Tagovi

Pismo iz Hrvatske

Ne, nisam bio bijesan, tada više ne. Ni ogorčen, ni ljut, samo pomalo tužan. Rekao sam to promišljeno, hladne glave, možda malo patetično ali uvjeren u ono što govorim. Prošlo je vrijeme kada sam se još nadao nekom čudu, vjerovao kako će ipak nekako biti bolje. Više ne vjerujem. I rekao sam im.
Djeco moja, nema smisla ostati u ovoj zemlji. Ništa dobro nije ispred vas. Hrvatska vam ne može ništa dati a sve će vam htjeti uzeti. Jedino pametno što možete učiniti je otići nekamo van. Bilo kuda. Evropa, Kanada, Australija, Kina ako treba. Bilo kuda. Pronaći ćemo svu rodbinu koju imamo vani, sve prijatelje i sve poznanike, netko će nešto moći učiniti.
Ne, neće ovdje biti bolje. Nikada. Proći će vam godine u čekanju. Radit ćete kao robovi za pohlepne, pokvarene privatnike koji vam neće isplaćivati teško zarađene plaće a kamoli prekovremene, nedjelje, noćne ili praznike. Neće vam plaćati mirovinsko, zdravstveno, prijevozne troškove niti išta što vam pripada. A vi ćete čekati neko bolje vrijeme koje neće doći i neke bolje ljude kojih nema. Radit ćete i živjeti u strahu, poniženi, iskorišteni i prevareni. Ako i doživite mirovinu od nje nećete moći plaćati račune, nećete imati za hranu, bolnicu ni lijekove a kamoli putovati svijetom ili pomoći vlastitoj djeci.
Doživotno će vas trovati ustašama, četnicima i partizanima, domovinskim ratom i politikom. Izmišljat će vam poreze carine, namete i na njih poreze. I nikada neće stati.
Da, to su oni dragi ljudi koji su držali ruku na srcu kad je svirala hrvatska himna a suza im svjetlucala u oku, da to su ti kojima je svaka treća riječ bila Hrvatska, ili domovina ili sloboda. Da, oni su ubili ovu zemlju polako, besramno, pokvareno izmišljajući zakone, pravila i načine kako isisati sav novac, sav život i svu radost iz ovog napaćenog, naivnog naroda koji još uvijek vjeruje u glupe bajke. A jedna od njih je da ćemo vratiti dug od 50 milijardi eura. A još nismo dotaknuli dno. A štakori već napuštaju brod koji tone. Druga je da ćemo ući, ovakvi kakvi jesmo, u Europsku uniju.
I ja sam za Europu, ali svatko za sebe.

Europa ili bijeda

Komentari

tužno ali istinito

"Hrvat se probudi u šest i do pola devet u pitanje dovede najmanje deset stvari. Čim pogleda na sat, za svaki slučaj podigne i rolete jer sat je kupio kod nas, a nikad ne znate što vam "ovi naši" mogu podvaliti i od koga nabavljaju robu"
http://www.index.hr/xmag/clanak/breaking-news-u-hrvatskoj-je-nesto-sumnj...

"Ne, neće ovdje biti bolje. Nikada."
Ipak se nadam da si u krivu. Ne želim se s tim samo tako pomiriti. Ne vjerujem da smo iscrpili SVE mehanizme kojima možemo utjecati na promjenu.

Tko je glasao

kolonija hrvatska

u povijesti smo učili o koonijama. obično se je radilo o državama koje su kolonije jedne države. hrvatska je na najboljem putu da postane kolonija - ali ne jedne države već više njih. famozna ekonomska politka vladajućih političara potpomognuta mudrim savjetnicima išla je za punjenjem državne i vlastite blagajne na štetu naroda. firme su se prodavale podobnima i strancima a radnici slali na zavod za zapošljavanje. stranci su postali ili potpuni ili većinski vlasnici firmi, koje su od strateškog značenja -INA, HT, PLIVA, BANKE. sad su na najboljem putu da se njima pridruže i HRVATSKE VODE i HRVATSKE ŠUME. u rukama stranaca su nalazišta plins i neki izvori pitke vode. uvozi se nekvalitetn roba i loša hrana. plodna zemljišta se pretvaraju u golf igrališta ili prodaju strancima. svugdje gdje je pes digno nogu niču strani shoping centri i prodaje se pod stranom investicijom i zapošljavanjem. samo se zaboravlja kako na jedno zaposlenog u shoping centru ide dobrih nekoliko tisuća novo nezaposlenih.

i neka mi netko ne kaže kako se hrvatska ne pretvara u koloniju.

w. ;)

Tko je glasao

Lijepa li si zemljo moja...

Perfect, cordial greetings from the high Andes!

Tko je glasao
Tko je glasao

E moj gospodine,

Ako niste u Hvatskoj ne znam zašto ovo pišete, neki (ja) postoje, koji ovdje radosno živimo i pokušavamo poboljšati situaciju, pa makar onu najužu situaciju. I ovakvi napisi samo smetaju, zato što kad ja kažem - e gle dobra ideja, ajmo ovako, udarim o zid nevjere i beznađa, koje ovakvi napisi potiću.

Ako pak živite ovdje, nadam se da ne ćete dugo, želim vam da se što prije izgubte odavlen, i da brzo zaradite puuuno nofaca u diaspori, gdje je sreća = novac ... i napiši nam koju dobru otamo ovdi na pollitika.com.

Živio

Tko je glasao

@Miljenik

Ne kužim jel' ovaj komentar neki cinizam do kojeg ja ne dopirem. Uglavnom - ako nije - komentar je jako grub... jedino me zbunjuje, baš sam pogledao tvoje druge dnevnike, inače si puno pismeniji. Hm, možda je ipak cinizam. Minus svejedno :)

Tko je glasao

Dragi zaphod

Ti čitaš grubo, kad ja čitam svoj komentar vidim zdravu kritiku u prvom paragrafu i samo dobre želje u drugome.

Kažeš da je moj komentar grub, ja kažem da je si ga pročitao kao grubog. Dnevnik je i više nego grub, dnevnik je definitivan, mračan i bez nade i vjere. Ne mislim da ga svi tako doživljavaju, ali ja ga takvog doživljavam i pitam se tko je taj čovjek što ga je napisao i zašto spominje dijasporu i užas u Hrvatskoj i ima li kompetencije i iskustva pisati o jednom i drugom u istom dnevniku.

Jedno pitanje za tebe - Tko je odgovoran kada briljantan mladac odluči da ga nije briga kako do Kanade i što će raditi kad tamo dođe, samo da ode iz Hrvatske, a povod njegovoj odluci je ovakvo pisanje? Znam jednog takvog. Nešto za razmišljanje - Tipkovnica je snažnija od maća. Znači postoji odgovornost i za uporabu iste.

Živio sam četiri godine u Americi, dapače u "Zlatnoj državi" Kaliforniji, otišao sam tamo zato što su me bili voljni platiti za ono što volim raditi, a vratio sam se prvom prilikom zato što sam shvatio da nijedan čovjek ne može preskočiti letvicu koja se može ucjenom podići u nebeske visine, a ucjenjivati se može najobičnijom plaćom koja osigurava goli život.

Zato čim čujem da netko samo natukne da je diaspora bajna, a užas u Hrvatskoj (koji je stvaran doduše), u meni nije ljutnja, već panika. Takva laž je pogubna za mlade, koji nasjedaju i zakoraknu u bajnu dijasporu, a kad tamo isto što su ostavili ovdje. Zapravo svi mogu kuda hoće, ali biti će puno uplakanih staraca dok se ne shvati da je isto svuda. Ja možda nisam ni u pravu, ali za sebe sam odlučio da ostajem u Hrvatskoj, pa moram propagirati ostanak u Hrvatskoj :) Ma život je šahovska ploća. Nešto za razmišljanje - Ni u Hrvatskoj ni u svijetu bankari ne uzimaju kredite. Tu kašu su namijenili drugima.

No sve u svemu, nije sve tako crno, meni je gušt baviti se svojim stvarima. A ja rekao da se odričem pametovanja za korizmu, pa mi je sad krajnji čas.

Živio

Tko je glasao

:))))

Poštujući tvoju odluju za korizmu - samo ću se kratko zahvaliti za ovaj odgovor.

Ali isto tako moram poštovati i crni ton autora dnevnika. Na to ga sigurno nije nagnala fantastična državna politika, čvrste smjernice našeg ekonomskog razvoja, ili vizija Hrvatske u sljedećih pet i deset godina.

I znam citirati "oci vaši rodiše se tudjer, djedi vaši rodiše se tudjer...", ali ovo - u nekim trenucima lošeg raspoloženja - stvarno zna ličiti na beznađe.

Tko je glasao

Miljeniče žena...

tebi kao mladom čovjeku želim da ti se brzo "najuža situacija poboljša" kako bi čim prije mogao vidjeti malo svijeta i shvatiti - kod kuće je najljepše, ali ni "vani" nije tako loše... Pogotovo ako ne ideš za nasušnim kruhom, već otvorena srca - the world is your oyster... Ako doživiš ljepotu i ljubav (a zašto ne bi), vratit ćeš se doma kao još bolji čovjek.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sve si mu lijepo objasnila svojim minusom!

Sve si mu lijepo objasnila svojim minusom!

Budući da je on "miljenik žena", njemu je ovdje lijepo.
Što da ide dalje, kada ga žene obožavaju, a živi u najljepšoj zemlji na svijetu!

Neće biti gladan, a za odjeću koga briga:))))

Tko je glasao

Minus sam mu dala za

Minus sam mu dala za ovo:
"Ako pak živite ovdje, nadam se da ne ćete dugo, želim vam da se što prije izgubte odavlen"

Tvoje analitičko oko je po običaju jako selektivno... A analiza pamfletska.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je tvoja zemlja

Kada odeš Van, odrekao si se svoga života s prijateljima, rodbinom, roditeljima,...

U plaći koju tamo primaš su i sva ta odricanja, pa vrlo često i nemogućnost dolaska na posljednje oproštaje, čak i s roditeljima!

Svatko treba dobro odmjeriti što je za njega najvažnije i što su mu prioriteti u životu.

Netko studira "što voli", iako zna da već ionako ima previše takvih koji čekaju na red u Zavodu za zapošljavanje, a netko studira ono za što zna da će mu omogućiti zapošljavanje.
Neke vuku za rukave još na fakultetima!

Ovo što je rekao @ miljenik žena, je malo ruganja onima kojima je uvijek tuđe bolje: salama umjesto šunke, raspadajuće meso od prečvrste peradi koja trči dvorištem bez dioksina u mišićima ili jajima, vino s malo antifriza, nego ovo od boba grožđa, ..

Neka ide tko hoće, ali neka pri tome ne ide na živce onima koji ostaju!
Vidjela sam njihove živote, i hvala lijepo, bolje je ovdje tisuću puta.

Tvoje analitičko oko je po običaju jako selektivno... A analiza pamfletska.
Odslušaj nekoliko puta ovaj "pamflet":
http://www.youtube.com/watch?v=f_wGmO0DG9Q&feature=related

Tko je glasao

pogodio si me u žicu

prošli tjedan mi se kćer vratila iz bijelog svijeta sa samo jednom željom: posvršavati započeto i pobjeći što dalje! i zamisli, fascinirana je koliko se tamo cijeni marljiv, predan rad! nije stvar u plaći nego u brzini kojom detektiraju da želiš, hoćeš i da radiš! i svi te podržavaju, pomažu, hvale! bila je samo šest tjedana a već drugi tjedan su joj nudili, pomagali, davali ideje, bez ijedne dvorske spletke, ikakve pogodbe ako ti meni ja tebi....

da, imamo najljepšu zemlju na svijetu ali nas je sudbina kaznila sa ljudima!

Tko je glasao

Neljudi

da, imamo najljepšu zemlju na svijetu ali nas je sudbina kaznila sa ljudima!

Sudbina nas je kaznila s neljudima!

Ti nisu u većini, ali već desetljećima upravljaju našim sudbinama, u suradnji s ovima kod kojih radi i tvoja kćerka.

Malo tam, malo vam, pokupe širom svijeta sve najbolje i onda opljačkanima izigravaju uglađenu gospodu i daju savjete!

Tko je glasao

Sretno tvojoj kćerki!

Nadam se da će uspjeti u životu u dovoljnoj mjeri kako bi mogla slati 100 € mjesečno StarcimaKojiČuvajuOgnjište...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da, nek joj je sa srećom

i ne treba za ognjište, samo da joj opet vidim zvjezdice u očima kad priča o svom poslu...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci