Tagovi

Peticija za promjenu Zakona o HRT

Prenosim objašnjenje i tekst peticije objavljene na gopetition.com. Dodan je moj kraći komentar.

Objašnjenje

Marionetska Uprava HRT-a samovoljno je suspendirala urednika Središnjeg dnevnika Zorana Šprajca. Zadnja verzija Zakona o HRT-u je najrigidnija od svih dosadašnjih. Sva tri upravna organa HRT-a (Uprava, Nadzorni odbor, Programsko vijeće) izravno su kontrolirana od strane vlasti i opozicije. HRT nije javna televizija nego je uistinu jedna od posljednjih bastiona državne radiotelevizije u Europi. Građani je nažalost financiraju plaćanjem mjesečne pretplate, koja se zasniva na samom posjedovanju RTV prijemnika.

Od same uspostave RH kao države pa do parlamentarnih izbora 2000 kontrolu nad HRT-om imao je HDZ odnosno njezin predsjednik Franjo Tuđman. Nakon smjene vlasti 2000 god. donesen je dosad najbolji Zakon o HRT-u, koji je predviđao izravan izbor članova Vijeća HRT-a. Vlast je taj Zakon ipak donijela s figom u džepu, pri čemu je mislila da će uvođenjem takozvanog Upravnog vijeća HRT-a zadržati i dalje kontrolu nad HRT-om. Kada je SDP-ova vlast pak uvidjela da primjenom novog Zakona ne može kontrolirati izravno izabrane članove Vijeća HRT-a, pristupa se ponovnoj izmjeni Zakona i povratak na staro stanje. Inicijator rigidnog povratka na staro stanje je tadašnji SDP-ov ministar prosvjete i kulture Anton Vujić. Zadnja to jest aktualna verzija Zakona o HRT-u je dokaz nekompetentnosti i poltronstva njegovih autora, a omogućava vlasti potpunu kontrolu HRT-a. Dovoljno je pogledati tko su članovi upravnih tijela HRT-a (marionete i poltroni političkih opcija, upravo suprotnost od onoga što Zakon o HRT-u u čl. 25 točka 9 predviđa).

Tekst peticije

Mi, niže potpisani tražimo od Sabora i Vlade RH pokretanje postupka za donošenje novog Zakona o HRT-u koji će biti sukladan dobrim europskim standardima i osigurati neposredan izbor članova Vijeća HRT-a kao najvišeg upravnog organa HRT-a, te omogućiti konačno konstituiranje Hrvatske radiotelevizije kao javnog medija. Sadašnje stanje na HRT-u je neodrživo što pokazuju brojne samovoljne smjene novinara kao i brojne korupcijske afere odnosno sloupotrebe ovlasti upravnih organa. Obaveza plaćanja pretplate HRT-a je obična prevara, jer se ne radi ni o kakvoj javnoj televiziji nego o televiziji hrvatskog političkog i interesnog establišmenta.

Potpisnici

  1. Don Ivan Grubišić, saborski zastupnik i bivši član Vijeća HRT-a
  2. dr. Vlatko Silobrčić, član HAZU-a, član HHO-a i bivši predsjednik Vijeća HRT-a
  3. Zlatko Zeljko, predsjednik Udruge JURIS PROTECTA

Komentar (Zoran Oštrić)

Treba sjesti i preraditi zakon iz 2000, jer danas je također važno izbjeći monopol grupe "etabliranih" udruga na predstavljanje civilnoga društva. Ne zavaravajmo se da će tu biti sve bezgrešno. Iskustvo 2000.-2003. pokazalo je da i taj sustav ima problema, iako je svakako bolji od stranačkog oligopola. Postojat će neminovno "grebanje", lobiranje i predizborna kampanja za položaje.

O problemima civilnoga društva - serija napisa na ZelenaPolitika.Info.

Dodajmo, također, da se slabost "civilnoga društva" pokazala 2003, kad su mlako reagirale na "razvlašćitvanje" koje je politička oligarhija provela. Neminovno pada napamet misao da je od utjecajta bilo to, što je u to vrijeme znatno opadalo ulaganje stranih donatora u udruge u Hrvatskoj, pa je osnovana Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, koja je počela ulagati znatna sredstva, s izričitom namjerom da taj manjak nadoknadi. Velik značaj dobile su "institucionalne potpore", koje omogućavaju znatnom broju udruga da se već desetak godina održavaju kao "institucije", uz minimalne druge izvore financiranja (osobne donacije, vlastite donacije) i malu brigu o njima..

Komentari

nebi o tome koliko su don

nebi o tome koliko su don Ivan Grubišić, i dr. Vlatko Silobrčić vojevremeno kao članovi programskoga vijeća mogli, ali nisu učinili. apsolutni plus inicijativi i dnevniku. veliki minus jer su potpisnici peticije . dozvolili da im inicijativu obezvrijedi 3.Zlatko Zeljko, predsjednik Udruge JURIS PROTECTA. udruge koja koji nema članstvo već samo "doživotnog" predsjednika.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci