Tagovi

Politička kupovina & natječaj

Podilaženje velikim izdavačima dnevnih i tjednih novina samo je jedan u nizu Sanaderovih i HDZ-ovih pokušaja da pred izbore pokušaju potkupiti gotovo sve slojeve društva, utjecajne lobije, kreatore javnog mnijenja, dioničare, investitore, umirovljenike, pa i cijele gradove darujući im državne dionice.

Četiri godine ležao je u ladicama Vlade zahtjev koji su poslali izdavači da ih se oslobodi ili barem umanji stopa poreza na dodanu vrijednost od 22 posto. I nitko nije trznuo, sve do sada , nekoliko mjeseci uoči parlamentarnih izbora. Sanader je iskoristio 15. obljetnicu HBOR-a da javnosti prenese što smjera ponuditi poslije izbora, pa i najavio da izdavačima skida 12 posto poreza, odnosno da će osnovica biti 10 posto. I sve to ide brzo na Sabor krajem ovoga mjeseca, jer vjerojatno koji mjesec zadrške ne bi ispunio osnovnu ideju - naklonost medija prema HDZ-u u ključnim predizbornim mjesecima.

I doista se nikako drugačije ne može shvatiti Vladina dobrohotnost prema medijima iako je odluka upakirana u opće dobro, potrebu i mogućnost svakoga da dođe do informacije što ne može lako učiniti ako su mu dnevne novine skupe. Vlada pri tom nije zatražila od izdavača da smanje krajnju cijenu novina nego je to pustila na slobodu izdavačima koji to mogu učiniti i ne moraju. Oni već uostalom kukaju da im je poskupio papir i ostala davanja, pa će im smanjenje PDV-a taman dobro doći da pokriju već učinjene troškove. U svemu ovome izgleda dobro bi mogao proći i Feral kojemu prijeti gašenje zbog dugova poreznoj upravi. Dakako, kresanje PDV-a nije namijenjeno novinama Feralovog profila, no taj tjednik mogao bi izvući kolateralnu korist.

Podilaženje velikim izdavačima dnevnih i tjednih novina samo je jedan u nizu Sanaderovih i HDZ-ovih pokušaja da pred izbore pokušaju potkupiti gotovo sve slojeve društva, utjecajne lobije, kreatore javnog mnijenja, dioničare, investitore, umirovljenike, pa i cijele gradove darujući im državne dionice. Nitko se naravno neće buniti na HDZ-ovu navalu dobrote ako u tome vidi osobnu ili grupnu korist. Ipak, kako reče jedan političar, sve to nema velikog efekta kada se birač u svojoj anonimnosti nađe pred biračkom kutijom. Svi onda glasuju po svojoj savjesti, a i relativiziraju ustupke koje su dobili, ne po logici funkcioniranja jednog izgrađenog sustava, nego političkim smicalicama kojima je efekt samo dobivanje ili očuvanje vlasti. Sve vlasti do sada dijelile su pred izbore ponešto biračima, pa ipak je dolazilo do smjene vlasti. Dakle, Sanader će izbornu kampanju očito temeljiti bacanjem mrvica većini i dobrih zalogaja utjecajnim grupama, ali sve to mu neće jamčiti izborni uspjeh. Možda bi bolji efekt postigao da se pokuša obračunati s korupcijom koja se duboko zavukla u njegovu Vladu.

p.s.
Svima koji dolazite iz nekog drugog filma, na znanje i ravnanje! Odlučili smo raširiti osmjeh na licu hrvatske politike otvaranjem natječaja za političku satiru i stoga ćemo svakog mjeseca nagrađivati najbolje od vaših pristiglih radova, od političkih karikatura, video i foto satire, pjesama i grafita pa do plakata. Najbolje od najboljih čekaju primamljive nagrade, a sve zajedno - dobra zabava! Sve ostalo nalazi se ovdje!

Komentari

Kakvog ima smisla natjecati

Kakvog ima smisla natjecati se. Pobjedit će me bez po muke ili Maček ili Hebrang.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci