Tagovi

Perjar i Sin - new order.

Perjar i Sin - new order

Tokom priličnog broja plodnih decenija, Duh iz Aladinove svjetiljke, kojeg danas zovemo novcem, marljivo se „motao“ po svijetu kroz razne branše i poslove, i svojim je vlasnicima (Aladinima) donosio pristojnu dobit.

Ali, onda su došle gladne godine. Usprkos svojoj sve većoj marljivosti, novac nije mogao ništa zaraditi. Dapače poslovao je s gubitkom. Ako je i ostvario kakav profit, „maznula“ ga je država čiji se apetit povećao do mahnitosti. Uvidjevši da je vrag odnio šalu, novac zamoli svog gazdu da ga vrati natrag u Aladinovu svjetiljku (banku), jer će se, reče' u suprotnom, istopiti, a cijelo društvo neće samo spasti na prosjački štap, nego će ostati i bez njega.

Gazda učini onako kako mu je savjetovao Duh, i banke se napune novcem. Trezori su postali premaleni.

U početku su se bankari radovali tome, ali kad su vidjeli da nitko ne želi kredite, čak ni one sa najmanjim, simboličnim kamatama, uvidjeli su da bi lako, poput onog legendarnog Midasa mogli umrijeti i od gladi, usprkos silnom novcu na kojem leže. Radost su zamijenile briga i strepnja.

No bilo je i ljudi koji su za novac i osobnu korist imali dobar njuh, kao štakori za hranu. Shvatili su kolika blaga leže u bankama, na dohvat ruke, i da je samo potrebno smisliti način na koji bi ga se mogli domoći.

Smišljanje nije dugo trajalo.

Ubrzo su stvorili stranku „Perjar i Sin“, a banke lukavo proglasili jedinim krivcem za krizu i gladne godine u koje je zapalo društvo, i zatražili da se provede „Monetarna reforma“ i „ponovna privatizacija“.

Pod onim prvim terminom nisu podrazumijevali ništa osim kaosa, a pod drugim krio se tajni cilj : domoći se novca koji leži u trezorima banaka – jedinog ostatka blaga kojeg prijašnje, oslobodilačke i revolucionarne stranke nisu opljačkale.

Jasno, sve se to moralo odigravati, kao zaštita siromašnih ljudi, od gramzivosti banaka, bogatuna, tajkuna, kapitalista.itd., jer, ne može se otvoreno pljačkati svoj narod. Stoga je „Perjar i sin“ nastupila u javnosti kao „Živi zid“ obrane siromašnih i odmah je počela zadobijati naklonost širokih, naivnih masa, ali i brojnih probisvjeta, koji su, kao i štakori, brzo skužili cilj i pravila nove igre i htjeli su i sami omastiti brkove.

Slijedi, dakle, nova privatizacija, banke su već proglašene krivcima za ovo teško i gladno stanje, ostaje još samo da im se oduzme pravo da čuvaju nacionalno blago i povjeri na čuvanje stranci „Perjar i Sin“. Guverner nacionalne banke već je proglašen veleizdajnikom, a Narodna banka kvinslinškom organizacijom.

Ostalo će vjerojatno ići onako kako je zamišljeno, jer je plan uistinu dobar. Nacija će ubrzo ostati bez prosjačkog štapa i bez gaća.

Krivci za novu pljačku također su već unaprijed dobro odabarni i osigurani. Kad dođe vrijeme, trebati će samo uprijeti prstom na njih. Ti "krivci" biti će, naravno, oni koji su se odupirali „monetarnoj reformi“ i „ponovnoj privatizaciji“, oni će svojim otporom i sebičnim interesima omesti ostvarenje plemenitih planova i naciju baciti u neviđenu bijedu.

Eto, to vam je scenarij za idućih desetak godina.

Vidim, vidim, već mislite da se to ne može dogoditi i da sam ja naivac, ili obični pesimista.

Možda ste u pravu. Svima nam je poznato da u Hrvatskoj nikada nisu prolazile loše ideje i zle namjere, nego samo one dobre, koje su narodu donijele ovo silno bogatstvo.

Anex

Dobro je da postoje poduzetni, radišni i štedljivi ljudi. Ne samo zato što oni čovječanstvo vode naprijed, nego također i sa slijedećeg razloga : kad oni nešto stvore i uštede, onda i razni probisvjeti, lezilebovići i propalice mogu putem nekakve revolucije ili the "monetary reform" prisvojiti njihov trud i muku i sami se dobro potkožiti.

Ars facile vivendi.

Živio rad, živio trud, neka radi ko je lud!

Komentari

Inv. fondovi II

Ima još jedna važna stvar, za koju se čini da je vezana za ovo.

Prije nekih dva mjeseca ministar Maras je sasvim ozbiljno izjavio na TV Dnevniku da će uzimati novac sa neaktivnih tekućih i žiro računa fizičkih i pravnih osoba. Izjava bi bila luda i besmislena ili nekakav crni humor, da se ne radi o nekom lukavstvu, tj..da nema neku skrivenu namjeru. Mjesec dana nakon toga, vlada je potpisala ugovor sa dvanaest banaka.

Što je bio cilj te izjave?

Što se s njome htjelo postići?

Tko je glasao

Usprkos svojoj sve većoj

Usprkos svojoj sve većoj marljivosti, novac nije mogao ništa zaraditi
Pojasni to usprkos svojoj sve većoj marljivosti, na čiju marljivost konkretno misliš radnika, poslodavca, menadžera ili nekog trećeg.
Je li moguće da novac nije mogao ništa zaraditi? Ili nije mogao zaraditi onoliko koliko su njegovi vlasnici željeli da zarade?
Novac ili kapital je u vlasništvu pojedinaca koji nisu željeli riskirati s investicijama već su jednostavno novac stavili na banke kako bi dobivali kamate na štednju.
Banke da bi isplatile kamate na štednju moraju plasirati kredit. Zato se i poticalo zaduživanje i kreditna ekspanzija.
No unatoč poticanju kreditne ekspanzije kod privatnog sektora, količina plasirani kredita nije bila dovoljna.
Onda su bankari u suradnji s političarima došli na genijalnu ideju da Banke taj novac plasiraju u obveznice to jest da kupuju državni dug a države im onda vraćaju kamate.
Svi sretni, štediše dobivaju svoje kamate na štednju, banke profit na razlici u kamatnoj stopi a država živi iznad svojih mogućnosti.
Sad kada je došlo vrijeme da država vrati svoj dug nastaju problemi iz prostog razloga što država taj posuđeni novac nije uložila u produktivne svrhe već ga je onako bezveze potrošila.
Dugovi su postali prevelike te su počeli gušiti gospodarstvo i to naravno onaj produktivni dio.. Jer da bi se dugovi otplatili države koje su dužne moraju povećati poreze ili oštro smanjiti proračunske izdatke. .
Grčka je pod vladom trojke smanjivala proračunske izdatke ( politika štednje ) što je naravno dovelo do manje potražnje te pada BDP.
Javnost je tada usmjerila mržnju prema bankama i vlasnicima krupnog kapitala.
Prirodno je da su vlasnici krupnoga kapitala uplašeni jer je veliki dio njihova kapitala plasiran u državne obveznice.
Ako na vlast u državama dođu političke opcije koje se zalažu da država više ne vraća dugove propasti će i novci onih investitora te investicijski fondova i banaka koje su ulagale to jest kupovale državne obveznice.
Kako otpor prema kreditorima i bankama postaje sve jači ( dakle povećava se vjerovatnost da države neće vraćati kredite ) tako i raste strah bankara i vlasnika depozita da će izgubiti svoje novce.

Sve u svemu vladajući (političari, bankari, tajkuni ) su sebi sami krivi. Umjesto poticanja slobodnog tržišta i konkurencije oni su stvarali kartele i monopole, umjesto preuzimanja rizika tražili su da im države garantiraju za njihova ulaganja.
Današnji poduzetnici shvatili su da im slobodno tržište nije u interesu te su postali moderni socijalisti ( monopoli, karteli, utaje poreza, kršenje zakona, državni poticaji, bespovratni krediti i sl ) a od radnika traže da budu kapitalisti ( izlaganje tržištu, radnička konkurencija, odgovornost prema poslu, loši radni uvjeti ) .

Politički pokreti ili političke stranke kao živi zid ili Syriza ne mogu biti dobre niti loše. One su samo društveni odgovor na probleme koje vladajuće elite i stranke nisu htjele, mogle ili znale riješiti.
Tamo gdje su problemi deložacije, vraćanja kredita i velika nezaposlenost ( Španjolska, Grčka, Portugal, Italija ) jačaju ljevičarske stranke koje su protiv mjera štednje a tamo gdje su problemi migranti jačaju desničarske stranke ( Njemačka, Francuska, Nizozemska ).

Živi zid je jednostavno i lako uništiti, riješi problem deložacija i dužničkoga ropstva i riješen je problem zvan živi zid.

I

Tko je glasao

Investicijski fondovi

Mislim da ti nije potrebno objašnjenje. Radi su upravo o onome što si rekao. Sada je samo pitanje kada će se sve to slomiti. No vjerojatno je da to neće ići naglo nego postupno - vjerojatno ali ne i sigurno. Slom bi mogao doći i preko noći To ne znamo, jer postoji jedna velika nepoznanica . Što su dogovorili vladajući i bankarska vrhuška? i, kako sada tamo stvari stoje kad se izbroje, tj. u brojkama.

Iz ugovora proizlazi da s propašću inv. fondova banke ne gube ništa nego "komitenti", tj. vlasnici udjela. Ako je tako, onda je u tijeku nekakav "financijski inžinjering" kojeg su smislili bankarska i politička vrhuška, samo zato da bi "kupili vrijeme" postojeće političke garniture.

Ne znam ništa. Samo znam da nije dobro.

Pored spomenute nepoznanice sigurno ih ima još i ne znam ko bi mogao biti toliko pronicljiv i preciznije predvidjeti buduća kretanja.

Tko je glasao

sve stoji

samo..domoroci su tražili špekule, stakalca i ogledalca...i tražili od političara i stranaka da im to omoguće..pa su se zakoni tome prilagođavali...pa se poticalo sve i sva..davali se poticaji za kobilje mlijeko.. za traktore koji se svojim radom jednostavno nemaju gdje odraditi i otplatiti..za ajfone i ipode )) leptope i BMW..

istina je negdje na sredini a odgovornost je podjeljena..sad samo treba dogovoriti koliko otpada na političare..koliko na bankare a koliko na raju...

držim da na raju otpada najmanja odgovornost...

sve dobro...

Tko je glasao

Indian

Nije ta, ali neću ja prvi na Politici o tome.

Tko je glasao

Taboo

Vidim da je Zadarska priča prilično stroga Taboo tema.

Zašto ?

Tko je glasao
Tko je glasao

Petrovi konaci

Bi li ti sv. Petre poučio nas priproste i neuke kako je njih 85-tero uspjelo zgrnuti 99,9 % svega što u svijetu nešto vrijedi...

Ili kako su vrijedni grci postali najlijeniji i najrastrošniji svjetski populus u tvojem NWO-u...

Tko je glasao

?

Zadarska priča !!!????

Tko je glasao

Trik

Što kažete na onaj trik u Zadru?

Tko je glasao

+

iako su bajke za djecu.
kada vam je tesko=netko je kriv
1789 kralj i plemici u Paizu
1917 u Rusiji
1945 burzoazija u Yu
1991 komunisti
danas banke i uvijek banke
cfd veli kontinuitet, rubni i pocetni uvjeti
na nama je ko ce biti kriv 2033
hocemo li ga ponovo rzapet
dobro je kad mi nismo krivi=depresija
biti rudar bez place
sretno

Tko je glasao

jel primjećeno

da su nestale tj. smanjio se broj trafika za otkup zlata

jedno vrijeme u svakoj selendri.. otkup zlata...u blizini kladionica..

valjda se više nema što kupiti

sve dobro...

Tko je glasao

ali ga zato...

... sada možeš prodati u svakoj Hrvatskoj pošti :)

Tko je glasao

viš

to nisam znao...

sve dobro...

Tko je glasao

_vrač pogađač_

"...pokušaj da novac sam radi i stvara profit upravo kolabira pred našim očima.
Budućnost vrste je u ljudskom radu oplemenjenom što većim stupnjem
inteligencije i ljudske empatije.
.......indiPitija, 7.e.t.11. XI

J.P. Morgan: "džaba vam trud, gold is money, everything else is credit."

...(konkluzija)...mnogi imaju kredit da neki imaju novac,

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci