Tagovi

PLAN 21 utopija ili realnost

Prije nekih mjesec dana naš član grdilin nam je pokušao dogovoriti da netko iz KUKURIKU koalicije napiše po neki tekst na pollitika.com o svom gospodarskom programu za slijedeće izbore.
Međutim, koalicija je objavila svoj Plan21 a niti jedan tekst od nekog iz koalicije pa pretpostavljam da neće niti biti.
Dao sam si truda pa sam detaljnije pročitao cijeli Plan 21 o kojem generalno imam pozitivno mišljenje ali ne o kao planu već željama koje su svima prihvatljive. Sami tvorci Plana 21 kažu da je ovo tek početni uradak Plana 21 koji će doživjeti dopune i rekonstrukcije poslije kritika javnosti.

Moje razmišljanje o Planu 21 :

2. GOSPODARSKA PLATFORMA
U principu dobro opisuje probleme i moguće prilike u razvoju , međutim ima i nekoliko pogrešnih postavki
- kao i u programskom okviru piše se o krizi iz 2008 godine kao da Hrvatsko gospodarstvo , osim otežanog zaduživanja, ima bilo kakve štete od te krize, a i to otežano tj. skuplje zaduživanje nam samo može pomoći da realno sagledamo probleme i mogućnosti. Kriza , ona prava, neprekidno traje od sredine 60-tih godina i uništila je Jugoslaviju a ni mi nismo daleko od bankrota države iz istog problema.
- drugi bitni pogrešan zaključak u gospodarskoj platformi su investicije koje će biti potaknute i koje bi trebale pokrenuti gospodarstvo pa tako se govori o energetici i gradnji novih energetskih objekata, turizmu i gradnji novih turističkih kapaciteta, navodnjavanju i okolišu, infrastruktura kroz gradnju željeznica, zračnog terminala Zagreb.
Ove investicije pokrenuti će građevinarstvo i industriju građevinskog materijala i nešto malo opreme koju proizvodimo i imati će kratkoročni učinak na rast BDP a dugoročno je neodrživ rast BDP jer ne financiramo investicije brzog povratka već dugoročne investicije s upitnom isplativosti.

Iz Plan-a21
"energetika – gradnja novih elektrana kao, na primjer, četiri HE na Savi, dvije HE na Dravi, HE Senj, HE Kosinj, HE Ombla, HE Trebišnjica, TE Plomin 3, TE Ploče, novi blokovi plinskih TE Zagreb i TE Sisak, nova plinska TE u Slavoniji te ulaganja u prijenos i distribuciju električne energije. Poticat ćemo ulaganja u postrojenja iz obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, solarne elektrane, male HE i elektrane na biomasu). Ulagat će se u gradnju plinovoda i skladišta plina, istraživanje i eksploataciju nafte i plina, modernizaciju rafinerija u Rijeci i Sisku te LNG terminal Omišalj i naftovode Družba Adria i dio Južnoga toka"

U energetici Plan21 predviđa gradnju novih energetskih objekata hidroelektrana, plinskih elektrana, termoelektrana kao i poticanje gradnje obnovljivih izvora energije. Nažalost Plan 21 ne predviđa najvažniji dio cijele energetske strategije i glavni preduvjet za uspjeh bilo koje energetske investicije i strategije, a to je hitno provođenje mjera energetske učinkovitosti na svim stambenim i poslovnim objektima javnim i privatnim.
Energetska učinkovitost je glavni preduvjet iz razloga što mi u oko 150.000.000,00 m2 stambenog prostora i u oko 80.000.000,00 m2 poslovnog prostora trošimo u prosjeku 200-220 kWh/m2 godišnje tj. izuzetno smo rastrošni jer bi prosječna potrošnja trebala biti oko 80 kWh/m2 godišnje ili gotovo tri puta manje od sadašnjeg stanja.
Isto tako zaboravlja se činjenica da domaćinstva prosječno kupuju struju po 0,60 kn/kWh, malo poduzetništvo, obrtništvo i industrija 1,1 kn/kWh i veliki kupci na visokom naponu 0,66 kn/kWh i da tako nizak nivo cijena ne omogućava stvaranje dobiti poduzeća iz tog sektora a samim tim i ne pokreću se nove investicije.
U pristupni pregovorima za ulazak u EU preuzeli smo i obvezu usklađenja cijena energenata što će kod nas uzrokovati povećanje cijena oko 30% i bitno narušiti standard domaćinstava.
Također nam je problem i struktura potrošnje energije koja je kod nas slijedeća : domaćinstva 43%, promet 30% i industrija 27% dok je u svim drugim zemljama EU i novim i starim članicama odnos bitno drugačiji : domaćinstva 20-25% , promet 20-25% i industrija 55-60% iz razloga što industrija većinom kupuje struju na srednjem i visokom naponu pa su i gubici u mreži i distribuciji oko 2-4% niži nego kod nas.
Pored svih tih problema tvorci Plana 21 kažu mi ćemo graditi nove energetske pogone a o energetskoj učinkovitosti niti jedne rečenice.
Gradnja energetski objekata prema Planu21 sigurno će pokrenuti dio gospodarstva i to građevinarstvo i industriju građevinskog materijala , ali neće bitno donijeti pomaka u novom zapošljavanju jer je udio rada u ovakvim gradnjama vrlo mali 5-6% jer se sve obavlja vrlo učinkovitim strojevima, a efekti od objekta koji će se graditi uslijediti će tek kroz nekoliko godina i neće donijeti nikakvu dobit zbog niskog nivo cijena trenutno, a ako se uskladimo s Evropom i povećamo cijene da bi ove investicije bile isplative moramo opteretiti stanovništvo i smanjiti standard.
Umjesto tih gradnji i prvi preduvjet tih gradnji je provođenje mjera energetske učinkovitosti na svim stambenim i nestambenim prostorima.
Osnovni razlog provođenja mjera energetske učinkovitosti je slijedeći:
-tek smanjenjem potrošnje energije po m2 prostora sa preko 200kWh/m2 godišnje na 80 kWh/m2 stvoriti će se preduvjeti da cijena energije poskupi i da gradnja energetskih objekata postane isplativa, a da građani i industrija plaćaju u ukupnom iznosu istu cijenu.
- udio rada u investicijama energetske učinkovitosti je 40-50% i korist je dvostruka jer istovremeno sanacijom objekta smanjujemo potrošnju i oslobađamo energetske kapacitete tj. kao da smo gradili novu elektranu.
- efekti u odnosu na povećanje BDP-a su također dvostruki jer više novca ide za rad ,a to će povećati zapošljavanje pa i potrošnju, istovremeno ćemo dobiti višak energije koji nećemo morati uvoziti, a poslije sanacije većeg dijela objekata ne da nećemo morati uvoziti energiju iz istih tj. sadašnjih kapaciteta moći ćemo i izvoziti.
Projekti energetske učinkovitosti se i sada provode, ali dinamikom i načinom koji je 30-tak% skuplji od eventualnog državnog projekta jer se provode nabave za svaki objekt pojedinačno umjesto zajedničke nabave, a za ozbiljnije efekte biti će potrebno najmanje 100 godina jer jako malo ulažemo u taj sektor.
PLAN21 u dijelu energetike je u potpunosti promašen i donijeti će kratkoročni rast, a dugoročno još veće probleme i stanovništvu i gospodarstvu RH.
Ovdje sam se bavio samo gradnjom klasičnih energetskih objekata kroz PLAN21 a u slijedećim dnevnicima ću obraditi i ostale investicije iz PLANA21

Komentari

ima ona poslovica "onaj koji

ima ona poslovica "onaj koji jede dok se ne razboli mora gladovati dok ne ozdravi".

Tako ćemo i mi potrošiti sve resurse, svu djedovinu, sve što nam je netko ostavio te umjesto da mi to ostavimo našoj djeci, ona će plaćati naše dugove tj gladovati.energetika je samo dio te priče, imamo poptuno identičan obrazac ponašanja sa svim vrijednostima. naravski, uvijek će se netko bolje/lošije snaći od prosjeka ali kao nacija smo nedgovorni prema svemu što imamo.

Tko je glasao

Plan 21.

je nešto slično gospodarskom planu ADZ-a. Jedina razlika je što je plan 21 uopćeno napisan skup nebuloza i želja koje se neće ostvariti, a plan ADZ-a je nenapisan i nepoznat javnosti skup ničega (jedino jaca kaže da daje rezultate??). Sve ostalo je isto. I jedan i drugi "plan" služe za potkradanje poreznih obveznika ove države te nastavak lagodnog života onih koji su naučili laprdat, obečavat. ne donosit nikakvu dodanu vrijednost i zarađivat bez rada.

Tko je glasao

istina. a što je najgore,

istina.
a što je najgore, glasačima ponekad nije ni bitno postoji li i kakav je program uopće - pritom podvlačim tvoje riječi da je plan ADZ-a nenapisan i nepoznat javnosti, jer ekipi oko hdza plan i program zaista nije ni bitan - njima je samo bitno "da na vlast ne dođu crveni" (štogod to u ludim buljama značilo). istovremeno ekipi koja simpatizira sdp je bitno da glasuju za "one koji imaju najveće šanse srušiti hdz", također uglavnom nebitno s kojim programom. i to obje stranke znaju.

a da je plan21 skup nebuloza, pamfleta, floskula i pustih želja, jest. piskarat sada nešto što zovu tek početnim planom, čekat kritiku javnosti pa onda modificirati je smiješno - sada, u ovakvoj državi i u ovakvoj situaciji, par mjeseci prije izbora tek pimplat nacrt plana za iduće 4 godine je neozbiljno i samo pokazuje koliko ta ekipa nema blagog pojma. mi nemamo vremena za političare koji u ovom trenutku ne znaju što i kako.

slikoviti prikaz baš se jučer mogao vidjet na večernjim dnevnicima. kosorica ukopava još jedan kamen temeljac za idiote koji padaju na vitlanje zastavama i križeve, pop joj nato u mikrofon obećava "podršku i pomoć" a izvještaj sa sjednice glavnog odbora sdpa svodi se na to da milanović nije htio sjesti pored vidovića pa su se malo premještali, pa se ovaj ustao, pa se onaj sjeo, pa se drugi ustao, pa malo hodaju, pa se premjestiše, pa se milanović sjeo pored opačićke - mislim, wtf?! njima je to valjda super. misle da postoje zato da se prtljaju oko stolaca i ne kuže da cijela država gleda vijest sa sjednice "najjače stranke nakon hdza" koja sadrži izvještaj o tome kako su imali problema oko toga gdje će tko sjesti umjesto da budu ono što država danas treba: grupa političara koji znaju što treba. sve u svemu sam bog zna tko će nas iduće 4 godine zabavljat njima strašno zabavnom rabotom oko strančarenja, igrat se parlamentarizma, slagat vladu i prekenjavat se i glumatat državu i vlast.

to smo trebali još zimus srušit, nabit vladu nacionalnog spasa, a strankama i njihovom strančarenju, kamenima temeljcima i premještanjima oko reda sjedenja pokazat da odjebu.

Tko je glasao

Bravo

rzlatić,ma bravo! Tvoj komentar je zakon i potpuno se slažem s njim.Sočno si opisao koliko su jadni i mizerni ovi naši političari,Ni izbori,ni planovi ni ništa nam neće pomoći da počnemo normalno živjeti. Sve dok ih budemo gledali i trpili i dok nam se još nameću da glasamo za njihove
" veličine", nakon svega što su nam priredili,ne piše nam se dobro.

Tko je glasao

Ovo je dobro

Koliko god jednostavno izgledalo zapravo ima široke implikacije. Govori o jednoj masovnoj, moralno ambivalentnoj situaciji u kojoj se društvo nalazi. I što sad učiniti?

pozz
doza

Tko je glasao

Ciklička balkanska krčma

Akademske elite u svom komformizmu otvoreno podržavaju manje zlo kao alibi za popravak sustava koji se urušio. Civilizacija (čitaj akademska zajednica iliti oni kaj znaju slova!) nam je u zadnjih par stotina godina prodala muda pod bubrege u obliku poželjnih tehnoloških novotarija dok nam je mentalni sklop ostao na razini zapišavanja teritorija (resursa) i igranja monopoly-a - planski, projektirano...
Ciklički, izlaz i globalno i lokalno je u novom svjetskom poretku...
Ili u dramatičnom mentalnom preporodu s naglaskom na davanje a ne uzimanje!

Tko je glasao

Odgovornosti, pređi na drugoga

Nisam baš sklon kriviti drugoga za onoliko koliko mi se može muda prodati pod bubrege. Ujedno, to smatram preporučljivom taktikom - preuzeti odgovornost za svoj dio krivnje. Je li zaista civilizacija krivac za razinu mentalnog sklopa zapišavanja teritorija i je li ona mogla protiv volje pojedinca napraviti nešto u vezi njegova mentalnog sklopa?

Moje iskustvo (bez iznimke za sada, nažalost) je da kad nekoga hoćeš naučiti slova, njegov si najveći neprijatelj, a njegov najveći prijatelj na kraju bude onaj koji njegovo nepoznavanje slova prihvati kao njegovu iznimnu osobnost. Često smisli i neki tip IQ-a da mu još nježnije titra. Kao recimo NQ - nepismena inteligencija, ili OPQ - Oprah Show inteligencija, ili SQ - sapunica inteligencija.

U konačnici znanje jest ipak moć, kako Foucault reče. I mnogo je jednostavnije pronaći odgovore na pitanja tko igra za tvoj tim ako jednostavno pogledaš tko će uzeti vremena da te nauči slova. Dalje je matematika jednostavna; ako znanje jest moć i npr knjige jesu oružje, onda onaj tko će ti tepati da si ti njegov iznimni NQ prijatelj, jest onaj koji te ne želi moćnog i naoružanog da te lakše ........... (umetni riječ po vlastitom izboru).

pozz
doza

Tko je glasao

U djelu kapitalnih

U djelu kapitalnih investicija u energetici su očigledno isto zlo jer imaju iste projekte koji će proizvesti iste , za nas sve loše, efekte, a koliko će biti ukradeno novca iz te gradnje u tom dijelu je Kukuriku ipak daleko manje zlo.

Tko je glasao

Ofenziva na HEP!

a koliko će biti ukradeno novca iz te gradnje u tom dijelu je Kukuriku ipak daleko manje zlo.
Sjetivši se INE, banaka, HT-a, Večernjega lista, dogovora Račan-Drnovšek, ogromnoga zaduživanja države, privatizacije hotela, predavanje "Oluje" i "Bljeska" u nadležnost cirkuskoga suda, ne bih baš bila tako sigurna!
Za ostali dio komentara -plus!

Tko je glasao

Sjeti se malo i stanja 1999

Sjeti se malo i stanja 1999 godine.

Tko je glasao

Može pa makar bilo

i naopako

Provinciopolis

Tko je glasao

Agenda 21

Dobar dnevnik pogotovo u dijelu u kojem se elaborira energetska učinkovitost kao sigurno bolja strateška
odrednica i dugoročno bolji pokretač novog zapošljavanja/tehnologija od vrlo upitnih investicija u izgradnju
novih kapaciteta za proizvodnju el.energije za koje se uvijek postavlja pitanje iz kojih sredstava ih graditi.

Pročitao sam Plan 21 i ono što je meni zapelo za oko je odsutnost možda i najvažnije stvari koja je ishodište
svih problema,a to je pravosuđe , vladavina prava i provođenje zakona.
Nije tematika u kojoj sam posebno "potkovan" međutim ono što svakako znam i osjećam jest potpuni
raspad sustava u tom segmentu funkcioniranja države ,društva.

Dakle ako uzmemo u obzir da je vladavina prava i učinkovito neovisno pravosuđe pretpostavka bez koje tržišno
gospodarstvo jednostavno ne može funkcionirati onda svi predizborni ili postizborni programi nemaju
apsolutno nikakvog smisla ili učinka.
To je temeljni razlog zbog kojeg nitko pametan ne želi investirati u RH,temeljni razlog zbog kojeg je korupcionaškim
aferama uništena materijalna supstanca cijele države i razlog zbog kojeg ćemo svi mi i naša djeca postati roblje.

Povećanje cijene el.energije za 30% ulaskom u EU pozdravljam iz jednostavnog razloga što će to primorati svakog
pojedinca da se itekako zamisli nad energetskom učinkovitošću.Ono što je negativno u cijeloj priči jest upravo
izostanak bilo kakve državne strategije na tom polju dakle koliko bi se poslova dobilo ako bi se država uključila
u recimo postavljanje novih termoizolacionih fasada na stambene zgrade ili državne institucije.

Recimo da se osiguraju barem mikrokreditne linije preko HBOR-a uz niske kamatne stope umjesto da taj isti HBOR
šakom i kapom daje kredite podobnim poduzetnicima čija pasiva 10 puta prelazi vrijednost sve njihove imovine.
Koliko bi se radnih mjesta i kakva ušteda ostvarila postavljanjem solarnih kolektora cijelom dužinom jadranske obale
kada bi se država uključila subvencioniranjem ili nekim drugim modelom.

Problem je valjda u tome što jedino putem kapitalnih investicija u velike projekte možeš skrenuti javni novac
odabranima i provjerenima a još ako malo poradiš na troškovnicima (HAC) veselju nema kraja.

Reanimator

Tko je glasao

Tri su namjerna destruktivna smijera u ovim "investicijama"

čini se kao da se nebi izvukli iz toga da sada nije povoljan opći trenutak za izvlačenje.
Namjerne krive pretpostavke vlade i oporbe ali i tzv građevinskog lobija su:

1. kapitalnim objektima pokrenimo gospodarstvo
2. trebaju nam pojačana proizvodnja el. Energije
3. proklamira se ušteda energije

AD 1
Izgradnja kapitalnih objekata pod izgovorom zapošljavanja crknutog građevinarstva je isključivo pokušaj daljnjeg izvlačenja i isisavanja love. Pošto toga "nema" (ima zapravo, banke su pune, zalihe naglo postale privatno-elitne) u zamlji nego isključivo zaduživanjem, onda se proba uvjeriti EU u neophodnost dodjele daljnjih kredita, a u zemlji se ubacuje žvaka da eto baš to traži EU (pratili smo po pelješkom mostu).

Građevinarstvo se ima u što drugo zaposliti i to tako da niti jedan radnik i inžinjer nisu bez posla i to odmah i bez ulaganja i na dugo. To takođe ne odgovara "eliti" jer će se pokazati i pokazuje se odakle se hrpimice kralo i krade, združeno. Zapošljavanjem u razna sređivanja prostora, postojećih građevina, i unaprijeđenja toga bi neminovno i odmah prekinulo naviku isisavanja love. To je kao kada ti razmaženo dijete ne može dobaciti loptu jer ćeš je u trenutku ti imati, polusvjesno da je igri kraj ako ju ne dobaci.
Izgradnja pak kapitalnih objekata bi samo bila zadnji udarac na tu mogućnos navike isisavanja. Ako naši građevinski lobiji omoguće to, a po tome kako su kratke pameti – trude se u tome – ostat će za godinu dana potpuno na suhom, sve će preuzeti stranci, gradit će strane firme, projektirati i voditi strani inžinjeri, graditi strani radnici, odnosno još jeftinija radna snaga.
Znači spase i sebe i sve ako dobace loptu.

AD 2
Ne treba nam uopće proizvodnja el. Energije ... po reportažama koje se daju pročitati u stranim časopisima, ni EU i svjetska banka ne puši taj „prođekt“, na koncu ne odgovara da se potpuno uništi prostor, preostali slivovi vode i slično. Treba nam jeftini i učinkovit način uštede energije, i trebamo spašavati naše izvore plina kojeg imamo dovljno – e taj plin je igra dvostruka.

Trujd oko devastacije najvrijednijih krajolika hidrocenralama ili na drugi način, a čime bi se dalje omogućila apartmanizacija obale za naseljavanje evropskih penzića je, falim ti ga Bože, pohabana stvar

AD 3
UŠTEDA ENERGIJE
E tu jedan veliki STOP – ne uštedi, nego prevari
Tu je otvorena mogučnost vrlo brzog oživljavanja NAŠIH PROIZVODNIH POGONA i zapošljavanja ljudi
Ne treba nam ROKFOL, mi imamo dovoljno iskustva i znanja, sirovine, pogona, inžinjera radnika a da sami proizvodimo konkurentnu kamenu vunu ili razne OKI-pore ili već koje izo materijale. Slično je sa svim drugim sustavim a uštede energije koje naša vlada, oporba, brižni lobiji za „uštedu“ energije IGNORIRAJU, a što smo vjerno upratili na proizvodnji solarnog automobila.
Dakle sustavno se guši sve što ovdje raste i uspjeva da bi se otvorio put stranim proizvođačima koje se još i naziva uglednim stranim investitorima. Dakle mi imamo već sve za proizvodnu svih sustava i to po cijenama koje su za nas prihvatljive i EU posticane, a ne po poticanim cijenama za "samo" 40 000 eura po kući i uvaljivanje muda pod bubrega jer su to ugledni stranci

Tko je glasao

A zašto je sada povoljan trenutak

za izvlačenje iz toga i zašto će se to desiti unatoč združenim naporima svih elita i šire?
Zbog Grčke, Španjolske, Italije, Francuske, zbog eurozone..... jasno je bilo več kada su ex premijera pospremili da ne odgovara više ta uigrana igra. Jasno je da žderanje slabih i malih ne odgovara više.
E sad kako ove usijane glave „elita“ ohladiti, na vama je male stranke i strančice za koje manje više nitko do sada nije igrao – eto sada je napokon stiglo ili stiže vaše vrijeme, stvar je vrlo jednostavna – samo normalno i obrnuto od uhodanih pravila, bez totalitarističkih navijanja.

Tko je glasao

Ni utopija ni realnost

nego obmana!

Tko je glasao

Treba procijeniti HEP i

Treba procijeniti HEP i dovesti cijene el. energije u logicnu sferu, a onda traziti partnera koji ce preuzeti do 30%.
Ako cijema el. energije nije isplativa onda se takav nece naci.
S tim da bi taj sa tih 30% od procijenjenih 4-5 mld € koliko mozda vrijedi HEP umjesto casha preuzeo u vrijednosti 30% cijene HEP-a na sebe izgradnju novih i obnovu losih el. energetskih objekata.
Mi sami te pare naprosto nemamo.
Uz optimizaciju zaposlenih i razdijeljenih cipela u guzice svih koji su se politickom vezom tamo ukrcali onda ce i vrijednost HEP-a biti veca pa i tih hipotetskih 30% ce biti veci ulog u nove kapacitete.
I time smo rijesili energetiku za dogledno vrijeme dok se tehnologija ne razvije za alternativu NE ili ugljenu.
Prodati sad HEP ili pola ili cak manji dio u stanju kakvom je i u sadasnje doba krize je apsolutna ludost.
Treba se rijesiti 200.000 izmisljenih birokrata i umirovljenika umjesto da radi njihovih glasova sutra ostanemo bez energije, ani im razdijele te pare.
Nije vrijeme za nikakve minimalne sminkerske poteze nego za strogu, i radikalnu promjenu razmisljanja, kadroviranja, obrazovanja i rijesavanje parazita koji prozdiru budjet, fondove i na kraju cijelu drzavu.
Sve te velike drzavne monopolisticke firme su naprosto bezvezne!
Tu treba otpustiti barem 50% ljudi i dati posla malim tvrtkama uz ugovor.
Npr, struja, voda ili sl.
Javno poduzece sklapa ugovor sa nekoliko privatnih tvrtki. ( prilika za otvaranje malih firmica)
Ne moraju biti ni velike, a potencijalni korisnici zovu njih da ih spoje i kad to obave drzavna firma prije pustanja vode, struje ili neceg slicnog provjeri na terenu, pregleda potpis odgovornog nadzornog organa i dakako uplatnicu za uslugu.
Kad je to placeno odmah se prema ugovoru proslijedjuje na racun izvodjaca prema dogovorenom %.
Pa se zna:
1. tko je to prikljucio
2. da nije u fushu 100%
3 tko je nadzirao i odobrio
4. da je sve placeno javnoj firmi ( drzavi)
5. mogucnost izbora klijentu najbrzeg, najkvalitetnijeg ili najpovoljnijeg izvodjaca
Ovako kad si u gomili u monopolskoj firmi...
Buduci da ostajem pri stajalistu da su sve te velike stranke populisticki ( klijentelisticki) nastrojene na slatka obecanja umjesto realne dijagnoze, premakani i nesvjesni realne situacije, u tom slucaju najbolje im je da sami pozovu MMF i nadju nekog kvalificiranog da dodje na 1-2 godine sa celicnom metlom.
Tko god od njih izborio tu Pirovu pobjedu.

Tko je glasao

po mojim informacijama, od

po mojim informacijama, od zagrebackog aerodroma po modelu koji je zamislila ova vlada ipak nece biti nista!
gradnja dvotracne pruge prema rijeci i revitalizacija rijecke luke koja ima sve objektivne mogucnosti da preuzme primat koji je ostvarila luka kopar, jos je u fazi trazenja investitora.
navodno su kinezi pokazali interes za taj projekt, ali s obzirom da se radi o zdravim investicijama, mislim da bi se hrvatskoj vise isplatilo neko novo zaduzivanje nego li prepustanje tog projekta kinezima.
uz tu prugu prema rijeci, sto hitnije bi trebalo obnoviti hrvatski dio desetog zeljeznickog koridora prema srbiji i prilagoditi ga europskim standardima- prevoza teretne brzine do 160 km/h, jer bi u kombinaciji s ro-la prevozom taj koridor vrlo brzo vracao ulozeno.
uz svu tu pricu oko obnovivih izvora energije (koja se ocito radila bez ekoloskih studija o njihovom utjecaju na okolis), zanima me koje su obaveze hrvatske iz programa europske atomske unije koja je navedena u nacrtu pristupnog ugovora koji je nedavno prezentirala vlada?

Tko je glasao

...ali s obzirom da se radi o

...ali s obzirom da se radi o zdravim investicijama, mislim da bi se hrvatskoj vise isplatilo neko novo zaduzivanje nego li prepustanje tog projekta kinezima.
Glede isplatljivosti novih zaduživanja, je li sazrelo vrijeme da firme i pojedinci koji su uvjereni u isplatljivost nečega, osnuju dioničko društvo, ulože svoje novce, eventualno privuku druge investitore i, posljedično, pokupe vrhnje od tih zajamčeno isplatljivih investicija?
Ja sam skeptičan prema državnim investicijama i državnim željeznicama, ali bit će mi drago zbog tog velikog uspjeha.

Tko je glasao

vinkomarr, ja nisam

vinkomarr, ja nisam skeptican.. vec ogorcen sa drzavnim investicijama a narocito sa hz-om, preko kojeg se godisnje ukrade bar cetvrtina od onih 2 milijarde kuna koliko nas to poduzece godisnje kosta.
krade se na svim razinama, od konobara u vagon-restoranima, preko sefova i direktora, pa do predsjednika uprave hz-a, zlatka rogozara.
a ono sto se ne pokrade, podijeli se kroz menadjerske place!
sam hz ima 400 direktora kojima se godisnje podijeli 170 milijuna kuna brutto place.
sa takvim hz-om i drzavom opcenito, samo bi kamikaza pozelio poslovati!:)

Tko je glasao

Nevidljiva pruga

Tvrtka u sastavu Hrvatskih željeznica po imenu HŽ Cargo platila je koncem prošle godine svojoj tvrtki kćeri Proizvodnja – Regeneracija d.o.o. oko osam milijuna kuna za posao izgradnje donjeg i gornjeg ustroja industrijskog kolosijeka luke Slavonski Brod, iako taj posao do dana današnjeg nije obavljen. Ne samo da Proizvodnja Regeneracija ugovoreni posao nije napravila, nego su radovi tek na početku početaka.
Nije mi više jasno od kuda još misle sisati.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Novi-skandal-u-HZ-u-Osam-milijun...

Tko je glasao

..... Proteklih tjedana

..... Proteklih tjedana stalno slušamo kako je antikorupcijska borba unijela strah u javna poduzeća i poslodavce koji se, navodno zbog straha od Uskoka, ne usude potpisati niti jedan ugovor.
Čak su na tu temu tražili i sastanak s glavnim državnim odvjetnikom Mladen Bajićem. No ima i hrabrih menadžera poput onih u upravi HŽ Carga. Oni su zemljište u Luci Ploče, koje je zagrebački Cios platio osam milijuna kuna, otkupili za 125 milijuna. Zemljište je Cios kupio od Plobesta, čiji radnici i danas čekaju zaostale plaće i otpremnine.
U Pločama se pitaju otkud državnom gubitašu toliki novac. Sumnjaju da je riječ o namještaljci u koju bi navodno mogli biti upleteni lokalni dužnosnici, stranački čelnici te uprave Hrvatskih željeznica i HŽ Carga.

prava informacija!:)

...zagrebacki cios (petar pripuz) i vecinski vlasnik osijek koteksa (u biti samo paravan za alpina-bau)- drago tadic, osumljicen u aferi glavas i pritvoren zbog afere oko nabave sljunka za dionicu autoceste od zupanje do bajakova, po svjedocenju kooperanta ramiza pandzica, kupili su taj teren 2002g. za manje od osam milijuna, a stecajni upravitelj plobesta iz ploca prebacio im milijun kuna da bi se taj teren sanirao od azbesta, sto nije strucno napravljeno, vec je azbest zatrpavan po rupama oko ploca.
prosle godine u sedmom mjesecu hz objavljuje natjecaj za otkup potrazivanja dugovanja hz-u, u sukcesiji dugovanja bivsih jugoslavenskih zeljeznica u nominalnom dugu od 14 000 000 eura, koji je danas sa kamatama narastao i preko 40 milijuna eura!
na natjecaj se javljaju dva poduzeca, novi plobest (tadic i pripuz), te ceski proizvodjac vagona!
cesi nude 16 milijuna eura, s tim da se hz-u u roku od deset dana isplati 1,5 milijun eura, a ostatak u godinu dana kroz nove vagone koji su potrebni hz-u.
pripuz i tadic nude taj teren u plocama ta 15,5 milijuna eura u kompenzaciju za potrazivanje tog dugovanja.
teren je visestruko precijenjen i opterecen sudskim potrazivanja.
uprava hz-a na celu sa zlatkom rogozarom odbija ponudu ceha i prihvaca daleko losiju ponudu tadica i pripuza.
drzavno odvjetnistvo je upoznato sa tom pljackom, ali bajic i cvitan zauzeti istragama oko kradje bureka pred pekarom na tresnjevci, jednostavno nemaju vremena da se bave i sa tim milijunskim pljackama!:))

Tko je glasao

nakon stisavanja kratkotrajne

nakon stisavanja kratkotrajne bure oko te afere, uprava hz-a krece u potragu za novom upravnom zgradom.
u prvoj varijanti se raspravljalo oko kupovine nedovrsne zgrade na ljubljanskoj aveniji koja je bila opterecena bankovnim dugovanjima i koja bi u konacnici dosla oko 70 milijuna kuna.
u to vrijeme upravi hz-a dolazi ponuda od domagoja milosevica, tad jos obicnog poduzetnika tipa kutle,naravno.. koji je na pretvorbeni geg ukrao pastor i pokusao na slican nacin oteti imunoloski zavod i koji hz-u nudi nedovrsenu zgradu u selskoj ulici koja se tad vodila na poduzecu "munis" koji je taj atraktivan teren (22 000m2) dobio u kompenzaciju za niz terena kojima su prosle lokalne zagrebacke ceste!
zanimljivo da je munis kupovao te terene dok se jos nije znalo da ce tuda prolaziti ceste, pa ako se ne radi o nekoj urodjenoj vidovitosti vlasnice te firme, mozda razloge za tu "vidovitost" treba traziti u cinjenici da je "munis" dio "pionir-grupe" koja je bandicu napravila onaj skromni stan od 250m2 u buzanovoj!?:)
nakon sto je domagoj milosevic vaskrisnio ( ah, dobri stari francek) na mjesto potpredsjednika vlade za investicije, koje su danas samo otuzno spale na jacino predizborno nosenje kamena temeljca diljem praznih rupa po hrvatskoj, zgrada u selskoj se prebacuje na milorada gajica, istog onog sto je blaz petrovic(decki sa knezije) vozikao u gepeku auta, sve dok mu nije "prodao" potrazivanja njegovog "agm" prema privrednoj banci (cca. 20 milijuna eura).
hz sa gajicem potpisuje ugovor o najmu zgrade u selskoj za mjesecni iznos od 500 000 kuna, koji bi se isplacivao sve dok se tim novcem nebi sagradila ta zgrada, a u dugorocnom najmu od 20 g.hz bi (svi mi) miloradu gajicu (bandicu, milosevicu, pripuzu, blazu petrovicu..etc!) isplatio 100 milijuna kuna!
nacional je samo malo isceprkao informaciju o toj pljacki, pa kad me prodje fjaka..napisati cu dnevnik na tu temu, pa makar me rogozar i tuzio kao sto je tuzio novinare nacionala!
jebiga, taj zlatko rogozar, "veliki borac protiv korupcije" i blizak obavjestajnim sluzbama i nema neki drugi nacin nego podici te tuzbe kojima ga se defamira kao njegovog prethodnika kobaka, kojemu je neki mladen uzeo 100 000 eura da bi aferu oko pljacke koju je napravio (taj kobak!), sanirao sam, isto tako nekorumpiran ministar- bozidar kalmeta¨!
kobak je ostao bez love i fasovao sobu u remetinackom "odmoristu", a ti euri uopce nisu stigli do kalmete!
isto tako, taj "mladen" uopce nije prijatelj od rogozara, casna pionirska -tako mi druga tite!;))

Tko je glasao

sv edrzavne investicije mogu

sv edrzavne investicije mogu imati smisla samo ako se kasnije ne upravlja takvim poduzecima kao sto se danas upravlja HACom

ako se opcenito upravljanje javnim poduzecima ne odvoji od kriminala, kupovine glasova i socijalnog zbrinjavanja sva drzavna poduzeca ce otici u stecaj tj. prodati ce se budzasto..

ovo stvarno nema vise smisla sto rade sa firmama koje itekako mogu biti uspjesne i isplative, stvarati i drustvenu i ekonomsku vrijednost

no nisam sigurna da su gradani zreli i da zele shvatiti kako su i radnici takvih poduzeca vecinom neucinkoviti i barem 30% ih je potpuni visak, kao i da ne mogu biti placeni vise nego sto je placa u slicnim djelatnostima ne-drzavnog vlasnistva

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Polovne NE u Hrvatskoj!?.)))

zanima me koje su obaveze hrvatske iz programa europske atomske unije koja je navedena u nacrtu pristupnog ugovora koji je nedavno prezentirala vlada?
Možda da kupi koju polovnu NE iz Njemačke , kada ih Merkelica, ili netko novi pozatvara (do 2022. baš sve)!?
Ili da ih trampi: HEP za stare njemačke NE.:)))

Tko je glasao

Prodaja HEP-a je, ispod žita, u Planu 21

Mene ovaj plan o energetici:
"energetika – gradnja novih elektrana kao, na primjer, četiri HE na Savi, dvije HE na Dravi, HE Senj, HE Kosinj, HE Ombla, HE Trebišnjica, TE Plomin 3, TE Ploče, novi blokovi plinskih TE Zagreb i TE Sisak, nova plinska TE u Slavoniji te ulaganja u prijenos i distribuciju električne energije. Poticat ćemo ulaganja u postrojenja iz obnovljivih izvora energije (vjetroelektrane, solarne elektrane, male HE i elektrane na biomasu).

i ovaj plan o cijenama,
U pristupni pregovorima za ulazak u EU preuzeli smo i obvezu usklađenja cijena energenata što će kod nas uzrokovati povećanje cijena oko 30% i bitno narušiti standard domaćinstava.
te povećanje energetske učinkovitosti, skupa s ovime:
http://194.152.231.116/Article.aspx?ID=E8C2BF33-F59A-489A-8192-3F307CE5CA7A
podsjeća na saniranje banaka, prije njihove prodaje strancima, uz znalačke asistencije, kao što je ova:
http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4...

Tko je glasao

Zbog nerealnih cijena struje

Zbog nerealnih cijena struje i pljački političkih elita u HEP-u imamo situaciju da cijeli naš elektroenergetski sektor trenutno ima snagu oko 4 000 MW i da zadnjih 20 godina nismo gradili nove energetske objekte izuzev HE ličko lešće snage 22MW, HEP sada nema vlastitih sredstava za gradnju novih elektroenergetskih kapaciteta.

Odluku o cijenama električne energije donosi regulator.
Imamo dvije mogućnosti držati nerealno nisku cijenu struje i svakih nekoliko godina dizati nove kredite za gradnju elektrana i na tome gubiti.
Druga je mogućnost dignuti cijenu struje na realnu cijenu i omogućiti razvoj cijelog sektora u tom slučaju ćemo imati i privatne i druge institucionalne investitore jer će se na proizvodnji električne energije moći zaraditi.

Ukoliko se odlučimo za prvu varijantu imamo zaostajanje i neminovnu propast cijelog sektora i države jer nećemo se imati gdje više zadužiti.

Ukoliko se odlučimo za drugu varijantu poskupiti će energija i u kratkom roku ćemo našteti standardu građana i jedino se kao izlaz pojavljuje energetska učinkovitost tj. smanjiti potrošnju kako bi se mogla povećati cijena.

Usklađenje cijena s EU neće samo povećati cijenu energije u Hrvatskoj već i u nekoliko zemalja EU te vjerojatno zbog toga ni oni još nisu proveli usklađenje cijena koje je trebalo početi još u ožujku ove godine.

Zbog loše vođene gospodarske politike zadnjih 8 godina HDZ-ove vlasti nešto će se sigurno morati prodati da se namire sve nebuloze dosadašnje vlasti kao i 2000 godine. Tko god došao na vlast to će morati učiniti jer ovako više ne može.

Dali će to biti HEP proizvodnja ili nešto drugo u svakom slučaju je šteta za RH i nije nam za to kriva EU već isključivo Jadranka i dragi Ivo.

Tko je glasao

Prodaja HEP-a!?

Dali će to biti HEP proizvodnja ili nešto drugo u svakom slučaju je šteta za RH
Nije mi to baš jasno!

Prodavati nešto što će donositi iznimne prihode (korištenje električne energije za pokretanje automobila, nakon iscrpljivanja naftnih izvora- bit će zlatne koke budućnosti), je glup potez, a građanima se piše isto: poskupljivanje el. energije.

Mislim da je daleko bolje rješenje poskupljivanje el. energije (koja će svakako tim građanima poskupjeti, vidjeli smo na primjeru HT-a, čim dospije u strane ruke) i ostanak energetskih postojenja u našim rukama, jer to dugoročno znači mogućnost daleko većih zarada.

Bez toga, nikada se nikakva industrija neće moći oporaviti u Hrvatskoj, jer će nas drugi moći ucjenjivati energijom koja će biti u njihovim rukama.
Bez strateških bogatstava u vlastitim rukama, budućnost nam je daleko gora.

Ne trebaju naši političari izmišljati toplu vodu, neka gledaju što pametni ljudi rade i kako se pripremaju za budućnost svoje države u Merkelici. Ono što ona hoće od nas, upravo treba zadržati jer, ako mi ne znamo, oni znaju gdje je tajna bolje gospodarske budućnosti.

Dokle god ima u državi planova kao što je ministar prosvjete najavio: uvođenje elektronskih imenika u škole (nekoliko ih je u eksperimentalnoj fazi), a ostala ministarstva imaju sličnih prohtjeva, nismo dovoljno siromašni da bismo imali pravih opravdanja prodavati svoje obiteljsko blago za te "tričarije", a kriza političarima još nije dovoljno prodrmala uspavane sinapse, ako ih uopće još i imaju.

I zato prodaja HEP-a, HŠ, HAC-a, HV ne bi smjeli biti u planovima onih koji misle voditi državu, već štednja, racionalnost, poticanje gospodarstva, a ne potrošnje, megalomanski neprofitabilni projekti, rasipanje na svim nivoima vlasti.

Tko je glasao

strah od energije

Uopće ne vidim mjesta panici. Budući smo prodali naftnu industriju, budući bježimo od naftnih polja a bogami i plinskih - definitivno se može zaključiti kako se mi bojimo energije!

Kako više nemamo telekomunikacijsku i bankarsku branšu u svojim rukama (tamo je isto sve na struju) - mogu zaključiti da je i to bio pametan potez. Mogao je netko primiti žicu rukama pa da ga strese struja, pa da RH odgovara!!

Stoga je sasvim prirodno da se - ako postoji šansa da "sve postane na struju" čim prije riješimo i tog glupog zaostatka iz socijalizma - da smo proizvođači električne energije.

Budući je i drvo vrsta energije, a voda to definitivno jest - predlažem što hitniju prodaju istih. Nama treba ostaviti samo ceste koje su neisplative u samom startu, pa ćemo ih otplaćivati kreditima. U tome smo se izvještili :)

Tko je glasao

tocno, no to nece biti

tocno, no to nece biti prodano samo ako gradani ne dozvole tu prodaju.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Čuvanje radnih mjesta

Koji građani?
To trebaju u prvom redu odrađivati HEP-ovci, jer se radi o njihovim radnim mjestima.
Ta njih će potjerati na zavode za zapošljavanja, dobit će svakodnevni mobing na radnom mjestu kako bi sami otišli, pretvorit će ih u ulizivače svima da baš oni ostanu, jer će biti nejasno kome se baš točno treba ulizivati.
A ostali građani morat će im pomoći jer se radi o koži ne samo njih, već i njihove djece i unuka. Kako?
Organiziranim podržavanjem mirnih prosvjeda, traženjem referenduma,...

Upravo je najveći problem u samim radnicima unutar tih tvornica koje su "privatizirali". Dok su građani prosvjedovali zbog ergele lipicanaca u Đakovu, radnici kojih se to najviše tiče su šutjeli- "čuvali svoja radna mjesta", valjda kao i oni koji su gledali kako im tisuće tona kradu iz silosa, a koji su sada na ulici.
Kažu: "mislili smo neće nas"!
I nisu.
Tada. Nego malo kasnije, kada su završili s ovima ispred njih.

Valjda i HEP-ovci čekaju na red, jer ih prvo dijele, pa onda zalogaj po zalogaj, dok se oni tješe s "neće nas".

A partijski aparatčiki služe kao paucii, izbacuju sokove (dovode "ulagače", ulizuju se Merkelici,...) kako bi plijen rastvorili da ih kasnije ovi posišu, za malo soka koji će tada kapnuti i njima.

Tko je glasao

solidarnost

I dalje me zbunjuje da se istovremeno pokušava koristiti pogled "Normalno da se HEP-ovci nisu bunili kada su na svakog zaposlenog dobili tri nepotrebna, kada im je uprava imala masne premije - pa čuvali su svoja radna mjesta". Sada kada su te firme dovedene u čudne pozicije - sada bi svi ostali trebali solidarno ustati (riskirajući svoja radna mjesta) da se ne bi privatizirao HEP?

Nitko za nikoga, nijedan za nikoga.

Tko je glasao

ONI za nekoga, a SVI protiv SVIH

Nitko za nikoga, nijedan za nikoga.
Do:
ONI za nekoga (i za sebe) i na kraju: SVI protiv SVIH

Tko je glasao

netocno. tu je vec pristup

netocno. tu je vec pristup krivi. hepovci, zetovci i ini javnovci nemaju interni problem vec je prekomjerno zaposljavanje u takvim poduzecima, opci nerad i visoka placa posljedica hdzeove vladavine kriminala i kupovine glasaca.

zato problem otpustanja nije njihov problem vec drustveni problem. nikakvi protesti nisu tome primjereni jer njihova prekobrojnost i sve ostalo lose sto se desava po javnim poduzecima je problem ove drzave i posljedicno dizanje kredita .. vidi sto imas sve u HZ i ponasanje zaposlenika HZ koje je sada izaslo van, pa vodoopskrbe koji su ekstremi no lose koncepcije postoje u svim javnim poduzecima.

kako to izvesti da im nadobudni gradani ne prize pomoc ruseci vlastitu buducnost???

nisam bas uvjerena da znam, ali ono sto sam sigurna je da ljudi trebaju jako razgovarati sa sobom i shvatiti da se baza drustva koncepcijski mora sasvim drugacije postaviti nego sto sad je i da rezovi moraju biti veliki.. ponajprije u nasoj glavi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Građani

Isto tako neće biti restrukturirano jer građani ne dozvoljavaju da se restrukturira.

->Pointer

Tko je glasao

Slažem se s tobom, ali

Slažem se s tobom, ali postoji i druga realnost.
Hrvatska odavno ne proizvodi dovoljno proizvoda i usluga za svoje potrebe te nam zbog toga stalno raste dug tj. moramo se zaduživati. Ta potrošnja je dosegnula tolike razmjere da ju nije mogućno bez drastičnih mjera štednje i restrikcija svih proizvoda provesti u kratkom roku, a isto tako nije mogućno ni povećati proizvodnju nekoliko milijardi eura godišnje da bismo zadržali postojeće nivoe potrošnje.

Čega smo se spremni odreći da bismo zadržali sve što ti navodiš jer proizvodnju nismo u stanju povećati bez velikog zaduživanja što su nam Jadranka i dragi Ivo zorno prikazali zadnjih nekoliko godina.

Tko je glasao

Ta potrošnja je dosegnula

Ta potrošnja je dosegnula tolike razmjere da ju nije mogućno bez drastičnih mjera štednje i restrikcija svih proizvoda provesti u kratkom roku, a isto tako nije mogućno ni povećati proizvodnju nekoliko milijardi eura godišnje da bismo zadržali postojeće nivoe potrošnje.
Izgleda da je stiglo vrijeme za to!

Netko to treba i kazati, i napraviti, jer tako i tako to vrijeme uskoro stiže, a jedina je razlika, hoćemo li imati u svojim rukama ono što nas može vući iz tih problema ili ćemo ostati i bez toga, na milost, a pogotovo nemilost, ucjenjivačkih i povlaštenih kupaca naših zlatnih koka.

Prodaja HEP-a nalikuje na prodaju motora u automobilu kojim se vozimo, da bismo vozilo zaštitili od korozije koja ga je opasno načela, a treba voziti dalje.

Čega smo se spremni odreći da bismo zadržali sve što ti navodiš jer proizvodnju nismo u stanju povećati bez velikog zaduživanja što su nam Jadranka i dragi Ivo zorno prikazali zadnjih nekoliko godina.
Evo, ja sam se spremna odreći svih povlastica koje je Sabor smislio političarima. Spremna sam na smanjenje broja zastupnika u Saboru, na smanjenje broja županija, na racionalizaciju broja zaposlenih po Ministarstvima, na voznom parku -onih 1200 automobila nabavljenih prije koju godinu, na racionalizaciju socijalnih davanja, revizije mirovina, revizije invaliditeta, ukidanje potrošačkih projekata poput državne mature, bolonjskoga procesa, silnoga uvoza svega i svačega, silnih nabava zbog pogodovanja podobnima, na prestanak obrazovanja gomile stručnjaka suficitarnih zanimanja, na ..., pa i poskupljenje el. energije i vode, uz prestanak reketarenja istoga od strane političara svih nivoa, zaostanak vlasništva u rukama RH.

Što ne bi bio referendum o tome jesmo li za štednju ili prodaju HEP-a i ostalih strateških tvrtki?

Da su kukurikavci drugačiji, ne bi nam opet nudili kriminalne privatizacije i prodaje zlatnih koka, kao rješenje! Da, njihovo- za Merkelicinu političku podršku, ali ne i naše - za bolji život!

Tko je glasao

Većina

Nastavno na moj prijašni odgovor Luni.
Pollitika je jako loš reprezent mišljenja u Hrvata. Većina nas će se složiti s tobom.
No ipak mi smo manjina, a demokracija je vladavina većine.
Pokušaj objasniti nekome tko radi u HRTu, HEPu, Ministarstvu obitelji branitelja...
Da bi bilo dobro za Hrvatsku da se ukinu njihova radna mjesta, država smanji svoje rashode, a oni da pokušaju usvojiti znanja i vještine koje ću im omogućiti stvaranje konkurentnih proizvoda; pa me baš zanimaju njihovi odgovori. Ja sam pokušao i nisam dobro prošao.

->Pointer

Tko je glasao

sve ja to znam. i nece to

sve ja to znam. i nece to dobro primiti. zato treba takticki dobroodigrati i ponuditi djeci lizalicu.
jer inace ljudi postaju zlocesti gremlini.

no dodatno treba pokazati i cvrstinu i nepokolebljivost u odluci. os lizalicu ili neces nista, je ono sto bi politicka opcija trebala napraviti.

to znaci otvaranje radnih mjesta u realnom sektoru malih i srednjih poduzeca, zatim privlacnost vlastitog obrta "uzgajanja energije" itd itd.. sve to od onih koji su navikli ne raditi nista i dobijati stvara bijesne ljude, no postoje i cjepiva protiv bjesnoce, zar ne?

a ipak ima i dosta onih koji shvacaju. ne previse, ali postoje. sto je pozitivnije nego pred par godina, recimo 2003e

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

oprosti.. malo sam prebrza pa

oprosti.. malo sam prebrza pa mi skace tekst. no mislim da je poanta jasna.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Evo i ja se odričem

onih 544 novih autombila koje je Vlada kupila u prva dva mjeseca OVE godine stezanja remena, a odričem se i onih novih Škoda Octavia Scouta koji su nabavljeni za DUZS... Ma, k vragu, odričem se i Dinama!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Znači niste se spremne ničega

Znači niste se spremne ničega odreći i vlast radi u skladu s vašim očekivanjima da se ničega ne odreknete.
U dvadeset godina ,a i malo više nije bilo odricanja potrošnje ,a nema dovoljno proizvodnje, a nitko se ne želi odreći ničega i dug mora rasti i rasti će sve dok netko bude htio davati nove kredite, a kada više ne bude novih kredita biti će bankrot i svi će se odreći ne samo ovoga što vi priželjkujete već svega što tada bude potrebno.

Tko je glasao

Daj, acinum, kako možeš

Daj, acinum, kako možeš pristati na to da dobrovoljno puniš kadu vodom koju plaćaš, onima koji su izbušili toliko rupa, a i dalje buše te rupe i proširuju stare.
Sve dok oni ne prestanu bušiti rupe, skretati vodu u svoje vlastite kadice, nema smisla nikakvo odricanje.

Jednostavno, to ti je kao da obitelj štedi novac da bi njeni mlađi članovi imali za drogu, a drogeraši im milostivo uzvraćaju mrvicama sa svoga stola da ih održe u životu kako bi imao tko štedjeti novac za njihovu potrebu!

Znači niste se spremne ničega odreći i vlast radi u skladu s vašim očekivanjima da se ničega ne odreknete.
Kako ne?
Odričem se njihova vodstva u "obećani raj" u kojemu trenutno uživaju Grci, Talijani, Irci, Španjolci, Portugalci, Mađari..., a kažu skoro i Francuzi, ako Grčka bankrotira, s glasnim: NE EU!
A vlast ne radi u skladu s time, već suprotno u skladu s onime što je godinama i radila:
ništa dobroga na putu u taj "(K)RAJ".

Tko je glasao

Pišemo o dvije posve

Pišemo o dvije posve različite stvari pa otuda i ne razumijevanje.

Dakle, Hrvatskoj treba godišnji rast BDP-a 7-8% za saniranje svih gospodarskih i ostalih problema u državi, a to je suma oko 25 milijardi kuna svake godine više proizvedenih roba i usluga u odnosu na sadašnji BDP a ta bi se brojka trebala godišnje povećavati za gotovo 2 milijarde kuna po ovoj stopi rasta.

Sada vi meni pišete da nema smisla pokušati ostvarivati rast sve dok netko tj. zločinačka organizacija na svim nivoima godišnje pogoduje ili ukrade 2-3 milijarde kuna i čim prekinemo krađu odmah će porasti BDP.

Još kada biste znali napisati kako, ja bih se složio s vama.

Tko je glasao

ne, pišete o istoj stvari

sa dva pogleda
jedan izvana
drugi iznutra

i zato je teško,
ne napisati kako,
nego to htjeti napreviti

Tko je glasao

Lepa Grčka lepo gori...

Ne, nemam želju ničega se odreći, još k tome i s uvjerenjem i vlastitim dobrovoljnim izborom, pače i afirmativnim prijedlogom (tipa, poskupite mi struju i nabijte novi porez). Nisam se ničime okoristila, vječno se samo odričem i eto izjavljujem da se ne odričem niti s uvjerenjem niti dobrovoljno jer nisam JA ta koja je išta uzela, da bih se sad odricala, a nije nas bogme još od rata poharala niti neka strašna elementarna nepogoda ili viša sila, pa da bih ja sad pokazivala solidarnost i suočila se s realnošću ograničenih manjkavih resursa.

Dakle, koliko god populistički i površno zvučalo, svako odricanje u situaciji gdje Vladi nisu više dobri Audiji stari 3 godine, a DUZS-u "stari" Golfovi, gdje se tuneli farbaju dvaput, gdje propali menadžeri državnih firmi još dobivaju i debele otpremnine i gdje saborski zastupnici koji nikad nisu niti beknuli u Saboru dobivaju povlaštene mirovine, gdje se na CT u privatni Medikol čovjek šalje i 13 puta na račun "mog" zdravstva, ja se dobrovoljno odricati neću!

Ali evo, da ne ispadnem baš sebična, odrekla bih se ove svoje školske ravnateljice koja je već drugu godinu za redom promijenila podlogu za školska igrališta - prošle je godine bila neka "gumena" koja se raspala nakon prve zime, a ove je godine stavila neku umjetnotravnatu, sa koje se lopta ne odbija. Uvela je ona i video nadzor radi "sigurnosnog momenta", da nam se ne dogodi "columbine", a sad želi uvesti i moje odricanje u visini 100 kuna za troškove fotokopiranja u školi - 30 razreda puta 25 učenika puta 100 je 75000 kuna spremljenih u škrabicu, bez uplatnice i računa. Odrekla bih se još i njezine nastavnice biologije, koja je zabranila korištenje prošlogodišnjih rabljenih udžbenika.

Kako isti nemaju hrabrosti niti savjesti, odrekla bih se u ime korisnika stambenih kredita ovih iz školstva, kojima država subvencionira kamate, a najglasniji su kad kukaju zbog "švicarskih" kredita.

Odrekla bih se ja da mogu i raznih usluga države.Mogli su barem prilikom naplate usluga izdavanja građevinske dozvole upozoriti na energetsku efikasnost, uputiti me na metode i načine i subvencionirati moju osviještenu fasadu, ali nisu, tako da mi je njihova usluga u kategoriji "onih za odricanje". Zato se država odriče umjesto mene, pa će oprostiti razne nelegalne gradnje, pod krinkom za sitnozubane kako će sirotinji legalizirati štalice, a zapravo će legalizirati betonska rugla i nakaze, a možda i Rojs uspije napokon izgraditi tu svoju kućicu...

Čisto je muljanje i prodavanje magle tvrdnja kako su sva gore pobrojana i slična odricanja samo nebitan sitniš i kap u moru, te kako se moramo baviti "važnijim stvarima" - je li itko ovu "siću" stavio na papir, pa zbrojio, pomnožio i podvukao crtu?

Ako sam dobro shvatila, sad bih se još trebala odreći dodatno, promijeniti stolariju i fasadu o svom trošku, a onda radosno isčekivati poskupljenje struje. Što mogu, ne osjećam oko ovoga iskreni entuzijazam.

Ovi Grci koji se tako tvrdoglavo ne žele odricati su svi redom mladi nezaposleni ljudi bez perspektive koji nikako da se osvijeste oko nužnosti odricanja u ime svojih roditelja, kao i šljakeri koji glasno urlaju - jebalo vas odricanje!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bravo!

Bigulicu za ministricu Ministarstva "Odreknite se Vi malo, bando pohlepna" !

Tko je glasao

Moto Ministarstva Odricanja:

"Lova vaša - odricanja naša!"

;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čim se svi lopovluci riješe u

Čim se svi lopovluci riješe u RH odmah će iskoristivost kapaciteta u turizmu s 20-30% narasti na 80%, iskoristivost kapaciteta u poljoprivredi s 15-20% narasti će na 70% i sve druge grane industrije a posebno one na domaćim sirovinama će početi raditi efikasnije, bolje, čim otpustimo i pohapsimo sve one koji su se političkim vezama upošljavali po državnim institucijama i javnim poduzećima odmah će porasti zaposlenost, čim Čobanković zamjeni vozilo jeftinijim porasti će prinos pšenice po hektaru ili neke druge kulture i tako bih mogao nabrajati do jutra.

Čobankoviću naravno ne da treba promjeniti auto već mjesto boravka od Iloka prema Remetincu ali realni problemi i dalje ostaju .

Mora se pokrenuti istovremeni gospodarski rast i štednja na svim razinama koja neće ugrožavati rast i naravno sankcionirati kriminal.

Do poskupljena će doći i ne moraš popraviti svoj objekt ako imaš novaca da bacaš na energiju, a dali ti je bolje baciti novce na rasipanje energije ili poboljšati svoju kuću to ti najbolje znaš.

Tko je glasao

Feng shui

čim Čobanković zamjeni vozilo jeftinijim porasti će prinos pšenice po hektaru ili neke druge kulture i tako bih mogao nabrajati do jutra.

Uvjeravam te da bi se "feng shui" na nivou zemlje toliko poboljšao, da bi i pšenica brže i zelenije rasla;)

Do poskupljena će doći i ne moraš popraviti svoj objekt ako imaš novaca da bacaš na energiju, a dali ti je bolje baciti novce na rasipanje energije ili poboljšati svoju kuću to ti najbolje znaš.

Vidim da barataš materijom, pa ti sigurno ne bi trebalo biti teško podastrijeti jednostavnu računicu:

Koliko bi okvirno koštalo unapređenje energetske učinkovitosti prosječne kuće prizemnice od recimo 80 m2, koja ima 8 tipičnih prozora? Koliko neke zgrade ravnog krova, recimo peteroetažne, s 30 stanova sa prosječno 6 prozora po stanu?
Pod uvjetom da struja poskupi 30 posto, a s obzirom na uštedu zbog energetske učinkovitosti, nakon koliko godina je investicija isplativa?
Možeš tu slobodno uračunati i ekološki faktor, te faktor energetske samostalnosti zemlje, pa ti "priznajem" kao točan odgovor broj godina umanjen za četvrtinu.

Onda ću moći razmišljati - hoću li se ipak odlučiti na sličnu investiciju, ili ću radije uložiti novac npr. u obrazovanje vlastite djece...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci