Tagovi

Počeo lov (u mutnom!?) na umirovljenike, ili tko će više......

Velike stranke započele su s licitiranjem ustupaka HSU-u. Formulu za mirovine SDP bi mijenjao već 2008., a HDZ bi se toga prihvatio 2009. SDP već zna i kako, dok HDZ svoj model još krije

SDP i HDZ polako postaju svjesni činjenice da će po svemu sudeći HSU nakon parlamentarnih izbora po broju mandata biti treća stranka u HR parlamentu

.... a evo što piše i u današnjem Večernjaku....

Rješavanjem problema tzv. novih umirovljenika dodatkom na mirovinu od 4 do 27 posto neće se izjednačiti novi i stari umirovljenici.

"Tim će se modelom samo razlika prepoloviti, a to nije dovoljno", kaže SDP-ov mirovinski strateg Davorko Vidović i najavljuje da će njegova stranka, nakon što osvoji izbore, izjednačiti nove i stare umirovljenike isplatom još jednog dodatka na mirovine.

"Naš model mogao je riješiti problem bez kompliciranja, na jedini pravedan način, da se njihove mirovine izjednače s mirovinama umirovljenih prije 1. siječnja 1999. Kako to nismo uspjeli u vrijeme HDZ-ove Vlade, učinit ćemo to u prvoj godini našega mandata", kaže Vidović.

Za prvu godinu mandata Vidović najavljuje i izmjenu formule za polugodišnje usklađivanje mirovina.

"Sadašnja, švicarska formula (rast bruto plaća plus rast potrošačkih cijena podijeljeno s dva) pogoduje tek sve većem zaostajanju mirovina za plaćom. Ostat će švicarska formula, ali će u njoj 70% biti rast plaća, a samo 30% rast potrošačkih cijena. Tako ćemo zaustaviti trend koji je doveo do toga da mirovina pokriva manje od 40 posto plaće", objašnjava Vidović.

Iako Vidović niječe da je riječ o podilaženju Hrvatskoj stranci umirovljenika, najave bi se mogle protumačiti upravo tako jer se potpuno poklapaju sa zahtjevima umirovljenika.

Ni HDZ ne sjedi skrštenih ruku. Kako se može čuti iz izvora bliskih vrhu te stranke, i oni imaju namjeru mijenjati formulu za usklađivanje mirovina.

Na koji način, još nije poznato. Zna se tek da bi se to, ako HDZ ostane na vlasti, trebalo dogoditi tijekom 2009. godine, u drugoj godini mandata.

"Uvjeren sam da ćemo i u novom mandatu dobro surađivati s HSU-om, na zadovoljstvo svih umirovljenika. Prioritet nam je podizanje njihova standarda, što smo u ovom mandatu i dokazali", kaže potpredsjednik Vlade Damir Polančec ne želeći otkriti detalje programa za umirovljenike koji priprema HDZ.

Dok se SDP i HDZ muče smišljajući programe za umirovljenike, u HSU-u sa zanimanjem prate razvoj situacije i zadovoljno trljaju ruke.

Komentari

Velike stranke započele su

Velike stranke započele su s licitiranjem ustupaka HSU-u.

Prvo pa muško.

Post dobro prenosi pisanje medija o ponudama stranaka za rješenje statusa umirovljenika. Međutim, zaključak je pogrešan.

Ne radi se o licitiranju ustupaka HSU-u već umirovljenicima.

Iako HSU forsira formulu "HSU = umirovljenici" to nije niti približno točno. Najbolji su dokaz brojke koje govore o broju umirovljenika i članova stranke koja ih interesno predstavlja. Slučajno znam da unutar umirovljeničkih udruga koje okupljaju daleko veći broj umirovljenika nego stranka HSU ne vrijedi znak jednakosti između to dvoje.
Dobar broj umirovljenika ne vidi tu stranku kao najboljeg zastupnika svojih interesa.

Nadalje, u predizborno se vrijeme skupljaju glasovi birača, znači i umirovljenika pa je ispravnije ponude (licitiranja) tako i tumačiti.
Sama stranka HSU je izjavila da nakon izbora "ide s pobjednicima" i njihova je pozicija toliko jasna da ih ne treba snubiti.

Zato se stranke trude biti relativan pobjednik izbora nakon čega HSU "dobivaju u paketu". A za to im, kao i do sada, trebaju glasovi umirovljenika.

Koliko ih (glasova umirovljenika) više dobiju, manje će im trebati HSU.

B-52

Tko je glasao

Sama stranka HSU je izjavila

Sama stranka HSU je izjavila da nakon izbora "ide s pobjednicima" i njihova je pozicija toliko jasna da ih ne treba snubiti.

Zato se stranke trude biti relativan pobjednik izbora nakon čega HSU "dobivaju u paketu". A za to im, kao i do sada, trebaju glasovi umirovljenika.

Koliko ih (glasova umirovljenika) više dobiju, manje će im trebati HSU.

@sm, pa HSU želi znak = sa umirovljenicima mijenjati sa znakom +..... dakle i sa ostalim, no gledajući povijest nstajanja strnake takvo povezivanje je trenutno sasvim logično jer je i na ovim parlamentarnim izborima umirovljenička populacija HSU-u prva ciljana skupina.
S obzirom da dobiveni broj glasova na prošlim izborima dalo bi se zaključiti da su umirovljenici poprilično disperzirani po političkim strankama, no po najnovijem istrživanju političkih prefrencija koje j eproveo IRI, broj birača koji podržavaju HSU rapidno raste i gotovo j eutrostručen u odnosu na prije četiri godine što znači da je ta umirovljenička populacija prepoznala rad stranke.... , a da li može još više i bolje? Da i hoće, jer upravo broj rukica u parlamentu daje i odgovarajuću političku snagu dostatnu za realizaciju zacrtanih progarma, a nisu vezani samo za riješavanje umirovleničkih problema..... ima tu brdo toga ali mediji nekako zaobilaze svojim pozivima u svoje emisije, a i te kako se ima toga što za kazati....
Bilo kako bilo nakon promjena u HSP-u postaje jasno da je upravo HSU ovog trenutka treča stranka po rejtingu...... a to nije zanemarivo,.... i ono bitno,.... Potpuno je pogrešno smatrati da će HSU doći u nekom "paketu" reltivnom pobjedniku ovih izbora.
HSU dakle sazrijeva u ozbiljnu (veliku) političku stranku koja je za ozbiljan dijalog sa svim zainteresiranima ali bez figa u džepu. Ako to relativni pobjednik ovih izbora prepozna i tako se bude ponašao onda je naravno dogovor sasvim izvjestan,.... naravno ne po principu želja, već realnih mogućnosti.......
Dobivanjem više medijskog prostora će sasvim sigurno i uspjeh stranke biti veći...... jer, ipak biračko tijelo nije dostatno informirano o programima HSU-a.......... ali po onom.... strpljen spašen..... svaki dan u svakom pogledu.....

Tko je glasao

Ja nisam niti rekao da HSU

Ja nisam niti rekao da HSU ne želi znak jednakosti između sebe i umirovljenika pa ni onaj ...+...
Ja sam rekao da je sudeći prema situaciji u umirovljeničkoj populaciji pogrešno (sad) stavljati znak jednakosti.

A što se tiče ovoga:

Potpuno je pogrešno smatrati da će HSU doći u nekom "paketu" reltivnom pobjedniku ovih izbora.

Stvar treba raščistiti između "glasnogovorništva" :) i vodstva HSU (Jordana) koje izjavljuje da će se prikloniti onome tko osvoji vlast. To je suviše puta izrečeno da bi postojao i tračak sumnje u upravo takvu njihovu nakanu.

Osobno, smatram da bi HSU u svojim istupima trebao govoriti i o tome od kuda namaknuti sredstva za poboljšanje položaja umirovljenika.

Za sada jedino Jurčić trubi o tome da treba stvarati novu vrijednost iz koje se potom može servisirati sve potrebe društva što posebno cijenim.
Ostali se, manje više, oslanjaju na prihode od privatozacije tj. rasprodaju društvene supstance što nije dobro.

Umirovljenicima bi bilo bolje da manje spominju prihode od rasprodaje državne imovine ili još gore, "nije nas briga od kuda će, limun ćemo cijediti dok teče i jedna kap soka".

B-52

Tko je glasao

@sm, naravno da nije HSU =

@sm, naravno da nije HSU = umirovljenici, no upravo iz obrnutog slijeda je proizIšao HSU koji je s obzirom na upravo tu činjenicu bio (i još uvijek je) percipiran kao umirovljenička stranka..... Takva percepcija i rad troje zastupnika je dovela stranku u poziciju da sada može puno otvorenije promovirati i ostale svoje programe koji su zbog žestoke borbe za povrat duga umirovljenicima u ovo mandatu pali u drugi plan.

Stvar treba raščistiti između "glasnogovorništva" :) i vodstva HSU (Jordana) koje izjavljuje da će se prikloniti onome tko osvoji vlast. To je suviše puta izrečeno da bi postojao i tračak sumnje u upravo takvu njihovu nakanu.


Ovu formulaciju i želim pojasniti. Prikloniti s onom tko osvoji vlast je jedna opcija...lošija, a tvoriti vladajuću parlaentarnu večinu je nešto sasvim drugo. HSU je u još uvijek vladajučoj strukturi u poziciji da je "uz vlast", no cilj je da nakon ovih izbora bude tvorac "nove" vlasti kao sukreator politike, a posebno u sferi gospodarstva iz čije kvalitete i realizacije ovisi doslovno sve, pa i riješavanje tzv. problema umirovljenika. HSU dakle želi biti sukreator strateškog programa gospodarskog razvoja Hrvatske...... iz čega se naravno stvaranjem novih vrijedenosti može servisirati i sve ostalo.
.... I onaj limun za cijeđenje koji je zastupnik Hrelja spomenuo u pjesničkom zanosu je eto recimo malo pogrešno protumačen kao nebrigu za opći interes, već kao isključivo uskogrudni sebični stav. ....
....A svi u obitelji imamo ponekog penzića, pa hajte mi kažite jel svaki od njih uvijek rado daje sve što ima..... pa što bi unučad bez djedova kojima je radost davati a ne uzimati, ili ne daj bože tamo nekog ili nešto cijediti...... a i zna se ponekad dogoditi da u želji za što ljepšom stilskom figurom jednostavno omanete, fulate, falijete,..... a živi ljudi smo, zar ne?

Tko je glasao

Ma slažem se ja za cilj

Ma slažem se ja za cilj "biti tvorac" ali je "mi ćemo s onim tko će ispuniti naše zahtjeve" još podosta daleko od toga.

Tebi petica za trud a od Jordana i ekipe željno čekam sljedeće poteze.
Uostalom, praksa će pokazati tko je bio bliže istini.

B-52

Tko je glasao

Tebi petica za trud a od

Tebi petica za trud a od Jordana i ekipe željno čekam sljedeće poteze.
Uostalom, praksa će pokazati tko je bio bliže istini.

Na petici hvala, a za ostalo mogu kazati samo jedno. Da ne vjerujem u iskrenost HSU-a i samog predsjednika Jordana nebih ni stao iza ovog što pišem, i naravno,...... vrijeme pred nama će vjerujem sve to i potvrditi ...

Tko je glasao

ZAGREB, 16. svibnja 2007.

ZAGREB, 16. svibnja 2007. (Hina) - Za prikupljanje oko 3 milijarde kuna potrebnih za isplatu preostalih dijelova duga umirovljenicima Vlada će, vjerojatno na jesen, krenuti s inicijalnom javnom ponudom 20 posto dionica HT-a, najavio je danas predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvarajući "Dan poduzetnika" u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).
Predsjednik Vlade: Za preostale rate duga umirovljenicima IPO dionica HT-a
Vlada: u javnoj ponudi 32,5 posto dionica HT-a, od čega 25 posto građanima

Sanaderova vlada ima dobra iskustva u trgovanju sa HSU i revno ispunjava svoj dio nagodbe, pa sumnjam da će HSU ići u neizvjesnost sa SDP-om. Sanader vrlo lako prikuplja lovu za penziće, jer od daljnje prodaje INE, Croatia osiguranja, HPB-a, dijelova Hrvatskih šuma, dijelova HŽ-a može kupiti puno glasova.
Ako se slučajno odluće za SDP ili nekog drugog, valjda se vladajući neće okrenuti daljnjoj rasprodaji ''obiteljskog srebra'' zbog trgovanja glasovima u Saboru.

Tko je glasao

Vlada i cijeli HDZ mogu

Vlada i cijeli HDZ mogu pričati što god žele, a i pričaju....... no nekorektno je kazati da su nešto kao morali prodati da bi kao nekom nešto vratili,... i to temeljem pravomočne sudske presude. Kako političari inače ne vole kazati da su zabrljali i kada to zadnji cukun vidi, onda j enajbolje kazati..... da, znate, morali smo prodati svoj zdravi bubreg jer su kao neki to tražili.....pa,..hm...eto nismo mi,... ta oni su krivi z asve naše piz..., pardon,... promašaje.
ALI NISU.
I HSU neikad nije taržio da se išta proda, što više upravo suprotno, HSU nije za rasprodaju obiteljskog srebra....... koliko sam ja informiran.... a eto jesam.

Tko je glasao

da, to je istina. HSU je

da, to je istina. HSU je tražio svoje, a pitanje odakle problem je kojeg su trebali riješiti oni od kojih su tražili. nažalost je pitanje riješeno kao pretakanje iz šupljeg u prazno.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ne, ovo nije pretakanje iz

ne, ovo nije pretakanje iz šupljega u prazno, nego pretakanje iz punoga u šuplje

imovinom t-ht-a se (teoretski gledano) moglo svake godine puniti državni proračun ili dio deficita prema umirovljenicima; tijekom rujna vlada je povukla 2.4 milijarde kuna zadržane dobiti iz t-ht-a i to je otprilike onoliko koliko se u budućem razdoblju može od t-ht-a očekivati

HDZ je odlučio unovčiti odmah ono što se ionako trebalo desiti ali kroz duži rok, ali eto...

Tko je glasao

@mrak, tako je ...... ili

@mrak, tako je ...... ili što bi selaki kazali, prodali vinograd za cijenu grožđa od jedne berbe, a vinograd tek počeo rađati punim kapacitetom..........
Kojoj to b... uopće može pasti na pamet.....(osim ovima kojima jest naravno), i onda je najlakše tražiti krvica svugdje oko sebe....... a naočari na glavi...

Tko je glasao

Da i tko god to radio

Da i tko god to radio (pretakao) neće dugo........

Tko je glasao

da, ali bit je u tome zašto

da, ali bit je u tome zašto neće dugo. ne zato što uviđa da nije ispravno postupanje, ne zato što je postupanje naišlo na osudu javnosti, ne zato što se pronašao bolji način.... nego zato što se više nema od čega.
to je jedini način zaprekinuti ove idiotarije. i neka prodaju sve u bescjenje pa da živimo u miru i raspravljamo o nekim drugim temama jer je ovo već frustrirajuće preko svake mjere. pa u hrvatskoj nikad ništa nije prodano na neki normalan način, optimalan za građane i za ono što se prodaje!! sve je muljačina na ovaj ili onaj način!

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ovo što kažete uistinu je

ovo što kažete uistinu je zanimljivo jer sam upravo danas razgovarala s nekim starijim ljudima koji su davno kao radnici u određenim poduzećima dobili dionice i znate što - oni ih se drže ko pijan plota. nisu ih prodali tjedan nakon što su ih dobili, niti su ih prodali pri prvom većem skoku, nego to doživljavaju kao neki vid štednje, kao svoj crni fond (iako nesigurnog iznosa). s druge strane, ovi koji su kupili preko noći preko noći su i prodali. i to onima koji bi kupili ionako. samo za veću cijenu.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ako naša cijenjena

Ako naša cijenjena dalekovidnica koju svi plačamo bude bar malo posvetila pažnje općem dobru, pa recimo umjesto Diakna i njgove dike bude malo educirala gađane, možda im se jednog dana i vrdi nečim dobrim...
....na žalost još uvijek velika večina građana nije dovoljno ili je pak nikako upoznata sa nećim što bi se nazivalo tržište kapitala - vrijednosnica...... ali valjda bude i to......bar dok još nije pre/kasno..

Tko je glasao

@griota, a zamislite da je

@griota, a zamislite da je sa prom pretvorbm i privatizacijom ranih 90-ih na nacionalnoj dalekovidnici bila organizirana edukacija HR populacije o vrijednsnicama i tržištu kapitala....... nešto kao sada oko dionica T_HT-a.
Pa onda možete li zamisliti da su jedan dio tih portffelja dobili bespaltno upravo oni koji su te tvrtke stavrali, kao i zakoniti nasljednici onih koji su umrli......
..Pa da se odmah odlučilo da su hoteli, poljoprivredno zemljište, pitka voda, obala od strateškog interesa koji ostaje nedostupan stranim kupcima, ali otvoren za investiranje..........
Pa ovo, pa ono......

Tko je glasao

Znači postoji rješenje

Znači postoji rješenje bolje od svih kupnji dionica.Učlaniti se u mladež HSU-a.Jupiiii....

Tko je glasao

Nečete vjerovati, ali HSU

Nečete vjerovati, ali HSU ima brojniju mladež (članovi -30 godina starosit) i od nekih koji se predstavljaju mladoliki.... he h e

Tko je glasao

Nedavno si napisao da

Nedavno si napisao da postaješ glasnogovornik HSU-a. Bio sam uvjeren da se radi o šali. Izgleda da nije bila šala.

Dobro, a što HSU čini osim što čeka tko će im više ponuditi? Imaju li oni kakav model za rješavanje mirovina? Osim, naravno, osvajanja saborske mirovine.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@silverci, od šale do

@silverci, od šale do zbilje je doista kratak put.........
Na drugo pitanje odgvor je švicarka formula,...a o detaljima u slijedečim dnevnicima, i vjerujte mi.....ovo j edoista istina pa ma koliko nevjerjatno zvučalo..... gospodinu Vladimiru Jordanu, predsjedniku HSU-a je saborska mirovina zadnja rupa na sviralu, ali doista......

Tko je glasao

gospodinu Vladimiru Jordanu,

gospodinu Vladimiru Jordanu, predsjedniku HSU-a je saborska mirovina zadnja rupa na sviralu, ali doista
Onda sigurno nema ništa protiv da mi ustupi svoje mjesto na listi?

Moje mišljenje je da bi HSU najviše napravio za umirovljenike kad bi u svakom izbornom ciklusu druge ljude stavljao na liste. Tri po tri, i u nekoj budućnosti bi se skupio lijep broj umirovljenika koji su zaradili saborsku mirovinu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@ilverci, u tijeku je

@ilverci, u tijeku je kandidacijski postupak po gradslim i županijskim organizacijama, pa ako ste uključeni u neku od njih i bili kandidirani,...... pa sve je moguće u tom kontekstu.....

Tko je glasao

pretpostavljam da hdz

pretpostavljam da hdz "krije" model jer mu još nije ni u peti.
a što se tiče rješavanja problema umirovljenika i mirovina, trebalo bi krenuti od druge strane i rješavati pitanja nezaposlenosti i sive ekonomije.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Tako je, i upravo tim putem

Tako je, i upravo tim putem HSU želi riješiti probleme umirovljeničke populacije, i to dugoročno.

Tko je glasao

Samo nek se oni nadmeću u

Samo nek se oni nadmeću u obećanjima. Meni će to dobro doći, uskoro. Samo ako barem netko održi što je rekao.

Tko je glasao

A tek da su izbori svakih

A tek da su izbori svakih šest mjeseci........

Tko je glasao

Ne bi išlo. Čak ni naši

Ne bi išlo. Čak ni naši političari ne mogu tako često bezočno lagati.

Tko je glasao

Ne bi išlo. Čak ni naši

Ne bi išlo. Čak ni naši političari ne mogu tako često bezočno lagati.

Pa to i nije baš tako često ako uzmemo u obzir da nas neki od njih lažu svaki dan....

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci