a ne dodjelom povlastica, makar, ne znam kome bi bilo mrsko znati da je "povlastena" klasa s "olakotnim" okolnostima pa tako za par generacija.. bez obzira sto to ni u kom slucaju nece rjesiti psiholoski tj. traumatski problem.. kao sto impliciras

mozda moze odobrovoljiti.. ukazanom "cascu" stavljanja na listu "povlasticara tip X, sigurnim prihodom i zivotom .. bas kao sto vecinu u ovom drustvu "mine" osjecaj depresije kad "utrze" i posebno kad znaju da ce tako rziti duze vrijeme bez da se trude

i onako usput, da te pitam.. Da li si ikada cuo da se neka HVIDRA prvenstveno bavi psiholoskom pomoci svojim clanovima, djeci branitelja.. da im je osigurala radionice, seanse, kolektivnu terapiju.. da pomaze ljudima u socijalizaciji, svakodnevnim nedacama, .. itd itd.. formiranju nekih zadruga, pocetku poslovanja, edukacijama..

ja nisam.. bar ne kod onih HVIDRI koje dobiju najvise novaca iz proracuna, a najglasniji su u politickim govorancijama

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Luna, ti se sad svadiš sama

Luna, ti se sad svadiš sama sa sobom.:))

Rekao sam ti već svoje mišljenje i u čemu se ne slažemo, ti imaš svoje mišljenje o tome, ja svoje. Idealno bi bilo kad bi se društvo više brinulo o takvoj djeci, sustavno, ali kod nas sustav nije takav.
Nedavno čitam jedno istraživanje koje kaže kako djeca bez oca imaju manje mogućnosti završavanja škole i stjecanja obrazovanja. Naravno, ne kaže se da djeca bez oca neće završiti školu, već da imaju MANJE šanse u odnosu na djecu s oba roditelja. E, sad da ne objašnjavam zašto, kako, gdje....uglavnom, istraživanje kaže da je taj broj manji u SAD-u i Novom Zelandu. Kako to? Pa u te dvije države je sustav i obrazovanja i svega više prilagođen djeci s jednim roditeljem (majkom) jer je u godinama prije toga postalo jasno da broj obitelji koje se raspadaju (broj razvoda) raste. I da djeca u velikoj većini slučajeva (95%) ostaju s majkom. I društvo se prilagodilo.
Kod nas se društvo prilagođava, pa se posao traži preko veze. Pričao sam priču o prijatelju koji je hrvatski branitelj, dijete poginulih hrvatskih branitelja, javlja se na natječaj za nekakvog pripravnika (još dok je bio mlad) i ne prolazi na natječaju, a ima sve uvjete.
Rekao bi čovjek da u njegovom slučaju ne bi trebao čak ni postojati zakon koji bi mu osiguravao prednost. Bilo bi, valjda, logično takvog zaposliti. Ali nije kod nas logika bitna već rođo i partija.

Psihološka pomoć od strane braniteljskih udruga je jedno vrijeme postojala kod onih udruga koje su imale te mogućnosti. To mi je poznato jer sam za to čuo. Jel postoje udruge koje i danas imaju takvu mogućnost, ne znam. U slučaju udruge čiji sam ja član, mi nemamo psihologe da bi mogli tako nešto pružiti, ali na pivu uvijek možemo otići i porazgovarati.
Navodno, to sam čuo tek kad su počeli prosvjedi, u ministarstvu branitelja postoje čak i mobilni timovi koji pružaju psihološku pomoć.

Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje. I dalje ostajem na stajalištu da određeni dio privilegija mora postojati za određene skupine u društvu. One ranjivije. Ja sam za to da svi invalidi imaju prednost prilikom zapošljavanju, država, koliko znam daj ei poticaje onima koji ih zaposle.Isto tako sam svjestan da određene privilegije moraju nestati onako kako se društvo ili država nalazi u krizi ili problemima.
Međutim, kad je problem,kriza, onda se počinje čistiti i štedjeti od vrha. Tako i narod shvati da je vrijeme da se i na njemu štedi. DOvoljno pogledati kako rade članovi udruge MOST. :))

Tko je glasao

Rezime: Drzava "Povlasticarskih" skupina ostaje nepromjenjena

eto.. sad se slazemo da se ne slazemo i da se slazemo..

no kad budes slijedeci put prosvjedovao potrudi se zastupati te sveopce stavove a ne jednu partikularnu grupu, biti ces manje sam sebi antiprotivan.. ili narodski receno, podrzavati ces "grupu s karakteristicnim opisom problema" gdje je problem kljucna rijec, a ne pripadnost "udruzenju" (zvalo se ono partija, branitelji, LGBT ili vec slicno, koji i bez podrske mogu sami)

da zavrsim s ovom temom zakljuckom:

- SDP eu je poprilicno bilo politicki glupo u danasnjoj ekonomskoj situaciji grupaciji veterana mijenjati prava ili cak i samo pricati o takvim zeljama
- Braniteljima "Satorasima" je bilo poprilicno glupo ocekivati sveopcu podrsku dok brane svoju lovu i traze zastitu "uneska" kao i "nadgradanski" status, ljudima je dosta povlastenih skupina, makar se zvali i "satorasi"
- Bandicu je, za sada prosla "liso" svaka povezanost sa skupinom iz Savske, makar nije posluzila svrsi i sprijecila hapsenje, odnosno optuznicu
- HDZu je bilo poprilicno pametno instrumentalizirati satoraski prosvjed, donio im je predsjednicu
- HDZu je bilo poprilicno glupo pokusati preko "Satorasa" isprovocirate nerede, izvanredno stanje i izbore za "par dana", ljudima je dosta "udbaskih" politickih agendi sto se vidi po padu podrske
- Vodstvu SDPa je poprilicno glupo sto ni dan danas nisu shvatili da ni oni nisu iznad puka, a posebno ne iznad "veteranskih" skupina, te ce im se to obiti o glavu..

Uglavnom, svima nama je poprilicno glupo sto nismo shvatili "satorasku" pouku.. a to je da politicka vlast treba sluziti SVIM gradanima a ne partikularnim skupinama
Cisto je idiotski koliko nas ima rasporedenih po raznim "grupacijama" koje se grcevito bore za "povlasticu" kao nacin zivota u drustvu jer svaka ide od nas samih, sto sve zajedno na kraju nismo sposobni financirati.. Jos je gore sto se i dalje pravimo nesvjesni stanja drzave i drustva koje su bas "povlastice" dovele do kolapsa morala, etike, na kraju i odrzivog financijskog stanja

Poantu, najvazniju poantu.. da promjene u drustvu, nacinu upravljanja, uvodenju reda moraju ici odozgora a ne od "odabrane" skupine, da se reforme moraju provoditi s jedinstvenim, jasnim i razumnim zakonima koji jednako djeluju na svakog

NISMO SHVATILI

a izgleda da ni necemo..

jer vec sutra ce biti neki novi satorasi na cesti u ogorcenoj borbi za svoju, najvazniji povlasticu na ustrb cijelog drustva, jedni ce ih podrzavati, a drugi omalovazavati, ovisno koja su politicka opcija i koju korist iz podrske ili protivljenja oni osobno mogu imati za ili u "svojoj" skupini

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ne možeš zastupati sveopće

Ne možeš zastupati sveopće stavove jer se gube u gomili...joooj, Luna, ne ide to tako. Ne moš zastupati stavove samo da bi se svidio javnosti. To je populizam. Kako možeš zastupati efikasno nešto u što se ne razumiješ? Kako da ja zastupam prava invalida, kad nisam invalid niti znam koja prava imaju, koja im trebaju, što ih muči....na kraju im mogu nanijeti više štete nego koristi. Ali ako bi invalidi stajali sa mnom i svoje zahtjeve pridružili mojima, to bi bila druga stvar.

Manipulacije sa trenutnim stanjem ili nezadovoljstvom nekoga....to je uvijek za očekivati. Svaka partija i svaka skupina se u tome može naći. I tu se ne možeš oduprijeti. Možeš izbjegavati, ali nikad nećeš do kraja uspjeti.

Da, promjene moraju uvijek ići odozgo. Jer vlast i vođe su uvijek uzor ljudima. Njihovo ponašanje se seli na niže razine i tako do najzadnjeg i najmanjeg čovjeka. TO mi znamo. Svi. Jet to je prije par tisuća godina i Konfučije rekao. Ali mi to ne želimo mijenjati, jer nam odgovara sustav u kojem možemo muljati.
Kad kažem mi, mislim na sve nas u državi. Da mislimo nešto mijenjati, prvo bi promijenili nesposobnu i bahatu vlast. Sad ovu, sutra onu....i pri tome ne mislim na izbore.

Tko je glasao

@Weteran, Javnost još uvijek

@Weteran, Javnost još uvijek brka pojam branitelja i invalida DR-a. Isto tako ne pravi razliku između njihove djece.

Ništa oni ne brkaju, to je za njih "istina"! Ta "javnost" je hrpa jugočetničke stoke na razini "Žikine dinastije" i Jugatarnjeg lista u kojeg su ih pretvorili ujdurevići i orjunašica - buduća tajnica i ostatak kojeg nismo počistili kada je trebalo.
Nikako da shvate jer im je rečeno/naređeno da ne shvate da npr. časnik koji je nakon Domovinskog rata ostao u HV nije dobio ama baš ništa ako nije htio muljati.
Mi koji smo npr bili na postrojavanju ZNG-a 1991 u Kranjčevićevoj, odradili rat u opsegu i mjeri naređenoga, te se vratili u svoje tvrtke, ako su još postojale, smo obični idioti.
Nas nekoliko ima takvih ovdje, ali smo ovdje "z rende". Mene to ne smeta jer levičari/padavičari se ovdje tako lijepo upisuju na neku listu.
Sada će naše abolirane četnike i predvodnike iz JNA TO lijepo nagraditi "boračkim mirovinama" i četnici će postati HRVI. No, nisam baš siguran da im je plan provediv!

Kako budu išli na rub građanskog rata prije slijedećih parlamentarnih izbora trojkama će biti olakšan posao u odnosu na 1991.

Tko je glasao

Jugočetnička stoka

Ništa oni ne brkaju, to je za njih "istina"! Ta "javnost" je hrpa jugočetničke stoke na razini "Žikine dinastije" i Jugatarnjeg lista u kojeg su ih pretvorili ujdurevići i orjunašica - buduća tajnica i ostatak kojeg nismo počistili kada je trebalo.
Eto još jedan koji misli loše, katastrofalno čak, o svojim sugrađanima!

Vidi, ja mislim da ne postoji osoba koja ne poznaje nekog branitelja, ako to nije on sam, a da ne zna koja je njihova realnost. Oni koji to ne znaju su u pravilu ljudi kojih ništa ne zanima i takvi nisu ništa saznali ni nakon tih 200 dana.

Isto tako vjerujem da ljudi razlikuju razne grupe i podgrupe branitelja, one koji su se nakon rata vratili u svoju kolotečinu i nastavili živjeti kao prije, one kojih je država penzionirala i zapravo savršeno zeznula takvom medveđom uslugom, a usput stvorila prilično dobru ovisničku glasačku mašineriju desnog svjetonazora, te ona treća grupacija koja je svoje braniteljstvo pretvorila u profesiju kroz razne sinekure po udrugama i eto, sad u čuvenom šatoru. Ja svakako poznam podosta onih iz prve skupine koji su taj rat odradili i koji tu epizodu gotovo nikad ne spominju jer to nije bilo ništa lijepo i ništa što žele ponovo proživljavati.

leddevet

Tko je glasao

L9, 200 dana šatora ne

L9, 200 dana šatora ne predstavlja ništa. Najbolji dokaz - zašto su Klem i Glogoški došli u vladu u odorama? Pa tko je taj Zoran Milanović da oni pred njim "salutiraju"?
Ponekad odijenem svoju svečanu časnički odoru... kada idem na shranu nekog svog branitelja za kojeg točno znam što i kakav je bio u Domovinskom ratu.
Inače, da odijenem svečanu časničku odoru može mi narediti samo Vrhovni zapovjednik HV a to je predsjednik RH. U ovom slučaju - Predsjednica. Nikakv premijer i ni jedan jedini koji je bio ili će biti.

Istim tima koji su umirovljeni i sa 23 godine sam prije više od 15 godina s pozicije na kojoj sam bio tvrdio da rade krivo i nasjedaju na podmuklo smišljen plan.

Zašto misliš da su to sve glasovi tzv. desne opcije? Mislim da si u krivu.
Uostalom, da bilo tko dođe na vlast nije u stanju 359.176 koliki je istinski broj) hrvatskih branitelja zazidati u Hudu jamu ni pobacati u Jazovku.
Isto tako, Hrvatski branitelji su punopravni članovi Svjetske veteranske organizacije koja neće dozvoliti "brisanje" Hrvatskih branitelja o ćemu gledatelji Žikine dinastije pojma nemaju, ali imam ja ( i određeni generali HV) koji sam ih značajno potpomogao u tome kada je bilo potrebno. Kada i ako će biti potrebno - aktivirati će se međunarodno taj naš problem.

Tko je glasao

359.176 koliki je istinski

359.176 koliki je istinski broj) hrvatskih branitelja

Borbeni sektor. Dragovoljaca negdje oko 30.000, jel' tako?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dragovoljaca negdje oko

Dragovoljaca negdje oko 30.000, jel' tako?
55.000 poimence do 15.01.1992. - uključivo i rezervni sastav MUP-a koji su zapravo bili prvi Hrvatski branitelji uz i preteča ZNG.

Tko je glasao

Pozdrav s desna

Zašto misliš da su to sve glasovi tzv. desne opcije? Mislim da si u krivu.
Ma to je logičan zaključak jer je HDZ bio na vlasti dok se problem raspadnute privrede i slijedne nezaposlenosti rješavao prijevremenim penzioniranjem branitelja, a tu penzionu sinekuru je uvijek jako pazio i mazio i onako ovlaš redovito davao do znanja da ako dođu crveni na vlast (čitaj SDP) da će te penzije biti upitne obzirom da crveni rade protiv Hrvatske i hrvatskih branitelja. To je retorika koja je standardni folklor na svim izborima a imamo je i sada na ovom šatoraškom prosvjedu u standardnoj logici dovoljno ponavljane laži. Nadalje, krajevi koji su najviše stradali u ratu su dodatno stradali od te nesretne "penzione kuge", a to su upravo krajevi tradicionalno desne političke opcije i istovremeno najsiromašniji dijelovi države. To preklapanje je zanimljivo i mislim da bi se tu puno toga dalo zaključiti.

No sve to je samo moj dojam i zbroj napabirčenih informacija na koje nailazim bez posebnog istraživanja. Svakako mislim da bi bilo zanimljivo imati nekakvu kartu gdje bi se prikazali brojevi penzioniranog stanovništva po vrsti mirovina, a još kad bi se to preklopilo s kartama stanja privrede i bogatstva stanovništva mislim da bi se dobro mogla uočiti šteta koja je nastala od krivog vođenja države, prvenstveno zbog pretjerane centralizacije, što je prvenstveno maslo onog što je tvrdio da je Zagreb hrvatska metorpola i državu rasparcelilao na preko 600 skromnih feudalnih posjeda i zatim sav taj cirkus vodio kao grofoviju. No eto mene na FT i već sam sam sebi dosadan u tome i samo se pitam kad će napokon krenuti ta detuđmanizacija, prava i konkretna, a ne ova bezvezna operetna.

leddevet

Tko je glasao

Velika većina ljudi koje znam

Velika većina ljudi koje znam je otišla u mirovinu dok je SDP bio na vlasti. Ima nešto u ovome što ti govoriš, međutim, dok je Antunovićka preuzela reformu vojske onda je nastao "pokolj"....pa tako smo od 60 000 došli na 15 000. U kratkom vremenu.
Brojevi govore da je negdje oko 70 000 branitelja u mirovini. Po različitim osnovama. Oko 58 000 invalidskih mirovina, oko 240 braniteljskih i oko 12 000 povlaštenih. Na ovom portalu sam već stavljao ove podatke, sad pišem napamet.
90tih godina se provodilo umirovljenje invalida i demobilizacija. Tako se rješavalo viška vojske. Za vrijeme SDPove vlade krenulo se u reformu vojske. Izmišljene su kojekakve mirovine kako bi se ljude čim prije umirovilo, članci 6 i 6a i slično. Članak 11 po kome su se dalje umirovili invalidi koji do tada nisu, pa je broj skočio za duplo, zatim profesionalna nesposobnost....i tako se došlo lagano do ovog što sad imamo. HDZ je u vrijeme Jadranke i Ive nastavio sa ovim poslom, a radi se još i danas. Umirovljenja se provode mada za njih najčešće nema smisla ni ekonomske opravdanosti. Bez obzira što Mrsić tvrdi. Samo, danas i u vrijeme Ive i Jadranke, se više ne radi o velikim brojevima.

Samo prosvjed je i jednim dijelom krenuo i iz straha, koji se djelomično pokazao opravdanim. Famozno razdvajanje mirovine na dva dijela, od kojih se, priča se, jedan dio (povlašteni) planira smanjivati. U to nisu uključene invalidske mirovine, jer je to zasad blokirano. Povlaštene jesu. Onih 12 000. Zasad se ništa ne smanjiva, ali režim se nije iskreno oko toga izjasnio, a neki njihovi postupci daju naslutiti da misle smanjivati. Prosvjed je neke stvari promijenio.

Ajmo malo objasniti ovaj dio o smanjivanju i razdvajanju, npr. Ovo je koliko sam ga ja shvatio.
Primjer Đuro Glogoški. Njegova mirovina, sa raznim dodacima iznosi 25000 kn ( i njegove žene). Sama mirovina vjerojatno iznosi oko 15 000, recimo da je toliko. Glogoški je jedno vrijeme, prije rata radio kao soboslikar ili tesar, ne sjećam se. Recimo da je radio oko 5 godina prije rata. Sad govorim na pamet i podatke i sve ovo. Kad bi se njegova mirovina razdvojila, onda bi jedan dio bio "po posebnim propisima", a drugi dio bi bio "po uplatama u mirovinski fond" . Budući da je on jako malo radio prije ranjavanja, vjerojatno bi ova mirovina "po uplatama" iznosila oko 500 kuna (napamet pričam) i ona bi bila fiksna. Ovaj dio "po posebnim propisima bi bio podložan smanjenju ili povećanju (navodno zavisno od rasta BDP-a).
Đuro je u u "dobroj situaciji" jer ima visoku mirovinu. Ali netko tko ima manju mirovinu, recimo, invalid manje skupine i koji ima oko 6000 kn i nije prije ranjavanja radio nigdje, njegova mirovina bi bila podložna STALNIM promjenama.
I tu je problem. Ove stalne promjene. Nema sigurnosti, nema planiranja, a budući da si invalid, ne možeš ništa promijeniti jer ne možeš ni raditi. I tu nastaje strah.
Povlaštene mirovine, većinom nose samo oko 1/3 onog ostvarenog po "posebnim propisima" i tu ne bi smio biti problem, osim što....su te mirovine duplo manje od ovih invalidskih, pa smanjenje mirovine od 100 kuna je ogroman novac. I opet, nije problem onima koji smiju raditi, nego je problem onima koji ne smiju raditi. A sve se radi o ljudima u sredini 40tih ili 50tih godina, još uvijek radno sposobnih.

Osobno sam mislio da se radi o plašenju branitelja sa smanjenjem mirovina, i koliko sam ja shvatio, nije izvor HDZ, nego neke druge manje strančice, a i portali. I mislio sam stvar ignorirati...dok nisu počeli prosvjedi i dok se u pregovorima s Mrsićem, a i Matićem, nije ustanovilo da je sva ova priča vrlo vjerojatna i dok se oni nisu počeli neiskreno ponašati. Posebno Mrsić. Pa sam tako i ja dobio rješenje o razdvajanju mirovine, za što je Mrsić na početku pričao kako nema šanse da se to dogodi. Pa se dogodilo.

I ispade da je baba roga jako stvarna.
Dakle, nije stvar samo o strašenju, već o stvarnosti koja se događa, koliko god ja glumio da se to ne događa.

Glavni problem i nije toliko u smanjivanju već u tome što će se smanjivanjem raditi razne nepravde, neki će postati još ugroženiji (posebno oni kojima čitava mirovina ide "po posebnim propisima" i koji nisu krivi za svoje umirovljenje), a najveći problem će biti nesigurnost i nemogućnost planiranja bilo kakvog financijskog ili bilo kojeg drugog poduhvata.
Priča se, također, da banke neće davati kredite na one iznose "po posebnim propisima", već samo na iznos "po ostvarenim uplatama", što je još jedan šok. Možda je to i pozitivno.
:))))

Sasvim sigurno dobar dio braniteljske populacije ide sve više u "desno". To nije nikakva tajna, jer se to dalo očekivati. SDP j eučinio sve kako bi branitelje udalji od sebe. Ne toliko sa zakonima pravilnicima, koliko sa retorikom i provociranjem sukoba. S druge strane, od početka prosvjeda, HDZ vrbuje branitelje u svoje redove i članstvo. Koliko je u tome uspio, teško je reći, ali znam jedan dio ljudi koji su najednom postali "teški" HDZovci.
Je li HDZ tome kriv, procijeni sam. Jesu li branitelji tome krivi, isto sam prosudi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci