Tagovi

Pelješki most trebali bi graditi Kinezi

Evo baš čitam tekst Borisa Rašete u 24 sata i ne mogu vjerovati svojim očima.

Pelješki most je skuplji od najdužeg mosta na svijetu!

Kinezi su sagradili Hanzgzhou, najdulji most na svijetu sa čak šest traka, čiji kilometar košta tri puta manje od mosta Jure Radića za Pelješac

Šesterotračni ljepotan Hangzhou, sagrađen na delti rijeke Yangtze, visok je 33 metra, a dug 36 kilometara. Moćne ograde mosta osigurat će siguran prijelaz i tijekom najjačih oluja. Najduži prekomorski most na svijetu kineske vlasti su svečano otvorile u četvrtak. Sagradili su ga za četiri i pol godine, a stajao je 1,1 milijardu eura. To je, po kilometru, točno tri puta jeftinije od našeg mosta za Pelješac. Dr. Jure Radić, čiji je tim s Građevinskog fakulteta u Zagrebu projektirao Pelješki most, procjenjuje da će on stajati između 200 i 220 milijuna eura. A bit će dogačak 2,38 kilometara. Opravdanje za tako visoku cijenu građevinari nalaze u iznimno muljevitom tlu, zbog kojega će noseći stupovi mosta biti visoki čak 240 metara! Svi popratni radovi također će biti teški i vrlo složeni. Radimir Čačić (HNS) kaže da bi most mogao stajati i 350 milijuna eura. Francuski most Millau, nešto dulji od Pelješkog, a mjestimično viši od Eiffelova tornja (343 metra!), stajao je 390 milijuna eura.

Jučer sam čitao vijest o tom kineskom mostu i navodno je izgrađen u području gdje su plimni valovi među najjačima na svijetu. Što mislite koliko milijuna će Pelješki most stvarno koštati, a koliko će to nas "koštati"? Kinezi bi ga sigurno napravili za manje para.

Komentari

BiH ne da gradnju autoputa

BiH ne da gradnju autoputa kroz Neum
Eto još malo veselja. Stvarno nemam pojma što više misliti o cijeloj priči, tko tu koga prca i tko je gore a tko dole.

Cijela vijest je bez glave budući da bi tu trebao prolaziti europski prometni koridor i nije jasno što oni imaju dati ili ne dati. Ne daju nam most, ne daju nam autoput, ne daju nam ništa . . . Nekako mi se čini da se nama prešućuje nekakav važan dio vijesti jer stvar je inače stvarno preglupa.

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Pa da padnu dionice

Pa da padnu dionice Dropulickoj... ccc... Nemozes tako... To je nacionalni interes... :)
_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

Tko je glasao

Kinezi bi ga sigurno

Kinezi bi ga sigurno napravili za manje para. A JOK, nikao, jer bi im bilo jako skupo svaki se dan vozit na posa u rvacku.... Il bi ti da oni iz Kine dolazu pjehe... daj šta ti je? :):):):)

Tko je glasao

Pa što!? Kad može Perica

Pa što!? Kad može Perica Bukić naplaćivati putne troškove, onda mogu i Kinezi.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pa što!? Kad može Perica

Pa što!? Kad može Perica Bukić naplaćivati putne troškove, onda mogu i Kinezi. Ma sve OK, al šta ako naš Buki dogodine prijavi Peking za mjesto boravka... he he, a dvi kunice po kilometru je moj barale pa ti sad računaj koliko bi čovik moga naplatit. I bože sačuvaj da ja sad njega napadan ili prozivan jer sve je to po zakonu, pa i Peking za mjesto stanovanja....
A neš ti Pekinga.... :):):)

Tko je glasao

Sta mislite koliko bi

Sta mislite koliko bi Kineski most kostao da ga je projektirao Jure i gradio njegov IGH (mislim da se tako zove)A tek kada bi bio gotov?

Tko je glasao

CIA objavila studiju o

CIA objavila studiju o kineskim gospodarskim i vojnim snagama i divizijama napretka, veliki izazovi za ostali svijet...
China shop sve po 8, cipele se raspadnu nakon 20 dana... strah me za taj njihov most

Tko je glasao

Evo par misli da rasprava

Evo par misli da rasprava krene ...

Što mislite koliko milijuna će Pelješki most stvarno koštati, a koliko će to nas "koštati"?

Koštat će sigurno više nego ga Jure Radić 'procjenjuje'. Njegova procjena je takva da ide u prilog izgradnji. A kad izgradnja krene ... pa nećemo ga valjda prestati graditi kad spoznamo da će biti (znatno) skuplji!? Već viđeno.

Kinezi bi ga sigurno napravili za manje para.

Kinezi ga uopće ne bi napravili (da je ovo njihov 'slučaj'). Jer nešto ovakvo skupo oni vjerojatno ne grade, ako za to nema malo konkretnijega opravdanja. A možda i griješim, Kina je tako daleko, otkud ja znam kako razmišljaju Kinezi u ovakvoj situaciji?

Imali smo i mi jednopartijski sustav, pa možda poznamo Kineze bolje nego što mislimo. A poznata nam je i naša demokratska megalomanija ... nije teško zaključiti da je ona nekadašnja ipak bila manja ...

ragusa

Tko je glasao

Koštat će sigurno više

Koštat će sigurno više nego ga Jure Radić 'procjenjuje'.
Naravno da će koštati više, jeli ikad nešto koštalo manje što je jure Radić procijenio?

I još što se love tiče, ponovit ću dio svog komentara iz prethodne rasprave o Mostu:
- Kod natječaja takvog tipa ako je najjeftinija ponuda izrazito niska u pravilu biva eliminirana jer nikome nije u interesu da izvođač propadne i ne dovrši radove.

Gradnju 2,3 kilometara dugog mosta domaće su tvrtke ponudile za oko 1,87 milijardi kuna, strani konzorcij za 4,2 milijarde, a Alpine za 3,8 milijardi kuna.

Možda griješim i Jure & Konstruktori (jel to neki rock band?) nam poklanjaju most u 1/2 cijene iz isključivo domoljubnih razloga!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Radim na brodu za polaganje

Radim na brodu za polaganje opreme na morsko dno, izmedju ostalih i pilota za ucvrscenje platformi za naftna postrojenja.Jednom me kad sam bio doma pozvao poznanik, inace jedan od vlasnika firme koja je dala ponudu za gradnju tog mosta i pita me kako se postavljaju, tj zabijaju piloni - piloti za ucvrscenje mosta jer da bi oni to radili.
Za pilotiranje oko 70m mulja koliko je tamo plus 25-30m dubine i jos barem 70-80m u zdravu podlogu-stijenu treba zabijati pilote od 170 i vise m duzine, a svaki je te duzine tezak oko 700t. Za zabijanje se moze koristiti samo najveca oprema na svijetu, a pitanje je da li takav brod moze doci u takav plicak. Hocu reci da se takvog ogromnog i bespotrebnog posla prihvaca jedna mala i tehnoloski nerazvijena zemlja, a izgleda jedini cilj je da se gradjevinska mafija nakrca lovom i jos vise zaduzi ovu i ovako vec upropastenu zemlju.

Tko je glasao

Jure je još za druga Tita

Jure je još za druga Tita partijski sekretar, cijela ekipa IGH isto, još i više, prekaljeni, zatim njihov prijatelj Luka Bebić, i razne snage.

A za Tita i njegove snage ne samo da ne priliči koristiti izraze mali i beznačajni, nego to automatski izaziva obrnuto, apsolutna svjetska špica, prepreke su samo podstrek za to.

Sada kada si se javio ovim je već gotovo, piloti će odmah biti i teži od 700 tona, šta je to a i kad je oprema bila problem, ili bilo kakve prepreke.

I nije nikava šala, baš Jure i IGH drže pozicije na Titovu putu, istok, bliski istok, jug, sada i Evropa, IGH je već najjači laboratorij u Evropi, jer ti diletanti još i ne kopčaju da državni institut može biti udarna snaga biznisa i podviga, dok je kod nas IGH sa 40 godina u takvoj igri sa istim više nego iskusnim igračima - Jure, Đukan, Marina MD, Simović ..., sada surađuje i čuveni akademik Kincl, i razni. Treba im 40 godina da stignu IGH sada, a gdje će tada IGH biti ...

Tko je glasao

Hocu reci da se takvog

Hocu reci da se takvog ogromnog i bespotrebnog posla prihvaca jedna mala i tehnoloski nerazvijena zemlja, a izgleda jedini cilj je da se gradjevinska mafija nakrca lovom i jos vise zaduzi ovu i ovako vec upropastenu zemlju.

'O šibenska pismo mila,
sve si rekla u dvi riči'

ragusa

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci