Tagovi

Poezija i profit

Barem jednom godišnje nas se obavijesti kako se u Hrvatskoj malo čita, kako građani Hrvatske malo čitaju i kupuju knjige. Onda ispadne da manje od pola stanovnika pročita barem jednu knjigu godišnje. Pa onih koji čitaju u prosjeku berem jednu knjigu mjesečno ispadne po nekim istraživanjima oko 10%.
Od tog broja oduzmimo one koji čitaju stručne knjige, publicistiku raznu pa za beletristiku ostane još manji udio redovitih čitatelja, a i od tih veliki dio odlazi na prozu.
Koliko onda ostane onih koji čitaju poeziju? Koliko ih redovito čita poeziju? Barem jednu zbirku mjesečno.
Sigurno bi došli do vrlo malog broja, a i onda ako oduzmemo sve one koji čitaju poeziju jer su s njom profesionalno povezani, bilo da su izdavači, književni kritičari, urednici u časopisima, prevoditelji, profesori koji predaju književnost, sami pjesnici...
Koliko ih ostane? Koliko ostane onih koji čitaju poeziju iz čistog užitka čitanja poezije?

A nije ni čudo da onda nemamo pjesničke superstare kod nas. Da nisu bogati, slavni i poznati. Da ne prodaju svoje knjige u velikim nakladama. Da ih se ne pita za mišljenje o svakoj gluposti koja padne novinaru na pamet.

Rješenje je da poezija postane TRŽIŠNA KATEGORIJA, da se oko nje počmu vrtiti ozbiljni novci. Kad pogledamo druge umjetnosti one su važne jer je tržište reklo da su važne, da donose vellik novac pojedincima.
A kakve novce donosi poezija? Ne možeš je kao slike izlagati u muzejima ili u držati u sefu dok joj ne poraste vrijednost. Teško ćeš naplatiti ZAMP za slušanje poezije, slabo se nju da prodati za uglazbljivanje. Po pjesmama se ne rade predlošci za igrane filmove, ne prerađuje ih se za kazalište ili film. Ne isplati se recitirati poeziju na stadionima. Kako napuniti arenu ljubiteljima slobodnog stiha i koliko bi se piva prodalo slušačima Puškinovih stihova?
Pjesma nije muzej ili neki spomenik pa da političari na nju mogu potrošiti milijune, uzeti provizije i tvrditi da su napravili nešto važno za kulturu. Bogati snobovi slabo skupljaju zbirke poezije, poezija nije opera pa da dolaziš na nju pokazati svoju novu i mlađu ženu u njenoj novoj i skupjoj bundi.

Ukratko, oko poezije se ne vrte veliki novci. Slaba je zarada pa onda i slaba motivacija za čitanje. Nema sredstava za markentiške akcije koje bi povećale prodaju poezije i donijele pare onima što investiraju u poeziju. Sve je to pokazatelj da poezija ne djeluje na tržišnim osnovama i da u nju moramo uvesti tržišne kriterije da bi i ona zadobila važnije mjesto u javnosti i kulturi.
Novac privlači kvalitetu, a kvaliteta novac.

Moje je rješenje jest da se napravi biznis s čitanjem poezije. To bi bio najbolji poticaj za razvoj poetske misli. Želim postati poduzetnik u poeziji. Profesionalni čitatelj, da mogu od čitanja zarađivati, ostvariti značajan profit i tome zaintrigirati ljude. Gdje ima para ima i kvalitete, zer ne?
Kad drugi vide da je čitanje poezije isplativo onda će se i drugi okušati u čitanju što će potaknuti zanimanje za poeziju i donijeti novac koji donosi i kreativnost, slavu i nadahnuće.

Zato sam odlučio spojiti dvije stvari koje volim, novac i čitanje i postati poduzetnik u čitanju.
Ideja je ta da se omogući svima koji vole i poštuju pjesničku riječ, a nemaju vremena za čitanje, da za male novce naruče da poeziju umjesto njih čita netko drugi. Tako se ljudi mogu osjećati kulturno uzdignuto bez da troše vrijeme na čitanje.

Pjesme čitam po cijeni već od 2 kune, zbirke pjesma već od 10 kuna.
U ponudi za ovaj tjedan imam poeziju Ane Ahmatove, Danijela Dragojevića, Branka Čegeca i Cesara Pavesea.

Pjesme koje želite da pročitam za vas možete naručiti tako da mi nazive pjesama i zbirki poezije pošaljete na mail: thepoetryreadingmarket@gmail.com, komentarom na blogu "tržište poezije" ili u komentarom na facebook grupi "Ništa 2012."

Novac možete uplatiti na moj broj računa 2340009-3212047317 u Privrednoj banci Zagreb ili mi novce pošaljite u plavoj kuverti na adresu:
Jerko Gregov
Gregov dvor 16
23273 Preko

Za detalje i daljnje uspjehe ovog poduzetničkog pothvata posjetite:
http://trzistepoezije.blog.hr/

Komentari

Magarče, imam jedno pitanje i

Magarče, imam jedno pitanje i jednu bojazan.

Pitanje: da li pružaš i uslugu čitanja haiku poezije, poglavito zbog toga jer je Hrvatska haiku velesila, odma' iza Japana? Nisam stručan, ali haiku pjesme su drugačije od konvecionalnih i vjerojatno zahtijevaju drugačiji pristup, što opet zahtijeva i posebnu obuku... ne znam da li bi zapravo smio neovlašteno čitati haiku pjesme, što kaže struka?

Bojazan: s obzirom na to da si ti zasad jedini koji pruža uslugu čitanja poezije, strah me da ćeš monopolizirati tržište i time ostvariti ekstraprofite, to jest da ćeš povrijediti članak 13. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji kaže:

Zabranjena je svaka zlouporaba vladajućeg položaja jednog ili više poduzetnika na mjerodavnom tržištu, a osobito:
1. izravno ili neizravno nametanje nepravednih kupovnih ili prodajnih cijena, odnosno drugih nepravednih trgovinskih uvjeta...

'Oćeš se sam prijavit' Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja il' da te ja? :-)

P.S. Danas sam malom za lektiru posudio Zbirku pjesama Dobriše Cesarića. Ponudio bih ti da je pročitaš, ali recesija je, Linić je napravio nove genijalne uštede u proračunu tako što ga je povećao za 100 mil i povećao poreze i namete, a veći proračun negativno utječe na moju potrošnju, pa će mali ipak to čitati sam. Sorry... :-(

Tko je glasao

vidiš vidiš, moglo bi se

vidiš vidiš, moglo bi se dignuti para ne lektirama. treba se roditeljima reklamirati. najbolje za vašu djecu, vrhinska usluga čitanja.
što se tiče monopola, sigurno je da će doći velika kkonkurencija kad vide koje su pare u igri. samo se bojim da ne uvezu jeftine čitatelje iz kine. oni ne mogu kvalitetno čitati.

za haiku će se organizirati poseban tečaj.

što se tiče linića, ja već govorio o obratnologiji. štedi kroz potrošnju, populizmom protiv populizma, s problemimase treba uhvatiti u koštac u australiji.
i zato živili visoki porezi i jaka država i jaka birokracija!

Tko je glasao

Novo u ponudi! Poezija s pogledom!

http://trzistepoezije.blog.hr/2014/03/1631746083/poezija-nad-krovovima-a...

P.S: a ja sam tupav pa ne znam staviti sliku i komentar. kako se to radi.

Tko je glasao

druže magarče,

ne šljaka pozdrav iz Like za FB, error

Tko je glasao

Evo nečega

ja sam i dalje tupav, ali nema veze neću se više gnjaviti slikicama ionako mi je lakše s linkovima.

http://trzistepoezije.blog.hr/

Tko je glasao
Tko je glasao

nula bodova

nula bodova

Tko je glasao

kazimir maljević

skoro pa pun pogodak

Tko je glasao

Znači Lika i FB ne idu skupa

Znači Lika i FB ne idu skupa s pozdravima. :)

Tko je glasao

nije iz Like nego Sviđa mi se

ali svejedno
neiđe na FB

Tko je glasao

i ne samo to

ne uspjeva mise logirati

(nešto veli o malim i velikim slovima, a ti znaš da ja samo brojkama računam)

Tko je glasao

Malo poezije

Oj krmačo ajde se oprasi

da se Baja duga otarasi.

Šara moja i četvero mali

zimus su mi u šumi

propali.

....znači, otpieva li netko u bećarcu, hoću zaradu, tantijeme ; )))

sve dobro...

Tko je glasao

e malo si se prešo. ovo je

e malo si se prešo. ovo je biznis sa čitanjem poezije a ne s pisanjem poezije, ovdje se zarađuje na čitanju, a pošto sam pročitao ovu tvoju predivnu pjesmu sad mi lijepo plati. upute su ti gore u dnevniku napisane. :P

ovo moje je poticaj da malo šutimo i čitamo, slušamo druge, da iz buke izaberemo ono što vrijedi. previše je buke svak ima neku metaforu i rimu. nakraju od pustih pjesnika više nema koga da čita pjesme.

Tko je glasao

wellnws pojezište - jer ste vi to zaslužili

čitanost raste navikom od malena
ako odmah nisi vudren na to
nekad se kupovalo western romane i ljubiće na kiosku
danas to uopće neide
tematski wellnesi, teretane, saune, bazeni - detsit

Tko je glasao

hehe

ima san "Laso" romana toliko, da bi sve splićine apartmane moga pokrit kad kreči :D
profesor

Tko je glasao

"pisani romani", koji dobar žanrovski naziv

...Timothy Tatcher (Nenad Brixy) i Doc Holiday a u pozadini u dimu baruta se čuje Slade a frend iz susjedstva pizdi da su Sweetovci bolji
...da bi se sljedeće godine složili da je Pink Floyd najbolji,
pa ondak nešto drugo novo sljedeće...

Tko je glasao

Kako smiješ spomenuti samo

Kako smiješ spomenuti samo Doca Holidaya, a ne kažeš da pored njega stoji Wyatt Earp, kojemu se još dimi buntline special 38, dok mu je kolt na drugom boku prokleto nisko?

Tko je glasao

jer je Wyatt tako dosadan!

Doc je pravi komad, vjeruj mi na riječ.......

Tko je glasao

Ama kako možeš tako nešto

Ama kako možeš tako nešto reći? A njegove čelično plave oči, ledene kao glečeri Montane?

Tko je glasao

....a ti si se pa naš´o biti

....a ti si se pa naš´o biti kvalificiraniji od jedne ženske za procjenu revolveraških macho
kvaliteta ?
Žemske znaju, muški veze o tak´im stvarima nemaju...

Tko je glasao

nije dovoljno!

znaš iz pjesmarice naših baka: od sad više nikad neću, ja u oku tražit sreću, jer svako oko je varavo, bilo ono smeđe, crno, plavo......

Tko je glasao

to je idealno za drugi prođekt, internacionalni kafić

"Laso kuća InMocca"

to je apsolutni hit u centru tvoga grada - sve ih sačuvaj, svi zidovi će biti inkartani njima, svaki će biti dostupan - jako visoke stolice, malo manje, niski tronošci....pa i po podu Totalni hit - okoliš: štala sa konjima i kočijom....jer je malo dalje ograda za pokušaj jahanja divljih konja

Tko je glasao

i sad se puno čita i piše ako

i sad se puno čita i piše ako ćemo pravo, komentari na fesjbuku i raznim forumima, stalno se nešto čitucka i gleda po mobitelima, na proizvodima.
stvar je u tome što se čita i kako.
ako se nešto doživljava kao bezvrijedno, ako se ne stavlja pažnju na to onda ljude neće biti ni briga.

a evo govore nam da škole treba prilagoditi potrebama tržišta. pa kakva je sudbina poezije u obrazovnom sstavu ako je ne pretvorimo u tržišnu kategoriju. na kraju će je izbaciti iz nastave.

Tko je glasao

...bez dopune zakona...

...ćeš slabi profit ostvariti.
Zato zatraži da se u:
ZAKON
O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI
I. OPĆE ODREDBE
......
Članak 4.
(1) Ciljevi odgoja i obrazovanja u školskim ustanovama su:
1. osigurati sustavan način poučavanja učenika, poticati i unapređivati njihov intelektualni, tjelesni,
estetski, društveni, moralni i duhovni razvoj u skladu s njihovim sposobnostima i sklonostima,
...ubaci dopuna:

1.1. Obavezati sve sudionike u nastavnom procesu da dnevno pročitaju bar jednu poetsku jedinicu nastalu kroz povijest uljudbe naše domovine ili ranijih naših domovina.
1.2. U nemogućnosti da ispune obavezu čitanja bar jedne poetske jedinice dnevno, sudionicima nastavnog procesa je dozvoljeno da se koriste uslugom za to (u Preku, ako je moguće op. Indian) registriranih servisa.

Tko je glasao

to bi bilo kao neko javno

to bi bilo kao neko javno privatno partnerstvo.

Tko je glasao

kao

tinejdžer sam pokrenuo startup, malu tvrtku koja je proizvodila naljepnice za šampone, regeneratore, domestose i ostale wc potrepštine na kojima je bila tiskana poezija i kratke priče. ciljao sam na nišno tržište onih koji čitaju dok seru. nažalost, taman kad sam pokrenuo proizvodnju počela je era smartfona i danas je seratorima-čitateljima sve dostupno na wc školjki. Prije se čitalo šta ti dođe pod ruku, a to su bile upravo bočice higijenskih i inih proizvoda.

samodijagnosticirao sam da iz tog poduzetničkog neuspjeha proizlazi moja netrpeljivost prema slobodnom tržištu. čak i na wc-u sam uspio zasrati.

inače, imam jednu zamolbu za tebe magarče, oću da mi gendinim glasom, u sebi naravno, pročitaš par kratkih stihova koje ću pustit ženi kao zakašnjelu romantičnu gestu za valentinovo. bio sam na putu u njemačkoj pa sam bio spriječen ranije nešto napraviti.

evo stihova:
mala moja brzo mi se svuci,
od vrankvurta držim ga u ruci.

i kake su ti ovo reptilske fore sa adresom? jerko gregov, a živiš u gregovom dvoru? pa to je ko da si rokfeler i živiš na rokfeler plazi u njujorku. pod hitno taj dvor treba nazvat po nekom prvoborcu, ili barem po šušku. gojku.

Tko je glasao

i ja sam mladost potratio na

i ja sam mladost potratio na čitanje onoga što piše na bočicama tubicama i sličnom.
najviše me se dojmio natpis na pilećoj pašteti. "ne sadrži svinjetinu". zabavno je bilo i čitati prijevode na srpski i na hrvatski i koliko se ova dva jezika u biti razlikuju.

lirsku minijaturu pročitah, pare pošalji u plavoj kuverti.

jedna birokratkinja kad je čula na moju adresu je stala čudno pogledala i pitala. "pa što vi živite u dvorcu?" bah, nije baš dvorac iako kuća ima dosta godina i zidovi su debeli metar.
rokefeler će biti ništa za mene kad se obogatim na čitanju. dejvid ajk će morati smislitijoš jednu dodatnu teoriju urote.

Tko je glasao

Meni je najzabavnija bila...

"dječja pašteta" :P

Inače, ovi koji imaju svoje dvore, morali bi raditi pro bono. Razmislit ću ja još o onoj plavoj kuverti...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

dvore treba i održavati, a za

dvore treba i održavati, a za to su tu plave kuverte.

Tko je glasao

Jutro je pametnije od vjećeri

Nakon okrjepljujučeg sna, pala mi je na pamet genijalna ideja - osnivanje Agencije za promiđbu pojezije! Mislim da bi se odlićno uklopila u postoječe agencije i njihove agencijske prakse.

Kratki prođekt plan - ti ćitaš, libzard piše, animiramo ekipu s potrjebama, ja sam, normalno, ravnateljica. Libzarda nagovorimo da piše u dijalektu (a možeš i ti ćitati u dijalektu, u sebi), što nam pak garantira EU fondove za kulturu. Sve to bogato sufinancira Ministarstvo kulture, a Zlatarica na kraju mandata završi u Briselu kao posebni EU izaslanik za promiđbu zavićajne pojezije.

Mislim da prođekt ne može falit!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

projekt je odličan ali moramo

projekt je odličan ali moramo ga outsourcati kao i čistačice. znači financira nas država i eu a mi glumimo poduzetnike.

ali dok ne dođe do toga, fokusirati ću se na čisto tržišne odnose i plave kuverte. :)

Tko je glasao

Plave koverte i financiranje

Plave koverte i financiranje države nisu spojive s mojom pjesničkom dušom koja nesputana duha leprša na slobodnom tržištu.

Ne mogu surađivati na projektu i pisati pjesme tako da mi neko nametne lance utilitarne umjetnost socijalizma...

:-D

Tko je glasao

MAGARČE, MOJ MILI

MAGARČE, MOJ MILI DRUŽE

Magarče moj mili druže
Pošteni plan kreirao nisi
Al' želiš od ljudi pažnju
I novce da ti pruže
Da ne budeš na državnoj sisi.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

O zvuci nebeski, o muze stare
Ti bi tržišne novčiće pobr'o
K'o da leže na kamenoj cesti
Profitir'o bi i uzimao pare
Čitajuć' pjesme za opće dobro.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

Slaba zarada je kažeš pa je tada
I za čitanje motivacija mala
Spominješ ZAMP i potpore crne
Zbog takvih nam ideja do sada
Sve propalo i ekonomija stala.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

Stoga poslušaj Libzardov savjet
Na tržištu kupac je gazda
Od pjesama stvoriti brand
Mora biti tvoj sveti zavjet
I slijedit ga treba vazda.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

Čitanje snimi pa ljud'ma pošalji
Il' čitaj u divnom ambijentu
Nek potoci pića i riječi poteku
Nek udare ih mirisi i poetični malji
Nek uživaju u tom momentu.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

Kad ponudiš vrijednost za pare
A to nikako neće biti lako
Poduzetnik pravi biti
(Ne treba slušat' fukare)
To zaista ne može sva'ko.

Socijalizam nas kosi,
Đavo nek ga nosi.

Tko je glasao

sjanja pjesma, a sada kad sam

sjanja pjesma, a sada kad sam je pročitao izvoli patiti 2 kune.

libzarde libzarde, pa ti širiš pesimizam i antipoduzetničku klimu. nastaviš li tako tužiti ću te n. bakiću. :P

mi poduzetnici smo ti koji stvaramo tržište i prelazimo barijere, stvaramo nove vrijednosti. mi imamo snagu i hrabrost, a drugi nek nam se samo smiju, tržište je na našoj strani.

Tko je glasao

sjanja pjesma, a sada kad sam

sjanja pjesma, a sada kad sam je pročitao izvoli patiti 2 kune.

Magarče, ti mi više dođeš kao javno poduzeće i parafiskalni namet, nego kao poduzetnik na tržištu. Ne možeš naplatiti uslugu koju nisam tražio, to samo može država i muljatori iz sfere "javnog".

libzarde libzarde, pa ti širiš pesimizam i antipoduzetničku klimu. nastaviš li tako tužiti ću te n. bakiću. :P

Dovraga, moja umjetnost je neshvaćena. Ćutim veliku bol. Ukoliko nastaviš s takvim neutemeljenim kritikama mojih pjesama, otići ću u ministarstvo kulture tražit' potpore da to lakše prebrodim ;-)

Tko je glasao

baj d vej, kad smo kod knjiga

baj d vej, kad smo kod knjiga i čitanja u moju domovinu uskoro dolazi bibliobus.

Ugljan dobiva prvi otočni bibliobus
http://www.ezadar.hr/clanak/ugljan-dobiva-prvi-otocni-bibliobus

Tko je glasao

Bravo i lajk!

Bravo i lajk!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ovi iz gradske i inače rade

ovi iz gradske i inače rade odlične stvari. kad se priča o javnom sektoru i kako radi i kako se troše naši novci oni bi morali biti pokazivani kao pozitivan primjer. već godinama imaju biblobus koji obilazi sela u zd zaleđu.

za razliku od urbanih snobova koji se samo izruguju vlajima i drže predavanja kako su neobrazovani i nekulturni, ovi iz gradske knjižnice dolaze u ta sela i donose im knjige donose i kulturu u čitanost.

Tko je glasao

GKZ

Gradska knjižnica Zadar nikako ne može raditi odlične stvari budući su javni sektor, a zna se čemu on služi! :))

Tko je glasao

naravno da se zna. ali možda

naravno da se zna. ali možda je bolje i šutjeti o tome da ne bi došli "popravljači".
pogotovo veliki popravljač prosvjete, kuture, znanosti i sporta. obećao je isušiti močvaru sporta, a on isušuje močvaru i sporta i prosvjete i znanosti i kulture.

jer svi mo koji smo išli u školu znamo da su močvare bogate životom, bioraznolikošću, one važna staništa za mnoge biljne i životinjske vrste, mjesto u kojem obitavaju i mnoge rijetke ptice.
a naš jovanović "isušitelj močvara" radi uspješno svoj posao, isušuje sve i svugdje.
života je sve manje, raznolikosti je sve manje, a i one rijetke i zaštićene ptice lagano putuju u toplije krajeve. kad se sve isuši imati ćemo jednu lijejpu pistinju, a ni pustinja nije bez života. tamo dobro napreduju balegari.

Tko je glasao

čitači...

Kad se kaže "čitanje poezije", mene odmah asocira na Bukowskog i na scene prepunih dvorana... eto, njegove su zarađivale...

Inače, mislim da bi tvoj projekt zaslužio i državnu potporu (Ministarstvo kulture je upravo otvorilo natječaj za projekte u 2014.) - kako se često barata podatkom "pročitano po glavi", a budući da imaš jednu (ok, dvije) glave - ti bi mogao izdići naš nacionalni prosjek na neke zlatne grane. Time bi nam skočio rejting u svijetu a LIBOR pao za barem dva boda, što bi značajno pomoglo rastu našeg BDP-a. Stoga mislim da i država treba uskočiti, dati ti popis knjiga i krenuti s uplatama.

Tko je glasao

a koliko bi mladih ljudi

a koliko bi mladih ljudi mogli zaposliti da čitaju poeziju umjesto da bezveze čuče na zavodu za zapošljavanje.
a za one koji slabo čitaju mogli bi dati stručno usavršavanje u čitanju. pa neka čitaju poeziju godinu dana za 1600 kn.

Tko je glasao

Imam osjećaj da je poezija

Imam osjećaj da je poezija kod nas sve raširenija , a i pisanje knjiga je postalo IN. Kompjutorizacija društva je dovela do jedne prednosti sada svatko može napisati knjigu i za stvarno malo novaca je dati u nakladu.

Malo čitam , jer previše pisaca piše po nekom svom diktatu i ne otvore srce, a ovu drugu vrstu književnosti tipa Nives Celzijus izbjegavam. Imam osjećaj mnogo puta da ljudi imaju kočnicu kod nas u književnosti , a to je vrlo loše za dobro djelo.

Pravi pisci čak i kod Staljina su bili revolucionarni (za jednog pisca kojeg je Staljina nazvao krvolokom KBG pitao da ga ubiju ili u Gulag, a Staljin će pustite ga iskren je neka živi u oblacima :)...) , a kod nas ljudi se boje reakcije i kritike...

Što se tiče ove akcije , a nisam pobornik ovoga , ali čestitati ću ti ako uspiješ čak ako treba neka manja pomoć financijska pomoći ću... Nekako smatram da knjiga ne smije postati prvenstveno zarada , jer tada ode sve kvragu.

Justice for all !

Tko je glasao

svi pišu, nitko ne čuje :)

Nisu tu kompjuteri ništa puno promijenili. I prije su svi imali olovke i papir ili pisaću mašinu, a šapirografirat si mogao i u svom - preduzeću neku manju nakladicu...

Ne brini, nema neke velike zarade u knjigama... :) Osim @magarca koji će postati prvi "čitatelj koji zarađuje" (neki pandan Džirlo-devojci)...

Tko je glasao

Onda će dobiti plusić , pa

Onda će dobiti plusić , pa neka čita :)

Justice for all !

Tko je glasao

pa nije problem u pisanju već

pa nije problem u pisanju već u čitanju, zato sm ja tu da pomognem. eto ti malo čitaš a za samo 10 kn mogu pročitati knjigu za tebe. meni pare a tebi osjećaj načitanosti i kulturne uzdignutosti.

što se tiče pomoći, ne treba pomoć. nije ovo humanitarna akcija ovo je snaga tržišta na djelu. milijuni će se stvoriti poezija profitirati od puštanja stihova u promet.
pa kad krene, pa stvorimo veletrgovce stihovima, pa burza čitanja.

amo se bojim da kod nas čitanje ne prijeđe u sivu zonu ili čak crnu.
moramo najprije sve izregulirati da se ne dogodi da ljudi negdje u kutu sobe čitaju poeziju na crno i tako štete onima koji za čitanja plaćaju poereze i doprinose državi.

Tko je glasao

čitanje u kutu

Ajde to što bi čitali u kutu, i to džabe, nego gamad to ne prijavi državi pa ispadamo nepismeni!!!

Tko je glasao

vidiš u tome je štos, ljudi

vidiš u tome je štos, ljudi ne prijavljuju državi da čitaju pa onda ispadnemo zemlja nepismenih primitivaca.
tako je bilo i s pisanjem knjiga, komunisti su gazili naše književnike a oni su imali napisane tisuće genijalnih djela koja čekaju svjetlo dana. samo da se ovih komunjara riješimo i cijeli svit će vidjeti kako smo super i kulturni.

Tko je glasao

oćemo demo! Inače, od prave

oćemo demo!

Inače, od prave vrste poezije se itekako može živjeti, evo npr http://www.zamp.hr/baza-autora/autor/pregled/133001975

Ali kad našeg magarca uvijek vode viši ciljevi za malo para - treba stremiti nižim ciljevima za više para ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

mene zanima poezija koja se

mene zanima poezija koja se čita u sebi, a ne buka. kako naplatiti intelektualna prava koja ne stvaraju buku, kako utuviti u glavu da i tišina može donijeti ekonomske koristi.

za sada jedini odgovor je tržište.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci