Tagovi

Plaćena šutnja

Ušli smo u izbornu godinu.
Kampanja je krenula još u prošloj.
U slijedećim mjesecima do izbora bit ćemo izvrgnuti propagandi na različite načine.
Svi će nas pokušati uvjeriti da su baš oni bili najvrijedniji u proteklom mandatu i da će baš oni najbolje voditi zemlju.
Malo sam prelistao stranice Sabora i pozabavio se matematikom.
Na jednoj stranici imamo podatke o zastupničkoj aktivnosti u tekućem mandatu.
Iz podataka koji su tamo objavljeni možemo vidjeti koliko je tko od zastupnika bio aktivan u raspravama. Doduše, iz tih podataka ne možemo iščitati kvalitetu rasprave, ali možemo vidjeti koliko je kome uopće stalo da u Saboru nešto i kaže.

Možemo vidjeti da je rekorder po broju javljanja Pero Kovačević (HSP) s 834 javljanja.
Drugo mjesto drži Ingrid Antičević Marinović (SDP) sa 641 javljanjem.
Brončanu medalju trenutno drži Nenad Stazić (SDP) s 565 javljanja za riječ.

Ekipno stvari stoje ovako(po ukupnom broju javljanja):
HDZ ima ukupno 6077 javljanja, ali kad se to podijeli s brojem zastupnika HDZ-a dobijemo broj od 99,67 javljanja po zastupniku.
SDP ima ukupno 4659 javljanja za riječ ili 155,30 javljanja po zastupniku.
HNS-ukupno 1443 javljanja ili 131,18 javljanja po zastupniku.
HSP-ukupno 1355 javljanja ili 193,57 javljanja po zastupniku.
HSS-ukupno 1043 javljanja ili 130,38 javljanja po zastupniku.
HSLS-ukupno 305 javljanja ili 101,67 javljanja po zastupniku.
HSU-ukupno 163 javljanja ili 54,33 javljanja po zastupniku.
DC-nema dovoljno podataka jer je V. Škare-Ožbolt bila dio mandata ministrica, a nema podataka za zastupnika kojega je zamijenila.
Ostale stranke me nisu pretjerano zanimale.

Kad podijelimo koliko je koja stranka imala javljanja po zastupniku sa 22 sjednice koliko ih je obrađeno u tim podacima dobijemo ovo:
HSP-8,80 prosječno javljanja jednog zastupnika po sjednici
SDP-7,06
HNS-5,96
HSS-5,93
HSLS-4,62
HDZ-4,53
HSU-2,47

Kad se predizborna kampanja zahukta i počnu vam pričati priče, pogledajte i proučite ove brojke.

Komentari

upozorio bih samo da je

upozorio bih samo da je primjerice u slučaju Pere Kovačevića većina javljanja povezana s kategorijom ispravka netočnih navoda i čini mi se povrede poslovnika

a te dvije kategorije odgovora su čisto mlaćenje prazne slame; i ako se zadržiš na konkretnim izlaganjima (izlaganja i argumentacije, zastupnička pitanja i tome slično) onda bi rezultat mogao biti bitno drugačiji (pojma nemam koji je, ali pretpostavljam da je drugačiji)

stoga bih izbjegao pretjeranu dobru volju usmjeriti na prvih troje najaktivnijih zastupnika jer nisam baš siguran koliko je njihove diskusije bilo stvarno korisno

osim toga, aktivnost zastupnika je bitno kompleksnija od samog nastupa za vrijeme zasjedanja i unatoč tome što bih rado vidio puniju sabornicu isto tako bih volio više konkretnih razgovora, konstruktivne diskusije i kompromisa

ta ekipa se manje-više dobro poznaje i u saborskom kafiću diskutiraju kao dobri prijatelji, pred kamerama kao glumci na pozornici odigraju svoju komediju ili tragediju i nakon toga svi sretno odu na pelinkovac

Tko je glasao

Slažem se. Ova statistika

Slažem se. Ova statistika je trebala poslužiti za razmišljanje o tome što se u Saboru uopće događa. Prosječna plaća u Saboru je oko 15 000 kn. Pomnoži to s 4 godine i dobit ćeš cifru od 720 000 kn. Bez ostalih troškova. Netko će se javiti npr. 10 puta za riječ. Njegovo svako izlaganje u prosjeku tada košta 72 000 kn. Možemo uzeti da izlaganje traje 10 minuta (mada je najčešće i kraće), svaka minuta tada košta 7 200 kn. Imaš možda ti takvu plaću?
Istovremeno, Sabor kasni s donošenjem niza zakona i uglavnom mlati praznu slamu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

vjerujem da g. lesar i još

vjerujem da g. lesar i još neki ovdje mogu malo preciznije objasniti što se u saboru stvarno događa

no recimo postoji ti odredba poslovnika koja kaže da svaki prijedlog zakona mora dobiti prethodno mišljenje vlade, no rok u kojem vlada mora dati mišljenje nije definiran; tako da se ta omaška u poslovniku masovno koristi za štopanje i taktiziranje oko zakonskih prijedloga (zato ti recimo oporbeni prijedlozi uopće ne dolaze u razmatranje)

drugo, saborski zastupnik ima brdo drugih obveza poput komunikacije sa svojim biračima - neki to rade, mnogi ne - ali činjenica je da im je to sastavni dio posla

potom postoje razni odbori koji pripremaju materijale za sjednice, pa postoje razna izaslanstva i kojekakva druga čuda a koja se događaju u pozadini cijele priče

dakle, ne branim ja nijednog sabornika (dapače, mislim da bi morali raditi daleko bolji posao), ali isto tako treba ljudima dati priznanje za posao koji obavljaju (ne priznanje u smislu eto dečki i cure super ste bili, nego priznati i pobrojati što sve njihov posao sadrži)

Tko je glasao

Mrak, pokušati ći kroz

Mrak, pokušati ći kroz vikend nešto o tome napisati ali moram priznati da se unaprijed bojih "osuda" o samoreklamerstvu.
Ovu obradu statistike koju je napravio silverci treba prihvatiti kao jedan od obaveznih elemenata ocjenjivanja nečijeg rada. Bilo bi tome dobro dodati "zastupnička pitanja" (silverci, imaš ih na istom mjesti gdje si uzeo i ovu statistiku) a posebno i "zakonodavne aktivnosti" odnosno tko je koliko zakonskih ili drugih prijedloga podnio. I to je opet samo dio posla, koji se može djelomično vidjeti na TV-u a nadam se od siječnja i na internetu (izgleda da sam uspio).
Meni osobno najlakši dio posla je onaj u vječnici.
Poslovnik je užasan,naslijeđen iz vremena "koalicijskog sabora" i doista omogućava manipulaciju tako da oporbeni prijedlozi ne dođu u raspravu i po dvije godine.

PS. replika= dvije minute, odgvoror na repliku= dvije minute,ispavak=jedna minuta,povreda poslovnika =dvije minute, pojedinačna rasprava= deset minuta, u ime kluba =petnaest minuta, završno u ime kluba = pet minuta, u ime predlagatelja= trideset minuta uvodno i završno i svaki puta kada želi = deset minuta.
Dakle 4oo puta ispravak ili replika =800 minuta a 100 puta po 15 minuta= 15oo minuta ili 15 puta po 30 minuta kao predlagatelj=450 minuta.

Ako sam sam sebi dobro obračunao, govorio sam 48 sati.

Tko je glasao

tko je koliko zakonskih ili

tko je koliko zakonskih ili drugih prijedloga podnio
Slažem se. To je osnovni posao zastupnika ako znamo da je Sabor zakonodavno tijelo.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

drugo, saborski zastupnik

drugo, saborski zastupnik ima brdo drugih obveza poput komunikacije sa svojim biračima - neki to rade, mnogi ne - ali činjenica je da im je to sastavni dio posla
Da. Međutim, u mom gradu ja mogu doći do samo jednog zastupnika (ima ih nekoliko iz Zadra). Samo Ingrid Antičević Marinović ima lijepi običaj da joj se građani mogu obratiti i prima ih bez neke posebne najave. Svi drugi nemaju praksu komunikacije s građanima. Osim pred izbore.
Slažem se ja s konstatacijom da zastupnici imaju i drugog posla osim govora u Saboru, ali ne mogu baš svi raditi te druge poslove, a sabornica da zjapi prazna.
Ako treba pripremiti neki zakonski akt, to se ne radi za vrijeme trajanja sjednice. Valjda bi neki prijedlog trebao biti gotov prije početka zasjedanja.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Djapic je rekao da ce

Djapic je rekao da ce postati oporba HDZu tek nakon sto ga je HDZ preveslao po pitanju Glavasa. Ako je to tocno, a nema rezloga d izjava Djapica ne bude tocna, u cemu je onda poanta tako velik broj javljanja uvazenog zastupnika Pere Kovacevica, kada se iza cijele te price krije obicna kalkulacija?

Treba li meni njegov angazman u Saboru bilo sta znaciti? Ne bih rekao. Iliti, veci sam pobornik misljenja Cro Cop-a koji zdravo seljacki kaze kako se ionako sve odluke donose svuda samo ne tijekom saborske rasprave. Sumnjam da itko tko iole poznaje sam proces donosenja politickih odluka moze negirati ovu zdravo seljacku izjavu.

Tko je glasao

ja na tvom mjestu đapiću

ja na tvom mjestu đapiću ne bih baš vjerovao, ne smatram ga osobito karakternim političarem koji drži do riječi, osobito ne one koju nije dao nikome osobito nego u kameru

Tko je glasao

Nije Djapiceva

Nije Djapiceva vjerodostojost ono sto me je ponukalo da mu povjerujem.

Tko je glasao

Svaka tebi čast na trudu,

Svaka tebi čast na trudu, ali te statistike su potpuno besmislene.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Možda i jesu, ali govore

Možda i jesu, ali govore tko radi ono za što je poslan tamo, a tko ne. Sabor je ipak zakonodavno tijelo u kojem bi se trebalo raspravljati.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

To je kao da doprinos online

To je kao da doprinos online forumu (recimo, pollitika.com) mjeriš brojem poslanih kilobajta. Ne znači ništa.

Slične ovakve statistike viđamo i u medijima. Kad je to jedini način da se ocjenjuje rad Sabora, očito nešto ne valja.

http://www.simun.info

Tko je glasao

Al kuzis, mene boli hedna

Al kuzis, mene boli hedna stvar sta se dogadja u Saboru, ako vidim da se zemlja krece naprijed. Da nije tako, sutra bi prvi glaso za HSP zato sto su Pero Kovacevic i Tonci Tadic najaktivniji likovi u Saboru. Ali, daleko je to od politike.

Tko je glasao

A zar ti zaista misliš da

A zar ti zaista misliš da se zemlje kreće naprijed. Pa mi perspektivno nazadujemo.

Tko je glasao

U tome i jeste stvar. Zemlja

U tome i jeste stvar. Zemlja ne ide naprijed iz nekih drugih razloga koji nemaju veze sa minutazom u Saboru.

Tko je glasao

A da umjesto njih stavimo

A da umjesto njih stavimo 152 balvana?
Od Sabora bi sve trebalo kretati, jer je Sabor taj koji daje zakonski okvir za neku ideju.
Ili smo kao društvo došli do točke kad nas više uopće nije briga na koji način netko iz našeg džepa uzima 15 000 kn svaki mjesec.
15 000 kn je meni 30-ak rata za struju.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Koliko je onda skijaliste na

Koliko je onda skijaliste na Sljemenu? Ili mozda onih millijardu kuna za "konsulting"? Drugim rijecima, ovakve usporedbe su deplasirane.

Sto se pak tice Sabora, sto tebi znaci sto se dogadja u Saboru, ako se ono par dobrih zastupnika osjeca potpuno nemocno da promijeni bilo sta na bolje, dok drzava i dalje nema snagu niti da uvede osnovni red u svoje institucije.

Ti moras promijeniti cijelu strukturu politickih odnosa, ukoliko zelis da Sabor uistinu postane mjesto gdje se donose odluke, a i tada ce vjerujem lobisticke kuce imati svoju funkciju. Jasno, mi mozemo uvesti potpuno revolutivne metode legitimacije politickih odluka, samo, postoji li volja za tako necim?

Tko je glasao

Imali smo hibrid koji se

Imali smo hibrid koji se zvao polupredsjednički sustav. Sad imamo nešto što je po svojoj biti kancelarski sustav. Čak se i u kampanju ide na taj način. Nismo li 90-ih svi pričali kako želimo parlamentarnu demokraciju? Trebamo zaboraviti na predsjednike s prevelikim ovlastima i ušminkane premijere i staviti težište na parlament. Izbori koji nam predstoje se i zovu tako, parlamentarni izbori. U cijeloj hrvatskoj politici naš parlament je marginaliziran. A to je dobro? Ne vjerujem.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Trebalo bi promijeniti

Trebalo bi promijeniti izborni zakon. Ojačati Sabor, trenutna situacija više izgleda kao neki bastard aristokracije nego primjer demokracije.

Tko je glasao

Puco sam na napredne

Puco sam na napredne organizacijske modele, aka heterarhije.

Tko je glasao

Misliš da se može bilo

Misliš da se može bilo što promijeniti ako svi u Saboru šute?
Treba netko predložiti zakone, inicijative i sl. Sabor je mjesto gdje se raspravlja, a ne spava. Bar bi trebao biti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Slazem se. Samo, stvari

Slazem se. Samo, stvari postavljam na ljestvicu prioriteta.

Tko je glasao

Zdravo seljacki :-)

Zdravo seljacki :-)

Tko je glasao

bilo bi zanimljivije naci

bilo bi zanimljivije naci one koji nisu rekli nista.. ili skoro nista...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Ima ih. Npr. Vladimir Šeks.

Ima ih. Npr. Vladimir Šeks.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nemoj tako. Pa samo ono

Nemoj tako.

Pa samo ono što je onomad popodne govorio zašto Glavaša treba pustiti, a naredno jutro (nakon sastanka sa Sanaderom) zašto ga ne treba pustiti vrijedi puno, vrlo je poučno, a svakako ludo i nezaboravno.

Tad nam je prvi put u praksi pokazao što u politici znači promijeniti stav preko noći.

B-52

Tko je glasao

jebena činjenica je da

jebena činjenica je da narod plaća njihov nerad, a izabrani su od naroda

Tko je glasao

Nadajmo se nekoj reakciji

Nadajmo se nekoj reakciji naroda.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci