Tagovi

Podrška studenata sindikatu "Akademska solidarnost" i štrajku

Prenosim izjavu Plenuma Filozofskog fakulteta Zagreb, koji daje podršku sindikatu "Akademska solidarnosti" i štrajku, kojeg je Nezavisni sindikat znanosti proglasio nelegalnim. Podršku su također iskazali studenti i studentice Sveučilišta u Zadru, članovi AS, te Autonomni studenti Rijeka (vidi na portalu h-alter.org).

Izjava plenuma FFZG-a povodom puštanja zakonâ u saborsku proceduru

4. srpnja 2011.

Puštanjem zakonā o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu u saborsku proceduru, Vlada Republike Hrvatske oglušila se na primjedbe i zahtjeve onih na koje se zakonska rješenja odnose - akademsku zajednicu. Takav je postupak potpuno u skladu s postojećim demokratskim deficitom i interpretacijom "dijaloga s narodom" naših političkih elita. Jedini važeći dijalog jest onaj sa socijalnim partnerima iz Hrvatske udruge poslodavaca i režimskih sindikata koji su preko noći postali veliki zagovaratelji nepostojećeg besplatnog obrazovanja.

Naime, članci 48. i 49. prijedloga Zakona o visokom obrazovanju ne propisuju potpuno javno financirano obrazovanje nego vješto stilski i nomotehnički zabašuruju prave intencije zakona.

Ministrovoj volji i ovisnosti o proračunskim sredstvima ostavlja se uređenje pravilnika o vrstama i razinama prava iz studentskog standarda u što ulaze i upisnine. S obzirom na dosadašnju fiskalnu neodgovornost MZOŠ-a, pravilnik će se mijenjati pri svakom donošenju i eventualnom rebalansu proračuna, te stanje neće biti bitno drugačije od današnjeg. Sveučilištima, kojima će prema novom zakonu upravljati predstavnici izvršne vlasti i gospodarstva, ostavlja se da svojim općim aktima urede načine ispunjavanja obaveza, pa samim time i uvjete po kojima će se naplaćivati upisnine, a moguće i zakasnine (s obzirom na broj ECTS-a ili prosjek ocjena) te slične birokratske umotvorine neslužbenih pisara MZOŠ-a. Drugim riječima, spomenuti članci zakona stvaraju okvire u kojima će izvršna vlast u dosluhu s privatnim kapitalom imati potpunu kontrolu pri određivanju iznosa i uvjeta plaćanja upisnina. U preambuli prijedloga zakona među ostalim stoji i da će izvanredni studenti koji čine 30 posto studentske populacije plaćati neograničene iznose školarina. Usporedbom podataka Državnog zavoda za statistiku o broju studenata u RH i financijskih projekcija MZOŠ-a vidljivo je da će broj redovnih studenata koji ne plaćaju neznatno promijeniti.

Iz nabrojanih razloga jasno je da prijedlozi zakona ne donose potpuno javno financirano obrazovanje bez obzira na javnu kampanju koncerna MZOŠ-EPH koja je usmjerena sedativizaciji studentske populacije prodavanjem jeftinih floskula o protivnicima besplatnog obrazovanja i javnim pozivima na denuncijaciju cijele akademske zajednice zbog pojedinačnih kriminalnih slučajeva na koje smo upućivali još u mjesecu ožujku po objavi državne revizije. Na zakašnjelu demagogiju određenih tiskovina nikad nećemo pristati.

Pozdravljamo i podupiremo odluku Vijeća Filozofskog fakulteta o obustavi studijskog procesa te najavu sličnih akcija vijećā Medicinskog i Pravnog fakulteta kao jedine preostale mogućnosti legalnog djelovanja protiv nacrta zakona te ignorantskog odnosa vladajućih struktura.

Prijedlozi zakona stvorit će i okvir u kojima ovakve akcije u budućnosti neće biti moguće što zbog otvorene etatizacije akademskog sustava i dokidanja autonomije sveučilišta, što zbog ukidanja upravnih tijela fakulteta koji su demokratski i neovisno donijeli odluke o obustavi studijskog procesa.

Svjesni smo da odluka o privremenoj obustavi studijskog procesa direktno pogađa studente odgađajući njihove ispite. Ali ponavaljmo: odgađajući, ne i onemogućujući. Ovakav oblik protesta nužnost je u ovom trenutku jer će posljedice nametnutih zakona bit dugoročne, stvarajući nenadoknadivu štetu za sve dionike akademskog procesa. Kao dosad najagilniji dio sveučilišta još jednom stajemo u obranu njegove autonomije, ali ne zaboravljamo da je slobodno samo ono sveučilište koje je dostupno svima. U solidarnosti s akademskim radnicima nastavljamo političku borbu koju vodimo već dvije godine - za potpuno javno financirano obrazovanje i protiv ovakvih prijedloga zakona. Na manje od toga ne pristajemo!

Plenum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Komentari

U sklopu programa štrajka

U sklopu programa štrajka akademskih radnika, koji se od 6. srpnja 2011. provodi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost organizira tribinu
KOMERCIJALIZACIJA I ETIKA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Tribina će se održati u ponedjeljak, 11. srpnja 2011., s početkom u 12:00 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Ivana Lučića 3), u dvorani I.
Uvodna izlaganja održat će dr. sc. Tomislav Smoljanović (Klinički bolnički centar Zagreb) i prof. dr. sc. Ivan Rimac (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu), a moderator će biti doc. dr. sc. Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

http://www.facebook.com/event.php?eid=145536785521535

Tko je glasao

Doviđenja, društvo!

Nije baš uobičajeno, ali evo da ovim putem najavim da se slijedećih mjesec dana neću javljati, svakako ne svakodnevno, iako možda tu i tamo privirim na pollitiku i ostavim neku poruku! Tek toliko, da se ne trača okolo kako sam opet na lijećenju. :) Sretno ljeto svima!

Tko je glasao

Zdravlje, zdravlje, zdravlje

A kaj je tu loše u liječenju!?

Tko je glasao

MINISTAR FUCHS u knock-downu

POBUNA NA SVEUČILIŠTU ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU NEĆE ZAŽIVJETI
http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=28612863285F286328...
Da će zakoni završiti u mraku saborske ropotarnice jasno je na sjednici nagovijestio Milorad Pupovac, kazavši da treba prestati s forsiranjem nečega što ne može ići dalje
Tihomir PONOŠ

Od svih burnih zbivanja na relaciji Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s jedne i dijela visokoškolske i znanstvene zajednice s druge strane, koja su počela prošloga listopada kad je objavljena prva verzija Zakona o znanstvenoj djelatnosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu, što je kulminiralo ovotjednim čudnim štrajkom na Filozofskom fakultetu i najavom Senata Sveučilišta u Zagrebu da će odgoditi početak sljedeće akademske godine, po svoj prilici neće biti ništa.
Naime, nakon ovotjedne sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu prilično je jasno da od zakonskog paketa kojega je predložilo Ministarstvo neće biti ništa. Jer, Odbor nema usuglašeni stav, nije ni mogao odlučivati jer je ostao bez kvoruma, a bez stava matičnog Odbora ni Sabor ne može raspravljati o zakonima.

Politička kontrola

Dapače, da će zakoni završiti u mraku saborske ropotarnice jasno je na sjednici nagovijestio Milorad Pupovac, kazavši da treba prestati s kampanjom i forsiranjem nečega što ne može ići dalje. Pupovac, važan član vladajuće koalicije, se zakonskom paketu protivi što za posljedicu ima to da ne postoji većina potrebna za usvajanje zakona.
Ministar Radovan Fuchs ipak službeno nije doživio svoj konačan poraz na sjednici Odbora u srijedu, na dan kad je počeo čudan štrajk na Filozofskom fakultetu. Naime, i Andrija Hebrang smatra da bi bilo dobro usuglasiti zakone prije nego odu u prvo čitanje. Dakle, ovakvi kakvi jesu u prvo čitanje ne mogu.
Hebrang nije samo predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, nego i profesor na Medicinskom fakultetu , a taj se fakultet itekako usprotivio predloženim zakonima. Ne bude li ništa od predloženih zakona, a to je izvjesno, i ostvari li se zahtjev Senata Sveučilišta u Zagrebu, a iz Hebrangovih riječi bi se dalo zaključiti da to nije nemoguće, nestaje i razlog za odgodu početka akademske godine 2011./2012. godine.
Posljednjih tjedana rasprava između dvije sukobljene strane postala je potpuno nemoguća. Nitko više nikoga nije čuo. Ministarstvo je uporno govorilo da odbacivanje predloženog paketa zakona znači odbacivanje besplatnog studiranja, što se, navodno, rješava predloženim člankom 49. Zakona o visokom obrazovanju. Većina fakulteta u Hrvatskoj, Sveučilište u Zagrebu, HAZU, pojedini instituti protivili su se, pak, predloženim zakonima jer smatraju da su dijelom protuustavni, da se njima uvodi politička kontrola nad visokim obrazovanjem, da se znanost i visoko obrazovanje dodatno komercijaliziraju.
Ukratko, jedni su išli u kupe, drugi su odgovarali špadima. U pozadini svega možda je i najzanimljiviji prigovor o komercijalizaciji, odnosno kako je to formulirao zagrebački Pravni fakultet »pogodovanje interesima privatnog kapitala u visokom obrazovanju«. Riječ je o tome da država određuje kvote, odnosno kapacitete.

Kako su nam tumačili sugovornici to može imati vrlo jasne i znatne materijalne interese.
Zamislimo neki fakultet koji je dosad upisivao primjerice 600 studenata. Njemu kvota, odnosno kapacitet, može biti smanjen na primjerice 200. To znači da će se pojaviti 400 potencijalnih studenata koji se ne mogu upisati na taj javni fakultet i preusmjereni su na sličan privatni. Pod pretpostavkom da godina studiranja na privatnom fakultetu košta 30.000 kuna lako se dolazi do svote od 12 milijuna kuna po studijskoj godini.
Dvije su isturene točke bunta protiv Fuchsovih zakona: Sveučilište u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu. Rektor Aleksa Bjeliš prije pet godina izabran je za rektora gotov pa dosjelošću, toliko se puta kandidirao da je na kraju konačno izabran za rektora. Pet godina kasnije postao je, ili je barem takav dojam u javnosti, stožerna točka otpora.

Soliranje Filozofskog

Filozofski fakultet ovoga je tjedna završio u čudnom štrajku kojega organizira nedavno osnovani sindikat Akademska solidarnost, a samo je Fakultetsko vijeća obustavilo studijski proces u svim vidovima. Osim eventualnog pritiska Akademske solidarnosti teško je dokučiti zašto je Filozofski fakultet odlučio samostalno krenuti u akciju.
Sama akcija neće ostvariti ništa, osim što će dodatno skrenuti pažnju javnosti na temu koja je ionako itekako prisutna u javnosti. Štrajk je proveden tako da se zapravo i ne zna tko sve štrajka, pa je pitanje i kako će Ministarstvo provesti svoju najavu o neplaćanju dana provedenih u štrajku samim štrajkašima. Štrajk je vremenski ograničen i traje do 15. srpnja kada nastupa ustavna stanka u radu Sabora.
Taktički je mnogo mudrije postupio Pravni fakultet koji ne štrajka, koji štrajk niti ne najavljuje (nije na fakultetu da to čini), ali koji je u Senatu uspio progurati svoj zahtjev o mogućoj odgodi početka sljedeće akademske godine. To, pak, nije štrajk, jer sveučilište i njegove sastavnice samostalno odlučuju o početku godine i tako nešto bi za Ministarstvo bilo mnogo nezgodnije nego li sami štrajk kojega se, uostalom, može i pravno osporavati.

Čvrsta fronta

Dosadašnji dobitnik boja za i protiv zakona je Akademska solidarnost. Omaleni sindikat uspio se nametnuti u javnosti kao najžešći protivnik predloženih zakona i izgurati u sjenu mnogo veći Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja koji podržava Fuchsove prijedloge.
No, pitanje je hoće li agresivni i uporni sindikat imati snage i mudrosti za ozbiljnije akcije budu li potrebne na jesen. Da su štrajk na Filozofskom fakultetu pokušali organizirati za vrijeme nastave, a ne pred kraj ispitnih rokova pitanje je bi li u tome uspjeli, a i sama činjenica da ih se na skupštini tijekom tjedna okupilo tek nekoliko desetaka govori da je doseg tog sindikata prilično ograničen iako njegov utjecaj nadmašuje brojnost članstva.
U svemu tome o(p)staje pitanje na koje nikako nije moguće dokučiti odgovor: zašto ministar Radovan Fuchs uporno inzistira na zakonima. Retoriku je mijenjao, pa je početkom godine tvrdio da se zakoni mijenjaju zbog Europske unije, a sredinom godine da bez promjene zakona nema besplatnog studiranja. Međutim, čak i prosječni vojskovođa bi čim uvidi kakva je snažna i iskakanjima usprkos čvrsta fronta obustavio napad, ukopao se (možda čak i taktički povukao), pregrupirao i tek tada krenuo u novu akciju. Ta nova akcija, kakva god da bude, ne može se dogoditi prije jeseni. Tada će se navršiti godinu dana otkako je počela rasprava o predloženim zakonima, godinu dana koje se za sektor koji itekako treba reformirati moglo iskoristiti daleko bolje.
Teško se prisjetiti kad je u Ministarstvu znanosti, akademskoj i znanstvenoj zajednici bilo živahnije, jedino, izgleda, da se gotovo nitko u toj živosti ne bavi znanošću.

Tko je glasao

priopćenje Društvene mreže građana - MZOŠ

Poštovano Ministarstvo,

Povodom puštanja u proceduru prijedloga neustavnog i netransparentnog zakona koji nije prošao valjanu javnu raspravu, koji ste pokušali ugurati u jeku natezanja oko završetka pregovora i završetka studijske godine, Društvena mreža građana odlučila je pokloniti vam novu ploču s imenom

Društvena mreža građanaNaime, ukoliko doista ne znate da 60% prosječne plaće za upisninu ne znači „besplatno“, ukoliko ne znate da prebacujući nekritički sve visokoškolske ustanove u sustav privatnog financiranja riskirate zatvaranje "neprofitabilnih" i ne znate kako ta vrsta privatiziranja u Hrvatskoj obično završi, ukoliko ne znate da i znanstvena područja koja ne služe ostvarivanju profita služe važnim područjima u RH, ukoliko ne znate da uvođenje političara u školski sustav, i imenovanje istih u upravno tijelo visokoškolskih ustanova služi ISKLJUČIVO uhljebljenju podobnih a nesposobnih, ukoliko ne znate da rektori NE TREBAJU BITI MENADŽERI, nego stručnjaci, ukoliko ne znate da smo svjesni da u Senate gurate predstavnike stranačke mladeži, što smo već odavno vidjeli i u studentskim zborovima i rezultatima rada istih, onda drugi naziv i ne zaslužujete.

izvor: http://www.nacional.hr/clanak/111973/fuchsovo-ministarstvo-neznanja

Tko je glasao
Tko je glasao

onako kako uredimo sveučilište, tako će nam biti za 30 godina

ministar, ministarstvo znanosti, administracije, vlade i vladajuće stranke
ministar znanosti u sjeni, oporba
akademska solidarnost, nezavisni sindikat
studenti, plenum
javnost
građani, porezni obveznici

slažu se oko nekih stvari
reforma je potrebna
jer
novaca nema dovoljno za sve i za svih
trrenutno se uz izdvajanje države/poreznih obveznika
sveučilište financira i direktnim uzimanjem love od studenata
taj je način mutan, pogodan za lupeštinu, odnosno netransparentan, i potencijalno koruptivan
nije najveći problem u nofcima, nego u vezanosti dijelova postojeće strukture za te nofce, tolikoj vezanosti
da je bilo kakva promjena teška
ipak, tako dalje ne može
jer
sveučilište je jedino čime se može promijeniti budućnost
onako kako uredimo sveučilište, tako će nam biti
biramo hoćemo li u društvo uspješnih
koji imaju dovoljno da pokrivaju svoje potrebe
dakle razvijenih; od sjeverne europe, njemačke, švedske, nizozemske, do novog zelanda, australije, koreje
ili neuspješnih
grčke, portugala,

našu je zemlju prije nekoliko godina pohodila misija oecd-a,
i dala pregled situacije i prijedlog mogućih rješenja
predlažu, značajne promjene
između ostaloga
dio novaca/prihoda mora se vezati za uspjeh/efikasnost
dio novaca/prihoda mora se vezati za uspješnu suradnju s privredom

ukratko:
reformu trebamo, od nje nam ovisi budućnost
vremena nema,
rok za dogovaranje treba fiksirati unaprijed
raspravljati treba punom snagom, u raspravu uključiti sve
ali konačnu odluku treba donijeti u razumnom vremenu

i ta odluka, ne može i nadam se neće biti puno drugačija od prijedloga oecd-a
odnosno od kolektivne pameti uspješnog dijela čovječanstva
sve je drugo gubljenje vremena

luka

Tko je glasao

reforma jest noophodna

sveučilište je JAVNI, zajednički interes, odnosno opći - novci za sveučilište su u svakom društvu potpuno mogući
hektolitri se odlijevaju - krimosi (ili patološki likovi) koji kroz povijest su elita - poklapa se sa svjetskim studentskim buntom

jak je trend pokušaja balzamiranja moći kontrola nad znanošću i sveučilištima
moglo bi se reći da je to najjači pokušaj maloumnika da otpila granu na kojoj sjedi

reforma treba prvenstveno stoga što je predugotrajano pravilo sveučilišnog profesora:
negativna selekcija

sveučilište prvo u društvu na redu je za:
kristalno jasno i potpuno PROZIRNO (transparentno)

ako ono nije toga predvodnica, ako ze stavi pod tajkunski tepih, a ne ostavi se prvim od JAVNOG interesa
ništa u ovom društvu neće biti vidljivo (što jest i nastojanje elita - zadnji pokušaj održavanja poretka)

i onda bismo paralelno uz prostor prepustili i um
sindromu hypo-nekretnina

možda najveću pomoć sada pruži
Kerum sa svojim duhovnim zahtjevom

Tko je glasao

Zakoni o visokom obrazovanju zapeli u Saboru

Zakoni o visokom obrazovanju zasad ne idu u prvo čitanje u Sabor jer na današnjoj sjednici matičnog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu ni nakon tri sata rasprave nije donesen zaključak budući da nije bilo kvoruma nakon što su oporbenjaci napustili sjednicu Odbora
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/137169/Zakoni-o-visokom-obrazovan...

Tko je glasao

Podjele i razlike u taktici

Postoje podjele oko ovoga štrajka, naravno, postoje najzad i dva sindiktata na FFZg oprečnoga stava. Međutim, prema najavama, nije FF usamljen, nego je avangarda. FF Rijeka ima jednodnevni štrajk upozorenja u ponedjeljak, a sva sveučilišta u Hrvatskoj mogla bi u štrajk početkom jeseni, ako ovi prijedlozi zakona ne budu povučeni odnosno izmijenjeni.

Tko je glasao

Rijecki SDP kronicno kasni u

Rijecki SDP kronicno kasni u svemu. Tako i u ovoj "spontanoj akciji".
Podmladak spava ili se kupa, a zadaci stoje nezavrseni.

Tko je glasao

Političko nasilje nikako ne

Političko nasilje nikako ne prestaje i on očito sve želi provesti do kraja. Sve to upućuje na neku motivaciju koju nije otkrio.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/137090/Ostaje-naivna-vjera-da-ce-...

Tko je glasao

Kolko mi je poznato su, na

Kolko mi je poznato su, na filozofskom fakultetu, podjeljena mišljenja o štrajku. Među profesorima i studentima ima podržavatelja tog istog, a i protivnika.

Poznato mi je i to da su je 80 i nešto studenata upisalo ispit i niko nije položil.

Koja opcija je one druge kaznila.

Tko je glasao

rekel-kazal by skvikač

jesi morti čul da na ff u Zg trajno radi (kontinuirano 2 godine) jedno tijelo koje se zove Plenum studenata
i onda ti na tom plenumu dođu ljudi kao na neki fizički otvoreni forum za građane, i onako po starinski sa mikrofonima, dizanjima ruke - komuniciraju i glasaju..... teško i naporno, traje dugo, ali ima ugled

tako da ti je ovaj dnevnik copy-paste zaključaka tog jednog plenuma posvećenog ovoj tematici - dakle rezultat je prevage mišljenja zainteresirane većine (zainteresirani dolaze na njega)

(za tvoju informaciju ff u Zg ima minimum 2000 studenata, ako je samo 80 njih palo na jednom roku je super)

Tko je glasao

3103, ostaje činjenica da

3103, ostaje činjenica da nije njih 2000 išlo na jedan te isti ispit na istom roku.
prema tome, razgovarate o različtim stvarima.

inače, što se cijele situacije tiče, mislim da je posve opravdana u situaciji "ni brige ni pameti". ipak, čak i u našem kaotičnom sustavu kakav definitivno je, akademski kalendar poznat je najmanje godinu dana ranije i ispitni rokovi uklesani su u kamen.
svatko tko ide na faks na kojem se ispit sprema barem tjednima, ako ne i mjesecima, dobro zna što znači staviti jedan ispitni rok pod upitnik.
koliko god da studenti de facto jesu u većini slučajeva tretirani kao stoka koja treba biti zahvalna što studira (pa se u skladu s tim štošta mora otrpjeti), ona posljednja granica u koju se ne bi smjelo dirati je sigurnost da će ispiti biti održani i da će postojati mogućnost ostvarenja svog plana, programa i ritma.

i da, možemo reći da sada žrtvujemo skupinu studenata (iako u biti globalno tisuće) da bismo olakšali generacijama koje dolaze (dakle, što bi se reklo "borba za više ciljeve"), ali svakako treba razumjeti da nikome nije lijepo biti predmet dnevne politike.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Brojček, (za tvoju

Brojček,

(za tvoju informaciju ff u Zg ima minimum 2000 studenata, ako je samo 80 njih palo na jednom roku je super)

Ako 83 studenata upiše za jedan dan ispit i sve od reda sruše, pa kad ti isti traže uvid u svoje radove, onda im se to ne dozvoljava.

To nema veze sa određenim postotkom od 2000 studenata, nego je 100%od 83.

Tko je glasao

glej skvi

moja kćer je juče položila 3 ispita (sve 5)
tako da je 300% prešla sva moja očekivanja jednoga dana, zapravo i puno više, jer ja niš ne očekujem

ako tako gledamo selektivno, moj argument od 300% je 3 x jači od toga tvog

Tko je glasao

Brojček, Kaj je tvoja kči

Brojček,

Kaj je tvoja kči položila, je drugi par cipela. Na FF je 83 studenata za jedan dan upisalo ispit iz jednog predmeta. Ni jedan nije položio, znači li to da baš ni jedan jedini, nije znal za ocjenu dovoljan.

Bjeda i jad, na dječjim leđima voditi borbu.

Tko je glasao

pa i da jeste tako, kakve

pa i da jeste tako, kakve veze ima jedan profesor koji je vjerovatno s greškom postavio previsoke kriterije (recimo nije imao dovoljno iskustva, bolonja je još relativno friška, prilagođavao gradivo...bla). Treba poznavati pozadinu, o čemu se uopće radi, ovako je to na nivou rekla kazala. I svakako nije dovoljan broj uzoraka za puhanje u jedra donošenju ovih zakona. Obrnuto,

A kako će se profe dogovoriti sa studentima u vezi polaganja ispita, očito će to biti riješeno prema nekim njihovim dogovorima.

Znači nije pokvarenost akcije na profesorima u štrajku, nego na vladi koja kukavički i kurvanjski to izvodi sada. Zapravo kako su i navikli - u duhu lopova. Tako su i rušili na cvjetnom, pa pilali po varšavskoj - ko prave kurve čekaju ljeto kad nema ljudi za napad. Lopine od prvog do zadnjeg.

Tko je glasao

Brojček. Kakve veze ima

Brojček.

Kakve veze ima Varšavska, Cvjetni i bolonja, sa tim ispitom? Nema tu nikakvih rekla kazala. U jednom danu nije ni jedan student položil ispit, zar su svi tolko glupi, ili je osoba koja je korigirala rad tih mladih ljudi nemoralna i pokvarena.

Zbog čega nije dala na uvid studentima te radove, da vide gdje su te greške.

Tko je glasao

ima veze

da se bitne stvari od velike važnosti protiv kojih se dobro zna da je većina zainteresiranih odlučuju usred ljeta za vrijeme ljetnih odmora. To je otprilike kao što je uobičajeno da lopovi kradu auta u 2 u noći dok ljudi spavaju

Tko je glasao

Skviki

Ali fakat - kako ti se da pričati i tipkati o nečemu što si napola pročitao na nekom opskurnom portalu? Ja sam studirao na ETF-u (današnjem FER-u) i bilo je normalno da nas i po 200 padne na prvom roku?

Zašto trolaš bezveze s ičim?

Tko je glasao

zar i ti?

mora da si na Šehovića i osnove mislio :)
profesor

Tko je glasao

:)))

FOE i OE, još imam traume :) Znam da sam jedan od njih izlazio osam ili devet puta... :)

Tko je glasao

Zaphod, Ne mješaj se kad

Zaphod,

Ne mješaj se kad neznaš od kud su mi informacije.
Pročital nisam nigdje, nego znam iz prve ruke. Kčer mi je studirala arhitekturu i položila sve ispite na vrijeme i diplomirala u naj kračem mogučem roku, no takvu samovolju nije doživjela, a bogme ni ja u svojem školovanju, a školoval sam se još u drugoj polovini 40-ih.

Tko je glasao

Ovo bih stavio u sig, da sam kao neki. :)

Ne mješaj se kad neznaš od kud su mi informacije.
Ajme što si ga ubio argumentom! :)) Ja da sam na Biblroksovom mjestu, ne bih se bar šest mjeseci javljao na pollitici!

Ali hebi ga, moraš znat da on ima dve glave, nije ga lako dotući. ;->

školoval sam se još u drugoj polovini 40-ih.
Eh, kada? Pa kaj imaš 80+ godina?

Dobro da nije prva polovica 40-ih, to bi tek bila frka. :)

Tko je glasao

Zoran Ostrić, Ja sam ti več

Zoran Ostrić,

Ja sam ti več par put rekel, da neznaš čitati. No pametan čovjek pita kad nekaj ne razme, kod tebe je čisto drukčije.

Gle, bum malo podebljal i glasnije napisal, možda uočiš.

Ne mješaj se kad neznaš od kud su mi informacije.
Pročital nisam nigdje, nego znam iz prve ruke.

Tko je glasao

Ma pusti sad to,

ionako nema nikakve veze s temom dnevnika, nego reci, stvarno si išao u školu u drugoj polovici 40-ih!!?? Koju, pučku ili više (pa onda u pučku u prvoj polovici?)

Tko je glasao

Dobro si ti razmel, kaj sam

Dobro si ti razmel, kaj sam napisal. Sa 47 sam u Njemačkoj završil višu školu i treča diploma je pala u ruke. Nemoj mislit da mi je noko nešto poklonil. Radil sam puno radno vrijeme i četri godine grijal stolac u školi. Nije bilo lagano, no čovijek m ora iči sa vremenom.

Kad neko ostane u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stolječa, onda mu se događaju stvari ko tebi.

Tko je glasao

A, to je!

Hvala na povjerenju u moju inteligenciju, ali stvarno nisam razmel kaj si napisal, pa sam rečenicu: školoval sam se još u drugoj polovini 40-ih.shvatio pogrešno.

Kad neko ostane u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stolječa, onda mu se događaju stvari ko tebi.
Fakat si dijete, samo se duriš. :)

Tko je glasao

Zoran ostrić, školoval sam se

Zoran ostrić,

školoval sam se još u drugoj polovini 40-ih.

Trebalo je stajati:

Školoval sam se još u drugoj polovini 40-ih godina mojeg života, no kod ispravka, sam stisnul objavi, umjesto pregledaj.

Fakat si dijete, samo se duriš.

Pa moram se prilagodit sugovorniku.

Tko je glasao

pa što

Imam i ja informacije iz prve ruke - od sebe - pa ne pametujem toliko. Ima takvih ispita, što od toga radiš nekakav slučaj i "jadna dječica i politika koja se lomi preko njihovih leđa"? Koje to ima veze s temom?

Tko je glasao

moja kćer je juče položila 3

moja kćer je juče položila 3 ispita - ovo ti je prvi uvid da sistem ne valja, 3 ispita u jednom danu, pa jel to srednja skola ili studij...

Tko je glasao

jedan je bio usmeni

a druga dva su na osnovi seminarskih radova tijekom godine (takva inače vrsta polaganja tih kolegija)

inače je par puta bila među prvih 10 na prijemnom
tako da malko uspori sa procjenjivanjem

(ovaj moj komentar je bilo "loptanje"sa skvikijevim uobičajeno nelogičnim argumentima - i zbilja nema veze sa tako ofrlje pojednostavljenom procjenom studija kakvu hoćeš argumentirat - to jest ozbiljna tema, ali ne onako kako se koristi uguravanjem ova 3 zakona da nešto što se stoljećima gradilo zbirka poluinteligentnih likova sravni u par danai)

Tko je glasao

Svjedoci i rekla-kazala

Vidi, dragi Skviki druže, maloprije si me optužio, u diskusiji o Jadovnom, da se ja pozivam na svjedoke, a drugima predbacujem da se pozivaju na "rekla-kazala".

Ovo je tipičan slučaj .Rečenica
Poznato mi je i to da su je 80 i nešto studenata upisalo ispit i niko nije položil
nema uopće nikakav suvisli sadržaj - kakve to veze ima sa štrajkom koji je počeo danas?

Tko je glasao

malko pažljivije

kad stisneš "odgovori"

Tko je glasao

dnevnik copy-paste pa i komentar

http://www.tportal.hr/scitech/znanost/137070/Neka-Fuchs-objasni-kako-ce-...
'Senat je jučer zaključio da je način pripreme novih zakona i njihov sadržaj takav da ih u nastavku ovakve procedure nije moguće popravljati i učiniti ih prihvatljivim akademskoj zajednici', rekao je danas na konferenciji za novinare rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš

p.s.
dobro je da imamo bar jedan dnevnik na ovako važnu temu
pa i sakupljanje sadržaja na jednom mjestu je bitno

Tko je glasao

Dok god djelatnici unutar

Dok god djelatnici unutar visokog skolstava ne budu trazili «reorganizaciju» znanja, iz principa se ne bih solidarizirala, pa makar ostale tocke imale moju naklonost, bojim se pak da na tome nece inzistirati, jer kao da ne «znaju»

Tko je glasao

ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne,

ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne, ne i ne!!!!!!!!!
visoko školstvo nije privatna prćija profesora niti dekana niti studenata. ono ima funkciju u našem društvu, da bude pokretač novih ideja, mjesto gdje se može nešto naučiti, ima prosvjetiteljsku ulogu i kao takvo visoko školstvo je stvar svih nas i tiče se svih nas i svi mi bi trebali odlučivati o budućnosti visokog skolstva.
ako profesori ili politika rade protiv interesa društva onda na to treba upozoriti jer se tiče svih nas.

Tko je glasao

reorganizaciju

Mislim da trenutno cca 60% visokonastavnog osoblja moli u sebi da nikada ne bude nikakva reorganizacija, budući znaju da su ohoho položajem već odavno nadmašili svoje stručne i znanstvene sposobnosti...

Tko je glasao

Trl bb ln...

sbrskj prcdr j, prmjrc, nv zkn kj s tč pdrčj sjdšt sdv, zbg kjg ć sttnm tsć bčnh ljd Hrvtskj svkdnvn prstp sdvm bt zntn tžn nsprdv skplj. n fklttm njhvm sndktm.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Onda napiši dnevnik na tu

Onda napiši dnevnik na tu temu, ne trolaj tuđe.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ja trolam? :-)

Oba vaša dnevnika, i tvoj i njegov, su čisto trolanje javnosti tričarijama. Otprilike, nešto kao nedavni markovi konaci o gay paradama kraj >300k nezaposlenih. Šuma gori, a oni o dva lista.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

obrazovanje je bitni stup svakog društva

tako da ti ne samo da trolaš
ti valjda viriš iz nekog .upka iz struktura vladajućih

Tko je glasao

hehe

možda se ovo vratio francekov državni pečatnjak Milas sa možđanom od dvi marke. šta takve briga škola...
profesor

Tko je glasao

Tako je!

Hvala Akademiku Oštriću što je ovaj skup počastio ovom temom.

Tko je glasao

Onda napiši dnevnik na tu

Onda napiši dnevnik na tu temu, ne trolaj tuđe.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci