Tagovi

Politička i društvena tehnologija u RH - kokošarenje

Autsajdersko brzopotezno čitanje Splita. Završeno je uređenje Rive u Splitu i predstavljen projekt konačnog rješenja Žnjana. Oba projekta su pripremana (Riva i provedena) natprosječno pravilno. Npr. bitno pravilnije nego uređenje glavnog trga u Zagrebu osamdesetih i Cvijetnog devedesetih, a od raznih velikih javnih projekata prosječno još pravilnije. Obavljene su solidne pripreme. Sudjelovale su sve političke i stručne strukture. Prije javnog natječaja je ciljeve i zahtjeve uskladilo jedno radno tijelo sastavljeno od istaknutih predstavnika raznih struka, nadležnih službi i demokratski izabranih predstavnika. Za Rivu je potom javnim natječajem izabrano prvonagrađeno rješenje. Realizacija je provedena po svim pravilima i na vrijeme. Neki od problema su slijedeći - izvedeno bitno odstupa od natječajem i zahtjevima zacrtanog, ima evidentnih greški, ima raznih diskutabilnih rješenja, postavljanje svjetiljki je izgubilo kompas, klupe mogu nositi samo lakše osobe, prvo jugo je polomilo tende na rivi itd. Bitno krupniji projekt Žnjan, među svima usklađen i iznimno hvaljen, je predstavljen u vrijeme dovršetka Rive. Onda su istupi dviju specifičnih osoba izmjenili te običaje. Sociologinja Inge Tomić Koludrović, članica pripremne radne grupe, je pedantno ponovila koji detalji na Rivi ne odgovaraju dogovorenom a za Žnjan koji sve glavni djelovi ne odgovaraju (pa ukupno ništa ne odgovara). To je izgledalo kao uobičajeno štrebersko zanovijetanje, obzirom da to dogovoreno nije javno prezentirano, da je ona jedina to uredno bilježila a za Žnjan jer su svi pohvalili izloženi projekt. Taj štreberaj je iznimno pokrenuo drukčiju praksu razmišljanja i najednom su se sve uobičajene rasprave bitno izmjenile. Potom je u radijskoj emisiji neobično istupio veliki poduzetnik Željko Kerum, napao razne da su kokošari i svojim rječnikom opisao šta to znači.

Sada očigledno nitko nije naviknut na takvu situaciju. Otvorila su se nova pitanja. Traže se odgovori oko minimuma društvenog dogovora i održanja minimuma, da li u takvim pojavama itko brine o ukupnom pa i najnužnijim djelovima ukupnog, da li itko bar minimalno koordinira provedbu dogovora, da li itko ima orjentaciju u svemu tome, kako se te najjavnije pojave zbilja odvijaju kad ni u najprovjerenijem i najvidljivijem nije pouzdano ništa. U par koraka se došlo do toga da na Žnjanu, od sve odlično, ne valja ništa a Riva skoro pa ništa. Stranke, političari, rotarijanci i lionsi, razne interesne grupe, ugledni kritičari i pučke zabave su se evidentno našli zajedno na jednoj strani a na drugoj pitanja.

I druga dugogodišnja apstraktna pitanja su odjednom postala konkretna - perspektive privređivanja, prometni pravci i začepljenja, veoma neujednačene zbrke kapitala, smjerovi kretanja, pravila itd.

U Zagrebu se je šira javnost nešto pokrenula dvaput oko Cvjetnog trga pa ništa, inercija ide dalje. U Zadru, Osjeku, Rjeci, Varaždinu i drugdje isto. Čelnici stignu i puno toga drugog kad stvar funkcionira po inerciji. U Splitu izgleda više ništa ne funkcionira. Šta li će tek biti kad naiđe jači jugo?

Šta je tu politika? Velike različitosti ovog i onog razdoblja ili politike zadnjih 40 godina nema. Nema ni posebnih odlika. Glavna i najstabilnija odlika je harmonikaška zbrka, kojoj su sada već brojne generacije vične. Društveni dogovor i praksa oko osnovnog je istovremeno u nemjerljivom rasponu. Često jedan čovjek zastupa 5 potpuno različitih interesa i usmjerenja. Sa širim je još gore. Istovremeno i na istom mijestu bi se htjelo poboljšanje društvenog standarda, količinski enormne gradnje radi drugih količina, elitni specifični djelovi, red i nered itd. Cijena istovjetnog zemljišta je od 1 EUR-a troška do 700 EUR-a zarade po m2. Stanovi koštaju od toga da zaradiš cca 60.000 EUR-a na prosječnom stanu (imaš stan, dobiješ drugi u POS-u na Brodarici i prodaš ga) do toga da ga platiš cca 200.000 EUR-a (na istoj Brodarici). Na bespravnoj gradnji se u lancima zarađuje (cca 80 % turizma, Žnjan), zarada na zaradu a na urednoj isto troši, trošak na trošak. Bespravni su legalni a legalni još nisu i nije izvjesno da će. Šalabahter sociologinje o nešto konkretnijim dogovorima su svi izgubili iz vida. Nitko nije u poziciji niti ima u vidu brigu oko nekih minimuma. Nitko ne koordinira velike javne poslove. Nitko nema ni orjentaciju, kako i bi. Zadnji put se to radilo ozbiljno u Zagrebu pred II svjetski rat, ali ni tome ne treba nasjedati.

Šta tu znače programi za državne i lokalne izbore. Pitaj boga. Najbliži duhu stvari su zadnje Čačićeve programske smjernice, potpuno drukčije od prijašnjih. Split je idealan za to. Specifični turizam i onako ide. Veoma obrazovana i svemu vična populacija bi se mogla još ekspresno doobrazovati, npr. da im harvardski učenici Čačić i Kuštrak održe kakvo predavanje o interesima i osobnosti. Onda bi se, tako ojačani, mogli efikasnije obrušiti na turiste u tranzitu i sve oblike financijskog poslovanja. U tom duhu se i onako dosta toga kreće, pa bi se malo dodatne zabave moglo dobro uklopiti. Tako bi cjenjeni splitski informatičari, koji rade za uspješne tvrtke, za plaće od 700 EUR-a možda mogli nešto zaraditi u fušu a uspješni srednješkolci puni para priskrbiti kakav doktorat i tradicijski napredovati.

Da li je na pomolu nered? Da li je nered već krenuo? Dionice INA-e padaju. Čačićevu biznisi tonu. Ivo Pukanić, iz etičkih i moralnih razloga, disciplinira već drugog od dva istaknuta kolumnista. Đapić popravlja Tadića. Sanader i Ljuština krpaju rupe na sve strane. Bageri su utihnuli. Čelnik udruge poslodavaca zdvaja.

Komentari

Ovo je vintage ap :-)

Ovo je vintage ap :-)

Tko je glasao

Autoru teksta -

Autoru teksta - petica.
Zacudjen nam priopcuje da u Splitu izgleda više ništa ne funkcionira i pita se: Šta li će tek biti kad naiđe jači jugo?
E, toga se bojim. Mogao bi on srusiti i sto-sta vise, a ne samo klupe na Znjanu. Jugo, htjeli priznati ili ne htjeli, iz dana u dan sve jace puse. Uskoro ce mozda postati neizdrziv.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci