Tagovi

Po prvom se tjednu godina poznaje

Prva sjednica Vlade

U ovoj godini održana prva sjednica Vlade. Nova radna mjesta ( zamjenik savjetnika predsjednika Vlade - koeficijent 3,0; voditelj Ureda dobrodošlice sa koeficijentom složenosti poslova 2,425 – koliko će ih voditi još se ne zna ), novi Ured dobrodošlice ( a sve više odlazaka ), milijunski troškovi usluga ( prodaja Velikog Brijuna ), Linićevo obrazloženje trošenja sredstava proračunske zalihe i dirljive rasprave Predsjednika i Prve potpredsjednice o troškovima arbitraže. Sljedeću sjednicu malo ćemo pričekati jer su ministri na zasluženom odmoru u skijaškim centrima. Njima se sigurno neće dogoditi da imaju skije stare 20 godina kao Merkelica. Porezni obveznici im plaćaju gorivo, troškove mobitela., minimalne naknade hrane i pića bez fiskalnih blagajni – pa si od plaće mogu priuštiti nove skije i za svaki vikend.

Stručnjak Linić

Kaže moj popularni Linić da je od 200 milijuna osiguranih sredstava proračunske zalihe do kraja 11/2013 utrošeno 148,2 milijuna kuna, a ostaje još 47,3 milijuna. Zbroj utrošenog i ostatka nije 200 milijuna. Par milijuna više – manje kao da je važno. Od 148 utrošenih milijuna najviše je išlo na sudske sporove – presude i isplatu renti 85 milijuna, na referendum 26 milijuna i na sve ostalo 36 milijuna kuna. Za arbitražu je do sada utrošeno 12.050.000,00 kuna i dodatno je odobreno 30.000,00 eura. Kako se konačna odluka očekuje koncem veljače i početkom ožujka – iznos i nije tako zastrašujući u odnosu na 6.525.000,00 kn bez PDV-a dodijeljenih savjetnicima (zajednice ponuditelja Horwath i Horwath Consulting d.o.o., Zagreb i Raiffeisen Centrobank AG, Beč, Austrija ) za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun. Prva potpredsjednica ispričava se zbog troškova arbitraže i žali da se to nije riješilo bilateralno sa Slovenijom. Ispričati se sigurno neće zbog toga što se ne može sa koalicijskim partnerom dogovoriti oko poreza na imovinu ili poreza na drugi dohodak. Mora da je dogovor oko ovoga mnogo kompliciraniji od utvrđivanja granice. Ili da bi se možda ispričala za 3.784.415,00 bez PDV-a tek za I. fazu građevinsko obrtničkih i instalaterskih radova na objektu poslovne zgrade lokacija Beč Rennweg 3. Tamo se nalazi bivša zgrada jugoslavenskog veleposlanstva koja je sukcesijom 2011. godine pripala Hrvatskoj, i u koju bi se trebalo preseliti hrvatsko veleposlanstvo u Beču. I kad već nisu u stanju dovesti investicije oni investiraju u Austriji. Domaće rasprodaju, a ono što imamo vani obnavljaju. Prodaja im ne pada ni na kraj pameti, jer šta je za ovo jadno gospodarstvo renovirati u Austriji 100 metara kvadratnih po zaposlenom u veleposlanstvu u Beču ili izgraditi školu i knjižnicu u Afganistanu za 1,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Kako ćemo se kratkoročno zaduživati stvar je ministra financija, a ne stručnjaka, a oni ( Institut za javne financije) neka se bave našim dugovima i kako ih riješiti ( ovo valjda nije posao ministra financija ) pa će ih onda cijeniti. – kaže još Linić. A rekao je i Opačička porekla da će sve plaće do kraja 2013. biti isplaćene putem COP-a ili će one državne i javne službe koje se takvom obračunu opiru ostati bez plaće. Zadužio se u Americi najprije za 10 milijardi kuna. Pa opet za 200 milijuna eura. Za ove prve milijarde je rekao da su one za 2014 i da će biti pohranjene u HNB-u. Došla i 2014. a on se zadužuje za novih 675 milijuna kuna izdanjem trezorskih zapisa. Nitko više ne pita ni za onih 10 milijardi, ni za 10 milijuna bespotrebnih kamata, glavno da se zadužio «povoljno» izdanjem trezorskih zapisa. Na stranicama Ministarstva financija za trezorske zapise u kunama stoji:

Nakon izdanja navedenih trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 675.000.000,00 kuna, uz istovremeno dospijeće od 208.000.000,00 kuna ( aukcija 7.01.2014. - uplata 9.01.2014.), saldo upisanih trezorskih zapisa povećava se za 467.000.000,00 kuna, odnosno sa 21.091.000.000,00 na 21.558.000.000,00 kuna.

Ukupan iznos upisanih trezorskih zapisa: 812.000.000,00 kuna s dospijećem 91 dan
1.004.000.000,00 kuna s dospijećem 182 dana
18.546.000.000,00 kuna s dospijećem 364 dana
1.196.000.000,00 kuna s dospijećem 728 dana
Ukupno: 21.558.000.000,00 kuna

a za eure stoji:

Nakon izdanja navedenih trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 500.000,00 eura ( aukcija 7.01.2014. - uplata 9.01.2014.),, uz istovremeno
dospijeće od 28.000.000,00 eura, saldo upisanih trezorskih zapisa smanjuje se za 27.500.000,00 eura odnosno sa 312.280.000,00 eura na 284.780.000,00 eura.

Ukupan iznos upisanih trezorskih zapisa izraženih u eurima: 49.700.000,00 eura s dospijećem 91 dan
235.080.000,00 eura s dospijećem 364 dana
Ukupno: 284.780.000,00 eura

Biser Branko Grčić

Ako netko svojim ponašanjem «oslikava» rad Vlade, onda je to Grčić. Komentar za zadnje zaduživanje od 200 milijuna eura: Pitanje je samo hitnoće uspostave aranžmana. Ništa tu tajnovito nema. Ili za Ured dobrodošlice: Ja ću se očitovati o ovoj dobrodošlici. To zvuči ovako interesantno – ured za dobrodošlicu. Zakon je predvidio upravo takav dio u organizacijskoj shemi i po zakonu smo to morali odraditi. A doista zvuči zanimljivo – ured za dobrodošlicu. Na pitanje što ako se zakon promijeni: Pa ako se zakon promijeni više neće biti potrebe za to radno mjesto.

Trebati će puno sreće za preživjeti ovu 2014. godinu. I ne mislim tu samo na građane.
Kažem ja.

Komentari

Evo dobrih

Evo dobrih vijesti!
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Visoki-trgovacki-sud-ponistio-od...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Logika & ekonomija,

Marival,

postavit ću ti jedno pitanje,
budući da više vjerujem Tebi,

nego svim objašnjenjima
našega riječkog Linjare, bez obzira na njegovu sveopću popularnost,
& uspješnost & ostale velike uspjehe, itd.

Kako se to misli uštedjeti u reformi zdravstva (ne zdravlja)
davanjem tehničkih službi, računovodstva i kuhinja KBCa i bolnica
na javne natječaje privatnim poduzetnicima?

Ne razumijem se u ekonomiju,
ali još uvijek mogu logički razmišljati.

Hoće li se zaista davati prednost najpovoljnijem ponuditelju (?)
ili će se ispod stola ili žita ili pod okriljem tame;
( kako je to naš dragi Slavkec volio raditi,
napr. sa kalemićima, marasićima i pavičićima & ostalom
nepoznatom javnosti bagrom);
birati prijatelji & kumovi & nastaviti niz...

Bila bih ti zahvalna da mi objasniš kako je moguće
da to što planiraju bude jeftinije od
već postojećih službi,
koje bi se moglo bolje i racionalnije organizirati.

Pozdrav iz Rijeke
Mirtaflora

Tko je glasao

Najprije dio iz jednog članka

Najprije dio iz jednog članka objavljenog na netu koji prikazuje i negativnu stranu mogućeg izdvajanja pojedinih poslova u zdravstvu:

Kod čišćenja u zdravstvu, pokazalo se da outsourcing dovodi do smanjenja broja zaposlenih, nižih nadnica, smanjenja radničkih prava, velikog obrtaja radnika, manje obučavanja i povećanja jaza između zdravstvenog i pomoćnog osoblja. U radno intenzivnim djelatnostima kao što je čišćenje, profit se ostvaruje smanjivanjem broja radnika, snižavanjem plaća i lošijim radnim uvjetima. Radnici u outsourcanim djelatnostima prolaze manje obuke nego radnici koji su zaposleni direktno u zdravstvenoj instituciji, što je dodatno pogoršano zbog visokog obrta radnika - nema iskusnijih mentora koji bi ih podučili i kojima se mogu obratiti ako imaju nekih nedoumica.

Za dobru zdravstvenu skrb ključan je timski rad, komunikacija zdravstvenih i pomoćnih radnika i prilagođavanje stalno promjenjivim situacijama. U slučaju kada su pomoćni radnici outsourcani, na minimalcu i stalno se izmjenjuju, ovaj sustav zakazuje i otežava rad čime se dodatno ugrožavaju pacijenti. Čest je slučaj da je potrebno čišćenje izvan rutinskog, na primjer, kada se nešto prolije (a u bolnicama je to često infektivni materijal: krv, urin, povraćanje) medicinske sestre pozovu čistačicu/čistača koji razumije važnost brzog i temeljitog čišćenja. Radnice tvrtke koja je preuzela čišćenje kroz outsourcing često nemaju kanale komunikacije s medicinskim osobljem, ta komunikacija je ponekad i zabranjena, ili ne smiju odstupati od posla koji im je odredio njihov poslodavac - tada imamo situaciju u kojoj pacijenti i radnici ostaju dugo izloženi riziku ozljede i infekcije ili netko od medicinskog osoblja mora čistiti, za što moguće nema odgovarajuće opreme i sredstava, a gubi se i vrijeme koje bi trebalo posvetiti izravnom radu s pacijentima. Kod čisćenja, jedno od područja uštede je i na sredstvima za rad, pa se koriste jeftinija sredstva umjesto optimalnih po učinku ili se radnike tjera da neka sredstva koriste "štedljivo" odnosno protivno propisima (npr. jednokratne rukavice, krpe, sredstva za čišćenje i sl.).

Po posljednjim komentarima ministra i drugih službenika Ministarstva zdravlja, čini se da će ipak malo usporiti s izdvajanjem čišćenja, zbog oštrog protivljenja pojedinih liječnika i dijela sindikata. Sada naglašavaju kako treba biti oprezan jer čišćenje operacijske sale nije isto što i čišćenje ureda. Ovakvu promjenu treba uzeti s rezervom kada dolazi od ministra u čijim člancima u posljednjih deset godina zagovaranje outsourcinga zauzima prominentno mjesto. Privremeno povlačenje može biti samo strateški uzmak dok se isti procesi ne provedu na tiši ili postupniji način.

Odgovor na mnoga pitanja dala si i sama u komentaru niže. Dodala bi samo da će naše zdravstvo biti na pravom putu onog trenutka kad liječnici počnu obavljati poziv koji su izabrali zbog interesa pacijenata, propisujući im lijekove koji im doista mogu pomoći, a ne one lijekove zbog čijeg će propisivanja dobijati nagrade od farmaceutske industrije( milijarde se troše na lijekove na recept );
kad se u bolnicama pacijenti budu zadržavali onoliko dana koliko je to doista potrebno za liječenje, a ne da se broj dana u bolnicama povećava zato da bi bolnica imala bolju popunjenost a samim time i veća sredstva iz proračuna; kad liječnici za obavljanje svog poziva budu plaćeni po zaslugama i plaćom koja može biti i veća od plaće saborskog zastupnika, ministra ili gradonačelnika ( možda će nas onda više liječiti, a manje voditi u propast svojim političkim djelovanjem); kad ministarstvo zdravlja i HZZO prije ostalih uvedu reda u "svojoj kući". Samo da uvedu reda u javnu nabavu kao i da se više posvete ljudskim resursima, a manje informatizaciji svih i svačega....kad shvate da će i tog privatnika koji vodi čišćenje ili kuhanje trebati platiti iz proračuna.......

Puno ima posla u sređivanju stanja u zdravstvu za što je potrebno znanje i volja. Kako volje nemaju ne koriste se ni onim znanjima koja posjeduju za poboljšanje samog sustava. Dodatni je problem da naši političari najčešće znaju šta i kako raditi samo dok su u oporbi.

Tko je glasao

Štovana kolegice marival, s

Štovana kolegice marival, s tekstom dnevnika i gornjem komentaru s kojim se slažem nemam što dometnuti. Izuzev primjedbe da bi citat navođenjem njegovog izvora imao veću težinu. Ovako ga se može tumačiti kao politikantski uradak protivnika reforme.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

izvor

je nenad bakić, sa njegovog novog bloga: dr. strangepoduzetnik ili kako sam naučio ne brinuti i zavolio socijalizam. to nesumnjivo tekstu daje dodatnu težinu jer da je bilo tko drugi izrekao ove istine one bi bile manje vrijedne.

Tko je glasao

:P

Kad smo već kod izvora, treba napomenuti da izvor, koji je da je, ipak je nacionalni, dakle nepouzdan i politikanski kao takav. Treba tražiti strane izvore, jer su stranci pametniji od nas.

Pa od kuda krenuti - nego kako, nego od gugleta!

Ajmo neutralno:
"outsourcing of cleaning in hospitals" - https://www.google.hr/search?q=outsourcing+of+cleaning+in+hospitals

Ajmo afirmativno:
"good experience of outsourcing of cleaning in hospitals" - https://www.google.hr/search?q=good+experience+of+outsourcing+of+cleanin...

Može i negativistički:
"tragic experience of outsourcing in hospitals" - https://www.google.hr/search?q=tragic+experience+of+outsourcing+in+hospi...

Koga zanima ova tema, može lako doznati informacije i bez mlaćenja prazne slame sa zrakomlatom.

Inače, ovo je opet udar na najniže plaćene ženske poslove, na koje naši mačo političari najradije udaraju. Trebaju se žene malo osvijestiti, ma koliko bile slabo obrazovane i jadne, baš kao ove iz nesretnog sektora čistačica u javnim bolnicama koje nisu, koliko mi je poznato, niti najpišljivije sindikalno organizirane. Nekad davno vladao je matrijarhat, Amazonke su navodno postojale. Ako treba, žene idu i u ratove. U mnogim zemljama vojne su obveznice. Ne znam zašto ne bi pokazale zube u borbi za svoja prava.

Neka nađu najpametniju i najhrabriju među sobom koja će ih povesti u štrajk! Da se 3 dana ne čiste medicinske ustanove, zavladao bi potpuni kaos... Sva ova liječnička preseravanja ispala bi jad i bijeda, nula i mizerija, prema bolničkim čistačicama i kuharicama u štrajku.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U mnogim zemljama vojne su

U mnogim zemljama vojne su obveznice.
Bolivija, Kuba, Izrael, Mozambik i Zelenortska Republika.

Tko je glasao

Ustvari je sa stranica SSSH - ovo je početak članka

Moja greška. Rijetko navodim izvor jer jednostavno zaboravim, ali volim baš prenijeti neke stvari koje se podudaraju i sa mojim razmišljanjima. SSSH je valjda preuzeo sa h-altera.

Outsourcing" u zdravstvu odavno je započeo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske
Trg kralja Petra Krešimira IV. 2,
10 000 Zagreb

tel: + 385 1 46 55 616
tel:+ 385 1 46 55 013
fax: + 385 1 46 55 040
email: sssh@sssh.hr

Opširnije "Outsourcing" u zdravstvu odavno je započeo
Zagreb. 14. studenoga 2013. (h-alter.org)– Na osnovu dosadašnjih iskustva ne treba očekivati javnu raspravu, izračune uštede ili davanje bilo kakvih detaljnijih izračuna i obrazloženja zašto se to poduzima. Tu bi temu trebali iznijeti sindikati, s mogućim saveznikom u udrugama za prava pacijenata te stručnim udruženjima iz područja zdravstva.

Tko je glasao
Tko je glasao

Davanje tehničkih i drugih

Davanje tehničkih i drugih nemedicinskih službi privatnim izvođačima usluga nije nikakvo otkrivanje tople vode, već praksa koja se na zapadu desetljećima primjenjuje. Recimo da u građevinarstvu ne postoji firma koja posluje bez usluga kooperanata. prema tomu nema ništa sporno u primjeni istog modala na bolnice. Bolnice će time uštedjeti na ispltama bolovanja, godišnjih odmora i ostalih davanja za te zaposlenike. Istovremeno će im na raspolaganju biti kompletan personal kojeg davatelj usluga mora popuniti. Nije to nikakva novina, jer mogućnost za to postoji i primjenjuje se dugi niz godina a za što ga bolnice nisu primjenjivale treba upitati njihove ravnatelje.
http://www.moj-posao.net/Vijest/61333/Iznajmljivanje-zaposlenika-postaje...
Jednostavna računica za bolnicu koje će umjesto da se obraćaju agencijama za leeasing radne snage sada raspisivati javne natječaje na koje će im se javljati privatni poduzetnici i agencije za leeasing radne snage.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

agencije za leasing radne snage :)

A da ta ista vesela država jednom krene u takve akcije, ali predvođena sloganom "prvo pometi pred svojim vratima" - pa nam pokaže kako se to NE radi - pa da nema svako ministarstvo hrpu identičnih službi s ministarstvom u istoj zgradi, pa da nam pokaže kako se to NE otvara pet područnih škola na udaljenosti manjoj od 1 km od matične - gdje svaka područna ima svog pod-ravnatelja, svoju pod-tajnicu, svoj račun za grijanje...

... dakle, kada neka imaginarna država prvo pokaže kako to radi u onome što je direktno u njihovom resoru, e onda se MOŽDA dadnem nagovoriti - kad vidim kako to uspješno funkcionira u praksi.

Ovako svakog zagovaratelja tipa "ajmo prvo probati privatni fakultet, privatni CT uređaj, privatnu čistačicu" - ali na VAŠIM leđima - mogu samo gledati s mržnjom....

Tko je glasao

Kod ovakvih kaotičara i

Kod ovakvih kaotičara i sveznadara i kvakosera koji su na svakom loncu poklopac država kako god da krene nije dobro krenula.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Recimo da u građevinarstvu ne

Recimo da u građevinarstvu ne postoji firma koja posluje bez usluga kooperanata. prema tomu nema ništa sporno u primjeni istog modala na bolnice.
Nonsens, građevinarstvo je u 100% slučajeva bazirano na jednokratnim poslovima, a bolnički biznis je 100% baziran na poslovima suprotnim jednokratnima.

U građevinarstvu nema firme koja smije biti "preplaćena" na neke poslove (dugoročnost), u isto vrijeme nema bolnice koja smije liječiti pacijenta za kojeg nema dugoročnih uvjeta (nije imala stručni tim posvećen takvim bolesnicima; pacijent se mora preusmjeriti na bolnicu koja ima takve uvjete).

Građevinarstvo i bolničko liječenje u parlamentarnoj Republici proizašloj iz socijalizma su dva toliko različita sustava da usporedba nema smisla osim u politikanske svrhe.

Tko je glasao

Mogao sam spomenuti i T-Com

Mogao sam spomenuti i T-Com koji već godinama koristi usluge koperanata. Otpustili su sposobne ljude, a kojekakvi kooperanti im (LBB) održavaju infrastrukturu, tj. nas koji plaćamo za održavanje te iste j... u zdrav mozak. O tome bi kolega Papar sigurno znao puno više.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nikakav nonsens, Tržišna

Nikakav nonsens, Tržišna ekonomija, slobodno poduzetništvo, slobodna konkurencija, ponuda i potražnja. Hoće li neko biti "preplaćen" na neke poslove i time ostvariti dugoročnost, ovisi o sposobnosti ili nesposobnosti konkurencije. Zašto bi "preplaćenost" na neke poslove kao rezultat sposobnost i uspješnost bio zabranjen? U svakom slučaju u davanju tehničkih i drugih nemedicinskih službi privatnim izvođačima usluga ne vidim nikakvog politikantstva. Sposobnima posao, nesposobnima bankrot kojeg neće plaćati porezni obveznici.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Hoće li neko biti "preplaćen"

Hoće li neko biti "preplaćen" na neke poslove i time ostvariti dugoročnost, ovisi o sposobnosti ili nesposobnosti konkurencije. Zašto bi "preplaćenost" na neke poslove kao rezultat sposobnost i uspješnost bio zabranjen?
Zato što ne rezultiraju dogovorenim poslovima dotadašnja sposobnost i uspješnost, nego potpis na konkretan ugovor. Ne postoji mehanizam koji garantira budući potpis na račun prethodne uspješne suradnje, samo je to u ovom primjeru bitno u tržišnoj ekonomiji.

U svakom slučaju u davanju tehničkih i drugih nemedicinskih službi privatnim izvođačima usluga ne vidim nikakvog politikantstva.
Ni ja, vidim samo politiku. Politikanstvo je usporedba građevinskog i bolničkog sustava.

Sposobnima posao, nesposobnima bankrot kojeg neće plaćati porezni obveznici.
Skrenuo si s teme.

Ručak pacijentu treba skuhati. Tvoja namjera je ostaviti tržištu pitanje kvalitete te hrane (nadam se da ne računaš kako je hrvatsko društvo sposobno pripremiti sve parametre vezane za kvalitetu u stavkama ugovora), odnosno računaš da ako hrana bude loša (u smislu poimanja i u smislu sinhronizacije s liječenjem) kako će pacijenti svojim zauzimanjem, odnosno liječnici svojim primjedbama, izmijeniti buduću ugovornu politiku? Ako jeste tako, onda je tvoje promišljanje sukladno promišljanju Slavka Linića koji smatra da njegovoj karijeri ne smije naštetiti potvrđena malverzacija relativno sitnog iznosa (u tim okvirima), jer bi cilj društva trebao biti političaru dokazati one krupne malverzacije koje svatko od istaknutih političara u RH jeste učinio.

Tko je glasao

Ne smije se sve gledati kroz

Ne smije se sve gledati kroz prizmu prošlosti, Puko lamentiranje protiv na vodi ničemu. Samo profesionalni kaotičari žele u svemu vidjeti bauka. To je je tipična balkanska priča. kojom nevjerne Tome misle da će u nedogled pripisivati hrvatskom društvu nezrelost da dokažu da su sposobnoida uvesti red u vlastitoj državi. Prednosti odvajanja uslužnih djelatnosti od medicinske su više nego očigledne Za pacijente po pitanju liječenja su nebitne, ali što se tiče troškova i te kako povoljnije.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ne smije se sve gledati kroz

Ne smije se sve gledati kroz prizmu prošlosti, Puko lamentiranje protiv na vodi ničemu. Samo profesionalni kaotičari žele u svemu vidjeti bauka.
Kakvo lamentiranje, komunjarska bagra se udružila s par kanadskih svinjojebača i upropastila nam državni potencijal. "Intelektualci" su ili strpali štafetu u pakšu i stenju umjesto da lamentiraju ili pak pod pazuhom prde Todoroslavenske himne.

To je je tipična balkanska priča. kojom nevjerne Tome misle da će u nedogled pripisivati hrvatskom društvu nezrelost da dokažu da su sposobnoida uvesti red u vlastitoj državi.
Krivo percipiraš stanje hrvatskog društva. Ono nije nezrelo da uvede red, nego je nadasve dokazano zrelo za očuvanje nereda.

Svi relevantni čimbenici u državi koji su takli oružje u zadnjih trideset godina su situirani s garantiranim primanjima i mirovinama, svi koji su u bescjenje potrošili i, nažalost u manjem omjeru, prodali hrvatske vrijednosti su se osigurali basnoslovnim saborskim mirovinama i dionicama "za djecu, nek se nađe...". Svim mladima su otvorene granice.

Prednosti odvajanja uslužnih djelatnosti od medicinske su više nego očigledne Za pacijente po pitanju liječenja su nebitne, ali što se tiče troškova i te kako povoljnije.
Kao i s prvim jebenim dućanom nad kojim je izvršena pretvorba i privatizacija i koji je propao u roku odmah (propa o u smislu krepao ili u smislu utopljen u šire vidike), tako vi zakamuflirani u sustav cicajući mantrate kako će svaki sljedeći put biti sve bolje, a ono sve gore i gore od tog prvog jebenog dućana iz 1990.-te.

Sve to zato što se sustav hrani mitom i korupcijom, svi političari su moralne i etičke rugobe nad rugobama (i to znaju svi, od tinejdžera, preko TV voditelja do samih političara, ali nitko ne želi otvoriti javnu raspravu kako to jeste meritum i kako nam bez te spoznaje nema pozitivna pomaka), ali su zapravo daleko najveći problem ne komunjare koje su sve preuzele '45-te i od onda kontroliraju, nego Hrvatine koje se hrane gutanjem tajkunske sperme i laskaju im da je dobra i punog okusa.

Tko je glasao

Za razliku od budućnost ovog

Za razliku od budućnost ovog portala koju su zapečatili kaotičari i umišljeni sveznadari, budućnost Hrvatske ima svjetli perspektivu. Možež ti kolega lamentirati koliko hoćeš, ali Hrvati su oduvijek bili zapad. Pa upravo ovo što ti ovdje demonstriraš je puri komunizam, jer ni jedni pravovaljanim argumentom nisi osporio predloženo odvajanje uslužnog i medicinskog sektora u bolnicama. Ovdje se ne radi o impolitičkim transakcijama. Što se tiče gutanja bilo kakve sperme, dobat ti tek, očigledno se iz tvoj jajospremnika ne može ništa drugo ni očekivati doli vraćanja u '45-te, 1990.-te, ustaše, partizane, samo ne napredak koji će nezaustavljivo slomiti vrat mitu, kriminalu i korupciji. Naravno time i ovakvima koji ne vjeruju da je trenutačno stanje hrvatskog društva samo prolazna epizoda kojoj moramo slomiti kičmu. Bez obzira na kaotičare koji ne vjeruju u mladost i snagu hrvatskog duha za boljitkom!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Uf heboga luk zaboravih da

Uf heboga luk zaboravih da nesmiješ dirati u govna. Odmag smrdi! Smrdi, smrdi, užasno smrdi kad portalskim sveznadarima digneš poklopac s glave! No nešto ih premalo ima. Čini mi se da nije pala komanda: govna zbor!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

.samo ne napredak koji će

.samo ne napredak koji će nezaustavljivo slomiti vrat mitu, kriminalu i korupciji. Naravno time i ovakvima koji ne vjeruju da je trenutačno stanje hrvatskog društva samo prolazna epizoda kojoj moramo slomiti kičmu.
Ponašaš se kao da mito, kriminal i korupcija našeg sustava datira osnutkom RH. Ono je dublje i dugotrajnije, nazvati ga prolaznom epizodom je ili politikanska floskula ili "stavljanje glave u pijesak", nema treće.

Bez obzira na kaotičare koji ne vjeruju u mladost i snagu hrvatskog duha za boljitkom!
Ti mene ne razumiješ. Garantiram ti svim što znam i pojmim kako je u roku od mjesec dana moguć početak vrlo strmog uspona ka nikad kušanom istinskom prosperitetu.

Samo se trebaju stvoriti preduvjeti za spoznajnu i materijalnu zadovoljštvinu hrvatskih građana, a to je zabrana HDZ-a zbog dokazanih strukturnih kriminalnih funkcija, zabraniti SDP radi toga što su službena sljednica SKH i uživatelji materijalne ostavštvine koja se lako da transformirati kao odšteta narodu radi odugovlačenja i prolongiranja suđenja odgovornima za ubojstva hrvatskih gastarbajtera, te finalno zabrana HNS-LD jer su stvoreni i imali su iznimno jak utjecaj na zbivanja u RH na način da je Radimir Čačić ukrao novac koji su Zadrani i Dubrovčani uplatitli za izgradnju svojih krucijalnih lokalnih projekata, te je dobar dio tog novca uvukao u HNS kako bi stvorio političku pozadinu i zaštitu od progona za tu najveću jednokratnu pljačku u hrvatskoj povijesti.

Tko je glasao

O zabranama i lustracijama

O zabranama i lustracijama onih koji su odgovorni za stanje u državi vjerujem da smo na istoj liniji, razmišljanja ali ona nije ni spomenuta. Budemo li se stalno bavili uzrocima i posljedicama današnjeg stanja, nikada neće biti razloga da se okrene novi list i krene naprijed! Za razliku od tebe i onih veleumnika koji dijele minuse ja ostajem optimist i vjerujem da je svako zlo za neko dobro i da svako zlo ima svoj vjek trajanja!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

O zabranama i lustracijama

O zabranama i lustracijama onih koji su odgovorni za stanje u državi vjerujem da smo na istoj liniji, razmišljanja ali ona nije ni spomenuta.
Lustracije se nismo dotakli. Tako ni zabrane za osobu.

Treba ukazati na uzroke stanja u društvu. Većina nevaljalog porijeklo vuče iz socijalističkog sustava. Ne zato što je bio socijalistički, nego zato što je hrvatski građanin iznašao manje ili veće zajednice unutar kojih je betonirao svoj status pijavice na proračunu. Ondašnji politički ustroj nije imao volje ni mogućnosti otresti ih se, a demokratski ih je upogonio za kratkoročne i dugoročne vlastite ciljeve.

Kao primjer, HŽ Cargo je otpustio 35 radnika u Zadru, robni transport za Zadar ne trpi ništa, a posao odrađuju dvojica radnika iz Knina koji idu s lokomotivom do Zadra. Kako ćeš to usporediti s bolnicom, kad npr. Zadar može pokazati interes za ustostručenjem željezničkog robnog transporta i time uvjetovati HŽ Cargou otvaranje poslovnice, dok je u isto vrijeme gradu u interesu konstantno, ali minimalno podupiranje bolničkog smještaja?

Budemo li se stalno bavili uzrocima i posljedicama današnjeg stanja, nikada neće biti razloga da se okrene novi list i krene naprijed! Za razliku od tebe i onih veleumnika koji dijele minuse ja ostajem optimist i vjerujem da je svako zlo za neko dobro i da svako zlo ima svoj vjek trajanja!
Okenuti novi list znači ići u duhu s istinom i realnom potrebom za promjenom sedamdesetogodišnjeg političko-gospodarskog sustava baziranog na mitu, nepotizmu i korupciji, kažnjavanje komunističkih zločina, promjeni perspektive gledanja na drugog najvećeg zločinca u povijesti našeg naroda, administriranje i objelodanjivanje svih relevantnih informacija vezanima za smrt Josipa Reihl-Kira, Blaža Kraljevića, Mira Barešića, Ludviga Pavlovića, Milana Levara, Ivice Čuljka, Ante Paradžika i Milana Levara, katarzična i moralna isprika bošnjačkom narodu i stavljanje svih državnih sredstava u potporu vlasti u Sarajevu za uspostavu demokratske centralne vlasti na cijelom teritoriju uz izravno izjašnjenu i vojnu pomoć od strane RH ukoliko to bude potrebno.

Tko je glasao

Evo vidiš kolega kradem

Evo vidiš kolega kradem diskutiram s tobom čitavu vječnost, ali čim dirneš u ona govna koja ne sudjeliju u raspravi, ali odmah smrdi. smrdi, smrdi užasno smrdi!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

kolega zahod, a voda?

kolega zahod, a voda?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

svice i svicice, ma leteci lampioni.. svuda oko nas..

procitala i odmah mi je "ZASVITLILO" ... ma ne samo zasvitlilo u daljini nego sam i sama zasvitlila od srice kakva nas svitla buducnost obasjava privatizacijom zdravstva..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kolegice nisam tvrdio da nas

Kolegice nisam tvrdio da nas obasjava svitla buducnost privatizacijom zdravstva, već samo da će taj potez sigurno racionalizirati troškove boravka u bolnici. To je sigurno kap u moru, ali kap, po kap, ili zrno po zrna pogača1

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

troškovi bolnice

Ja mislim da bi trajna zabrana primanja bolesnika u bolnice napravila još veća čuda i potpuno racionalizirana troškove boravka.

Tko je glasao

Ako misliš na vas koji svoju

Ako misliš na vas koji svoju bolest liječite ovdje na pollitika.com mislim da si u pravu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

NEĆE!! Temelj je ruzinav i

NEĆE!!

Temelj je ruzinav i oglođan, kakvu god tržišno kvalitetnu konstrukciju nabaciš na nj će sebe i sustav stropoštati do kolapsa.

Tko je glasao

Ma sve smo to vidli. Zrno po

Ma sve smo to vidli.

Zrno po zrno, nema Plive,
Zrno po zrno, nema Ine,

Ima još puno primjera, no:

Zrno po zrno, građani sve siromašniji a država sve više dužna i dužna.

Tko je glasao

Kolega Skviki da su građani

Kolega Skviki da su građani sve siromašniji a država sve više dužnija i dužnija nije uzročnik stanje u zdravstvu. Ntko je ovdje ustvrdio da ste njemački gastarbajter. kao takav bi morali znati za ovaj model po kojem osoblje za čiščenje dolazi na par sati. Bolnica i dalje blista, Higijena je besprijekorna. Pacijenti ne moraju donositi sami svoj WC papir. Kolica sa hranom se dostavljaju na odjele kao i nekada. Postoji više menua. Izbor jela je poznat tjedan dan unaprijed. Naravno pacijenti plaćaju 10 eura dnevno, ali ne duže od 28 dana. Nakon toga ne plaćaju ništa.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Kolega Zrakomlat, Ja nisam

Kolega Zrakomlat,

Ja nisam više Gastarbeiter.

Higijena u bolnicama je stvar osoblja koje čisti i onog koji to nadgleda, a ne u čijim je rukama taj važan dio usluge.

Jedan privatnik ne može biti jeftiniji od bolničkog osoblja, a da ne govorimo o osiromašavanju radničke klase. i srozavanju radničkih prava.
Jedna kuhinja ne obskrbljuje samo jednu bolnicu, nego više njih, a svi kuhaju sa vodom i zarađuju sa kuhanjem.
Da je kuhinja u vlasništvu države bi mogla ist opskrbljavati više bolnica, a dobit bi ostajala u državnoj kasi.
To što direktori državnih tvrtki rade preko muškog spolovila i boli ih ona stvar kakva je usluga je druga stvar.
Stolica im je sigurna i ako posluju sa gubitkom.

Tko je glasao

Država je loš gospodar,

Država je loš gospodar, pogotovo onda kada kao u nas politika odlučuje o svemu Pri tomu nema učinkovite kontrole! Samo gazda koji šlajbok nosi u svom đepu zna gdje mu odlaze penezi. Osiromašavanje radničke klase. i srozavanje radničkih prava je hrvatskim političarim i vlastima već odavno najuspješnije područje djelovanja. Prema tomu tvoje upučivanje na direktor upravo govori da je država loš gospodar kojeg treba zamijeniti.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nama treba zdravo političko

Nama treba zdravo političko vodstvo, koje če svojim radom osigurati zdravu poduzetničku kulturu, koja če dio kapitala uložiti u socijalnu državu.
Današnje vodstvo je daleko od toga.
Ne samo da sve uništavaju, nego plus toga svojim odlukama rade stanovništvo nesigurnim.

Tko je glasao

gazda, šlajbok i slične gluposti...

... a kada se dogodi da vani propadne privatni mirovinski fond ili privatna banka onda je kriv... Sv. Petar? Ili - gazda?

Dakle - ovdje imamo dva puno jednostavnija pristupa - ili mijenjati politiku(čare) ili smjenjivati ravnatelje bolnica do dosezanja određene razine usluge. Čemu mijenjati sustav?

Tko je glasao

Čemu ideš van kada se na

Čemu ideš van kada se na svakom koraku susrećeš s posljedicama političke pljačke i podržavljavanja mirovinskog fonda i posljedica saniranja propalih banaka narodnim novcem. Dobro da ti ne padne na pamet da je ova blaga zima posljedica Linićevog ljetovanja u Dubaju, ili neodlasku zokija na neko vikend skijanje u Austriju. Daj ohladi čovječe! Tvoju pamet možeš prodavati nekolicini ograničenih članova tvog klana s pollitike.com, meni ne jer do sada nisi naveo ni jedan jedini razlog koji govori protiv davanja nemedicinskih usluga privatnim koncesionarima.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Razlozi protiv....

Zrakomlate,

navest ću ih ja na primjeru KBCa Rijeka,
a podaci su iz novina, dostupni javnosti,
te iz svjedočanstava zaposlenih medicinske i nemedicinske struke.

Ravnatelj Herman Haller,
politički podoban i Kradezeu i SDPu,
uspon od ginekologa do ravnatelja materijal je za odličnu farsu, crnu komediju ili film;

malverzacije sa krivim prijavama boravišta, napr.
liječnika Mamule i njegove obitelji,
tvrdnje da oni nisu jedini te da kbc gubi tako milijune kn,
no nastavak priče u medijima nismo čuli.

Nigdje nismo čuli da će
ravnatelj, nadzorni odbor & co koji upravljaju KBCom odgovarati
zaposleni koji imaju uvjete za mirovine,
umiroviti,
da će se primati prijeko potrebno medicinsko osoblje po odjelima
gdje ga nema dovoljno ,
no KBC je u dugovima koji bi se mogli istopiti kao snijeg pod suncem,
ostanu li uhljebi po političkoj liniji, kriminalci (dr Alan Bosnar, napr. sudski postupak u toku);
i neradnici, te prevaranti,
a dade li se koncesija privatnicima za davanje nemedicinskih usluga....

Zaposleni u tim djelatnostima, koji zbilja rade teške poslove,
jer spremačice, kuharice, portantini, itd.
ne obavljaju svoje poslove mahanjem čarobnim štapićima ili telekinezom;
odjednom će pasti na minimalce,
biti ostavljeni na milost i nemilost

takvih "plemenitih i nesebičnih" tipova poput
milog nam riječkog Linjare,

te će biti iznajmljivani bolnicama i državi,
tretirani poput potrošne robe ili zamjenjiva materijala;
kako radnike u RH tretira većina kapitalista,
kako se u Rijeci već godinama tretiraju žene
koje za minimalce čiste po firmama sjajnih imena

Belveder & Luxor, ...

A da malo sa brojki dignete glave i pomislite na ljude čijuim se sudbinama
i životima igrate

gospodo uvaženi zastupnici, ministri & ostala bagro

te da se prisjetite da smo Vas mi šljakeri zaposlili,
i da
"tko bi gori, eto i doli...!

Mirtaflora

Tko je glasao

Kolegice Mirtaflora u ni

Kolegice Mirtaflora u ni jednom komentaru nisam osporavao ulogu političke kuge koja je uzročnikom stanja u državi. Nigdje nisam dao povoda da se posumnja da ovo što si napisala nije istinito. Da to nije dijagnoza bolesti koje uništava zdravstvo. Nigdje ih nisam branio! Nigdje napisao da rade dobro. Samo sam napisao svoje mišljenje. Ukazao da odvajanje nemedicinske djelatnosti nije otkrivanje tople vode, već ustaljena praksa zapada. Praksa koja će htjeli mi to ili ne saživjeti vrlo brzo kod nas. Sviđalo se to nama postali smo dio tog zapada. Umjesto argumentirane rasprave napadnut sam od poznatih sveznadara s ovog portala. Ne brinu me minusi jer čopor je bio i ostao čopor koji na taj način uništave sve koji mu se suprotstave. Više me brine šutnja onih kojima je čopor natjerao strah u kosti. Prema tomu štovana kolegice nije u pitanju tko je ovdje u pravu, jer to će pokazati bubućnost. U pitanju je sloboda izražavanja. Sloboda koju šačica jada smatra da je rezervirana samo za njih.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Sloboda govora i izražavanja,

Zrakomlate,

Sloboda govora i izražavanja je jedno od temeljnih ljudskih prava,
i Sloboda izbora i Pravo na Rad.

Kada sam se obratila Tebi,
valjda je jasno i ne treba crtati

da nisam govorila i obraćala se samo Tebi.

Nije me briga za minuse,
niti hoće li se netko sa mnom složiti ili ne.

Govorim ono što mislim i stojim iza svojih riječi.

Spominjući vječnog ravnatelja H. Hallerića od riječkog KBCa i
naš domaći riječki brand Linjaru
njegove kompiće i metode,
tužbe protiv mnogih novinara svojevremeno za nekakve "duševne boli"

(kao da "hommini politicusi balcanicusi" uopće imaju dušu da ih zaboli;
prije ih zaboli izvjesna stvar);

govorila sam o stvarima koje su

javna tajna u Rijeci, svi sve znaju, mnogi su ogorčeni ili se time sprdaju,
ali "lokalnim bogovima" samo sablast sa kosom u ruci može stati na kraj.

Ma niti ona i njoj bi gurnuli u džepić par sto tisuća eurića
da ih zaobiđe.

Govorila sam što mislim,
pretpostavljajući da netko od kvazielite ili pripuza
ili tajnika ili PR čita još uvijek što se na pollitici .com piše.

I ne zaboravimo narodnu:
u svakom žitu ima kukolja,
a u svakom kukolju žita.

Mirtaflora

Tko je glasao

http://pollitika.com/comment/reply/13115/453111

Kolegice Mirtaflora kada sam se javio prvim komentarom izrazio sam mišljenje o postavljenom pitanju:"Kako se to misli uštedjeti u reformi zdravstva (ne zdravlja)
davanjem tehničkih službi, računovodstva i kuhinja KBCa i bolnica
na javne natječaje privatnim poduzetnicima?" Nisam ulazio u raspravu o stanju u zdravstvu. Ukazao sam na ustaljenu praksu u državama čija smo pravila igre referendumumom o ulaskom u tu zajednicu prihvatili. Nigdje ni jednom rječju nisam osporavao ljudska prava, slobodu izbora i pravo na pad. Nisam ulazio u raspravu o žitu u kojem ima kukolja ili kukolju u kojem ima žita. Vjerujem da bi sve završilo na običnoj raspravi da se nije umješao glavni "alaj čauš" i paparaci ovog portala. Naravno obol je dala i njegova čoporativna svita koja je svela pollitiku.com. na današnji nivo. Jer oni su sva pamet ovog svijeta! Nisam se bavio Halerom, KBC Rijekom Linićem, uzrocima stanja u društvu nasljeđu socijalističkog sustava, i "Đurđom" i,t.d. Nisam se bavio zrnima koja su pozobale korumpirani političari i njihovi ortaci. Samo sam dao svoje mišljenje na tvoje pitanje :"Kako se to misli uštedjeti u reformi zdravstva .......................... Mišljenje koje alaj čaušu pollitike. com i njegovom čoporativnom stadu nije po volji. Mišljenje da Hrvati nisu genetske nakarade kojima su kriminal i korupcija urođene mane! Mišljenje da se hrvatsko malo i srednje poduzetništvo ne može i ne smije proglašavati kriminalnom organizacijom i poistovjećivati s vlašću koja pogoduje svojim jatacima i ortacima, jer kako si rekla u svakom žitu ima kukolja,
a u svakom kukolju žita i na nama je da. Napisao sam da predložene mjere ušteda imaju svoj smisao a o tomu kada će i hoće li saživjeti ovisi o svima nama i našoj odlučnosti. Istoj onoj odlučnosti koju su članovi pollitike.com imali prije nego što ih je nadvladao kukolj i crveni makovi pollitike.com! Izrazio sam mišljenje da su hrvatski građani i poduzetnici pošteni i sposobani izvući ovu državu iz ralja onih koji su je opljačkali. To sigurno nećemo uspjeti ako u svakoj reformi vidim nastavak pljačke. Nećemo uspjeti ni ako dozvolima da nas u nedogled tlače ove sablasti sa tipkovnicom u ruci .

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

izrazio sam mišljenje o

izrazio sam mišljenje o postavljenom pitanju:"Kako se to misli uštedjeti u reformi zdravstva (ne zdravlja)
davanjem tehničkih službi, računovodstva i kuhinja KBCa i bolnica
na javne natječaje privatnim poduzetnicima?" Nisam ulazio u raspravu o stanju u zdravstvu. Ukazao sam na ustaljenu praksu u državama čija smo pravila igre referendumumom o ulaskom u tu zajednicu prihvatili.

Nije mi jasno što ti je uopće čudno u ovom dnevniku.

Odgovaraš na pitanja o uštedi, bez da ulaziš u raspravu o stanju u zdravstvu. Svim ostalim rečenicama dokazuješ da ne znaš kakvo je pravo stanje, a besmislenim usporedbama s različitim industrijama, te naročito s različitim sustavima zdravstva u drugim zemljama, dokazuješ da nisi sposoban niti biti iza svojih stavova (nemaš dovoljne tehničke predispozicije vezane s temom), a kamo li ih pokušati uvaliti složenom raspravnom društvu kao što je pollitika.com.

I tko je alaj-čauš, ja? Čovječe ušao si u raspravu na 3-4 teme otkad si na sajtu (irelevantno je ako si već bio član, ne prizna ti se, nov si), pljucaš na starije korisnike kao da si tu godinama, a nisi sposoban spojiti desetak rečenica u dnevnik kao zalog da te čovjek gleda kao ravnopravnog.

Vezano s temom, pogledaj na hrt.hr, emisije na zahtjev, zadnji Peti dan, gdje Raspudić na sličnu temu (onih tri stotine uz Framal) kaže kako je to sitna priča, te da osnovni problem društva leži u velikim igračima koji idu do vrha vlasti, a koji na nabavci lijekova javnim novcem okreću daleko najviše novca.

Temelj je zdravstvenog sustava užasan i sustav se ne ruši samo zato što su igrači navikli plesati na terenu sa staklenim nogama. Onaj tko sustav želi parcijalno mijenjati bez temeljnih financijskih i društvenih strukturalnih promjena u 100% slučajeva to čini radi svojih privatnih interesa (a protivno nacionalnim) ili je krele navučen na dop u cici.

Tko je glasao

kradem u čemu je tvoj

kradem u čemu je tvoj problem? Dao sam plus dnevniku. Kao znak slaganja, bez rasprave. Čemu raspravljati o nečemu s čime se slažem. Očigledno je problem u tomu što sam dirnuo u nešto što je ovdje tabu? Plivam protiv stuje? Nisam na liniji portalskih mudri-jaša/jašica, al čauša i njegovih mujkica? Dali je problem u tome što ne dopuštam da me čopor ušutka svojim minusima? Znači problem je u tomu što sam novi i ne plešem po vašoj žici? Što imam svoje mišljenje, svoj stav koji se razlikuje od stava drmađija ovog portala. Znači problem je što me društvo lako ćemo ne impresionira laprdanjem tipa svi su lopovi. Nisam se pridružio pljeskanju čopora. A čopor i mujkice aplaudiraju do besvjesti kada pročitaju da je netko napisao "Ja mislim da bi trajna zabrana primanja bolesnika u bolnice ........" ""Leeasingom" radne snage ......!", "ku do ku..... ", A sve bi bilo drugačije da sam zapljeskao onima koji u svemu vide crno u svakom poduzetniku mafijaša i kriminalca koji će krasti i iskorištavati. Ne to ne vidim tako jer polazim od toga da budućnost Hrvatske leži u poticanju i razvoju ne samo poljoprivrede, već obrt, malog i srednjeg poduzetništva koje se je upravo na zapadu pokazalo glavni su subjekti ruralnog razvoja.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Uvažavanje drugih, a ne vrijeđanje

Nije bitno je li netko. član od jučer ili od prije X godina,
bitno je da se raspravlja kulturno, bez dijeljenja uvreda,

izmišljanja podjela,
vrijeđanja drugih, napr.
drmađije, mudrijaši,-jašice,
alaj čauši,
čopor, mujkice, smrdi...etc.

Ovdje su članovi zastupali suprotna mišljenja,
i nitko im nije osporavao pravo na vlastito mišljenje,
te Slobodu govora;

sve dok su raspravljali normalno i argumentima i dok minus znači neslaganje s argumentom, a ne diskvalifikaciju osobe,

no ima i onih koji sve shvaćaju osobno, neslaganje s takvim ljudima osobna je uvreda,
zbog njima znanih razloga ili
napr. crno bijele podjele ljudi & svijeta,
te neistomišljenike u žaru rasprave odmah počinju vrijeđati.

Gore sam nabrojila neke tvoje uvrede, ili su to možda metafore, ili komplimenti?

Ima ovdje i onih koji tuđe mišljenje ili neslaganje s vlastitim

odmah proglašavaju jugonostalgijom, političkim srpstvom ili četništvom,
i ili druge komunjarama, psovke idu do krajnost i takve se komentare minusira

zbog prostota, netolerancije, nepoštovanja tuđeg mišljenja,

a ne zato što ovdje postoje plavi, crveni, žuti ili sivi "drmađije" ili čopor ili
što god da si mislio svojim finim gore pokazanim riječnikom.

U svom komentaru, na koji sam odgovorila, spomenuo si razloge ,
i o njima sam govorila na konkretnom primjeru.

Kao što već rekoh,
govorim što mislim
ne brinem za minuse,
ali itekako brinem da ne uvrijedim sugovornike,
da rasprava bude civilizirana.

a ne svađa djece u osnovnoj školi ili vrtiću
ili slična "uljudnoj raspravi" " uvaženih" zastupnika & ostalih članova Parlamenta

Mirtaflora

Tko je glasao

Kolegice Mirtaflora sve pet.

Kolegice Mirtaflora sve pet. Vidim da si bliska s čoporom.Šteta što smeće ispred tvojih vrata jednostavno meteš pred tuđa vrata.Nisam se našao prozvanim.Ne vidim se u istom košu s tobom. Ne vidim da sam prešao granice tvojih gabarita "uljudne rasprave". Još manje gabarita onih koji se kao ti smatraju pozvanim da rdugima dijele lekcije o dobrom ponašanju.Lekcije o nečemu što smatraju svojom ekskluzivom.Da neznam da to dolazi od onih kojisebe drže da su nešto bolje od drugih ekao bi da je to jadno.Mnogi ljudi misle da su ono što nisu.Griješiti je ljudski.Priznati greške također.Štoviše za tebe i čopor kojeg braniš bi mogao biti "Finac". Šteta što se ti i oni za kojima tapkaš ne držite spočitavanog. Tada se klima na pollitiki.com se nebi srozala na vaši i naši. Visina dijaloga "uvaženih" diskutanata kojima pripadaš bi bila na razini uljuđene rasprave koju njeguju ostali članovi pollitike.com.Članovi koji se zbog tebe i takvih rijetko javljaju. Jer dok zlo caruje, većina mudro šuti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Čitanje s razumijevanjem, bez emocija, please,

Zrakomlat,

Pročitaj ponovo moj komentar i svoj ispod,

hladne glave i bez emocija i sa razumijevanjem,

naravno, ako možeš.

Samo za tebe, draga dušo, ovo govorim:

Ljudi se dijele po grupama, narodima, zemljama , kontinentinentima,
svjetonazoru, toleranciji, političkoj pripadnosti,,,, etc.

A životinje se skupljaju u jata, plove, krda, čopore, obitelji or whatever.

Bio mi je gušt s tobom raspravljati, really.
Žao mi je ako nije i tebi.

Ovim komentarom smatram ovu jalovu raspravu i igru gluhog telefona završenom.
No hard feelings!!!

Mirtaflora

Tko je glasao

Dobro ti je ovo o okupljanju

Dobro ti je ovo o okupljanju u jata, plove, krda, čopore. O tomu cijelo vrijeme govorim. Dok je hrabrosti za spoznaju, ima nade za ozdravljenje!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ni-nuuu ni-nuuu

ni-nuuu ni-nuuu ni-nuuuu....lunatic alert...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kao prvo i jedino, postoji

Kao prvo i jedino, postoji trenutak u kojem počinje rasprava zasnovana na komentaru kojeg uputi jedan od korisnika na tekst drugog korisnika.

Ovaj tko komentira tekst drugog otkriva JOT što želui raspravati i na čemu inzistira. Prvi korisnik nakon toga, u duhu netiquettea, odgovara ovom na komentar o kojem inzistira, te pokušava raspravu odvući na ili djelove svog kometara koji nisu istaknutim, a po mišljenju utora su bitni, ili pak izravno raspravlja na tekst tog novog komentara.

Kakvi čauši, kakve pollitike.com, kakvi odbacivanje kvalitetnih novih, čovječe tema jedina na svijetu u ovom trenutku jesi ti i moj tekst di ti pokušavam obrazložiti kako tvoj parcijalni udar na zaseban sustav može dovesti do njegova urušenja. Kakvi drugi ljudi čovječe i kakve naznake urota? Nema nikog na živom svijetu osim mene i tebe, naša podnit ima svoju priču, neka druga podnit svoju - i to je to!

Tko je glasao

Kolega kradem ni da bi slovo

Kolega kradem ni da bi slovo zucnio protiv! Ostaje jedino rješiti pitanje ponašanje onih koji su upro i kontra raspravu zlorabili za svoje već uobičajeno skretanje rasprave u drugom pravcu. Naravno ne argumentima, već uobičajenim frazama kojima se difamira jednog od diskutanata. Način kojim se je s pollitike.com otjerala njeno intelektualno slobodnomisleće članstvo, a nagomilala forumska blebetala. Naravno čast onim najupornijima koji su ostali vjerujući u to da se pollitiki.com može vratiti stari sjaj.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci