Tagovi

Pederi u duhu protiv pedera po Duhu Svetome

Peder je pogrdna riječ, no kako je danas često u upotrebi važno je razumjeti njeno značenje ovisno o kontekstu. Velik broj pogrdnih riječi koje žive u jeziku dulje vrijeme poprima nova značenja, koja čak dovode do toga da ih upotreba jasno razlikuje od negdašnjih istoznačnica (kao primjer ajmo uzeti kako to pojašnjava Rade Šerbedžija u filmu Variola vera). Vrlo često ta pogrdna riječ postaje opis karakterne osobine koja se stereotipno pripisuje (uglavnom neosnovano) originalnoj grupi na koju se pogrda odnosila. Tako je peder od oznake nečije homoseksualne sklonosti dobio i značenje pokvarene i podle osobe koja koristeći neki oblik manipulacije nastoji sebi pridobiti neku korist, a posebno ako je to na račun nekog tko je već u slabijem položaju od te osobe.

Zaboravimo načas pogrdnost same riječi, pogledajmo kako ta distinkcija značenja može pojednostaviti neke stvari. Danas, u ovoj strci oko referenduma možemo tako govoriti o dvije vrste pedera u Hrvatskoj. Onih koji su pederi u smislu homoseksualnosti, koji tako žive onako kako mogu u ovoj državi, što vjernici u sličnim okolnostima znaju nazvati "kako ih je Bog stvorio" ili "po Duhu Svetome". Za jednu kasniju temu ostavimo kako je po toj istoj priči Bog stvorio čovjeka na svoju sliku i priliku, pa zato jer postoji toliko LBGT osoba može se osnovano pretpostaviti i da je on malo queer. Ostanimo znači kod "pedera po Duhu Svetome" kao definicije jedne (one proganjane) skupine.

Druga je skupina koja pokušava ostvariti korist time što će vlastite seksualne frustracije ispoljavati pokušajima opstrukcije života drugima vireći u to s kim odlaze u krevet (ili "to" rade na podu, u kadi, na kuhinjskom regalu, balkonu, u liftu ili automobilu...). Jasno je kako ih možemo nazvati pederima u onom karakternom smislu zbog takvog ponašanja koje je ta očita seksualna frustracija utisnula duboko u njih, to je sad "u duhu" tih osoba. Iako ni sami sebe ne vole dovoljno da bi masturbirali (što bi im i općenito pomoglo u životu), internet je velik i ima pretraživače, sigurno postoji neki fetiš gdje se netko pali recimo na sredovječne žene sa svinjskim okicama. Vrijedilo bi pokušati, no dok ne uspiju to izbaciti (zaželimo im uz orgazam) iz sebe, oni ostaju "pederi u duhu".

Možemo čak svjedočiti i posebnoj vrsti tih "pedera u duhu", bilo onih koji će pribjeći nasilju kako bi se pojavili u središtu pažnje, bilo onih koji ignoriraju vlastiti celibat kao jedinu stvarnu seksualnu perverziju dok osuđuju druge zbog njihove spolne ili rodne pripadnosti. Njima pomoći nema, možemo ih samo žaliti.

I pederi u duhu nisu u većini. Većini u Hrvatskoj se živo jebe za to tko koga kako jebe. Jedino je pitanje za nedjelju koliko će ljudi do tad skužiti da to nema veze sa seksom, nego sa slobodom. Jer uostalom, bez ikakve pogrde, pederi su i jedni i drugi samo što jedni žele upravljati tuđim životima a drugi živjeti svoj život. A to živjeti svoj život jest definicija slobode.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci