Tagovi

Pobjeda ili poraz - kako bi odgovorio Einstein?

Ako je vjerovati Einsteinu, sve je relativno pa i ocjene pojedinih političara. Dok je za ocjenu lika i djela Ivice Račana pregršt toga, Milanović na velikoj političkoj sceni egzistira tek nešto više od godinu dana a glavnu rolu igra daleko kraće.

Pri ocjenama političkih poteza je uvijek dobrodošao oprez, kronično mankajuća komponenta u istupima dobrog dijela političkih analitičara sklonih davanju brzih, skoro konačnih sudova. Tek vremenski odmak omogućava objektivniju ocjenu a nju je pogotovo nemoguće dati prije nego uopće nastupe posljedice konkretnog političkog čina.

Vičniji metodologiji ispitivanja javnog mijenja i statistici će se vjerojatno složiti da je teško a bez posebnog istraživanja praktički nemoguće presuditi da li je primjerice odustajanje od isticanja liste za dijasporu ili čak otvaranje te teme SDP-u donijelo ili odnijelo glasova birača.

Ako se dobro sjećam, ankete su pokazivale da otprilike 65% građana Hrvatske ne podržava glasanje dijaspore zbog čega je logično očekivati da je to utjecalo na rast potpore SDP-u u Hrvatskoj. S druge je pak strane potpuni gubitak glasova u dijaspori ali to, znajući rezultate prethodnih izbora, i nije bio neki gubitak. Među tridesetak posto onih u Hrvatskoj koji bi da dijaspora glasa, većina je sigurno HDZ-ovih birača pa ni tu gubitak ne može biti baš previše značajan.

Ili pitanje vjeronauka? Mogu se složiti da je situacija oko uopće bavljenja time proizvela negativne emocije kod jednog dijela vjernika ali kolikog? Ne uzima li se zdravo za gotovo podatak da je u Hrvatskoj oko 90% katolika? Prihvatimo li nekritički tezu da je spominjanje vjeronauka SDP-u odnijelo glasove vjernika, kojih je onda skoro 33% birača glasalo za njih?

Moglo bi se tako o svakoj sastavnici predizborne kampanje, kao što se može i o potezima nakon objave izbornih rezultata. Dolazak Vesne Pusić na Iblerov trg i zajednička objava da ljevica, usput koja to više nije, kreće u sastavljanje Vlade? Ekvilibristika zeleno-žutog dvojca? Ponašanje manjinaca? Uloga predsjednika Mesića kojem najprije trebaju potpisi pa ga se malo kasnije ipak može i drugačije uvjeriti tko uživa potporu većine zastupnika?

Koliko je doista važno i da li je presudno mjesto predsjednika Nacionalnog odbora koje je HDZ poklonio Vesni Pusić? Pa taj odbor uopće nije stalno radno tijelo Sabora nego tek "drugo radno tijelo" koje se može osnovati odlukom.

Što bi Milanović s tim mjestom dobio a što sada gubi? Samo titulu što je relativno jer do nje neki drže manje a neki bi pak dali sve. Insistiranjem na oba potpredsjednička mjesta u Saboru je Milanović pokazao da se više bori za druge nego za sebe i, ne manje važno, "pobjedom" oko toga je izborio priznanje snage SDP-a i da je 56 zastupnika ipak kriterij što je i tvrdio cijelo vrijeme.

Što se Nacionalnog odbora tiče, njegova funkcija je praćenje tijeka pregovora. Ako ćemo pošteno, za praćenje toga su potrebne informacije o tome kako ide. A kako ide? Što se tamo može saznati novoga što ne zna i posljednji u nizu vrabac na grani ? Da smo u gabuli? Da su nas ucijenili sa ZERP-om? Da su nam uskratili sredstva iz pred pristupnih fondova? Da smo potpisali nešto zbog čega nas prozivaju i koče jer se toga ne držimo?

Vjeruje li možda netko da bi Sanader na Nacionalnom odboru priznao vlastitu nevjerodostojnost u vanjskoj politici a onda zamolio članove da to ostane među njima, odnosno da ne ide u javnost? Čak ako bi tako nešto uopće i bilo moguće, pa SDP tamo i dalje ima predstavnike koji mogu prenijeti svaku informaciju ili iznijeti stranački stav jednako kao Milanović Ako se pak o nečemu bitnom odlučuje, to nikad nije tako hitno da se ovi ne bi mogli konsultirati sa strankom ili Milanovićem osobno.

Tim poklonom u vidu predsjedničke titule je HDZ zadužio Vesnu Pusić i pružio joj slamku spasa da nakon napuštanja mjesta stranačke predsjednice ne ostane obična zastupnica. Ona jest dobila puno ali Milanović ni izdaleka toliko nije izgubio. Pa on je predsjednik stranke s respektabilnih 56 zastupnika. Ako bi i došlo do toga da ne bude reizabran, vjeruje li netko da bi ostao na mjestu predsjednika Nacionalnog odbora? Ono bi u tom slučaju ionako pripalo novoizabranoj osobi na čelu stranke.

Dakle, borba za potpredsjednička mjesta je bila borba za priznanje stranci a opredjeljivanje za mjesto predsjednika Nacionalnog vijeća uz odustajanje od potpredsjedničkog Sabora bi se s pravom moglo ocijeniti borbom za sebe i vlastitu fotelju. U tom bi se svjetlu teško moglo govoriti o Milanovićevoj pogrešnoj procjeni. Zasjeni li Vesna Pusić iz svoje nove fotelje i saborskog ureda Sanadera, spreman sam priznati pogrešku, i svoju i Milanovićevu.

Da zaključim kako sam i počeo, politika je suviše složena, ponekad tankoćutna, da bi se kao u nogometu moglo odmah ocijeniti svaki potez i kombinaciju. I u njoj se daju golovi ali utakmica puno duže traje.

Komentari

Nisam ti dao odgovor na

Sto bi rekao Albert EinsteinNisam ti dao odgovor na pitanje iz naslova. Albert Einstein bi vjerojatno rekao nešto u stilu:
"Nit' mi je loše, nit' mi je fino
jer sam mrtav - relativno..."

Ili kao na ilustraciji: "Sve bi trebalo biti što jednostavnije, ali ne i jednostavnije od toga..."

Tko je glasao

može li mi netko reći,

može li mi netko reći, zašto zapravo Driver nije htio s Milijem na TV dvoboj...? odnosno, tražio je i prisutnost Jurčića...

Tko je glasao

Pa nešto se načulo... nebi

Pa nešto se načulo... nebi htjel da ispadne kak ja sad omalovažavam Milanovića, samo bum ti rekel kaj se šuškalo... Sanader respektira Ljubu, i priznaje mu da je veliki stručnjak po pitanju gospodarstva, i sučeljavanje, odnosno rasprave bi bile stručne i na nivou... Sanader je imal dojam da bi mu pred širokim auditorijem bilo puno isplativije poentirati odgovorom na stručna razmišljanja i rješenja od Ljube nego na skromne odgovore Milanovića... Sa Milanovićem, po njegovom to nebi imalo takvu snagu... Isprva sam mislio, ono, obična naklapanja, al kad malo bolje razmisliš, ima smisla.... Puno jače se osjećaš kad pobijediš nekog tko je po tebi jaki suparnik, nego kad poklopiš nekog za kog misliš da je ispod tvog nivoa... A veliki GAZDA, narcis kakav već je, voli se osjećati jakim...
E, a kolko je Zoki u svemu tome i jel je na razini Ljube, u to ne ulazim... pa valjda se pripremil za sve to kad je djeloval tak samouvjereno...

Tko je glasao

Puno jače se osjećaš kad

Puno jače se osjećaš kad pobijediš nekog tko je po tebi jaki suparnik, nego kad poklopiš nekog za kog misliš da je ispod tvog nivoa... A veliki GAZDA, narcis kakav već je, voli se osjećati jakim...

Ovo gore navedeno je istina, ali Sanader voli udarati i slabe i one na podu jer se pogotovo tako osjeća jako. Po tvojoj teoriji on neće trošiti vrijeme sa slabijim. Na taj način bi mogao izbjeći svako sučeljavanje. Samo kaže da je bolji i nema sučeljavanja. U boksu se npr. takvom uzima pojas i proglašava ga se kukavicom.

Tko je glasao

Sanader nikad ne govori a da

Sanader nikad ne govori a da nema zaleđe "krda". Najglasniji je na skupovima HDZ-ovaca s kojih uvijek nešto ima poručiti "političkim protivnicima. U Saboru je malo pitomiji iako i tu ima podršku svojih bukača, pred novinarima je čisto pristojan, a najpitomiji je u razgovoru sa stranim diplomatima, pred njima se postavlja kao njihov povjerenik za Hrvatsku, odnosno nastupa u stilu "Pa radim kako vi kažete...".

Tko je glasao

Da Sanader ima pojma o

Da Sanader ima pojma o ekonomiji razine iznad osobnih probitaka teorija bi imala smisla ali to da bi on briljirao i poentirao u srazu s Jurčićem je teatar apsurda i nadilazi znanstvenu fantastiku.

Skloniji sam prikloniti se onima koji kažu da ga je bilo strah suočiti se s nekim tko nema dlake na jeziku i naoštren je postaviti mu mnoga nezgodna pitanja pa i oko osobnog materijalnog statusa oko kojeg ni najbiljantnije verbalne egzibicije ne daju dovoljno uvjerljive odgovore.

B-52

Tko je glasao

Sm ti govoriš o realnim

Sm ti govoriš o realnim činjenicama, ali kad imaš neku narcisoidnu i samodopadnu osobu čija je svijest daleko od zbilje onda možeš od nje i očekivati kako smatra da može poentirati nad bilo kime... Moj komentar nije bio u potpunosti moje mišljenje nego produkt nečega o čemu se pričalo... Izbori su pokazali da ni nečije ponašanje, satovi i sve ostale gluposti takvima baš i ne nanose neku štetu kod oblikovanja javnog mijenja... bar kod većine... gdje ćeš više argumenata od satova, vozača ucijenjivača, brodogradilišta, i sve je ostalo po starom... kaj nije... nažalost...

Tko je glasao

Sanader je ostavio dojam

Sanader je ostavio dojam poobjednika. Ignoriranje svih afera i prigluvavanje upita na tu temo nije narušio pojavu "pobjednika". Sučeljavanjem s Milanovićem ili Jurčićem bi ozbiljno narušilo taj dojam, i naravno donijelo značajne štet.
Zato je bilo pametno, s njegovo stajališta odbiti dvoboj, ali na jedan lukav način. I uspio je na našu žalost.

Tko je glasao

Izbori su pokazali da ni

Izbori su pokazali da ni nečije ponašanje, satovi i sve ostale gluposti takvima baš i ne nanose neku štetu kod oblikovanja javnog mijenja...

Da su birači u udarnim terminima imali priliku bar malo gledati preznojavanje i zamuckivanje oko tih istih "satova i ostalih gluposti", sumnjam da bi izbori prošli ovako kako jesu, čak i uz "katalizatore" o kojima je ovdje dosta pisano.

Vjerujem kako bi TV sraz između Milanovića i Sanadera bio takav show da bi se o njemu i tek kako "pričalo" pa ni utjecaj toga na javno mijenje ne bi bio mali.

Znao je to Sanader, jako dobro.

B-52

Tko je glasao

Zato što mu je dobra vila

Zato što mu je dobra vila rekla da Mili ne pristaje na ucjene pa je tako izbjegao TV show:))

Tko je glasao

Da je i pristao dovesti

Da je i pristao dovesti Jurčića, ovaj bi već smislio nešto drugo i to bi na kraju završilo kao i računi za satove...

Tko je glasao

Konačno jedan smiren i

Konačno jedan smiren i odmjeren komentar na temu Milanovića.

Vjerujem da ćemo svjedočiti već kod slijedećih izbora da demokracija SDP-ovog tipa i sadržaja nudi mnogo više nego što nas mediji pokušavaju uvjeriti. I da postavlja standarde koje će i drugi morati slijediti.

Tko je glasao

Sve stoji. Ali SDP mora

Sve stoji. Ali SDP mora poraditi (i usprkos tome što im je druga strana praktički zapriječila medije) na vlastitoj promociji kroz medije.
Oni moraju komunicirati ispravnost svojih poteza, inače se oslanjaju na dojam koji je stvoren informacijama iz nenaklonjenih medija.

Tko je glasao

Uočavam da je novinarima

Uočavam da je novinarima draže ili lakše čekati na cesti neku izjavu satima nego, naprimjer, pogledati stranicu SDP-a na kojoj, barem ovih dana posve zadovoljavajuće ažurno, pišu o događajima i stavovima - pitaju ih višekratno za ono što imaju eksplicirano i jasno napisano.

Uzgred rečeno, pitanja koja je SDP postavljao Vladi bila su odmah u punom tekstu na webu. Nisam primjetio da su se novinari služili tim izvorom već posve nesuvislo prepričavali svoje zabilješke. Sve sam više uvjeren kako se u toj trci za vjestima nepovratno urušava kvalitet izvještavanja.

Tko je glasao

Problem je što konačnu

Problem je što konačnu odluku birači donose zasnovano na dojmu, a ne činjenicama - a trenutačni dojam (odnosno višemjesečni) jest da je Milanović gubitnik... I to mu ne poručuju njegovi ljuti protivnici, već dapače najviše oni koji su od njega najviše i očekivali - njegovi simpatizeri... To je ono što i on sam ne želi priznati ni samom sebi niti drugima i tu mu je najveća greška (imao sam ga priliku osobno pitati oko ove situacije nakon što se sve dogodilo). On mora krenuti od sebe, vidjeti što je dosad bilo krivo, priznati greške (najbitnije samome sebi) i onda smoći snage odrediti cilj i krenuti naprijed...

Tko je glasao

U čuvenoj utrci Palio u

U čuvenoj utrci Palio u Sieni najviše se slavi pobjednika a najlošije prođe drugoplasirani (jahač naravno), često mora pobjeći, a ako ga ulove dobije i batine. Razlog je jednostavan: onaj tko je drugi taj je mogao biti i prvi za razliku od posljednjeg koji za to nije imao nikakve šanse (loš dodijeljeni konj i razne druge veće nesreće).

Tako nešto se desilo Milanoviću koji je izvukao dobrog konja i mogao je pobijediti da je mudrije vodio utrku. Naravno, sad slijede batine svih nas "generala nakon bitke".

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Tako nešto se desilo

Tako nešto se desilo Milanoviću koji je izvukao dobrog konja i mogao je pobijediti da je mudrije vodio utrku. Naravno, sad slijede batine svih nas "generala nakon bitke".

Imal je po rezultatima kod ispitivanja javnosti pobjedu u rukama. Kaj je napravil od prednosti se je vidlo.
Poslje izbora se je pokazal ko razmaženo djete.

Tko je glasao

Odgovaram na Potjehov

Odgovaram na Potjehov komentar a pišem sm-u: moj dnevnik (a napisao si mi da ovim svojim dnevnikom polemiziraš sa mnom), uopće nije (zamišljen kao) kritika Milanovićeva lika i djela, jer za to nemamo dovoljno iskustvenih pokazatelja. Znam o njemu puno više (pouzdanih informacija) nego što ću pod nadimkom napisati na blogu, međutim u politici sve ovisi o dojmu. Većina birača nije dovoljno informirana o činjenicama i odlučuje na osnovu vlastitog utiska. Kakav utisak ostavlja trenutno Milanović?
Pokušao sam relativizirati to oslanjanje na dojmove i izrečeno na primjeru Račana: dok su o Tuđmanu svo vrijeme govorili da je bio državnik (i ne znam što sve ne - moje osobno mišljenje o njemu nije bitno) za Račana su govorili da je "komunjara" (kao najgori pejorativ) i protiv Hrvatske, da bi posthumno bio rehabilitiran od strane svih u recentnog hrvatskog velikana...

Tko je glasao

Pod polemikom nisam mislio

Pod polemikom nisam mislio da ću ovdje zastupati potpuno oprečan stav. Na kraju krajeva, slažem se s tim da dojam najviše utječe na stav "publike".

Pišući o relativnosti ocjena pojedinih političkih događaja ili postupaka sam samo iznio da se na istu stvar može gledati vrlo različito, ovisno o kutu gledanja.

Trenutni utisak o Milanoviću? Kako je znano, u tijeku je njegov obilazak županija koji uključuje posjete većim gradovima i razgovor s članovima stranke. Koliko ja znam, skupovi su vrlo dobro posjećeni i na njima obični članovi postavljaju pitanja o kampanji i poslijeizbornim događanjima dajući svoje ocjene toga i prijedloge kako dalje.

Vjerojatno se radi o novoj predizbornoj kampanji za predsjednika SDP-a ali posjećenost skupova, atmosfera na njima i ocjene koje prevladavaju ipak govore u prilog Milanoviću, odnosno tome da ga dobar dio (možda i većina) članstva podržava. Po svemu sudeći, u njemu ima nešto, rano je govoriti o karizmi ali to nešto postoji.

To nešto obični članovi stranke izgleda prepoznaju a Sanader ga se boji. Da je to nešto uobičajeno, Sanader bi lako kao i dosada, bahatošću i ignoriranjem lako riješio stvar. Ali to nešto nije uobičajeno pa zato i imamo situaciju da se kampanja praktično nastavlja i nakon izbora. Milanović Sanaderu doista puše za vratom i vreba ga na svakom potezu, raščlanjuje ga kirurški precizno i bez dlake na jeziku daje ocjene. Odjek još nije zadovoljavajući ali za to nije najkrivlji Milanović.

Ipak, slažem se s onima koji kažu da bez obzira na kontrolirane medije, najveća odgovornost da dopre do građana ipak leži na njemu. Ja imam dojam da je sposoban za to.

B-52

Tko je glasao

Na ovim smo se stranicama

Na ovim smo se stranicama dosta bavili analizom broja birača, na popisima i izašlih na izbore, pa bi bilo zanimljivo kad bi mogli proniknuti u tajnu razlike između broja HDZ-ovih i SDP-ovih glasova.

Nekad je važila krilatica "Ne možeš me tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi".

Možda bi se u našem slučaju mogla parafrazirati ovako:

"Ne možeš toliko osvojiti koliko ja mogu ukrasti".

Prihvatimo li da u toj krilatici ima bar malo istine, i dojam o gubitništvu postaje više nego relativan. :)

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci