Tagovi

Pitanja za ministarstvo financija a.k.a. Lice mjesta

Da li će obveznici izdavanja računa gotovinskog plaćanja (link http://www.hgk.hr/tag/fiskalne-blagajne/), do predviđenog datuma ulaska u Europsku uniju i istovremenog početka primjene novog zakona za apsolutnu većinu obveznika, morati svoje softverske transakcije obavljati bez tehničke podrške za išta osim za MS Internet Explorer klijente koji komuniciraju sa serverom državne uprave?

Koliki je vremenski odmak koji kupac nužno mora pričekati da bi transakcija bila obavljena uz implementaciju prvog dijela budućeg Zakona o fiskalnim blagajnama za obveznike gotovinskog plaćanja (stvaranje JIR-a) i da li ćete veći odmak jamčiti za ikoji podatak koji nije došao s IE klijenta?

JIR je vaš proizvod, legitiman i funkcionalan. Onaj hash slijed za objekte je poluproizvod, kao i uvođenje sata.

Evidencija konobara je također legitiman proizvod identifikacije skoro svake potrošačke novčanice bankomata u državi kako je ušla u biznis svijet. Gospodin konobar, gospođa blagajnica u dućanu će vama kao kupcu preuzeti sav dotadašnji teret te novčanice koji ste ikad imali, uključivo stvarne načine pritiska na eventualno pravno svjedočenje, dok ste vi kao državni službenici zadali veliko breme koje ćete morati moći usaglasiti sa svim mogućim udrugama poslodavaca. Ukoliko je konobar ili prodavačica izdao račun s JIR-om, tada u kontroli po izlasku iz ugostiteljskog objekta ili dućana inspektorat evidencijom računa izravno tereti konobara sa izdanim iznosom, ostatak (duplo više) vlasniku ukoliko ne odgovara taj iznos u blagajni. Ako nema JIR-a tada na konobaru nije takva odgovornost jer se može povezati na grešku u kompjuteru koja je izdala račun koji ne odgovara papiru i kasi.

Pitanje vama kao ljudima, shvaćate li da je na svijetu, nabrojimo samo plaćene licence, prodano 400 000 000 uređaja sa nekim iOS oblikom smartphonea? Znate li koji je bezdan zanemariti onoliko dnevno prodanih Androida u Kini?

JIR je vaš proizvod koji ste nam podarili i koji vi održavate, mi softverski korisnici veličamo vaše pokušaje i nikad nećemo sputavati informatički razvoj Republike Hrvatske, dapače ćemo se veseliti svim budućim implementacijama JIR-a i nadati se moleći se dragom Bogu da niste napravili kardinalnu grešku oslabljenja krhkih i poslovno teško održivih veza s kupcima.

Nadam se kako će uvođenje JIR-a postati kvalitetan nastavak svih dosadašnjih mjera koje su poduzimali hrvatski softveraši za potpunu evidenciju svih novčanih transakcija u RH, ne smijemo dopustiti da informatizacija postane teret kad su dokazi o poboljšanju usluge u tom smislu vidljivi još od devedesetih. Kupci moraju moći dobiti svoj račun i znati da su u svakom smislu obveze prodavača na sigurnom mjestu.

Taj JIR je vaš, mi moramo moći sa svog smartphonea ili PC-a naručiti i ispisati na wi-fi printer i narudžbu i račun, ne smijete nas sputavati sa nekakvim M$ poluproizvodima bez tržišta osim nametnutog poput ovog specifičnog radmanovskog našeg.

Mi vam se logiramo na sustav jer želimo, jer ste naša sigurnost za ovog klipana s ekipom u lokalu koji traži uslugu bez računa. Mi želimo i prihvaćamo vaše depresivne špijunske slijedove (čemu ako imamo JIR, ionako ne smijemo zaključiti kasu/dan bez vas, čemu obveza starta od jučerašnjeg broja kad je dnevni izvještaj i jedinstbveni datum u igri?), te ure i konobare koji će makar dobiti obvezu plaćanja prekovremenih (iako će se to moći rješiti kucanjem "na vlasnika").

Tako da certifikat predstavlja ozbiljan problem i nerazumno je, ako je već u igri jeftinjava od 60 kuna godišnje, ne uvesti ga kao godišnje plaćanje održavanje vašeg proizvoda JIR-a koji se stvara na vašim serverima i mi kad smo ga ispisali znamo da je došao od vas, a kad ga nema da će se u roku najviše 48 sati iznos i porezi računa pojaviti na webu skupa s JIR-om. To zna svaki kupac, tako da je naša suglasnost stopostotna na petogodišnje plaćanje implementacije i održavanja vašeg sustava pristupa i autentifikacije korisnika na server gdje ćemo mi kao obveznici Zakona o fiskalnim blagajnama preuzeti JIR hashiran od naših ulaznih podataka, te ga s veseljem zapisati na račun i predati kupcu.

Da li smijemo dobiti JIR 4789.-og broja računa ove godine ako vi nemate stvoren JIR u istom danu i za 4785.-ti, odnosno neki prethodni račun tog dana?

Komentari

Bijaše jednom jedna budućnost

Bijaše jednom jedna budućnost u kojoj kvantna računala prenose JIR na način da kad pročitaš se podatak izgubio pa si siguran fda ga nitko prije tebe nije pročitao, tako da je to upravo civilizacijski skok u sigurnosti kojem zasad težimo.

A težimo na potpuno istim principima gdje smo suglasni da su nam potrebne dvije razine sigurnosti; prve temeljene na sigurnosti da sam ja poslao podatak, jedna vrsta ključeva unutar današnjeg IT-a, te sigurnosti da ćete samo vi moći pročitati podatak.

Današnje mjere zaštite unutar kriptografije mogu biti takve da će hakerima trebati tisuće i tisuće sati samo da bi možda dobile beskoristan podatak (jer se hash može resetirati na bazi 8-satne smjene). U smislu i pojmu ovakve primjene JIR-a je opasnost praktički zanemariva.

RH treba prihvatiti odnos izdavatelj/kupac i porezna uprava na način da prvi dvojac svakako želi sigurnu ispostavu njihova računa u ispostavu porezne uprave. Za to služi prva primjena javnog ključa gdje ja ključem porezne uprave hashiram podatak i šaljem ga poreznoj.

Oni dvojcu izdavatelj/kupac vrate JIR, može sa M$-ovog servera stvoren ABCDE-FGHIJ-KLMNO-PRSTU-VZ123.

Može 60 kn/godišnje.

Tko je glasao

Cijela je priča

Cijela je priča svedena na to da poduzetnik radi ne za sebe, već za državnu birokraciju. Služiti režimu, to je kapitalizam po S.Liniću. On se uopće nije odmakao od osnova djelovanja drugova prema privatnicima, danas poduzetnicima.

Tko je glasao

Problem je u tome što

Problem je u tome što poduzetnika nikad nije u zadnjih godina nagradilo, nego ga je uvijek šamaralo sa tri nazad dva naprijed.

EU dolazi u Hrvatsku i mi joj zakonski možemo podastrijeti potrošnju gotovine uz drugačije zakone, ova mjera s JIR-om je samo temeljna stavka nečeg drugačijeg u budućnosti.

Moj parfem ili auto ili brod jesu 25%, cuga ili hrana u lokalu koji zapošljava deset ljudi ne.

Račun će se hashirati ovog trena na nešto što je administrator odabrao jučer ili danas i zapisao kao tajni ključ i onom tko izdaje račun od njegovih podataka dao neka ispiše JIR (npr. ACNTK-23DFR-CDSED-AAT74) na papir. APIS IT d.o.o. neka drži servere koji za 60 kn godišnje mogu imati procesorske snage za obraditi upite cijele RH. Ne znam izraz koji bi opisao sigurnosnu potenciju ovakvog IT rješenja, ali svakako treba prihvatiti da se stubokom umanjuju mogućnosti u odnosu na Prijedlogom navedenu softversku vezu klijent-server.

Mi im damo podatke, oni nama JIR, razmišljati o hackiranju je iracionalno kad je želja obostrana u tom smislu (mislim, ne baš :-), nego će Porezna u svakom trenutku imati uvid u stanje blagajne objekta prije nego li će izaći na teren).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci