Tagovi

Policija "poboljšala" rad

Kao nastavak na nedjeljnji tekst o policijskom „dobrom radu“ dolazi najsvježiji primjer iz radionice policijskog nakaradnog tumačenja zakona. Kako bi policija nečime i pokazala da se s njima nije za šalit, odlučili su trenirati strogoću na aktivistici Zelene akcije.

Naime nakon što je u nedjelju Zelena akcija organizirala prosvjed u povodu dana Zemlje blokirajući promet u Gundulićevoj ulici, policija je privela mr. Jagodu Munić koja je bila organizator tog prosvjeda. Za sad je sve, kako bi se reklo, po pravilu struke. No ono što slijedi je čisto iživljavanje sustava…

Jagoda Munić je nakon dvosatnog ispitivanja zadržana u pritvoru preko noći, točnije do trenutka kada je prekršajni sud počeo s radom i kad ju je mogao ispitati prekršajni sudac. Obrazloženje za pritvor je bilo da bi mogla ponoviti „incident“.

Policija se u ovom slučaju ponjela krajnje neprihvatljivo, jer niti je Jagoda Munić kakav zločinac koji bi mogao ugroziti nekoga na slobodi, niti prijeti mogućnost da Jagoda Munić nestane nakon eventualnog ponovnog počinjenja prekršaja. Unatoč policijskim tvrdnjama da je postojala osnovana sumnja da Jagoda Munić počini prekršaj, do pritvora nije smjelo doći, jer tu se ne radi o nikakvoj opće opasnoj radnji niti je težina prekršaja takva da bi se Jagodu Munić zadržalo odmah u pritvoru prilikom prvog privođenja.

Ovo je čisti primjer iživljavanja sustava nad pojedincem i treniranje strogoće na građanima. Najveći apsurd od svega je ipak činjenica da za ispaljenih 20 metaka u naseljenom mjestu policija ne nalazi nimalo potrebnim pritvoriti takvog idiota, ali za organizaciju mirnog prosvjeda (pa bio on čak i bez dozvole) bez pardona se pritvara ljude kao da su ugrozili nečiji život.

Samo naprijed policijo, pokaži zube!

cnn.blog.hr

Komentari

Mnogi od vas su propustili

Mnogi od vas su propustili poantu. Poanta ovog teksta nije da li je prosvjed bio zakonit ili nezakonit, već dvostruki kriteriji policije.

Zar je po vama u redu da policija za ispaljenih 20 metaka (neki su završili u balkonima zgrada i samo je sreća da nitko nije stradao) nikog nije strpala u pritvor, a za organiziranje jednog mirnog prosvjeda organizator završi u pritvoru preko noći?

Po tim kriterijima ispada da je oragniziranje nenajavljenog prosvjeda veća opasnost nego pucanje iz pištolja u naseljenom mjestu. Ako su se prilikom zatvaranje Jagode pozvali na naznake da bi mogla nastaviti s prosvjedom, onda su definitivno trebali pritvoriti i budalu koja je pucala u naseljenom mjestu. Poslovica kaže... "Jednom budala, uvijek budala"

Tko je glasao

Vec neko vrijeme je poznato

Vec neko vrijeme je poznato da je policija daleko angaziranija kada treba loviti klince po parkicima sa kicom, nego sto je ikada itko pomislio biti angaziran po pitanju velike pljacke zvane pretvorba i privatizacija.

Iz ove temeljne podjele gdje je argument sile jedini argument koji si policija uopce moze dozvoliti pri svojem djelovanju, proizlaze i sve ostale ppizdarije koje naoko nemju veze sa icim.

Eto, mozemo se sjetiti i nedavnog gazenja dvoje staraca sa strane policajca u zurbi koja je zavrsila prekrsajnom prijavom to dvoje staraca. Sve u svemu, dragi druze CNN, cini mi se da je vrijeme da prestanemo pozirati sa svojim clancima, te da konacno shvatimo kako je u Hrvatskoj situacija krajnje ozbilja, te da mjesta za isfuravanje ekletantnih primjera u obliku jedne pozreske aktivisticke skupine zvane Zelena akcija jednostavno nema.

Ako zelimo biti ekletantni, vrijeme je da zaronimo za koju mjeru dublje, bez obzira sto samo metar ispod ulazimo u igru gdje je politicka protekcija temelj postojanja.

No druge nam nema, sve ostalo je nastavak forsiranja bizarnog javnog djelovanja koje nas je dovelo tamo gdje jesmo.

Tko je glasao

Posljednja poslovica

Posljednja poslovica primjenjiva u oba slučaja, nemoj se ljutiti ali ja ti zelene imam na posebnom piku, tako da nije mi promaklo što si pokušao reći. Ipak, mislim da slučajevi nisu usporedivi.

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

BK, imaš zanimljive postove

BK, imaš zanimljive postove o nuklearnoj energiji (NE), povijesti i popratnim posljedicama zlouporabe ili nepravilnog rukovanja sustavima (jesi možda na FER-u, Energetika?). Nemoj si rušiti stručni ugled otvorenim konfliktiranjem sa zelenima zbog njihovih kritika.

Tko je glasao

Svatko ima svoju stazu i

Svatko ima svoju stazu i svoj križ i svatko odabire svoj put. U svakom kukolju ima žita, tako i među zelenima. Niti sam ja direktni zagovornik nuklearnih elektrana, niti sam ja veliki protivnik zelenih, ali ne mogu se ne osvrnuti na neutemeljene stvari i ako imam podlogu da nešto komentiram, komentiram. Ono što vjerojatno prečesto propuštam komentirati jesu ekološki incidenti, o čemu bih i ja koješta imao za reći. :-) Mislim da si mi dao ideju za sljedeći post.

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Mala digresija. Lijepo je

Mala digresija. Lijepo je vidjeti modernog ekologa na djelu I I to jos politicki svjesnog :-)

Tko je glasao

Uuuuu... ovdje će mi leći

Uuuuu... ovdje će mi leći komentar kao podmazan. Dakle, o Zelenoj akciji i drugim zelenim udrugama sam već odavno rekao što mislim i nema potrebe ponavljati. No u slučaju Jagode Munić citirati ću Večernjak:

"Ponosim se što me gone zbog kršenja potpuno neprihvatljivog Zakona o javnim okupljanjima. Ovo mi je prva prekršajna prijava u životu, a noć u pritvoru smatram pritiskom na građanske inicijative." - rekla je Jagoda Munić, koja je u gerilskoj akciji udruga preuzela ulogu policije i promet preusmjeravala u Varšavsku ulicu.

Policija na to kaže:

U PUZ-u navode kako je gospođa Munić samoinicijativno organizirala okupljanje koje nije prijavljeno policiji pa će protiv nje podnijeti prijavu zbog remećenja javnog reda i mira: "Organizirala je postavljanje žardinijera i prometnih znakova na križanju Varšavske i Gundulićeve i preusmjerila promet. Nakon što su joj policajci zapovjedili da je dužna prekinuti okupljanje, legla je na pod. Poslije prekršajne obrade odvedena je u Jedinicu za zadržavanje do početka radnog vremena Prekršajnog suda" - rekli su u PUZ-u.

Na istu priču su se oglasila Zelena akcija (PDF) i Toni Vidan osobno, a inicijativa Pravno na grad prijeti:

"Već imamo detaljno pripremljene akcije za buduće poteze gradske uprave oko rasprodaje javnih prostora. Pješačku zonu u Varšavskoj branit ćemo i svojim tijelima ako bude potrebno." - najavljuje Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Pa sad recimo ovako, koliko je meni poznato jedino policija ima ovlasti preusmjeravati promet, a prosvjed nije odobren prema tome reakcija policije je sasvim legitimna. Druga stvar je kako udruge, udrugice i pojedinci to tumače. Još k tome ako je pružala otpor pri uhićenju još veći temelj za zadržavanje u pritvoru, pa ne vidim temelja za optužbu o neprihvatljivosti reakcije policije, a za ovo se još i dobro izvukla samo sa prekršajnom prijavom. A ZAKON koliko god nekome bio neprihvatljiv je ZAKON.

S druge strane kad pročitam prijetnje Celakoskog o blokiranju ulica tijelima, čak si mislim da mi je u neku ruku čak i drago da je policija pokazala zube, jer nakon jesenjeg spaljivanja kombija (Animal Liberation Front) i Uskršnjeg prosvjeda "Prijatelja životinja" Luke Omana u kavezu za kokoši imam blagi osjećaj da se zelenaši sve više radikaliziraju, a to mi se nimalo ne sviđa, jer ne želim nikakve ekološke teroriste slične Greenpeaceu u Hrvatskoj...

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

A tebe Šimune u mom

A tebe Šimune u mom konkretnom slučaju komentara muči što?

http://bezkomentara.org

Odabrali smo ih na ponos i diku, na svoju priliku i sliku...

Tko je glasao

Nisi ništa napisao da li je

Nisi ništa napisao da li je okupljanje prijavila policiji sukladno zakonskim propisima i da li je dobila dozvolu. Je li bila u MUP-u i odredila redare za skup. Kao što je sveopće poznato, ako hoćeš održati bilo kakav skup i bilo gdje, moraš o tome na vrijeme izvijestiti nadležno tijelo, podnijeti zahtjev, platiti taksu od 20,00 kn (cijena svakog zahtjeva bilo kojem državnom tijelu), odrediti redare, ovisno o broju osoba, koje planiraš okupiti, dati njihove osobne podatke i slično. Ti u ovom tekstu ne pišeš ni riječi o tome. Dakle, ako ta propisana procedura nije provedena i odobrenje nije dobiveno, onda se nikakav skup i nije mogao održati, ne zato jer bi ga policija htjela zabraniti, već zato jer je protupropisan. Toga se pridržavamo svi kad organiziramo bilo kakvo okupljanje dvoranskog tipa, a kamoli kad bismo htjeli paralizirati promet u nekoj gradskoj žili-kucavici. Stoga nadopiši svoj post, jer je inače bespredmetno o njemu raspravljati.
Ako ona to nije učinila po propisima, onda je sasvim razumljivo da je bila uhićena, ali ne iz razloga da bi netko imao nešto protiv nje, već zato jer ona nije obavila sve što treba. A tko se ogriješi o propise ne treba očekivati da će ga netko u pritvoru ili policiji nuditi kolačima. Naša policija nije plaćena za to da nudi kavice i keksiće prekršiteljima hrvatskih propisa.

Ako je potrebna dozvola, potrebna je. To je početak i kraj ove priče. Tko god radi bilo što nedozvoljeno, može očekivati sankcije. Za to i plaćamo i našu policiju i naše pravosuđe.

Fuck, da je tako kako ti kažeš, onda bih se ja trebala zvati glupača, kad u organizaciji svojih događanja, čekam red u policiji da bih predala zahtjev za dozvolu.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Nije poanta u prijavi skupa.

Nije poanta u prijavi skupa. Zato je podignuta prekšajna prijava.
Poanta je u nesrazmjernoj upotrebi sile u odnosu na težinu prekršaja, ponašanje prekršitelja i moguću štetu. Gospođa nije bila nasilna niti opasna za društvo, za razliku od nasilnika u obitelji (koje se često ne privodi ili odmah pusti) ili svatovskih pucača, ali je zadržana u pritvoru. Vrlo jasan slučaj iživljavanja nad nekim upravo zato jer od njega ne prijeti opasnost od osvete.
Iz tvog posta se može iščitati da si ljuta na nju jer se ona nije držala pravila o organizaciji i prošla svu gnjavažu s organizacijom i prijavama. Mislim da nije fer tako se postaviti prema gospođi koja pokušava postići cilj koji je u biti vrlo pozitivan, bez obzira što nije poštovala sva formalna pravila.

Tko je glasao

Ja sam gospođa koja

Ja sam gospođa koja postiže svoje ciljeve koji su u biti pozitivni isključivo pridržavanjem zakonskih pravila. Pa nemam gnjavaže sa zatvorima. Ali zato za ostvarenje svojih ciljeva izgubim nešto više vremena, ali istovremeno nemam potrebe pljuvati po ovoj državi za koju su mnogi naši najdraži položili svoje mlade živote da bi ona bila i Lijepa i pravna. U čast njima, pridržavam se propisa te države. Ukoliko netko želi raditi protupropisno, može pronaći neku drugu zemlju u kojoj se može do mile volje iživljavati i zatvarati promet po cestama, koje plaćamo zato da se njima vozimo, a ne da njima prolaze neprijavljeni prosvjednici.

Pravo pitanje na temu ovog posta je: želimo li mi pravnu državu ili ne želimo? Mogu li se ostvarivati svoji ciljevi mimo propisa pravne države i uz halabuku?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Haha. :-) Ovakav postupak

Haha. :-)

Ovakav postupak policije umanjuje stupanj pozerstine medju prosvjednicima. I to je OK.

BTW, kojim povodom su uopce organizirani prosvjedi?

Tko je glasao

Prije svega, ne slažem se

Prije svega, ne slažem se da je to iživljavanje sustava jednostavno zato jer je zaista osnovano za pretpostaviti da je mogla ponoviti blokadu. I pri tome svemu policija nije nimalo iskoračila van ovlasti koje ima.

A sad o "prosvjedu" - on je sam napravljen tako da bude incidentan, upravo zato jer cilj za koji se zalažu ima apsolutno mizernu podršku građana. Ideja je doći u medije sa svojim temama i pravovjerno ih zastupati, bez obzira na njihovu stvarnu važnost. Između te tetke kojoj ni ne želim pamtiti ime i Mladena Schwartza i njegovog dijeljenja "Juden raus" letaka ispred ŽOZ nema razlike. Media whores je termin koji ih vrlo dobro opisuje.

Da je Gundulićeva bila krcata pješacima koji su pili kavu s nogu (cca 3.000 ljudi za popuniti od Varšavske do Ilice) taj bi prosvjed pokazao nešto. Oni nisu sakupili ni 1% tog broja. A takav se prosvjed (kava s nogu, pola sata na nogama za Gundulićevu pješice, na Dan planete - misliš da se ne bi odazvali ljudi?) mogao organizirati uz mizerno malo pripreme u suradnji sa drugima - ali to bi maknulo reflektore i na nekog drugog. Što je onda bio stvarni cilj tog "prosvjeda"?

Istovremeno, to samo po sebi nema nikakve veze sa naoružanim budalama u Splitu (i onom koja je pucala i onima koji su ga privodili). Tu je policija napravila loš posao, a ne u Zagrebu.

PS a usput nam se dogodilo i to da nam ista ta policija mijenja i citate iz "Audicije": više nije stradao zato jer je "statirao u kukuruzu" nego jer je "statirao u Globusu".

Tko je glasao

vidi se da si mlad i pun

vidi se da si mlad i pun entuzijazma :o))) pa cu ti udjeliti jedan savjet... uvijek treba ici linijom manjeg otpora sto u ovom slucaju povlaci da je puno lakse srediti nekog mirovnog aktivista nego naoruzanog krelca,

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Imamo mi tradiciju

Imamo mi tradiciju tretiranja prosvjednika u najmanju ruku teroristima.
Žalosno, ali istinito. :-(

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci