Tagovi

Partnerstvo za otvorenu vlast

Prije dva tjedna (14. rujna) u prostorijama novinarskog doma u Zagrebu predstavljeno je Partnerstvo za otvorenu vlast. Ova inicijativa dolazi od američkog predsjednika Baracka Obame koji je prošle godine na zasjedanju Ujedinjenih naroda najavio pokretanje ove inicijative, a čiji je cilj globalno partnerstvo prema otvaranju vlada i vlasti prema svojim građanima. Partnerstvo se sastoji od osam država inicijalnih pokretača, a Hrvatska se uključila već u prvu grupu od tridesetak zemalja koje su se obvezale djelovati u smjeru izgradnje otvorene vlasti i rasta transparentnosti.

Usred afere s HDZ-ovom crnom blagajnom na političkom dijelu otvaranja partnerstva pojavili su se i predsjednik Sabora Luka Bebić i potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković, od kojih je ovaj potonji nabrajao silne uspjehe i slučajeve u kojima on smatra da bi Hrvatska morala biti primjer ostalima.

Nažalost, stanje nije uopće sjajno ili za pohvalu i vrijedilo bi argumentirati zašto i dio ovoga što slijedi sam i naveo u svojem kratkom govoru kojeg sam tada izgovorio.

Hrvatska ne zadovoljava niti jedan jedini suvisli kriterij o transparentnosti. Naime mi imamo Zakon o pravu na pristup informacijama i neki dokumenti doista jesu dostupni, no način na koji se to radi je jednostavno loš i u svojoj biti neupotrebljiv. Praktički svatko može svoj podatak proglasiti tajnim, a agencija za zaštitu osobnih podataka je ta koja je zadužena da rješava eventualne žalbe. Na gornjem okruglom stolu požalili su se kako ih je svega četvero na cijelu državu što se činilo barem petnaest minuta razumnim argumentom, sve dok nismo čuli da su u prvih osam mjeseci ove godine dobili ukupno 120 žalbi. Moje je mišljenje da predmeti koji se odnose na zakon o pravu na pristup informacijama moraju biti očigledni i da tu nema u biti pretjerano duge deliberacije i četvero ljudi nema što raditi s tih 120 žalbi (osim naravno ako imamo jednog načelnika, jednu tajnicu i dva referenta što donekle mijenja omjere).

Krenimo primjerice s državnim proračunom kojeg do prošlog kolovoza nismo uopće imali javno dostupnog u obliku baze (ili tablice). U mojim nastojanjima da pribavim taj dokument, tražio sam čak primjerak proračuna u digitalnom obliku i dobio sam PDF dokument sa skeniranim stranicama. Kada sam upitao kako oni to mogu smatrati digitalnim oblikom, odgovoreno mi je da je dokument došao na CD-u pa je sukladno tome digitalan. Proračun kojeg smo u Vjetrenjači koristili za vizualizaciju državnog proračuna dobili smo polulegalnim metodama direktno od djelatnika ministarstva financija. Na sreću, nakon objave naše vizualizacije i javne kritike, excel dokument se pojavio na stranicama ministarstva.

Državni proračun nadalje ima samo tri razine detalja, tako da imate situacije da postoje stavke koje nose iznose u milijardama kuna. Možemo mi sada diskutirati o tome da je to otvoreno i transparentno, no mislim da je nevjerojatno očekivati da država dobije jednu pojedinačnu fakturu na milijardu kuna? Smiješno, no dodatnu razinu detalja smo imali do 2008. godine kada je to skinuto jer je netko (a pogledajte moj blog iz tog razdoblja) izračunao da država godišnje troši oko 32 milijuna kuna na zimske gume, što je dovoljno za 14.000 setova guma pa je tadašnji ministar doslovce i javno izgovorio da "neće mene niko zaje...." i tako je pala razina transparentnosti proračuna u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj nadalje ne postoji nijedno tijelo koje se sustavno bavi informatizacijom. Znam da će sada neki skočiti i upozoriti na instituciju koja se zove eHrvatska, no ako malo bolje pogledate njihove web stranice biti će vam jasno kako je jedan od njihovih najvećih dosega digitalizacija TV signala što je posao koji je trebala istjerati agencija za elektroničke medije a ne oni, i govoriti o tome kao o digitalizaciji je isto kao i da kažem da je moja kuhinja digitalna zbog toga što imam mikrovalnu pećnicu koja na sebi ima digitalni sat. Istovremeno, jedan od najboljih projekata koji je proizašao iz kuhinje eHrvatske je hitrorez koji je nažalost bio korišten isključivo kao marketinški alat za dobijanje izbora 2007. godine. Od 14.000 zakona i propisa koje je pobrojao USAID i vijeće za konkurentnost, hitrorez je pronašao njih oko polovice, da bi za svega njih nekoliko stotina dobili bilo kakve prijedloge i promjene ili brisanja, da bi na kraju brojka koliko je propisa stvarno promijenjeno bila toliko porazno loša da me je sram uopće napisati brojku. Ako ne vjerujete, pogledajte samo nedavne odluke ministarstva gospodarstva koje je prije nekoliko tjedana ukinulo odredbe o obvezi osiguravanja mineralne vode i soli rudarima, a koja je bila obvezujuća od polovice prošlog stoljeća. Nažalost, hitrorez je zaživio u nekim drugim zemljama (Egipat, Vijetnam...) dok je kod nas to bio samo predizborni trik, a čelnici su se više bavili rasporedom posade na "Malo vitra" nego s državnim poslom. Koliko "nove tehnologije" sporo dolaze možete i sami provjeriti šetajući pokraj ureda eHrvatske i pokušavajući se checkirati s npr. FourSquare-om pa onda možete provjeriti tko je mayor te institucije.

Usput rečeno, cijeli niz zemalja, od naših susjeda na dalje ima ili ministarstvo informatike (ili ministarstvo za informacijsko društvo ili neku izvedenicu koja pokriva taj dio), dok mi u Hrvatskoj, izuzevši eHrvatske nemamo nijednog jedinog državnog tajnika koji bi se bavio tim problemima. Podsjetimo se, imamo više od 4.400 jedinica uprave i samouprave i nijednu osobu ili instituciju (osim disfunkcionalne eHrvatske) koja bi se bavila integracijom informatičkog potencijala ove zemlje. Toliko o nama kao o potencijalnoj informatičkoj velesili.

Veliki problem transparentnosti je i apsolutno nerazumijevanje potencijala koje informatika i informacijski sustavi pružaju. Pa tako s jedne strane imamo političare koji pojma o informatici nemaju (u što se možete uvjeriti promatrajući TV kadrove njihovih kancelarija), a s druge strane imamo cijeli niz nekakvih kvazi IT voditelja i načelnika čija je jedina zasluga da su na određenoj poziciji bili dovoljno dugo da po sili inercije birokracije svojom nekompetencijom napreduju do razine na koju su stigli. I jedni i drugi dakle pojma nemaju, još manje da imaju vizije ili energije za iskorak, a za obje grupe je kritični faktor uspjeha zaustavljanje svake promjene koja bi mogla ukazati na njihove nekompetencije. Dobar dio napretka ove države, a ne samo naše infrastrukture zarobljen je u toj birokraciji mediokriteta koji s nama upravljaju u posljednjih dvadeset godina. Uspjesi i kompetencije u takvim uvjetima nisu niti mogu biti parametar napredovanja.

Ponekad se desi da neki informatički biser doista ispadne van, pa smo primjerice tako prije godinu i nešto dana vidjeli kako zagrebački ZET posjeduje aplikaciju koja ukazuje na trenutne pozicije tramvaja i autobusa. Nekoliko dana nakon objave tog podatka, ta aplikacija je ugašena (iako je u biti samo prebačena na drugi port routera) s izgovorom da se radi o sigurnonosnom problemu. Pretpostavka je da bi odavanje lokacije tramvaja moglo dati neočekivanu prednost teroristima ili vandalima, kao da tramvaji ili autobusi koriste svaki puta drugu rutu i neočekivano vam se prikradu na stanicu? U drugim zemljama, takvi podaci se javno dijele i onda imate cijeli niz aplikacija koje možete instalirati na svoje pametne telefone i vidjeti koliko ćete čekati određeni oblik javnog prijevoza i tu bi se u biti složio s ZETom da je riječ o pitanju sigurnosti, jer nije svejedno hoće li vaše dijete u dva ujutro čekati pola sata neki tramvaj ili autobus ili svega nekoliko minuta.

Zamislite, da su ti podaci slobodni i javno dostupni, danas bi imali pokoju aplikaciju za naše pametne telefone, neki lokalni developer bi možda prodao tehnologiju u svijet, možda bi koji od besposlenih mladih dobio priliku zaraditi svoju plaću? A da i ne kažem da bi do danas netko mogao proučiti uzorke ponašanja tramvaja i autobusa i predložiti reorganizaciju, alternativne vozne redove ili nešto treće što bi dovelo do efikasnijeg i energetski učinkovitijeg javnog prijevoza. Nažalost, ovako to nikada nećemo saznati.

Imamo mi još problema, da bi uopće bili otvoreni i transparentni potrebno je i digitalizirati sve i svašta. Imamo tako primjer FINA-e koja je od hrvatske vlade dobila zadatak i više od dvadeset milijuna kuna da prebroji zaposlene u državnom sektoru. Njih ima oko 330-350.000 i razumno bi bilo očekivati da je to podatak koji ne bi smjelo biti teško saznati, no eto, nakon godinu i nešto dana, dvadesetak milijuna kuna kasnije mi to i dalje ne znamo. Ako ćemo već govoriti o FINAi, pogledajte koliko REGOS plaća FINAi za usluge vođenja i infrastrukture za prvi i drugi mirovinski stup. Radi se o stotinama milijuna kuna koje su otišle u rupu bez dna pod imenom FINA. Našim novcem subvencioniramo i saniramo instituciju za koje u modernom tržišno orijentiranom svijetu nema mjesta. FINA je nadalje nositelj i izdavatelj digitalnog potpisa koji je temelj elektroničke razmjene dokumenata (što se onda u kasnijim iteracijama mora reflektirati na transparentnost i otvorenost društva), no ako malo bolje pogledate, osobe koje su radile na digitalnom potpisu prije nekoliko mjeseci su iz donekle elitnog prostora FINAe u Vukovarskoj preseljene u posljednju kancelariju u slijepom crijevu poslovnice u Šoštarićevoj, a sam pogled na te izgubljene službenike i količinu fascikala koji posjeduju jasno govori o tome koliko su digitalnih potpisa do sada izdali i kakva je budućnost tog projekta.

Kada smo već kod digitalnog potpisa, vrijedi spomenuti i priču koja se nekad događala s potpisom. Naime, po zakonu JMBG ne smije biti digitalnog potpisa, dok istovremeno Porezna uprava (koja koristi digitalni potpis za primanje dokumenata) očekuje taj broj u potpisu. To su duže vremena riješavali tako (ne znam da li to rade još uvijek) da su čekali da na serveru vide grešku prilikom prvog pokušaja potpisivanja da bi potom ručno pronašli JMBG i ručno intervenirali kako bi usluga proradila (tako da ako vjerujete u male ljude u računalima, nije to baš tako daleko od istine, barem kada je riječ o javnoj upravi).

A ako mislite da je situacija u poreznoj porazna, onda niste vidjeli druge. Usluga ePorezne je bazirana u cijelosti na Microsoftovoj tehnologiji koju je za potrebe APIS IT-a sagradila privatna tvrtka, a sve skupa po narudžbi porezne uprave. FINA pak koristi module za potpisivanje koji se baziraju na kombinaciji jave i activeX kontrola što znači da je opet vezano za MS platforme, a Mirovinsko i Zdrastveno su koristili digitalno potpisane PDF dokumente - koji, uzgred rečeno, nisu korišteni za upisivanje u baze, nego bi to bila samo autentikacija da je doista odgovorna osoba potpisala formular, dok bi se sve ostalo rješavalo na identičnom šalteru kao i da ste se sami odšetali do lokalne poslovnice mirovinskog ili zdrastvenog. Oni su napravili jednu vrlo skupu verziju faxa koja daje dojam da se radi o nekoj "e" usluzi.

Dakle, ono što je činjenica je da razne institucije koriste razne tehnologije i da podaci nisu jedinstveni niti se pazi da ne budu redundantni (kao što je to primjerice u biračkim popisima koji su u biti samo "kanta za smeće" svih drugih baza i evidencija koje postoje), pa tako primjerice gore spomenuti podaci koje redovito šaljete regosu morate istovremeno slati i poreznoj upravi iako se radi o apsolutno istom setu podataka.

Ukratko, ako se na gornje načine država odnosi prema "ulaznom" dijelu podataka, kako onda bilo tko može očekivati transparentnost ili otvorenost prema građanima? S jedne strane imate političare koji se grčevito bore da ostanu na poziciji, voditelje informatike koji su ionako većinom završili na tim pozicijama iako nemaju elementarne kompetencije, preko toga da svaka institucija vodi svoju politiku pa samim time i informatičku infrastrukturu.

Pogledajte baze podataka koje su navodno javne. Baza podataka registra trgovačkog suda je pretraživa samo po dva kriterija, što bi značilo da morate imati točni podatak da bi eventualno dobili potvrdu da je podatak točan. Ostali registri (obrtnika, udruga) su rasuti po drugim institucijama i napravljeni na identičan način. Nijedan od tih registara nema engleski prijevod a dio institucija ih ne prihvaća kao autentični dokument. U biti, mi nemamo jedno mjesto gdje su popisane sve javne baze podataka, Amerika primjerice ima registriranih gotovo 400.000 data setova različitih podataka, od ovih očiglednih o državnoj potrošnji, dok učestalosti kriminala ili frekvenciji izdavanja parkirnih kazni. Europska komisija objavljuje sve svoje troškove do razine pojedinačnog troška, što znači da ako je iz proračuna europske komisije isplaćeno 10kn za refundiranje troška parkinga njihovog diplomata u Zagrebu, tada je taj podatak vidljiv (i preporučam da ga pronađete), a susjedi slovenci su nedavno objavili svoju aplikaciju Supervizor koja ima identičnu funkcionalnost.

U Hrvatskoj ima oko 4.400 tijela uprave i samouprave (uključujući i sve institucije, agencije i sve druge pravne subjekte koji na ovaj ili onaj način upravljaju javnim novcem ili resursima) i mi se u biti borimo da osiguramo donji minimum transparentnosti i otvorenosti koji je ionako garantiran zakonom. No istovremeno skroz izbjegavamo primjetiti kako zakon ne priječi nikome da bude pretjerano transparentan, ali se to ipak nije dogodilo u 4.400 tijela kroz 20 godina i možda nas u transparentnosti i otvorenosti ne priječe zakoni ili infrastruktura nego nešto sasvim drugo. Možda bi ipak prvo morali poraditi na temeljnim vrijednostima.

I da se vratim na gornji skup, da ste bili tamo i samo pogledali tko su bili ljudi koji su s državne strane došli braniti boje otvorenosti i transparentnosti (uz jedan jedini izuzetak državnog tajnika iz ministarstva financija) bilo je sasvim jasno da su poslani ljudi iz nižih ešalona birokracije što najbolje demonstrira interes i političku volju da se nešto učini na ovu temu, a gore spomenuti ministar i predsjednik Sabora su bili tamo ionako da bi iskoristili javni forum za ublažavanje političke štete koja je tih dana odjekivala zemljom.

Sav novac koji je prikupljen kroz naše poreze je javan i njegova potrošnja mora biti javna, a ljudi koji u naše ime donose odluke kako će taj novac biti utrošen moraju za to odgovarati. Nažalost, mi smo još uvijek u potrazi za jednim jedinim svijetlim primjerom. Dok se mi borimo da pojedini podaci uopće budu dostupni, svijet je odavno krenuo u kontekstualizaciju tih podataka kako bi se iz tih mnogobrojnih skupova podataka iscrpio maksimum te kako bi iz njih izvukli dodatnu vrijednost.

Istovremeno, koruptivna djela, a i sukobi interesa su djela koja je teško otkriti jer svi koji u njima sudjeluju imaju vitalni interes da štogod da su napravili nikada ne vidi svjetlo dana. Nema jednostavnijeg, bržeg i jeftinijeg načina da se pronađu takva djela od toga da budemo transparentni. U posljednje dvije godine silne borbe protiv korupcije, nije bilo nijednog jedinog pomaka u otvorenosti i transparentnosti javne vlasti, dapače, samo su se povukli na svoje pozicije a zakonska regulativa je postala još zatvorenija nego ranije.

I na kraju, pogledajte kratki video o otvorenoj vlasti koji opisuje što bi ona sve mogla biti zajedno s nekolicinom sjajnih primjera.

Open Government from The Academy on Vimeo.

Komentari

nekako sam uspio

pročitat @mrakove poruke da je problem riješen, ali kod mene i dalje sve isto ko i prije :(

Provinciopolis

Tko je glasao

evo mi sad opet "error on page"

kad probam plusirat ili pogledat tko je glasao ili komentirat na @hatzijevoj "socijaldemokraciji" - nisam probao ostale da nebi ispalo hmmm :)
@provinciopolis

Tko je glasao

malo off topic (a možda i nije)

imam problema sa pollitikom zadnje vrijeme, ne mogu slati niti primati pp, ali važnije od toga je da sa desne strane nemam operativnih menija nego čistu bijelu odlogu, to se odjednom pojavi pa se recimo ne mogu odlogirati više
Juče se to prvi put pojavilo i @mrak je to otklonio, ali evo ga opet
zanima me da li se i drugima tako nešto zbiva?

Tko je glasao

i kod mene isto

sad se malo vraća desna strana, ali opet je sve u biti u komi

Provinciopolis

Tko je glasao

ljudi, nakon svake ovakve

ljudi, nakon svake ovakve operacije MORATE očistiti cache memoriju SVOG računala

dakle ili pobrišite ili stranicu ponovno učitajte koristeći tipke CTRL i F5 istovremeno

i tada će problem biti riješen

Tko je glasao

ja očistio

i sad sve OK

Provinciopolis

Tko je glasao

prije nego li se bacim na čišćenje

moguće da je nešto upalo preko HTMLa, jer smo stavljali razne slike i videa sa WS, a zna se da su oni odmah krenuli na sve načine blokirati razne koji šire defetizam

možda je poLLitika dobila neku gripu,
recimo ulična ili prosvjedna gripa

(ne govoriti ministru zdravstva moliću lijepo)

Tko je glasao

evo ovako izgleda, ne uvijek, nakon komentiranja

Uploaded with ImageShack.us
a u trenutku pisanja komentara vrati se na staro
dakle nakon ctrlF5 otvori normalno, ali čim dođem na neki dnevnik on je u ovakvom formatu

Tko je glasao

(veli mrak)

Stisni opet Ctrl F5..

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sa čišćenjem cache memory je upalilo

nctrlF5 nije bilo dovoljno ni više puta
a trebala mi je koncentracija za cache čišćenje da mi ostanu neke stvari...
u glavnom sada je ok

Tko je glasao

nije problem s HTMLom, desio

nije problem s HTMLom, desio se problem na samom serveru a ja ga nisam skužio na vrijeme (dakle, moja greška)

sorry

Tko je glasao

znači da se sve vrati na staro treba se baciti na higijenu

jer samo dok komentiram stranica izgleda normalno, ostalo je onaj neki save mode

Tko je glasao

ctrl+F5 samo je donekle

ctrl+F5 samo je donekle riješio problem
kada se ode na dnevnik opet je safe mode

Tko je glasao

sada se nešto zbiva

evo dok pišem komentar sve izgleda normalno
ali kada ga pošaljem vjerovatno će opet oći u onaj safecod što sliči kao da je rađeno u DOS-u

Tko je glasao

sada se nešto zbiva

evo dok pišem komentar sve izgleda normalno
ali kada ga pošaljem vjerovatno će opet oći u onaj safecod što sliči kao da je rađeno u DOS-u

Tko je glasao

sada bi moralo biti ok greška

sada bi moralo biti ok

greška je bila na serveru

Tko je glasao

I meni ista stvar

Ako ne ide drugačije, odlogirati se možeš tako da obrišeš pollitikine "kolačiće".

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

kakve kolačiće?

ne mirišem ništa takvo

Tko je glasao

Delete cookies...

Delete cookies...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pazi samo da obrišeš jedino

Pazi samo da obrišeš jedino pollitikine cookies, u protivnom bi ti i neke druge stranice mogle prestati raditi kako su radile. Neke od stvari koje se spremaju kao cookies su npr. passwordi za prijavu na pojedine internet stranice (ako je stranica na taj način dizajnirana).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

i meni se to dogada, nemam

i meni se to dogada, nemam desne strane, a pp ne radi uopce

tj. nije radio ni kad se pojavila desna strana

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kada ove vampire kako sam

Kada ove vampire kako sam rekao vidim , mrak mi padne na oči, ali mrak se izgleda prodao MRAKU, a tek sada vidim da si se ogrebao (nevažno gdje je završio taj SMEĆASTI NOVAC...) za najprljaviji novac na svijetu , novac iluminata i masona - SRAMOTA !

http://www.state.gov/g/ogp/

Justice for all !

Tko je glasao

Prvo su se svi nakrali, a sad

Prvo su se svi nakrali, a sad bi transparentno. Nije da ljudi ne razumiju, nego se osjećaju nemoćnima. I dok se tako budu osjećali, prodat će nam i priču o transparentnosti...bla, bla.

Tko je glasao

oni

Prvo su se svi nakrali, a sad bi transparentno

a gdje smo mi?

luka

Tko je glasao

uuuu kak se nekom gadi tudi

uuuu kak se nekom gadi tudi novac... fujjj

bas me zanima jel bi bil tak smecast da ga je opipati

definitivno velim fuuj na vec kaj god kome pase .. novac i sve ostalo slicno fuuj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

uuuu kak se nekom gadi tudi

uuuu kak se nekom gadi tudi novac... fujjj
bas me zanima jel bi bil tak smecast da ga je opipati
definitivno velim fuuj na vec kaj god kome pase .. novac i sve ostalo slicno fuuj

Normalno da mi se gadi novac ljudi koji proizvode ratove, glad, nerede, po svijetu, a primjer je i zadnji rat u Libiji. Nažalost ljudi su spremni se prodati i to je tako jadno da mi se više o tome ne da pričati...

Žalosno je što ovi na vrhu odavno znaju sve to i zato danas tako lako upravljaju ljudima ko zombijima i kupuju ljude za "šaku kuna..."

Justice for all !

Tko je glasao

ja predlazem da svi koji rade

ja predlazem da svi koji rade kod todorica odbiju uzeti novac.. isto tak i od drzave, bar ovi kaj su nepotrebno zaposleni u administraciji, vec ce oni znati koji su..

isto tak mislim da bi trebali odbiti novac svi koji su zaposleni kao profesionalni vojnici bilo gdje, pa onda oni koji rade u farmaceutskoj industriji, pa onda novinari jer mediji su u sluzbi vec nekog..

isto tak treba podhitno popljuvati sve one koji imaju kredite, makar i minus preko racuna jer su to samo podrzavatelji neoliberalnog kapitala mocnika, iluminata i vec koga god..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ja predlazem da svi koji rade

ja predlazem da svi koji rade kod todorica odbiju uzeti novac.. isto tak i od drzave, bar ovi kaj su nepotrebno zaposleni u administraciji, vec ce oni znati koji su..

isto tak mislim da bi trebali odbiti novac svi koji su zaposleni kao profesionalni vojnici bilo gdje, pa onda oni koji rade u farmaceutskoj industriji, pa onda novinari jer mediji su u sluzbi vec nekog..

isto tak treba podhitno popljuvati sve one koji imaju kredite, makar i minus preko racuna jer su to samo podrzavatelji neoliberalnog kapitala mocnika, iluminata i vec koga god..

Šefe gubiš se... Prvo svatko mora paziti na svoj ugled , a posebno novinari i oni koji žele ostati NEZAVISNI...

Te što nabrajaš su toliko sitne bebe naprema ovima o kojima pričamo , da je smješno o tome i diskutirati. Što se tiče vojske to mi je možda najogavniji dio , da naš narod - ljudi su spremni za par tisuća kuna ići ratovati za drugoga iz razloga svoje egzistencije... Nikada se nećemo naučiti pameti...

Novac od Sorosa i inih i raznih fondacija je toliko prljav da je to strašno, čak štoviše dokazano je da razne humanitarne zaklade su samo služile ko paravan za tajne službe...

Ljudi upadaju u zatvoren krug i spremni su na "male" ustupke pa još malo veće ... Ne bi me čudilo da su neki tekstovi koji su pričali o svjetskoj politici i prozivali NWO bili malo ili malo više cenzurirani... Dovoljno je da se ne pojave na naslovnici :) ... ustupak je već tu...

Justice for all !

Tko je glasao

cemu razlikovati bebe

cemu razlikovati bebe placenike i velike placenike? kako znas koji je vise stetan? a kumulativni ucinak?

ps
a sad mrak molim da proglasis sve ovo spamom.. ne da mi se vise pricati u prazno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

meni je ovo super čitati, što

meni je ovo super čitati, što bi rekao srpski pesnik; "sedim, gledam, ne verujem"

super je ljudima koji se mogu tako izolirati od svijeta i sve proglasiti jednom velikom zavjerom umjesto da mrdnu i sami nešto naprave po toj temi

Tko je glasao

nije baš odgovor @mraku, al da se nadovežem

Ja predlažem da svi odbijemo plaćati kredite izrabljivaćima bez obzira koliko velike ili male ribe bili pa da onda vidimo kako Kapitalisti žive sami od sebe , a ne na račun drugih !

Provinciopolis

Tko je glasao

taj prijedlog prvi bi prigrlili:

Todorić, Kutle, Kerum.....

Tko je glasao

Neka !

Taman solidarnost na djelu :)
Lopove u zatvore ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Ekologija u politici

Ali ne na Goli - uneredili bi okoliš!

Tko je glasao

GoliJATom jednosmjerno

u crnu rupu, ali tek nakon društveno korisnog Rada pa kad otplate što su pokrali ( taman negdje za 894 godine ) - dakle i njihova djeca kao što su oni skršili našu djecu ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Kad sam sve ovo pročitala (a

Kad sam sve ovo pročitala (a vjerujem da je situacija gora, nego ju je @mrak mogao u ovakvom formatu opisati), naša država mi je postala slična šparhetu koji nije čišćen otkad je kupljen prije 20 godina. Čovjek se zbilja mora upitati isplati li se više takav šparhet čistiti ili bi bilo bolje kupiti novi.

nemesis

Tko je glasao

da je bar prije 20 godina kupljen novi špaher bila bi druga prič

to je onaj isti na kojem se već dugo kuhalo prije i nije bio čišćen, onda kad je toliko zagorilo i rastalilo mnoge grijače - samo se tada počistio i to toliko da se sastrugao emajl, i dalje kako pišeš. A sada bi se trebalo platiti da ga netko odnese na otpad, a za novi su nam slabe šanse uz ovakve meštre od kužine koj to ni ne primjećuju

Tko je glasao

Nakon Nobelove za mir...

Obama nastavlja s "world peace" inicijativama. Zanima me je li ona aplikacija iz NY o građanskom aktivizmu u vidu upozoravanja na kriminalitet i nasilje prenijela i ovo - "VIDEO: Policija mirni prosvjed protiv Wall Streeta pretvorila u kaos" - http://www.business.hr/hr/Naslovnica/Svijet/VIDEO-Policija-mirni-prosvje....

Isto tako bi me zanimalo je li njihov najpoznatiji zviždač, 22-godišnji Bradley Manning, marinac koji je proslijedio informacije Wikileaksu, još uvijek u samici (od 2010).

Al' ak' Obama veli, valjda je dobro...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sta jes, jes. Sam projekt

Sta jes, jes. Sam projekt cinjenicom da ima veze sa US gov sam sebe kompromitira u startu.

Tko je glasao

A i njihov primjer otvorenosti i transparentnosti iz NY...

...mi je malo onak'...

Građanin policajac - protuprirodna alijansa!

Inače, s dnevnikom se slažem - koliki davež za obične građane, a sve zbog nesposobnosti, neorganiziranosti, gluposti i lijenosti! Bilo bi dobro pokušati izračunati - kolike gubitke ovakav neefikasni sustav "proizvodi"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

To je jedna obicna

To je jedna obicna prevarantska patka.
Nesto slicno je pricao i Obama i sve sa vrlo jasnim ciljem - povuci glasace za nos. djepu.
73% Amera podrzava vece poreze za najbogatije, a Obama pokusava progurati neku bijednu stopu da bi zadovoljio formu.
Kad kazem 73% znaci da je velik dio republikanskih glasaca takodjer za tu zaista vecu stopu ( vidjeti Buffett ).
Obama se tako ne bi zamjerio ni gomili ni bogatima, a to bas i nece ici.
Kod nas je elita slaba i prokazana kao - lopovi.
Gomila pak moze mijenjati losu praksu i urgirati na neke nelogicnosti politicara, samo ako je svjesna i odgovorna.
Obzirom da ona to nije i nitko i ne zeli da takva postane, ide se starim prokusanim mediteranskim stilom:
1.:kupovanjem glasova i izmisljanjem radnih mjesta u zamjenu za glas.
Primjer iz Italije:
S tek 960 stanovnika i nekolicinom cesta ovo seoce u južnoj Siciliji očito nema većih problema s prometom, no svejedno ima jednu stalno zaposlenu prometnu policajku, koja ima čak osam pomoćnika. Pomoćnici za 20 sati rada tjedno zarade popriličnu svotu od 800 eura, a osim njih još 56 stanovnika Comitinija zaposleno je u gradskoj upravi, do čega je došlo zbog sustava kupovanja glasova otvaranjem radnih mjesta koji je zadro u talijansku politiku na svim razinama.
"Takva radna mjesta ovaj gradić održavaju na životu", rekla je Caterina Valenti (41), dok je neki dan s dvoje kolega za vrijeme radnog vremena sjedila na kavi. "Eto, mi sjedimo u kafiću i tako potičemo gospodarstvo."
Prema podacima Ministarstva javne administracije i inovacije, 2009. godine od ukupno 23 milijuna zaposlenih Talijana u državnoj je službi bilo zaposleno njih oko 3,5 milijuna. Za Berlusconijeve je vladavine vladina potrošnja 2010. godine porasla na preko bilijun dolara, a 2000. godine zabilježene su 753 milijarde dolara.
"Čak se i danas ljudi vode mišlju - shvaćam državu ako daje beneficije meni, mojoj obitelji i mojoj tvrtki", kaže Luigi Musella, autor knjige "Klijentelizam"
Stanovnici su se počeli okupljati na glavnom trgu radi vjenčanja jednog gradskog vijećnika. Automobili su bili parkirani ispod znaka "zabranjeno parkiranje", a vozači su sjeli na kavu u obližnjem kafiću. Ondje je bila i prometna policajka Caterina Valenti, a njezini kolege nisu htjeli pisati kazne za parkiranje. "Ne volimo davati kazne", kaže. "Ovo je mali grad i svi se poznajemo."

2. besmisleno bacanje love na nepotrebe objekte
Primjer Spanjolska:
Gradnja zračne luke Castellón stajala je 213 milijuna dolara, a nije jedini beskorisni pothvat koji je nagrdio španjolski krajolik. Prva privatna zračna luka u Španjolskoj, u Ciudad Realu, u središnjem dijelu zemlje, pokrenula je stečajni postupak. Diljem zemlje niknule su nove ceste kojima skoro nitko ne prolazi. Drugi projekti preživljavaju samo uz pomoć stalnog javnog financiranja, a i to polako pada u zaborav zbog dužničkih kriza koje potresaju Europu. Zbog domaće krize i pada u građevinskom sektoru u Španjolskoj postoji niz poluizgrađenih ili napuštenih muzeja, stadiona, knjižnica, administrativnih zgrada i trgovačkih centara. U proteklih 18 mjeseci, tijekom krize na tržištu nekretnina, Španjolska je dopustila da joj proračunski deficit naglo poraste usporedno sa svjetskom financijskom krizom. Socijalistička vlada Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera lani je uvela stroge mjere štednje koje su smanjile ulaganja u infrastrukturu. Projekti su tako zapeli u poludovršenom stanju, iako je bilo političke volje da se održe na životu.

Tko je glasao

Bok kapitalist

Daj molim te pročitaj ovu svoju tvrdnju nekoliko puta, pa vidi, možda si nešto propustio tu napisati, ili je izostalo, ili...:

Obama se tako ne bi zamjerio ni gomili ni bogatima, a to bas i nece ici.

Dakle 73% podrške, nitko mu se ne bi zamjerio, i bogati podržavaju tu opciju (što znači i dosta lobija i banaka), ali on baš neće pa neće. Time bi sredio puno duga napunio budžet imao praktički sljedeće izbore u džepu, ali neeeeće crnjo da ga ubiješ. On je zapravo prerušena Jadranka koja čak i kad ljudi kažu da su spremni na nepopularne mejre i kada stručnjaci kažu da su nepopularne mjere neophodne, ona ide s populizmom. Osim što ni populizam nema nikakvog smisla u Obaminom slučaju (barem ne u ovom koji si ti izmislio) jer 73% je populizam. Preostalih 27% nije populizam. Dakle Obami je dosadilo biti predsjednik pa on traži izlaz? Ili mu je bivša u ovih 27% pa joj se ne želi zamjerit?

Nategnuto

pozz
doza

Tko je glasao

doza: Dakle 73% podrške,

doza:

Dakle 73% podrške, nitko mu se ne bi zamjerio, i bogati podržavaju tu opciju (što znači i dosta lobija i banaka), ali on baš neće pa neće.
Kazem da se on najradije NE BI NIKOME ZAMJERIO, pa je predlozio truli kompromis. Ima poreza ali je premali za gornjih 450.000 top ljestvice bogatih.
Mozda sam gore nejasno napisao sorry!

Tko je glasao

Hoćeš reći

da njegov bipartisanship ide toliko daleko da on voli samo odluke od 100%. Neću ništa tvrdit, nisam proučio tu njegovu odluku, čini mi se da je stvar iza vrata vjerojatno malo kompliciranija.

pozz
doza

Tko je glasao

Cinjenica je da su svi

Cinjenica je da su svi republikanci glasali protiv rebalansa proracuna, da on ne bi prosao. Ali neki eto jesu. S druge strane nisu ni svi demokrati sretni daljnjim zaduzivanjem.
Politika su kompromisi.

Tko je glasao

inicijativa vrijedna pažnje, ali što ćemo s prvim redovima

Ni Max Bunker se u najinspirativnijim danima svoga stvaralaštva ne bi sjetio svega što hdz zna odavno. Nama je pak sasvim očekivano da će se Barba Luka naći u prvim redovima partnerstava za otvorenu i prozirnu vlast, ali mogu ga razni drugi zamijeniti ako je u takvom trenutku zauzet....

danas je osvanuo naslov „Hrvatske nema među uglednim zemljama svijeta“ što će vjerovatno izazvati opravdani gnjev građana zemlje čiji su brendovi: premijer u kavezu, stranka crnog fonda na vlasti, BBB, MPT, ubojice ratne i mirnodopske su ugledni građani koji slobodno šeću.....

Tko je glasao

3103-dakle mislis da cemo

3103-dakle mislis da cemo opet gledati reprizu hit predstave "I poslije nas -mi!"?
Dakako uz glavni moto. "Ideje nase, a benzin vas!"
Sigurno imas "znjoru" kod kostimografa pa si cuo da su narucili i 3 komplet za presvlacenje.

Tko je glasao

Zapravo su uvijek problem ti

Zapravo su uvijek problem ti prvi redovi, gotovo u svakoj skupini, stranci, organizaciji, državi...i ti prvi redovi, cca 10% su mješung između onih koji su stvarni idealisti, bržeboljekaput ekipe i manipulacijskog pogona za nešto treće ... negdje to rješava vodstvo koje nametne vođu koji vrlo brzo zastrani, negdje gdje se proba demokratski izmori se (plenum), u glavnom stvar odvedu manipulacijske ekipe u željenom smijeru – i to je vrlo uvježbano.

Koliko vidim je plenum ff na pravom putu iznalaženja rješenja, odnosno treba ga samo prikačiti na internet

Tko je glasao

Ove sada kostime su šivale radnice Kamenskog,

a nova narudžba je po trendu daleko otišla na istok

A trend je prevazići Dubai i Singapor - jedini način da iza nas ostanemo mi
Ako ne uspijemo naj....li smo i to će biti kraj povijesti (koju znamo)

Tko je glasao

p.s.1

a zašto je narudžba otišla vani?
Nije zbog cijene rada (odgovaralo bi otvoriti ta radna mjesta sada pred izbore, a i zadnji su kostimi ovdje šivani potpuno besplatno)
Nego zato što hdz&co zna
Da je preveslao radnice Kamenskog, i ostatak nacije
Kako veliš dugotrajni hit:
copy-right by hdz&co, benzin vaš
...a to je malo ipak provaljena ideja, pa je sigurnije šivanje van

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci