Tagovi

Podijela u hrvatskom društvu je izlaz iz teškoća

''U Hrvatskoj ne postoji više samo gospodarska kriza, već opća društvena kriza koja se očituje u krizi morala, etike i vrijednosti u najdubljoj podijeljenosti društva do sada. Ne postoji politika nacije, a prisutan je nedostatak nade i motivacije kod ljudi, kao i nedostatak entuzijazma.''
Kolinda Grabar Kitarović

Izjava je to koja sažima gradivo koje smo vjerojatno svi koji živimo u ovom jadu od države već odavno utvrdili. Da, podijeljeni smo na ''crvene i crne''. ''Opterećeni smo prošlošću, bavimo se partizanima i ustašama, umjesto da se okrenemo rješavanju krucijalnih problema''. Floskule pod navodnicicma se ponavljaju i ponavljaju godinama.
Konstatacija problema je svakako jednostavnija od ponude riješenja istog. Međutim, zanima me slijedeće:
Je li podijeljenost društva u demokratskom društvu uopće problem ili poželjna pojava?
Po kojoj smo osnovi uistinu podijeljeni?
Ako osnova po kojoj smo podijeljeni predstavlja problem za prosperitet društva, kako ga riješiti?

Podijela na ljevicu i desnicu, konzervativce i liberale/socijaliste, neo/liberale i socijaliste i itd. nije umjetno stvorena već je odraz stanja u društvu. Pojedinci se svjetonazorski razlikuju zbog obiteljskih nasljeđa, sredine u kojoj odrastaju, prošlih događaja koji oblikuju njihovu osobnost i stavove. Prvenstveno iz svjetonazorskih, ne ideoloških, razloga smo podijeljeni. Veća je vjerojatnost da će patrijarhalni odgoj u pobožnoj obitelji i ruralnoj sredini iznjedriti konzervativca, kao što će grad zbog veće dinamike i frekvencije različitih ljudi, proizvoda, kulture, znanja vjerojatnije iznjedriti liberala ili socijalista. Moral, etika i vrijednosti su činjenična stanja koja oblikuju politike i ideologije. U sukobu različitih politika i ideologija, pobijeđuje jedna koja stvara tu tzv. ''politiku nacije''.
Današnja politika nacije je više nego jasna. Država je objekt obožavanja, svetinja, i svaka riječ protiv države je svetogrđe. 1991. g. je nulta godina. Današnji sindikalni prosvjedi, ma zapravo bilo kakvi mlaki prosvjedi, ne mogu proći bez velike hrvatske zastave u prvom planu. Branitelji su posebna kasta zato što su ''stvorili'' - državu. Problemi svih drugih društvenih skupina su u drugom planu i s njima (skupinama) se lakše izlazi na kraj. SDP od 91' vjerno slijedi tu politiku nacije, trudeći se natjecati s HDZ-om tko je veći domoljub. Čak niti dizajnerska promjena registracijskih tablica nije mogla proći bez skandala zbog pokušaja micanja hrvatskog grba. Srspko-hrvatski rat nazvan Domovinski smatra se svetim i temeljem države. Oluja je veličanstvena vojno redarstvena akcija. Vjeronauk je prisutan u školama, a nekatolici financiraju katoličku crkvu. Uvijetno rečeno ljevičarski političari kleče pred spomenikom na bleiburškom polju. Oko ovih pitanja vlada apsolutni konsenzus među političkim strankama zato što je jedna politička ideologija prevladala – ona koja se u Hrvatskoj poima kao desna konzervativna.
A kako bi stvari izgledale da smo uistinu podijeljeni? Masovni prosvjedi bi bili noćna mora za državnu vlast, popraćeni crvenim zastavama, a ne nacionalnim. SDP se ne bi sramio zbog napuštanja saborske dvorane tijekom proglašavanja samostalnosti 1990. zato što se samostalna Hrvatska nije u 25 godina uspjela pomaknuti s mjesta u gospodarskom, političkom i društvenom smislu za razliku od FNRJ od 45' do 70'. HDZ bi se crvenio od srama na svaki spomen pretvorbe i privatizacije 90-tih, kao i idolpoklonstva prema svom vođi Sanaderu. Razdoblje Hrvatske u Jugoslaviji ne bi se tretiralo kao zarobljeništvo u nepoželjnoj tvorevini iz koje smo se 91. izbavili, već bi se jasno i razgovjetno zagovaralo preuzimanje pozitivnih politika iz tog vremena kao što je usmjerenost na proizvodnju i zapošljavanje, socijalne politike, radnička prava, aktivna međunarodna suradnja sa svim relevantnim akterima ukoliko je u državnom interesu (a ne samo preuzimanje naputaka od zapada), vraćanje svih porušenih antifašističkih spomenika, davanje naglaska na građanstvo i međuetnički život nasuprot nacionalizmu i podijele na većinu i manjinu. Ozbiljno bi se zagovaralo da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti obilježava 09.05. a ne 05.08. U javnom diskursu jedni bi ozbiljno davali prednost Bitci na Sutjesci pred Olujom kao veličanstfenoj vojnoj akciji u kojoj je oslobođena zemlja, a u kojoj je 6 puta više boraca poginulo od onih u Oluji zato što su se borili protiv 10 puta brojnijeg i ratnom mehanizacijom opremljenijeg neprijatelja. Kao što bi se NOB i ZAVNOH kod jednog dijela ozbiljnih analitičara smatrao temeljem hrvatske državnosti budući da se u hrvatskom-srpskom ratu nisu kreirale granice, već branile avnojevske. Za lijevo-liberalnu opciju država bi bila samo servis za sigurnost i poboljšanje kvalitete života društva, umjesto obrnute situacije u kojoj je društvo servis države. Ljevica bi razbijala i ismijavala mitove koji služe tomu da pojedinci budu spremni žrtvovati svoj život i zdravlje za državne simbole.
Dakle, nije problem u navodnoj podijeljenosti.
Problem nastaje onda kada se ignorira snaga argumenata koja bi potencijalno ugrozila predsjedničinu politiku nacije, vladajuću paradigmu. Svaki drugačiji svjetonazor doživljava se kao duboka podjela u društvu. Općeprisutni su autocenzura i oportunizam. Kako bi se sačuvala paradigma i izbjegao sukob zbog straha od optužbi za dijeljenje društva, uplašena ljevica ide linijom manjeg otpora i pravi se vrlo modernom i osvještenom ako kaže ''dosta nam je crvenih i crnih, ustaša i partizana, bavimo se budućnosšću''. To ''dosta nam je ustaša i partizana'' odgovara nacionalističkoj desnici budući da je zahvaljujući tzv. ljevici pobjednička hrvatska vojska stavljena u isti rang s nacističkim ubojicama. Zato danas imamo komotno navijanje ''za dom spremni'' i nerazumjevanje, pogotovo mlađih naraštaja, što je u tome loše.
Slažem se s predsjednicom u konstataciji da postoji društvena kriza koja se očituje u krizi morala, etike i vrijednosti. Ali ona se neće riješiti tako da se 2WW prepusti povjesničarima. Kojima, pobogu? Tvrtku Jakovini i Josipu Jurčeviću? I šta smo time dobili?!
Riješit će se istinskim demokratskim uređenjem koje živi u društvu, a ne postoji samo na papiru. Dijalogom, borbom argumenata. Riješit će se pravom PODJELOM na ljevicu koja ponosno ističe da joj nije toliko stalo do jake države, koliko do jakog i zdravog društva i desnicu koja se diči državom, simbolima, časti, slavom i tradicijom.
Imam prijatelje suprotnih političkih uvjerenja. Funkcioniramo zajedno, družimo se, jednako plaćamo poreze i jednako nas pogađaju opće teškoće u zemlji. Ne vidim po čemu bi naša ideološka podjeljenost predstavljala ozbiljan problem.
Ali kada je prisutna samo jedna paradigma u kojoj se lažna ljevica dodvorava desnici, onda imamo problem. Zato što se pljačka, korupcija, kriminal i ratni zločini uvijek mogu opravdati najvišom vrijednosti – samostalnom državom i domoljubljem. Nema onoga tko bi oskvrnuo tu najvišu vrijednost, tko bi skinuo taj plašt pod kojim se zločinci i kriminalci skrivaju.
Zato je moguće da je danas stranka optužena za kriminal najpopularnija. Zato je visoka apstinencija na izborima, jer suprotni tabor nema tko predstavljati.
I da završim s riječima predsjednice, zato je prisutan nedostatak nade i motivacije kod ljudi, kao i nedostatak entuzijazma.

Komentari

Plan 21: 098 477 911

Ako si u SDP-u, zovi ministra za posao: 098 477 911

VIDEO: In flagranti: Orsat Miljenić sređuje posao u državnoj službi
Pogledajte snimku na kojoj Miljenić, čovjeku koji traži da mu 'pogura' kćer u pravosudnu policiju, daje svoj broj mobitela

"Očit je taj nepotizam, pristup zaposlenju i ljudskim sudbinama. Ako ministar Miljenić ima obraza, već sutra treba dati ostavku", komentirao je snimku Željko Olujić u studiju. "Ovdje ima i elemenata zloporabe službenog položaja u začetku, u pokušaju, čiom se upustio u jedan ovakav razgovor."

U emisiji Bujica prikazana je eksluzivna amaterska snimka na kojoj stanoviti Dane Milobara iz Požege od ministra pravosuđa Orsata Miljenića traži da mu zaposli kćer Katarinu Milobaru Skeledžić, inače članicu SDP-a. U snimci se vidi kako Miljenić savjetuje Milobaru da mu se kćer javi na natječaj za pravosudne policajce koji će se raspisati u lipnju, a zaposlenje bi trebala dobiti u rujnu te da će on kontaktirati svog kolegu uprave Bauka "da to pogura".

U snimci se čuje kako Miljenić Milobaru daje svoj broj mobitela, pa je na ekranu ispisano: 098/477-911 "zovite ministra za posao".

Gost u studiju, Željko Olujić, inače prvi državni odvjetnik RH, komentirao je da je snimka moralno kompromativna te da se radi o moralno diskreditirajućem razgovoru.

"Očit je taj nepotizam, pristup zaposlenju i ljudskim sudbinama. Ako ministar Miljenić ima obraza, već sutra treba dati ostavku", rekao je Olujić. "Ovdje ima i elemenata zloporabe službenog položaja u začetku, u pokušaju, čiom se upustio u jedan ovakav razgovor."

Televizijska režija uspjela je doći u kontakt s Danom Milobarom koji je u emisiju išao telefonski, a na pitanje voditelja Velimira Bujaneca "Jeste li ikad razgovarali s ministrom Miljenićem da vam zaposli kćer?" Milobara je odgovorio - "Ne."

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Narod koji

čak dva puta bira vicmahera Mesića za predsjednika države..i gdje je lovac na ustaške guje dobio skoro 50% glasova....ne zaslužuje bolje... gdje je toliko onih koji o zločincu Titu misle pozitivno..ne može biti bolje..treba katarza...

sve dobro...

Tko je glasao

A jebiga, isprani mozgovi...

A jebiga, isprani mozgovi...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

totemizam .. to bi bilo

totemizam ..

to bi bilo to

...A upravo je taj osjećaj izoliranosti, isključenosti iz društva, ona bolna žaoka svake neuroze. Čak i najiracionalnija orijentacija, ukoliko ima veći broj sljedbenika, daje pojedincu osjećaj jedinstva s drugima i izvjesni stupanj sigurnosti i stabilnosti, koji nedostaje neurotičaru. Ne postoji ništa, ma koliko nehumano, loše ili iracionalno bilo, što ne bi pružalo bar neko olakšanje, ukoliko se dijeli s grupom. Najuvjerljiviji dokaz za ovu tvrdnju možemo naći u pojavama masovne zaslijepljenosti, čiji smo bili, i još uvijek smo, svjedoci. Jednom kad doktrina, koliko god iracionalna ona bila, osvoji vlast u društvu, milijuni ljudi će joj radije vjerovati, nego se osjećati prognani i izolirani... (Erich Fromm)

da li se pozivali na drzavu, stranku, povjerljivost, posvecenost.. sto god po izboru bilo koje danas poznate grupacije koja je vlast ili netom do.. prava rijec je TOTEMIZAM

rjesenje: Politicare birati POLITIKA FAKTOR emisijama, pa na ispadanje.. od zadnjih 4-5 krugova formirati politicku upravu..

cini mi se bolje da nacija obozava Politika Faktor nego da stranacki uhljebi obozavaju svog vodu, skupinu i dijele si povlastice kao nagradu za vjernost pri cemu "one druge" uporno pokusavaju pokazati "negativcima 100%"..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Dok se riješimo virtualne

Dok se riješimo virtualne nametnute igrice "ustaše vs partizani" ima neke šanse za pomak na bolje.
Ustaše su uglavnom nestali odasvud a što se ovih drugih tiče tek je jedna bista odletjela na smeće...
Delat, treba delat...., ali kod nas svaki rađe po tuđoj njivi kopa i traži sjeme uspjeha/neuspjeha nego li po svojoj.

lud narod!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci