Tagovi

Pet razloga zbog kojih Europa puca

Ovo je moj prijevod teksta José Ignacio Torreblanca, člana europskog vijeća za međunarodne odnose, a čiji original možete pročitati OVDJE.
Vrlo zanimljivi komentari naveli su me da odvojim malo vremena i pripremim ovaj malo duži članak koji daje širu sliku o EU, njenim vrijednostima, bolestima, dijagnozi, ali i lijekovima, iz europske perspektive.

Kako je vidljivo iz dana u dan, jedini lijek je europska revolucija.

"Danska je ponovno uvela granične kontrole s populističkim izgovorom da je to zbog kontrole kriminala. Iskorak za zemlju koja je nekada bila model demokracije, tolerancije i socijalne pravde postavila se na liniji za Europu koja se sve više predaje strahu i ksenofobiji. Grčka se, u međuvremenu, više od godinu dana njiše na rubu litice i neke članove europske vlade čini razočaranim da bi mogla odustati od eura - neki od njih čak i potajno podržavaju tržišta protiv Atene. Finska se sama bacila u ruke ksenofobičnog populizma, tragom Slovačke, i odbila financirati spašavanje Portugala. Sa skorim nadolazećim izborima, Francuska i Italija iskoristile su tuniski ustanak i ograničile slobodno kretanje ljudi unutar Europske unije. Njemačka, nesretna zbog događanja euro krize u vrijeme regionalnih izbora, ima narušene odnose s Francuskom i Velikom Britanijom u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ignorirajući Libijsku krizu i podrivajući desetogodišnju politiku europske sigurnosti.

Sa sumnjom u budućnost eura i buđenjem arapskog svijeta, europski lideri vladaju na temelju anketa i izbornih procesa, održavajući se na vlasti kroz bilo koji mogući način, čak i ako to rezultira poništenjem Europe za koju je trebalo toliko vremena i toliko odricanja da se izgradi. Nekoliko puta u prošlosti europski je projekt bio na kušnji i izložen javnosti u nemilost. Čini se da je u današnjoj Europi obaveza imati velike ksenofobne političke stranke. Istina je da Europa puca kroz četiri pukotine: svoje vrijednosti, euro, vanjske politike i vodstva. Ako nema radikalnih promjena, proces integracije mogao bi se raspasti, ostavljajući budućnosti Europe kao ekonomski i politički relevantan entitet u zraku.

Projekt bez goriva

Ova kriza nije ni kratka ni privremena: mi ne prolazimo samo kroz loše vrijeme, niti smo žrtve neosnovanog pesimizma. Da bismo vidjeli opasnost s kojom se suočava projekt europske integracije, moramo se vratiti samo desetljeće unazad. Kontrast s trenutnom situacijom se otkriva. Nakon uvođenja eura 1. siječnja 1999., Europska unija odobrila je i prihvatila Lisabonsku strategiju, koja je obećala da će EU učiniti najdinamičnijim, najkonkurentnijim i najodrživijim gospodarstvom u svijetu. Unija se također obvezala na širenje slobode, sigurnosti i pravde, implementirajući europske integracije u područja kao što su policija, pravosuđe i imigracija, koja su do tada ostala na marginama izgradnje Europe. Da okruni taj proces i da si napravi političku uniju koja će omogućiti takvom bloku da postane relevantni globalni akter 21. stoljeća, pokrenut je proces izrade europskog ustava.

Ali EU nije bila okrenuta samo sebi, nego se otvarala prema drugima: provela je najveće proširenje u svojoj povijesti, uključujući 10 zemalja iz srednje i istočne Europe, uz Cipar i Maltu, i s tim ostvarenjem ispunila je stratešku viziju, i dalje gledajući unaprijed, obvezala se na otvaranje pregovora o članstvu s Turskom i time stvarala vrijedan most sa arapskim i muslimanskim svijetom. U isto vrijeme, unija je postavila stupove realne vanjske i sigurnosne politike: nakon godina poniženja i nemoći u Bosni, Francuzi i Britanci dogovorili su da će u većoj mjeri koordinirati obranu. U međuvremenu, ujedinjene europske zemlje, uključujući Njemačku, kako bi se zaustavio pokušaj Miloševića da etnički očisti Kosovo, obećale su da će pokrenuti snage za brzo djelovanje od 60.000 vojnika koji bi mogli biti raspoređeni izvan europskih teritorija za djelovanje u ograničenim krizama i mirovnim misijama. Ne treba zaboraviti tadašnje podcjenjivanje vrijednosti od strane velikih sila, i sve što se tada činilo: uz euro u opticaju, ekspanzijom u tijeku, procesom donošenja Ustava i sa vanjskom i sigurnosnom politikom poliranom vođenjem Javiera Solane, govori o Europi nisu izazivali umor i ravnodušnost, nego divljenje, pa čak i, u Washingtonu, Moskvi i Pekingu, neskrivenu ljubomoru.

Deset godina kasnije, ovaj briljantan popis postignuća i optimističnih obećanja zahtjeva više od običnog ispitivanja: na mjesto uspješne i otvorene Europe koju smo si sami obećali, susrećemo Europu, koja se unatoč proširenju, smanjila; da se unatoč eura pretvorila u egoističnu i ne podržavajuću zajednicu, koja je prestala vjerovati u svoje vrijednosti s namjerom da se zatvori u strahu od vanjskog svijeta i brige o gubitku identiteta. Mnogi žale zbog proširenja i ne žele čuti govora o bilo kakvoj daljnjoj ekspanziji; nisu zainteresirani u ispunjavanju svojih obećanja o članstvu Turske i nisu čak ni u stanju razmotriti ulazak balkanskih zemalja. Više od 20 godina je prošlo od pada Berlinskog zida, što je više nego dovoljno vremena za Europu da se uredi, iznutra i izvana. No, stvarnost je vrlo različita: nakon proširenja, govorimo o umoru od proširenja; a nakon neuspjelog ustavnog procesa, vidimo umor od političkih integracija; nakon krize eura, čujemo o ekonomskom i financijskom iscrpljivanju. Nakon 10 godina institucionalnih reformi i institucionalne introspekcije, Lisabonski ugovor, koji je trebao spasiti Europu od paralize i uvesti je u 21. stoljeće, jedva je poznat a njegova postignuća nevidljiva.

Kriza vrijednosti i politička kratkovidnost

Ozbiljnost trenutne europske krize ima svoje korijene u konvergenciji četiriju centrifugalnih sila: porast ksenofobije; kriza eura; deficit vanjske politike i nedostatka vodstva. Pitanja su paralelna, ali se opasno križaju pod istim zajedničkim nazivnikom: nepostojanje dugoročne vizije. Rezultat toga je da svaka razlika između članica, bez obzira na oblik, postaje zero-sum igra, žestoka bitka gdje se bori s ciljem kako bi se postigla pobjeda koja se može prikazati kod kuće kao nacionalni kapital, bez obzira koliko mala članica bila, i kako to može biti štetno za zajednički projekt.
Gotovo prije tri godine dim koji se širio od spaljivanja romskih kampova u Italiji služio je kao upozorenje za ono što će doći. Od tada, izbori nakon izbora, jačali su u novim državama (Švedska, Finska, Velika Britanija i Mađarska) i konsolidirana u mjestima gdje su već imali značajnu prisutnost (Italija, Francuska, Nizozemska, Danska). Kao rak, oni su preuzeli politički diskurs i dnevni red u svim državama, pooštravajući granične kontrole, namećući ograničenja imigracije, otežavajući spajanja obitelji i ograničavanje pristupa socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga. Što je još gore, kao u slučaju Thilo Sarrazin u Njemačkoj, neki su prešli liniju iz ksenofobije i bacili se u izrazito rasistički diskurs o ne inteligentnim muslimanima, opasno evocirajući sjećanja o tome kako su nacisti nazivali Židove, crnce i Slavene "untermenschen „. Rezultat toga je da danas, u jeku ekonomske krize, vrijednosti tolerancije i otvorenosti koje su izgradile najvažniju baštinu koju imamo, u nedoumici je, ili čak u povlačenju.

Taj strah od stranaca je iznenađujući, s obzirom da se za Europske probleme ne mogu uopće kriviti imigranti. Zapravo, istina je suprotno od toga. Uz moralni suicid koji je doveo do toga da prevladava sličan stav prema imigraciji u gotovo cijeloj Europi, ako nema promjena u demografskom trendu Europljani su osuđeni na ekonomsko samoubojstvo jer po trenutnim stopama nataliteta, europsko radno sposobno stanovništvo će se smanjiti i suočiti s većim socijalnim izdatcima za održanje sve starijeg i ovisnijeg stanovništva. Europa sebe mora pogledati u ogledalo Sjedinjenih Američkih Država, koje su bile u stanju integrirati imigrante iz cijelog svijeta, doprinoseći ne samo svojem osobnom blagostanju, već i na dobrobit zemlje. Međutim, umjesto toga, Europa preferira stvaranju lažnog problema i oko njega gradi rješenja koja će učiniti ništa više nego ubrzati svoj pad.

Ograničenost i glupost rasista i ksenofoba sprečava mnoge da ih uzimaju za ozbiljno. Međutim, njihova sposobnost da utječu na tradicionalne političke stranke je značajan i u porastu je. Svaki put kad jedan od njih dobije vlast u državi članici, ozakonjuju se rasistički i anti-europski program koji se sudara s glavom europskih institucija. Da bi se to zaustavilo, druge vlade trebaju se usuditi zazivati ugovore i pljeskati sankcijama ksenofobima i diktatorima, baš kao što žele sankcionirati one zemlje koje ne postupe u skladu s pravilima o proračunskom deficitu. No, na žalost, slab je odaziv europskih institucija i vlada, pred nosom su im protjerivani rumunjski Cigani iz Francuske, ekscesi u vezi slobode tiska u mađarskom Ustavu ili uznemiravanje ilegalnih imigranata u Italiji, sugerira da od njih malo očekujemo kada se treba oduprijeti drugim vladama.

Kraj solidarnosti

Kaže se da je za sve kriva ekonomska kriza, ali to nije u potpunosti točno. Glavni rizik za europski projekt ne dolazi iz krize same po sebi: Europa se suočavala sa krizom i prije nego što je nastala i izlazila iz nje ojačana. Usred krize 1980-ih i pod pritiskom tehnološkog napretka u Sjedinjenim Državama i Japanu, europske vlade odlučile su napraviti kvalitativni skok u integraciji. Tada su europski čelnici jasno predvidjeli ono što se u to vrijeme nazivalo "cijena bez-Europe", drugim riječima, bogatstvo i blagostanje koje se moglo ostvariti uklanjanjem prepreka koje su usporile gospodarski rast.

Danas, uz sve ozbiljne i teško riješive izazove koji su pred europskim gospodarstvom (posebno s obzirom na starenje stanovništva i gubitka konkurentnosti), postoji široki konsenzus o tome kako prevladati ove probleme. Pravi problem stoga treba tražiti negdje drugdje: u postojanju nepomirljivog razumijevanja o tome kako smo dospjeli u euro krizu, i kao posljedicu, kako bismo trebali izaći iz nje. Za neke, na čelu s Njemačkom, suočavamo se s krizom stvorene zbog fiskalne neodgovornosti nekih država članica. Dakle, rješenje se nazire u tome da se za države u problemu, jednostavno u skladu s mjerama štednje koje su na snazi, mjere moraju sada pojačati. Rješenje je predstavljeno i shvaćeno kao moraliziranje i propovijedanje o snishodljivosti kao da manjak ili višak zemlje odražava moralnu superiornost ili inferiornost cijele grupe ljudi. Mnogi bi željeli dvo-brzinsku Europu, ne temeljenu na vrijednostima, već na kulturne i religijske stereotipe: u prvom razredu bili bi moralni štediše koji prakticiraju protestantsku vjeru, u drugom, rasipni katolici kojima se ne može vjerovati, ili, ako se svodi na to, izbaciti ga na ulicu.

Ova verzija krize, koja riskira kraj Europe, mora se osporiti. Te zemlje drukčije od siromašne Grčke ili bogate Irske, prvoklasni su prvak korporativne moći, neoliberalizma i deregulacije, nalaze se u sličnim situacijama prisiljavajući nas da tražimo sofisticiranija objašnjenja. Patimo zbog rasta krize, logične faze u procesu izgradnje monetarne unije u kojoj postojanje jedinstvene monetarne politike, ne adekvatnom nadopunom fiskalne politike i regulacije financijskog sustava, uzrokuje neravnotežu koja jača i uzrokuje probleme koji se trenutno vide. U ovoj situaciji, obzirom da je monetarna unija dizajnirana bez uzimanja u obzir potrebnih mehanizama za rješavanje krize poput ove sadašnje, logično bi bilo razgovarati o tome kako usavršiti uniju, tako da funkcionira na uravnotežen način i, kao što se čini potrebnim, poboljša svoje upravljanje uvođenjem novih instrumenata i jačanjem ovlasti svojih institucija.

No, umjesto da slijedi put prema produbljivanjem Unije, ono što vidimo je pobjednik / gubitnik stav u kojem neki koriste trenutnu situaciju da nametnu svoj gospodarski model drugima, kao da su sve zemlje članice u istom stanju i mogu funkcionirati pod istim pravilima. Posljedica svega toga je da se, u nedostatku ambicioznijih mjera, zatvaramo u stanje permanentne krize. U međuvremenu, prilagodbe i rezovi povezani s trenutnim izvlačenjem pogoršat će krizu u koju su pale neke zemlje, prije nego im pomoći da izađu iz nje. Na tom putu propadanje je neizbježno, jer ako se rast i radna mjesta ne pojave uskoro, društva će se pobuniti protiv prilagodbe i prekomjernog dužničkog opterećenja ili, alternativno, tržišta i vlada vjerovnika raditi će zajedno i staviti ih u karantenu ili protjerati iz euro zone sve zemlje s problemima solventnosti. Ako se ide na ovakav način, Europska unija će prestati postojati u očima mnogih Europljana, kao što je Međunarodni monetarni fond za mnoge azijske i zemlje Latinske Amerike u 1980-ih i 1990-ih: sredstvo za nametanje ekonomske ideologije kojoj nedostaje bilo kakav legitimitet, ali koji je prihvaćen zbog nedostatka bilo kakve alternative. Možda bi to i funkcioniralo, ali Europa u tom slučaju više neće biti politički, ekonomski i socijalni projekt, nego jednostavno regulatorno tijelo zaduženo za nadzor makroekonomske stabilnosti koja pati od teškog demokratskog deficita i identiteta.

Okrenuta od svijeta

Jednako opasno kao što je i slom unutarnjeg sporazuma je europska nesposobnost da govori i djeluje u suglasju svijeta 21. stoljeća. Unatoč tome što je najveći gospodarski i trgovinski blok na planeti, najveći svjetski pružatelj razvojne pomoći i, čak, unatoč smanjenja, i dalje ima značajan vojni i sigurnosni aparat, Europa još uvijek provodi svoju moć u fragmentima i kao rezultat toga, kao što vidimo svakog dana u odnosima sa Sjedinjenim Državama, Rusijom ili Kinom, ili u njenim akcijama u mediteranskom susjedstvu, neefikasna je. Očito, Europska snaga nije usporediva s velikom silom niti to želi iskoristiti kao oni. Problem je u tome da Europa nije u stanju djelovati ujedinjeno i odlučujući način, čak i na svojim najbližim geografskim područjima kao što je Mediteran, gdje bi njena snaga trebala biti prevladavajuća, a niti je utjecajna ili učinkovita u institucijama poput UN-a, G -20 ili MMF-a gdje je njena politička i ekonomska moć ogromna. U svim tim multilateralnim institucijama, nalaze se mnoge europske zemlje, ali malo Europe, i što je najgore, malo je politika koja se uklapaju s njenim interesima.

Više od godinu dana nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma koji nam je obećao novu i učinkovitiju vanjsku politiku, paraliza Europskih vanjskih poslova je potpuna. Odgovor na arapske revolucije bio je bez sumnje kap koja je prelila čašu. Desetljećima, u zamjenu za zaštitu svojih interesa vezanih uz imigracije, energiju i sigurnost, Europa je podržavala održavanje na vlasti niz autoritarnih i korumpiranih režima, i ostajala slijepa na promicanje demokratskih vrijednosti i poštivanje ljudskih prava. Ali, kada su konačno i bez veće strane pomoći ljudi u regiji uzeli sudbinu u svoje ruke, odgovor iz Evrope je bio spor i kukavičji, s čelnicima koji se pojavljuju puno više zainteresiranim za zaštitu svojih gospodarskih interesa i kontrolu tokova imigracije od podrške demokratskih promjena. U ovome se još jednom očituje kratkovidnost, obzirom da ako arapske revolucije uspiju, ekonomska dividenda demokratizacije bila bi tako velika da bi zasjenila bilo koju kalkulaciju cijene revolucija.

Istina je da je Europa izbjegla pad u ponor ne puštajući Gadafia da uđe u Benghazi. To bi Europu vratilo unatrag, u dane Srebrenice, i pokrenulo nepopravljivu moralnu i političku krizu. No, nemojmo se zavaravati, u Libijskom ustanku, kao i u euro krizi, nakon izbjegnutog pada u ponor ima još puno toga što treba učiniti: uz postizanje mira koji zaustavlja Gadafijev režim za ostanak na vlasti, Europa treba vratiti vjerodostojnost u svoje vojne kapacitete, što je dovedeno u pitanje, kao i u svoje sigurnosne institucije i vanjsku politiku koja je potrošena. Frustracija s tim novim institucijama vanjske politike, posebno uloge stalnog predsjednika Vijeća, Herman Van Rompuy-a, visoke predstavnice za vanjsku politiku, Catherine Ashton, i novog europskog Vanjskog Akcijskog Servisa (EEAS), toliko je velika da su se europski kapiteli počeli sami razdvajati od ovih institucija i koordiniraju i rade samostalno.

Paradoksalno je da gdje smo se nadali da će doći do spoja europskih i nacionalnih interesa, u Bruxellesu i glavnim gradovima, sada pronalazimo sve veći lom: s jedne strane europska vanjska politika koja jedva da postoji na papiru i nedostatkom snage; a s druge strane, formira se niz politika na stvaranju koalicije volontera sa isključivo nacionalnim resursima. Da je Arapsko Proljeće završilo brzo i sretno, neuspjesi Europe prošli bi nezapaženo. Ali ako je ono što je pred nama, kao što se čini da će biti, je vrlo težak put prema demokraciji, ispunjen s djelomičnim pobjedama i porazima i puno nestabilnosti i nesigurnosti, Europa će se podijeliti, te će biti nesposobna za vršenje bilo kakvog utjecaja i time će postati nevažna u svijetu. Sa nikakvom ulogom na Bliskom istoku, poniženom Turskom sa zaprekama pred njeno pripojenje i mediteranskom regijom ostavljenoj svojoj vlastitoj sudbini, Europa će prestati biti vjerodostojan politički čimbenik u svijetu.

Pobuna elite

Godinama je europski projekt napredovao na temelju implicitnog konsenzusa između građana i elite u pogledu koristi od procesa integracije. Taj konsenzus sada je razbijen na dva fronta. S jedne strane građani su povukli bianco ček koji su dali europskim institucijama da njima upravljaju "za ljude, ali bez ljudi." S vremenom, proces integracije je dotaknuo najosjetljivije niti nacionalnog identiteta, posebno u odnosu bogatstva države i socijalne politike. Ekonomska, liberalna i deregulatorna pristranost europske izgradnje završila je politiziranjem i idealiziranjem projekta, koji je prethodno osmišljen s najboljim namjerama, ostavljena je u rukama stručnjaka i birokrata. No, više iznenađuje da uz ove pobune masa, postoji nešto što bismo mogli nazvati "pobune elita."

Njemačka je možda najjasniji primjer ovog fenomena. Prema anketama, 63% Nijemaca prestalo je vjerovati Europi i 53% ne vidi budućnost Njemačke u Uniji. Za elite stvari nisu puno drugačije: u vrijeme kada je izvoz u Kinu bio na rubu da nadmaši izvoz u Francusku, jug Europe se gledao kao prepreka za rast. Sjećanje na europsko opredjeljenje nestao je s generacijskom smjenom: samo 38 od 662 trenutnih članova parlamenta drže svoja mjesta od 1989. Bez ikakve sumnje gledamo u novu Njemačku. S obzirom na njenu veličinu i važnost, svaka promjena u Njemačkoj ima dubok utjecaj na europsku izgradnju. A budući da je ključno obilježje nove Njemačka nedostatak povjerenja u Europsku uniju, Njemačka izvozi nepovjerenje više nego povjerenje, kao što je činila u prošlosti. Bitna sastavnica europskog motora je zakočila, bez bilo kakve postojeće alternative da je zamijeni. Francuska može ekonomski preživjeti bez Njemačke vjere u uniju, i to bi čak mogla iskoristiti Ujedinjeno Kraljevstvo da popuni praznine koje je Njemačka ostavila u vanjskoj politici, ali je očito da Europa ne može napredovati bez Njemačke u potpunosti posvećene europskim integracijama.

U nedostatku njemačkog vodstva ili bilo koje alternative, proces integracije postaje iscrpljen. Predsjednici Komisije, José Manuel Barroso, i Vijeća, Herman Van Rompuy, te visoki predstavnik za vanjsku politiku, Catherine Ashton, izgubljeni lutaju u Europskoj magli, nesposobni da izražavaju jednostavan diskurs koji će ih povezati s pro-Europljanima koji još uvijek vjeruju u projekt. Samo Europski parlament povremeno se uzdigne u moralnu svjesnost, podižući zidove protiv populističkih i ksenofobnih ekscesa i pokušava unaprijediti proces integracije. Međutim, samo nekoliko članova Europskog parlamenta iznose vlastiti stav i spremni su se okrenuti protiv svoje vlade i nacionalne stranke kada je to potrebno. U Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, ali i u mnogim drugim zemljama, suočeni smo sa generacijom lidera sve više kratkovidnim i predanim predizbornim kampanjama: među njima, ni jedan ne govori Europi niti govori za Europu.

Epilog

Svakim danom osjećaj da se Europa fragmentira je više stvaran i opravdan. Može li se Europa raspasti? Odgovor je očit: da, naravno da može. Na kraju dana, Europska unija je ljudska konstrukcija, a ne nebesko tijelo. Da je potrebna i korisna opravdava njezino postojanje, ali to je ne će spriječiti od raspada. Baš kao niz povoljnih okolnosti koje su dovele do rizičnog pokretanja ovog velikog projekta, oslobađanje niza nepovoljnih okolnosti mogao bi vrlo lako dovesti do njenog nestanka, posebno ako oni koji su odgovorni za njenu opstojnost izbjegavaju svoje odgovornosti. Mnogi odani pro-Europljani su svjesni da je opasnost od propasti Europe vrlo stvarna, i zabrinuti su o tijeku događaja. Međutim, u isto vrijeme, strahuju da pesimizam s upozorenjima ove prirode može samo poslužiti da se ubrza kolaps. Ali kada iz dana u dan vidimo crvene niti pristojnosti i vrijednosti koje Europa utjelovljuje bivajući prevarena od strane netrpeljivih političara koji beskrupulozno siju strahove kod građana, nemoguće je drukčije vjerovati. Vidjevši jasnoću ideja i odlučnost s kojom anti-Europljani slijede svoje ciljeve, teško je vjerovati da će samo optimizam biti dovoljan sam po sebi da spasi Europu od duhova upornosti, egoizma i ksenofobije koji nas progone u sadašnjosti. Bez jednake razine odlučnosti i jasnoće ideja s druge strane, Europa ne će uspjeti."

Komentari

Dolje

fEUdalizam !

Provinciopolis

Tko je glasao

konje, klavire, nogometaše

kriza europe je ozbiljna
i hrvatska je europska idejna avangarda
grčki dugovi i hrvatski bezbrojni općinski načelnici
imaju isti početak
lažni novac, (prelaz na euro, uvođenje PDV-a)
isti kraj
(dužničko ropstvo)
isti duh
totalne ekonomske neefikasnosti/ parazitiranja kao dimne zavjese za parazitiranje

kako iz toga izaći
kako sjever može pomoći jugu
- da vraća dugove (iz većeg poreza)
- da kao bandić poklanja konje, klavire, nogometaše
- da ih uzme sebi ( a gdje će turci?, i tko će na otocima i rivi ostat)

ne vjerujem da se može iz krize izaći ovako

stezanjem kaiša, povećavanjem horde nezaposlenih
prema naređenu birokrata europske centralne banke

obrnuto
treba trošiti
ljudima treba dati posao i plaću
u jug investirati , graditi tvornice, infrastrukturu, internet, ceste, željeznice ....
a dugove, otpisati (de facto, teoretski se može zamrznuti na deset, dvadeset godina)

jednostavno, već viđeno, od new deala, do razvoja južne francuske, toulouse - airbus,
ali podrazumijeva određenu količinu socijalne inteligencije
koju sadašnji manageri kapitalizma, nemaju
kao dominic strauss kahn
jednostavno, nemaju

eu nastavlja glavom u zid
našom glavom
kad bi samo mogli izostati s tog druženja

luka

Tko je glasao

opet @esperenza dodajem - ali dilemu

ako pročitam navijanje za €U-ropsku uniju (i ništa drugo) - utrčao bih u €U-ropsku uniju

ako pročitam navijanje protiv €U-ropske unije (i ništa drugo) - nikad NE bih koraknuo u €U-ropsku uniju

ako pročitam navijanje za i protiv €U-ropske unije - nikad NE bih - što?
molim pomilovanje - molim argumente za eliminiranje moje - dileme

adfilantrop

Tko je glasao

vjerovati ili razumjeti

na žalost @adfilantrop morat ćeš širom otvoriti oči, ne vjerovati slijepo onome što pročitaš i suprotstavljati argumente za i protiv. dileme su oduvijek postojale, ali kad se razumije lakše je zaključiti.
valjani argumenti uvijek će postojati sa obadvije strane; u tom kontekstu ja ću ti ponuditi samo valjanu informaciju o onome što nećeš vidjeti ili pročitati u našim medijima, a zadire duboko u povredu demokratske europe za kakvu se predstavlja.

Švicarski član parlamenta Dominique Baettig i članovi Nacionalnog vijeća Švicarske pozivaju na uhićenje sudionika konferencije Bilderberg grupe za ratne zločine, uključujući i Georgea W. Busha, Henry Kissingera, Dick Cheneya, i Richard Perle

Talijanski političar, član Sjeverne lige, i član Europskog parlamenta Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, Mario Borghezio, pretučen je i uhićen od strane Bilderbergovih sigurnosnih službi kada je pokušao ući na sastanak bilderberg grupe koja trenutno raspravlja o našoj budućnosti u Saint Moritzu.
Političke elite uz bankare i predsjednike najvećih korporacija zaključuju da nas je previše na pkaneti i da bi dobro došao još jedan rat.
Ti sad sam zaključi da li je bolje biti rob ili siromah.

Za mene je sloboda svetinja!

Tko je glasao

E blago tebi.... A ja i dalje

E blago tebi....
A ja i dalje nis ne kuzim :(
Dakle ako se ufuramo u film kako je ekipa z Bilderberga glasala umjesto nas i mojih susjeda Stefa i Barice, onda cemo se osjecati bolje.
To sto je drzava blago receno otisla u mp3, nisu nikako krivi glasaci nego ti zlikovci ;)
Mozes li nam makar zagolicati mastu ako nismo svi tako bistri pa objasniti kako to odlucuju oni sto su kinezima duzni 2400 mld $ i oni koji izgleda vise nemaju love financirati bankrotiranu Grcku, Portugal, Irsku.....( zato CFR i raste ! )
Pusite domace!
Dajte pomozite nase shamane, vidioce i karizmatike.
Imamo 10.000 takvih koji nude telefonske usluge i utruju 750 mil. kuna godisnje na autohtonim domacim bajkama, legendama i otkricima perpeetum mobilea.

Tko je glasao

a vidim da ne kužiš :)) za

a vidim da ne kužiš :)) za sve je kriva semantika...ovo NAS, odnosi se globalno, na cijeli svijet, briga njih za jednu malu hrvatsku. trenutno im je važnija švica koju žele na silu ugurat u eu, a znaš već zbog čega

Tko je glasao

zaboravih na drugi dio

zaboravih na drugi dio odgovora...kako to? trebao bi znati da su oni from usa posljednjih deset godina iselili svojih 146.000 tvornica u kinu i njima je danas sasvim svejedno hoće li propasti cijela amerika kada se igra globalno. trend je takav, a i dolar je devalvirao u odnosu na zlato za 50%... amerika je pred bankrotom upravo zbog bankara i velikih korporacija. nemam sada vremena, ali nastavit ću s ovim... boubles-doubles :)

Tko je glasao

...a ja i dalje ne

...a ja i dalje ne kuzim...zasto bi recimo njima bilo svejedno dal ce propasti SAD?
Ako kineski predsjednik kaze da su SAD najvazniji partner Kini koliko je njima nevazno da im propadne 2400 mld.$ SAD drzavnih obveznica?
Outsourcing je pojava seljenja proizvodnje tamo gdje je proizvodnja jeftinija ili ima veliko domace trziste.
Najbolje je kad su oba uvjeta pogodna.
Talijani su preselili 23000 poduzeca.
Mercedes Benz je od 1995 do danas prebacio proizvodnju dijelova u inozemstvo.
Da nema outsourcinga, sad bi najeftiniji notebook kostao 2000 €, a ovako je 400€.
Velis SAD-banke su propale...Ja sam mislio da su propale one koje su bez veze dijelile bezveznjacima kredite, pa se pokazalo da su nenaplativi.
Ako se pokaze da su americke obveznice isto tako nenaplative, hoce li i Kina propasti?

Nego outsourcing je nuzan jer npr. nanotehnologija radi na probnim primjercima neceg sto bi moglo zamjeniti sve do sad poznate IT uredjaje, jer je stari hardware bagatelan i neisplativ za gubljenje vremena.
Tanki kao papir, savijes i stavis u djep i zamislis da imas djepni PC, mobitel ili bazu podataka.
http://www.youtube.com/watch?v=-YbS-YyvCl4&feature=related
Ima jos toga puno sto tek dolazi... a ja se pitam kud mi idemo...

Tko je glasao

ako sam dobro shvatio, tebe

ako sam dobro shvatio, tebe ne nervira toliko europska unija, koliko banksteri, korporacije i njihov odnos prema čovjeku i sl. (i mene ekstremno nerviraju). a u europsku uniju ne bi trebali ući jel nam to stiže s njima u paketu. (jesam potrefio za sada?).

prvo, ja baš i ne vidim kako smo mi na sve to gore navedeno imuni (ili imuniji) ako ostanemo van, s obzirom da smo i u dužničkom ropstvu i nemamo nafte. svake godine idemo moliti (a uskoro ćemo ići prositi) kojih 5 milijardi kuna za krpanje državnog proračuna. ja u svom životnom vijeku još nisam sreo bahatog prosjaka. al recimo da ipak budemo bahati, pa se osudimo na pašnju travnjaka. koliko točno misliš da će to držati prije nego što većina građana ipak prihvati sve ono gore, ali ovaj put za malo soli uz travicu.

drugo, ovo gore je globalni problem i ako će biti kakvih promjena po tom pitanju, biće na globalnom nivou (amerika i europska unija prve). pa zar nam neće biti lakše uhvatiti taj val promjena kao građanima EU (čak nećemo morat niš ni radit, sve će umjesto nas) ili pokušavat to organizirat u hrvatskoj u kojoj građanska inicijativa od osamostaljenja apsolutno ništa nije uspjela napravit?

Tko je glasao

@izomorfizam zavoditeljski izomorfizira

@izomorfizam nevino pita - a što je bolje biti - ili u moru ili u brodu koji tone?
@izomorfizam odgovara neutralno - bolje je suh pričekati u salonu broda potop, nego biti mokar u moru,

zavodljivo - eto, ostao bih u salonu broda

ALI ALI ALI

kapetana broda i njegove doKapetane (lažove i klevetnike drugih da su naškodili brodu)

... a zašto? - NE bismo kapetana broda i njegove doKapetane - bacili barem 20 km dalje od broda?

... a zašto? - NE bismo alatima i bogatstvima broda popravili kvar i nastavili ploviti?

ponavljam

... a zašto? - NE bismo kapetana Hrvatske i njegove doKapetane (lažove i klevetnike drugih da su naškodili Hrvatskoj)

... a zašto? - NE bismo znanstvenicu Jacu (lažljivicu i klevetnicu drugih da su naškodili Hrvatskoj) i njezine znanstvenike - bacili barem 20 km dalje od broda?

... a zašto? - NE bismo alatima i bogatstvima Hrvatske popravili kvar i nastavili ploviti?

adfilantrop

Tko je glasao

ja čekam već 20 godina,

ja čekam već 20 godina, mrdnuli po tom pitanju nismo. al evo sutra počinjemo, jelda?

Tko je glasao

ja čekam već 20 godina,

ja čekam već 20 godina, mrdnuli po tom pitanju nismo. al evo sutra počinjemo, jelda?

Zasto tako naglo i stresno?
Mogli bi pustiti brodogradilista da sagrade jos 10 grodova, ostvare gubitak od 500 mil €, i onda to saniramo iz budjeta.
Pardon budjet je malo u k.........
dakle dignemo jos 500 mil.€ kredita negdje ili prodamo komad HEP-a.
45 ili 50 mld duga, cijeli ili 50% HEP-a ne treba sitnicariti.
Ako jos i zaposlimo nekih 5000 ljudi u administraciji pa to se u toj gomili nece ni osjetiti.

Tko je glasao

opušteno brate

ma slažem se. kad je bal nek je maskembal. šta me boli kiki, ko da ću ja te pare vraćat. nek se djeca sama snalaze, i ja sam se snalazio.

Tko je glasao

@izomorfizam, da, potrefio si

@izomorfizam, da, potrefio si ;)
što se tiče globalnog problema i navike da dobijemo uvijek sve servirano ili da nas se voda ko sljepce, nisam za to.
rađe bi da se pridružimo vrlo aktivnim građanima europe kakvu bismo željeli, i za koju onda ne bi postojala dilema, za ili protiv.

Tko je glasao

@espe ma potpisujem 100%.

@espe

ma potpisujem 100%. Hebiga, da smo u toj situaciji (da nas se ne vodi kao sljepce), zaista bi razgovor u EU ili ne i imao smisla. I dijelim s tobom tu varijantu euroskepticizma da EU može (i mora) bolje funkcionirati (mislim i da je teško naći nekog starijeg od 18 tko misli da je EU med i mlijeko).

Al s obzirom da nismo u toj situaciji - EU se već 20 godina koristi isključivo kao sredstvo za polarizaciju neinformiranih građana i skupljanje političkih bodova. Euroskepticizam kod nas, danas, je u većini potpuno neinformiran i praktično čisti inat (rezultat polarizacije). Meni je očito da stranke u RH nisu ozbiljno shvatile ovaj referendum (boli ih dupe u stvari - hebiga mi još ne znamo ni što smo potpisali - očito da su bitniji izbori), i skontale su da će se s tim baviti posle izbora (inače bi već sad mogli vidjeti pripreme). Tako da, čak i ako sam za NE, moj NE će biti poklopljen sa masu NE iz inata. A jedini rezultat toga će biti da će političkoj eliti doći iz dupeta u glavu da ne mogu češkat jaja, pa ćemo probati opet (u paketu sa Srbijom) za kojih 5-8 godina (kada će valjda i malo poraditi na tome) - i onda vjerojatno ući (ovi ne iz inata će postati DA, nevezano s tim dal se EU promjenila). Rezultat isti, samo nenadoknadivo gubimo vrijeme. Jedino što ovaj narod može probuditi iz zimskog sna je da budu prinuđeni jesti korjenje (ovu krizu smo propustili, čekamo sljedeću), a nekako ne vjerujem da će se nešto tih razmjera desiti za to vrijeme.

Tko je glasao

E, svaka čast!

Ko' da si mene pitao ;)

XXXXX

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

EU => FEDEARACIJA NACIONALNIH DRŽAVA => NWO

The new Europe needs to be a veritable “Federation of Nation States”. It needs a strong identity and a strong voice. One day a future president of the European Union, whoever he or she will be, should both preside over the European Council and chair the European Commission where, I can bear personal witness, proposals and motivations which are as close as possible to the common interest are shaped.

We have five years before us. We do not have much more time to choose our destiny. Over the next five years, there will be presidential or legislative elections in almost all of the 27 EU countries. A new European Parliament will be elected in 2014. We will decide on the EU budgets and the common policies that this budget will have to fund for seven years.
.....
For world governance, the table around which today’s G20 gather will not be enough. Europeans need to be active partners, not mere spectators. That is why the unity of Europe remains a new and just idea.
I appeal to the 27 Heads of State and Government and to President Herman van Rompuy. This unity is in their hands. There are valid reasons for making a new deal with the citizens of Europe for each of the challenges I mentioned. A new deal for a Europe that acts, protects, and influences the course of things. I am convinced that the European Commission and the European Parliament will contribute their share.

Dakle @ G-news, potpisuješ za EU uređenu kao federaciju država i u skladu za premisama Novog svjetskog poretka (NWO).

Ovo je zapravo samo dokaz da će hrvatska ulaskom u EU izgubiti u cijelosti svoj suverenitet i nacionalni identitet.

Ima li ovdje još takvih koji to pri punoj svijesti potpisuju?

Tko je glasao

Ovo je zapravo samo dokaz da

Ovo je zapravo samo dokaz da će hrvatska ulaskom u EU izgubiti u cijelosti svoj suverenitet i nacionalni identitet.

To kaže ona koja se do jučer prodavala za judine ( soroševe) škude, koja je radila u organizaciji koja je blatila Domovinski rat i zločine srba pripisivala hrvatskim braniteljima.
Jebali te Čičak i Pusić i Soros istovremeno.

Tko je glasao

Urota krrrekani, ali ne

Urota krrrekani, ali ne Zrinski-Frankopan, nego Tudjman-Pusic-Soros-Papa Benedikt

Tko je glasao

Jašta nego da je urota i to

Jašta nego da je urota i to urota protiv svega što nam je sveto, urota protiv cijele države i svih njenih građana koju samo poneki plaćaju dankom u krvi ( kao general gotovina npr., nezaposleni, ili oni koji su uzeli kredite u švicarcima), dok svi ostali trpe i neznajuč zašto i zbog čega im je tako kako je.
A najglasniji su opet oni kojima je u biti najlakše, bivšim drugovima, kojima je Tito namako, a Tudjman legitimirao i legalizirao da sve bude po "zakonu".
No njima to nije dovoljno jer su se prevarili pa se nisu na vrijeme presvukli, već glumili dosljednost, a sad kukaju za onime što su smatrali svojom privatnom prčijom iako je sve bilo društveno.
Takvi su najgori, koji zbog materijalnog ili zbog gubitka moći su spremni izdati sve i svakoga, ako treba i lažno svjedočiti.
Furaju se na demokraciju i liberalizam, a u biti su fašisti najgori od najgorih...i ne samo fašisti, već i rasisiti, ksenofobi, malograđani, licemjeri itd.

Tko je glasao

svega što nam je sveto

Pretpostavljam da si to uzeo iz Državnog registra hrvatskih svetinja - kada si dozvoljavaš govoriti i u tuđe ime?

Tko je glasao

manager za krizne situacije...krek-krek :))

morat ću te po drugi put razočarati, ali moji dometi su puno skromniji; ne trebaš mi davati toliku važnost jer ja to ne zaslužujem; inače spomenuta dama poznata je po svojim nedemokratskim metodama i o meni je isto tako lijepo govorila..skoro kao i ti ;)

čička poznam preko njegovih tekstova i govora, djela i nedjela, kao i većina ovdje..on ti pozna sorosa, a i njegova prijateljica također;)

znaš kako je rekao soroš našim političarima: YOU OUT or YOU IN? the ship is leaving!!!

pa, sretno im bilo, oni su napravili svoj izbor, a na svakome od nas je da napravi svoj.

ja sam sigurna da će njihov brod potonuti ili se već negdje nasukati...uvijek je tako, povijest se ponavlja u nekim drugim oblicima.

tako da, kao što vidiš od jebanja neče biti ništa.

inače, stvarno si pravo muško, sve si bolji i bolji iza te ružne maske koju tako hrabro nosiš , a ponekad znaš biti tako drag i simpatičan ;)

Tko je glasao

Bit će da sam malo pobrkao

Bit će da sam malo pobrkao lončiće, a za sve je kriv onaj tvoj dnevnik o dotičnoj gospoji koju zamijenih s tvojom "malenkošću".
Ovaj lapsus pripisat ćemo mojoj uznapredovaloj disleksiji i zaboravljivosti ( što ćeš, nitko nije savršen:)) i pomalo zamračenju čim netko spomene neku "civilnu" udrugu sličnog tipa. A iskreno nije mi bilo jasno kako netko koga sam doživljavao kao korektnu i objektivnu osobu može biti u takvom društvu i raditi za organizaciju kao što je HHO.
Moram priznati da mi je drago što nije tako kako sam si umislio.

Eto ako mi možeš oprostiti ja ti se ispričavam za iznesene uvrede i ponizno molim za oprost. Ako treba kleknut, kleknut ću, samo reci.

sorry još jednom :)

Tko je glasao

sve pet @krrrrrekani, ljudski

sve pet @krrrrrekani, ljudski je griješiti ;) a što se tiče klečanja, može ako izmoliš tri "zdravo esperanza" :)))

Tko je glasao

esperanza@ -apsolutno

esperanza@ -apsolutno potpisujem.
Ne razumijem bas tu tzv. suverenost kad ti zapovjednistvo vojske u Napoliju, vojska po njihovoj zelji ko zna gdje, a 93% najozbiljnijih banaka u stranim rukama.
Jos kad se doda bi bez stranih kredita svi mali odmah 50% manje mirovine i zavladala bi nevidjena bjeda, ne vidim tu nista suvereno.
EU ce imati ( prema sadasnjem planu) uz Predsjednika i ministra vanjskih poslova, mozda zajednicku valutu, nesto zajednicke vojske van ili u sklopu NATO.a i biti ce kao sada SAD konfederacija.

Primjer Madjarske:

For the period from 2007 to 2013, Hungary has access to EUR 22.5 billion from the European Structural and Cohesion Funds of the European Union. These funds will be distributed to enterprises and certain government institutions under the scope of the 'New Hungary Development Plan' and adhere to the following six main priorities:
- Economic development
- Transport development
- Social renewal
- Environment and energy development
- Regional development
- State reform
In addition to the funds coming from the EU, Hungarian cofinancing may reach a further EUR 5 billion in this period. Moreover, experience shows that for every Euro spent in EU development projects, another Euro is invested by the private sector. Thus, the real amount of investment to be mobilized by the European Structural and Cohesion Funds is expected to be about EUR 60 billion during the next seven years.
This cash influx may launch an unprecedented waive of development in the aforementioned fields, by which Hungary could approach, and in many respects even reach, the average level of development of the European Union by 2013. Through the successful spending of this amount, Hungary may strengthen its existing capacities, create jobs and eliminate obstacles that hinder economic development.
For the period from 2007 to 2013, Hungary has access to EUR 22.5 billion from the European Structural and Cohesion Funds of the European Union. These funds will be distributed to enterprises and certain government institutions under the scope of the 'New Hungary Development Plan' and adhere to the following six main priorities:
- Economic development
- Transport development
- Social renewal
- Environment and energy development
- Regional development
- State reform
In addition to the funds coming from the EU, Hungarian cofinancing may reach a further EUR 5 billion in this period. Moreover, experience shows that for every Euro spent in EU development projects, another Euro is invested by the private sector. Thus, the real amount of investment to be mobilized by the European Structural and Cohesion Funds is expected to be about EUR 60 billion during the next seven years.
This cash influx may launch an unprecedented waive of development in the aforementioned fields, by which Hungary could approach, and in many respects even reach, the average level of development of the European Union by 2013. Through the successful spending of this amount, Hungary may strengthen its existing capacities, create jobs and eliminate obstacles that hinder economic development.
General Advantages
Membership in a community of stability, democracy, security and prosperity;
Stimulus to GDP growth, more jobs, higher wages and pensions;
Growing internal market and domestic demand;
Free movement of labour, goods, services and capital;
Free access to 450 million consumers.
Macroeconomic Impacts
Growing inflow of FDI due to increased business confidence;
Reduced risks, more mobile workforce;
A regional hub and gateway: access to East Europe and the Balkans;
Efficient transport through the major Helsinki corridors;
Stronger competition and a drive for innovation;
State subsidy system harmonised with EU regulations;
Easier access to financial institutions and funds within the enlarged European Union;
One percent point additional increase in GDP and industrial output growth due to higher export sales dynamics.
Benefits for companies
Increased access to EU funds and support for SMEs;
Transparency of taxation and business accounting rules;
No customs or quantitative restrictions within the EU;
Simplified administrative procedure when trading with other EU member states;
Easy access to a market of 450 million consumers for non-European companies settled in Hungary.
Reduction of non-tariff trade barriers
Mutual certification of goods;
Single standard certification process for the entire region;
Rigorous enforcement of competition policy and intellectual property rights;
Harmonized VAT payment system in the EU.
Outlook for EMU Membership (date anticipated: 2012/13)
Meeting the Maastricht convergence criteria gives high-level stability;
Price stability induces economic transparency and facilitates business planning;
Lower real interest rates boost investments;
No exchange risk and conversion charges;
Improving fiscal balance contributes to preserve high country rating;
An extra 0.6-0.9 % increase in economic growth due to the adoption of the single currency.General Advantages.

Sve u svemu svi osim lijenih, glupih i nezainteresiranih su naj....
Zar to nije najbolje od svega?
Alternativa je pasti travu i glodati korijenje.

Tko je glasao

money, money, money

@G-news, sve citirano stoji, i sasvim ok, međutim to sve ima svoju cijenu, papir puno trpi, pa tako i lijepe brojke koje miriše na friško tiskane pare. ;)

Mogli smo mi davno prije doći do toga da je bilo pameti i mudrosti, ali smo vanjsku politiku prepustili amaterima i neznalicama....sad će sve biti puno teže, i ne pod našim uvjetima, nego kako drugi sviraju. ja i dalje ne pristajem na bezuvjetnu predaju ;)

alternativa nam je pred nosom, samo se moramo malo razbuditi, aktivirati i izboriti za europu u kojoj bismo voljeli biti ranvopravni i što je najvanažnije, slobodni.

država koja olako prepušta svoja prirodna bogatstva i odriče se svojih nacionalnih interesa doista nije ni zaslužila svoju daljnju opstojnost.

nije u šoldima sve.

Tko je glasao

...sad će sve biti puno teže,

...sad će sve biti puno teže, i ne pod našim uvjetima, nego kako drugi sviraju. ja i dalje ne pristajem na bezuvjetnu predaju ;)

Pa evo mi sviramo solo cca 20 godina....Nikakav HDZ ili SDP, nije kriv radi ovih "uspjeha"!
Nego glasaci-sitnozubani!
Kako smo svirali, kako ti se cine rezultati?
45 mld $ duga, 400.000 nezaposlenih ( sa sljakerima kojima "zaborave dati placu), jos 100.000
izmisljenih umirovljenika ( kostaju nas zaduzivanja od 28 mld. kuna/godisnje), sjajni tuneli ( pofarbeni suvereno na domaci autohtoni nacin 27 x skuplje), sjajne autoceste ( na nekim dionicama skuplje 3 x nego je normalno, ali je autohtono), genijalni mostovi ( dok ne puse vjetar)...itd.
Nema toga na planeti Zemlji tko bi nam mogao vise nastetiti, nego sto to mi sami znamo i sprovodimo.

država koja olako prepušta svoja prirodna bogatstva i odriče se svojih nacionalnih interesa

Ovo bas ne kuzim...
Ako dodju Nizozemci ili Danci pa nesto naprave od tisuca hektara zapustenog poljoprivrednog zemljiste, jer autohtoni nece raditi, sto je lose?
Nemamo nikakva rudna bogatstva.
Tehnoloska smo rupetina i nemamo vani sto traziti osim prosjaciti nove kredite.
Tko bi tu uopce otvorio bilo kakvu proizvodnju kad nema nikog tko zna drzati odvijac u ruci?!
Svjetska kriza je pokazala, da bez konkretne proizvodnje, prerade i sl, nema nikakve buducnosti.

Tko je glasao

espe, a koji mi to točno

espe, a koji mi to točno suverenitet imamo, osim teritorijalnog (i to samo zato što je on danas totalno nebitan)?

postoje samo dva koja su bitna: energetski i ekonomski. svi ostali idu ovima koji bar jedan od ova dva imaju, a mi nemamo nijedan.

Tko je glasao

5 razloga... @esperanze... dodajem alternativne dijagnoze

i još...
viziju (procesne) preTvorbe €U-ropske unije u - biračko zaDrugarstvo

a kako?

razumijevanjem „vulkanske“ aktivnosti
SLOBODA hoću neću birača će - smijeniti - zaROBljeništvo birača

SAŽETAK (temeljno, a ukratko)

roboVlasništvo je svoj prvoBitni
... NE centralizirani i NE koncentrirani - format i sadržaj
... centralizacijom i koncentracijom - modificiralo u
... imperijalističko centralizirano i koncentrirano - roboVlasništvo

a potom?

feudalizam u roboVlasništvu je svoj prvoBitni
... NE centralizirani i NE koncentrirani - format i sadržaj
... centralizacijom i koncentracijom - modificirao u
... imperijalistički centralizirani i koncentrirani - feudalizam

a potom?

kapitalizam u feudalizmu je svoj prvoBitni
... NE centralizirani i NE koncentrirani - format i sadržaj
... centralizacijom i koncentracijom - modificirao u
... imperijalistički centralizirani i koncentrirani - kapitalizam

a danas?

birački referendumski - DA/NE? u kapitalizmu samoOblikuje svoj
... NE centralizirani i NE koncentrirani - format i sadržaj, a koji će sebe
... centralizacijom i koncentracijom - modificirati u
... planetarno biračko zaDrugarstvo

a to znači?

birački referendumi - političarski manipulativni
biračka anketiranja - medijska manipulativna

biračke navijačke strasti - emocionalno manipulativna
biračke demonstracije NE zadovoljstva - egzstencijalno manipulativna

itd. itd. itd.

razaraju ... imperijalistički centralizirani i koncentrirani - kapitalizam
razaraju ... imperijalističku hijerarhijsku diktaturu političarskih naredboDavaca i korporacijskih milijunaša

ALI ALI ALI - zanemariti, DA/NE?

inovacije - izUM-alata za DVOK-onzumentsko preživljavanje (jesti PLANET-grožđe, a piti izUM-vino od grožđa) ,

inovacije jamče - NESTANAK potrošenog diktatorskog upravljanje biračima u izUM-strukturi državno-gradsko-korporativno

inovacije najavljuju - NASTANAK
... biračke autonomne zaDrugarske alternative (b.a.z.a.)
... biračko e-referendumsko upravljanje izUM-strukturom državno-gradsko-korporativno

inovacije najavljuju - NASTANAK

... Biračke Republike Hrvatske
... Biračke Republike Europe

adfilantrop

Tko je glasao

a uostalom mislim da će britanija prihvatiti euro ....

europa ima demokratski deficit
jer je iluzija, san, projekt
(kako za koga)
u podlozi ideje ujedinjenja europe je, naknadna pamet,
elite dvaju naroda koji su uništili milijune svojih i tuđih građana u međusobnom sukobu
odnosno spoznaja da je važan dio sukoba
bio djelo, elegantne, inteligentne, nemilosrdne, efikasne
politike vlade njezinog veličanstva,
ali daleko najvažniji dio sukoba bila je spremnost da se udara glavom u zid
spremnost njemačke elite koja je cijelu europu jako skupo koštala

uspon kine naizgled je iznenađenje
čini se kao da nekako prebrzo od siromaštva dostižu standard razvijenog svijeta
to je normalna brzina za normalne ljude
i europa bi danas bila nezamislivo razvijena, napredna
da nije bilo dva nepotrebna svjetska rata
da su elite bile normalne

odluka da se izbjegne treći takav rat
da se imobilizira neutralizira pobjednike drugog svjetskog rata
u onom dijelu aktivnosti koji može voditi trećem svjetskom ratu
u podlozi je ideje europske unije
to je povijesno zreli minimalizam
njemačke elite
koja je francuskoj eliti prepustila dio posla oko organizacije države europe
diplomacije, vojske,

britanija je tu za sada samo da bi nadgledala iz prve ruke
aktivno ometa ujedinjenje europe
oteže s pozivom zemljama koje su prirodni dio europske civilizacije
rusija, ukrajina izrael
aktivno uvlači tursku, kao zemlju koja još nije europska i predstavljala bi, da uđe
odličan osigurač protiv prevelikog ujedinjavanja
neće ni euro, ni europsku državu

odnos prema americi je ono što se ne vidi
niti iz satelita
ne može se stvoriti snažnu europu
i reći da će uvijek, u svemu surađivati/slušati ameriku, ili joj se maknuti s puta

preostaje slaba europa

koliko dugo može
ekonomski snažna europa biti politički slaba?
nama koji neizbježno mjerimo političke događaje mjerom čovjekovog aktivnog vijeka
taj se period čini dug, i predug

ali, nije i ne može biti vječan
jer opstaje veza francuske i njemačke
jer veza s kinom onemogućuje ekonomsku propast europe
stvaranje europe kao političke sile neće se moći predugo odgađati
i britanija će prihvatiti euro

sve što gledamo u eu parlamentu, institucijama je igra
igra je i ono što gledamo u nacionalnim parlamentima eu država

jedino je u ekonomiji europa temeljena na zdravom razumu i odgovornosti
ostalo se polako spušta iz oblaka na zemlju

luka

Tko je glasao

još jedan

od prigodnih tekstova i analiza koji će obilovati hrvatski medijski plaćeni i neplaćeni prostor; prvi je u rukama inozemnih korporacija koje nam serviraju svoju verziju istine, a hrvati su nakon šamaranja sudca orriea zaslužili predah i liječenje zadobijenih rana do sljedeće faze. u trenutku kada susjedna slovenija koju smo uzimali kao neku referencu u bivšoj jugoslaviji polako tone sa javnim dugom, kada većina država osim nekoliko časnih izuzetaka stoji na rubu financijskog ponora, dolazi i taj veliki petak kada će europska komisija ( demokratska institucija koja će odlučiti da je hrvatska podobna za eu, a sve ostale države će to smatrati gotovom stvari za raspravljanje ). trenutna vlast krije kao zmija noge što je izdogovarala, no poznavajući njihovu legendarnu umješnost biti će dobro da u eu uđemo barem sa gaćama na guzici. kao i u svemu do sada radit će politika gotovog čina, psi laju karavane prolaze, spinovi rade.
nakon klasične robotove predigre, vrijeme je za spolni odnos; golema zgrada koja izgledom podsjeća na babilonsku kulu, babilon u dva simbolička smisla, kao mješavina raznih naroda vjera i civilizacija no i kao veliku bludnicu, sinonim razvrata, korupcije i kraja civilizacije. sinonim je za golemi birokratski aparat za koji se bore političari svih europskih zemalja, jer stvara privilegije, materijalne, a i blizinu moći, miris testosterona vlasti.
projekt bez goriva, u principu trenutno ne postoje neki nacionalni konflikti koji bi mogli destabilizirati regiju, obzirom da su balkanska plemena ispucala sve zalihe streljiva, i dok se ne napune sljedeća ne bi trebalo očekivati nepredviđenih aktivnosti: cijeli svijet se povezao novčano, trgovinski, proizvodno, manje više sve proizvode kinezi, proizvodi se konfekcijski, koristiš i baciš, nema više "to je proizveo bosch, neuništivo je", već "made in prc", prc-štrc, radnici rade za šaku dolara u uvjetima bliskim treblinci ili mauthauzenu, malo jedu, tanjur riže, ne traže božićnicu, jebe ih se ako rade uronjeni u otrovne metale i isparenja. nema tamo erin brochovich...
euroskepticizam su zapravo izmislili englezi, koji iz dna duše mrze nijemce i francuze, no prave se kulturni; ni nijemci i francuzi im nisu dužni, a svi ostali su manje više statisti u tom igrokazu i misle da su bitni a bitni su mio cazzo da budem prost. podsjeća na sfrj gdje su uvijek slovenci i hrvati zarađivali, a ostali trošili, pa pasivni krajevi, pa tvornice u obrovcu i gnjilanima. vidjeli smo, fala bogu i osjetili kako je to bilo; za par godina već vidim kako nijemci brundaju da bi hrvati trebali više raditi, recimo 12 sati dnevno, kako bi otplatili europske cijene telefona, interneta, struje, vode, a plaće ćemo morati sniziti radi golemog vanjskog i unutarnjeg duga i biti će na razini uzbekistana. aktualna vlada će doći u babilonsku kulu i ponuditi u vreći posljednji servis bakine srebrnine, vodu, struju, poljoprivredno zemljište...socijala će biti ukinuta, radit će se od osamnaeste do sedamdesete, pa onda odmah na groblje, prednosti, nema ležanja u mirovini, raspravljanja o politici, smanjeni troškovi zdravstva, socijale. rad oslobađa. uvalit će nam čipove, scanove mrežnice, gps će nam implantirati u lubanju, čitat će nam misli, kome padne bilo kakva štetna misao odmah će dobiti cjepivo protiv štetnih poriva. vjera i brak će izumrijeti, ljudi će se množiti u velikim farmama gdje ćete izabrati broj djece prema primanjima, socijalnom statusu i ocjeni europske komisije. papa i vjera će na radost onih koji su godinama ugnjetavani zvonjavom zvona biti dekretom ukinuti i umjesto religije prakticirat će se redoviti odlasci nedjeljom u multiplexe i gledanje posljednjih 7d blockbustera koji će nam stimulirati sinapse i lučiti najjaču drogu na svijetu - endorfin.
hebi ga odoh u offtopic esperanza.

Tko je glasao

Da bi reč rekel

Odluku će tak i tak na velikom referendumu donijeti 19 građana...

Tko je glasao

Hoće, ako im dopustiš

Hoće, ako im dopustiš

Tko je glasao

Pucanje

unije se može dogoditi jedino zbog nedovoljnog stupnja integracije i nevoljkosti nacionalnih država da predaju veliki dio suvereniteta tijelima EU.

Ako unija i doživi krah uzrok će biti preuranjeno uvedena monetarna unija bez kontrolnih mehanizama ili tijela koja bi mogla utjerati fiskalnu/budžetsku disciplinu
neovisno o parlamentima država članica.Dužnička kriza PIGS zemalja uzrokovana je upravo nedostatkom takvog kontrolnog mehanizma/tijela.
Čini mi se da se u tom smjeru rade neki koraci kako bi se takav scenarij (ako eurozona preživi) ubuduće izbjegao.

Svi ostali ksenofobni i ostali ispadi te nemogućnost koherentnog jedinstvenog vanjskopolitičkog nastupa unije su samo posljedice nedovoljnog stupnja integracije
jer monetarna unija bez jedinstvene fiskalne/budžetske kontrole je kao što se sad to pokazuje put u katastrofu jednako kao i nedostatak jedinstvene obrambene politike
/vojne sile izvan NATO-SAD sigurnosnog kišobrana.

Reanimator

Tko je glasao

deja vu

zamjeni u tekstu imena država s hrvatskim interesnim skupinama (penzići, seljaci, državni službenici, branitelji, poduzetnici itd), zamjeni europska unija s hrvatska ekonomija, političari ne mjenjaj (hehe konstanta - samo svoje dupe/biračko tijelo gledaju). tekst drži vodu bez problema.

nije to kriza političke elite (kao ni kod nas), niti kriza sustava (kao ni kod nas): u bilo kojem političkom sustavu u kojem se od građana očekuje direktna i stalna participacija, a ona izostane, logična posljedica je da ti najveće hrge isplivaju na površinu.

Tko je glasao

Dobro je da se, u nedostatku

Dobro je da se, u nedostatku relevantnih javnih rasprava, naša javnost upozna s razmišljanjima o Europskoj uniji poput ovog, gdje se s jedne strane ukazuje na uzroke problema, a s druge i na moguće pristupe njihovom rješavanju. Mislim da je autor najviše u pravu kad ukazuje da je glavni izvor problema u činjenici da EU institucije teško odolijevaju centrifugalnim silama nacija-država. To ne znači da su te institucije inače savršene, ali njihove slabosti (demokratski deficit) dolaze do najboljeg izražaja upravo pod pritiskom metode među-vladinih odlučivanja (intergovernmentalizam). I to je problem koji se uočava sve više. Trenutno se u EU događaju dva procesa kojim se odgovara na krizu - (1) jačanje retrogradno populističke i nacionalističke desnice i (2) progresivno populistički pokreti prave (real) demokracije.

Moje je mišljenje da sudbina EU ovisi o djelovanju dvaju najjačih parlamentarnih političkih blokova. Ako se socijal-demokratska ljevica ne bude znala politički preorjentirati i revitalizirati u skladu sa demokratskim zahtjevima narodnih (studentski, radnički, imigrantski itd.) pokreta (više demokracije), građanke i građani neće EU doživljavati kao prostor konstituiranja slobode. Ako kršćanska i narodna demokratska desnica ne bude znala odgovoriti ksenofobičnoj i rasističkoj nacionalističkoj desnici, centrifugalne sile nacija-država učinit će EU balastom kojeg se treba otarasiti. A ako se oba bloka ne budu znala othrvati partikularnim interesima korporacija i banaka, šanse da EU prosperira (što znači - mir i razvoj) postajat će sve manje. Zanimljivo je da u Hrvatskoj također postoje tendencije jednake ovima koje vidimo u zemljama EU. Ako uđemo u EU, mogući su savezi sa sličnim grupacijama.

@esperanza, ti si se svojim upisima deklarirala kao euro-skepitčarka i zagovornica neulaska Hrvatske u Uniju. Zanimalo bi me kakvu revoluciju ti imaš na umu kad kažeš

Kako je vidljivo iz dana u dan, jedini lijek je europska revolucija.

nemesis

Tko je glasao

revolucije koje su u tijeku

revolucije koje su u tijeku zapravo su borbe protiv NWO-a..a osnova im je borba protiv fašizma, bankstera i korporacija, jer ovo što danas vidimo kako kod nas tako i u svijetu je fašističi odnos prema čovjeku i obitelji kao i njihovim osobnim slobodama i izboru. "više demokracije" radni je naziv svih europskih revolucija i ne znam zašto bi kod bilo drukčije?
sloboda - jednakost - pravednost - temelji su europe kakvu većina želi, a manjina protura europu kakvu sada imamo i u kakvu nas žele ugurati na silu.

nisam euroskeptik nego sam izričito PROTIV ulaska u ovakvu EU i pod uvjetima koji su nam ONI odredili, što znači da nismo u partnerskim odnosima, već u čisto podaničkom odnosu..onak, čisti rektalni alpinizam ;)

Tko je glasao

nisam euroskeptik nego sam

nisam euroskeptik nego sam izričito PROTIV ulaska u ovakvu EU i pod uvjetima koji su nam ONI odredili, što znači da nismo u partnerskim odnosima, već u čisto podaničkom odnosu.

Očekivala sam ovakav odgovor :-) koji u paketu s tezom o "NWO" čini solidan temelj za razvijanje teorija zavjere. Samo, čudi me da si onda ovaj tekst uzela kao dokaz ispravnosti svog stava, jer autor je izrazito naklonjen europskim vrijednostima na kojima se konstituira EU. To što su one ugrožene, nije ništa nova - protekcionizam i unilateralno zatvaranje su oduvijek bile metode održanja statusa quo raspodjele moći. EU nastaje kao kontrapunkt tim destruktivnim aspektima kapitalističke igre nultog zbroja. I to nije nikakav razlog protiv ulaska Hrvatske. Upravo suprotno - politički neintegrirani (jer ekonomski smo već debelo "unutra" tj. "oni" su ovdje) teže ćemo naći saveznike u afirmaciji pravih europskih vrijednosti (ako si njih imala na umu), ali ćemo zato lakše "prodavati" naš "podanički" mentalitet zbog kojeg smo i došli na dno i bez EU. U master/servant teorije o EU neću ni ulaziti, jer su totalno bespredmetne.

nemesis

Tko je glasao

Nemesis i diskvalifikacija teorijama zavjere

Prosto je fantastikus kad u nedostatku argumenata i pravih obrazloženja recimo za OVO Nemesis jednostavno diskvalificira sugovornika obrascem teorije zavjere iako je taj termin kao teorija čista izmišljotina - zavjera il postoji il je nema i niti u jednom slućaju teorija kao argument je suvišan. To je samo dokaz da je matrix obrazovanja polučio učinak i kod akademskih građana.

Tko je glasao

Autor ovog teksta najavio je

Autor ovog teksta najavio je uskoro i rješenja, pa je utoliko interesantan ovaj njegov tekst. Obično se čuje samo jedna strana, a ponuđena rješenja izostaju.

Ako ti npr. prihvaćaš codex alimentarius, banke i korporacije kao one koje vode glavnu igru, ograničavanje svih vrsta,...ne znam..ali ja tu ne vidim nikakve teorije zavjera. Ne mogu se i neću pomiriti s tim da mi stranac uređuje u vlastitoj državi što ću saditi, čijim/kojim sjemenom i gdje ću i po kojoj cijeni prodavati, a sve se svodi na tržišta.

Tko je glasao

ah esperanza, nado moja

Ne mogu se i neću pomiriti s tim da mi stranac uređuje u vlastitoj državi što ću saditi, čijim/kojim sjemenom i gdje ću i po kojoj cijeni prodavati, a sve se svodi na tržišta.

To ti se dogodilo onog trenutka kada smo se izborili za nesamostalnost, po liberalno-zapadnom principu. Dalje, to smo potvrdjivali pristupom u WTO 2000.

Ne razumijem samo kako ne postoji artikulacija alternative.

Mozemo mi i bez ostatka svijeta, ali pitaj ljude da li zele zivjeti u gorkom siromastvu.

I kao uvijek, nisu nam krivi stranci. Krivi smo mi stoga sto ne znamo kako unaprijediti nase drustvo, i modernizirati nasu ekonomiju.

Kontinuitet KP elita ce nam i u buduce biti jako zahvalan.

Tko je glasao

pet nevažnih a bez jednog pravog

Izložila si ovdi mišljenje jednog ka stručnjaka za europu koji ili nema veze o čemu priča ili se pravi blesav.

Jedan i jedini razlog propasti u skoro vrime zapadne europske civilizacije je demokracija bez odgovornosti. Sustav demokracije u kojoj cila država ekonomski kolapsira a niko pojedinačno nije kriv i nije barenko u zatvoru, a triba bi bit striljan , nemore dugo bit funkcionalan . Sustav u kome oni koji odlučuju o ekonomskom opstanku nacije, se mogu zajebavat do mile volje četir godine i nakon toga oni i unuci im žive ka carevi je samoubilački sustav.
Tip zajednice u kojoj se korupcija smatra nestašlukom , a to je europska demokracija nemore dugo . Tip zajednice koi generira u institucije sarkozie,berluskonije,kerume ,todoriće, mudriniće, sanadere je sustavno suicidan.

Zapadna demokracija funkcionira da se izabiraju ne najbolji nego najreklamiraniji . Takvi , hipotekarni političari vode društvo onako kako paše onima koji su uložili u njihovu reklamu , i to je suštinski nerješivi problem europe.
Zamislite operacionu dvoranu u kojoj pacient leži a kirurzi koji su došli reklamom, odlučuju o operaciji i imaju imunitet . Jednog je kirurga postavija reklamer kome triba jetra, drugog je postavija reklamer kome triba crivo , trećem reklameru triba srce i tako redom.
Normalno da će ovi nesretnik umrit , normalno da će mu dica ostat bez hranioca i bit kriva jer su neodgovorna i normalno da kirurge neće niko ništa pitat jer je jedan od reklamera europa press holding.

Stvar je vrlo jednostavna i ti svi zvučni nazivi europska komisija, europska zajednica su teški zajeb.

Glede europskog samodopadnog privrednog i tehnološkog čuda imam nekoliko riči .

Prvo ću vam reć nekoliko riči o kini . Neznam koje je tamo društveno uređenje ali tamo svako malo nikog elitarca obise zbog korupcije. Tamo kad triba bubreg izvade ga iz nekog kriminalca , a ne ka u europi da kriminalci za bogate vade iz poštenog svita.
Tamo ti kinezi ne prevode knjige na kineske jezike kojih ima barenko pedeset i međusobno su različiti ka nibo i zemlja. Oni su se dositili i nacrtali znakove pa je pas jedan znak , mačka drugi a tigar treći znak . Nima slova samo znakovi . Svaki kinez kad vidi ti znak omak zna šta znači i jebe ga se što se različito izgovara . Tako kad izdaš knjigu netriba prevod nego je svi mogu čitat iako govoridu različitim jezicima.
U toj kini imadu nekoliko diktatora koi se svojski trude da kina ide naprid , nemaju imuniteta , i ako stvar pođe po zlu ne mogu podnit ostavku ka sanader nego imadu izbor da se sami propucaju ili da ih obise.

Kineza ima puno miljardi . Zamislite da ti njihov vođa odluči da opizdi prirez od samo jedan dolar misečno i odluči proizvest vlakove i prodat ih u butugama sve po osam . Za dvi godine sve tvornice vlakova u svitu bi se zatvorile . Ali on nije blesav ka ovi europski vođi , nego je pamitan i odgovoran i misli o svoim kinezima i o sebi.

Tako dok se europa bavi ustašama,četnicima, demokracijom , turcima , grcima, libijcima i ostalim nevažnim stvarima kineski vlak juri nadzvučnom brzinom kineskim prostranstvima gazeći sve pred sobom noseći kineze u svitlu budućnost.

Nemoj mi esperanca zamirit ali ja mislim da je ti tvoj Jose jedan retaj koi samo gleda di će šta mrknut , i da je debil koi živi u oblacima misleći da je europa neki faktor u globalizaciji. Mislili su i oni u rimskom carvstvu da su faktor pa im je dojaha oni na konju .

Tko je glasao

Kina i shoping...

Bila je prije par mjeseci neka emisija (HTV) kako Kinezi grade grad - totalno novi... (ubijte me, ne sjećam se imena)... Grade ga na pustoj zemlji - od nule. Prometnice, zgrade, sve... Namjena - kineski srednji sloj (projekcija stanovništva grada - 3 miliona stanovnika). Cijeli grad ima svu infrastrukturu za najbrži internet, ovo, ono... I pokazivali su mlade bračne parove - informatičari, bankari... Svi imaju dizajniranu odjeću, ovo, ono...

Upravo će taj sloj natjerati Kinu da polako diže svoje plaće čime će postati manje konkurentna zemlja (nadam se) - što će opet normalizirati gomilu proizvodnje. Osim toga - strano je uvijek strano - i postat će odlično tržište.

Po meni - Kina kao Kina uopće nije opasnost u budućnosti.

Tko je glasao

kineski srednji sloj

Kineski srednji sloj vec ima place na razini zapadnih. Ali to je nekih dvjesto milijuna ljudi. Ostatak (devetsto milijuna) radi za puno manje place koje se postupno povecavaju. Europski izvoz trnutno raste razmjerno velikim stopama upravo i zbog izvoza na kinesko trziste. I kinesko stanovnistvo se stara, sto ce im u buducnosti donijeti probleme zbog nepostojanja opcg mirovinskog i zdravstvenog sustava.
Visina place je samo jedan od cimbenika u odredjivanju konkurentnosti gospodarstva. Da sve ovisi o placi, ne bi najkonkurentnija gospodarstva na svijetu bili dansko, kanadsko, singapursko i njemacko gospodarstvo. Ponavljajuci to upadas u matricu hrvatskih 'gospodartvenika' koji stalno ponavljaju floskulu o visini placa i poreznom opterecenju bez imalo samorefleksije (upravo sam citao jednu analizu za europska gospodarstva gdje su hrvatski menedzeri pristali na zadnjem mjestu dok troskovi rada uopce nisu bili percipirani kao problem).

Tko je glasao

martine, da li po tebi onda u

martine, da li po tebi onda u Kini radi milijardu i 100 milijuna ljudi.Koliko ja znam u Kini radi oko 300 milijuna ljudi.

Tko je glasao

kinesko stanovnistvo

Odnosilo se na nacin zivota cjelokupnog stanovnistva. Projekcije govore da danas oko 20% kineskog stanovnistva pripada srednjem razredu i imaju kupovnu moc usporedivu europskoj kupovnoj moci (a to je vise od 200 milijuna ljudi- znaci vise nego sto Njemacka, VB i Francuska imaju zajedno stanovnistva i pretstavljaju ogromno trziste).

Tko je glasao

hlad,

Koliko ja znam u Kini radi oko 300 milijuna ljudi.

pretjera ga brate...prema podacima iz 2005. godine u kini je zaposlenih 791 milijun, stopa nezaposlenih u gradovima je oko 10% , a u ruralnim djelovima je oko 20%...sad je zaposlenih daleko više, a stopa nezaposlenih je oko 5% u gradovima...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Evropa se ujedinjuje već

Evropa se ujedinjuje već dvije tisuće godina. I sigurno će se taj trend nastaviti. Razlozi za ujedinjenje Evrope su globalni i na njih Evropa nema puno utjecaja. Modeli će se mijenjati. Ovo je trenutno najbolji model na svijetu.

Evropa je najbolje mjesto na svijetu. Nigdje na svijetu nisu uspostavljeni takvi civilizacijski standardi za tako veliku skupinu ljudi kao u Evropi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci