Tagovi

Pet godina iračkog rata – vrijeme je za analizu

Danas, 20 ožujka, točno je 5 godina od početka invazije koalicijskih snaga pod vodstvom USA na Irak. Sada je pravo vrijeme da se napravi ozbiljna analiza tog rata za kojega bi svi radije da nikad nije ni počeo.

Poznati profesor ekonomije, nobelovac Joseph Stiglitz i Linda Bilmes sa Harvarda nedavno su objavili knjigu The Three Trillion Dollar War (Rat za tri trilijuna dolara). U jednom novinskom komentaru, Stiglitz iznosi najvažnije činjenice i zaključke iz te knjige. Evo prijevoda.

Prema opreznoj procjeni, ukupni ekonomski troškovi dosadašnjeg rata koštati će USA 3000 mlrd. dolara, a isto toliko i ostatak Svijeta. To je daleko više od procjene koju je dala Bushova administracije prije rata. Proteklih godina oni su ne samo krivo informirali Svijet o tim troškovima nego su i svjesno pokušavali sakriti pravu istinu.

To i nije iznenadjujuće, budući da se zna da su Bush i njegova ekipa lagali o svemu: o Saddamovom oružju za masovno uništenje i o vezi s terorističkom mrežom Al Qaeda. Oružja nije bilo, a teroristi su došli u Irak tek nakon invazije.

Tadašnja službena procjena bila je da će rat koštati 50 mlrd. dolara, što odgovara današnjoj tromjesečnoj cijeni iračke avanture. Gledano u pravoj perspektivi, to znači npr. da bi za samo 1/6 toga iznosa socijani sistem u USA mogao biti pokriven u slijedećih 50 godina, bez podizanja poreza ili rezanja socijalnih davanja.

Kad je počeo rat, Bush je osigurao porezne olakšice bogatima, iako je već tada postojao minus u državnoj kasi. To je prvi rat u američkoj povijesti, čiji račun nije platilko stanovništvo u obliku povećanih poreza.

To je moguće, jer je račun poslan budućim generacijama. Tako će američki državni dug od 5700 mlrd. dolara koji je postojao kada je Bush preuzeo vlast narasti za daljnih 2000 mlrd. dolara samo na osnovi rata, povrh 800 mlrd. dolara koliko je dug narastao pod Bushom prije početka rata.

Da li ove brojke izražavaju nekompetenciju ili nepoštenje? Vjerojatno i jedno i drugo. Bushova vlada uzela je u obzir samo trenutne troškove i prihode i nisu uzeli u obzir troškove takve politike koji će tek doći na naplatu u budućnosti: invalidske mirovine i troškove liječenja veterana. Tako su tek nakon što je rat već trajao nekoliko godina nabavili oklopljena patrolna vozila, čija bi ranija upotreba spasila živote i spriječila ranjavanje mnogih vojnika koji su nastradali od mina postavljenih kraj puteva.

Američka vlada pokušavala je sakriti prave troškove rata od javnosti. Udruženje veterana uspjelo je objaviti podatke da je broj ranjenih 15 puta veći od broja poginulih. 52000 veterana dobilo je dijagnozu PTSPa. Invalidske naknade pripadaju gotovo 40% od ukupno 1.650.000 vojnika koji su bili u Iraku. Na temelju dosadašnjeg stanja, ti troškovi penju se na više od 600 mlrd. dolara.

Ideologija i neprimjereni profiti isto su doprinijeli tim ogromnim troškovima. Privatne firme su preuzele većinu poslova, i to nije bilo jeftno. Svaki zaštitar firme Blackwater Security košta 1000 dolara na dan, i to bez osiguranja, koje je unaprijed plaćeno. Kada je nezaposlenost u Iraku narasla na 60%, bilo je smisleno na te poslove zaposliti Iračane, ali firme su radije uvozile jeftiniju radnu snagu iz Nepala, Filipina ili drugih zemalja. Tako se može reći, da su privatne zaštitarske firme, osim notornih naftaša, jedini pobjednici u iračkom ratu.

Ali, najveći trošak rata snosi sam Irak. Polovina svih liječnika je ili ubijena ili je napustila zemlju, nezaposlenost je na visokih 25%, a i danas, 5 godina nakon pada režima, Bagdad ima struju tek 8 sati dnevno. Od 28 milijuna stanovnika, 4 milijuna su morali napustiti svoje domove, a 2 milijuna otišlo je iz zemlje. Statistika o poginulima je nepouzdana, ali procjena o 450.000 do 600.000 mrtvih samo u prvih 40 mjeseci rada je zastrašujuća.

Uz te brojke, izgleda neprikladno govoriti o ekonomskim troškovima rata, a pogotovo ako se fokusira na ekonomske troškove USA, koja je i započela rat, i to protivno medjunarodnom pravu. Ali, ti troškovi su toliko veliki i granaju se daleko izvan samog državnog proračuna.

Amerikanci često koriste izreku o nepostojanju besplatnog ručka. Isto tako, nema ni besplatnog rata. Gradjani USA plaćati će njegove troškove u dolazećim desetljećima.

Izvor: Project Sindicate – an Association of Newspapers Around the World

Komentari

Kao osoba koja je bila tamo

Kao osoba koja je bila tamo na samom pocetku tog prokletog rata.....

Bili smo srušili tirana i nepravdu. Bili smo pobjednici protiv ZLA!

Nitko nama nije priznao to da smo uspili ostvariti tim ljudima mogucnost da biraju bolje od onoga što su imali za vrime Sadama!

Danas se izgubila vizija u tome svemu..... nema cilja.... nema ideala kao ni principa....

Ako SAD ode odande zavladati će anarhija.... ako ostane sebi će nanjeti ogromnu štetu u svakom obliku!

i na kraju opet se dokazalo da u ratu nema pobjednika.... samo BOL i još više BOLI!

Molim Boga da nitko više ne doživi rat igdje u svijetu.... a koliko vidim da se do rata dođe svaki put kada su financije u pitanju! a onda se neznanje iskorištava da se postigne nekakvih osobni ili pojedinacni interesi.

Bitku smo pobjedili protiv Sadama ..... a izgleda meni da je taj rat protiv ZLA izgubljen!
A narod opet plaća kiriju zbog toga!

Jakob Matovinović - Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Jakša, tvoje osjećaje,

Jakša, tvoje osjećaje, želje i molitve podržavam. Međutim, dok si ti imao te iluzije, ja sam predviđao što će se doista dogoditi. Pisao o tome, sudjelovao u prosvjedima.

Možda me je moje iskustvo s razočarenjem u lijepe socijalističke ideale (lijepo je to zvučalo u teoriji, stvarno!), o čemu sam pisao u onom tvom slavnom dnevniku, pripremilo da ubuduće budem mnogo oprezniji. Iako i danas mogu osjetiti ushićenje kad čitam recimo Deklaraciju nezavisnosti SAD i dijelove ustava - ali i Komunistički manifest (kako je to dobro napisano!), a naravno i dijelove Novog Zavjeta, Bghavat Gite, staroegipatskih mitova...

Mir i dobro, sretan i blagosloven Uskrs!

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Čini mi se kako neke stvari

Čini mi se kako neke stvari postavljaš krivo. Čitajući tvoje komentare i tekstove, nisam siguran da li socijalne faktore namjerno zaobilaziš ili ih nisi (dovoljno) svjestan. Govorim o recimo stvarima kao što je recimo mentalitet ljudi, međuljudski odnosi pa recimo do razine edukacije...

Nedvojbeno je kako su tvoje namjere dobronamjerne. No trebao bi sebi postaviti pitanja o tome što drugi misle o tvojim namjerama, da li ih razumiju, da li su ih željni i nadasve da li su ih spremni prihvatiti.

Ako sam dobro razumio, ti si odrastao u Australiji, dakle jedno sasvim drugačije okruženje za razliku od onog u Iraku (ili recimo u Afganistanu, Africi, pa i Hrvatskoj). Da li si se zapitao zašto bi tvoji standardi i mjere bili primjenjivi na Irak, odnosno kada bi bili primjenjivi (koliko im treba vremena)... Koliko zapravo znaš o daljnjoj kao i ovoj bližoj povijesti tih prostora ? Svaka sredina ima svoje specifičnosti, bez čije analize se ne može provesti/uvesti promjena. A i sama promjena po sebi se ne dešava preko noći...

Zapadne civilizacije/društava (a poglavito SAD i partneri) uvode promjene isključivo ako će popratna nuspojava izlučiti dovoljnu količinu $ ili € (interesne promjene !). Zbog toga i organizacije kao što je Al-Qaeda imaju uspjeha u nekim sredinama...

Tko je glasao

Slažem se potpuno s

Slažem se potpuno s vama.

Jako je teško nekada se prilagoditi nećemu što je novo! ili kao u slučaju Iraq nešto staro vratiti.

Ta zemlja kao i Iran nekada, kao i Libanon isto su bili biseri tog kraja.

npr. SAD i UK su udarili prvi embargo u povijest moderne ekonomije upravo na nekadašnji Iraq, pljoprivredni proizvodi su bili toliko jeftini da ostatak svijeta nije mogao konkurirati! naravno ovo je bilo prije nego što su Ameri pronašli naftu tamo!!!!!

A što se tiće samog naroda.... obična raja.... skim god smo se sreli i upoznali (mi koji nismo nosilo uniforme ... bilo ćije uniforme) imali smo dobrodošlicu pogotovo ako smo se malo potrudili da naučimo pozdraviti na Arapski, jesti njihovu hranu i poštivati njihove običaje.
Budale.... pojedinci koji su bili puni sebe nisu bili welcome! (kao što nisu dobro došli ni u Hrvatsku što se mene tiće)

Alif hala.... 1000 puta dobro došao! tako su nas primali u svoje domove. (nas = koji smo poštivali Irakčane kao ravnopravne osobe)

Što se tiće nasilja i nepravde:
Na žalost postoji jedna skupina šovinista još uvijek koja želi vlast .... takvu vlast kao što su imali.... bez osnovna ljudska prava ....niti po Kuranu ili po Bibliji za ono malo kršćana što ima tamo.... i tu skupinu ne interesira koliko to košta života jel po njihovom oni imaju pravo na vlast jer su to već jednom bili uzeli silom taj narod za svoje sluge.

Ovo smijem ispričati: Većina samoubojice su u biti žrtve..... kako se dođe do ti pojedinaca.... odoh do nekog siromaha.. otmu mu ženu i dicu... njemu obečaju da će osloboditi njegovu obitelj i osigurati im lagodan život jer su se ubili u ime svoje vjere (ili Alaha) naravno siromah je neškolovan i vidi da nema drugog izlaza pa to ućini. A obitelj isto kao i on NE preživi, ili su pobijeni ili su prodani..... robovi!
Sada probajte zamisliti takve vladare? takav režim? Takav šovinizam?

Osobno sam se trudio koliko sam mogao da probam shvatiti zašto su takvu silu trpili godinama..... pa na kraju pomislim da bi i sam šutio kada bi moja obitelj bila u pitanju.

Iraq je jedna od najbogatiji država u svijetu i ne mislim samo na ulje.... kulturno su čak može se reći najstariji na svijetu! što se tiće rijeka i plodnog tla imaju ga samo moraju pustiti vodu da teće iz jedne od Sadamovi palaća i umjetna jezera koja su napravljena na štetu cijelog juga te zemlje.... da dobro ste razumjeli... zbog jedne palaće koja stoji u sred jezera cijeli jug se osušio! tko zna koliko mil. ljudi je umrlo od gladi itd. imaju zlato, i drugih vrijedni metala.... tako da mogu živjeti bogatije nego što ima vrijedi sva nafta pod zemljom. A Sadamov režim je to koristio isključivo za svoje privatne potrebe.... bili su toliko bahato bogati da niti jedno kraljevstvo se ne može mjeriti njima!

Mogu nabrajati još barem 150 primjera ovakve nepravde koja je sada protuzakonita i to kako se sada poštuje Kuran kao i Biblija i osnovna ljudska prava u toj zemlji, zakoni su jednaki za sve!
Ali je normalno da nakon rata je teška situacija tamo kao u svakoj zemlji di je rat bio. Imam prijatelja koji su tamo otišli ili su ostali još od onda.... pa mi ponekad kažu šta ima novog.... definitivno ide na bolje tamo samo što nama medije ne pokazuju ništa što nije BOMBA vijesti!

Amerika i njihovi razlozi?
Ovo što mislite o motivima akcije Iraqi Freedom, moram priznati da i sam mislim tako. Da nije bilo novaca i koristi od toga svega teško bi došlo do intervencije Amerikanaca i koalicijski snaga! (OVO JE Moje osobno mišljenje)
Ali tko zna? možda bi morali! ipak je Amerika bila napadnuta i dobar dio logistike za taj napad je bilo smješteno upravo u toj regiji!

Samo želim završiti sa time da rat je prokleta stvar. Nemogu rijećima objasniti koliko mi se gadi. Izgubio sam nekoliko kolega, osobno sam bio blizu par puta i.... KRAJ PRIĆE!

Nedao Bog nikome nigdje ikada više da mora preživiti rat.
i
Dao Bog svakome na ovome svijetu priliku da budu slobodni od šovinizma, jednoumni tirana i nepravde.... mir i ljubav kao i pravo na život.

Evo tek toliko o tome. Iskreno čak ne volim i još uvijek ne mogu previše ni pričati o tome.... volim ovaj svoj život u miru.

Nadam se da nisam bio prenaporan, a u isto vrime pitali ste i pokušao sam odgovoriti onako kako sam ja to doživio.

Jakob Matovinović - Jakša
Volim svoje i poštujem tuđe.

Obrisan

Tko je glasao

Nadam se da nisam bio

Nadam se da nisam bio prenaporan, a u isto vrime pitali ste i pokušao sam odgovoriti onako kako sam ja to doživio.
Daleko od toga, uvijek je dobro čuti priče iz prve ruke...

Hvala na opširnom opisu i Sretan Uskrs.

Tko je glasao

Hvala također i Vama i

Hvala

također i Vama i svim Vašim voljenim osobama.

Malo kasnim ali bolje ikad nego nikad....

Sretan Uskrs svima.

Jakša

Obrisan

Tko je glasao

najgore je što su ljudi kao

najgore je što su ljudi kao ti možda i išli onamo s plemenitim namjerama iako su zapravo bili iskorišteni... neki su američki vojnici iskreno vjerovali da su došli pomoć iraku pa su primjerice pomagali iračanima oko provedbe svojih unutarnjih izbora, da bi na kraju njihovi zapovjednici sve to poništili jer amerika, dakako, nije imala nikake namjere donijeti demokraciju u irak...
što se tiče saddama, nije na americi da odlučuje koga će rušit, a koga ne (kao da je irak jedina dikatatura na svijetu, neke druge sad i podupire), a 1,3 milijuna mrtvih kao izravna posljedica rata ne vrijedi nikakog rušenja diktature...

Tko je glasao

ne piše podatak da je,

ne piše podatak da je, prema Oxford Research Bureau-u, do sad u Iraku poginilo 1,3 milijuna ljudi... što se troškova tiče, ne brinite se da nisu korporacije, bush, cheney i rumsfeld na ratu zaradili...

Tko je glasao

Dobra ti je ova brojka od 3

Dobra ti je ova brojka od 3 TISUĆE MILIJARDI dolara :-)))))) LOOOOOL

Stigelitz jest Nobelovac, ali ovdje je malo "omašio" (to mu se u zadnje vrijeme znalo događati - sjećam se kako sam se zaje... kad sam kupio njegovu knjigu "Globalization and its discotents" - smeće od knjige kojoj je jedina namjera bila da se razračuna sa ljudima iz Svjetske banke s kojima je imao nekih osobnih razmirica :-))).

Elem, ja ću stoga u ovom slučaju ipak puno prije vjerovati CNN, koji kaže da je brojka oko 600 milijardi dolara. Nije ni to malo, da se razumijemo, ali tri trilijuna ... :-))

I što ti znači ovo:

to znači npr. da bi za samo 1/6 toga iznosa socijani sistem u USA mogao biti pokriven u slijedećih 50 godina, bez podizanja poreza ili rezanja socijalnih davanja.

Projecirani deficit Social Security, Medicaida i Medicarea u sljedećih 30-40 godina iznosi 40 (ČETARDESET) TRILIJUNA DOLARA - tako da si ovdje totalno omašio ...

Tko je glasao

Zvone, sad tek vidim da si

Zvone, sad tek vidim da si ovaj dnevnik ocijenio negativno! Nije mi do bodova, ali mi nije jasan Tvoj kriterij ocjenjivanja. S obzirom da je tekst oko 90% djelo jednog Nobelovca, i ma koliko Ti njega omalovažavao i ne slagao se njime, tekst se ne može nikako proglasiti lošim, barem ne po kriterijima koji vladaju na Pollitici.

Ako se ne slažeš s iznesenim, onda se suzdrži od ocjenjivanja, jer su negativni bodovi namijenjeni psovačima, trollovima i ispodstandardnim i nerelevantnim tekstovima. Svoje neslaganje izrazi u komentarima (to si i učinio).

Ovako, legitimiraš se kao netolerantan i isključiv (da ne kažem nešto osobnije) što nije u duhu Tvog proklamiranog libertanianrizma.

The Observer

Tko je glasao

Upotrijebio sam bio izraz

Upotrijebio sam bio izraz NATO-mudžahedini (mogao sam i NATO-križari, mislieži naravno na Križarske ratove) za fanatične zagovornike NATO-a, koji ne mogu zamisliti da normalan čovjek može drugačije misliti.

Zvone je tipični SAD-fanatik, koji će uvijek dijeliti minuse, nule i jedinice svakoj kritici SAD, pa tako i ovdje čini. U diskusije, koliko sam vidio, uopće ne ulazi.

Jedan nobelovac za ekonomiju kaže da su troškovi 3.000 milijardi (u američkom sustavu: tri trilijuna), napiše sa još jednom osobom knjigu o tome - a Zvone kaže: e, ali CNN je rekao 600 milijardi - i nema više diskusije, očito da nobelovac bulazni. :)

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Zahvaljujem na ovako

Zahvaljujem na ovako "lijepoj" karakterizaciji Zvone Radikalnog.

Očigledno sam se temeljito zajebo u nekim procjenama nakon pollitika.com meetinga ... čovik uči dok je živ ...

Tko je glasao

Mogu trkeljarije pričati i

Mogu trkeljarije pričati i DESET Nobelovaca, to ostaju trkeljarije :-)))) Tvoja "krivnja" je što si trkeljarije prenio bez da si ih imalo "kvalificirao".

A za "prenošenje gluposti" ja dajem -1 !!!

Ipak, na tvom mjestu se ne bih previše sekirao jer će se sigurno naći puuuno onih koji "će pronaći istinu" u ovom tvom postu ... :-)))

A ova kvalifikacija mene kao "netolerantnog i isključivog" zbog -1 na ovakav tekst mi je ..... LOOOOOOOOOL

Tko je glasao

Bilo bi fair da obrazložiš

Bilo bi fair da obrazložiš koje su to "gluposti" prenesene. Ideja upravo jest u diskusiji na što široj osnovi različitih mišljenja.

Do sad a smo čuli da CNN procjenjuje troškove rata na 600 mlrd. dolara. Ako npr. na osnovi toga kritiziraš ono što netko drugi iznosi, onda se mora znati koji je zajednički nazivnik. Što je u to sve uključeno a što nije? Sasvim je sigurno da će knjiga o kojoj se govori imati dosta kritičara iz raznoraznih razloga (prije svega ideoloških, jer tu se radi o interpretaciji iste stvarnosti), ali je nepojmljivo da bi čovjek toga ugleda baš falsificirao činjenice.

Moj je komentar na tekst da su, kako god prikazani, troškovi iračkog rata astronomski i da je cijena koju USA plaća zbog Bushove iracionalne politike očigledno nesaglediva.

A kad netko kao Ti, tko profesionalno nema veze s ekonomijom, tvrdi da nobelovac Stiglitz (a Nobel laureate in economics, is Professor of Economics at Columbia University and was Chairman of the Council of Economic Advisers to President Clinton and Chief Economist and Senior Vice President at the World Bank) "trkelja" o ekonomiji, zato što se ne slažeš s njime, govori najviše o Tebi i Tvom sveznanju.

The Observer

Tko je glasao

U postu kažeš: Prema

U postu kažeš:

Prema procjeni, rat je dosada koštao USA 3000 mlrd. Dolara, a isto toliko potrošeno je u ostatku Svijeta.

Dakle, sve skupa = 6.000 MILIJARDI DOLARA !!! DO SADA !!!!

I tu je razlog tvog -1.

Da si u svom postu malo detaljnije obrazložio njegovu "metodologiju" i što je sve on tu uključio, umjesto što si računao na šok-efekt ("uuuu, jebate, tri miljarde dolara DO SADA potrošeno") pouzdavajući se u njegovu nobelovsku auru, onda bi stvar bila drugačija.

Tko je glasao

Priznajem, ovdje se je

Priznajem, ovdje se je potkrala pogreška (nisam prevodio s originala nego s trećeg jezika, tako da je onaj prvi prevoditelj krivo interpretirao).

Stiglitz piše u originalu: "...Harvard’s Linda Bilmes and I conservatively estimate the economic cost of the war to the US to be $3 trillion, and the costs to the rest of the world to be another $3 trillion".

Što znači UKUPNI ekonomski trošak DOSADAŠNJEG RATA, uključivo i buduće troškove koje će uzrokovati, iznosi 6000 mlrd. dolara. To je jasno nešto drugo nego dosadašnji trošak. Ali, iz daljnjeg teksta je jasno da se radi o ukupnim troškovima, pa mislim da lapsus prijevoda ne mijenja smisao bitno. Svakako, Stiglitzeva procjena uključuje i neke dosadašnje troškove koje službena administracija ne iskazuje kao trošak rata, pa je i bez budućih troškova znatno veća od službene. Uostalom koje god brojeve uzmeš ionako su toliko veliki, da je ovaj ili onaj broj teško pojmljiv.

Ne znam zašto pišeš "metodologija" u navodnicima. Ako je i loša (u što ne vjerujem) ipak je metodologija (bez navodnika).

Nisam ja računao na nikakav šok efekt. Zašto bih? Ja nisam ovdje na ničijoj platnoj isti pa da namjerno izvrćem činjenice. Svrha je svakoga dobronamjernog osvjetliti činjenice i iznijeti istinu, a ne spinati. Ili?

The Observer

Tko je glasao

Gospodo, kalkulatore u ruke,

Gospodo, kalkulatore u ruke, ovdje se u USA svakodnevno barata sa cifrom troskova rata od 12 bn dolara sedmicno, to pomnozite sa 52 sedmice godisnje puta 5 godina rata pa cete dobiti total. (Ovo koristi i CNN americka redakcija, koja je drugacija od redakcije CNN International koji se gleda u Evropi, ali ne verujem da koriste razlicite izvore osim slucajno).

Zoross

Tko je glasao

Više izvora na Webu barata

Više izvora na Webu barata s brojkama od 2 - 4 mlrd. US$ tjedno, što ukupno daje nominalnih 100-200 mlrd. US$ godišnje. Poanta je da to niti približno ne predstavlja ukupni trošak koji će, prema Stiglitzu, u USA doseći 3000 mlrd. US$, zbog drušvenog troška koji nije vidljiv u proračunskim izdacima i koji će tek doći tokom dolazećih deteljeća.

Nitko ne spominje da se sada troši 12 mlrd/tjedno.

The Observer

Tko je glasao

Sorry, mozda se cifra odnosi

Sorry, mozda se cifra odnosi na mjesecne troskove i bila je izrecena na CNN od strane nekih analiticara i politicara, quote:
We cannot afford this war -- $12 billion dollars a month?" Senate Majority Leader Harry Reid, D-Nevada."We just can't. We can't continue."
The total economic impact of the wars in Iraq and Afghanistan is estimated at $1.6 trillion by 2009, a congressional committee said in a report released Tuesday said.
Ali kako kazes ima mnogo nepoznatih faktora koji ce odrediti konacnu cijenu tako da je ovo prilicno odokativno.

Zoross

Tko je glasao

1,6 trilijuna do 2009., plus

1,6 trilijuna do 2009., plus razni budući troškovi za invalide itd. - to se, čini mi, se, dobro slaže sa procjenom o 3 trilijuna ukupno. Možda je senator imao na umu Stiglitzovu knjigu.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

neoliberalizam ima posve

neoliberalizam ima posve krivo ime, to je nešto posve suprotno od ikake liberalnosti i demokracije...

Tko je glasao

Apropos neoliberalizam... za

Apropos neoliberalizam... za one koji se sluze i njemackim jezikom preporucujem knjigu: "Neoliberalismus" od Gerhard Willke, Campus Verlag Frankfurt/New York. Usput i jednu veoma zanimljivu knjigu o globalizaciji: "Weltkrieg um Wohlstand" ( Svjetski rat zbog blagostanja) od Gabor Steingart, Piper Verlag, München... neznam, mozda postoje i prijevodi na engleskom...

Tko je glasao

Steingart je preveden, ja

Steingart je preveden, ja sada nastojim usavršavati njemački, pa sam malo čitao original a više na engleskom. The War for Wealth: The True Story of Globalization, or Why the Flat World is Broken. On je inače konzervativac, savjetnik Angele Merkel. Slažem se s njegovom analizom, ali ne i terapijom. :( Neke svoje glavne teze glede NATO-a artikuliram suprotstavljajući se njegovim tezama.

ukratko, oj predlaže Europi da prestane oklijevati i prihvati američku bezobzirnost u promociji vlastitih interesa - te, istovremno, da se mora ekonomski ujediniti sa SAD (što znači i pokrivati gubitke američke ekonomije, do kojih dolazi i zbog troškova rata u Iraku). To je potrebno u ekonomskom ratu protiv Azije, koji se već vodi, i u kojem Azija zasad potiho pobjeđuje. Stvarni rat onda je uvijek prisutna mogućnost - zato NATO!

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Dobra ti je ova brojka od 3

Dobra ti je ova brojka od 3 TISUĆE MILIJARDI dolara :-)))))) LOOOOOL

To nije moja brojka, nego Stiglitzeva. Je nemam nikakvog realnog osnova (kao ni Ti) ocjenjivati koje su brojke koje su opticaju točnije, jer očito o tome i upućeniji od nas dvojice lome koplja.

Meni se čini da Stiglitz ovdje upravo polemizira sa službenim brojkama koje su lako provjerljive kao direktni proračunski izdaci od početka rata do danas, a ne uključuju sve indirektne troškove do sada i više desetljeća u budućnosti. Stiglitz ovdje barata s Net Present Value, tako da bi nominalni budući troškovi trebali biti još i veći. Nešto u stilu kada mi u Hrvatskoj procjenjujemo koliko je Hrvatsku koštao Domovinski rat: koštao je puno, ali će se ukupni račun ispostaviti tek nakon više desetljeća.

Projecirani deficit Social Security, Medicaida i Medicarea u sljedećih 30-40 godina iznosi 40 (ČETARDESET) TRILIJUNA DOLARA - tako da si ovdje totalno omašio ...

Opet polemiziraš sa Stiglitzom. On u originalnom tekstu piše:

for one-sixth of the cost of the war, the US could put its social security system on a sound footing for more than a half-century, without cutting benefits or raising contributions.

Kao što i sam kažeš, kako god se uzme, financijski troškovi su enormni, a o društveno-socijalnim da se i ne govori. Mislim da je jako malo ljudi u Svijetu koji o Bushovoj politiku prema Iraku imaju povoljno mišljenje. Osim ekonomske i ljudske dimenzije, ta politika ima i izuzetno nepovoljne političke implikacije, jer je dovela USA u situaciju pogoršanih odnosa sa mnogima od svojih tradicionalnih saveznika i razgranatog antiamerikanizma u cijem Svijetu.

The Observer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci