Tagovi

Pobuna sjevera - tražim REFERENDUM!

O odluci Državnog zavoda za statistiku (DZS) kojom je Hrvatska podjeljena u tri (statističke) regije (NKPJS = nacionalna ksasifikacija prostornih jedinica za statistiku) kao opasnoj podvali već sam pisao.
Po toj odluci, Hrvatska je podjeljena u tri regije: Panonska, Jadranska i Sjeverozapadna.
U sjeverozapadnu uz Grad Zagreb uvrštene se i Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županija.
I dok u Panonskoj i Jadranskoj regiji ova odluka nije ni primjećena, u Sjeverozapadnoj regiji nastala je prava pobuna. Svih pet županija usprotivile su se ustroju u kojem su u zajedničkoj regiji s Zagrebom. Ako se radi samo o statističkim regijama čemu ova pobuna?

Formalno gledano doista se radi o statističkim regijama. No, problem započinje ulaskom Hrvatske u EU. Države-članice EU ostvaruju prava na sredstva iz takozvanih strukturalnih fondova čija se visina, namjena i prava korištenja ne raspoređuje središnjoj državi nego regijama. Prema njihovim standardima, regije moraju imati najmanje 800.000 a najviše 3 milijuna stanovnika. Članice EU ostvaruju prava na sredstva strukturalnih fondova prema tri osnovna kriterija-namjena.
Prvi kriterij je „regionalna razvijenost“. Prema ovom kriteriju pravo na sredstva ostvaruju regije čiji je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema kupovnoj moći (GDP per capita PPS) MANJI od:

a) 75% GDP-a per capita PPS 27 članica EU (EU 27) za namjene društvenog standarda
b) 90% GDP-a per capita PPS EU 27 za ostale namjene
Pod pretpostavkom ulaska Hrvatske u članstvo EU 2009. prva godina prava korištenja tih fondova bila bi 2010. a Hrvatskim regijama bilo bi na raspolaganju oko 900 milijuna eura godišnje.

Drugi kriterij je „regionalna konkurentonst i zapošljavanje“. Hrvastkoj kao članici EU bilo bi na raspolaganju 141 milijun eura godišnje s time da kod ovih sredstava Vlada ima pravo odluke o raspodjeli.

Treći kriterij je „regionalna pogranična suradnja“. Za ova sredstva natječu se regije s zajedničkim programima pogranične suradnje. Hrvatska bi mogla računati na 60 milijuna eura godišnje.
Dakle, Hrvatska bi mogla koristi oko 1,2 milijarde eura godišnje ili oko 260 eura po stanovniku. Naravno, radi se o bespovratnim sredstvima, ne o kreditima.

Sada se opet pitate čemu pobuna sjevera? Zašto ovih pet županija ne želi biti u zajedničkoj regiji s gradom Zagrebom?
Zato što je GDP per capita PPS Zagreba tri puta veći od njihovoga i već sada je blizu 70% prosječnog GDP-a EU 27. Zato što će i u predstojećim godinama GDP Zagreba rasti daleko brže od GDP-a ovih županija i tako će umjetno povečati njihov GDP. A kada GDP per capita PPS Sjeverozapadne regije dosegne 75% GDP-a PPS EU 27 ta regija više nema pravo na sredstva po kriteriju br.1 (regionalna razvijenost). A prema ocjeni stručnjaka to se može dogoditi već 2013.

Za Međimurje to znači da će godišnje gubiti oko 30 milijuna eura. Ili 220 milijuna kuna. Ili još jasnije: DVA GODIŠNJA proračuna županije.

I zar to nije dovoljan razlog da Županijska skupština Međimurske županije raspiše referendum o ovoj odluci Državnog zavoda za statistiku?

Kako na kritike odgovaraju vladajući HDZ-ovci?

Nismo mogli drugačije, to je bio zahtjev EUROSTATA (Europskog statističkog ureda).
Laž, podjela države u regije je dio pregovaračkog procesa.

Zagreb ne može biti zasebna regija jer nema 800.000 stanovnika.

Laž. Zagreb danas ima oko 900.000 stanovnika. Istina, po popisu iz 2001. imao je 779.000 tisuća ali je prema evidenciji stanovništva lako dokazivo da danas ima oko 900.000.
Uostalom, čak 13 glavnih gradova zemalja-članica EU su posebne regije od kojih njih nekoliko nema 800.000 stanovnika. (Bratislava npr.)

Prava na sredstva ovise o kvaliteti programa.
Strašno velika laž. Kada regija ostvari GDP per capita VEĆI od 75% GDP-a per capita EU 27 NEMA pravo na sredstva bez obzira na kvalitetu programa.

Posebnu pozornost pak zaslužuju izjave vodećih HDZ-ovaca Međimurja, Pleše i Ivkovića.
Gospoda su izjavili da nama Međimurcima mora biti na ponos što smo u regiji s bogatim Zagrebom!? I dodali kako „neki“ ovu temu politiziraju.
Dakle, Ivković i Pleša su ponosni što će Međimurje godišnje gubiti 220 milijuna kuna!!!
Doista, ova izjava ne spada ni u politiku ni u politiknastvo. Ona spada u patologiju.
Mjesecima su Međimurke i Međimurce plašili s Čačićem. Kao, on želi biti gubernator Međimurja, on želi od Varaždina napraviti sjedište regije, on želi Međimurje kao „drugorazrednu“ županiju.
Sada su valjda zadovolnji. Gubernator Međimurja biti će Bandić. A sjedište regije u Zagrebu.
U bogatom Zagrebu. To će nama u Međimurju puno značiti.

Referendum !!! Županijska skupština mora raspisati referendum i omogučiti stanovnicima Međimurja da iskažu svoj politički stav o ovoj regionalnoj podjeli. O tome kako ih je birokratska odluka Zagreba lišila prava na razvoj.

P.S.
Prema posljednim podacima, GDP per capita PPS (bruto domaći proizvod po glavi stanovnika prema kupovnoj moći) za 27 država članica EU iznosi 21.503 eura (ostvaren u 2004. godini).
Pošto je prema kriteriju br.1 granica prava na sredstva strukturalnih fondova EU za regije 75% toga iznosa, to znaći da regije koje imaju GDP per capita PPS veći od 16.127 eura ne ostvaruju prava na ta sredstva.

Komentari

Vidim u tisku da Čačić

Vidim u tisku da Čačić kreće u kampanju s referendumom. Ok, legitimno, ali sliči na politikantstvo.
I u članku se spominju dva HDZ-ovca, ali nitko pa ni Lesar i Čačić ne spominju koaliciju s HDZ-om.

Zašto Sanadera ne pritisnu s time? Zašto ne raskinu?
Pitanje je logično, a jedino meni Lesar na komentar u kojem sam ga postavio ne daje odgovor. Zašto?

Friščić je izgleda pametniji pa ne vodi kampanju referendumom, barem za sada. Zna on da bi se i njega pitalo isto. A HSS još više koalira s HDZ-om.
Friščić očito zna da na pitanje o tome zašto ne raskida koaliciju s HDZ-om nema smislenog odgovora.

Sve je to politikantstvo. Opijum za narod.

B-52

Tko je glasao

Ne radi se o novcima nego o

Ne radi se o novcima nego o zaštiti Hrvatske, podjela na samo 3 regije ide nam u korist. Nivoi vlasti EU su: EU, država, regija; preveliko usitnjavanje države na regije znači i slabljenje države kao zajednice. Nije sve u novcima, treba očuvati Hrvatsku od porobljavanja, više regija znači i više korupcije i manje transparentnosti i mogućnosti konsolidacije

Tko je glasao

Htio bih jasno naglasiti

Htio bih jasno naglasiti jednu stvar. Europa ne dijeli lovu onima koji je nemaju dovoljno. Europa financira projekte (sufinancira, točnije) onima koji ih predlože. Da bi projekt ispunio uvjete onih koji ga financiraju, mora biti napravljen po određenim pravilima i na određeni način. Do sada smo pokazali da nam taj posao baš i ne ide od ruke (osim Varaždinske županije i sporadićnih primjera drugdje). Iskorišten je zanemariv postotak sredstava koja su Hrvatskoj stajala na raspolaganju. Naravno da su granice regija važne, posebice za sjever koji ovom podjelom gubi šanse. Ali još je važnije osposobiti i druge regije da se kandidiraju. Ovako, ispada da oni koji znaju kako projekte treba napraviti neće za to imati šansu. A oni koji će imati šansu neće ih znati napraviti. Srazmjerno je lako izračunati koliko će to novaca iz pristupnih fondova stići u Hrvatsku.

nvuljanic

Tko je glasao

Mene zanima kako će, u

Mene zanima kako će, u slučaju izdvajanja Zagreba iz te sjeverne regije, ostale županije financirati izradu projekata na osnovu kojih će se dobiti sredstva? Koliko sam shvatio gledajući emisiju Otvoreno, jedino Varaždinska županija ima iskustava s pripremom projekata, ali nema i novaca da bi svim ostalim županijama pomogla u izradi projekata.

Jedini koji tu ima novaca je u biti Zagreb, a i do 2014. su sve regije u istom košu. Isto tako postoji mogućnost naknadne drukčije statističke raspodjele ako se to pokaže potrebnim, kao što je to primjer Slovenije.

Dajem ruku u vatru da se čak i s podjelom na 4 regije ništa bitno ne bi promijenilo jer Hrvatska sigurno neće povući sva odobrena sredstva. Prema onome što su rekli Čačić i Jakovčić, ako povučemo i 50% sredstava bit će dobro.

Tko je glasao

Nisam gledao tu emisiju i ne

Nisam gledao tu emisiju i ne znam tko je ustvdio da ostale županije nemaju pameti za izradu programa, no bez obzira tko je taj, baljezga ili je neinformiran.
I još samo ovo: problem je moguće rješiti i s tri regije: ZG, sjevernopanosnka i jadranska.

Tko je glasao

Jakovčić je potaknuo temu

Jakovčić je potaknuo temu kvalitetnih projekata, a Čačić je onda izašao s konkretnim brojkama. Prošle godine Hrvatska je u Brusellex poslala 168 projekata i od toga je odobreno 7 Varaždinskoj županiji, jedan Rijeci i jedan Zagrebu. Onako kako ja vidim te podatke je da u Hrvatskoj nitko ne zna raditi kvalitetne programe.

Tko je glasao

Ne brkati predpristupne

Ne brkati predpristupne fondove i strukturalne fondove.

Tko je glasao

ako je zagreb trenutno na

ako je zagreb trenutno na 70% GDPa, a ima 3x veći GDP od ostalih županija koliki mora biti rast GDPa u zagrebu da bi prosječni GDP svih tih županija prešao 75% GDPa EUa?

meni se čini da tu u matematici nešto ne štima

Tko je glasao

Mrak, najnoviji podaci o

Mrak, najnoviji podaci o GDP-u per capita PPS za EU 27 su za 2004. Za HR isto. dakle "sada" se odnosi na poznate i službene podatke. Jasno pišem da je prva godina primjene NK PSJ 2010. I kažem da oko 2013. GDP per capita PPS ove regije ide iznad 75% GDP-a per capita PPS EU 27. Još nejasno? Brzina rasta GDP-a per capita PPS Zagreba trostruko je brža od ostalih pet županija.

Tko je glasao

kada bi znali koji je GDP u

kada bi znali koji je GDP u zagrebu i koliko tamo ima ljudi, pa koliki je GDP preostalih 5 županija i koliko tamo ima ljudi, a znajući da je GDP zagreba 3x veći od ostatka može se izračunati točno kada bi cijela ta nova regija okinula uvjete da nema pravo na subvencije

ja samo vidim djelomične podatke iz kojih ne mogu izračunati ovo što se tvrdi

p.s. usput rečeno, ako zagrebački GDP raste 3x brže nego u ostalim županijama, što lokalna vlast tamo radi? da li je bandić toliko superioran u odnosu na ostale, ili mu pak pomaže i sanader? koji je razlog?

Tko je glasao

Joj Mrak, stvarno si

Joj Mrak, stvarno si duhovit. GDP Zagreba je između ostaloga i posljedica sjedišta INE, HŠ, HEP-a, HŽ-a, T-coma,
ZG banke i inih banaka, Agrokora, ... A to je velika zasluga Bandića, zar ne?

Tko je glasao

To je zasluga Zagreba kao

To je zasluga Zagreba kao grada, nitko ih ne drži tu silom (pogotovo ne tržišne tvrtke).

Tko je glasao

Nismo li to već

Nismo li to već prežvakavali? I nije li i prošli put ostalo neodgovoreno ključno pitanje (uz par potpitanja)?

Fondovi EU nisu vreća bez dna iz koje se samo grabi, i ova statistička podjela je način na koji EU kontrolira trošenje svojih sredstava. Hrvatska može predlagati štogod hoće, EUROSTAT će prihvatiti samo ono što je u okviru smjernica koje daje. U konkretnom slučaju to znači tri statističke regije razine II - Hrvatska ih može (u skladu s ostalim smjernicama o broju stanovnika itd) rasporediti kako želi, ali ne može imati više od tri. U prošloj si se prepisci razbacivao dokumentom sastavljenim 2002 kojim se obrađuje ta temataika i gdje je Hrvatska podjeljena na pet regija. Tamo je dan upravo ovakav primjer Slovenije, koja je htjela izdvojiti Ljubljanu u jednu a ostatak Slovenije u drugu regiju iz apsolutno identičnih razloga koje ti sad ovdje navodiš - znaš li što im je EUROSTAT rekao? Vjerujem da ti je poznato: "ne bu išlo". Isto je dočekalo i naše "pregovarače".

Ali čak i kad bi "izvukli" Zagreb, tako da Hrvatsku podijelimo na tri regije: Zagreb (ZG + županija) koji nema pravo na tu "socijalnu pomoć" EU, te recimo Slavonija (u koju bi ušle onda i ti sada tako zakinuti pasivni krajevi) i Dalmacija (sa Primorjem i Istrom, njima recimo KA a Slavoncima SK) - što bi time postigao?

A što se referenduma tiče, kad i ne bi bio tako apsurdna ideja i prazna politikantska prijetnja, ako bi ga provodio na razini cijele RH (kako bi trebalo biti) otkud ti ideja da bi bio makar blizu rezultata koje priželjkuješ? Ili bi možda radio "Sjevernu Autonomnu Oblast" pa kao i onaj prethodni SAO radio referendum samo na "svom" području? Uostalom kad već oko takvih stvari raspisuješ referendum da bi ugrabio malo para, samo dodaj da se odlučuje o tome da se sjedište EU iz Bruxellesa u Ludbreg, tamo je ipak centar svijeta.

Tko je glasao

O ovome je doista već

O ovome je doista već pisano, pa i pojašnjeno zašto je tomu tako. Problem nije u tri regije, a možda ni u tome što u njih ulazi. Problem je u tome kako se do granica regija došlo.

Ovo je pitanje važno s toga što je vlada mogla i morala postupak određivanja granica učiniti transparentnim i u njega uključiti regionalnu samoupravu, a ne da sad naši župani trebaju biti iznenađeni, pa i opravdano uvrijeđeni.

No, koliko god ideja referenduma bila u svojoj biti apsurdna i politikantska, servirana neupućenima sasvim dobro zvuči, a birači su za ovo ipak u ogromnoj većini "trube". Parole i pozivi "širokim narodnim masama" nekad i upale. Zato su legitimno sredstvo političke borbe.

U tom me smislu čudi da su župani, usput i stranački čelnici, propustili uvidjeti kako efektnije kazniti vladu koja je granice iskrojila izvan vidokruga onih kojih se to tiče, pa im u tom smislu predlažem da učine sljedeće:

U svim županijama, gradovima i općinama u kojima koaliraju s HDZ-om da raskinu koalicije i promijene vlast ili isprovociraju nove lokalne izbore.

Tek to bi bilo pravo sredstvo pritiska i kazna za HDZ-ovu vladu.

Pozivanje na referendum i prijetnja mitingom od 100-tinjak tisuća građana je efikasn kao kremenjača protiv atomske bombe. Dodamo li tome lokalne koalicije sa strankom koja obnaša tu "mrsku" državnu vlast, sve još više nalikuje na politikantstvo.

Lokalne su se koalicije uvijek pravdale time da državna vlast nije isto što i lokalna, te da su lokalni interesi drugačiji od onih na državnoj razini.

E pa ovo je sad izravan i najveći interes lokalne sredine.

Hoćete li se stvarno boriti ili će opstati lokalne koalicije s HDZ-om?

B-52

Tko je glasao

Da, moglo je biti

Da, moglo je biti transparentnije i neka rješenja vape za obrazloženjem (no za razliku od onoga što govore poltikanti - Karlovačka županija je najveći biser ove podjele).

Iskreno, takvo jeftino politikanstvo mi je smiješno jer su njegovi efekti zanemarivi a pridonosi folkloru (nešto poput Lončara ili Letice). Problem koji vidim je u stavu mi/moje_selo/ja/Sabor/županija smo najbitniji na svijetu - dok je u razmjerima o kojima pričamo (EU) cijela Hrvatska zanemariva provincija. Zamisli tu "logiku" koja će referendumom u Međumurskoj županiji "pokazati" nešto stručnom tijelu EU... Materijal za domaću TV komedijicu, s nešto gorčine - možda Gruntovčani?

A za raskih koalicija treba imati muda, za razliku od vremena kad ih se sklapalo i kad je trebalo imati mozga...

Tko je glasao

Pa ne misli valjda netko da

Pa ne misli valjda netko da mu muda vrijede više od "220 milijuna kuna godišnje koliko će Međimurje izgubiti"? :)

No, šalu na stranu, očekivao sam da mi Lesar odgovori koliko su daleko spremni ići, zajedno s Friščićem i HSS-om u borbi za vitalne interese njihovih županija.

Samo, izgleda da ću ja jedini ostati bez odgovora na vrlo konkretan prijedlog.

B-52

Tko je glasao

Tražila sam u wikipediji

Tražila sam u wikipediji taj izraz "muda" ali nisam ništa našla. Što bi to moglo značiti?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

muda na japanskom znači

muda na japanskom znači otpad

Tko je glasao

Vidi se tko se razumije u

Vidi se tko se razumije u TPS. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nisu svi podaci koje

Nisu svi podaci koje navodiš točni. Ako si gledao emisiju "Otvoreno" u četvrtak, si mogao čuti glavnog pregovarača Drobjaka, kako je zadnji prijedlog dan Eurostatu (prije ove podjele na tri regije), bio 4 statističke regije (4. regija grad Zagreb i Zagrebačka županija). Eurostatu je to bilo prihvatljivo i obavijestio je hrvatsku stranu da može podjela na 4 regije. Ali pošto bi time grad Zagreb i Zagrebačka županija kao jedna regija zbog relativno visokog GDP/stanovnika još uvijek ispali iz igre za fondove, pala je odluka o 3 regije - priključiti još par nerazvijenih županija i time umjetno smanjiti GDP, pa da Zagreb može barem neko vrijeme koristiti fondove.
Očito je na snazi neki tajni dogovor Sanader-Bandić za koji mi ostali ne znamo.

Tko je glasao

Nisam gledao, ali znam za

Nisam gledao, ali znam za prijedlog o 4 regije, i ocjena o prihvatljivosti je bila načelna (bez ulaska u konkretnu teritorijalnu podjelu), uz sugestiju o tri. Ta statistička podjela je tu upravo zbog novaca - EU zapravo nije briga koliko će ih biti i kako će izgledati nego hoće li ukupna izdvajanja odgovarati onome koliko oni procijene za realno.

Ako i je neki deal njih dvojice, diletantski je. Niti će se Zagreb/Bandić time puno okoristiti (uostalom, zašto nisu priključili i KA i SK županiju), niti je to Sanaderu politički bitno.

Tko je glasao

Zato postoji keriterij br 2.

Zato postoji keriterij br 2. a sredstva po tom kriteriju središnja vlast može samostalno alocirati. To je moguća kompezacija Zagrebu

Tko je glasao

Nismo prežvakali i nećemo

Nismo prežvakali i nećemo tako dugo dok se odluka ne izmjeni!!!
Što pak se referenduma tiće, pogledaj zakon o referendfumu i vidjeti češ da postoji prvao županije na raspisivanje referenduma. I siguran sam da će se raspisati i održati.

A Eu birokrati mogu govoriti "nebu išlo" samo nesposobnim pregovaraćima.
Uostalom, pitam te zar doista misliš da Drobnjak i kompanija imaju pravo mimo odluke i suprotno odluci Sabora prihvatiti diktat EUROSTATA???

Tko je glasao

Super za pravo županije na

Super za pravo županije na referendum - ali po čemu bi referendum u Međumurskoj bio relevantniji od referenduma u recimo Karlovačkoj (ako bi međimirci izglasali da se Zagreb priključi karlovčanima)?

A ako se ne varam (opet, primjer Slovenije) EU govori "nebu išlo" na "daj pare"... I na kraju, da li Sabor odlučuje o trošenju sredstava EU? Ili ipak možda u ovom slučaju EUROSTAT, pa će Sabor na kraju prihvatiti ono što se može bez obzira što je već prihvatio ono što se htjelo?

Tko je glasao

pitanje je samo da li

pitanje je samo da li referendum na županijskoj razini moe natjerati bilo koga na bilo što na nacionalnoj razini i to je vjerojatno točka na kojoj priča o referendumu pada u vodu

Tko je glasao

Mrak, na referendumu

Mrak, na referendumu građani daju političku odluku, politički stav. Pametni znaju čemu služi referendum, oni drugi se još ne snalaze. Možda i zato što bi ovo bilo prvi puta da se na županijskoj razini građanima omogući da daju svoj stav. Svoju odluku. Umjesto političara. Ili je to za Hravtsku još uvijek hereza?

Tko je glasao

g.lesar, dapače, apsolutno

g.lesar, dapače, apsolutno podržavam svaku takvu inicijativu i ako je potrebno negdje potpisati i sakupiti potpise apsolutno sam za to

ono što sam htio reći je moja dvojba da li bi rezultat referenduma u međimurskoj županiji mogao biti obvezujući na nacionalnoj razini?

doista bih volio da se poput švicaraca svakih nekoliko mjeseci uputimo na birališta i izrazimo svoj stav, no ako me sjećanje ne vara do sada nismo imali niti jedan jedini referendum pa je možda zanimljivo pitanje i zašto se to nije dogodilo?

u svakome slučaju, razumijem vašu poruku i unatoč tome što sam u zagrebu apsolutno je podržavam

p.s. što vaši koalicijski partneri u međimurju kažu na sve to skupa?

Tko je glasao

Referendum predlažem i

Referendum predlažem i ostalim županijam ove regije. Čak tražim od naših vječnika u Županijskim skupštinama da to i službeno pokrenu.
HDZ u Međimurju? Pa jutros sam na radiju čuo izjavu predsjednika Ivkovića kako mi u Međimurju moramo biti sretni što će mo biti u regiji s bogatim Zagrebom.
Ali, uvjeren sam da će Županijska skupština raspisati referendum , s njima ili bez njih.

Tko je glasao

Stvar je u tome što je

Stvar je u tome što je statistika (poglavlje 18) jedno od najtežih poglavlja uz poljoprivredu i ribarstvo (s tim da nisam sigurna da li ova vlast to zna). Ne mogu se uspoređivati kruške i jabuke, a kako kažu pametni, postoje laži, "proklete laži" i statistika. Slušala sam Drobnjaka u misiji "Otvoreno" prošli tjedan, kako je Eurostat predložio ovaj način raspodjele, jer kao, Bratislava je bila izdvojena kao posebna regija i nije se pokazalo dobro rješenje. Zanima me da li su ovi iz Eurostata kada bili u Hrvatskoj? Nisam sigurna.
Ako raspodjela na tri regije ostane to će imati duboke posjedice ne samo na strukturalne fondove nego i na ostala poglavlja o kojima se trenutačno pregovara.

Tko je glasao

Rješenje ovog rašomona,

Rješenje ovog rašomona, kao i mnogih drugih, samo što nije. Zagreb službeno sigurno tone, s Bandićem i bez, i zaostali sjever sigurno službeno pobjeđuje.

To da Zagreb sigurno tone je malo složenija tema, ali evo kroki. To traje dugo. Zagreb je središte i ništa ga ne zaobiđe. Sve je isprobano. Čim se nešto malo sredi, velike koalicije to zašamaraju i harmonika svira. Evo i sada, kad su prihodi najveći, Zagreb nepovratno tone. Pojedeno je bar za par godina unaprijed. Hrvatska je prekrcana novcem, i Zagreb, a u Zagrebu se plaća najranije za 6 mjeseci, a i to se produljava. Novac je oslobođen, nikad robom, pa ga nema. A novi troškovi nezaustavljivo rastu. Npr. obeštećenja za nezakonito oduzetu imovinu se neće moći zaustaviti, a u Zagrebu se radi o milijardama EUR-a. A tek kontinuitet velikih državno-gradskih projekata, samo bolnica u Blatu i stadion su u ritmu svakih 5 goidna još jednom a gdje su novi.

Tu su stranke i šire čvrsto ujedinjene, i na najmanji šum promjena čvrsti savez reagira. Zato, nema straha. Tu smo vema iskusni, u zajedničkoj kasi dugo nerazvijeni a love ko blata, to je osnova. EU nema šanse to prozrijeti, oni su za to diletanti bez iskustva.

Tko je glasao

Čuj, meni je ova HDZova

Čuj, meni je ova HDZova igra čisti primjer gluposti. Očito se nisu imali razloga oko ovog dogovarati sa bilo kime, pa su odigrali ovu glupu igru na štetu jedne regije. Meni samo nije jasno, pa ako se proklamiraju kao ono, vlada razvoja (pokrenimo hrvatsku, odzvanja), čemu ovakva odluka?? Vidim njihove argumente i nisu mi jasni. Pa zar je moguće da se na to vade? Zar je moguće da nisu zagrizli jače prema komisiji, pa radi se o kolikim novcima! O razvoju regije.. Iako je meni osobno EU novac debela praonica i kasniji razlog tim europejcima da svojataju sve i sva, smatram da uz pametnu politiku i takav novac može biti pametno iskorišten. Iako rezerviran prema tome, mogu podržati njihova bespovratna sredstva, uz nadu da ćemo kad se razvijemo i mi davati siromašnima. Stoga me ova igra HDZa jako razočarala i onome Pleši i Ivkoviću želim političku smrt. Sanaderu želim tri puta gore. Političku smrt, gubitak izbora i tužbu za sve idiotizme koje je napravio. Iako vrijednost Sanaderovih satova možemo procijeniti, njegov idiotizam nitko ne može izračunati. On je neprocjenjiv!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci