Tagovi

Petak je bio gadan dan

Petak je bio gadan dan. Počeo je loše, završio još gore. Ovisi kako tko hijerahizira nevolje. Da u petak izlazi zadnji broj «Ferala», čulo se u četvrtak kod kolportera, vidjelo na netu. Da će Čačića smijeniti s mjesta varaždinskog župana, znalo se desetak dana ranije. Da će nam netko iz Europe, ovoga puta Sarkozy i Merkel, odmahnuti rukom, moglo se i očekivati. Da ćemo izgubiti od Turske u nogometu, toga smo se i bojali. Sve te stvari dogodile su se, u većoj ili manjoj mjeri, svima nama, i nitko od nas nije to mogao, sam po sebi, ni spriječiti, ni promijeniti, pa čak ni odgoditi.
«Feral» kupujem petkom popodne ili predvečer, kad mi završi posao, da nekako protekli tjedan maknem s leđa, da se odteretim, da se nasmijem, da se naljutim, da pročitam ono što i sama mislim, da otkrijem još neku grozotu iz hrvatske nam pretvorbene i ostale svakodnevice. Subota jutro pripada mainstream dnevnicima koji u svojih kilu-dvije papira, uglavnom reklama i oglasa, uspiju objaviti i poneki zanimljiv komentar ili intervju. Ovu subotu – izabravši identične fotografije za naslovnice - prestankom izlaženja «Ferala» nisu se bavili, čak ni na razini kolegijalne novinarske solidarnosti. A naša tzv. javnost, koju se trudimo uspostaviti s vremena na vrijeme, prespavala je stvarni nestanak «Ferala», utučena političkom depresijom, nogometnom tragedijom i vikend-vrućinom. I ja skupa s njima.
Kad je pred nešto više od godinu dana javno puknula kriza s «Feralom» i «EPH-om», to jest s pitanjem je li jedina mogućnost «Feralova» opstanka to da ga «EPH» kupi, i kako će se to izvesti u odnosu na specifičnu «Feralovu» uredničku politiku, koja svojom nezavisnošću odudara od mainstream medijskih plivača, još je nešto te javnosti i postojalo, poneko je i reagirao. Pisali su se tekstovi, pokretale peticije, diskutiralo se. Ne previše, ali ipak nešto. U cijeloj je priči bio aktivan i Premijer osobno. Sada, godinu dana poslije, Hrvatska se primakla vrhunskoj granici javne neosjetljivosti. Sve je moguće, ništa se nikoga ne tiče, nitko ni za što nije odgovoran. «Poslovni partner» EPH naprosto je bez obrazloženja prekinuo pregovore s «Feralom», pregovore koji su bili dovedeni do formuliranja ugovora. Dakle, nedostajali su samo potpisi. Ne zove li se to u Hrvatskoj već dulje vremena «nedostatak političke volje»? I nije li taj nedostatak upravo najprimjetljiviji kod onih koji raspolažu najvećom političkom moći, to jest, kod onih koji su na vlasti. Njima naprosto nedostaje volje. Ne da im se. A i zašto bi im se dalo kad na ovaj način, korak po korak, u potpunosti osvajaju cijeli politički, pa onda i javni prostor.

O pravim razlozima utrnuća «Ferala» pametno, jasno i ozbiljno, piše u redakcijskom uvodniku. O tome kako je «Feral» otvarao neuralgična mjesta hrvatske stvarnosti, kako je objavljivao ono što su drugi mediji cenzurirali i zaobilazili. O tome kako je godinama održavao ideju da su u Hrvatskoj mogući nezavisni mediji, o tome kako se posljednjih godina ta ideja pretvorila u iluziju budući su političko-medijski lobiji marketinškim škaricama razrezali i podijelili javni prostor, odlučivši tko će i pod kojim uvjetima moći preživjeti. Čarobna riječ «tržište» kao mantra zauzima prostor svih vrijednosti, a Sveto Trojstvo politike, medija i gospodardstva, oglašivačkim mehanizmima kontrolira proizvodnju kako ekonomskih tako i simboličkih vrijednosti. Vidim već, ne bez razloga, kako je – nakon nezavisnih medija – izabrana sljedeća meta za odstrel. To su sveučilišta, poglavito humanistički studiji, zato što se u njima još uvijek proizvodi – načelno nekorisna, ali potencijalno subverzivna - kritička misao, ili barem održavaju minimalni uvjeti za njezinu proizvodnju. Ali ni s humanistikom ne stoji dobro, na tržištu ne stoji dobro, nekako nema sluha za prilagodbu novim socijalno-političko-gospodarskim okolnostima. A tko nije prilagodljiv (to se kaže: fleksibilan i mobilan) naravno da ne može ni opstati, kamoli napredovati. Dođe mi da izbrišem zadnju rečenicu, toliko mi je muka od ideje napretka u ovim lokalnim (a vjerojatno i širim globalnim) okolnostima.
Posljednja naslovnica «Ferala» s tužnim pogledom Charlie Chaplina ostaje tako u pamćenju kao slojevita slika u kojoj se miješaju melankolija, skriveni humor, potencijal kritičkoga, ozbiljna sabranost. Slika za one koji osjećaju, koji misle, koji pamte i kojima je još uvijek stalo makar im nije, osim toga osobnoga morala, mnogo toga ostalo.

Komentari

Feral je funkcionirao na

Feral je funkcionirao na istom principu kao i Ivan Zvonimir Čičak, a taj princip je glasio: ".što više mrtvih Srba, to bolje za nas..." jer onda smo u žiži javnosti, lovica curi sa svih strana ( od Soroša i sličnih izvora) a naša je zadaća zapraff jednostavna: samo treba udarati po vladajućima, kopati po njihovim aferama, i to je to. A o opozicijji, jasno, sve najbolje. Dobro je da je ugašen...već su odavno izvršili svoju funkciju, i već su odavno bili dosadni do bola. Howg.

CC

Tko je glasao

O tome kako je «Feral»

O tome kako je «Feral» otvarao neuralgična mjesta hrvatske stvarnosti, kako je objavljivao ono što su drugi mediji cenzurirali i zaobilazili. O tome kako je godinama održavao ideju da su u Hrvatskoj mogući nezavisni mediji, o tome kako se posljednjih godina ta ideja pretvorila u iluziju budući su političko-medijski lobiji marketinškim škaricama razrezali i podijelili javni prostor, odlučivši tko će i pod kojim uvjetima moći preživjeti. nisu samo blagougodno naivni vec su nakon svega videnog prave, teske i nepopravljive budaletine oni koji misle da je Feral "otvarao neuralgicna mjesta hrvatske stvarnosti" iz bilo kojeg altruistickog ili bilo kojeg pozitivistickog razloga kako bi se ta otvorena mjesta zalijecila i civilizacijski tretirala.

Mi kao nacija i/ili ostalo doista nismo nikakvi sveci, ali kakvim smo samo debelim nepravdama, predstavama prema nama svjedocili, a sve pored zivog, zdravog i veselog Ferala, ali i drugih nasih vrlih tiskovina koji su se oko "otvaranja neuralgija" kakti svojski potrudili. Neuralgija da, ali samo ako se s njom moze opaliti vladajuce, moze samo ako postoje oni koji ce se zestoko sukobiti i time razracunavati. Moze, ali postane zamorno nakon mjesec dva.
Princip maltretiranja vladajucih nije bio samo po liniji istine, pravde i postenja vec je bilo zadato tada vladajuce zahvatiti iskljucivo zbog stranackih ili bilo kakvih veza sa vladajucim. Kakvih je tu samo bilo uradaka, kakvi su se sve likovi forsirali i s kakvim se mlatilo ne bi li se sve vlast ogadila od svega normalno misleceg.
Istovremeno dozivljavamo primjere iz blizeg i daljeg svijeta da je to nevjerojatno.

S obzirom na doba rata (93-95), ali i pricu oko stvaranja Ferala doista niti ne treba biti niti nesto posebno paranoican da se ova usmjerenost i fiksacija samo jednom strankom, samo jednim dijelom angazirane ekipe okarakterizira kao pretenciozno neumjesna i doista u skladu sa otvorenim i manje otvorenim zeljama ratnih neprijatelja da se sije vjetar, kaos i nered i da sad ne produbljujemo...

Feral je ustvari dozivio trijumf. Spremljen je u povijest kao pacenik, premda su svi Feralovi principi upravo dominantni i prevladavajuci u jadnim hrvatskim medijima. Ne samo da su mnogi Feralovci uznapredovali po nasim medijskim kucama, nego je filozofija ferala de facto dominantna.

Tko je glasao

Draga Andrea, iako se mi u

Draga Andrea,

iako se mi u mnogočemu slažemo, u ovom s Feralom baš i nemamo puno dodirnih točaka. Ono što me punukalo na ovaj komentar je Tvoja zadnja rečenica u tekstu; slažem se da su mnogu Feralovci uznapredovali u drugim medijskim kućama, ali ne mislim da je to zasluga Ferala, nego njihovih osobnih kvaliteta. Svaki od tih "Feralovaca" koji je otišao iz Ferala ponudio je direktno ili indirektno i neki dodatni znak nezadovoljstva, a ne samo slaba financijska primanja.

Činjenica je da se Feral nije dobro prodavao, pa samim tim nije imao ni dovoljno oglašivača. Ako pogledamo neke druge primjere iz sfere žutog tiska, može se vidjeti da ima novina koje opstaju, a nisu pod kapom ni jednog od 2 medijska diva. Oni su naprosto našli publiku, a zatim i oglašivače.

Tko je to bio Feralova publika? Bundžije protiv sistema? OK. Uski krug intelektualaca? OK i to. No, da bi novine mogle opstati, moraju biti prihvatljive širem krugu čitatelja. Osjećam se kompetentnim o ovom pisati, jer sam puno godina proveo radeći na rukovodećim komercijalnim poslovima upravo u medijima.

U Feralu meni su se najviše sviđale fotomontaže. Bila je i jedna legendarna s Gremlinima i Zdravkom Tomcem na koju sam se smijao nekoliko dana. Pojednostavljeno, bile su postavljene slike svih Gremlina i ispod svake slike je bilo napisano ime jednog političara. Posljednja slika je bila originalna slika Zdravka Tomca s njegovim imenom ispod.
Tu i tamo se pojavio i koji odličan kritički tekst. No, meni to ipak nije bilo dovoljno da kupujem Feral.

Moram pošteno priznati da imam i osobne frustracije s Feralom, jer je pisao o meni i mojem poslovnom projektu potpune neistine i besmislice, na zlonamjeran način. I kad čitaš tekst o nekom drugom, čak i možeš pomisliti kako bi to mogla biti istina, ali kad pročitaš nešto o sebi, što znaš da je čista zlonamjerna laž, tu nemaš sumnje je li to istina. Nakon toga pomisliš, koliko je takvih zlonamjernih tekstova bilo o drugim temama i ljudima, a da toga nisi ni svjestan?

Zaključno, osim za duhovitim fotomontažama, ja za Feralom suzu neću proliti, a iskreno, mislim da će se on opet pojaviti, iako je vrijeme u kojem je korist od takvog lista doista postojala (Tuđmanova era) davno nepovratno završilo. Srećom.

Tko je glasao

A što si ti konstruktivno

A što si ti konstruktivno učinila za to da se Feral ne ugasi? Jesi li poslala pismo potpore Feralu koji čitaš i rekla: povećajte cijenu na 50,00 kn, ja vas čitam i želim vam toliko platiti, jer ste dobri? Ili misliš da bih ja, koja ne čitam Feral, trebala platiti 2% više pdv-a npr. zato da bi taj novac išao na dotiranje Ferala, koji ti čitaš, a ja ne čitam?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

nijedne novine ne mogu

nijedne novine ne mogu prezivjeti bez reklama. ili donacija. to je cinjenica.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

nijedne novine ne mogu

nijedne novine ne mogu prezivjeti bez reklama. ili donacija. to je cinjenica.

a) ne vjerujem niti sekunde da je gornje točno, da feral ima suvislu nakladu bio bi barem na nuli

b) ne vjerujem niti da nisu mogli pronaći jednog jedinog oglašivača koji bi ih podržao svojim oglasom, to jednostavno "ne drži vodu"

Tko je glasao

Njima naprosto nedostaje

Njima naprosto nedostaje volje. Ne da im se. A i zašto bi im se dalo kad na ovaj način, korak po korak, u potpunosti osvajaju cijeli politički, pa onda i javni prostor.
To je zajednički nazivnik širih naprednih snaga, osvajanje (a ne stvaranje, proizvodnja, oslobođenje itd.), uključujući čuđenja kako su se i ostali (Turci) toga sjetili i konkuriraju, osvajaju ono što su oni osvojili itd.

Tako je to poveznica i ovoga crnog petka:
- Feral i sve ostale napredne snage su jako iznenađeni ponaašanjem EPH, ne spominjući da su to slavni drugovi ex Poletovci Stipe Orešković, Nino Pavić itd.;
- kako se Čačić čudi i drugi oko njega nije više ni humor;
- da Sarkozy i Merkel imaju i nekih prioritenijih stavri u osvaajanju od osvajača Sanadera, Mesića i Vesne Pusić je razumljivo;
- otkrili smo da i Turci igraju nogomet i da koriste pravilo da se igra dok sudac ne odsvira kraj, čak i da se već niz godina tako trude i dižu, bili i treći na svijetu.

Iz navedenog se daju nazrijeti čak i crna vremena i godine. Jako puno toga je progledalo i draži osvajanja zovu. Biti će veselo i zbavano, a naročito je važno što takva zrelost gužve otvara a ne zatvara vrata za konkurenciju ideja, pristupa i igrača, te poesbno oslobaađaanju tereta dosadašnjih osvajanjaa sa nekih na sve šire krugove i sudionike, praktički na sve. Užitak je gledati kako su neki magarci pretovareni a da se nisu ni snašli, jer su non stop bili koncentrirani na ulogu samoproglašenih kočijaša i predvodnika pretovarenih.

Dame i gospodo, drugovi i drugarice, ništa čudno, čudno je samo kako do toga nije prije došlo, obzirom koliko i kako to dugo teče, to je jako čudno.

Tko je glasao

Kad je pred nešto više od

Kad je pred nešto više od godinu dana javno puknula kriza s «Feralom» i «EPH-om»...
Ne zove li se to u Hrvatskoj već dulje vremena «nedostatak političke volje»?

ne, to se zove "politicka igra".
ugasiti feral prije izbora i nakon izbora su dva bitno razlicita pojma.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci