Tagovi

Pecunia non olet

Pecunia non olet rijeci su rimskog cara Vespazijana kad ga je sin Tit pitao zasto je uveo porez na mokracu. U to doba rimsko carstvo oporavljalo se nakon nekolicine ludih careva koji su proglasavali konje za senatore, spaljivali rim i uglavnom doveli ga na rub opstanka. Slicno kao sto je danas Hrvatska. nakon njih dosao je na vlast Vespazijan ratnicke proslosti koji je mislim protiv germana vodio nekoliko uspjesnih ratova. Tada je rimsko carstvo valjalo konsolidirati, vojsci razbacanoj na ogromnom šprostoru isplacivati place i uvesti sveopceg reda.

Raznim mjerama car je uspio osigurati stabilnost i okrenuti stanje prema napretku. Pri tome je koristio neke nepopularne mjere poput uvodjenja poreza na mokracu koja se u to doba skupljala u javnim wc-ima i koristila za stavljenje koze. Njegov sin Tit uzasnut tom mjerom upita oca pa zar porez na mokracu i dobi slavni odgovor da novac ne smrdi makar je prikupljen od mokrace. No car Vespazijan bio je muda vladar. Poreze koje je prikupljao iskoristio je svrhovito i pod njegovim vodstvom rimskom carstvu krenu nabolje. Toliko dobro da je svojoj ljubavnici sagradio amfiteatar u Puli od cega i mi danas imamo mnostvo koristi.

Zasto sam napisao ovaj podsjetnik na davno doba prvog stoljeca nakon Krista?

Nasa vlada na juceasnjoj sjednici uvela je dodatne trosarine na goriva i duhan. Takodjer proizvode slicnog mirisa poput nekadasnje mokrace. Posljedica je to dvadesetak godina vladavine ludih careva Hrvatskom. Danas je nasa prelijepa drzava u slicnom stanju poput nekadasnjeg Rima. Popaljena i popljackana. Stoga nuznost uvodjenja novih poreza izgleda logicna.

No.

Za razliku od skrbnog cara Vespazijana ova plejada nasih vrlih vladara novac prikupljen od suvremene mokrace upotrijebiti ce za daljnje bakinalije i devastiranje domovine ponasajuci se poput ludih careva.

Niti Lalovcu, Grcicu, Milanovicu i ostalima iz plejade velikana politickih manipulacija i deranja koze narodu ne smrdi novac iako je dosao iz benzinskih postaja i duhanskog dima. A jos manje smrdi tisucama onih koji su na raznim pozicijama zahvaljujuci poslusnosti i partijskim podobnostima i za cija radna mjesta se bori ova vlast znajuci da ih ti i takvi odrzavaju iznad povrsine.

Stoga mozemo samo stati na jedno od sedam brda uzeti liru u ruke i pjevati nad palezom koji se nastavlja.

Tagovi

Komentari

Da san ja njemački turist

Da san ja njemački turist ako to do sad nisan činija od sada bi sigurno izbjegava točit gorivo u HR već bi natočija u Austriji di je jeftinije, pogotovu sad. Sumnjan da je ovin genijalcima palo napamet izračunat kolika će bit zarada ili će zapravo bit gubici ako turisti budu izbjegavali točit gorivo u nas. Da ne govorin o posljedičnon povećanju cijena svega ostaloga. Već sad smo daleko skuplji nego Turska ili Grčka. Devedeset posto turista šta dolazidu u nas zaboli za nekakovu kulturu, povijest, arhitekturu,... njima je jedino bitno da mogu šta jeftinije jist, pit i kupat se. Mi zapravo i nemamo šta drugo ponudit pa da možemo bit skuplji. Samo nan još fali da počmemo potkopavat turizam jer to bi bija stvarno početak kraja.

Tko je glasao

prilikom pjevanja uz liru...

... treba paziti da nam neki putnik-namjernik ne ubaci koju kovanicu u šešir - jer bi onda ta djelatnost išla pod "zabavljačku" te bi trebalo sklopiti ugovor o autorskom djelu, a pritom je korisno biti i član strukovne udruge.

Možda bi čovjek nagnuo i bocu rakije dok gleda kako sve gori, samo nije zgorega da pazi da boca rakije ima markicu da su plaćene sve trošarine na istu.

Naravno, pretpostavlja se da smo račun od lire uzeli sa sobom, za nedajbože...

Tko je glasao

Legija smjenjuje !

Koliko se sjećam, takve lude i rastrošne careve su obično smjenjivale legije ,počesto iz udaljenih provincija a nekoliko careva su smjenile i legije iz Dalmacije. No RH nema legije a niti ikakvu respektabilnu vojsku pa ni vojni puč nije moguć. Mislim da je tu i odgovor na pitanje zašto svaka nova vlast uništi poneki segment Hrvatske vojske ! Također i odgovor na pitanje zašto obezvrijeđuju Branitelje. A prvo obezvrijeđivanje ja nastalo inflacijom branitelja, kasnije inflacijom Udruga branitelja a sad inflacijom govana na mjestu ministra branitelja.

Bert

Tko je glasao

...

a sad inflacijom govana na mjestu ministra branitelja.

hehe...slažem se s ovom konstatacijom...baš me zanima koje će govno biti slijedeće na mjestu ministra branitelja kada bude oformljena nova vlada...bar hdz ima široku fekalnu bazu za to prevažno mjesto...

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

dozvolit ću si ponoviti

dozvolit ću si ponoviti jedan
...upis od ranije,
...nije moja umotvorina već samo moj prijevod...tek toliko kao prilog svijesti o tome da sve dekadencije kroz povijest izgledaju slično...
"U terminalnoj fazi kolapsa Rimskog Carstva, nije valjda bilo većeg tereta za običnog građanina od ekstremnih poreza koje je bio prisiljen plaćati.
Poreske "reforme" imperatora Dioklecijana u 3. stoljeću bile su toliko rigidne i bezobzirne da su mnogi bili dovedeni do gladi i stečaja. Država je išla tako daleko da je utjerivala dugove i s udovicama i djecom.
Do 4. stoljeća Rimsko gospodarstvo i poreski sustav su bili u tako jadnom stanju da su mnogi poljodjelci napustili svoju zemlju da bi stekli pravo na javna sredstva.
Tada je imperijalna vlast trošila prikupljena sredstva na vojna i opća prava. Vremenom, po povjesničaru Josephu Taintneru, "oni koji su živjeli od riznice bili su brojniji od onih koji su plaćali u nju".
Zvuči poznato?
U 5. stoljeću, poreski nemiri o opća pobuna postali su uobičajeni među seljacima koji su preostali. Rimska vlast je rutinski slala legije da guše seljačke bune zbog poreza.
No to nije zaustavilo poreze da rastu.
Valentinijan III, koji je 444 g primjetio da će daljnje oporezovanje zemljoposjednika i trgovaca biti katastrofalno, ipak nameće dodatnih 4% poreza na promet...i dodatno određuje da se sve transakcije imaju obavljati u prisutnosti carinika. (današnji ekvivalent u fiskalnim blagajnama)
Pod tako oslabljenim režimom, i bogati i siromašni zajednički su željeli da ih barbarske horde izbave od tereta Rimskog oporezivanja.
Zosimus, pisac iz kasnog 5. stoljeća našalio se da "kao posljedica takvog oporezivanja su i grad i selo bili puni naricanja i pritužbi, a svi...tražili pomoć od barbara"
Mnogi Rimski seljaci su se čak i borili uz osvajače, kao u slučaju Balkanskih rudara masovno prebjeglih Vizigotima 378 g. Drugi su opet jednostavno napuštali Carstvo.
U svojoj knjizi "Dekadentna društva", povjesničar Robert Adams napisao je, "...do petog stoljeća ljudi su bili spremni odustati od same civilizacije kako bi izbjegli opterećenje poreza.""

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci