Tagovi

Pogled u Kristalnu kuglu – budućnost Interneta u Hrvatskoj u sjeni HT-a

O Internetu se ovdje već dosta pisalo, izmedju ostaloga o dominaciji i (de facto) monopolu T-HT-a u pružanju internetskih usluga. Neki su ogorčeni i zabrinuti, dok drugi ne vide nikakav problem u trenutnoj situaciji i navode nezainteresiranost i nevoljkost konkurencije za ulaganjima razlogom trenutne situacije. A ono što je nedvojbeno, jest da «internetizacija» Hrvatske posustaje, prije svega u smislu povećanja broja priključaka. Posljednjih godina, napredak je ostvaren zamjenom starih modemskih prikljčaka širokopojasnim (ADSL) priključcima, dok broj novih priključaka ne imponira. O tome je mrak nedavno iscrpno pisao. A brojni komentari su iscrtali jednu prilično nezadovoljavajuću sliku sadašnjeg stanja.

Može li se pogledom u kristalnu kuglu zaključiti što će takvo stanje značiti za informatizaciju Hrvatske i koje se dugoročne posljedice mogu očekivati? U uvjetima nepostojanja jasnih strateških ciljeva za razvoj hrvatskog društva u smislu informatizacije (izuzev deklarativno «Internet u svaku kuću»), a time i konzistente i nedvosmislene Vladine politike, bilo kakve prognoze društvenih kretanja su nezahvalne. Ipak, jasno je da će budućnost u dobroj mjeri biti odredjena početnim uvjetima, takvima kakve poznajemo danas.

Iako je svaka zemlja jedistvena, metodom analogije može se usporediti razvoj situacije u zemljama slične veličine i početnih uvjeta s onim što vjerojatno slijedi u Hjrvatskoj. U osnovnim crtama, ti početni uvjeti karaterizirani su dominacijom (nekad nacionalne, a sad privatne) jedne telekomunikacijske kompanije (T-HT), koja je vlasnik apsolutno najvećeg dijela kablovske infrastrukture. Kompanija svojim tradicionalnim uslugama (telefonija) servisira gotovo čitavo stanovništvo. Zakonskim rješenjima omogućena je konkurencija (i ona postoji), ali zbog inicijalne prednosti na tržištu i vlasništva nad kablovskom mrežom, konkurencija ima objektivno slabe uvjete za ozbiljniju ofenzivu.

Slične početne uvjete kao gore opisane nalazimo prije nekih 5-7 godina (odnosno u vrijeme ozbiljnijeg prodora ADSL-a u široki krug korisnika) u danas «zrelim» Internet zemljama. Ako fokus usmjerimo na manje zemlje, po konfiguraciji telekom trzista slične Hrvatskoj, Danska se nameće kao kao analogan primjer, gdje kompanija TDC, nekadašnji nacionalni telekom, apsolutno dominira tržištem, usprkos slobodnoj konkurenciji. Zbog takvog položaja na tržištu, TDC je dobrim dijelom iznesao politiku informatizacije društva koju je osmislila prethodna socijaldermokratska Vlada. Svidjalo se kome to ili ne, pred T-HT-om je, snagom realiteta, sličan zadatak u Hrvatskoj, sa vjerojanto sličnim posljedicama.

Usprkos deformiranoj situaciji na tržištu, neki dobri rezultati nisu izostali. Prema statistici OECD-a, danas je Danska zemlja s najvećom raširenošću širokopojasnog Interneta. Dostupnost je oko 98%, a stvarni broj priključaka 1.9 milijuna, odnosno 34.2 priključka na 100 stanovnika (2007). Usporedbe radi, projek za zemlje OECD-a je 18.8 priključaka na 100 stanovnika.

Medjutim, ako se pogleda malo detaljnije u statistiku, neke neugodne istine isplivavaju na površinu, a to je da danski potrošači skupo plaćaju svoje relativno spore priključke u odnosu na prosjek OECD-a. Situacija je posebno loša u smislu širine pojasa, gdje je Danska na 21. mjestu od 30 zemalja. Naime, prosječna ponudjena širina pojasa (download) u danskoj je 6.0 Mbit/s, što je ispod 50% od OECD prosjeka od 13.7 Mbit/s. Na primjer, Švedskoj je taj prosjek 21.2 Mbit/s, a u Francuskoj cijelih 44.2 Mbit/s. U Japanu je moguće kupiti privatni priključak od 1Gbit/s, dok je u Danskoj maksimum 20.5 Mbit/s.

I po cijenama, situacija je slično nepovoljna. Prosječna cijena priključka po Mbit/s (flat rate) u Danskoj je oko dvostruko veća nego u susjednima Norveškoj ili Njemačkoj, a šest puta veća nego u Japanu.

Jasno je da takva situacija relativno koči razvoj digitalnog gospodarstava u Danskoj. Veliki dio krivice za tu situaciju predbacje se neambicioznoj IT-politici sadasnje liberalne (!) Vlade koja, možda i nehotice, štiti de facto monopol kompanije TDC na danskom tržištu.

TDC drži oko 57% danskog tržišta širokopojasnog Interneta, a najbliži konkurent Cybercity jedva dostiže 10%. U takvim uvjetima, TDC nema motiv da smanjuje cijene i povećava kapacitet postojecih prikljucaka, čime se ugrožava cijela privreda i privatni korisnici. Naravno da je bespredmetno optuživati TDC za takvo ponašanje, koji na sve načine pokušava (bezuspješno) pobiti optužbe – krivica je na vladinim organima koji nisu ništa poduzeli da se situacija promjeni, iako je već dugo vremena jasno da nešto treba promijeniti.

Dakle, ako uz malo mašte preslikamo opisanu situaciju u Hrvatsku, za očekivati je da će HT-ov de facto monopol, bez obzira na postojanje «slobodne» konkurencije, neminovno dovesti do potencijalno fatalnih deformacija na tržištu širokopojasnog Interneta. Te deformacije će se očitovati u kronično (pre)visokim cijenama i kaskanjem za najsuvremenijim tehničkim rješenjima, a sve u cilju maksimizacije profita T-HT-a. Kakve će to posljedice imati za razvoj hrvatskog društva, ne treba niti nagadjati – šanse da se uskoči u jureći vlak razvoja biti će sve manje.

Jedini način da se spriječi takav nepovoljan razvoj i izbjegnu greške vidjene u drugim zemljama, jest da se proaktivnom i svjesnom politikom «prirodna» dominacija T-HT-a smanji na najmanju praktično moguću mjeru.

Komentari

U vezi ovoga i raznog i

U vezi ovoga i raznog i hrvatski specifičnosti ima puno toga.

Ali i slijedeće - u ovome i raznome dosljedno igramo strategijski tako da ih sve ili skoro sve pustimo ispred sebe, da se odmaknu i izigraju se, i onda malo pomalo ali ubitačno sigurno krećemo i stižemo ih i prestižemo. Ujedno ćemo tako malo pomalo pod kontrolu HT i ostale jako napredne i odmakle snage, sve su deblji, inertniji i zreliji za tretman, nemaju kuda.

Tako igraju iskusni igrači, što iz razloga jer drukčije ne ide što zbog iskustva i odabira pouzdanije strategije.

Tko je glasao

Kako oko telekomunikacija i

Kako oko telekomunikacija i interneta tako i oko svega, naj naj

Zbog naše klimatske raznovrsnosti imamo najviše i najraznovrsnija staništa
naši šahtovi se odavno 7x složnije i skuplji od bilo čijih a razvijaju se i rastu, dok naše razvojne službe broje više ljudi i napredovanja od ikoga a vodoopskrbne i odvodne mreže se raspadaju sve više i vodocrpilišta nestaju polako i odlaze u legendu

naši stadioni nisu diletantski, kao ni bolnice u blatu, to su rudnici napretka za bezbroj faza

naši savezi se regeneriraju bez problema istalno su trendu

naši instituti lete u nebo, u samo godinu dana 50 x više

a naše žene ...

Tko je glasao

Dakle, ako uz malo mašte

Dakle, ako uz malo mašte preslikamo opisanu situaciju u Hrvatsku, za očekivati je da će HT-ov de facto monopol, bez obzira na postojanje «slobodne» konkurencije, neminovno dovesti do potencijalno fatalnih deformacija na tržištu širokopojasnog Interneta. Te deformacije će se očitovati u kronično (pre)visokim cijenama i kaskanjem za najsuvremenijim tehničkim rješenjima, a sve u cilju maksimizacije profita T-HT-a.

O čemu pričaš? HT je uveo IPTV, među prvima u EU. ADSL 2+ će uskoro biti do svakog doma, brzina koliko treba.
Optika u svaku kuću je kratkoročni plan....

Dakle ne kužim o kakvom kaskanju za najsuvremenijim tehničkim rješenjima govoriš. Gledaj samo za uspredbu ameriku gdje dominira cable internet koji je lošije rješenje od ADSL-a (zbog koncepta shared bandwidtha).

Ali nakon svega, ostaje problem hrvatskih građana kojima internet jednostavno nije prioritet. Mobiteli i kladionice su mjesta gdje hrvati ostavljaju 10x više novaca nego što košta osnovni MAXadsl paket, koji je više nego dovoljan za surfati po internetu i konzumirati vijesti, plaćati online i komunicirati s državnom uporavom kroz servise kojih svaki dan ima sve više...

A nema te vlade niti deregularizacije tržišta koja će hrvata natjerati da odustane od 4 mobitela po kućanstvu i umjesto u kladionicu višak novaca uloži u internet priključak i svoje obrazovanje.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ali nakon svega, ostaje

Ali nakon svega, ostaje problem hrvatskih građana kojima internet jednostavno nije prioritet. Mobiteli i kladionice su mjesta gdje hrvati ostavljaju 10x više novaca nego što košta osnovni MAXadsl paket, koji je više nego dovoljan za surfati po internetu i konzumirati vijesti, plaćati online

donekle se slažem s gornjim (u stvari, većinom se slažem s gornjim)

i komunicirati s državnom uporavom kroz servise kojih svaki dan ima sve više...

ajde navedi neke od servisa koji su uvedeni u recimo posljednjih 7 dana?

(nema veze, ajde u recimo posljednja dva mjeseca ili tri ili pet?)

država je ta koja može dramatično utjecati na to koliko se koristi internet, nažalost, država ne koristi taj mehanizam i to je porazno, a to govori samo o nedostaku vizije i općem nerazumijevanju što je sve internet u mogućnosti napraviti za razvoj zemlje (svake, pa tako i naše)

Tko je glasao

Čitava poanta je u tome da

Čitava poanta je u tome da dokle god je jedan dominantan igrač na tržištu, tržište će se oblikovati po njegovim premisama (odnosno njegovog profita), a ne po premisama potreba društva. Nitko ne može prisiliti HT da ulaže u ovu ili onu tehnologij, ako to nije u interesu njihovog profita. I oni će to činiti, ali ne iz ljubavi prema Hrvatskoj i želji da se društvo razvije, nego da zarade što više. Primjer iz visoko razvijenog tržišta koji sam pokazao upravo to ilustrira.

Samo u uvjetima istinski ravnopravne konkurencije (tj. uz više podjednakih igrača) moguće je ostvariti optimum zadovoljenja potreba društva uz najniže moguće cijene.

The Observer

Tko je glasao

A tko može zabraniti bilo

A tko može zabraniti bilo kojem drugom poduzetniku da iskoristi kratkovidnost HT-a i zaradi osvajanjem tržišta koje HT nije pokrio? VIP npr, ima više nego dovoljno kapitala, svake godine izvuku 100 milijuna eura svojim dioničarima...

Primjer iz visoko razvijenog tržišta koji sam pokazao upravo to ilustrira.
Neprimjenjivo u bilo koju drugu državu osim tamo gdje se primjer odigrao. Za uspjeh nema globalnog pravila, moraš se prilagoditi tržištu. A sigurno da nije ista situacija u državi poput HR i Švicarskoj...

Niže je netko pisao što se dogodilo u Moskvi nakon agresivne deregulacije, to bi se otprilike dogodilo i kod nas...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Bijesu, hebo te VIP i 100

Bijesu, hebo te VIP i 100 milijuna EUR dioničarima svake godine! Pa što ćeš sada to pisati u svakom komentaru i tamo gdje ide i tamo gdje nema veze ni sa čim! Pročito sam taj komentar više puta.
Pa ako je tu nešto nezakonito, nazovi svoje u vlasti pa neka im sjednu na vrat i kazne ih kako spada! A ako je sve lege artis onda ne vidim u čemu je problem, osim što se možda nisu iskazali kao sponzor HDZ-a?

Tko je glasao

Point 100 milijuna eura

Point 100 milijuna eura dobiti je pokazatelj da VIP zarađuje jako dobro na tržištu koje je kakti pod monopolskom kontrolom T-HT-a, i da im je stvarno do novih tržišta i zarade, imaju više nego spremni kapital - dovoljno je samo da zadrže dobit i eto ti 100 milijuna eura godišnje za investicije...

a s 100 milijuna eura možeš vrlo brzo i napraviti potres na tržištu, tj. u HT slučaju zaobići njihovu infrastrukturu i nuditi svoje usluge neovisno... I nitko ih ne može spriječiti u tome...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

a s 100 milijuna eura


a s 100 milijuna eura možeš vrlo brzo i napraviti potres na tržištu, tj. u HT slučaju zaobići njihovu infrastrukturu i nuditi svoje usluge neovisno... I nitko ih ne može spriječiti u tome...

Infrastrukturu T-Coma nije nikako moguće zaobići jer nakon što dobiješ dozvolu da udjes u centralu od T-Coma (koju ti doticni moze i odbiti) i stavis svoju opremu i dalje T-Comu moras placati najam prostora u centrali te parice svakog korisnika koji je odlucio napustiti T-Com i postati tvoj korisnik. Spajanje centrala sa svojom infrastrukturom putem DTK i optike je sizifof posao koji ukljucuje borbu sa T-Comom, Agencijom za telekomunikacije te lokalnim samoupravama.

Tvoje silno lupetanje o VIP-u, 100 milijuna eura i potresu ne broadband trzistu nikako ne drzi vodu jer da bi se potpuno zaobisao T-Com, potpuno je izgraditi cjelokupnu vlastitu strukturu od dtk, centrala i parica do korisnika a to je u jednu ruku nemoguce (parice do postojecih korisnika) a u drugu bi trajalo godinama (parice do novih stambenih objekata) a to nikome ne pada na pamet . Sto se tice VIP-a, on je imao sansu kupiti Iskon ali nije uspio, a da krece od nule jednostavno ne moze jer nema tehnicko znanje niti ljudske resurse da tako nesto napravi, jer je jedno biti mobilni operater a drugo ISP.

Razlog naseg kasnjenja u koristenju broadbanda je u nekoliko razloga. Jedan je taj sto je pri privatizaciji Hrvatskih Telekomunikacija odabran Deutche Telekom, tvrtka koja u drzavnom vlasnistu i sama na domicilnom trzistu posluje iskoristavajuci monopolisticki polozaj te uzivajuci zakonsku zastitu u broadband pristupu. Upravo radi ovoga testiranje ADSL-a u T-Comu je trajalo oko 4 godine a i dan danas imamo vise cijene u odnosu na zapadne susjede. Drugi razlog je taj sto prilikom privatizacije Hrvatskih Telekomunikacija nije rijeseno pitanje DTK, odn. ostalo je u nekakvoj sivoj zoni, umjesto da je izdvojeno u zasebni subjekt gdje bi svi imali jednaki pristup a prihodi bi se iskoristavali za razvoj infrastrukture. Treci razlog je taj sto vlast nije iskoristila svoje pravo da kontrolira da li je T-Com odn. DT izvrsavao svoje obveze u pogledu obaveznih ulaganja u razvoj infrastrukture i edukaciju svojih djelatnika. Drugi i treci razlog su vrlo kljucni za razvoj broadbanda u Hrvatskoj jer imamo neodgovarajucu infrastrukturu, odn. kvaliteta parica je dosta losa te kod dosta korisnika implementacija triple play usluga lose prolazi jer korisnicima jednostavno ne funkcionira (itekako u oci udaraju naslovi o tome kako Slovenski telekom uvodi optiku do 50 000 domacinstava). Cetvrti razlog je taj sto je privatizacijom Hrvatskih Telekomunikacija zasticen njihov monopol u fiksnoj telefoniji do 2003. godine ond. time je sprijeceno otpetljavanje ULL-a i cementiran razvoj alternativnih broadband operatera.

I da, hrvatski nacionalni interes nije visoki profit T-Coma i njegovih 200 000 dionicara vec razvijena infrastruktura i niske cijene koristenja usluge.

Tko je glasao

Bijesu, ne znam točne

Bijesu, ne znam točne brojeve, ali sam siguran da preko 99% od tih 100 mil EUR profita dolazi iz VIP-ove djelatnosti GSM providera a ne internet providera.

VIP je konkurent T-Mobileu (istina, u vlasništvu T-HT-a) a nitko ne kaže da je na području GSM komunikacija monopol. Ovdje smo govorili o broadband internetu

Tko je glasao

Slažem se, moj point je bio

Slažem se, moj point je bio da je VIP kao telekomunikacijska tvrtka mogao se razvijati i u broadband segmentu. Nitko ih u tome ne spriječava, a imaju i potrebnu koncesiju....

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Logika kapitala je da ide

Logika kapitala je da ide tamo gdje ce se bolje oploditi. Da VIP (ili bilo tko drugi) vidi realnu sansu da mu se daljnje ulaganje u Hrvatskoj isplati, to bi svakako ucinio. Vjerojatno su dosli do zakljucka da za njih ima boljih trzista od Hrvatskog. Jedan od vaznih razloga za to sigurno je upravo stanje konkurencije u Hrvatskoj, koja stjecajem pocetne prednosti ili neceg drugog pogoduje T-HT-u.

A rezultat je da se dominacija T-HT-a nastavlja i vjerojatno povecava. Drzava bi to trebala regulirati i sprijeciti pojavu de-facto monopola.

The Observer

Tko je glasao

Logika kapitala je da ide

Logika kapitala je da ide tamo gdje ce se bolje oploditi. Da VIP (ili bilo tko drugi) vidi realnu sansu da mu se daljnje ulaganje u Hrvatskoj isplati, to bi svakako ucinio.

Istina.
I sad ti sugeriraš da bi država trebala umiliti VIP da im hrvatsko tržište postane milo. Pa takav poduzetnik svatko može biti, država te umili, tj. OSIGURA veliki profit i ti si onda "poduzetnik" koji se kao bori na tržištu. Svašta...

A rezultat je da se dominacija T-HT-a nastavlja i vjerojatno povecava. Drzava bi to trebala regulirati i sprijeciti pojavu de-facto monopola.

T-HT svake godine ima sve manje tržišta, i fixne telefonije i mobitela a i internet tržište je izloženo velikoj konkurenciji, pogotovo u posloovnom segmentu.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

I sad ti sugeriraš da bi

I sad ti sugeriraš da bi država trebala umiliti VIP da im hrvatsko tržište postane milo. Pa takav poduzetnik svatko može biti, država te umili, tj. OSIGURA veliki profit i ti si onda "poduzetnik" koji se kao bori na tržištu

Ne u tom smislu kako ti to prikazuješ, jer VIP očigledno već ima dobar profit s onim čime se bavi u Hrvatskoj. Ali problem je što VIP odnosi 100 mil. EURA ( to su (pre)platili hrvatski gradjani) umjesto da ulaže u infrastrukturu u Hrvatskoj. Država bi se trebala brinuti da se ostvare uvjeti da VIPu ili bilo kome drugom ulaganje nu Hrvatskoj bude jednako atraktivno kao i T-HT-u, što u ovom slučaju očigledno nije.

T-HT svake godine ima sve manje tržišta, i fixne telefonije i mobitela a i internet tržište je izloženo velikoj konkurenciji, pogotovo u posloovnom segmentu.

Ako je tako kako kažeš, to je samo dobro i taj trend treba oštro ubrzati odgovarajućom politikom, na korist potrošača i čitavog društva.

The Observer

Tko je glasao

A što ćeš kada tu nikako

A što ćeš kada tu nikako nije mogao zgurati "Zorana Zmijske Oči Milanovića"

Tko je glasao

Promatramo stvari od danas

Promatramo stvari od danas prema budućnosti. Ne zanima me niti špekuliram oko toga da li je to što se do sada desilo dobro ili loše.

Radi se jednostavno o tome da će trajna dominacija T-HT-a rezultirati stanjem koje će biti optimalno za T-HT a ne za potrošače i državu. To je istina i nikakve specifičnosti tržišta to ne mogu promijeniti.

Zato bi država trebala aktivno raditi aktivno na tome da se stvori tržište s dva-tri podjednaka providera, što bi kroz fair natjecanje povećalo šanse za nižim cjenama i boljom ponudom. Osiguranje zakonskog okvira u datim okolnostima očigledno nije dovoljno da bi se to desilo samo od sebe.

The Observer

Tko je glasao

Osim sto bi kod nas drzava

Osim sto bi kod nas drzava financirala sanaciju da bi uopce mogla privatizirat telekom, tako da smo jos doista dobro prosli.

Tko je glasao

I kad u dogledno vrijeme

I kad u dogledno vrijeme Hrvatska postane nazadna zemlja, ako to već i nije, bar što se tiće visoke tehnologije u informatičkoj industriji, u kojoj je najbitniji element stručnjak, a ne neki skupi pogon u kojeg se treba ulagati milijune, opet će se naći neki mudraci da propovjedaju (uostalom ima toga i na ovom siteu) kako je svjetska ekonomije takva i takva, na zapadu nije ništa bolje.... i slične gluposti.

Ovo je primjer kako se za nečiji džep uništava budučnost, priznajem legalno je, ali nije razvojno. Što želim reči je da treba senzualiziati i informirati javnost da vidi moguče posljedice nekih poteza, a ne kad postane kasno kriviti nekoga da je odgovoran za nastalu situaciju. Ne da ne podržavam da odgovorni snose krivnju, baš naprotiv, ali teško je neukom objasniti kako je do toga došlo i tu se stvara prostor za manipulaciju (koju trenutno drivo vješto koristi).

Tko je glasao

Nisam čuo da naša Vlada

Nisam čuo da naša Vlada predviđa nikakav kvantni skok na ovom planu, kao što je to slučaj s pravosuđem, što smo nedavno utvrdili i raspravili. I došli do spoznaje: s 'kvantnim skokom' ili bez njega - svejedno, ne mijenja ništa na stvari. Dakle, za očekivati je upravo ovo što predviđaš. Nažalost, bilo bi čudo da je drugačije.

ragusa

Tko je glasao

kako ne, nastaviti će se

kako ne, nastaviti će se subvencioniranje dovođenja ADSL-a u mjesta gdje komercijalno nije isplativo. I naravno da se neće ponuditi niti VIP, niti Metronet niti B-Net, već će država natjerati HT (u kojemu više nema 49%) da dovede broadband tim jadnim ljudima koje su svi zaboravili...

I ne znam što više očekuješ? Možemo naravno napraviti samodoprinos ako želiš na stari socijalistički način utjecati na ravnomjerni razvoj države...

I u prvih 4 godine mandata, vlada je puno radila na ravnomjernom razvoju, vidi ovdje dokaze

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Otvorio sam ovo što si

Otvorio sam ovo što si preporučio da pogledam, a radi se o stranici HDZ-a. Tekst je po županijama, pa sam otvorio svoju (Dubrovačko-neretvansku). Vrtim onako nasumce da vidim što je sve HDZ (ne Vlada, nego HDZ!) našim novcem napravio. Bolje da ne komentiram puno. Umjesto toga citirat ću sam veliki naslov s 32. stranice toga materijala:

VRATILI SMO POVJERENJE U HRVATSKO PRAVOSUĐE

Valjda je Bog tako htio da se zaustavim baš na toj stranici, a u svom prethodnom komentaru spomenuo sam pravosuđe.

Možemo naravno napraviti samodoprinos ako želiš na stari socijalistički način utjecati na ravnomjerni razvoj države...

Ideja ti uopće nije loša! S obzirom kako 'ravnomjerno' HDZ putem Vlade razvija Hrvatsku - 'svome' šakom i kapom, a ostalima mrvice.

Nego, zar nisi bio otišao? Tko je opet pustio tvoga duha iz boce?

ragusa

Tko je glasao

Ht-ov monopol dobeo se

Ht-ov monopol dobeo se isplati nekolicini visokopozicioniranih pojedinaca koji se bogate tako da pelješe nas. .se odnosi na cijene bankovnih usluga, cijene struje itd. Zato se ljubomorno čuva monopol. Po onoj: iza nas potop.

Tko je glasao

Mogu navesti iskustvo Rusije

Mogu navesti iskustvo Rusije o kojoj imam prilicno kvalitetne informacije;
Pocetkom devedesetih i onog vremena " divljeg kapitalizma " Rusi su liberalizirali telekomunikacije i
u roku od godinu dana u samoj Moskvi registiralo nekoliko stotina providera fiksne telefonije/ISP.

Sve je bilo divno i krasno dok su bili dovoljni kapaciteti preostali iz SSSR-a i dok se infrastruktura donekle odrzavala sama od sebe, ali je ubrzo cijeli sustav bio na granici totalnog sloma - posebno van velikih gradova izvan kojih se nikome nije isplatilo ulagati.

Sredivanjem stanaja sto pravno sto politicki, preko noci je nestala velika vecina " novostvorenih " providera i opet se pojavilo par velikih igraca kojima je trebalo uzasno puno novca i truda da ponovno unormale sustav, a drzava je upravo zbog prethodnih iskustava postavila prilicno jasna pravila igre koja mogu izdrzati samo najveci i najjaci.

Uzevsi u obzir kakvo je kod nas stanje po pitanju snage drzave da dovede u red neposlusne, jos smo i jako dobro prosli. Ilustracije radi, zivim u zapadnom dijelu Zagreba u naselju s 50 000 stanovnika i meni je kao ADSL provider dostupan iskljucivo T-Com, a gdje su silni drugi provideri koji se toliko agresivno reklamiraju ?

Tko je glasao

Ti si stvarno glup

Ti si stvarno glup dirigentu. I isfrustriran što više ne možeš na jeftine kave i ručkove u Sabor, pa pišeš ovakve komentare.

Ajde molim te NABROJI te visokopozicionirane pojedince koji se bogate na HT-ovom monopolu (koji btw uopće ne postoji, ali ajde kad ga ti već zoveš monopolom i ja ču koristiti taj pojam).

mislim si, čovjek je završio škole, fakultete, načitan i dajem dojam normalane osobe zdravog razuma i inteligencije.
Ali nije tako, to je samo varka. U slučaju Cerovca adi se o jednom velikom ograničenom i isfrustriranom fahidiotu koji se razumije u glazbu a sve ostalo mu je toliko strano da u tome vidiš samo kriminal...Jadno

I naravno da nam država ima problema kad je većina akademski obrazovanih građana s istim problemom kao i ti. I kako bi nas onda oni obrazovali za nove izazove, poveli u novo vrijeme ili što već od obrazovanih građana država očekuje...

Zato se ljubomorno čuva monopol.
Tko čuva monopol i kako u državi koja je članica WTO-a, korak pred NATO-om i ide prema EU.
Daj mi molim te objasni kako se u takvoj državi "čuva monopol". Ajde korak po korak, za sve industrije u kojoj si ti detektirao da imamo monopol. Hvala puno na edukaciji, profesore.

p.s. isprika svima što opet komentiram, ali ovakvi fahidioti me izbace iz takta i moram se javiti.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci