Tagovi

Poštovani glasači, naš program je...

Koji točno faktori utječu na percepciju „prosječnog hrvatskog birača“ na to kojoj će stranci podariti svoj glas? Je li to privlačnost nositelja liste? Njegova elokventnost, ili pak je ugodna vanjština sasvim dovoljna?
Pretpostavimo, barem za potrebe ove male igre, da je to ipak nekakav plan i program. Dodajmo da se taj plan i program bavi nekim bitnim stvarima koje su gospodarstvo, poljoprivreda, obrazovanje i vanjska politika. Mene moji šefovi, ili bolje rečeno mentori, uče da je za rješenje nekog problema potrebno napraviti plan. Danas je moderno i preporučljivo njegovati određeni pristup rješavanju ovakve problematike koji se naziva projektni menadžment.
Shodno ovome pristupu, potrebno je definirati barem jednu ključnu osobu, nositelja projekta koji se naziva projektni menadžer, a u ovoj našoj igri ta je osoba sadržana u liku pretedenta za poziciju premijera. Nadalje, projektni plan sadrži nekakve osnovne opise stvari koje su nužne, ako ne za ispunjenje projekta, ono barem za njegovo pokretanje;
- vrijeme – koje definira vremenski horizont ispunjenja plana i, što je još bitnije, njegovih bitnih dijelova, poglavlja;
- cijena koštanja – u originalu ovo je zapravo cost te ne možemo govoriti isključivo o cijeni koštanja već su u ovom faktoru sadržani i opisi o rizicima, potrebitim materijalima, resursima, a na kraju i ljudima koji sudjeluju u projektu;
- područje djelovanja – što mi zapravo tim projektom želimo postići, koji bi trebali rezultati njegova provođenja.
Ne želim naglašavati da su ovo osnove osnova onoga što jedan projektni plan MORA sadržavati. Postoji još brdo parametara koji opisuju dobar projektni plan, a možete ih detaljnije proučavati na: PM@Wiki

Sada kada smo uspostavili teorijski okvir, krenimo na sagledavanje ponude ovakovih projekata, ili kako se to u našem političkom rječniku naziva, predizbornih programa. Za vjerodostojne izvore odabrao sam web stranice četiriju političkih stranaka koje u svojim redovima ili imaju kandidate-pretendente projekt menadžera ili djeluju kao „kolektiv“ koji se može shvatiti kao projekt menadžer; HDZ, HNS, SDP i HSP.
1. www.hdz.hr
Jedini link na početnoj stranici iza kojeg bi se mogao naći ovakav dokument, naziva se Downloads. Iza njega se kriju logoi HDZ-a neke mp3ice te Program. Program je PDF dokument od 23 stranice. Ima deklarativno nabrojeno ono za što se HDZ zalaže. Znači, ništa korisnog.
2. www.hns.hr
Postoji veliki banner koji se naziva „HNS-ov četverolist“. Klikom na njega dolazi se do opisa četiriju „poglavlja“ za koja se zalaže HNS; pravedno društvo, novi suverenitet, decentralizacija, ubrzani gospodarski rast. S deklarativno nabrojenim smjernicama.
3. www.sdp.hr
SDP na svojim stranicama ima link koji se naziva „Program“. Iza tog linka nalazi se link koji govori o programski prioritetima, „Deklaracija Devete konvencije“. Tu pak je PDF dokument od 15 stranicama koji ne govori o ničemu već je bogat floskulama i standardnim političkim demagoškim pranjima mozga.
4. www.hsp.hr
Postoji slika vuka, opcija za pregled stranicama na njemačkom, nešto što se naziva „zamolnica“... I, to je to...

Kada govorim o tome da nema ničega, podrazumijevam da ne postoji dokument napisan sukladno pravilima projektnog menadžmenta; ne postoji vremenski horizont, ne postoje brojke, ne postoje opisi resursa, ne postoje ljudi i načini koji će to provoditi.
Porazni zaključak je taj da sve ove stranke imaju samo ono što bi se u pravom projektnom planu moglo nazvati uvod, proslov ili preambula.
Pitanje, umjesto zaključka: što biste vi zatražili od kandidata i/ili stranaka glede njihovih programa i kako biste se na temelju postojećeg odlučili za koga glasovati?

Komentari

Zanimljivo je da prema

Zanimljivo je da prema IRIjevom istraživanju provedenom krajem kolovoza prošle godine na popis faktora koji najviše utječu na opredjeljenje nekoj stranici premoćno vodi "program stranke".

Činjenica je da nijedna politička stranka nema javno obznanjeni program, osobito ne u nekoj korisnoj formi. Korisna forma nije nabrajanje problema i deklaracija njihovog rješavanje poput "smanjiti nezaposlenost - kreirati 200.000 radnih mjesta"
pravi program definira 10-15 najbitnijih problema koji se žele riješiti te se direktno, jasno i jednoznačno definiraju gore spomenuti rokovi i metode rješavanja problema

toga kod nas nažalost nema

dobar dio programa bi morala biti i nekakva matrica demografije i konkretnim odrednicama prema tim skupinama (recimo što želimo napraviti za poljoprivrednike, što za mlade mame, što za nezposlene iznad 45 godina i tome slično)

političko djelovanje je kod nas nažalost vrlo primitivno i otužno, a naši političari danas otkrivaju metode vrbovanja glasača koje su razvijene demokracije napustile nakon drugog svjetskog rata (osim naravno jeftine demagogije, zlouporabe medija i sličnim metodama gdje valjda i stranci mogu doći učiti)

Tko je glasao

Stranka koja prva izađe s

Stranka koja prva izađe s konkretnim programom čiji sadržaj si naznačio, sigurno dobiva izbore.

Tek kad jedna "probije led" možemo očekivati da to postane standard predizbornog djelovanja.

Ja sam optimist i očekujem to prije izbora.

B-52

Tko je glasao

Imam osjecaj da si potpuno

Imam osjecaj da si potpuno smetnuo s uma vrlo bitnu stvar, a to je vjerodostojnost. Iliti, lazov moze obecati bilo sta, nitko ga ionako nece uzeti za ozbiljno.

A hrvatskoj politickoj sceni vjerodostojnost itekako nedostaje.

Tko je glasao

Uz dobra plan ( u ovom

Uz dobra plan ( u ovom slučaju program) odličan menadžment i spsobnog lidera.
Samo bih te molio da pnovno odeš na www.hns.hr i otvoriš
"programi i projekti".

Tko je glasao

Pa eto, dao sam si truda i

Pa eto, dao sam si truda i pročitao programe i projekte. Kadli, skoro na početku nabrajanja stvari koje bi same po sebi trebale biti normalne (ovo ne komentiram samo u vezi sa hnsom već se odnosi i na ostale "stranke")
"-borba protiv korupcije". Čini mi se da na toj točki bilo čijeg programa sve stranke padaju. A što se hnsa tiče, mislim da bi se cijenjena gđa. pusić i g. čačić trebali malo odmoriti i maknuti iz politike. Neka malo uživaju. Po mogućnosti o svom trošku.
Nažalost, niti jedna od stranaka koja ima neki utjecaj na stvari koje izravno utječu na naše živote, ne bavi se konkretnim problemima građana ove države. Probleme nećemo riješiti donošenjem bombastičnih programa koji služe kao mamac neodlučnim biračima već osiguravanjem njihovog konkretnog rješavanja. Stvari u ovoj državi mogu se rješavati samo od nasitnijih prema najkrupnijima. Ali, čemu sve to kada policajac zbog 3500 kuna drži glavu u torbi, kada dobar dio državnih službi čeka da im prođe radno vrijeme i kada sudovi ne rade kak treba preko ljeta jer "pa sad su godišnji, znate kak je". A ako će HNS natjerati da to profunkcionira, odmah ću glasati za njih, ali tu su sukobi interesa i slične stvari. Tako da nisam siguran.

Tko je glasao

Dragutine, mislis li da je

Dragutine, mislis li da je taj program ikoga uvjerio da glasa za HNS? Cisto za primjer, kada sam nekad davno proucavao programe stranaka, jedina znacajnija razlika izmedju programa HNSa i programa HBa je bila rijec tudjmanizacija koja je po sebi floskula.

Tko je glasao

A kaj ti misliš?????? Samo

A kaj ti misliš??????
Samo sam Azazriela uputio da nije sve pročitao, a kaj ja mislim uopće nije bitno. Mišljenje biraća je bitno. A što je njima najbitnije? Da ipak pogledamo rezultate ankete i strukturu biraća pojedinih stranka i odgovore zašto su glasali ili bi glasali upravo za tu stranku? Najnovija koju ja imam je za prosinac 2006. Veoma interesantno štivo. Mene uvijek iznova šokira.

Tko je glasao

Nisi se previse libio dati

Nisi se previse libio dati osobnu ocjenu na tudji sud, tako da je u neku ruku nekorektno sada skrivati osobno misljenje od javnosti. Iliti, potaknimo moto "budimo konstruktivni". :-)

BTW, o kojem stivu govoris?

Tko je glasao

Pa samo sam ti postavio

Pa samo sam ti postavio pitanje kao odgovor na tvoje pitanje. I ne skrivam svoje mišljenje, doista nisam siguran da biraći vrednuju programe. Eto, Mrak ima podatke da TO JE TAKO a ja pak da su programi tek na 3. mjestu. Pravi zmoteraj.
Štivo? Više njih, Crobarometar za HR , Spem za Međumursku županiju , IRI za RH .....

Tko je glasao

Ma OK. Vidio sam da si

Ma OK. Vidio sam da si prilicno nepovoljno ocjenio moj upis, pa me je zanimalo cemu tako losa ocjena.

I hvala za stivo.

Tko je glasao

Odličan tekst! Upravo u

Odličan tekst! Upravo u tome što pišeš, ali i u komentaru "galeta" očituje se stanje nacije. Očito da velika večina naših birača nema programske zahtjeve, pa sukladno tome ni političke strankje ne nude ali baš one prave programe. Programe koji bi rješavali stvari, ne se njima bavili! Zato i imamo ili HDZ ili SDP kako je to lijepo uobličio "gale". A to je ono što ne valja. Stoga mi je na pamet pala ideja da naše političare niti ne treba kriviti kad smo mi oni koji nose veeliki dio (ne)odgovornosti. Ona masa koja nije glasala valjda je to učinila baš zbog toga jer nije naišla na prave programe i nije našla zadovoljštinu u tome. No, nisu niti učinili ništa da natjeraju stranke da prave programe. Ili čekaj, pa zar neizlazak ili X na listiću nisu baš to - znak da nešto ne štima??? Pakleno je to da ih je večinu baš briga, a to nije dobro. Očito izborni rezultat ovisi samo do toga hoće li veću brđansku biračku masu pokrenuti HDZ ili će veću anti brđansku masu pokrenuti SDP. Blah.

Tko je glasao

Da bi programi postali

Da bi programi postali politicki znacajni, potrebno je osigurati neke preduvjete bez kojih stvari ne idu naprijed. To znaci da je potrebno uspjesno sankcionirati neizvrsenje izbornih obecanja, sto u nasem oligarskom politickom poretku nije slucaj.

Umjesto toga oligarhija je zahvaljujuci poziciji uspjesno presla preko zahtjeva za odrzanjem rijeci, a sama je pak rijec tim cinom postala nistavna. Cisto za primjer, Racan je izgubio prosle izbore nakon sto je slagao javnost nemali broj puta, a sada SDP sa istom kadrovskom strukturom izlazi ponovno na izbore.

Gdje je tu i najmanja sankcija za neizvrsenje DANE RIJECI ( cisto za primjer, sankcija kriminalaca koji su sudjelovali u nelegitimnoj pretvorbi i privatizaciji ) i gdje onda tu uopce smisao da se javnost kaci na PRAZNE RIJECI, kada je POLITICKA VOLJA SASVIM OCITO DALEKO OD DEKLARATIVNIH STAVOVA I PROGRAMA?

Sve u svemu druze Maspok, cini mi se da ozbiljno brkas uzroke i posljedicu, sto nije dobro niti najmanje za iole suvislu politicku analizu nase stvarnosti.

Tko je glasao

Danas ekipa obicno glasa po

Danas ekipa obicno glasa po pricnipu osjecaja pripadnosti coporu. Tipa, ako ju je Tudjman digao sa svojim govorma pocetkom 90-tih, vjerna je HDZu, ako je ekipi iz nekog razloga smetalo to sto je Tudjman govorio, glasa za druge stranke prema karakternim crtama licnosti.

A sad onako otprilicno. Za SDP obicno glasaju ne-talasaj likovi koje Tudman nije dojimio, a kojima je u scoijalizmu bilo OK, za HNS oni sto malo vise talasaju, a uz to su pomalo i umisljen, za HSP glasaju rigidni tradicionalisti koji cesto dijele bahatost onih iz HNSa, uz iznimu likova koji su popusili Tadicev nastup, za HSS glasaju de facto apoliticni.

Iliti, program nema nikakve veze sa razlozima zbog kojih ljudi izlaze na izbore, a to niti ne cudi s obzirom da je na nasoj politickoj sceni RIJEC nesto sto ne postoji. Zato je pozivati se na program zapravo obicna glupost.

Tko je glasao

Mda, po toj logici je onda i

Mda, po toj logici je onda i izlazak na izbor obična glupost, jer želja za izlaskom, glasovanjem, želje za ciljanom promjenom, nego, u najboljem slučaju, samo za promjenom. Promjena, sama po sebi, ne garanira pozitivne rezultate.
Što bi onda značilo da su nam izbori zapravo nepotrebni već da bi najjednostavnije bilo uspostaviti rotaciju vlasti?
Uglavnom, bit teksta je da ne postoje programi jer ih nitko ne traži. Nitko ih ne traži jer nikoga ne zanimaju. Nikoga ne zanimaju jer dosadašnji nisu garantirali baš ništa. Nisu garantirali baš ništa jer nisu bili dobro strukturirani... I tako možemo unedogled...
A što bi bilo kada bi netko nastupio s takvim programom? Bi li onda bilo razlike?

Tko je glasao

Bi li bilo razlike? Čisto

Bi li bilo razlike? Čisto sumnjam, budući da birači ionako više nemaju previše povjerenja u bilo koju od stranaka. Garantira li i dobar program njegovo provođenje? Postoje li neke sankcije za one koji eventualni dobar program temeljem kojega prođu na izborima ne provedu i nastave sa politikom držanja prsta u guzici i navlačenja kožice na sjednicama sabora?
I dobro si rekao da možemo tako unedogled. Do stoljeća 77. Čini mi se da jedino ima smisla uvesti mogućnost zaokruživanja dodatne opcije na listiću "ne glasam ni za jednu opciju" pa da se onda na temelju takvih glasova podijele otkazi drugovima (i gospodi, ako ima takvih) koji sjede u saboru. A u međuvremenu nek si povećaju plaće još malo jer im ni u kom slučaju nije lako.

Tko je glasao

Bojkot nije put do rjesenja

Bojkot nije put do rjesenja problema. Ono sto je potrebno jeste kreiranje vjerodostojne politicke opcije koja ce se dokazati u ocima javnosti. I to je to jednostavno rjesenje o kojemu ima smisla raspravljati.

Tko je glasao

gdje ti vidis bojkot? bojkot

gdje ti vidis bojkot? bojkot je ak ne izadjes na izbore. bojkot nije ako soj listic napravis nevazecim, to je nesto drugo, to je zahtjev za promjenom. jer svaki iole pametni politicar ce se zapitati zasto odjednom imamo 30% nevazecih listica, a ne kao do sada 2-3% tako da treba izaci na izbore i jasno pokazati sovje nezadovoljstvo, jer ti ipak kao takav hranis markov trg i sve njihove jeboguzluke.....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Suncek. Da si ti korumpirani

Suncek. Da si ti korumpirani politicar koji je davno digao ruke od bilo kakve i najmanje trunke ideala, da svjesno gazis druge, jer ti je odgoj malo zastranio, mislis li da bi 30% prekrizenih listica bilo sta promijenio?

Evo, cisto jos jedan primjer, ne bi li bilo bolje isfurati najobicnije demontracije opceg nezadovoljstva i prije parlamentarnih izbora, gdje bi se za primjer okupilo 200 000 nezadovoljnih ljudi, sto je cak i jedostavnije nego isfurati 1 000 000 prekrizenih listica.

No, vratimo se na bit problema. Dokle god ne postoji suvisla politicka konkurencija, nasi politicari ce moci ostati objesni i dokoni, neodgovorni i u krajnju ruku bezobrazni.

30% prekrizenih listica ne udara u bit problema, jer nasi politicari za alternativu imaju politici kaos, a ljudi su spremni pretrpjeti i daleko veca ***** prije nego sto dodju do zakljucka "we have nothing to loose" i to na masovnom nivou.

Ono na sto ti pozivas, jesto obicno dizanje nosa, a dizanje nosa nije mocno i kao takvo je nesuvislo.

Tko je glasao

iskreno bi, jer bi se onda,

iskreno bi, jer bi se onda, najvjerovatnije, ponavljala madjarska, a to nama u ovom trenutko najmanje odgovara. s druge strane, to bi mogao biti jedan rpeokret da se konacno iznjedri nesto kvalitetno. istina za takve stvari treba jos puno toga, trena pucanstvo osvjestit da svaka gadarija nije zbog toga kaj to tak ide, vec da se iste treba ic na ulice, na sat, na sat nema veze, nek se vidi da nam je dosta.

jer iskreno, ak izadje na izbore cca 30% ljudi svi ce reci (analiticari, vodje stranaka, mediji) da je to neka vrsta zasicenja i tome slicno, ali ako imas 30% nevazecioh onda je to malo drugacija pjesma, onda to vise nije bezazleno zasicenje, vec prvi korak prema novom kursu...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

U Hrvatskoj su zadnje

U Hrvatskoj su zadnje ozbiljne demonstracije bile po pitanju Gotovine, predzadnje po pitanju 101. Svaki puta iza tih demonstracija stajala je visoka politicka organizacija.

S druge strane Hrvatska ne pamti koncept spontanog izlaska na ulice, tako da je racunanje na tu ideju prilicno neutemeljeno. Druga stvar po pitanju Madjarskog premijera, zaboravljas da se ovdje opet radi o politickim opcijama, a ne o bojkotu istih.

Tko je glasao

koje opcije, molim te?

koje opcije, molim te? racan, sanader, pusicka, cacic, djapic? jebemtis pa ti ljudi se na vlasti vrte, koliko ono, 10-15 godina i tocno znamo sta znaju i sto ce napraviti, oni su zadnja opcija... da je po meni (da sada malo skrenem na zajebanciju), ja bi najradje vidio da zavlda hrvatska stranka naravnog zakona, pa da onda kolektivnom meditacijom propadnemo, jer cemo jedino tako znati zasto propadamo i kako propadamo...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Opcije koje si nabrojao

Opcije koje si nabrojao svrstane su u red oligarhije. Navedene su de facto borci za odbore i slicna financijski popularna mjesta, gdje se za uzvrat ne talasa naspram centara moci koji i dalje neometeno javnim interesom vode ovu drzavu.

Moji pak upisi vise ili manje jasno pozivaju na uspostavu politicke alternative postojecem kazalistu apsurda.

Tko je glasao

da li bi ti pristao otići

da li bi ti pristao otići na izbore, zaokružio svoje ime, prekrižio listić ili što već, a da ne budeš siguran da je pristalica najgadljivije političke opcije učinio identično?

Tko je glasao

zasto mor auvijek biti

zasto mor auvijek biti prisutna druga strana? ja kad izbore idem po svojoj savjesti i glasam s svojim (je da je fraza) moralno etickim uvjerenjima sto je ok a sto ne... jer netko drugi glasa po nekim svojim uvjerenjima i to j e tako ( kak birekla jedna moja dalmatinka - sto zena dvjesto sisa) bit je da ljudima (po mojim shvacanjim) ljudima objasnis ak nemaju opciju na izborima, da nije izbor ostati doma, vec dati do znanja da nemaju opciju...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Izbori su samo krajnji

Izbori su samo krajnji formalni cin politickog procesa. Ako je sam proces pao, dizanje izbora na nekakav pijedestal barem meni nije razumljivo. A cini mi se da i onih 50% ljudi sto nisu izasli na zadnje predsjednicke izbore dijeli sa mnom misljenje.

Sve u svemu, izbori se malo previse forsiraju naustrb samog politickog procesa, forsira se forma, nasuprot sadrzaja. A forma bez sadrzaja brzo ispuse. Preciznije, proslo je vec dosta vremena od kada je ispuhala, barem po ovome pitanju.

Tko je glasao

Cini mi se da nije problem u

Cini mi se da nije problem u tom grmu, odnosno da su se animoziteti dovoljno istopili da vise nisu razlog izaska na izbore po principu "protiv". Tako ja osobno ne bih imao problema dati svoj glas u vjetar, bez straha od tih "opakih" opcija.

S druge strane, nikad ne bih pozivao na stvari iza kojih ne stoji jasna i odrziva vizija. Sam pak bojkot sasvim jasno ne pripada u taj red.

Tko je glasao

Negdje sam napisao da bi

Negdje sam napisao da bi financiranje stranaka trebalo vezati uz broj dobivenih glasova.

Tad bi bojkot imao neki smisao. Ono, po džepu.

B-52

Tko je glasao

Bojkot nikako ne može biti

Bojkot nikako ne može biti rješenje. U tom bi slučaju pobjeđivala opcija s najdiscipliniranijim biračkim tijelom (do sada ZNA SE). To držim ravnimkatastrofi.

Nisam protiv vjerodostojne političke opcije, ali ne vidim zapreke za to.

Baš svako tko to želi može okupiti tim ljudi po vlastitom izboru (ne nužno formirati političku stranku), imati pristup u medije, prezentirati svoj program, skupiti potpise za kandidaturu i kao neovisna lista izaći na izbore.

Dok je ovako kako je, moramo birati između onog što se nudi, ali i pobuđivati javnost da stranke primora da nude konkretne stvari.

Javnost, javnost i javnost.

B-52

Tko je glasao

Ne bih se u potpunosti

Ne bih se u potpunosti slozio s tobom. To sto svatko moze sastaviti listu, ne znaci da svatko moze realizirati suvisao politicki projekt i steci prigodnu politicku reputaciju koja donosi i izbornu pobjedu.

Jer lako je biti lak na rijecima. Na djelima se face poznaju, jelte :-)

Tko je glasao

Čini mi se da jedino ima

Čini mi se da jedino ima smisla uvesti mogućnost zaokruživanja dodatne opcije na listiću "ne glasam ni za jednu opciju"
Postoji i opcija da staviš svoje ime na listić. Bar ćeš znati hoće li te zaokruženi prevariti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Potreban je politicki ulog

Potreban je politicki ulog koji je teze pronevjeriti nego sto je to slucaj sa rijeci. Cisto za primjer, djela su puno snazniji politicki kapital od rijeci.

Tko je glasao

Djela su najjači politički

Djela su najjači politički kapital. Bojim se samo da takvih djela baš i nema u prevelikim količinama. Žalosno je da je jedino konkretno "djelo" bio istup Tomašićke protiv dilera na Korčuli. To je djelo koje čak nije niti povezivano sa njezinom matičnom strankom nego samo sa njezinim imenom. Prisjetimo se koliku moć u tim malim sredinama imaju lokalni šerifi koji rade što hoće, a njihove matične stranke ne poduzimaju ništa.
Pa guranje prsta u guzicu gotovo izjednačiti sa rukovanjem. I nikom ništa. Pa onaj idiot koji je zgazio dvije cure jer mu je tatica kupio malo jači autić - 2 godine zato što je iz dobre obitelji!? I jedina kazna tatici je ta što se morao doseliti u cebtar Zagreba. Jadan, nije mu lako.
I koja se od stranaka oglasila? Čini mi se da ih baš nije bilo briga.
Zastupnici bi trebali djelovati na konkretan način a ne sakrivati se iza floskula i demagogije. A sankcija za njih i dalje nema. Čak ni onda kada ih nema na radnom mjestu. Zato dobivanje dodatne opcije nije bojkot izbora nego legalna mogućnost birača da, ako se ne slaže sa niti jednom strankom, zaokruži tu opciju i na taj način kazni zastupnike. Stalno zaboravljamo (a oni još i više) da smo mi njihovi poslodavci i da, kada ne rade svoj posao, dobiju nogu. Barem kod mene na poslu to tako funkcionira. Ili radiš ili ne radiš svoj posao.

Tko je glasao

Nema djela iz jednog

Nema djela iz jednog jednostvanog razloga. Naime, politikom se i dalje bave prvenstveno demagozi, dok je zdravo politicko poduzetnistvo u Hrvata u najboljem slucaju tek u povojima.

No, vazno je da naprijed ne samo da postoji, vec i nije neka komplikacija znato sto treba uciniti. Sve sto se ceka su sposobni i ambiciozni ljudi koji ce biti voljni prihvatiti se posla. Hoce li do toga doci, ne znam.

Ali pretpostavljam da hoce.

Tko je glasao

Pa nije baš u povojima.

Pa nije baš u povojima. Vidiš da su nam političari poprilično poduzetni kad su njihove guzice u pitanju. :)
Činjenica je da profesionalnih političara nemamo, a garniture se nažalost mijenjaju smrću zbog starosti ili pukim slučajem. Politika i realnost nemaju baš nekih dodirnih točaka u rvata. Ako premijer, lekar ivo, na ruci nosi 20 tisuća eura dok netko umre zato što hzzo ne plaća lijek za neku bolest jer je netko to maknuo sa liste onda tu nekaj ne štima. Naravno da idealna situacija ne postoji, ali sve se svodi na političku volju i slične pizdarije. Vidi Glavaša na primjer. Mislim, nemam ja ništa protiv naših generala, ali miješanje politike u ovom slučaju daje pravo nekom serijskom ubojici ili silovatelju da štrajka glađu i zajebava porezne obveznike. Pa slušam danas kod Stankovića, jadni petrač nema odgovarajućeg stomatologa i šta ti ja znam. Lik u zatvoru ima puni pansion, plaćamo sva ta suđenja i još bi da ga puste njegovom zubaru. Ha, simpatično, a ti ako hoćeš napraviti CT ili nešto slično plati 2 soma kuna ili čekaj 6 mjeseci ili dok ne otegneš papke. Malo sam se udaljio od teme, ali u pozadini je ipak politika.

Tko je glasao

U pozadini je kastinski

U pozadini je kastinski sustav koji je trenutno na snazi u Hrvatskoj. Taj kastinski sustav kao sto sam vec vise puta ponovio (ponavljanje je majka znanja), utemeljen je na oligarskoj strukturi moci koju je nuzno eliminirati iz politickog zivota ukoliko zelimo zivjeti u zdravom drustvu.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci