Tagovi

Počinju stranački predizbori u SAD-u

Znam da se Pollitika.com bavi domaćom politikom, no mislim da ishod američkih predsjedničkih izbora na cijeli svijet, pa i Hrvatsku, utječe jednako kao i naši nacionalni izbori, pa mislim da se, nekoliko sati prije početka američkih stranačkih predizbora koji će odlučiti o imenima dvojice kandidata koji će se za poziciju najmoćnijeg čovjeka na svijetu boriti do 4. studenog 2008., vrijedi pozabaviti tom temom.

Nominiranje kandidata na izborima u SAD-u - i parlamentarnim i predsjedničkim - izgleda sasvim drugačije nego u Hrvatskoj. Kandidate ne imenuju predsjednici ili izvršni odbori stranaka (zapravo, predsjednici i ostala stranačka tijela imaju vrlo slab utjecaj na politiku stranke), nego svi za to zainteresirani članovi stranke, na stranačkim predizborima. Kad se nominira kandidata za predsjedničke izbore, članovi stranke kandidate ne biraju izravno, već odlučuju za koga će na nacionalnoj stranačkoj konvenciji glasovati delegati iz njihove savezne države. No, rezultati predizbora su obvezujući za delegate, pa se dosad nije desilo da glasuju suprotno volji članova stranke iz svoje savezne države.
Predsjednički predizbori se održavaju u izbornoj godini (a to je ova, 2008. - predsjednički izbori su 4. studenog) i počinju u siječnju (obično u saveznoj državi Iowa ili New Hampshire), a traju do lipnja. No, pobjednici su obično poznati već nakon "super-utorka" (Super Tuesday), dana sredinom veljače u kojem većina država (ove godine čak 22, skoro pola) organizira predizbore.
Ove se godine predizbori prvo održavaju u državi Iowa 3. siječnja po lokalnom vremenu (do otvaranja birališta u Iowi ima manje od 2 sata), pa onda u još pet država tijekom siječnja, nakon čega u veljači slijedi super-utorak. Mada Iowa i New Hampshire (8. siječnja) imaju zanemarivo malo delegata na nacionalnim stranačkim kovencijama, činjenica da predizbori počinju s njima im daje iznimno velik utjecaj na konačni rezultat. U pravilu, kandidati koji u tim državama ne osvoje prvo ili drugo mjesto gube popularnost u ostalim državama (t.j., neodlučni birači se obično odluče za pobjednika iz Iowe i New Hampshirea) i vrlo rijetko na kraju osvajaju nominaciju svoje stranke. Zbog toga kandidati najviše vremena (i novca) troše u Iowi i New Hampshireu. Kad već spominjem novce, važno je reći da će zbog ranog početka kampanje (prije gotovo godinu dana) ovo biti, po nekim procjenama, prvi predsjednički izbori u kojima će kandidati da bi imali šansu za pobjedu morati raspolagati s barem milijardu dolara za promidžbu.
Predizbori su ove godine posebno neizvjesni. Po prvi puta nakon 1928. na njima ne sudjeluje niti aktualni predsjednik (Bush upravo završava svoj posljednji mandat), niti aktualni potpredsjednik (Dick Cheney nije zainteresiran), niti ijedan od još uvijek živih bivših predsjednika koji su odradili samo jedan mandat (u tu kategoriju spada samo Jimmy Carter, ali on već dugo nije u politici, a ima i 83 godine) niti ijedan od bivših potpredsjednika (tu se posebno ističe Al Gore koji se, unatoč publicitetu koji su mu donijeli Oscar i Nobelova nagrada, nije kandidirao). Među kandidatima nema čak niti predsjedničkih kandidata s prijašnjih izbora (do prije godinu dana se dosta pričalo o mogućnosti da se ponovo kandidira John Kerry, kandidat Demokratske stranke na prethodnim predsjedničkim izborima, no on je krajem 2006. objavio da se neće ponovo kandidirati). Takva situacija je dovela do najneizvjesnijih predizbora (i izbora) u 80 godina. Sad kad sam nabrojao tko nisu kandidati, vrijeme je da se pozabavim s onima koji to jesu:

DEMOKRATSKA STRANKA

Hillary Clinton bi mogla postati prva žena kandidat jedne od dvije velike stranke na predsjedničkim izborima. Bivša prva dama SAD-a, sada zastupnica savezne države New York u Senatu SAD-a, po anketama vodi u većini država i ima najveće šanse za osvajanje demokratske nominacije. Ona se u svojoj kampanji poziva na svoje (dvojbeno) iskustvo. Na pozornici dosta vremena provodi sa svojim suprugom, pokušavajući pobuditi sjećanja amerikanaca na "bolja vremena", no zbog toga mora dosta vremena, energije i novca trošiti na uvjeravanje javnosti da, ukoliko ona postane predsjednicom, Bill Clinton neće vladati iz sjene. Velika prednost njezine kampanje je budžet, koji je mnogo veći od onih kojima raspolažu njezini protivnici. Za razliku od svih ostalih država, u kojima vodi s nekoliko postotaka prednosti, u Iowi je potpuno izjednačena s druga dva glavna kandidata, te bi u slučaju da tamo noćas izgubi (a za nju bi, s obzirom na sredstva koja je potrošila u Iowi, sve osim prvog mjesta bilo poraz) mogla postati žrtvom izbornog sustava, jer bi u kasnijim državama možda ostala bez glasova neodlučnih birača.

Barack Obama bi mogao postati prvi afro-američki kandidat jedne od dvije velike stranke na predsjedničkim izborima. Mladi (46 godina) senator koji upravo odrađuje svoj prvi mandat u Senatu se predstavlja kao "kandidat promjene", jer a razliku od ostalih kandidata on nema mrlje u biografiji i ostavlja dojam svježine. Obami prije godinu dana nitko nije davao nikakve šanse, no danas je po svim anketama odmah iza Hillary Clinton, čiju je prednost topio iz mjeseca u mjesec, za što su zaslužni mediji koji ga jednostavno obožavaju. Za njega je posebno važno to što, po nekim anketama, vodi u Iowi. Pobjeda u toj državi bi mu u kasnijima mogla donijeti već spomenutu podršku neodlučnih birača.

John Edwards je bivši senator i kandidat Demokratske stranke za potpredsjednika SAD-a na prethodnim izborima. Po svim anketama je na trećem mjestu i ima relativno male šanse. Edwards je populist, te se u svojim uvijek ljutitim istupima obraća se radnicima i osiromašenim amerikancima. Kao i Obama, on je kandidat promjene, ali mnogo radikalnije. U slučaju da osvoji nominaciju svoje stranke, velika prednost će mu biti to što je s američkog juga - velika većina američkih predsjednika su bili južnjaci. Ta prednost postaje još veća kad se uizme u obzir da nominaciju Republikanske stranke vjerojatno neće osvojiti južnjak. Nada se pobjedi u Iowi koja bi mu popravila izglede u ostalim državama. A za tu pobjedu ima sasvim realne šanse - u Iowi je proveo više vremena od ostalih kandidata i ima najodanije birače. U slučaju kiše ili snijega tijekom predizbora, dio birača Hillary Clinton i Baracka Obame će ostati doma. Edwardsove pak birače ništa neće spriječiti da izađu na birališta, pa se Edwards potajno nada nevremenu. Ako u Iowi bude treći, njegove šanse su ravne nuli. Iznimno važan detalj (o kojem, čini mi se, malo tko razmišlja): u slučaju Edwardsovog odustajanja prije Super-utorka njegovi bi birači vjerojatno glasovali za Obamu, a to bi moglo značajno utjecati na rezultate u te 22 države.

Preostalih pet demokrata - Joe Biden, Dennis Kucinich, Bill Richardson, Chris Dodd i Mike Gravel - nemaju niti teoretske šanse, ali bi nakon vjerojatnog odustajanja (vjerojatno već tijekom siječnja) mogli odigrati određenu ulogu davanjem podrške nekom od preostalih kandidata.

REPUBLIKANSKA STRANKA

Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, je taj grad uspio gotovo potpuno očistiti od kriminala, a onda se u posljendnjim mjesecima svog mandata proslavio izvrsnim upravljanjem gradom tijekom i nakon napada na SAD 11. rujna 2001. No, prije godinu dana nitko nije vjerovao da ima ikakve šanse da osvoji republikansku nominaciju za predsjedničke izbore. Naime, iako je republikanac, Giuliani podržava pravo na pobačaj i pravo na homoseksualne brakove. Unatoč tome, danas je u vodstvu (vrlo tijesnom, doduše) u većini država... osim u prve dvije, u kojima će vjerojatno biti tek treći ili četvrti, što bi - kao i u slučaju Clintonice - moglo istopiti njegovu vrlo malenu prednost u ostalim državama, pogotovo ako i u Iowi i u New Hampshireu pobjedu odnese Mitt Romney.

Mitt Romney, bivši guverner savezne države Massachusetts, je zanimljiv je po dvije stvari: uspio je postati guverner države u kojoj to tradicionalno postaju kandidati Demokratske stranke i uspio je postati jedan najizglednijih kandidata za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima, unatoč svojoj vjerskoj pripadnosti. On je, naime, mormon (analitičari su donedavno smatrali da bi republikanci još nekako probavili kandidata katolika, ali mormona nikako). No, Romney je po anketama sada drugi u većini država, dva-tri postotka iza Giulianija. On računa na pobjede u Iowi i New Hampshireu, koje bi mu, u kombinaciji s trećim ili četvrtim plasmanom Giulianija, vjerojatno pomogle da ga prestigne u kasnijim državama. No, planove bi mu upravo u tim državama mogli poremetiti preostala dva kandidata.

John McCain, bivši vojni pilot i veteran Vijetamskog rata, je senator od 1987., te je sa 72. godine najstariji među ozbiljnim kandidatima. Najveći dio Vijetnamskog rata, čak 6 godina (od 1967. do 1973.) je proveo u zarobljeništvu tijekom kojeg je mučen na razne, vrlo okrutne načine, pa je danas jedan od najvećih Bushevih protivnika po pitanju mučenja zarobljenika u Irku i zatvoru Guantanamo. Prije godinu dana svi su ga smatrali najvjerojatnijim republikanskim kandidatom, no tijekom ljeta 2007. je njegova kampanja doživjela potpuni financijski kolaps, nakon čega su ga svi otpisali. Ipak, McCain se pamteno vođenom kampanjom polako vratio u igru. Svoj povratak ipak najviše može zahvaliti svojoj dosljednosti - on je jedini kandidat (u obje stranke) na ovim izborima koji nikada u političkoj karijeri nije mjenjao stavove i čiji su postupci uvijek bili u skladu s deklariranim stavovima (doduše, to vrijedi i za Obamu, ali on je prekratko u politici da bi to imalo značajnu vrijednost). Njegova taktika je usmjerena na pobjedu u New Hampshireu koja bi trebala oživjeti njegovu kampanju u ostalim državama. Ako ne uspije pobijediti u New Hampshireu, njegove šanse su ravne nuli.

Mike Huckabee, bivši guverner Arkansasa, blizak je konzervativnim republikanskim biračima, ali je financijski najslabiji. Njegova taktika je: pobjediti u Iowi (za to ima realne šanse - u većini anketa toj državi je izjednačen s Romneyem) i tako privući pozornost konzervativnih birača u kasnijim državama. Ako ne uspije u tome, njegove šanse su ravne nuli.

Od tri preostala republikanca teoretske ima glumac i bivši senator Fred Thompson, koji nastupa s najkonzervativnijim programom od svih kandidata, ali otpada ako u Iowi i New Hampshiru ne bude među prva tri (a mislim da neće). Ron Paul, zastupnik u Kongresu, je poprilična nepoznanica (iako najvjerojatnije nema nikakve šanse za osvajanje republikanske nominacije) - jedini od svih kandidata nastupa s klasičnim libertarijanskim (ne liberalnim!) programom, te ima brdo sljedbenika na Internetu koji su iskrivili rezultate svih online anketa u kojima je njegovo ime bilo ponuđeno. Duncan Hunter nema nikakve šanse. Za svu trojicu vrijedi isto što i za demokrate koji nemaju šanse - nakon odustajanja bi mogli odigrati određenu ulogu davanjem podrške nekom od preostalih kandidata.

Komentari

Evo, upravo pricam sa jednim

Evo, upravo pricam sa jednim amerom, zagovornikom Edwardsa. Kaze da mu nije poznata prica o njegovom populistickom politickom karakteru. Pa me sad interesira, na osnovu kojih informacija si slozio sliku o kandidatima? Cisto da odgovorim covjeku sljedeci puta, jeli :-)

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Moj ukupni favorit Mike

Moj ukupni favorit Mike Huckabee.
Republikanac će opet biti predsjednik.

Imam osjećaj da bi on mogao dobiti republikanske predizbore. Iowa sama za sebe ne znači ništa, ali može biti indikativna.
A protiv njega ni žena ni crnac nemaju šanse. Čak ni Edwards ne bi imao neke šanse protiv republikanskog kandidata jer je u prošloj kampanji bio kandidat za potpredsjednika. Potpredsjednik je drugi čovjek. Amerikanci žele prvog čovjeka.

Na prošlim izborima sam, vjerovali ili ne, navijao za Busha. Na ovima ću opet navijati za republikance. Iz čisto pragmatičnih razloga. Ako dobiju demokrati, mogao bi dolar opet ići gore. Koliko bi nas tek onda došlo gorivo?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Jesi vidio iza Mikea

Jesi vidio iza Mikea legendarnog teksaškog rendžera, Chuck Norrisa sa blistavim osmjehom?

Tko je glasao

Božemiprosti, Huckabee???

Božemiprosti, Huckabee??? Pa taj je neki suludi propovjednik poznat po ekscentričnim zakonima u Arkansasu :)))

Go, Hillary!!!!!!!! :))

Tko je glasao

Da, bivši baptistički

Da, bivši baptistički propovjednik.
E, i taj propovjednik uzme sebi Iowu, a Hillary tek treća.

Da sam u Americi i da tamo glasam, ne bih birao republikanca. Vjerojatno bih se odlučio za Obamu.
Kako sve to gledam iz Hrvatske(u kojoj je u mom interesu da dolar bude dolje, a mislim da s republikancem dolar neće prema gore) logično je da navijam za republikance.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Je, ali u suprotnim su

Je, ali u suprotnim su taborima... Republikanci imaju ovog baptista, pa mormona (Romney), malčice ludog Giulianija, i bogu već dosadnog McCaina itd... Hillary, Obama i Edwards su svaki dobri na svoj način. Tako da sam svakako za Demokrate, bez obzira na dolar :)

Tko je glasao

Je, ali u suprotnim su

Je, ali u suprotnim su taborima
Sad ćemo se i vrijeđati? :-)
OK, iz mog se komentara stvarno ne vidi da shvaćam da su na suprotnim stranama osvojili jedan prvo mjesto, drugi treće mjesto.

Ma dobri su demokratski kandidati, ne sporim to uopće.

Ali, maloprije sam dobio jedan link.
Pogledaj mog favorita. :-))
Pa nije li čovjek genije.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Iz Arkansasa su uvijek

Iz Arkansasa su uvijek dolazili najbolji kandidati :))) A ne bi se kladija da ostali republikanci znaju ni di je Kanada. :D

Tko je glasao

Vrlo dobro! Samo skrećem na

Vrlo dobro! Samo skrećem na pozornost na koji se način u IOWI vrši "glasanje" o stranačkim nominacijama
Oni to zovi "caucus" a u biti je fizičko svrstavanje (stajanje) uz kandidata kojega birač podržava. Prebrojavanje vrši predstavnik federalnog tijela nadležan za izbore.
Više možete nači na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iowa_caucus
Uz Iowu još 7 saveznih država ima "caucus".
Pitao sam ih koliko ljudi treba biti u dvorani da bi glasanje bilo pravovaljano. Odgovor: koliko ih dođe. Zbog toga su oči cijele zemlje toga dana uprte u Des Moines a KCCI je najgledanija televizija toga dana.

Tko je glasao

ako zbog ničeg drugog,

ako zbog ničeg drugog, američku izbornu utrku treba pratiti zbog inventivnosti i inovativnosti kako političkih konzultanata, tako i građana Amerike koji se izravno uključuju u proces. meni je pažnju privukla Obama girl.

Novo vrijeme
novo.vrijeme@gmail.com

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Bravo! Ne bavi se pollitika

Bravo!
Ne bavi se pollitika samo domaćom politikom, nego ljudi koji pišu na pollitici uglavnom(uz par izuzetaka) prate isključivo domaću politiku.

Samo ti nastavi s izvještavanjem. Ovo je dobrodošlo osvježenje.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hillary je nažalost, tek

Hillary je nažalost, tek treća u Iowi. Pobijedio je Obama, a drugi je Edwards.

No dobro, ni Bill nije dobio Iowu prvi put :)

Tko je glasao

Oni koji pogode pobjednika

Oni koji pogode pobjednika imaju besplatan tečaj španjolskog u Miamiju.

Tko je glasao

A sto ako oko 50tak pogodi

A sto ako oko 50tak pogodi pobjednika???

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Zar sam trebao staviti

Zar sam trebao staviti "smajlića"?

Tko je glasao

Ne, nego sam ga ja zaboravio

Ne, nego sam ga ja zaboravio staviti na kraju :)

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

Njemu da.

Njemu da.

Tko je glasao

Whatever za Hillary!!!! :)

Whatever za Hillary!!!! :)

Tko je glasao

Opinio kontra

Opinio kontra Hillary!

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ako će bit kladionica za

Ako će bit kladionica za konačnog pobjednika, Giuliani.

Tko je glasao

Konacni pobjednik:

Konacni pobjednik: Clinton.

Live Free or Die !

Live Free or Die !

Tko je glasao

cool, treba nam ovakvih

cool,
treba nam ovakvih osvrta
svaka pohvala na sjajnom i nadasve preglednom presjeku

vidiš, moje je mišljenje da edwards ima vrlo velike šanse jer nema hendikep clintonice i obame (nije crnac i nije žensko) a istovremeno ima kennedyevski look na koji ameri padaju

p.s. u kolovozu sam imao prilike biti na jednom sučeljavanju demokratskih kandidata, a potom i na breakout sessionima i definitivno hillary loše prolazi u tome, obama je skoro pa hipnotičan no edwards je čisti populista

Tko je glasao

Slažem se da su spol i rasa

Slažem se da su spol i rasa Edwardsu mala prednost, ali čini mi se da su Clintoinca i Obama uspjeli uglavnom poništiti svoj polititički "hendikep" time što se nisu postavljali kao kandidati žena odnosno Afroamerikanaca, već obični kandidati.

Već par godina sam ovisnik o američkoj unutrašnjoj politici (valjda zato jer mi je muka od naše), pa ću ove godine popratiti američke izbore ovdje i na svom blogu.

Tko je glasao

Prenesi postove o izborima

Prenesi postove o izborima sa svog bloga i ovdje, ili barem povremene preglede...

Tko je glasao

Obama je moj favorit.Gledao

Obama je moj favorit.Gledao sam ga par puta i moram reći da je ostavio odličan utisak.Jedino mi je problem što mu je Oprah najveći promotor,ali jebiga,nitko nije savršen.

Tko je glasao

Hehe. Fakat nisam pratio,

Hehe. Fakat nisam pratio, malo mi vuce na pricu o Milanovicu. S time da iza sebe vjerovatno ima kakav politicki kredit sto bi ucinilo drasticnu razliku spram Milanovica.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci